Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka" - Strona 119 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-25, 10:48   #3541
cornflower_girl
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"

anonimka Zobacz, nikt tu się nie czepia osób chorych, starszych. Tylko problem robi się w idei akcji. Paczka ma być "wędką". Wielu osobom naprawdę pomoże - ale nie rozwiąże ich życiowych problemów. Ludzie starsi, schorowani i niedołężni nie odmłodnieją, ludzie z chorobami przewlekłymi lub niepełnosprawnością nie ozdrowieją cudownie. A niestety skoro paczka jest dla nich zaspokojeniem potrzeb, bo nie ma nadziei na odmianę losu, to możliwe, że będą tego pozbawieni. Słyszałam o wielu przypadkach rodzin odrzuconych z powodu tego, że ich sytuacja się nie zmienia i to nie uchodzi, żeby któryś raz otrzymali pomoc z paczki. Paradoksalnie byli potrzebujący i nie dotyczyło to tych rodzin roszczeniowych, które X. razy przewijają się w tym wątku i na zdrowy rozum należałoby wysłać ich do pracy.

O ile dobrze wiem, przy niektórych organizacjach pozarządowych i parafiach funkcjonują darmowe poradnie - prawne, w sprawach uzależnień, psychologiczne.

nouvelle90 Bardzo prawdziwe

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 11:01   #3542
20160901857
Konto usunięte

Ja rozumiem ze wątek ma 100 stron i moze ludziom nie chce sie czytać calosci, ale jak ktoś przychodzi, przeczyta 3 strony, po czym klepie jacy tu wszyscy bezduszni, bo nie chca dać paczki pani, która ma 700 zl emerytury, to jakos tak mam wrażenie, ze ten wątek to walka z wiatrakami i niektórym ludziom ich miękki serduszka nigdy nie stwardnieją.
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 18:40   #3543
anonimka321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
A czytałaś Ty chociaż kawałek (i tytuł) wątku? Jeśli tak, to chyba bez zrozumienia ...

Ten fragment tekstu o którym mówisz, odnosi się do ogólnej krytyki Paczki i wrzucania wszystkich jej odbiorców do jednego worka, co można wywnioskować z niektórych wypowiedzi.

cornflower_girl Paczka często nie rozwiąże wszystkich problemów, ale może dać nadzieję i trochę radości w ciężkich chwilach. Wspomniana pralka dla osoby chorej na nowotwór, czy jakiś sprzęt dla rodziców niepełnosprawnego dziecka. Wszystkich problemów oczywiście nie rozwiążemy, ale można ulżyć w cierpieniu, bądź pomóc zadbać o czyjeś zdrowie. A czy to, że nie da się kogoś uzdrowić, czy odmłodzić znaczy, że nie należy starać się poprawić jego standardu życia, żeby było choć trochę lepiej i lżej?

Edytowane przez anonimka321
Czas edycji: 2014-09-25 o 18:44
anonimka321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 18:49   #3544
20160901857
Konto usunięte

Po raz kolejny i ostatni zalecam przeczytanie wątku ze zrozumieniem.
Stary 2014-09-25, 19:05   #3545
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez anonimka321 Pokaż wiadomość
Ten fragment tekstu o którym mówisz, odnosi się do ogólnej krytyki Paczki i wrzucania wszystkich jej odbiorców do jednego worka, co można wywnioskować z niektórych wypowiedzi.
Ale jak tu nie krytykować ogólnie akcji tak kulawej?
Gdyby była skierowana tylko do ludzi, o których piszesz (czyli chorych, starszych, po losowym wypadku) to złego słowa bym nie powiedziała.
A w związku z tym, że akcja wygląda jak wygląda nie zamierzam jej popierać w ogóle. Bo co z tego, że ja wybiorę i pomogę osobie na prawdę potrzebującej jeśli tym samym przyklasnę akcji jako całości?

