![]() |
#1621 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
N. spi to Was ponadrabiam.
tygrysku udanego wyjazdu! monkaa321 nam euphorbium wprawdzie przepisał pediatra i kazał psikać 2 razy ale potem się dowiedziałam, że to homeopatyczne i że można psiukać częściej. Co do czyszczenia noska to już pisałyśmy, że zdania są podzielone ![]() Kateczka100 my już od dawna śpimy przy zgaszonym świetle, lampkę taką słabiutką, punktową używałam może tylko przez 1szy miesiąc-dwa. A pod pyt. o materac sama chętnie się podepnę i dorzucę jeszcze jedno: - czy obniżałyście już łóżeczko o szczebelek niżej (wiecie o co chodzi ![]() Margo80 zdjecia świetne!!!! Pola współczuję, wiem co czujesz ![]() ![]() N. zrobiła ładniejszą kupkę, już nie zbitą ale taką ciemnozielono-brązową ale to chyba nie powód do paniki, co? i jeszcze jedno pyt. do tych z Was, które podają kleiki - dajecie ryżowe czy kukurydziane? a te kaszki holle to jakie są? ryżowe? i czy jaglaną można jakoś zagęścić mm?
#1622 |
Zakorzenienie
|
jaglana Holle jest mleczna, robi się ją na wodzie. nie wiem, czy są też bezmleczne.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1623 |
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Dziś już jest spokój, goście wyjechali ![]() Tygrysku i ja życzę wam miłego wypoczynku i spokojnej podróży ![]() Krótki opis wczorajszych zajęć na basenie (tylko nowych ćwiczeń, zabaw) - nurkowanie!!!! Pan polewal dziecku najpierw wodą z kubka ciągiem rączkę, przechodząc na ramionko i na główkę licząc do trzech. A za drugim razem też polewal ale na trzy ja miałam zamoczyc dziecko pod wodą (moim zdaniem fajny trening bo mały chyba się za bardzo nie zorientował czy tylko polano mu główkę czy mama brutalnie go wsadzila pod wodę) obyło się bez płaczu ![]() -Było też pływanie na brzuszku gdzie dziecko leżało wyłącznie na moim przedramieniu (trzeba uważać z balansem dziecka) - było przechodzenie z dzieckiem na rękach pod prysznicem (z chłodną wodą brrrr) - to chyba wszystko z nowości. ...ah jeszcze dzieci miały łapać kaczuszki na brzegu basenu. I jak pływały na brzuszku mieliśmy łaskotać po stopach Ogólnie byliśmy znowu zadowoleni. Za tydzień zapisze my się na następny kurs na listopad/ grudzień bo będzie znowu akcja z wolnymi miejscami. Ale już do grupy dzieci 7-9 miesięcy a nie 3-6 ![]() Sent from my GT-I9300 using Wizaz Forum mobile app
#1624 | |
Moderator
|
Nie będę nadrabiać - wybaczcie
![]() Wróciliśmy w poniedziałek znad morza - pogodę mieliśmy piękną jak na końcówkę września ![]() Cytat:
![]() A kaszki Holle są różne ![]() ![]() My się jutro po raz pierwszy wybieramy na basen i trochę się stresuję jak młodemu się to spodoba... Filupka - nurkowanie? Wow - ja bym się chyba bała że się zachłyśnie wodą czy coś ![]() Edytowane przez teQiba Czas edycji: 2014-09-26 o 11:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1625 |
Raczkowanie
|
Nie, nie, to jest taki Fenistil, który się do buźki podaje do połknięcia.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1626 |
Zakorzenienie
|
virginia dzięki, ja z odciąganiem robie podobnie, czyli jak słyszę że ma śpika i przed jedzeniem/spaniem.
ja jeszcze nie obniżyłam łóżeczka bo musiałabym się niżej schylać a mały jeszcze nie wie po co są szczebelki więc niech tak zostanie ![]() filupka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1627 |
Rozeznanie
|
Teqiba, Monka ja się też bałam i to bardzo. Ale do pewnego wieku (nie wiem dokładnie do kiedy) dziecko intuicyjnie wstrzymuje oddech. Można to łatwo sprawdzić właśnie jak się poleje główkę wodą tak żeby też leciało na buzke.
