|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3481 | |||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamy styczniowo - lutowe2013 ( XVIII )
Cytat:
Cytat:
![]() a co do klasy to straszne Cytat:
albo zestaw witamin dla seniorow badz Biovital |
|||
|
|
|
#3482 |
|
Zadomowienie
|
pstryczku meneq ![]() ewulka domowy chleb i guacamole - jak dla mnie lepsze od niejednego ciasta! Brawa dla Ani i kciuki za rozmowe Moja od kilku miesiecy spi w swoim lozeczku, ale tez najczesciej w srodku nocy albo jak dobrze pojdzie to nad ranem przychodzi do nas. Oczywiscie nie sama tylko z peppa, georgem i misiem, a ostatnio wejsc jeszcze musiala w pokrywke od pudelka klockow lego to nawet to przywlekla Jak jej ktoras z maskotek spadnie i brakuje jej juz raczki, zeby podniesc to wtedy stoi, placze i czeka az mama przyjdzie i zgarnie cala zgraje Jeszcze raz zdrowka dla wszystkich chorowitkow!
|
#3483 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja np. tak mam dusze sie czesto jak stary gruźlik ale nie jestem chora, tylko alergia dokucza GOJKA kciukasy trzymane |
|
|
|
|
#3484 |
|
Lurker ;)
|
Sarah owszem kaszel alergiczny jest mozliwy. Ale nie w przypadku kiedy kaszle pol grupy, a moje dziecko dopiero co wrocilo do zlobka, bo takim gruzliczym kaszlem sie zarazilo. Z reszta to zadne tlumaczenie, na to sa leki.
|
#3485 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak najbardziej! O takiej mowie jak na zdjeciu - jesli siade na srodkowej polce, to Yae do mnie nie dosiega i daje za wygrana; stosuje to tylko wtedy, kiedy jest grozba odgryzienia sutkow zywcem. Jeszcze Wam pokaze zdjecie z wczoraj ;-)ImageUploadedByWizaz Forum1410853579.883038.jpgImageUploadedByWizaz Forum1410853592.384588.jpg |
|
|
|
|
#3486 |
|
Zakorzenienie
|
deli u nas w przychodniach nie ma podzialu na zdrowych i chorych - sa przygotowane maseczki dla chorych i kulturalnie kazdy zaklada. W Pl niestety trzeba byloby zaczac od tego, zeby pokazac ludziom, iz istnieje cos wiecej niz czubek wlasnego nosa...
|
|
|
|
#3487 |
|
Zakorzenienie
|
Meneq-bateryjki się wyczerpały
Sarah, Ewulka- kciuki Deli- zdrówka Ewulka to dobrze,że jest postęp u nas odwrotnie ale wiedziałam,ze tak będzie-przez cały dzien tylko dzieci i pani i buzia mu sie nie zmyka-przy rozstaniu płacz a co do spania-bo pisalam wczesniej,że Leoś ma nowe łóżeczko, dwie pierwsze noce spałam u niego w pokoiku- do 5grzecznie spal potem pobudka i dalej spanko, dziś TZ miał dyzur- o 5 rano się obudził i latał po pokoju jednak co mama to mama, przyszłam utuliłam i usnał a tata biedny odsypiał do 8
|
|
|
|
#3488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mialy prawo, po godzinie bezowocnych prob. Zdjecie zrobione po 22 |
|
|
|
|
#3489 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak Sylwia to zakładasz zamiast normalnej klamki. Ja mam takie klamki w oknach od drogi, bo mieszkamy na parterze. |
|
|
|
|
#3490 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
hej
![]() pożarliśmy wczoraj z Tż połowe ciasta ale warto było![]() co do spania. Hania zasypia na noc w łóżeczku sama. czasami przebudzi się w nocy to biorę Ją do nas. ale zazwyczaj przesypia całą noc w łóżeczku. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#3491 |
|
Zakorzenienie
|
U nas też osobne wejscie jest, ale też są drzwi, przez które można przejść od zdrowych do chorych (to głównie dla lekarzy)
|
|
#3492 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny
Neti wielkie gratulacje!!! po porodzie dołączam do Ciebie albo zapisuje się na konsultacje hehehe bo na bank będzie co zrzucać... Gojka a co Twoja lekarka na szczepienie córy ribomunylem? toż to jedna z lepszych szczepionek zwłaszcza gdy dziecię ma nawracające stany zapalne górnych dróg oddechowych. Kija rzeczywiście potrafisz wprowadzić człowieka w dobry nastrój Meneq przeżyłam szok czytając o Twojej ucieczce przed Yea. Pstryku no to miałaś ostre wejście hehehe lubię takie nauczycielki co konkretnie biorą się do roboty a nie pitu pitu. Ewulka gratulacje za nowy wakat My śpimy w dwóch różnych pokojach. mały jest na niani bo obawiam się że mogłabym go nie usłyszeć. szczebelek jeszcze nie ma wyjętych bo bardzo żużluje ale mam w planach już niedługo to zrobić. a może od razu zwykłe łóżeczko kupić? jakie są wasze doświadczenia? jak ten temat ogarnąć? Na czwartek umówiłyśmy się wstępnie z Marsi na babski wypad na pseudo zakupy i sushi mmmmmmmm Krzysio już powoli wie co oznacza oddanie do żłobka i zaczyna mi popłakiwać przy oddaniu. wczoraj wręcz obudził się po 40 min drzemki !!!!!!! Jezu on tyle nigdy nie śpi!Wybudził wszystkie dzieci :/on śpi zawsze między 2 a 3 h i mieliśmy w związku z tym od 18 wieczór bardzo płaczliwy czas. Aż boję się pomyśleć co na to sąsiedzi bo było ostro. padł o 20 i spał do 8 rano . rekord życiowy! zobaczymy co dziś. coś ostatnio ma bardzo wodnisty katar i ślini się znowu. nie skojarzyłam tych dwóch faktów bo jak? już piątki?! a jednak panie ciocie żłobkowe mówią że to chyba zęby. oj biedna ja ...... A wspominałam że ja się nie przywiązuję do mieszkań ? tym razem to mój tz tradycjonalista pękł i kazał poszukać czegoś bliżej pracy bo rzeczywiście trochę daleko teraz mamy. no i znalazłam 4 pokojowe na naszej starej dzielnicy tylko jak zwykle prowizja od biura nieruchomości. wynegocjowałam jeszcze niższy czynsz po czym pokręciłam nosem na prowizję i powiedziałam że jak coś to się odezwę. A tu dziś babka sama zmiękła i chce wynająć bez prowizji hehehe umówiliśmy się na jutro na 18.30. obejrzeć zawsze warto a co dalej z tego wynikcie tego nie wie nikt.... Swoją drogą ostatnio całkiem nieźle idą mi negocjacje czegokolwiek. chyba minęłam się z powołaniem. |
|
|
|
#3493 |
|
Zakorzenienie
|
że tak spytam meneq, te krzesła przy stole położone na ziemi w ramach...bezpieczeństwa?? ?
|
#3494 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a już najgorzej jak za włosy na skroniach ciągnie ![]() każde zdjęcie jak Yae nagle zaśnie wygląda właśnie tak jakby jej ktoś OFF wcisnął ![]() ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ---------- Jakajaka ja nie wyciągałam szczebelków, tylko właśnie kupiłam mu łózko
|
|
|
|
|
#3495 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3496 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja też ciotkę rok młodszą, a wujka rok starszego ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Stwierdzenie "padać na twarz" nabrało nowego znaczenia Cytat:
![]() Ktoś mi chyba wczoraj dziecko podmienił. Już sama ta 3,5 godz. drzemka jest szokiem. Ale, sama nie wierzę w to, co piszę - nie było wczoraj ani jednej histerii. No ŻADNEJ Kilka razy się zdarzył mały płacz czy bardziej jęczenie, jak się uderzyła/przewróciła/wystraszyła/zdenerwowała. Ale normalnie w takiej sytuacji była histeria, a wczoraj takie cuda. Pięknie się sama bawiła, tańczyła, nie wstydziła się nikogo, jak byłyśmy w gościach, tylko sama zaczepiała i popisywała się. Dzisiaj też się dobrze zaczęło, od godz. 7 rano dopiero RAZ płakała, i to przez to, że w stół uderzyła Moje grzeczne dziecko wróciło
|
|||||
|
|
|
#3497 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To dopiero drugie z naglego zasniecia; to z fotelem, to na spiocha sie tak ulozyla z poziomu podlogi ;-) |
|
|
|
|
#3498 |
|
Zakorzenienie
|
Hje na wsi to wiem, bo przecież całe życie na wsi mieszkałam
a jakie wzorce wychowania tu .. klapsy dla dziecka w wieku naszych, bo MUSI dostać, bo się nie nauczy, dostał ostatnio za to że posadziła go na nocnik, nic nie zrobił a zaraz zrobił w pampa - no to w dupę. Inna znowu przyszła z 14 miesięczniakiem i zabroniła mu raczkować. No bo jak już chodzi to absolutnie nie wolno mu raczkować. Inna myje dzieci co 3 dni ![]() Dawid wyciągnał sobie z zamrażarki szczypiorek i chodzi z tym po mieszkaniu i "mmmmmm" |
|
|
|
#3499 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś ostatni dzień pobytu siostry
jutrpo o 6:00 wylatuje do UK, no smutno..Ale niestety kurczę takie jest to dorosłe życie, byle jej się tylko dobrze wiodło.. |
|
|
|
#3500 |
|
Zakorzenienie
|
Jakaja- kolejna przeprowadzka w tak krótkim czasie?
![]() dziewczyno Ty się nie wygłupiaj, powinnaś leżeć do góry nogami aż do rozwiązania a nie brać tyle na siebie, ja bym TZ pordziła,żeby sobie kawalerkę wynajął jak mu daleko do roboty żart oczywiście ale nie wygląda to wesoło no i co wtedy z przedszkolem Krzysia?
|
|
|
|
#3501 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To cos jak ktoras kiedys wrzucila z grupy na fb, ze matka dala corce kare stania w kacie, bo ta "za bardzo wariowala", uderzyla glowa w stol i plakala. A nie powinna! Paranoja... |
|
|
|
|
#3502 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dajcie spokój z tymi klapsami;/ ostatnio bylam w sklepie z Amelka i ona dobiegła do jajek i sobie "macała" a baba, zeby nie brala bo "mama ci klapsa da" a ja do tej baby ze w zyciu dziecka nie uderze, a ona w takim szoku, ze jak to? ze klapsa nie?" Klaps byc musi! " spojrzalam na nią z irytacją i pa pa
|
|
|
#3503 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------------------- U nas jest też podział na zdrowe dzieci i chore. Osobne wejścia są.
|
|
#3504 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Co prawda w nocy się budzi ale w dzień jest prawie idealnie ![]() Cytat:
W niedzielę na placu zabaw Blanka się rozpłakała na pół osiedla i jakaś baba akurat szła na spacer i gada " a kto to tak płacze, nie wolno płakać, i podchodzi do Blanki chodz ze mną, zabiore cię" . To powiedziałam jej że ma się nie wtrącać i nie straszyć mojego dziecka. To spojrzała na mnie z takim zdziwieniem jakbym jej nie wiem co mówiła. Wrrrr nienawidzę tego Sarah, Gojka- kciuki dla Was dziś ![]() Co do spania z dziecmi, Blanka zasypia w swoim pokoju ,ma już swoje dorosłe łóżko i czytamy milion bajek ,potem łapie za włosy i śpi. I w nocy jak się budzi to mnie woła do siebie i zazwyczaj już śpię z nią do rana. Dziś o dziwo obudziła się o 24 i przydreptała do nas sama, po cichutki, wgramoliła się na łóżko i spała <3 I zasnęła wczoraj bez smoka Wszystko fajnie pięknie ale "rodzinka" znowu nas nie rozpieszcza, aż mi się w żołądku przewraca od rana ;/ |
|||
|
|
|
#3505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przytulił na dzień dobry Leosia- babcia zaczęła krzyczeć zostaw go bo go udusisz ![]() wziął za łąpkę małego i wpadli na podwórko sąsiadki zobaczyć kurki -nie szarp go i nie biegajcie bo się wywalicie dzieciaki ganiały wokol drewa, widok dla mnie był bardzo wzruszający bo moj mały wcześniej nie interesował się dziećmi a zabawa wyglądała na pyszną- babcia zaczęła drzeć się żeby szedł do domu bo pani (wlascicielka podworka) bedzie bić dzieci już jej chcicałam chamsko odpowiedzieć żeby stringi poluzowała ale na szczescie przyszla ciotka Leosia i mały pobiegł do niej nie dziwię się,że Adaś niegrzeczny skoro mu nic nie wolno nawet bawić się- no i dobrze tak babie Ania- a co do spania z maskotkami to wiem bo u nas też z majdanem- musi być Pipsi (Dipsi) i Lala
|
|
|
|
|
#3506 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bede na podroz sciagac teletubisie: jakie odcinki z Leo polecacie? |
|
|
|
|
#3507 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki Hope za odpowiedź. po cichutku liczyłam że coś skrobniesz. A ile nocy było z szaleństwem że tak sie wyrażę? Nie wstawał z wyra? nie buszował po pokoju? spałaś kilka nocy z nim by go okiełzać? Bo jak szaja zrobiła to wiem
![]() Marsi ale to i tak jest blisko siebie tylko obecne mieszkanie jest bardzo daleko od siatki MPK muszę 15 min z buta iść gdziekolwiek żeby mieć połączenie ze światem. dopóki nie kupimy drugiego auta to jestem ujajana i to tak bardzo wkurza, w bloku nie ma windy i boimy sie że z Krzysiem i Bliźniakami nie podołam obecnym 30 schodom (już jest bardzo ciężko) w chacie wszedzie sa rybiki :/ takie niuansy. reszta jest bardzo podobnie. A nam dupa zbyt obrosła w piórka. tam było wszedzie blisko. sklepy, praca moja i tz i tam też sa aż dwa żłobki. Szkoda obecnego żłobka ale jakoś nie chce mi się wierzyć że od stycznia dostaną dofinansowanie i 1400 zł to już nie uśmiecha mi się płacić . wtenczas musielibyśmy i tak poszukać innego żłobka w okolicy.co do przeprowadzki to zaden kłopot. mam lata doświadczeń w tej kwestji a i rąk do pomocy nigdy nie brakowało :p No nie wiem nie wiem chyba zbytnio pospieszyliśmy się z tą pierwszą przeprowadzką. A tamtą chatę zawsze możemy obejrzeć nic nikomu nie zaszkodzi. |
|
|
|
#3508 |
|
Zakorzenienie
|
Jaka u nas to wyglądało tak, że po przeprowadzce sapał trochę z nami żeby zaaklimatyzował się w nowym miejscu i później po zaśnięciu zaczęłam go przenosić do jego pokoju.