No i kto tu wrzuca wszystkich odbiorców do jednego wora?
Nicki poproszę
Stary 2014-09-25, 19:36   #3546
aer
O RLY?

Cytat:
Właśnie w związku z tym napisałam, że zawsze lepiej dawać wędkę niż rybę. Tylko, że czasem trzeba dać tę rybę, żeby ktoś miał siłę wędkować. Oczywiście, że znajdą się ludzie leniwi, roszczeniowi, tylko "daj, daj" i nie wykorzystają szansy lub nie docenią pomocy, ale przecież nie wszyscy są tacy. Małam do czynienia z Paczką i mam pozytywne odczucia. I w tej wybranej rodzinie był też obecny alkohol. Ale także ogromna wdzięczność bliskich, którzy byli w bardzo ciężkiej sytuacji, bo przecież nie oni winni byli nałogowi jednego z członków, a wpływało to destrukcyjnie na ich życie. Trochę to krzywdzące tak wrzucać wszystkich do jednego worka.
Czy w tej wybranej rodzinie o której piszesz paczka "rybka" była dla alkoholika impuls do zmiany życia, czy dalej jest tak jak było a rodzina cierpi?

I naprawdę myślisz, że jak dziecko alkoholika dostanie z paczki np. playstation to będzie to dla tego człowieka powód do zmiany? Że następnego dnia wstanie i pomyśli, że musi zmienić swoje życie bo dziecko dostało pleja?

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-25, 19:56   #3547
anonimka321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aer Pokaż wiadomość
Czy w tej wybranej rodzinie o której piszesz paczka "rybka" była dla alkoholika impuls do zmiany życia, czy dalej jest tak jak było a rodzina cierpi?

I naprawdę myślisz, że jak dziecko alkoholika dostanie z paczki np. playstation to będzie to dla tego człowieka powód do zmiany? Że następnego dnia wstanie i pomyśli, że musi zmienić swoje życie bo dziecko dostało pleja?
Niekoniecznie dla ojca alkoholika, tylko dla tego dziecka. I czepiliście się tego Playstation. W rodzinie o której mówię, członkowie rodziny nie prosili o jakieś elektroniczne graty, tylko m.in o rzeczy potrzebne do normalnego życia.

MarudexuS Ale dzięki tej akcji, która wymaga zapewne jeszcze dopracowania, naprawdę potrzebujący otrzymują pomoc. A że ludziom szansa się należy też już pisałam. Tak samo jak pisałam o wykorzystaniu szansy, co nie wszyscy zrobią, ale nie znaczy to, że komuś innemu życie się nie odmieni dzięki daniu tej szansy. I właśnie tu jest kwestia, że jeżeli nic się nie zmienia (oczywiście w przypadku tych rodzin, gdzie zmiana jest możliwa i pożądana, a Paczka powinna być impulsem do zmiany), to nie powinny one być ponownie uwzględniane w Paczce ( jeśli oczywiście nie wydarzyło się coś co uniemożliwiło zmianę. Chodzi mi o całkowite niewykorzystanie szansy i brak widoków na zmianę nastawienia). Wcześniej pisałam, że roszczeniowi i leniwi odbiorcy nie mogą świadczyć o całości, ale nie będę powtarzać wywodu, jest to gdzieś w poprzednich postach.

Czas edycji: 2014-09-25 o 20:01
Stary 2014-09-25, 20:01   #3548
20160901857
Konto usunięte

No nie mogą, ale zamiast tych roszczeniowych i leniwych wolontariusze mogliby kwalifikować więcej ludzi, którzy naprawdę tej pomocy potrzebują.
Stary 2014-09-25, 20:20   #3549
aer
O RLY?

anonimka321 - nie odpowiedziałaś na pytanie. W związku z czym rozumiem, że paczka "rybka", którą opisujesz nic nie zmieniła, a rodzina nadal cierpi i zgadza się na to, żeby alkoholik przepijał pieniądze, które mogłyby pójść na poprawę jakości życia.

I Ty masz w związku z tym pozytywne odczucia?