Sent from my GT-I9300 using Wizaz Forum mobile app
#1628 |
Zakorzenienie
|
to mój się wodą zachłystuje, ale wiem że jak byliśmy na wakacjach to Piotrek był kąpany pod prysznicem no i wtedy jak się go wsadziło to początkowo wciągał wodę, ale podobno następnym razem już się fajnie bawił, trzeba wypróbować
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1629 |
Wtajemniczenie
|
Ale się rozpisałyście. Czytałam Was na telefonie więc już się nie odniosę do wszystkich bo bym musiała jeszcze raz czytać a szkoda mi czasu
![]() przesyłam ![]() virginia - obniżyliśmy łóżeczko tydzień temu jak Kuba zaczął dźwigać głowę; co do kupek to nie mam pojęcia ![]() Edzia my nie szczepiliśmy. Położna nam mówiła że jeśli nie będziemy oddawać dziecka do żłobka to nie trzeba. a jak będzie szło do przedszkola to żeby wtedy zaszczepić (wtedy też jest taniej niż u niemowlaka) Tynka wiem ze masz ten poradnik z Bobovity tak jak ja i tam jest napisane żeby codziennie inny smak dawać ale myślę że lepiej dawać przez 2-3 dni to samo. Co do kolejności to chyba nie ma znaczenia? ja dawałam przez 2 tyg same warzywa potem zaczęłam owoce i manną. teraz przeplatam jak mi się tam pomyśli danego dnia. jak czegoś nie jadł to daję np. samą cukinię. jak mu nic nie jest to łączę cukinie z tym co próbował wcześniej, a następnego dnia np. owoce daję. teraz jak kupię jaglankę to o 11 bede dawać warzywa a o 17 kaszkę z owocami (teoretycznie, zobaczymy co na to Kuba) zwiększony apetyt w nocy to czytałam, że oznacza że dziecku samo mleko nie wystarcza i że trzeba dietę rozszerzać ![]() Kateczka my też wcześnie dzień zaczęliśmy, o 6:25 po 4 pobudkach w nocy. rano kawa była priorytetem ![]() a właśnie jak wam się dzieci budzą w nocy i nie płaczą, nie jęczą, nie marudzą to do nich wstajecie? olakola gratuluję nowej umiejętności, moze zaraz zacznie pełzać ![]() Juliette u nas nie wiem jakie są te oczy jakieś takie szaro-granatowo-zielonkawo-niebieskie (zależy jak światło pada), przy źrenicach miodowe elgie z tym żółtkiem to nie wiem. czytałam tylko w nowych zaleceniach żeby całe jajko dawać, ale czy trzeba regularnie to nie mam pojęcia beautifulLie mój się pare razy obudził z wrzaskiem jakby mu się coś śniło ale na ręce nie patrzyłam u nas TŻ ma od poniedziałku tatusiowe ![]() jakby się ktoś zastanawiał czy można prać w pralce robaczka Sassy to mojemu nic się nie stało ![]() miłego wieczoru dziewczyny
#1630 |
Zakorzenienie
|
a jak często się stosuje maść majerankową?
|
![]() ![]() |
![]() |
#1631 | |
Zakorzenienie
|
Ja smaruję na noc, pod noskiem koło nozdrzy, czasem też w dzień ale to trochę bez sensu bo Natala zaraz ją rączkami itp. zmazuje.
Cytat:
Wezwałam tego fizjoterapeutę. Powiedział, że w oskrzelach rzeczywiście nic nie ma i jeśli już to ten katar to albo zatoki albo, jak podejrzewam, alergia (zwłaszcza, że tak długo się ciągnie). Pytałam przy okazji o testy na alergię i mówił, że zrobić można ale w tym wieku nie są w pełni miarodajne. Sprawdzał też Niuśkę ruchowo (rozwija się dobrze), robił z nią ćwiczenia itp., pytałam o te prężenie i rzeczywiście powiedział, że Natalka ma w małym stopniu napięcie mięśniowe i zalecał masaż Shantala (wszelkie linki do niego mile widziane). Pytałam o ew. ćw. to pokazywał jakie i mówił, że najlepiej jak w tym wieku dziecko spędza jak najwięcej czasu na podłodze. A w pon. idę z Natalką do pediatry, niech duma co tu robić dalej z tym katarem i kupkami, w końcu od tego jest.... Jutro mam zajęcia, i oczywiście jak zwykle już dygam jak będzie z Natalą bo babcia jej pewnie nie da rady nakarmić.... ![]()
![]() |
#1632 |
Rozeznanie
|
Ja jak Emil miał katar to smarowalam dość często. Po każdym oczyszczaniu noska no i na noc.
