|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3721 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Żeby coś z życiem zrobić? Bo może ja jestem idiotka, ale gdybym nie zakasała rękawów i nie wzięła się do roboty, to siedziałabym na zasiłku, albo bez niego, marząc o perfumach Diora, które teraz mogę kupić. I żeby nie było, wiem, co to znaczy być głodnym, chodzić w dziurawych butach, nie mieć na leki. Pomagać należy tylko tym, którzy chcą pomóc sobie sami. Inaczej to zwyczajne marnotrawstwo. Sił, czasu i pieniędzy.
|
#3722 |
|
Raczkowanie
|
Interesujace.
Czyli jak prapra dziadek zarobil swoja ciezka praca na majatek rodziny, ktora nie roztrwonila, ale inwestowala i dbala o dobytek to trzeba im zabrac bo nie fair. Burzuj jeden, jak smial poswiecic czas i zdrowie aby jemu i jego rodzinie zylo sie lepiej! To jest taka piekny przyklad postawy roszczeniowej - bo mi sie nalezy. Dla mnie jest to dowod, ze ciezka praca i poswiecenie owocuje dobytkiem. No ale tak, tutaj trzeba postarac sie i zamiast palcami wytykac jak to inni maja lepiej, ruszyc cztery litery i samemu zaczac cos robic zeby swoja sytuacje poprawic. Sama nic nigdy nie mialam nigdy na tacy podane i nie czekalam az ktos mi da. Wszystko co mam, jest efektem mojej ciezkiej pracy, tak jak wiele osob tutaj mialam trudna sytuacje w domu. To mnie tylko motywowalo, zeby starac sie mocniej, aby nigdy w takiej sytuacji nie byc.
|
|
#3723 | ||
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:58 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#3724 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.Co ponadto jest dowodem na to, że nawet jak ktoś nie jest szczególnie inteligentny, zdolny, czy lotny, to też może sobie poradzić w życiu, jak się weźmie do pracy .
Only the dead fish follow the stream. Edytowane przez Kathareo Czas edycji: 2014-09-29 o 18:13 |
|
|
|
|
#3725 |
|
Wredny kotecek
|
Jeszcze jedno do tej wizażanki co się bogatego prapradziadka czepiała :P Myślisz, że on taką fortunę natrzepał, co bez żadnego dalszego wysiłku po prostu starczy dla kilku kolejnych pokoleń? To gratuluję pomyślunku
Często to są firmy z tradycjami, wiedza przekazywana od najmłodszych lat ;P Rzadko potomkowie po prostu cieszą się kasą leżąc do góry brzuchami, częściej od najmłodszych lat są przygotowywani do prowadzenia biznesu w przyszłości. Tylko od nich zależy czy z tej szansy skorzystają. Tak samo jeśli młodzież z patologicznych od pokoleń rodzin, ciągle powiela schemat to tak, to tylko i wyłącznie od nich zależy, każdy sam swoim życiem kieruje. Takie osoby najczęściej wybierają sobie partnerów podobnych do nich i od razu zaczynają produkcję dzieciarni.
|
|
|
|
#3726 |
|
Konto usunięte
|
Myślę, że koleżance chodziło raczej o to, że ten bogaty pradziadek nachapał się kosztem innych, robiąc przekręty i inne machloje. I ja się zgadzam, że wiele fortun w ten sposób powstało, podejrzewam że ogromna większość (przecież dzisiejsi najbogatsi Polacy dorabiali się głównie na niestabilnym systemie początku lat 90), ale to nie znaczy, że ci ludzie ciężko nie pracowali. Przede wszystkim zaś mieli pomysły i to się chwali - Leszek Czarnecki zaczynał na studiach od sprzedawania jakichś płetw do nurkowania czy czegoś tam - pomysł niszowy, który jak wiadomo, bardzo mu się opłacił. A to, że pewnie gdzieś tam po drodze skorzystał z jakichś znajomości, być może ktoś go gdzieś przepchnął nie do końca uczciwie, to raczej pewne, tylko pytanie kto z nas mając taką szansę by jej nie wykorzystał?
|
|
|
|
#3727 |
|
Konto usunięte
|
Bo to jest tak, że jak bogaty dziedziczy bogactwo to świnia, nierób, wyzyskiwacz. A jak patologiczny biedny dziedziczy ptologiczną biedę to trzeba się nad nim pochylić i dać Diora
|
|
|
|
#3728 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie mówię tu od razu o Diorach i Chanelach, ale skoro ja używam maskary za 20-30 zł to do paczki nie włożę tej za 5 zł z bazarku, a kupię jakąś zbliżoną cenowo do tej, którą ja preferuję albo nawet taką samą. Bo to, że komuś powinęła się życiowa noga nie oznacza, że ma mieć wszystko gorszej jakości niż ja. I cały czas nie rozumiem skąd u Was przekonanie, że SzP pomaga osobom o postawach roszczeniowych. Przecież takie rodziny na wstępie są (a przynajmniej powinny być wedle reguł) odrzucane. W moim rejonie tak było. Do tego z każdą edycją staraliśmy się docierać do innych rodzin (a nie co roku Ci sami) i było tylko kilku weteranów, ale to rodziny, gdzie były osoby chore i niestety wyjście z dołka jest prawie, że niemożliwe. |
|
|
|
|
#3729 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
stąd, że czytałyśmy wątek regularnie przez cały czas trwania dyskusji. czyli kilka lat. przynajmniej ja czytałam i analizowałam każdy post, a nade wszystko każde zgłoszenie.
|
|
#3730 | |
|
O RLY?
|
Cytat:
|
|
|
#3731 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3732 |
|
Konto usunięte
|
Tak btw, podobno obierki mozna smazyc w olejubi sa lepsze niz czipsy. Ktos cos wie?
|
|
|
|
#3733 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
#3734 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Pogrubione - no widzisz, powinny, ale nie są, bo gdyby były, to ten wątek nie istniałby od 4 (!) lat, a nic nie wskazuje na to, żeby w tym roku miało się cokolwiek zmienić. Z tego wątku jasno wynika, że większość wolontariusz jest niedouczonych i zwyczajnie nie wie jak ma wykonywać swoją pracę. Chętnie bym się zgłosiła do tego wolontariatu, ale obawiam się, że mogłabym się nie wpasować w linie ideologiczną pod tytułem wszystkie dzieci(oroby) nasze są i wszystkim się należy uśmiech na rumianej buzi |
|
|
|
|
#3735 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3736 |
|
Zadomowienie
|
Wiram.przeczytalam pieresza strone watku tylko nawet niecala i jestem w szoku... na tym wlasnie polega akcja szlachetna paczka... pomaga sie wszystkim ktorzy pomocy potrzebuja. Oj oby sie autorce watku nigdy noga nie powinela... bylam wolontariuszka,pomagalam w akcji rozmawialam z rodzinami itp itd. I wiem jak to wyglada "od kuchni" po kazdej rozmowie z rodzina, czy nawet spojrzeniu na warunki w jakich owa rodzina zyje to wyc sie chcialo. Ciesz sie autorko ze zycie masz takie kolorowe i uslane rozami...
|
|
|
|
#3737 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3738 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3739 |
|
O RLY?
|
Dajcie spokój dziewczyny.
_vixen_ już w pierwszym poście przytoczyła przykłady rodzin, które są tematem tego wątku a kolejna Pani wolontariuszka i tak tego broni. Myślicie, że ją przekonacie?
|
|
#3740 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
#3741 |
|
Zadomowienie
|
Tylko ze te rodziny sa dokladnie sprawdzane. I jak ktos podaje dochod 300zl na 8 osob a z wywiadu srodowiskowego czy mopsu i innych wychodzi na jaw ze jezdzi super fura lub ze np odmawia pracy z urzedu a jest w pelni sprawny fizycNie i umyslowo to taki nie ma co liczyc na wieksza pomoc no chyba ze osoba ktora bierze sobie taka rodzine sama chce pomoc to pomaga
---------- Dopisano o 23:44 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- No i tak piszecie ze sami sobie taki los zgotowali... bo pija bo dzieciakow narobili... ale to wlasnie najbardziej rozchodzi sie o te dzieci. |
|
|
|
#3742 |
|
Konto usunięte
|
Franka, wszystkie argumenty jakie przytaczasz padły już w tym wątku i zostały zabite przez kontrargumenty. Przeczytaj trochę wątku a nie piszesz to samo co ktoś na początku
|
|
|
|
#3743 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I nie sądzę żeby rodziny były dokładnie sprawdzane - opisy na stronie SP świadczą o tym dobitnie. |
|
|
|
|
#3744 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Uwaga o tym, ze komus sie "powinela noga" nie oznacza, ze ma miec gorsze rzeczy niz ja jest wybitnie kuriozalna. Ja na swoje ubrania czy kosmetyki pracuje. Ciezko. Nierzadko siedze w pracy kilkanascie godzin. Swoje zarobione pieniadze wydaje na swoje zachcianki, nie najtansze zreszta. Zupelnie sobie nie wyobrazam sponsorowac podarki z polki cenowej, ktora sama osobiscie preferuje. Dla mnie to poroniony pomysl. Zbyt szanuje prace, rowniez wlasna, aby porywac sie na takie nieracjonalne zakupy. Jestem zreszta zdania, ze jak mamie Jessiki i Brajana zachce sie drogich ubran czy kosmetykow to pojdzie do szkoly, zdobedzie wysztalcenie, znajdzie prace, bedzie ciezko pracowac i zarobi sobie na swoje zabawki sama. Ludziom pracujacym nic z nieba nie spada. Dlaczego niby ma spadac tym, ktorym sie "powinela noga" kosztem tych pracujacych? |
|
|
|
|
#3745 |
|
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;48338711]Wedlug tej wybitnej logiki skoro ja uzywam tuszu za 150 zl czy podkladu za prawie 400 zlotych to mam taki sam wlozyc do paczki?
Uwaga o tym, ze komus sie "powinela noga" nie oznacza, ze ma miec gorsze rzeczy niz ja jest wybitnie kuriozalna. Ja na swoje ubrania czy kosmetyki pracuje. Ciezko. Nierzadko siedze w pracy kilkanascie godzin. Swoje zarobione pieniadze wydaje na swoje zachcianki, nie najtansze zreszta. Zupelnie sobie nie wyobrazam sponsorowac podarki z polki cenowej, ktora sama osobiscie preferuje. Dla mnie to poroniony pomysl. Zbyt szanuje prace, rowniez wlasna, aby porywac sie na takie nieracjonalne zakupy. Jestem zreszta zdania, ze jak mamie Jessiki i Brajana zachce sie drogich ubran czy kosmetykow to pojdzie do szkoly, zdobedzie wysztalcenie, znajdzie prace, bedzie ciezko pracowac i zarobi sobie na swoje zabawki sama. Ludziom pracujacym nic z nieba nie spada. Dlaczego niby ma spadac tym, ktorym sie "powinela noga" kosztem tych pracujacych?[/QUOTE] Nikt Ci nie mówi idź i oddaj wszystko co masz na prezenty dla biednych. Jeśli nie chcesz to nie pomagaj wcale. To nie jest Twój obowiązek. I od tego powinna zacząć się ta dyskusja. Bo jeśli ktoś chce pomóc to znajdzie na to i chęci i czas i pieniędzy mu szkoda nie będzie. Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3746 |
|
Konto usunięte
|
Kocham ten watek. Nieprzerwanie od lat. Tutaj powinna wpadac kazda osoba ktora ma problemy z niskim cisnieniem. To wrecz kopalnia matek polek.
A gdyby watek istnial na moim prywatnyn totalitarnym forum to kazda panne co wpada po kilku latach i klepie te same madrosci co lata swietlne temu 10 innych osob bez czytania calosci, dawalabym bana <3 Ale tak nie jest jestesmy na wizazu.Ida swieta, gdzie moj dior. Ida swieta, belle amour. Rumiane buzki studenta sie rozchmurza Jak z flakonu szkarlatna roza. Podarek drabinie sprawic trzeba Bo u niej jak zawsze - stara bieda
|
|
|
|
#3747 |
|
Zakorzenienie
|
I nigdzie nie napisałam że kosmetyki z lepszej półki są życzeniem. Życzeniem mogą być po prostu kosmetyki. A ja jako osoba mająca odrobinę empatii nie dałabym nikomu żadnego badziewia. Prędzej wcale bym tej pomocy nie oferowała.
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3748 | |
|
Konto usunięte
|
Istnieje juz jakas zatwierdzona lista kosmetykow?
nie chcialabym popelnic faux pas dajac ziaje ![]() ---------- Dopisano o 00:44 ---------- Poprzedni post napisano o 00:42 ---------- Cytat:
Ale ja tam sie moge dzielic :d ---------- Dopisano o 00:48 ---------- Poprzedni post napisano o 00:44 ---------- Huehuehehue james umre jak przeczytam jeszcze jeden twoj post. Pracujesz na zachcianki? szlachta nie pracuje
|
|
|
|
|
#3749 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3750 | |
|
wańka wstańka
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:09.

.
.
i od razu zaczynają produkcję dzieciarni.

Staram się blogować kuliarnie

Ogiński pokazywał np
nie chcialabym popelnic faux pas dajac ziaje
szlachta nie pracuje