Ciekawe, czy w tym roku ta rodzina też będzie w paczce.

Mówisz, że to może być impulsem zmiany dla dziecka. Na przykładzie opisywanej rodziny. Rzeczą potrzebną do normalnego życia jest dajmy na to proszek do prania. Myślisz, że to, iż w paczce zamiast najtańszego proszku będzie Ariel robi dziecku różnicę?

Stary 2014-09-25, 20:52   #3550
anonimka321
Raczkowanie

Cytat:
anonimka321 - nie odpowiedziałaś na pytanie. W związku z czym rozumiem, że paczka "rybka", którą opisujesz nic nie zmieniła, a rodzina nadal cierpi i zgadza się na to, żeby alkoholik przepijał pieniądze, które mogłyby pójść na poprawę jakości życia.

I Ty masz w związku z tym pozytywne odczucia?

Ciekawe, czy w tym roku ta rodzina też będzie w paczce.

Mówisz, że to może być impulsem zmiany dla dziecka. Na przykładzie opisywanej rodziny. Rzeczą potrzebną do normalnego życia jest dajmy na to proszek do prania. Myślisz, że to, iż w paczce zamiast najtańszego proszku będzie Ariel robi dziecku różnicę?
Nie mogę dokłądnie opisać czego dotyczyła paczka "rybka" , bo to była charakterystyczna prośba, a nie chcę tu pomagać w zidentyikowaniu rodziny. To trochę utrudnia mi wyrażenie myśli, ale wiem ile otrzymane rzeczy znaczyły dla rodziny. A prośby były skromne, takie "normalne", nie żadne playstation czy Furby.

Ja nie widzę akurat problemu w tanim proszku. Sama lubię kupować w tanich sklepach, bo wiem, że nie przepłacam. Więc nie wiem do czego ta wzmianka.
Stary 2014-09-26, 00:04   #3551
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Paczka często nie rozwiąże wszystkich problemów, ale może dać nadzieję i trochę radości w ciężkich chwilach. Wspomniana pralka dla osoby chorej na nowotwór, czy jakiś sprzęt dla rodziców niepełnosprawnego dziecka. Wszystkich problemów oczywiście nie rozwiążemy, ale można ulżyć w cierpieniu, bądź pomóc zadbać o czyjeś zdrowie. A czy to, że nie da się kogoś uzdrowić, czy odmłodzić znaczy, że nie należy starać się poprawić jego standardu życia, żeby było choć trochę lepiej i lżej?
Ja naprawdę tego nie neguję. Mam po prostu zastrzeżenia do ideologii akcji, która niestety zjada sama siebie. Tak jak pisałam parę postów wcześniej, sama nadzieja może nie wystarczyć, żeby naprawdę potrzebująca rodzina została po raz kolejny zakwalifikowana do akcji. I to wg mnie daje mocno do myślenia.

Odnośnie paczek dla rodzin alkoholików - przypadek od moich znajomych. Wolontariusze ankietowali rodzinę, samotna matka z kilkorgiem dzieci (jedno chore). Wszystko z zewnątrz wydawało się w porządku, historia rodziny chwyciła ze serce, toteż zaangażowali znajomych i znajomych znajomych do pomocy. Odzew przerósł ich oczekiwania, bo rodzina dostała nawet coś z mebli (używanych, ale w dobrym stanie), dzieciaki ubranka i jakieś drobiazgi. I wolontariusze z ofiarodawcami mebla jadą wręczyć paczkę. Na miejscu niespodzianka - w najlepsze trwa impreza z "wujkami". Pani oczywiście tłumaczy się jak może, że ten charakterystyczny zapach % to po dentyście, potem płacze. Nie wiem, czy paczka dla tej rodziny dała do myślenia tej kobiecie. Podejrzewam, że wiele osób by tak chciało. No ale w stanie upojenia alkoholowego te emocje mogą się rozmyć. Wręczający paczkę mieli straszny niesmak (jedyne, co im pomogło to świadomość, że sprawili radość dzieciakom).

