Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kobieta 30+

Notka

Kobieta 30+ Forum dla trzydziestolatek, czterdziestolatek i innych -latek. Tutaj możesz podzielić się swoimi problemami, poradami i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-09-28, 12:14   #2791
sylwka37
koci świat

Dot.: Bezdzietne z wyboru / Nie chcę mieć dzieci cz II

Już tak całkiem poważnie gdyby poród był jakimś wielkim wyczynem to na prawdę ludzkość powoli zaczęła by wymierać ja nie mówię znaczy nie piszę o poczęciu bo to dla niektórych kobiet chcących mieć dzieci a nie mogących zajść w ciążę i po wielu próbach w końcu zachodzi - to faktycznie wyczyn
Fakt sama nie rodziłam ale byłam przy wielu porodach i tych łatwych - kiedy dziecko prawie samo wychodziło i przy tych trudnych - i jak same kobiety mówią zapomina się ten ból i problemy i zachodzą w następną ciążę przecież gdyby to było coś strasznego to po pierwszym porodzie już nigdy by nie chciały rodzić a rodzą

jeśli chodzi o podpisy - czytam ale nie biorę żadnego do siebie i nie będę o nich dyskutować
Stary 2014-09-28, 12:27   #2792
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Ej dziewczyny, ale mam rozkminę.
Jeśli nie możemy się wypowiadać na czymś, co nas nie dotyczy, to musi się odnosić również do facetów. Więc facet nie może powiedzieć, że poród jest ciężki/lekki, bolesny/bezbolesny, szybki/powolny, bo przecież NIGDY tego nie zazna, nigdy tego nie przeżyje, więc nie powinien się na ten temat wypowiadać.
Analogicznie, faceci nie powinni zostawać ginekologami. No bo jak to, jak on ma prowadzić ciążę, przecież to facet, guzik się na tym zna. Przecież nigdy nie będzie w ciąży, to go to nie dotyczy, hello. Jak on może zaglądać kobietom TAM i diagnozować, przecież on nie wie "co tam się dzieje", jest facetem! nie przeżył np. nadżerki albo grzybicy pochwy, nie powinien się wypowiadać na ten temat.
A że się o tym uczył? No i co, ja też się uczę o rozwoju ciąży, wiem co to prawo celfalokaudalne albo proksymodystalne, uczę się o porodzie, jakie są jego fazy, potem uczę się o rozwoju dziecka, jak się rozwija jego inteligencja, jakie są fazy rozwoju motorycznego, fazy rozwijania się mowy - ale przecież nie rodziłam, dzieci nie mam, więc guzik się znam.
Analogicznie - chorych na raka mogą leczyć tylko lekarze, którzy mieli raka. No bo przecież inni się guzik znają

absurdalne.

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2014-09-28 o 12:31
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 12:37   #2793
Munkaa
Zakorzenienie

Dziewczyny, ten wątek naprawdę od zawsze miał wyglądać tak jak teraz?
I nie mówię tu o mamach z OZM, które nie mogą przeżyć, że są kobiety, które nie lubią dzieci, bo nie i mimo tego dalej są kobietami, dobrymi i wartościowymi.
Wiem, że mogę nie czytać, ale szkoda mi, bo chciałam czytać, chciałam uczestniczyć w wątku, który gromadzi kobiety sprzeciwiające się pewnym społecznym standardom. Jestem osobą, która próbuje walczyć z przypisywaniem ról społecznych płciom, jestem za tym, żeby kobiety miały wybór, żeby mogły otwarcie mówić, że nie chcą dzieci, bo nie mają ochoty ich mieć, bo jest to niezgodne z ich chęcią do przeżycia życia w określony sposób. No i oczywiście, żeby nie były przy tym szykanowane i oceniane negatywnie.
A tu czyta się albo żałosne mini afery, albo wywody Tinker o tym, jak każda jedna matka przeszkadza jej w normalnym życiu. Nie uważam, że wiek warunkuje pojęcie o życiu, bo sama mam 24 lata i przeżyłam sporo, bywało różnie, mam swój bagaż doświadczeń i to mocno mnie ukształtowało, poza tym sporo czytam i staram się mieć ogląd na wiele spraw, ale Tinker - Ty naprawdę głosisz tu prawdy objawione, mędrkujesz, a pojęcia nie masz o wielu sytuacjach, które komentujesz. I nie - nie uważam, ze trzeba coś przeżyć, żeby móc o tym dyskutować, uważam, że należy wstrzymać się czasami z oceną pewnych zachowań, bo nie wszystko jest czarne, albo białe. Nie każdy ma wybór, nie każdy odbiera dobrą edukację, nie każdy może ją odebrać. Winisz głównie kobiety, młode, starsze, matki z wyboru, matki z przypadku - ogólnie można odnieść wrażenie, że nienawidzisz kobiet - mam nadzieję, że to tylko moja mylna interpretacja, choć trudno w to uwierzyć, czytając większość Twoich wypowiedzi. To momentami jest po prostu słabe, mówiąc delikatnie, wyluzuj trochę dziewczyno, życie wśród ludzi nie musi być koszmarem, ale musisz po prostu czasem zdobyć się na uśmiech i pomyśleć o kimś innym, niż tylko o sobie.
Munkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 12:41   #2794
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

