|
|
#241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wakacje... w roku szkolnym
Cytat:
Rodzic zrobi co chce,a konsekwencje poniesie dziecko i nauczyciel.Ale rodzic ma prawo,bo to jego dziecko i moze robić co chce,a nauczyciel musi,bo taką ma pracę.Szkoda,że rozsądku w tym pędzie do 'ja mam prawo ' i 'ja chcę' brakuje. Według mnie system edukacji w Polsce jest mocno kulawy i szkoła nie jest niestety zbyt przyjazna dziecku,ale rodzice sami przyczyniają się do takiego stanu rzeczy wlasnie postawą ' ja wymagam' ,nie dając z siebie nic.
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2014-09-11 o 08:19 |
|
|
|
|
|
#242 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Szkolnictwo z punktu widzenia rodzica
zmiana tytułu wymuszona rozgałęzianiem tematu
![]() mam nadzieję, że w ten sposób uda się uniknąć offtopowania ![]()
|
|
|
|
|
#243 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mojej corki w żłobku jest dziewczynka, ktora nawet przy 20stopniach musi na sali nosić rajstopki i na to grube dresy. Kiedyś subtelnie zasugerowałam pani przedszkolance, że jest ciepło, to powiedziała, że ona już miała starcie o te rajstopy z mamą tej dziewczynki i dalej wdziewała te dresy i rajtuzy. To co się musi dziać na dalszych szczeblach edukacji, strach pomyśleć
|
|
|
|
|
|
#244 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak z obserwacji ,rodzice w prywatnych szkołach dużo mocniej się angażują,interesują szkołą,mniej widzę postaw 'posłałem dziecko do szkoły , (płacę) ,i oni mają odwalić robotę'. Wymagania są,ale przyznam,że ja np. tego samego oczekuję od placówki państwowej -szacunku,podmiotowego traktowania dziecka,ludzkiego podejścia po prostu.
|
|
|
#245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
inna sprawa ze czesto nie bylo komu nawet wniosku oddac w panstwowych bo albo osoby do tego wladnej nie bylo (a inna pani rpzyjac i odlozyc na biurko juz nie moze)albo w takich godzinach ze musialabym sie zwalniac by pismo zlozyc. i to nie jest wtedy traktowanie rodzica jak partnera, co powinno byc szkole dopiero zaczynamy, na razie jestem pełna optymizmu bo kontakt mamy wspaniały |
|
|
|
|
|
#246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja uważam,ze czy państwowe czy prywatne,bez różnicy.Kwestia ludzi,którzy tam pracują. Córka chodziła do prywatnego przedszkola ,bardzo nam odpowiadającego,ale z racji przeprowadzki musieliśmy je zmienić. I od września chodzi do państwowego.Miałam szalony wybór,bo aż dwa są w mieście Jedno mega zareklamowane,drugie o opinii 'tylko nie tam'. No to przed rekrutacją się przeszłam z młodą do obydwu i jednak to 'gorsze' jakoś bardziej mi przypadło do gustu.Paskudne jest wewnątrz,głęboki PRL,jedynie łazienki po remoncie, ale cudny plac zabaw,zadrzewiony,z fajnymi urządzeniami,wielki,górka na sanki,drzewa owocowe,warzywnik.Panie ogarnięte,same dopytują o dziecko,co lubi,co je interesuje,jakie są zasady w domu. Nie ma bzdurnych kar,słoneczek,naklejek.Na dworze siedzą ile się da,nie raz od śniadania do obiadu a po obiedzie znów. Ale rodzicom to w większości nie pasuje. Bo 'dzieci robią co chcą,za mało wierszyków i piosenek się uczą,brudzą sie na dworze'.
|
|
|
#247 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:51 ---------- I jesli chodzi o przedszkola prywatne/publiczne, to nie widze takiego rozdzwieku jak w przypadku szkol. Rodzice przedszkoli prywatnych (zwyklych, nie np. Montessori) nie sa tacy roszczeniowi, jak rodzice ze szkol prywatnych. Pewnie wynika to z tego, ze dziecko idzie zazwyczaj do takiego przedszkola, do jakiego sie dostanie, a szkole wybiera sie bardzie swiadomie. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#248 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam młodą w przedszkolu Montessori /NCV i było świetne,no i przyznam,że chyba jestem roszczeniowa według niektórych w obecnym przedszkolu,ale z drugiej strony -nie są to wymagania z kosmosu.
|
|
|
#249 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#250 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
|
|
|
|
#251 |
|
Konto usunięte
|
Czemu zmieniliscie mi tytul watku zamiast zalozyc osobny :/
---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Ale przedszkola to inna historia niz szkoly... |
|
|
|
|
#252 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
.
|
|
|
|
#253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a potem, w szkole rodzice dadza dziecku zwolnienei z wf-u i tez bedzie dobrze...
|
|
|
|
|
|
#254 | |
|
Konto usunięte
|
COLOR]
Cytat:
![]() Sory za OT o tym wychodzeniu na spacer, bo rzeczywiscie nie ma zwiazku z tematem. A watek przedszkola zaczelam w odniesieniu do szkol, wiec tu czuje sie rozgrzeszona ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
|
#255 |
|
Zakorzenienie
|
uważam, że jesli już zmieniać, to tylko poprzez dodanie drugiego tytułu. Czyli pierwszy oryginalny tytuł watku drabineczki a po ukośniku tytuł dodany.