Edytowane przez cornflower_girl
Czas edycji: 2014-09-26 o 00:05
Stary 2014-09-26, 00:30   #3552
anonimka321
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Ja naprawdę tego nie neguję. Mam po prostu zastrzeżenia do ideologii akcji, która niestety zjada sama siebie. Tak jak pisałam parę postów wcześniej, sama nadzieja może nie wystarczyć, żeby naprawdę potrzebująca rodzina została po raz kolejny zakwalifikowana do akcji. I to wg mnie daje mocno do myślenia.

Odnośnie paczek dla rodzin alkoholików - przypadek od moich znajomych. Wolontariusze ankietowali rodzinę, samotna matka z kilkorgiem dzieci (jedno chore). Wszystko z zewnątrz wydawało się w porządku, historia rodziny chwyciła ze serce, toteż zaangażowali znajomych i znajomych znajomych do pomocy. Odzew przerósł ich oczekiwania, bo rodzina dostała nawet coś z mebli (używanych, ale w dobrym stanie), dzieciaki ubranka i jakieś drobiazgi. I wolontariusze z ofiarodawcami mebla jadą wręczyć paczkę. Na miejscu niespodzianka - w najlepsze trwa impreza z "wujkami". Pani oczywiście tłumaczy się jak może, że ten charakterystyczny zapach % to po dentyście, potem płacze. Nie wiem, czy paczka dla tej rodziny dała do myślenia tej kobiecie. Podejrzewam, że wiele osób by tak chciało. No ale w stanie upojenia alkoholowego te emocje mogą się rozmyć. Wręczający paczkę mieli straszny niesmak (jedyne, co im pomogło to świadomość, że sprawili radość dzieciakom).
Przykra jest ta historia, o której piszesz.

Ja uważam, że idea jest bardzo dobra, tylko szkoda, że ludzie bywają nieuczciwi. Takie historie jak ta, którą przedstawiłaś bardzo zrażają ludzi do pomagania i robią dużo złego, bo później dostaje się też tym osobom, które nigdy by tak nie postąpiły. Ale dalej dla mnie takie przypadki, nie powodują, że będę negować ideę. Czasem można się na ludziach przejechać, można się przejechać na bliskich, a co dopiero na obcych. A przez ogólne negowanie sensu pomocy takim rodzinom, można nie pomóc tym, którym naprawdę pomoc jest potrzebna. Mnie napędzają jednak te dobre historie, że warto pomagać.

Najgorsze w tym jest to, że właśnie takie przypadki powodują, że ten wątek w ogóle powstał, bo tak bulwersują. Działają trochę jak łyżka dziegciu w beczce miodu. Psują cały obraz, przyciągają uwagę. Bo nie będzie się mówiło, o tych, którzy z wdzięcznością i radością przyjęli Paczkę, tylko o takich co sobie imprezki robią.

Czas edycji: 2014-09-26 o 00:37
Stary 2014-09-26, 06:17   #3553
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
(...)

Najgorsze w tym jest to, że właśnie takie przypadki powodują, że ten wątek w ogóle powstał, bo tak bulwersują. Działają trochę jak łyżka dziegciu w beczce miodu. Psują cały obraz, przyciągają uwagę. Bo nie będzie się mówiło, o tych, którzy z wdzięcznością i radością przyjęli Paczkę, tylko o takich co sobie imprezki robią.
Łyżka dziegciu w beczce miodu? A może jednak na odwrót?
Krytykuję tę akcję, bo sorry, ale daję słowo że WIĘKSZOŚĆ rodzin i byś się zdziwiła jak duża to jest większość
- ma problem z alkoholem i innymi używkami
- ma ogólne wdupiemanie co się z dziećmi dzieje, chyba że trzeba przed kimś zrobić przedstawienie
- jest koszmarnie niezaradna
- i roszczeniowa po wielu latach życia na koszt opieki społecznej i "dobrych serc"
- obyczajowość w tych rodzinach jest taka, że oko bieleje i uszy odpadają (argument, że ktoś będzie miał z pigułami czy spiralą problem religijny.. tja )
- "wychowuje" dzieci tak, że w dorosłości one będą jeszcze większym problemem społecznym niż rodzice

