|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
| Pokaż wyniki sondy: Do jakiej długości zapuszczasz włosy? | |||
| do szczęki |
|
1 | 0,32% |
| do ramion |
|
8 | 2,53% |
| do łopatek |
|
12 | 3,80% |
| do zapięcia stanika |
|
67 | 21,20% |
| do pasa |
|
134 | 42,41% |
| do bioder |
|
27 | 8,54% |
| do kości ogonowej |
|
17 | 5,38% |
| za pośladki |
|
10 | 3,16% |
| do kolan |
|
2 | 0,63% |
| do kostek |
|
0 | 0% |
chcę móc deptać moje włosy!
|
|
3 | 0,95% |
| sama nie wiem |
|
6 | 1,90% |
| aż mnie wkurzą |
|
17 | 5,38% |
| Odpowiada mi moja długość, zapuszczam, aby pozbyć się gorszych partii włosów |
|
12 | 3,80% |
| Głosujący: 316. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4561 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Zapuszczanie włosów cz. V
Cytat:
Cytat:
I cóż, zgadzam się z Melą. Sama widzisz, że podcinanie tą metodą nie działa za dobrze u Ciebie.
|
|
#4562 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dopiero teraz zaczynam Po tych podcięciach, które mam za sobą widziałam efekty, ale za szybko przestałam, dlatego moje końcówki wciąż nie są idealne.
Edytowane przez Erishkigal Czas edycji: 2014-09-25 o 20:09 |
|
|
|
|
#4563 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każde podcięcie, nawet o centymetr, poprawia stan końcówek. Tyle tylko, że jak wyżej jest zniszczenie, to ono nadal leci do góry. Poważny plus ścięcia całych zniszczeń na pewno jest taki, że później już nie trzeba podcinać co miesiąc/dwa czy ileś, tylko wtedy, jak się coś dzieje. U mnie średnio co pół roku
|
|
#4564 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Miałam na myśli, że chodzi mi o testowanie tej metody przez dłuższy czas, niż tylko 4 miesiące. Wtedy też nie za bardzo starałam się przyspieszyć porost, więc prawdopodobnie ubyło mi 4 cm, a to niewiele. Teraz chcę i przyspieszać porost, i podcinać ![]() Ale tak jak piszę, po tych wszystkich podcięciach które mam za sobą widzę widoczne efekty. W grudniu miałam na oko 30 cm do ścięcia, a teraz gdy patrzę na zdjęcia włosów od tyłu to jakieś 15. Rozumiem wasze zdanie, że podcięcie wszystkiego na raz jest lepsze, ale uważam, że nie zaszkodzi spróbować Jestem takim okropnym typem człowieka, że kiedy inni mówią mi, że powinnam coś zrobić, a ja jestem odmiennego zdania, to nie dam się przekonać, muszę spróbować i dopiero wtedy, gdy na własnej skórze poczuję, że moja decyzja była zła to uwierzę
|
|
|
|
|
#4565 |
|
Zakorzenienie
|
Widzę, że wywiązala się niezła dyskusja na temat zniszczeń i ich podcinania. Sama stosuję metodę Henri. Szczerze, to gdybym jej nie stosowała w dniu w którym zaczełam bawić sie w świadomą pielęgnację musiałabym praktycznie ściąć prawie wszystko i zostawić sobie kilka cm włosów, bo tak były zniszczone. Zostawiłam tak z 25 -30 cm. I póki co ścinając systematycznie to co zniszczone została mi połowa tego co powyżej.
