|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3541 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
anonimka Zobacz, nikt tu się nie czepia osób chorych, starszych. Tylko problem robi się w idei akcji. Paczka ma być "wędką". Wielu osobom naprawdę pomoże - ale nie rozwiąże ich życiowych problemów. Ludzie starsi, schorowani i niedołężni nie odmłodnieją, ludzie z chorobami przewlekłymi lub niepełnosprawnością nie ozdrowieją cudownie. A niestety skoro paczka jest dla nich zaspokojeniem potrzeb, bo nie ma nadziei na odmianę losu, to możliwe, że będą tego pozbawieni. Słyszałam o wielu przypadkach rodzin odrzuconych z powodu tego, że ich sytuacja się nie zmienia i to nie uchodzi, żeby któryś raz otrzymali pomoc z paczki. Paradoksalnie byli potrzebujący i nie dotyczyło to tych rodzin roszczeniowych, które X. razy przewijają się w tym wątku i na zdrowy rozum należałoby wysłać ich do pracy.
O ile dobrze wiem, przy niektórych organizacjach pozarządowych i parafiach funkcjonują darmowe poradnie - prawne, w sprawach uzależnień, psychologiczne. nouvelle90 Bardzo prawdziwe
|
#3542 |
|
Konto usunięte
|
Ja rozumiem ze wątek ma 100 stron i moze ludziom nie chce sie czytać calosci, ale jak ktoś przychodzi, przeczyta 3 strony, po czym klepie jacy tu wszyscy bezduszni, bo nie chca dać paczki pani, która ma 700 zl emerytury, to jakos tak mam wrażenie, ze ten wątek to walka z wiatrakami i niektórym ludziom ich miękki serduszka nigdy nie stwardnieją.
|
|
|
|
#3543 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ten fragment tekstu o którym mówisz, odnosi się do ogólnej krytyki Paczki i wrzucania wszystkich jej odbiorców do jednego worka, co można wywnioskować z niektórych wypowiedzi. cornflower_girl Paczka często nie rozwiąże wszystkich problemów, ale może dać nadzieję i trochę radości w ciężkich chwilach. Wspomniana pralka dla osoby chorej na nowotwór, czy jakiś sprzęt dla rodziców niepełnosprawnego dziecka. Wszystkich problemów oczywiście nie rozwiążemy, ale można ulżyć w cierpieniu, bądź pomóc zadbać o czyjeś zdrowie. A czy to, że nie da się kogoś uzdrowić, czy odmłodzić znaczy, że nie należy starać się poprawić jego standardu życia, żeby było choć trochę lepiej i lżej? Edytowane przez anonimka321 Czas edycji: 2014-09-25 o 18:44 |
|
|
|
|
#3544 |
|
Konto usunięte
|
Po raz kolejny i ostatni zalecam przeczytanie wątku ze zrozumieniem.
|
|
|
|
#3545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby była skierowana tylko do ludzi, o których piszesz (czyli chorych, starszych, po losowym wypadku) to złego słowa bym nie powiedziała. A w związku z tym, że akcja wygląda jak wygląda nie zamierzam jej popierać w ogóle. Bo co z tego, że ja wybiorę i pomogę osobie na prawdę potrzebującej jeśli tym samym przyklasnę akcji jako całości? No i kto tu wrzuca wszystkich odbiorców do jednego wora? Nicki poproszę
|
|
#3546 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
I naprawdę myślisz, że jak dziecko alkoholika dostanie z paczki np. playstation to będzie to dla tego człowieka powód do zmiany? Że następnego dnia wstanie i pomyśli, że musi zmienić swoje życie bo dziecko dostało pleja?