Już od kilku lat śledzę Szlachetną Paczkę i rodziny którym autentycznie noga się podwinęła (choroba/śmierć rodzica, choroba/niepełnosprawność dziecka, pożar, powódź i tym podobne) to w niektórych rejonach są WYJĄTKAMI. Jedno ogłoszenie na 5 czy 10 albo wcale.
Chociaż w tamtym roku przyznałam, że w niektórych okręgach upatrzyli sobie rodziny z niepełnosprawnymi dziećmi i to im się chwali.

Poczytaj ogłoszenia wrzucane tu na wątek. Autentyki prosto ze strony Szlachetnej Paczki. Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 12:34   #3554
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Ja nie widzę akurat problemu w tanim proszku. Sama lubię kupować w tanich sklepach, bo wiem, że nie przepłacam. Więc nie wiem do czego ta wzmianka.
Do tego, że w bardzo wielu opisach rodzin pojawiały się konkretne MARKI produktów. Jak pieluchy to Pampers, jak proszek to Vizir czy coś tam. A adidasy to Adidasy.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 13:14   #3555
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Tak samo jak pisałam o wykorzystaniu szansy, co nie wszyscy zrobią, ale nie znaczy to, że komuś innemu życie się nie odmieni dzięki daniu tej szansy.
A powiedz mi, jak może się odmienić życie po SzP poza chwilową radochą???
No, oprócz może sytuacji gdy rodzina dostanie pralkę czy lodówkę, której nie ma.
Ale czy to pozwoli im stać się lepszymi ludźmi? Znaleźć pracę? Czy dzieci będą się lepiej uczyć, będą dążyć do wyrwania się z biedy, bo dostali lodówkę?

Ja śmiem twierdzić, ze jest odwrotnie.

Jeśli takie dziecko patologiczne marzy o tym przykładowym Furby i go dostanie czego się nauczy? Ze każde dziecko ma prawo do marzeń i że mu się należy i że zawsze znajdzie się ktoś kto da ..

Czego się nauczy dziecko, które nie będzie miało drogich zabawek bo mamusia nie pracuje? Że żeby je mieć trzeba na nie zarobić.
Stary 2014-09-26, 13:19   #3556
marianna144
Wtajemniczenie

najgorsze jest to ze ci najbardziej potrzebujacy czesto siedza cichutko.....bo własnie jakis wypadek losowy, choroba . jak do tej pory sobie radzili to nie umieją tej reki po pomoc wyciagnac.
marianna144 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 13:43   #3557
GrumpyCat
Wredny kotecek

Kiedy można się spodziewać tegorocznych opisów rodzin? Są dostępne do wglądu dla każdego? Chętnie poczytam
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-26, 13:47   #3558
aer
O RLY?

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Kiedy można się spodziewać tegorocznych opisów rodzin? Są dostępne do wglądu dla każdego? Chętnie poczytam
Baza rodzin będzie otwarta pod koniec listopada.
W zeszłym roku opisy każdy mógł zobaczyć

Stary 2014-09-26, 14:46   #3559
GrumpyCat
Wredny kotecek

http://pokazywarka.pl/e0zgpg/

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

Och jaka skrzywdzona przez wolontariuszy księżniczka!