Może nie potrafię obserwować własnych włosów, ale na prawdę mam wrażenie, że zniszczenia nie przeszły na długość która pamięta tylko pielęgnację. Póki co nie zrezygnuję z metody małych kroczków, a kiedy do podcięcia zostaną mi ostatnie centymetry wyjdę troche powyżej granicy zniszczonych i zdrowych włosów - tak na wszelki wypadek. Z tym, że tak jak podkreślam, mnie zniszczenia nie przechodzą na zdrową część więc moge to zrobić ![]() Może dla niektórych radykalne ścięcie zniszcznej całości jest okej, ale jeśli ktoś psychicznie źle się z takim rozwiązaniem czuje to chyba lepiej, żeby jednak brał się za metody mniej inwazyjne nawet jeśli są też mniej skuteczne. |
|
|
|
#4566 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I piękny masz kolor włosów, w dodatku takie gładziutkie Ale jednego brakuje Tobie i muszę się tu zgodzić z Viekki : uśmiechu. Bez tego w najcudowniejszych długich włosach nie będziesz ładnie wyglądać. Więc i włoski szybko odrosną do dawnej długości.Cytat:
Jednak jutro biorę na testy kallosa honey, bo placentę wykończyłam ciekawa jestem czy smrodek utrzymuje się na włosach ![]() Chyba wracam do grzywki. Jakoś tak mi się tęski za nią, chociaż waham się jeszcze. Jeśli się zdecyduję to poproszę mamę o ciachnięcie w sobotę
|
||
|
|
|
#4567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Proszę, proszę napisz jak to będzie działać i czy na dłuższą metę da się do zapaszku przyzwyczaić! |
|
|
|
|
#4568 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() U mnie jakość przede wszystkim. Zrezygnowałam nawet z tak częstego rozpuszczania, żeby się nie wkręcały w zamki, torebki i nie szorowały o ubranie. Suszę, spinam, rozpuszczam jak już dojadę do celu na moim bicyklu. Gdy tylko widzę, że przeszły w fazę "smętnego zwisania" - ciach! Denerwuje mnie, że zapuszczanie idzie powoli, ale końce jak szczota muszą być, bo moje włosy są absolutnie proste. Jak z mokrych znów każdej dresiary, która swoje fale już dawno popaliła prostownicą. Najmniejszy strzępek na końcach wpływa na kształt i jakość całej fryzury oraz powoduje u mnie autentycznie złe samopoczucie. Tak samo jest zresztą z odrostem, nie może być za duży, bo mam wrażenie, że wyglądam jak taka zapuszczona baba. ![]()
Edytowane przez Melanchton Czas edycji: 2014-09-26 o 08:46 |
||
|
|
|
#4569 |
|
Raczkowanie
|
Widze ze o znieszczonych końcówkach mowa, to ja musze przyznać, że obcięcia tych moich włosów plus jest takie, że wszystkie złe włosy są obcięte i moge zapuścić od nowa ładne włosy. Mimo, ze nie suszyłam włosów nie farbowałam to jednak od związywania od wiatru itp były ponieszczone tym bardziej ze przez kilka miesięcy kiepsko je pielęgnowałam..
A na zniszczone końcówki u mnie zawsze działam wax ta maska do włosów. Kilka lat temu zrobiłam trwałą (głupia) która nie pokręciłą mi wcale włsów ale je spaliła i bez obcinania wax je naprawił Najgorsze jest to próbowanie wszystkiego co na włosy zadziała, mozna wydać majątek. Ja po kuracji waxem nie obcinałam włosów wcale i nie rozdwajaly się i koncówki były śliczne, ale potem przesta lam czegokolwiek używać tylko odżywke po myciu no i zrobiły sie kiepskie.. ale mam nadzieje ze teraz odrosną śliczne ![]() swan999: to moj naturalny kolor dzięki
|
#4570 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:31 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Cytat:
Tym bardziej że nie farbujesz włosów. Naturalne zawsze jest troche łatwiej utrzymać w dobrej kondycji Od siebie jeszcze tylko mogę dodać, żebyś uzywała jakiegoś silikonowego serum na końcówki. Niby drobna rzecz a naprawdę pomaga utrzymać końcówki w idealnym stanie przez długi czas, a co za tym idzie nie trzeba co miesiąc latać do fryzjera
|
|
#4571 |
|
Raczkowanie
|
Używam jedwab, czy lepiej co nnego?
|
#4572 |
|
Zakorzenienie
|
jaki dokładnie?