Sent from my GT-I9300 using Wizaz Forum mobile app
#1633 |
Zakorzenienie
|
Alwa ja nie wstaje bo mi sie nie chce ale moj zazwyczaj pobudke rozpoczyna placzem to szybko pedze
Jajka nie trzeba codziennie dawac. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:52 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- Ja robaka juz tyle razy pralam w pralce ze mu kolor z nowek prawie zszedl ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:52 ---------- Dzieki za odpowiedzi. Pytam bo na opakowaniu nic nie pisze a dla starszych dzieci to tylko 2 3 x na dzien a to malutko strasznie... Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#1634 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rzeczywiście nowości wprowadzam mniej więcej co 3 dni. Zaczęłam od marchewki i ziemniaka, kolejna była kaszka, później jabłuszko. Teraz wprowadzam na przemian warzywa i owoce. Przed nami jajka i mięso. Za pierwszym razem podaję nowość bez dodatków, żeby Emi poznała jej smak. W przypadku kolejnych posiłków mieszam ją często ze znanymi już warzywami/owocami. Ja podobnie jak wiele dziewczyn będę szczepić dopiero przed pójściem do przedszkola. Cytat:
Cytat:
![]() Nurkowanie to już wyższa szkoła jazdy! Cytat:
Cytat:
![]() Mi pediatra radziła, żeby smarować 3 razy dziennie. Cytat:
![]() Dobrze, że z rozwojem Natalki wszystko ok. U nas bardzo miły dzień. Jak to miło jak dziecku humor dopisuje ![]() Miałyśmy też śmieszną sytuację w sklepie. Postawiłam wózek z Emilką i stanęłam obok, żeby wybrać warzywa. W pewnym momencie Emi stęknęła. Odwróciłam się, żeby zobaczyć co się dzieje, ale okazało się, że... ktoś miał lepszy refleks. Jakiś gość kołysał już wózkiem z Emilką, a widząc moje zdziwione spojrzenie, zakłopotany wyjaśnił: "Bardzo przepraszam, ale ona zaczęła płakać!" ![]() Zrobiłam też Emilce obiadek, który bardzo jej smakował. Może komuś przyda się pomysł: marchewka+dynia+ziemniak+ seler+pietruszka+por. Zmykam! Życzę miłego weekendu!
![]() |
#1635 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() Kupę kasy to kosztuje ale boję się teraz ![]() Co do pobudek to nie mamy takich o które pytasz w nocy - raczej nad ranem, ale wtedy nie wstaję bo i tak wiem że młodego nie uśpię więc staram się jeszcze trochę zdrzemnąć zanim mu się humor zepsuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1636 | |
Zadomowienie
|
TynkaG ja wcześniej o tym nie pisałam
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1637 | |
Moderator
|
Cytat:
![]() ![]() A po drugie - współczuję ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1638 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() To wygląda tak, że Staś śpi słodko i nagle zaczyna (najczęściej przez sen) wrzeszczeć i ręce mu się trzesą, musze go wziąść na ręce i utulic mocno żeby się uspokoił i zasypia dalej albo się wybudza z uśmiechem na twarzy ![]() Wiedział, że mogą być jakieś zaburzenia pewnie no ale musiał mi przepisać coś na uspokojenie bo bym w 27 tyg urodziła ehh zresztą ja i tak nie przyjmowałam tego wg zaleceń bo czasami nie brałam wcale tych tabletek (przeczucie chyba). potem przez te pierwsze 3 miesiace życia małego wciąż były wrzaski ze strony "tatusia" wiec spokojnego startu też nie miał. Neurolog stwierdziła, że mały ma ogromną więź ze mna i odbierał to, że ja sie denerwowałam no a teraz to są skutki tego wszytskiego. Ja wciąż jednak szukam jakiegoś innego wyjaśnienia, bo nie chcę przeoczyć czegoś, zresztą zauważyłam, że najczęściej mały ma takie napady po wizycie "tatusia" zresztą na samych spotkaniach też nie wygląda na szczęśliwego ![]() Virginia ja wczoraj obniżyłam ![]() Edytowane przez BeautifulLie Czas edycji: 2014-09-26 o 22:04 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1639 | ||||||
Rozeznanie
|
Witam Dziewczyny
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Ale fajowy chłopak z twojego Stasia ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Mi para i piana też często leci ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() U nas z nowości to Antoś chciał zaimponować tacie i kilka razy się sam obrócił na brzuszek- ehh.. wyrodny syn- ja cały dzień z nim siedzę to po co się obracać, wystarczy, że tato na chwilę się zajmie i wtedy fiku miku i już synek na brzuszku. Na razie przez jedno ramię mu wychodzi ale pomęczę go przez drugie ![]() ![]() Poza tym to poszyłam mu kilka fatałaszków- może jutro wstawię foty bom dumna z tego niezmiernie ![]() ![]() Wybieram się do lekarza bo nadal spać nie mogę, wczoraj zasnęłam o 3 ![]() ![]()
![]() ![]() ![]() 21.04.2014 szczęśliwa mama Antosia ![]() ![]() ![]() Aparatka: góra 27.06.2014 Edytowane przez niezapomnijkaa09 Czas edycji: 2014-09-26 o 23:45 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
#1640 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Ja, jak już Wam kiedyś pisałam pochodzę z niepełnej rodziny ale dzięki mojej mamie wychowałam się cało i zdrowo i jestem jej mega wdzięczna. Owszem czasem marzyłam by być córeczką tatusia ale mama potrafiła mi swoją miłością wszystko wynagrodzić. Wiem, że i Staś otrzyma od Ciebie wszystko czego potrzebuje a nawet i więcej. Swoją drogą nigdy nie zapomnę postu w którym pisałaś, że twój ówczesny Tż ciągle siedzi przy kompie i nie interesuje się Tobą w ciąży. Pamiętam jak pisałaś, że się spakowałaś i wyprowadziłaś i ja nadal myślałam, że to się nie może tak skończyć a jednak.. Trafiłaś na totalnego dupka ale masz wspaniałego syna, tylko proszę Cię nie pozwól by ten dupek zepsuł twoje i synka szczęście..