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Jeszcze coś znalazłam http://www.wykop.pl/ramka/1769434/56...yniosla-tylko/
Stary 2014-09-26, 21:19   #3560
ajah
wańka wstańka

Cytat:

---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ----------

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ----------

Uważam, że to wstyd dawać komuś rzeczy brudne, zniszczone.
Dawanie prezentu to nie wywózka gratów.
Gdybym była na miejscu tej pani, której dzieci dostały rzeczy uszkodzone i brude tez poczułabym się zawiedziona.
Stary 2014-09-26, 21:59   #3561
cornflower_girl
Zakorzenienie

Zgadzam się z ajah. O ile trochę razi mnie to porównywanie się z innymi rodzinami, tak nie wynika z tego żeby pani miała wygórowane żądania - prosiła o zywność, chemię i ubranie dla dziecka. Wygląda to na czyszczenie szafy z gratów i przypadkowe zakupy.

To nie post jakiejś zawiedzionej rodziny "Czemu nie dostała wogule paczki jak fszyscy dostajo, jestem taka biedna, Nowakowie dostali, a oni wcale biedni nie so" - co roku po finale sporo jest takich oburzonych na stronie akcji na fb.

Stary 2014-09-27, 02:29   #3562
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Uważam, że to wstyd dawać komuś rzeczy brudne, zniszczone.
Dawanie prezentu to nie wywózka gratów.
Gdybym była na miejscu tej pani, której dzieci dostały rzeczy uszkodzone i brude tez poczułabym się zawiedziona.

jak można coś takiego w ogóle zrobić, zapakować jakieś śmieci? wstyd po prostu
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 07:42   #3563
Kalini
Zakorzenienie

Cytat:

Niby miała dziękować za to, że ktoś raczył dać jej łaskawie używane i brudne ubrania i zabawki. W sumie używane, ale dobrej jakości niezniszczone i uprane ubranie to nic złego. Ale tu chyba sytuacja wyglądała inaczej. Ja rozumiem rozczarowanie, poza tym chyba ktoś jakieś przewietrzenie zapasów robił i uznał, że je rozda.

---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ----------

Poza tym serio sprawia Wam przyjemność wyśmiewanie biedy ludzi? Bo jak czytam, że "hahahaha samotna matka nie pracuje bo jej kilkuletnie dziecko to tylko wcześniak" są niesmaczne i pokazują, że autorki nie wiedzą, że wcześniaki często mają ogromne kłopoty ze zdrowiem. Albo oburzenie, że ktoś chce dostać kawę, w końcu to taka luksusowa potrzeba.
Kalini jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 11:08   #3564
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Albo oburzenie, że ktoś chce dostać kawę, w końcu to taka luksusowa potrzeba.
Oczywiście, że luksusowa.

Chcesz pić kawkę ? Idź i zapracuj na nią.

Dobrze, że tamta dostała śmieci, może przez to upokorzenie przestanie w końcu OCZEKIWAĆ, a zbierze dupe w troki i na to sama zapracuje. To sobie kupi nowe, świeże i pachnące.

Mam w rodzinnym otoczeniu osobę "permanentnie bezrobotną" i biorącą zasiłek od kilkunastu lat (nie mieszka w PL - tamtejsi podatnicy opłacają jej też mieszkanie socjalne i fundują opłaty za zużyte media, a za kilka lat zafundują jej też tzw. socjalną emeryturę), która w życiu przepracowała nie wiem...z sześć lat (a jest teraz po 60tce). Widzę jaką mentalność ma taka osoba i w jaką stronę z czasem ewoluuje jej myślenie. Dodam, że jest to osoba zdrowa, pełna sił i energii. Zresztą, od czego miałaby być zmęczona.
Jestem za likwidacją wszelkiej pomocy dla nierobów.

Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552
Czas edycji: 2014-09-27 o 11:17
dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 11:23   #3565
201605161006
Konto usunięte

Kawa to może nie produkt luksusowy, ale też nie podstawowy, żeby jakieś biedujące rodziny o niego prosiły czy żeby ktoś przekładał kawę ponad sprawy ważniejsze.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-27, 11:24   #3566
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Poza tym serio sprawia Wam przyjemność wyśmiewanie biedy ludzi? Bo jak czytam, że "hahahaha samotna matka nie pracuje bo jej kilkuletnie dziecko to tylko wcześniak" są niesmaczne i pokazują, że autorki nie wiedzą, że wcześniaki często mają ogromne kłopoty ze zdrowiem. Albo oburzenie, że ktoś chce dostać kawę, w końcu to taka luksusowa potrzeba.
No luksusowa. DO życia chyba nie jest niezbędna? Dobra kawa kosztuje. Dużo.