najważniejsze żeby był bez alkoholu w składzie
|
#4573 |
|
Raczkowanie
|
Chyba ma alkohol, mam marion ale poszukaj innego
najgorsze że używam tego seboradinu bo bardzo mi omaga na wypadanie, i jak psikam skórę z tylu głowy to nie ma szans nie psiknac na końcówki bo mam tam krótkie włosy i pewnie je to wysusza
|
#4574 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4575 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4576 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fajne do zabezpieczania są sera (serum ? nie wiem jak się to odmienia poprawnie ) z mariona np. z olejkiem arganowym albo seria orientalna lub jedwab który wsawiałam w poprzednim poście . Na wizażu furorę też robiło serum Green Pharmacy. Jakbyś chciała się zaopatrzyc w jakiś inny produkt to w Naturze chyba jeszcze jest promocja -40% na produkty do stylizacji włosów, produkty na końcówki też się łapią na ten rabat
|
|
#4577 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
w mojej drogerii nawet w miarę ceny mają hehe
trzy osoby mogą dochować tajemnicy, jeśli dwie z nich nie żyją PLL <3 włosy! 26.08.2014 - 26,5 24.09.2014 - 28,5 24.09.2010 pszczółka <3 19.03.2013 różyczka <3 Edytowane przez krolewnazmarcepana Czas edycji: 2014-09-26 o 10:47 |
|
|
|
|
#4578 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja się o podcinaniu końców metodą małych kroków wypowiadać nie będę, bo radykalne cięcia to dla mnie zupełna norma i chociaż ostatnie nie poszło jak sobie życzyłam, to jednak znalazłam jego dobre strony. Jasne, nie gwarantuje mi to kwiku zachwytu, ale pozwala przypomnieć sobie, że to tylko włosy i rozpaczanie nad nimi ani nie doda mi uroku ani nie przyspieszy ich porostu. Jednak jedno cieszy mnie bardzo - pozbyłam się najmocniej poindygowanej i podniszczonej części włosów, więc teraz będzie już tylko lepiej. Edytowane przez 1c04c0ef348ca38f90d52b59e9c2f570f7211256_63ab873f96396 Czas edycji: 2014-09-26 o 11:01 |
|
|
|
|
#4579 |
|
Rozeznanie
|
Serum GP jest też w promocji w Rossie. Nie jest to 40%, ale jak ktoś ma nie po drodze do Natury...
Ja oczywiście kupiłam Ostatnio się porządnie zabrałam za silikonowanie b/s, bo mam już taką długość, która mocno potrzebuje zabezpieczania. A poza tym co miesiąc tnę 2-3 cm. No i jestem zadowolona z długości i stanu włosów. Szkoda, że nie mam aparatu na stancji, bo chętnie bym się pochwaliła
|
#4580 |
|
Raczkowanie
|
Na moich włosach to serum z GP kompletnie się nie sprawdziło, jakoś słabo zabezpieczało końcówki
teraz mam chi i radzi sobie z tym lepiej
|
|
|
|
#4581 | |
|
Zakorzenienie
|
Tak myślałam, że naturalny
![]() Cytat:
Ja od siebie do zabezpieczania końcówek polecam jedwab GP, serum mariona z arganem, i jedwab CHI ale z nim trzeba uważać na proteiny, jeśli włosy łatwo przeproteinować, no i jego zapach nie każdemu się podoba
|
|
|
|
|
#4582 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie zawsze zniszczenia przechodzą na zdrową część, zwłaszcza przy pielęgnacji i podcinaniu końcówek co jakiś czas. Ja też nie zauważyłam, żeby przerzedzenia szly wyżej.
|
|
|
|
|
#4583 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4584 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak skończę mariona i l'oreala to na pewno je zakupię (tylko jeszcze kupa czasu zleci zanim to zrobię )
|
|
#4585 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale działa na włosy bardzo dobrze. U siebie nie zauważyłam, żeby tłuścił włosy, a akurat dawałam go trochę więcej.
|
|
|
|
|
#4589 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
O widzisz, u mnie jakość i długość są na mocno wyrównanych pozycjach. Nie odczuwam potrzeby posiadania włosów idealnych. Nie przeraża mnie trochę rozdwojeń, nie lubię spinać włosów, a ze względu na ich strukturę po każdym myciu końcówki potrafią wyglądać inaczej. Żeby się przekonać jak z nimi jest w rzeczywistości musiałabym czasami prostować je np na szczotce. Nie mam nawet takiej szczotki, a pierwszą suszarkę dostałam pół roku temu i służy mi tylko w razie pilnego wyjścia z domu. Włosy hennuję co 2 miesiące, czyli mój odrost ma wtedy 2 cm. Też mi to nie przeszkadza, ale sama wiesz jak działa henna w kwesti odrostu ![]() Też miałam GP, oprócz ładnego zapachu nie robił u mnie nic. Póki co używam Syossa z mocnymi silikonami, a w zapasie mam już kolejne opakowanie. Po używaniu przez okrągły rok serum z jedwabiem ( i jak sądzę permanentnego przeproteinowania) wykluczyłam możliwość takich specyfików. Wolę "jedwab" bez jedwabiu, czyli protein w składzie. |
|
|
|
|
#4590 |
|
Zakorzenienie
|
[1=1c04c0ef348ca38f90d52b5 9e9c2f570f7211256_63ab873 f96396;48295698]Dziewczyny, widziałyście? Klik!
Masakra, ale ludzie mają pomysły... ale mnie chyba już nic nie zdziwi we włosowej kwestii. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:49.

Dopiero teraz zaczynam

teraz mam chi i radzi sobie z tym lepiej
)