|
|
|
#3547 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
MarudexuS Ale dzięki tej akcji, która wymaga zapewne jeszcze dopracowania, naprawdę potrzebujący otrzymują pomoc. A że ludziom szansa się należy też już pisałam. Tak samo jak pisałam o wykorzystaniu szansy, co nie wszyscy zrobią, ale nie znaczy to, że komuś innemu życie się nie odmieni dzięki daniu tej szansy. I właśnie tu jest kwestia, że jeżeli nic się nie zmienia (oczywiście w przypadku tych rodzin, gdzie zmiana jest możliwa i pożądana, a Paczka powinna być impulsem do zmiany), to nie powinny one być ponownie uwzględniane w Paczce ( jeśli oczywiście nie wydarzyło się coś co uniemożliwiło zmianę. Chodzi mi o całkowite niewykorzystanie szansy i brak widoków na zmianę nastawienia). Wcześniej pisałam, że roszczeniowi i leniwi odbiorcy nie mogą świadczyć o całości, ale nie będę powtarzać wywodu, jest to gdzieś w poprzednich postach. Edytowane przez anonimka321 Czas edycji: 2014-09-25 o 20:01 |
|
|
|
|
#3548 |
|
Konto usunięte
|
No nie mogą, ale zamiast tych roszczeniowych i leniwych wolontariusze mogliby kwalifikować więcej ludzi, którzy naprawdę tej pomocy potrzebują.
|
|
|
|
#3549 |
|
O RLY?
|
anonimka321 - nie odpowiedziałaś na pytanie. W związku z czym rozumiem, że paczka "rybka", którą opisujesz nic nie zmieniła, a rodzina nadal cierpi i zgadza się na to, żeby alkoholik przepijał pieniądze, które mogłyby pójść na poprawę jakości życia.
I Ty masz w związku z tym pozytywne odczucia? Ciekawe, czy w tym roku ta rodzina też będzie w paczce. Mówisz, że to może być impulsem zmiany dla dziecka. Na przykładzie opisywanej rodziny. Rzeczą potrzebną do normalnego życia jest dajmy na to proszek do prania. Myślisz, że to, iż w paczce zamiast najtańszego proszku będzie Ariel robi dziecku różnicę?
|
|
#3550 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja nie widzę akurat problemu w tanim proszku. Sama lubię kupować w tanich sklepach, bo wiem, że nie przepłacam. Więc nie wiem do czego ta wzmianka. |
|
|
|
|
#3551 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odnośnie paczek dla rodzin alkoholików - przypadek od moich znajomych. Wolontariusze ankietowali rodzinę, samotna matka z kilkorgiem dzieci (jedno chore). Wszystko z zewnątrz wydawało się w porządku, historia rodziny chwyciła ze serce, toteż zaangażowali znajomych i znajomych znajomych do pomocy. Odzew przerósł ich oczekiwania, bo rodzina dostała nawet coś z mebli (używanych, ale w dobrym stanie), dzieciaki ubranka i jakieś drobiazgi. I wolontariusze z ofiarodawcami mebla jadą wręczyć paczkę. Na miejscu niespodzianka - w najlepsze trwa impreza z "wujkami". Pani oczywiście tłumaczy się jak może, że ten charakterystyczny zapach % to po dentyście, potem płacze. Nie wiem, czy paczka dla tej rodziny dała do myślenia tej kobiecie. Podejrzewam, że wiele osób by tak chciało. No ale w stanie upojenia alkoholowego te emocje mogą się rozmyć. Wręczający paczkę mieli straszny niesmak (jedyne, co im pomogło to świadomość, że sprawili radość dzieciakom).
Bogini kuchennego zniszczenia Edytowane przez cornflower_girl Czas edycji: 2014-09-26 o 00:05 |
|
|
|
|
#3552 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja uważam, że idea jest bardzo dobra, tylko szkoda, że ludzie bywają nieuczciwi. Takie historie jak ta, którą przedstawiłaś bardzo zrażają ludzi do pomagania i robią dużo złego, bo później dostaje się też tym osobom, które nigdy by tak nie postąpiły. Ale dalej dla mnie takie przypadki, nie powodują, że będę negować ideę. Czasem można się na ludziach przejechać, można się przejechać na bliskich, a co dopiero na obcych. A przez ogólne negowanie sensu pomocy takim rodzinom, można nie pomóc tym, którym naprawdę pomoc jest potrzebna. Mnie napędzają jednak te dobre historie, że warto pomagać. Najgorsze w tym jest to, że właśnie takie przypadki powodują, że ten wątek w ogóle powstał, bo tak bulwersują. Działają trochę jak łyżka dziegciu w beczce miodu. Psują cały obraz, przyciągają uwagę. Bo nie będzie się mówiło, o tych, którzy z wdzięcznością i radością przyjęli Paczkę, tylko o takich co sobie imprezki robią. Edytowane przez anonimka321 Czas edycji: 2014-09-26 o 00:37 |
|
|
|
|
#3553 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
Krytykuję tę akcję, bo sorry, ale daję słowo że WIĘKSZOŚĆ rodzin i byś się zdziwiła jak duża to jest większość - ma problem z alkoholem i innymi używkami - ma ogólne wdupiemanie co się z dziećmi dzieje, chyba że trzeba przed kimś zrobić przedstawienie - jest koszmarnie niezaradna - i roszczeniowa po wielu latach życia na koszt opieki społecznej i "dobrych serc" - obyczajowość w tych rodzinach jest taka, że oko bieleje i uszy odpadają (argument, że ktoś będzie miał z pigułami czy spiralą problem religijny.. tja ) - "wychowuje" dzieci tak, że w dorosłości one będą jeszcze większym problemem społecznym niż rodzice Już od kilku lat śledzę Szlachetną Paczkę i rodziny którym autentycznie noga się podwinęła (choroba/śmierć rodzica, choroba/niepełnosprawność dziecka, pożar, powódź i tym podobne) to w niektórych rejonach są WYJĄTKAMI. Jedno ogłoszenie na 5 czy 10 albo wcale. Chociaż w tamtym roku przyznałam, że w niektórych okręgach upatrzyli sobie rodziny z niepełnosprawnymi dziećmi i to im się chwali. Poczytaj ogłoszenia wrzucane tu na wątek. Autentyki prosto ze strony Szlachetnej Paczki. Nie wiadomo czy śmiać się czy płakać. |
|
|
|
|
#3554 |
|
Konto usunięte
|
Do tego, że w bardzo wielu opisach rodzin pojawiały się konkretne MARKI produktów. Jak pieluchy to Pampers, jak proszek to Vizir czy coś tam. A adidasy to Adidasy.
|
|
|
|
#3555 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No, oprócz może sytuacji gdy rodzina dostanie pralkę czy lodówkę, której nie ma. Ale czy to pozwoli im stać się lepszymi ludźmi? Znaleźć pracę? Czy dzieci będą się lepiej uczyć, będą dążyć do wyrwania się z biedy, bo dostali lodówkę? Ja śmiem twierdzić, ze jest odwrotnie. Jeśli takie dziecko patologiczne marzy o tym przykładowym Furby i go dostanie czego się nauczy? Ze każde dziecko ma prawo do marzeń i że mu się należy i że zawsze znajdzie się ktoś kto da .. Czego się nauczy dziecko, które nie będzie miało drogich zabawek bo mamusia nie pracuje? Że żeby je mieć trzeba na nie zarobić.
|
|
#3556 |
|
Wtajemniczenie
|
najgorsze jest to ze ci najbardziej potrzebujacy czesto siedza cichutko.....bo własnie jakis wypadek losowy, choroba . jak do tej pory sobie radzili to nie umieją tej reki po pomoc wyciagnac.
|
|
|
|
#3557 |
|
Wredny kotecek
|
Kiedy można się spodziewać tegorocznych opisów rodzin? Są dostępne do wglądu dla każdego? Chętnie poczytam
|
|
|
|
#3558 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
W zeszłym roku opisy każdy mógł zobaczyć
|
|
|
#3559 |
|
Wredny kotecek
|
http://pokazywarka.pl/e0zgpg/
![]() ---------- Dopisano o 14:42 ---------- Poprzedni post napisano o 14:40 ---------- Och jaka skrzywdzona przez wolontariuszy księżniczka! ![]() ---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:42 ---------- Jeszcze coś znalazłam http://www.wykop.pl/ramka/1769434/56...yniosla-tylko/
|
|
|
|
#3560 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
Dawanie prezentu to nie wywózka gratów. Gdybym była na miejscu tej pani, której dzieci dostały rzeczy uszkodzone i brude tez poczułabym się zawiedziona.
|
|
|
#3561 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z ajah. O ile trochę razi mnie to porównywanie się z innymi rodzinami, tak nie wynika z tego żeby pani miała wygórowane żądania - prosiła o zywność, chemię i ubranie dla dziecka. Wygląda to na czyszczenie szafy z gratów i przypadkowe zakupy.
To nie post jakiejś zawiedzionej rodziny "Czemu nie dostała wogule paczki jak fszyscy dostajo, jestem taka biedna, Nowakowie dostali, a oni wcale biedni nie so" - co roku po finale sporo jest takich oburzonych na stronie akcji na fb.
|
#3562 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
jak można coś takiego w ogóle zrobić, zapakować jakieś śmieci? wstyd po prostu |
|
|
|
|
#3563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 07:42 ---------- Poprzedni post napisano o 07:38 ---------- Poza tym serio sprawia Wam przyjemność wyśmiewanie biedy ludzi? Bo jak czytam, że "hahahaha samotna matka nie pracuje bo jej kilkuletnie dziecko to tylko wcześniak" są niesmaczne i pokazują, że autorki nie wiedzą, że wcześniaki często mają ogromne kłopoty ze zdrowiem. Albo oburzenie, że ktoś chce dostać kawę, w końcu to taka luksusowa potrzeba. |
|
|
|
|
#3564 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chcesz pić kawkę ? Idź i zapracuj na nią. Dobrze, że tamta dostała śmieci, może przez to upokorzenie przestanie w końcu OCZEKIWAĆ, a zbierze dupe w troki i na to sama zapracuje. To sobie kupi nowe, świeże i pachnące. Mam w rodzinnym otoczeniu osobę "permanentnie bezrobotną" i biorącą zasiłek od kilkunastu lat (nie mieszka w PL - tamtejsi podatnicy opłacają jej też mieszkanie socjalne i fundują opłaty za zużyte media, a za kilka lat zafundują jej też tzw. socjalną emeryturę), która w życiu przepracowała nie wiem...z sześć lat (a jest teraz po 60tce). Widzę jaką mentalność ma taka osoba i w jaką stronę z czasem ewoluuje jej myślenie. Dodam, że jest to osoba zdrowa, pełna sił i energii. Zresztą, od czego miałaby być zmęczona. Jestem za likwidacją wszelkiej pomocy dla nierobów. Edytowane przez dfdce9ad473ee3ba4bd9426289ac63cb58eb8552 Czas edycji: 2014-09-27 o 11:17 |
|
|
|
|
#3565 |
|
Konto usunięte
|
Kawa to może nie produkt luksusowy, ale też nie podstawowy, żeby jakieś biedujące rodziny o niego prosiły czy żeby ktoś przekładał kawę ponad sprawy ważniejsze.
|
|
|
|
#3566 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
Mi nie chodziło o fragment o zabawkach, raczej o to: "zero jakiejś wędliny, majonezu, nabiału. 5 płynów do mycia, po co mi tyle tego?!", same suche produkty typu mąka, cukier, kasza. No skandal! Bez kitu ![]() Daj a sr.aj to taka wdzięczność. Jeszcze wypomni że za dużo czegoś, a brakowało majonezu wow. Majonez można bardzo łatwo zrobić samemu, żółtko olej i jazda, ale lepiej czekać aż ktoś DA. |
|
|
|
|
#3567 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Że za mało.
|
|
|
|
|
#3568 |
|
O RLY?
|
Dziewczyny, a ja myślę, że pierwszy przykład podrzucony przez GrumpyCat ma dwie strony.
Jasne, to że kobieta dostała brudne/zniszczone rzeczy to dla mnie po prostu chamstwo i taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Ale. Ta kobieta również dostała żywność i środki czystości i napisała "ale po mi tego aż tyle" (myślę, że zjadła 'co'). I w tym momencie wg mnie przesadza i wychodzi roszczeniowa postawa. Praktycznie zawsze, kiedy hipermarkety organizują zbiórki żywności kupuję i oddaję suche produkty jak makarony czy kasze bo one się szybko nie psują w przeciwieństwie np. do wędliny (a nie wiadomo w jakich warunkach przechowywana jest ta żywność zanim trafi do potrzebujących). Dla mnie to logiczne. A tu z tego powodu pretensje.
|
|
#3569 |
|
Wredny kotecek
|
No i ta pani chyba aż taka skrajnie biedna nie jest. Komentarz wysmarowała raczej nie z kafejki internetowej.
|
|
|
|
#3570 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-09-27 o 11:32 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.

)