Zazwyczaj jak się przebudzi to słyszę jak płacze/krzyczy/jęczy. Chyba że po prostu wstanie i przyjdzie do nas. Generalnie to nad ranem zazwyczaj biorę do siebie jeszcze. |
|
|
|
#3509 |
|
Zakorzenienie
|
U nas do spania autka i tylko autka, im wieksze tym lepiej
![]() Cieszcie sie, ze bable przychodza do was do lozka!!! Pietraszko dzisiaj o 2w nocy wydreptal od siebie z pokoju i dluuuugaaaaa do salonu, rozsiadl sie jak krol na kanapie i tutututu brrrruuummmmm autkiem jezdzi Marsi wez juz pisalam pare dni temu o mojej kuzynce (ra co puszcza 6latkowi bajki w kazdym pokoju inaczej mlody nie funkcjonuje) maja jeszcze jedno dziecko dziewczynke 8miesiecy jak bylismy u nich w wakacje myslalam ze sie poplacze ona tak tlucze ta mala w sensie wiecie, zaklada jej opaske na glowke mala sciaga a ta ryja drze nie sciagaj bo ci w dupe dam! I chlast z calej sily po rasiach, zalozyla jej do chodzenia nowe spodenki nexta i mowi, tylko mi nie ubrudz, jak ubrudzisz zupka to cie zabije. Przyklady moge mnozyc. Starszego nie dopuszczaja do malej dra sie na niego na kazdym kroku leja w tylek przy kazdej okazji z mlody w ogole ich nie slucha i tak, bylismy tam tylko trzy dni ale naogladalam sie za wszelkie mozliwe czasy, masakra jeszcze bylam swiadkiem z siostra jak jej maz sie wyglupial ze starszym ona karmila mala na fotelu i z dzieckiem przy piersi nagle sie zerwala zaczela robic awanture, drzec sie wrzeszczec ze maja byc cicho bo ona karmi i mala miec spokoj, na koniec sie malej oberwalo ze za mocno piers scisnela.:'( koszmar. Co z tego ze dzieci ubrane w najnowsze ciuchy mieszkanie odyebane za przeproszeniem jak milosci tam zero i wieczne haje pytalam sie mojej mamy czy moze ja przesadzam ale potwierdzila, ze moja kuzynka strasznie agresywna sie zrobila ostatnio..... Sorki za wywod.Debrah wspolczuje, znam to doskonale mimo, ze moja siostra 'tylko' nad morzem ale jednak to cala Polska do przejechania, przyjezdza na 2-3 za tydzien potem do konca pazdziernika zostaje nad morzem i stamtad od razu sie przeprowadza do Poznania..... Sent from my Lumia 625 using Tapatalk
|
#3510 | |
|
Zakorzenienie
|
jaka, nie no pewnie rozumiem
![]() a 1400 zl za przedszkole to przegięcie, bo nawet takie nr 1 we wro tyle nie kosztuje wiec faktycznie nie ma czego żałować martwię się tylko o Ciebie, przeprowadzka to zawsze jest stres wiem coś na ten temat bo też wiele razy się przeprowadzalam a najlepsze jest to,że TZ chciałby coś innego budować hihih chociaż jeszzcze tego nie skończyliśmy ![]() ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:50 ---------- Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.

:p

Brawa dla Ani i kciuki za rozmowe 

ale warto było

a już najgorzej jak za włosy na skroniach ciągnie
Kilka razy się zdarzył mały płacz czy bardziej jęczenie, jak się uderzyła/przewróciła/wystraszyła/zdenerwowała. Ale normalnie w takiej sytuacji była histeria, a wczoraj takie cuda. Pięknie się sama bawiła, tańczyła, nie wstydziła się nikogo, jak byłyśmy w gościach, tylko sama zaczepiała i popisywała się. Dzisiaj też się dobrze zaczęło, od godz. 7 rano dopiero RAZ płakała, i to przez to, że w stół uderzyła
jutrpo o 6:00 wylatuje do UK, no smutno..