![]() ![]() |
![]() |
#1641 |
Zakorzenienie
|
Koniec spania, karuzelka tez sie znudzila, matka musi wylezc spod cieplej kolderki. Buuuu.
3 dzien z rzedu Przemo budzi sie totalnie przesikany, spiworki mi sie skonczyly, pranie czas zrobic ![]() Ewa sie rozklada, jeszcze nie wiem, co zlapala tym razem. Beautifull - trzymam za Was kciuki, masz cudnego synka. Jeszcze tylko, zeby ten buc przestl Wam zycie uprzykrzac... |
![]() ![]() |
![]() |
#1642 |
Zadomowienie
|
Niezapomnijka a mój trzęsie rączkami przez sen :-/ a Antosia nie przekladaj przez drugie ramię na brzuszek sam się nauczy ;-) kup sobie tabletki dzień bez nerwów weź jedna popołudniu a jedną na noc i będziesz spala
![]() ![]() Co do widzen to sama je ustalilam bo sędzia mi zagroziła ze jak się znowu nie dogadamy to mi nadzór kuratora nalozy za karę. Spotkania teraz są spokojne, nie klocimy się i nawet gadamy o bzdurach bo jakby się zaczął temat o uregulowania władzy rodzicielskiej to by pewnie znowu się wkurzył. Pamiętam jak pisałaś o sobie i podziwiam Twoją mamę za siłę jaką miała. Margo u nas tez był koniec spania ale Staś z uśmiechem na twarzy zasnął bo i jego dziadzia w domu i baba i ja ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1643 | |
Rozeznanie
|
Młody za 4 dni skończy pół roczku, na 67cm i waży 7500
![]() na szczepieniu był dzielny i trochę postękał, ale przy ubieraniu, a tak to wcale ![]() ![]() Adrianek ostatnio często się buntuje na mleko, je coraz mniej, coraz rzadziej albo zamyka buźkę na cztery spusty ;P a wcale nie daję mu więcej innego jedzonka heh dzisiaj czeka go pierwszy burak - wczoraj się babrałam i mi wyszły z 2 średnich buraków, mąłej marchewki i trzech miniziemniaczków AŻ trzy słoiczki :P szał :P ciekawe, czy będzie chciał to jeść :P Cytat:
co do kleików, czytałam, że kukurydziane są lepsze od ryżowych na początek, ja podaję na zmianę (choć kukurydziany ma fajniejszą konsystencję wg mnie)
![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez thidien Czas edycji: 2014-09-27 o 08:53 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1644 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:59 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
margo zdrówka .... kurka u was tylko siki u nas grubsza sprawa hahaha a tymbardziej teraz przy zabkowaniu poprostu płynne to cós jest ![]() ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:59 ---------- Cytat:
no to ładnie kolega przybiera ---------- Dopisano o 10:04 ---------- Poprzedni post napisano o 10:01 ---------- u nas jakis katar ale nie wiadomo czy to zebowo czy jednak złapała od siostry cos , w czwartek bylismy u pediatry było ok ... a druga jedynka juz jest w połowie przebita , rece cały czas w buzi ... wicie co moja Julia nie chwalac sie ładnie przybiera 68 cm i 7500 to nie jest zle , z 2800 i 56 cm... i na samym cycu no od ms mamy tylko obiadki bo narazie niczego innego nie chce ..... postaram sie pokazać wam pare zdiec
![]() |
#1645 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Burak? a to już wolno? :P Dziekuję, że o kleikach napisałaś ![]() To i ja się pochwalę mój Stasio 21.09 skończył 6 mc ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1646 |
Zakorzenienie
|
macie moje dziewczyny
![]()
#1647 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
nastepny ![]() ![]()
![]() |
#1648 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1649 | |||
Moderator
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Pewnie ja też zaszczepię i na pneumo i na meningo, bo skutecznie mnie ta babka nastraszyła ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1650 |
Zadomowienie
|
Mój 6 mcy i tydzień ważył 9 kg i mierzył 72 cm
![]() Sent from my GT-S5660 using Wizaz Forum mobile app
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:04.