No może i głoszę "prawdy objawione" i matki m przeszkadzają i w ogóle wszystko co tam napisałaś - i co w związku z tym?
Stary 2014-09-28, 12:45   #2795
Munkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
No może i głoszę "prawdy objawione" i matki m przeszkadzają i w ogóle wszystko co tam napisałaś - i co w związku z tym?
Dokładnie to, co w związku z tym, ze to robisz - nic. Ty przedstawiasz siebie jako osobę gburowatą, niechętną do życia wśród ludzi, a ja to zauważam i komentuję. Tyle.
Munkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 12:48   #2796
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

W takim razie bardzo dziękuję za opinię na mój temat
Stary 2014-09-28, 13:36   #2797
Luba
Zakorzenienie

Ja uwazam, ze podpis Tinker jest sprawa pomiedzy nia a jej mama.

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 15:06   #2798
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Szczrze, chodz znam cie tylko internetowo, wygladasz na bardzo nieszczesliwa osobe. Jak bys zmienila swoje podejscie do ludzi i swiata na dobre by ci to wyszlo. Poprzez teksty ktore masz wpodpisie probojesz sie pocieszyc poczuc lepiej o sobie, ze niby jestes lepsza od tych innych ktore na studia nie poszly i maja dziecko. To twojego zycia i twojego samopoczucia nie zmieni.

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 15:36   #2799
martarum
Raczkowanie

Wątek dla bezdzietnych....a więcej tu dzietnych Tak oto drogie mamy nie idzie potoczyć dyskusji z bezdzietnymi, bo urażone dzietne się zaraz odzywają i wychodzi wątek "czepianki-wymyślanki"...... i zaczyna się
martarum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 15:38   #2800
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martarum Pokaż wiadomość
Wątek dla bezdzietnych....a więcej tu dzietnych Tak oto drogie mamy nie idzie potoczyć dyskusji z bezdzietnymi, bo urażone dzietne się zaraz odzywają i wychodzi wątek "czepianki-wymyślanki"...... i zaczyna się
Alez rozmawiaj, rozmawiaj. W koncu wcale nie musisz odpowiadac na posty dzietnych.
Ale fakt jest faktem, gdyby nie oni to ten watek dawno by umarl

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 15:49   #2801
martarum
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez OYE Pokaż wiadomość
Szczrze, chodz znam cie tylko internetowo, wygladasz na bardzo nieszczesliwa osobe. Jak bys zmienila swoje podejscie do ludzi i swiata na dobre by ci to wyszlo. Poprzez teksty ktore masz wpodpisie probojesz sie pocieszyc poczuc lepiej o sobie, ze niby jestes lepsza od tych innych ktore na studia nie poszly i maja dziecko. To twojego zycia i twojego samopoczucia nie zmieni.
OYE nie oceniaj,nie krytykuj,bo jak widzę to potrafisz najlepiej
Jak dla mnie Wy mamy robicie kawał dobrej roboty NAPRAWDĘ.
martarum jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 16:01   #2802
OYE
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martarum Pokaż wiadomość
OYE nie oceniaj,nie krytykuj,bo jak widzę to potrafisz najlepiej
Jak dla mnie Wy mamy robicie kawał dobrej roboty NAPRAWDĘ.
to akurat byla tylko dobra rada

Haters Gonna Hate
OYE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 16:34   #2803
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Tak OYE. Masz racje. Oczywiscie, ze masz racje.
A ja glupia do psychologa chodze.