Mi nie chodziło o fragment o zabawkach, raczej o to:
"zero jakiejś wędliny, majonezu, nabiału. 5 płynów do mycia, po co mi tyle tego?!", same suche produkty typu mąka, cukier, kasza. No skandal! Bez kitu

Daj a sr.aj to taka wdzięczność. Jeszcze wypomni że za dużo czegoś, a brakowało majonezu wow. Majonez można bardzo łatwo zrobić samemu, żółtko olej i jazda, ale lepiej czekać aż ktoś DA.
Stary 2014-09-27, 11:25   #3567
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Niby miała dziękować za to, że ktoś raczył dać jej łaskawie używane i brudne ubrania i zabawki. W sumie używane, ale dobrej jakości niezniszczone i uprane ubranie to nic złego. Ale tu chyba sytuacja wyglądała inaczej. Ja rozumiem rozczarowanie, poza tym chyba ktoś jakieś przewietrzenie zapasów robił i uznał, że je rozda.[COLOR="Silver"]
Narzeka też na mąkę, cukier, olej itd. . Że za mało.
Stary 2014-09-27, 11:25   #3568
aer
O RLY?

Dziewczyny, a ja myślę, że pierwszy przykład podrzucony przez GrumpyCat ma dwie strony.

Jasne, to że kobieta dostała brudne/zniszczone rzeczy to dla mnie po prostu chamstwo i taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.
Ale.
Ta kobieta również dostała żywność i środki czystości i napisała "ale po mi tego aż tyle" (myślę, że zjadła 'co'). I w tym momencie wg mnie przesadza i wychodzi roszczeniowa postawa.
Praktycznie zawsze, kiedy hipermarkety organizują zbiórki żywności kupuję i oddaję suche produkty jak makarony czy kasze bo one się szybko nie psują w przeciwieństwie np. do wędliny (a nie wiadomo w jakich warunkach przechowywana jest ta żywność zanim trafi do potrzebujących). Dla mnie to logiczne. A tu z tego powodu pretensje.

Stary 2014-09-27, 11:26   #3569
GrumpyCat
Wredny kotecek

No i ta pani chyba aż taka skrajnie biedna nie jest. Komentarz wysmarowała raczej nie z kafejki internetowej.
Stary 2014-09-27, 11:31   #3570
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Dziewczyny, a ja myślę, że pierwszy przykład podrzucony przez GrumpyCat ma dwie strony.

Jasne, to że kobieta dostała brudne/zniszczone rzeczy to dla mnie po prostu chamstwo i taka sytuacja nie powinna mieć miejsca.
Ale.
Ta kobieta również dostała żywność i środki czystości i napisała "ale po mi tego aż tyle" (myślę, że zjadła 'co'). I w tym momencie wg mnie przesadza i wychodzi roszczeniowa postawa.
Praktycznie zawsze, kiedy hipermarkety organizują zbiórki żywności kupuję i oddaję suche produkty jak makarony czy kasze bo one się szybko nie psują w przeciwieństwie np. do wędliny (a nie wiadomo w jakich warunkach przechowywana jest ta żywność zanim trafi do potrzebujących). Dla mnie to logiczne. A tu z tego powodu pretensje.
Ja patrząc na taki komentarz nawet nie wierzę że ten kombinezon faktycznie był taki straszny, baba pewnie wyolbrzymiła mocno. Jakbym miała serio kasę to już bym wolała dać jakiemuś przeciętnemu finansowo studentowi na rozwijanie pasji niż takiej ''biednej'' rodzinie.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-09-27 o 11:32
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości