|
|
#3931 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Scent Bar LIII
o niee, ja na diecie, a tu na wizazu wywala mi reklamę nowej karmelowej czekolady Wedla
![]()
|
#3932 | |
|
Mother of Cats
|
Cytat:
![]() Po drugie, nie mi oceniać Twoją wiarę i więź z Kościołem. Pisałeś wyżej, że masz kryzys wiary - IMO to Cię nie skreśla, no bo niby dlaczego? Wierzący może wątpić, to chyba znaczy, że myśli. (Ale ja nie jestem katoliczką, więc mogę się nie znać ). Pisząc to, co napisałam o rzadko praktykujących, miałam na myśli całe rzesze tych, którzy twierdzą, że są katolikami, ale ich praktykowanie ogranicza się do poświęcenia koszyka na Wielkanoc albo wysłania dziecka do komunii albo wzięcia ślubu kościelnego po iluś tam latach olewania praktyki. Po trzecie, to, że katolik ma praktykować, a nie tylko wierzyć, to nie mój wymysł, tylko zasady Kościoła katolickiego (zob. "Katechizm Kościoła Katolickiego", podrozdział "Przykazania kościelne" [punkty 2041-2043]), więc ewentualne pretensje proszę do tej instytucji ![]() Edit: odnośnie podstawy praktykowania, czyli uczestnictwa w mszy niedzielnej i świątecznej ciekawie brzmią też punkty 2180-2181. Edytowane przez aileenn Czas edycji: 2014-09-15 o 16:29 |
|
|
|
|
#3933 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#3934 | ||
|
Mother of Cats
|
Cytat:
![]() A mi chodziło o to, że taka postawa (obiecywanie i olewanie danego słowa lub obiecywanie i brak nawet zamiaru dotrzymania obietnicy) jest dla mnie niezrozumiała i jej nie akceptuję. ---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:22 ---------- Cytat:
Edytowane przez aileenn Czas edycji: 2014-09-15 o 17:07 |
||
|
|
|
#3935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
były też gratisy - 3 gąbki do zmywania (chyba na wypadek wycieku) ![]() ja chrzcie własnych dzieci nie byłam, z powodów niżej wymienionych oraz dlatego, że właśnie w tym czasie dopadła mnie grypa i gorączka 40st. dałam słowne przyzwolenie tym, którzy nie mają oporów przed składaniem obietnic wychowywania dzieci w wierze. jeden chrzestny jest gitarzystą w kapeli metalowej, drugi właśnie się rozwodzi z własnej winy... a w kościele do dziś na mój podpis czeka zgoda... i jak tu traktować poważnie takie sprawy... ![]() ---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:15 ---------- a fogle to eko-foksika dla didki majstruję
today's rain is tomorrow's whisky Edytowane przez Betty83 Czas edycji: 2014-09-15 o 18:21 |
|
|
|
|
#3936 |
|
Wtajemniczenie
|
IMO dla zrobienia komuś przyjemności to ja mogę zjeść kotleta będąc z wizytą, żeby się pani domu nie obraziła, że ona się napracowała a ja odmawiam.
nie takie rzeczy jak H. tworzy. druga sprawa - ok. jestem zatwardziałym ateistą. głoszę to wszem i wobec całej rodzinie i znajomym żeby wszyscy wiedzieli że ja NIE WIERZĘ i te bajki nie dla mnie, zakładam, że ci od dziecka też to wiedzą. teraz nagle sram w gacie próbując załatwić coś, czego istnienie dopiero co negowałem, żeby zrobić komuś tam przyjemność. mimo że przeciez wiedzą, że ja jestem na nie. WTF? czyli co, albo nastąpiło cudowne nawrócenie albo robię z gęby dupę. w pierwsze wątpię. zostaje drugie. tym bardziej, że H. na bank nie ma zamiaru dotrzymywać obietnic składanych przy okazji chrztu dzieciaka. to po cholerę obiecywać???? to jet robienie sobie z gęby podwójnej doopy. i dla mnie nie ma znaczenia czy INNI chrzestni uczestniczą w wychowaniu dzieci w wierze. to co robią inni nie jest dla mnie wyznacznikiem mojego postępowania, ani tego, czy i na co mogę sobie pozwolić raz na jakiś czas, odstępując od moich osobistych przekonań, bo przecież inni tak robią to jak raz zrobię ja, to też będzie ok. to nie tak. tak uważam ja. przecież nikt nie musi się ze mną zgadzać. każdy ma rację, każdy swoją tak jak każdy ma swoją gębę i swoją doopę. ważne jest żeby sobie jednego z drugim nie pomylić. idąc dalej - ciekawa jestem, co by powiedział, gdyby Tru nagle zapragnęła ślubu kościelnego czy odmówiłby, bo on nie wierzy, czy by się zgodził. jeśliby odmówił - to dlaczego obcym robi przyjemność a dla Tru nie chce? co to za różnica dla niego, jeden sakrament w te czy wewte, jak już zaczął? jeśli się zgodzi - tym bardziej dlaczego, skoro do tej pory odmawiał, co go przekonało żeby najpierw obcym ludziom przyjemność zrobić skoro Tru jest z nim i jej odmawiał? nie wierzę w Boga to nie jest to samo co nie lubię majonezu. mimo że nie lubię majonezu to zjem te jajka z majonezem bo ciocia zrobiła i będzie jej przyjemnie. ale jak nie wierzę w Boga, to nie zrobię z siebie idiotki załatwiając na lewo sakrament, bo ciocia chce, okłamię ją bo ona chce i będę się czuła z tym zayebiście bo przecież nadal jestem niewierząca. i może jeszcze przy okazji udowodnię wierzącym jak beznadziejna jest ich wiara skoro ktoś taki jak ja może sobie załatwić sakrament za pieniadze od duchownego, który przeciez nie powinien kupczyć papierami.
|
#3937 | ||
|
BAN stały
|
Cytat:
Ja jednak uważam, że skoro istnieje Bóg wszechmocny i miłosierny, to Jego zdanie będzie ostateczne, a nie księdza opierającego się na Biblii i na katechizmie (tylko mi nie zarzucajcie, że to jakiś relatywizm na moją własną potrzebę) Cytat:
Iiileee?! Na handel wzięłaś, się przyznaj ![]() No i już wiem, kto mi żel pod oczy wykupił do reszty
|
||
|
|
|
#3938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tylko 25 produktów, mniej się raczej nie opłacało ![]() pewnie podzielę się z kumpelą....
|
|
#3939 | |
|
Zakorzenienie
|
Joł baru
Dzięki wszystkim za miłe słowa cyt mi umknął Nie umiem s lapka pisać![]() Zamku więcej nie będzie na razie bo miliard zdjęć porobiłam i trudno wybrać co lepsze , będzie za to Split być może Jak się w końcu wybierzemy .---------- Dopisano o 19:10 ---------- Poprzedni post napisano o 19:08 ---------- Cytat:
|
|
#3940 |
|
Zakorzenienie
|
na bioarpie była wyprz po 1zł, ale terminy ważności 6-8.2014
![]() ogłaszałam w baru, chyba w piątek
|
#3941 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Ale się fajnie wchłania i opakowanie też niczego sobie Link kotełkowy działa! Edytowane przez gryx82 Czas edycji: 2014-09-15 o 19:22 |
|
|
|
|
#3942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3943 | |
|
Mother of Cats
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3944 | |||
|
Panaroja
|
snad nie jabłek i pieczenia chleba
![]() oj no so , kiedyś to było ładne ![]() musze wobec tego rozejrzeć się za silkami bo już ich obok mnie nie ma .Cytat:
![]() o ja cieeee Cytat:
Cytat:
zeżarło mi resztę ![]() ideu do pieca
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|||
|
|
|
#3945 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam nadzieję ze węgorz wynagrodził braki Cytat:
ale sytuacja faktycznie zabawna ![]() Cytat:
![]() Ja myślę ze każda strona ma trochę racji tak ogólnie, ale sprawa H dotyczy głównie tego, przynajmniej tak mi się wydaje, że on jest/był bardzo radykalny w swoich poglądach a nagle pod wpływem nie wiadomo czego (zdania swojej rodziny zapewne, no bo nie nagłej miłości do tego dziecka) całkowicie zmienił podejście. To sprawia że stał się osobą która co innego myśli, co innego mówi a co innego robi i właściwie nie wiadomo o co mu chodzi ![]() Ja jestem bardzo daleka od oceniania tego kto, jak i w co wierzy, no ale jak ktoś wszem i wobec deklaruje że nie wierzy i dotychczas stronił od wszelkich sakramentów, nagle stwierdza ze to w sumie nic takiego i ze sobie wszystko pozałatwia i stanie przed ołtarzem z didem na ręku to jednak wydaje mi sie to dziwne i lekko niesmaczne Cytat:
Edytowane przez Ewusia_marchew Czas edycji: 2014-09-15 o 20:52 |
||||
|
|
|
#3946 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
wg mnie jedno z drugim nie ma nic wspolnego.chrzesijanin to wyznawca kazdej religi chrzescijanskiej. a religi chrzescijanskich jest kilka, a katolicyzn jest jedną z nich. wiec praktykowanie lub nie nie ma wiele wspolnego na bycie chrzescijaninem lub katolikiem wg mnie taki delikwent jest po prostu złym katolikiem i tyle
|
|
|
#3947 | |
|
Panaroja
|
Ałaaaa , spadła mi półka na mały palec u stopy , który się wskutek tego zrobił większy i kolor zmienił i boli
policzyłam - mam 198 suoikuf ![]() ---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:26 ---------- Cytat:
) , dlatego określenie "katolik niepraktykujący" chętnie stosowane jest sprzecznością jak sucha woda na przykład .
Cezar się nie starzeje . Cezar dojrzewa ![]() -Morza się zagotują , krainy Dysku pękną , królowie runą w proch , a miasta będą niczym jeziora szkła . Uciekam w góry. -Czy to pomoże ?[...] -Nie , ale stamtąd będzie lepszy widok . Terry P. ![]() |
|
|
|
|
#3948 | |
|
BAN stały
|
![]() Na 3 zdrowaśki? ![]() --- Co tu marazm taki? Wszyscy przetwory robią? ---------- Dopisano o 00:06 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:31 ---------- Cytat:
![]() U nas jakieś 50kg jabłek do przerobu ![]() --- Winterio, wszystkiego najlepszego w dniu urodzin!
|
|
|
|
|
#3949 | ||
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
to kim sie wtedy staje? i od kiedy sie liczy "niepraktykowanie" ? od miesiaca bez niedzielnej mszy? czy od roku? a jak po 5 latach pojde do koscioła to sie stane znów katolikiem ? czy to za mało? czy hcodzenie do spowiedzi raz na 3 lata to praktykowanie czy nie? ---------- Dopisano o 00:23 ---------- Poprzedni post napisano o 00:20 ---------- Cytat:
ja chcialam swoimi wypowiedziami zwrocic uwage na to iz byc moze postawa H polega na tym izte wszystkie obrządki są dla niego tak nic nie znaczące ze jak komus zrobi w ten sposób przyjemnosc to jemu to rybka
|
|
|
#3950 |
|
BAN stały
|
Wy też widzicie tę "piękną modelkę" w różowym na dole?
To w sumie nie jest śmieszne... przerost zębów, taka straszna choroba...
|
|
|
|
#3951 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Macham znad kawy i musli |
||
|
|
|
#3952 |
|
BAN stały
|
Znad oczekiwania, aż mi kawiarka kawę zrobi
Drugi!!! |
|
|
|
#3953 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Ja widzę pizzę. Co o tej porze dnia uważam za nieprzyzwoite. Widoki pociągowo-poranne: jedna pani wydłubująca brudek spod paznokci i wysysająca pozostałości i jeden pan pokazujacy przy ziewaniu wszystkie plomby. Bydło.
|
|
#3954 | |
|
BAN stały
|
Ja pizzę mam po lewej, modelkę po prawej
Cytat:
|
|
|
|
|
#3955 |
|
niecnotliwa dziewica
|
A fakt, jest tam jakiś blady wymoczek w czapce Myszki Mickey. Widać od razu, do czego mnie wzrok ciągnie ;D
---------- Dopisano o 09:18 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- A fakt, jest tam jakiś blady wymoczek w czapce Myszki Mickey. Widać od razu, do czego mnie wzrok ciągnie
|
#3956 |
|
Wtajemniczenie
|
czecia
![]() z farbą na guowie albowiem skunks był bardzo wyraźny jusz mimo farbowania - ba - ledwo miesiąc temu. miałam być blądi ale przy zakupach ręka zadrżała i jęstę truflą ![]() i z kawą. nową biedro wypuściła primę we rozpuszczalnej wersji. Grysiu nie cytuj wyrywkowo bo się sęs wypowiedzi góbi i całkiem co insze wychodzi czego nie mówiłam Par - uuuuuu współczuwam paluszka albowiem sama mam tak złamanego, kanapą nie wierzę, że to wszystko upchnęłaś pod Śnieżkowym użkiem chyba że piętrowe jest też się dołączam do życzeń dla Winterki mam pytanie czy jest jakiś sposób, niedrastyczny, nie wymagający by didu ryczał przez tydzień po kilka godzin, aby tego oto dida nauczyć spać w noc i w ogóle zasypiać samemu? bez emotek i na spokojnie stwierdzam, że wysiada mi psycha. mały wstaje kilkanaście razy w nocy, jak policzyłam ile wtedy śpi to wychodzi mi ok. 5 godzin. reszta to jest usypianie i bujanie na rękach, z rykiem przeważnie. kończą mi się siły i nerwy, żyłam nadzieją, że jak będzie starszy to zacznie spać normalnie ale on jest coraz starszy a poprawy nie ma wręcz jest gorzej.
"Nie jesteś na tym świecie po to aby spełniać moje oczekiwania, ani ja po to aby spełniać Twoje. Jeśli się przez przypadek odnajdziemy, to cudownie. Jeśli nie, to trudno" Edytowane przez golden_eye Czas edycji: 2014-09-16 o 09:26 |
|
|
|
#3957 | |
|
Zakorzenienie
|
Winter sto lat!
Cytat:
Niewyspania ciąg dlaszy kasztany leca z drzewa i mi całą noc tłuką w dach trzeba w zatyczkach spac, ale wtedy moge budzik przespać
|
|
#3958 | |
|
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
Winterku, sto lat!
|
|
#3959 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3960 |
|
niecnotliwa dziewica
|
To się kładzie na łóżku - w każdym razie ja tak robię od lat.
Bo jakbym liczyła na to, ze dźwięk usłyszę, to bym się non stop spóźniała do pracy....
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:11.

). 

czy odmówiłby, bo on nie wierzy, czy by się zgodził. jeśliby odmówił - to dlaczego obcym robi przyjemność a dla Tru nie chce? co to za różnica dla niego, jeden sakrament w te czy wewte, jak już zaczął? 

musze wobec tego rozejrzeć się za silkami bo już ich obok mnie nie ma .

kasztany leca z drzewa i mi całą noc tłuką w dach