A poza tym, jeśli ja mam taki opis, żeby czuć się lepsza od tych, które mają dzieci to znaczy, że te, które mają w podpisie dzieci chcą być lepsze ode mnie?

Edytowane przez 201803111829
Czas edycji: 2014-09-28 o 17:19
Stary 2014-09-28, 19:11   #2804
pffe
BAN stały

Powiem Wam tylko jedno: padłam ze śmiechu jak przeczytałam posty urażonej mamy
Tinker, wyluzuj, nie przejmuj się tymi "radami", to Twoje życie i zrobisz z nim co chcesz
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 19:18   #2805
zakonna
Naczelna Nastolatka

pffe, ja mam pytanie z innej beczki, czy to ty pisałaś kiedyś o alergii na zwierzaka i radzenie sobie z tym, kiedy się zwierzaka ma?
Stary 2014-09-28, 19:22   #2806
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
pffe, ja mam pytanie z innej beczki, czy to ty pisałaś kiedyś o alergii na zwierzaka i radzenie sobie z tym, kiedy się zwierzaka ma?
Tak, a co?
Stary 2014-09-28, 19:25   #2807
zakonna
Naczelna Nastolatka

a kurczę, mam trzy koty i chyba coraz większe uczulenie możesz napisać jak sobie radzisz?
Stary 2014-09-28, 19:31   #2808
pffe
BAN stały

Cytat:
a kurczę, mam trzy koty i chyba coraz większe uczulenie możesz napisać jak sobie radzisz?
A masz stwierdzoną alergię?
Przede wszystkim nie śpię z kotem, bo to najczęstsza przyczyna włażenia sierści we wszystkie ludzkie otwory.
Jak głaskam kota to się nie podrapię, najpierw myję ręce.
Oczywiście biorę leki antyalergiczne.
Jak zaczyna się coś dziać (swędzenie, pokrzywki itp.) to biorę porządny prysznic, to wypłukuje alergeny.

Pamiętaj, że nawet jak byś się kotów pozbyła to w mieszkaniu nawet i 10 lat możesz mieć ich alergen, to nie jest tak, że wygonisz kota na dwór i nagle cudownie Ci przejdzie katar, to tak nie dział a masa ludzi myśli, że tak. Za to pomaga zamrażanie maskotek, koca, powłoczek na pościel raz na jakiś czas, tak giną wszelkie alergeny wziewne.
Stary 2014-09-28, 19:34   #2809
zakonna
Naczelna Nastolatka

Nie, nie mam alergii stwierdzonej przez lekarza, bo to nowość dla mnie. Jak brałam koty to uczulenia nie miałam na pewno.
Kotów nie oddam na pewno więc spoko, nie ma takiej opcji.
A objawy mam takie, że jak koty leżą koło mnie albo na mnie to zaczyna mnie swędzieć nos, kicham strasznie, zaraz mam obrzękniętą śluzówkę. Jeśli, nie daj bosze, podrapię się w okolicy nosa albo oka ręką "po kocie" to masakra.
Stary 2014-09-28, 19:39   #2810
pffe
BAN stały