|
|
#256 |
|
Konto usunięte
|
Juz gadalam z modem, zostawmy jak jest i dyskutujmy o czym checie bo you cant stop offtop
|
|
|
|
|
#257 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#258 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: wakacje... w roku szkolnym // Szkolnictwo z punktu widzenia rodzica
Cytat:
Za moich czasów ucznia jak nie było, to był to jego problem. Jak chciał nadrobić to się pytało koleżanek lub w młodszych klasach mam koleżanek, pożyczało się zeszyty i nadrabiało we własnym zakresie. Jak byłam w 4 klasie liceum miałam wypadek i trudności z poruszaniem się. I to ja musiałam prosić nauczycieli, żeby zechcieli się ze mną umawiać np. na sprawdzian czy odpytanie żebym miała jakiekolwiek oceny, podlegała klasyfikacji i mogła zdawać maturę. Wypadek miałam w lutym i jeszcze w maju na maturach ledwo się ruszałam. Nie byłam w stanie chodzić do szkoły, uczyłam się w domu. Nikt się tym nie przejmował i tak na prawdę to nauczyciele dawali mi odczuć jaką wielką łaskę mi wyświadczają łaskawie zgadzając się na odpytywanie mnie "poza kolejnością". Dlatego mnie dziwi, że piszesz o "wypełnianiu obowiązków uczniów", nie bardzo rozumiem co masz na myśli?
|
|
|
#259 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
W szkole podstawowej kilkoro uczniów miało wypadki/ przedluzajace się nieobecności z powodu chorób. Może cudów nie było, ale nauczanie indywidualne/ domowe było im zapewnione. Np. Moje dziecko w szkole nauczycielowi czasami przeszkadzało. Wyszło, że się nudził. Nauczyciel oczekiwał, że jak mi dziecko mówi: ' nudzę się w szkole' to ja te informacje mu przekaże jak najszybciej. Dał dziecku bardziej interesujące zajęcia i sytuacja się poprawiła.
|
|
|
|
#260 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#261 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;48031833]Jezu, jak cię to boli...
![]() Śmiem twierdzić że akurat nie rzecz w urlopie lipcowo-sierpniowym a w tym, że ludzie wybierają wrzesień bo taniej. Jeśli cię to pocieszy, to żaden nauczyciel z takiej opcji nie skorzysta Dlatego nie jeżdżę za granicę - nie stać mnie. :[/QUOTE] No nie do końca żaden... Moja córka w tym roku zaczęła pierwszą klasę i pierwszego dnia przywitała ją pani wychowawczyni...innej klasy, bo jej pani pojechała do Grecji... Cały pierwszy tydzień miała poprzestawiany, bo owa "zastępczyni" musiała obrobić dwie klasy dziennie
|
|
|
|
|
#262 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#264 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#265 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#266 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#267 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie też zapytałam o to znajomą nauczycielkę ze szkoły i powiedziała że to jakiś "urlop koleżeński"... Umówiły się 2 nauczycielki, że będą się nawzajem zastępować ( bo ta druga już ma umówiony wyjazd do Anglii w październiku), a dyrektor się na to zgodził. Nie pytałam czy ta zastępczyni dostaje nadgodziny czy nie ani czy urlopowiczka ma ten urlop płatny...
W każdym razie duża część rodziców była zbulwersowana ale jak to zwykle bywa, ponarzekali między sobą trochę, nikt żadnych skarg oficjalnie nie składał i sprawa ucichła... |
|
|
|
|
#268 |
|
Wtajemniczenie
|
Zastępstwo koleżeńskie, płacone tak jakby nikt na żadnym urlopie nie był i nikt nie ma za to płaconych nadgodzin. Mogłaby sobie wziąć urlop bezpłatny. Ale ja sobie takiej sytuacji nie wyobrażam. Szczególnie w klasach 1-3 bo tam dzieciaki cały dzień z jedną panią i duży kłopot z zastępstwami.
U mnie wychowawczyni pierwszej klasy poszła na ciążowe L4 i zanim znaleziono nową to było sporo kombinowania z zastępstwami.
|
|
#269 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jakie mam wymagania? żeby nikt dziecka nie straszył,nie zawstydzał,nie upokarzał publicznie,nie okłamywał.Plus prawo do adaptacji w obecności rodzica,do zajrzenia do sali. To wg mnie nic niezwykłego,powiedziałbym ,że podstawy,ale w wielu przedszkolach nie spełniane ,co słyszę w opowieściach znajomych. I bardziej od tego ,że panie prezentują niefajną postawę dziwi mnie postawa rodziców,którzy sądzą,że to jest ok.
|
|
|
#270 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.

tak z obserwacji ,rodzice w prywatnych szkołach dużo mocniej się angażują,interesują szkołą,mniej widzę postaw 'posłałem dziecko do szkoły , (płacę) ,i oni mają odwalić robotę'. Wymagania są,ale przyznam,że ja np. tego samego oczekuję od placówki państwowej -szacunku,podmiotowego traktowania dziecka,ludzkiego podejścia po prostu.

Haters Gonna Hate