Cytat:
Nie, nie mam alergii stwierdzonej przez lekarza, bo to nowość dla mnie. Jak brałam koty to uczulenia nie miałam na pewno.
Kotów nie oddam na pewno więc spoko, nie ma takiej opcji.
A objawy mam takie, że jak koty leżą koło mnie albo na mnie to zaczyna mnie swędzieć nos, kicham strasznie, zaraz mam obrzękniętą śluzówkę. Jeśli, nie daj bosze, podrapię się w okolicy nosa albo oka ręką "po kocie" to masakra.
Idź po skierowanie do alergologa. Weźmiesz od rodzinnego. Zrób testy i będzie wiadomo. Póki co kup sobie jakieś tabletki antyalergiczne w aptece bez recepty i zobacz jak będzie się działo przy ich braniu No i mówię, nie drap się po głaskaniu kota i staraj się nie spa z nimi w jednym łóżku
Stary 2014-09-28, 19:41   #2811
zakonna
Naczelna Nastolatka

Koty z nami nie śpią, ale często przychodzą na chwilę poleżeć. dzięki za rady. Na razie kupię coś bez recepty.
Stary 2014-09-28, 19:43   #2812
pffe
BAN stały

Cytat:
Koty z nami nie śpią, ale często przychodzą na chwilę poleżeć. dzięki za rady. Na razie kupię coś bez recepty.
Jak przychodzą poleżeć to staraj się położyć koc na pościel, na której śpisz. Przeznacz ten koc dla kotów właśnie i już na nim nie śpij bo wciągasz nosem, buzią sierść z materiału.
Stary 2014-09-28, 19:45   #2813
zakonna
Naczelna Nastolatka

dzięki
Stary 2014-09-28, 19:47   #2814
pffe
BAN stały

I nie ma za co Ja tak przywykłam do spędzania czasu z kotem i psem, na które jestem uczulona, że już jak się nawet podrapię po kocie to lecę przepłukać to miejsce zimną wodą i przechodzi. Człowiek się do wszystkiego przyzwyczaić może ale wiadomo, że to uciążliwe. Leki pomagają, różne zasady pomagają a wbrew pozorom oddanie kota nie pomoże

Tak przy tym temacie jak jesteśmy to ja nie mogę pojąć rozumowania rodziców, którzy oddają zwierzęta bo dziecko się ma urodzić, bo ma alergię. Świetnie, ale na alergię na kurz to już nic nie poradzicie, jest on codziennie w życiu. Taki przykład a jak wiele obrazuje. (głownie niedorzeczne wymysły młodych rodziców, lub jeszcze w okresie ciąży).
Stary 2014-09-28, 19:52   #2815
zakonna
Naczelna Nastolatka

Ja dzisiaj przepłukałam nos solą fizjologiczną bo nic innego nie miałam a swędzenie mnie dobijało. Ale i tak trochę mi zatkało nos.

No cóż, ludzie często idą po najmniejszej linii oporu i zamiast znaleźć rozwiązanie to oddają zwierzaka.
Stary 2014-09-28, 19:53   #2816
shonyen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Z tym, ze to nie jest "takze", to jest przede wszystkim. Baaardzo rzadko mowi sie tu o czymkolwiek innym.
Ja rozumiem, ze czasem ktos spotyka jakiegos denerwujacego czlowieka. Czasem.
bo jeszcze do niedawna wszystkie tematy, które nie dotyczyły dzieci, były sumiennie zgłaszane jako offtop albo w wątku panie mamy zwracały uwagę, że rozmawiamy nie na temat
od niedawna wątek ma swobodę, jeśli chodzi o tematy w nim poruszane - rozkręci się
Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Nie da się przedstawić swoich racji, bo bezdzietne zaraz się jeżą, oburzają i nie chcą przyjąć do wiadomości sensownych argumentów, na pewno nie od matek
zamień sobie w swojej wypowiedzi "bezdzietne" na "matki" i na odwrót

Cytat:
Napisane przez migotka_m Pokaż wiadomość
Czym innym jest spotkać i podzielić się tym co nas zdenerwowało (mnie też dzieci co niektóre denerwują, i każdą matkę i nie matkę pewnie też, to jest ludzkie).
tu się nie zgodzę - jak ktoś napisze co go zdenerwowało/oburzyło, to zaczyna się dyskusja (ze strony pań mam), dlaczego to coś (a raczej ten ktoś) nas zdenerwowało, tłumaczenie zjawiska itd itp ... Także ten ...

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
a hucznie otwarty bardzo zamknięty klub nie dyszał chyba nawet 5 minut :cojest
pożycz swoją kulę

jak tak rozmawiacie o kotach, to się wtrącę, że właśnie zakochałam się w kotach norweskich
byłam w odwiedzinach u znajomej, które ma takie trzy i to była miłość od pierwszego wejrzenia
nie wiem, jak pogodzę to z chęcią posiadania burunduka (klik, żeby zobaczyć, jakie to kochane ), ale coś wymyślę

Edytowane przez shonyen
Czas edycji: 2014-09-29 o 06:04
shonyen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-09-28, 19:56   #2817
pffe
BAN stały

Cytat:
Ja dzisiaj przepłukałam nos solą fizjologiczną bo nic innego nie miałam a swędzenie mnie dobijało. Ale i tak trochę mi zatkało nos.

No cóż, ludzie często idą po najmniejszej linii oporu i zamiast znaleźć rozwiązanie to oddają zwierzaka.
Są też krople przeciwalergiczne ale nie wiem jakie byś dostała bez recepty.

---------- Dopisano o 19:56 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ----------

Cytat:
Napisane przez shonyen Pokaż wiadomość
bo jeszcze do niedawna wszystkie tematy, które nie dotyczyły dzieci, były sumiennie zgłaszane jako offtop albo w wątku panie mamy zwracały uwagę, że rozmawiamy nie na temat
od niedawna wątek ma swobodę, jeśli chodzi o tematy w nim poruszane - rozkręci się

zamień sobie w swojej wypowiedzi "bezdzietne" na "matki" i na odwrót

tu się nie zgodzę - jak ktoś napisze co go zdenerwowało/oburzyło, to zaczyna się dyskusja (ze strony pań mam), dlaczego to coś (a raczej ten ktoś) nas zdenerwowało, tłumaczenie zjawiska itd itp ... Także ten ...

pożycz swojej kuli

jak tak rozmawiacie o kotach, to się wtrącę, że właśnie zakochałam się w kotach norweskich
byłam w odwiedzinach u znajomej, które ma takie trzy i to była miłość od pierwszego wejrzenia
nie wiem, jak pogodzę to z chęcią posiadania burunduka (klik, żeby zobaczyć, jakie to kochane ), ale coś wymyślę
Wystarczy osiatkować klatkę burunduka albo zamienić na szklaną i po kłopocie
Aczkolwiek ja nie ufam mojej kotce ani trochę pod tym względem i wiem, że dobrałaby się do każdej klatki Dlatego jak jadę do domu rodzinnego to TŻ zabiera papugę do swoich rodziców bo moja kotka pewnie by potraktowała ją pazurkami :p
Stary 2014-09-28, 19:57   #2818
zakonna
Naczelna Nastolatka

norwegi są fajne, mojemu chłopu się podobają, ale ja chcę devon rex. Pisałam już o tym tutaj? Jak nie wiecie jak wygląda devon rex to poszukajcie w necie, małe alienki normalnie dla mnie przecudowne.

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

o matko, a to na "b" to można trzymać w domu i oswoić?? Taki słodziak
Stary 2014-09-28, 20:02   #2819
sylwka37
koci świat

Cytat:
norwegi są fajne, mojemu chłopu się podobają, ale ja chcę devon rex. Pisałam już o tym tutaj? Jak nie wiecie jak wygląda devon rex to poszukajcie w necie, małe alienki normalnie dla mnie przecudowne.

---------- Dopisano o 19:57 ---------- Poprzedni post napisano o 19:56 ----------

o matko, a to na "b" to można trzymać w domu i oswoić?? Taki słodziak
proszę o to mój devonek i korniszek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Adusia w nowym ubranku.jpg (57,3 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 492.jpg (76,3 KB, 40 załadowań)
Stary 2014-09-28, 20:03   #2820
zakonna
Naczelna Nastolatka

wiem, że ty masz devonka, zazdroszczę bardzo a"dziecku" zimno, że w kubraczku??
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kobieta 30+

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości