Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XIX) - Strona 7 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-03, 18:41   #181
litllesweetangel
Lurker ;)

Dot.: Mamy styczniowo - lutowe 2013 (XIX)

Kluska tez malostopkowa Aktualnie nosi butki w rozmiarze 20.

Uwaga! Pani w zlobku poinformowala mnie, ze mala pierwszy raz zrobila siusiu do nocnika A motyw jest taki, ze my w domu jej nie wysadzamy

Ewulko ja Ci nie chcialam zle zyczyc( chociaz zazdroszcze urlopu ) ale kurcze, no czulam, ze bedzie jakis motyw z praca teraz! Oby przelozyli te rozmowe! Trzymamy kciukasy.

Nawijko niestety tez jak czasami czytam te babki na grupie rb to problemy maja brzydko mowiac wyciagniete z dupy. I te ciagle pytania czy to bedzie w duchu rb, a gdzie samodzielne myslenie?

Neti jestem z Toba! Zalozylam sobie, ze do konca roku schudne 9 kg. Skoro moglam wczesniej to czemu teraz nie?

Wracalismy ze zloba, na lawce siedziala babcia, wokol biegal chlopiec i dziewczynka na oko 3-4 lata. Mala zaczela cos do niej gadac po swojemu podniesionym tonem na to dziewczynka : Cicho siedz powiedzialam! Pozdrawiam rodzicow i babcie

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 18:49   #182
szklanka19
Zadomowienie

Little no to brawa dla Tosi

No i zapomniałam wcześniej Majulmi mam nadzieję, że szybko Was wypuszczą! Trzymajcie się!
szklanka19 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 18:55   #183
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Little ja aż tyle sobie nie zakładam bo mus to -5 kg. Ale chętnie przyjmę więcej
Ale kto nie da rady jak nie my? Będziemy się wspierać. ..a co będziesz ćwiczyć?

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
neti1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 19:35   #184
s i l v e r
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marsi11 Pokaż wiadomość
Dziękuję za kciuki, jest lepiej niż ostatnio choć szału nie ma, muszę nadal się oszczędzać

Cytat:
Napisane przez neti1 Pokaż wiadomość

A ja po fryzjerze- tradycyjnie-baleyage.
Ładnie!
Cytat:
Napisane przez szklanka19 Pokaż wiadomość
Silver cieszę się strasznie, że już ok z Darią i trzymam kciuki za mieszkanie! Gdzie chcielibyście mieszkać?
Dziękuję
W Rudzie Śląskiej - moim rodzinnym mieście. Tam czuję się najlepiej. Teraz mieszkam w Chorzowie i czuję się tu strasznie obco, mimo że mieszkamy tu już 3 lata

---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:24 ----------

Ewulka, trzymam kciuki za pracę

Little, za siusiu do nocnika

Bokeh, gdzie jesteś?
Stary 2014-10-03, 19:58   #185
nafiyqa
Zakorzenienie

Fajnie, ze sie ze mna zgadzacie

NETI, bo zapomnialam Ci odp.
Wieszak kosztuje 14,99, ale z karta, ktora wyrabiasz 5min na stronie ikei zaplacisz 7,49

nafiyqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 20:11   #186
MaJulMi
Raczkowanie

Hej

My już w domu, ale jeszcze 10 dni antybiotyk i inhalacje, na razie zakaz wychodzenia z domu, w poniedziałek mamy się zgłosić na kontrolę ale wszystko idzie ku dobremu

Cytat:
Napisane przez gojka24 Pokaż wiadomość
My na zimę mamy kurtkę narciarksą, korzuszek i kurtkę ze spodniami, taki kombinezon 2-częściowy. Jednoczęściowy wydaje mi się nie wygodny, choć może lepiej chroni przed śniegiem.

Wspułczuję szpiala, ale napewno tam małej szybciej pomogą.
Ja dokładnie tak samo. Pierwszy raz w szpitalu leżałam w ciązy, to nic, że przeleżałam tam 2 miesiące non stop, także w święta Bożego Narodzenia. Paula w pierwszym roku życia była już 4 razy, po 2 tyg mniej więcej.

My też właśnie do bodziaków wróciiśmy, zawsze plecy zaktryte.

Wow, ale mała stópka. My w lidlu kupowaliśmy adidaski na teraz i brałam 23, na zimę myślę, że może i 25 trzeba będzie.

zapomniałam Wam napisać. Złapałam totalnego doła. Weszłam dziś na wagę i wskazała 71kg, tyle to ja ważyłam w dniu porodu, rok temu o tej porze byłam już w wadze sprzed ciązy. jem tak samo jak zawsze, ruszam się więcej, bo przy tak energicznym dziecku nie da się siedzieć. Nie mam pojęcia czemu ta waga tak wzrasta. Może powinnam zrobić badania na tarczycę?? Choć może to być przez policystyczne jejkini, a takowe mam. No załamałam się.
No w szpitalu o tyle lepiej że w tym najbardziej krytycznym czasie na początku choroby Mała dostawała antybiotyk przez wenflon więc była pewność że dostanie odpowiednią dawkę. Na szczęście to były same początki zapalenia płuc więc poprawa była bardzo szybka, jak pisałam już jesteśmy w domu, leczymy się dalej ale już u siebie

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Moja aktualnie nosi 21, kalosze kupiłam 22 i ma zapas: p

Szkoda trochę ze nie powiedziałas o co chodzi -' jestem niedyspozycyjna " brzmi inaczej niż' mam zaplanowana i opłacona z wyprzedzeniem podróż poślubną " - to brzmi zdecydowanie inaczej, bo taka podróż to, z założenia: P - sytuacja która zdarza się raz i jest okolicznością wyjątkową!
Ale kciuki by się udało! !

Marsi: melduj co i jak mocne!

Wczoraj mnie mama rozwalila, generalnie jest nieźle, Ale Ani ma akcje żeby uszczypnąć, czy pacnąć ręka (głównie moją mamę- to też mi trochę mówi...), i mama teksty wali do niej, ze jak tak będzie robić to się' obrazi/ nie będzie jej lubić/kochać! (Od razu wyprostowałam! ), i ze jest' szczypaczka' (jak jej łatkę taką przyklei, to na pewno przestanie szczypać: / ) i nie wiedziała że potrafi być taka nie grzeczna..
A do mnie ze na moim miejscu (Ale dodała że to ja jestem rodzicem nie ona ) dała by jej klapsa bo skąd dziecko ma wiedzieć ze robi źle! No bo skoro nie słucha co się mówi,...

A dla mnie to jest dla tego ze mama to nadmiernie rozdmuchuje, gada o tym, przypomina jej' tylko mnie nie szczyp, Ale nie będziesz szczypać? " - co ma efekt odwrotny, młoda się śmieje i robi jeszcze raz...
Na moje ze ma jej powiedzieć "to boli, nie chce żebyś mnie biła' , zatrzymanie ręki I nie ekscytowanie się tematem , twierdzi że ona nie.zrozumie i nie zadziała. No a jakoś mnie nie szczypie....
Pewnie, lepiej oddać bo się ma fizyczną przewagę lub walnąć jakiś piękny tekst...
Eh, opadlo mi wczoraj wszystko, jeszcze jak dodała że będę tego na pewno żałować za 10 lat, na co ja ze przenigdy nie pozaluje tego ze nie uderzylam dziecka!
Smuci mnie to że prawie wszyscy uważają że bez klapsa się nie da!
Miałam ochotę mamę zapytać czy jak ktoś dorosły,Tata np ja denerwuje to co, też mu klapsa daje? Nie? A czemu w takim razie dziecku można? Bo się silniejszym jest?

Zerkne później: )
Przykre to zachowanie mamy, szkoda że argumenty nie przemawiają ale jak jesteś z Ami to zawsze możesz jej wytłumaczyć...

Cytat:
Napisane przez ewulkaaa Pokaż wiadomość
kochana, masz rację. Jako że miałam jeszcze dosłać mu jedno zaświadczenie, napisałam w mailu że w nawiązaniu do rozmowy przesyłam i że mimo szczerych chęci nie będę w stanie w przyszłym tygodniu stawić się na rozmowę ponieważ będę poza granicami kraju co było już od dawna planowane (sic! nie dodałam że to podróż poślubna ) i bardzo proszę o rozmowę po 12.10.

szczerze to też troszkę się teraz już wyluzowałam - że tak powiem, trudno, już nic nie jestem w stanie zrobić, będzie c będzie. Mój mąż też mnie naprostował trochę - że co, teraz nie pracuję i powinnam siedzieć w domu i nic nie planować bo a noż ktoś zadzwoni? bez sensu, rozmowa to kwestia ustaleń a nie ich narzucenia, a jak narzucają to mam nie chceć tam pracować, bo skoro już na etapie rozmów będą mieć takie podejście to co dopiero kiedy będę tam pracować, czyli będą mieć nade mna, bądż co bądź, władzę. W sumie racja
I bardzo dobrze mąż mówi! Teraz skup się na wakacjach, odpocznij a z pracą będzie co ma być. Widać że im zależy na Tobie więc jeszcze wszystko może się pozytywnie obrócić, trzymam za to kciuki!

Cytat:
Ewulka : mąż ma rację!

Nancy : no ciężki to temat, jest.
A widzę, że Ami rozumie wiele i bardzo wrażliwa jest, bo jak pacnęła M. i on zrobił tak jak napisałam " nie chcę, żebyś mnie biła to boli", a mama przy tym była i dodała " tatusiowi będzie przykro" (sic;/ nie lubię takiego grania na emocjach, po co?) - to Ami spojrzała na mnie, podkówka jak stąd nad morze i zalała się łzami w płaczem z "mamaaaaaa" w tle. Bo wystraszyła się tego, że sprawiła tacie przykrość - a przecież nie celowo szczypała, i co zrobiła złego - nie ogarnęła co teraz z tymi uczuciami?
Wzięłam ją, wytłumaczyłam, że nie bijemy bo to sprawia ból, M. to samo, przytulił młodą bo w szoku był, że ona się tak strasznie przejęła, że coś tatusiowi zrobiła. Dodał, że nie chce, aby go biła, bo to boli, ale, że wszystko już jest w porządku, przytulił.
Dzieciaki na prawdę mnóstwo już kumają! ale bez przesady..
Oj, dzieci są już bardzo rozumne i tłumaczeniem można baaardzo wiele osiągnąć

Cytat:
Napisane przez pstryczek84 Pokaż wiadomość
napisalam takiego pieknego posta, m.in do deli, ewulki, marsi, debrah i mi go wcielo

wrocilismy od lekarza, sa swisty dostalismy berodual 3 x dziennie. wiem ze niektore z was to mialy. jakies "wskazowki"?
My mamy właśnie berodual, jedyna wskazówka to my mamy rozrabiać z 2ml soli fizjologicznej przy dawce 10 kropli. Zdrówka!

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość

zostałam studentką uj Nie mam pojęcia jak dam radę, zwłaszcza z dojazdem. Jak pojechałam do Krakowa po wpis to z godz obchodziłam sam dworzec, żeby znalezc autobus/trajtek na uczelnie. Na szczescie po drodze trafiłam na swietnych ludzi - jak juz zwątpiłam i zaczęłam pytać o drogę. Najpierw starsze małżeństwo wsadziło mnie do odpowiedniego trmwaju, a tam połowa pasażerów zastanawiała się gdzie powinnam wysiąść, żeby mieć najbliżej
To gratulacje!

Cytat:
Napisane przez nafiyqa Pokaż wiadomość

Tak samo z tymi "etykietkami".
Jak mnie gryzie/szczypie/skrobie pazurkami to mowie mu "ejj gryzoniu, szczypawko, skrobaku", oboje sie z tego glosno smiejemy i wydurniamy, nie widze w tym nic zlego.

Dalam dzis Kubie ciastoline, ktora wczoraj kupilismy (z akcesoriami ).
Spodobala sie!! Co prawda bardziej mamie niz dziecku, ale od rana bawi sie wylacznie tym (z przerwami oczywiscie).
Najpierw byl szal na wyciaganie i chowanie wszystkiego do pudelka Nie chcial zbytnio dotykac ciastoliny, a jak dotknal to sie krzywil.
Ale widze, ze sie oswoil, bo teraz memlamy ją zawodowo

Oprocz niej kupilam wczoraj drewniana ukladanke z pojazdami (lubi), ciastoline wzielam dodatkowo.
Ukladanke ostro olal, a ciastolina jest git
U nas też ciastolina to zabawa która chyba zajmuje Julkę najdłużej ze wszystkich zabawek od urodzenia

Co do etykiet, to w Twoim przykładzie jedyne czego bym się obawiała to że Kuba potraktuje to jako dobrą zabawę a nie zrozumie że sobie tego nie życzysz, skoro się z tego śmiejesz i robisz wygłupy. Chyba ze robi to tak że w sumie Ci to nie przeszkadza. Mój mąż tak czasem robił i później Mała postrzegała to jako zabawę, takie przekomarzanie się. My też się tak wygłupiamy ale z rzeczami które nam de facto nie przeszkadzają, czyli pierdziochy, buziaki-śliniaki, itd

Cytat:
Dziękuję za kciuki, jest lepiej niż ostatnio choć szału nie ma, muszę nadal się oszczędzać
Super że lepiej! Trzymam kciuki żeby Malutka posiedziała jeszcze w brzuszku kilka tygodni

Cytat:
U nas był mały sajgon z tym kaszlem, we wtorek w nocy pobudki co 20-30 min, najadłam się strasznie dużo nerwów, ale dziś na kontroli okazało się, że inhalacje pomogły
Super!

Cytat:
Little no to brawa dla Tosi

No i zapomniałam wcześniej Majulmi mam nadzieję, że szybko Was wypuszczą! Trzymajcie się!
Dzieki Jak pisałam, już jesteśmy w domku
MaJulMi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 20:26   #187
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MaJulMi Pokaż wiadomość

U nas też ciastolina to zabawa która chyba zajmuje Julkę najdłużej ze wszystkich zabawek od urodzenia

Co do etykiet, to w Twoim przykładzie jedyne czego bym się obawiała to że Kuba potraktuje to jako dobrą zabawę a nie zrozumie że sobie tego nie życzysz, skoro się z tego śmiejesz i robisz wygłupy. Chyba ze robi to tak że w sumie Ci to nie przeszkadza. Mój mąż tak czasem robił i później Mała postrzegała to jako zabawę, takie przekomarzanie się. My też się tak wygłupiamy ale z rzeczami które nam de facto nie przeszkadzają, czyli pierdziochy, buziaki-śliniaki
Rozumiem co masz na mysli

Tak, nie przeszkadza mi to, bo nie robi tego zbyt czesto.
Jak nie chce, zeby czegos robil to faktycznie mowie to zupelnie innym tonem.

Kurcze, a ja myslalam, ze Wy juz wczesniej wyszlyscie! Poknocilam cos, w kazdym razie super, ze coraz lepiej ze zdrowiem

Stary 2014-10-03, 20:56   #188
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Cytat:
Fajnie, ze sie ze mna zgadzacie

NETI, bo zapomnialam Ci odp.
Wieszak kosztuje 14,99, ale z karta, ktora wyrabiasz 5min na stronie ikei zaplacisz 7,49
Mówisz o karcie Ikea Family? Mam tylko ze pewnie zanim pojedziemy to już promocji nie będzie. Ale 15 zł to tez nie jest dużo

"Jeśli zastanowisz się nad tym, aby przerwać dążenie do celu, przypomnij sobie, dlaczego zaczęłaś do niego dążyć."
Stary 2014-10-03, 20:57   #189
LadyWhisper
Zakorzenienie

heja!

nie ogarniam ostatnio

Ewulka ciesz się wakacjami!!! wiem, że Ci zależy na robocie, zresztą się nie dziwię po tym co o niej mówiłaś, ale wakacje wam się należą!!! trzymam kciuki, żeby się udało jednak przełożyć rozmowę

Tress, gratuluję UJ!!! Wow, zazdroszczę!!!

Chorutkom zdrówka!!!
Mnie rozklada ;/ mam nadzieję, że Pietraszko nie zlapie
kurdę w aplikacji nie mam podglądu i nie wiem co mialam pisać;/

Co do rb, też czasem głupieję, pisałam o tym że np dwie książki się nieco wykluczają, ale....robię po swojemu, idę za sercem też, oczywiście książki pomagają, ale nie trzymam się sztywnych zasad, męża w tych najważniejszych rzeczach też się staram stopować (np "śliczniowanie" na każdym kroku czy ewidentne nagradzanie - zjesz obiad to dam Ci to - stopuję i on to rozumie, co jest fajne - dużo dyskutujemy i M. też zaczyna wychwytywać jak ja coś powiem czy zrobię nie tak - fajnie mieć oparcie w tak bliskiej osobie).

No i dzisiaj kolejny sukces, ostatnio Debrah pisała o podobnej sytuacji
pietraszko widział dzisiaj dwie dziewczynki na oko 6-8 lat jak śmigały po wysokim murku u nas na podwórku, on też bardzo chciał. Jak nie pozwoliłam to zaczął płakać krzyczeć zawieszal się na tym murku i wpadal powoli w histerię - na początku tlumaczyłam że się boję o ninego, że to niebezpieczne, że bardzo bym nie chciała, żeby sobie krzywdę zrobił ale nie działało, więc zaczęłam mu mówić, że wiem, jak bardzo mu przykro bo widzial te dwie dziewczynki, i że jak tylko będzie na tyle duży, że będzie mógł się wspinać to razem wdrapiemy się na ten murek (pokazuję) i na jeszcze większy, a nawet na ten blok i ten całkiem najwyższy!!! No i zaczął ten mój kochany maluszek przez łzy pokazywać paluszkiem, na które bloki razem się wdrapiemy jak będzie duży poplakałam się prawie!!!!
Ogółem ciężki dzień dzisiaj bardzo, także nawet takie małe sukcesy są dla mnie pocieszeniem.

A Piotruś jest BARDZO zmęczony i martwię się tym ogromnie, wygląda ogółem dość niezdrowo, bladziutki, sińce pod oczami, ale przybrał na wadze przez ten tydzień w żłobku po chorobie, wiem, że dobrze się nim tam zajmują bo panie naprawdę się dziećmi interesują i codziennie jak poproszę to mam sprawozdanie z całego dnia, ale no taki niezdrowy mi się wydaje..... Nie wiem, czy mu badań krwi nie zrobię, bo nawet mąż dzisiaj zwrócił uwagę, że Piotruś blady i te sińce, a u takiego malucha to chyba nie jest dobry objaw..... Podejrzewam, że to kwestia drzemki, w żłobku mają 12-14 ale zanim zaśnie to pewnie jakieś 20min trzeba odjąć, przebudzi się na pewno czy jakieś dziecko zapłacze i nie wysypia się tak jak w domu jak pozwalamy mu nawet do 4 godz spać w dzień w pełnej ciszy.... No martwię się ogromnie chociaż energii to mu akurat zazdroszczę bardzo))

Meneq, nikt Ci dzisiaj uwagi nie zwrócił?

Little, wczoraj odbieram żuczka ze żłobka wyszliśmy razem z inną matką która córkę odbierala ze starszym na oko 5l. synem, a ten do niej "mama, ty kulwo, mama, ty dupo, mama dupa! mama kulwa!!!" SZOK!!!

Neti, Silver, ja mam w planach w tym mies 200km do zrobienia no i do końca roku też -5kg

Widziałam dzisiaj w orsay PIĘKNĄ!!! Futrzastą kamizelkę!!! 179zł

Przepraszam za wywód

FEWCiu!!! Widziałaś linka, tórego dzisiaj udostępniłam na fejsie? Z legginsami do biegania???

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

.... Dziecko - to przecinek między ojcem a matką. Ale i spójnik.
Z Każdym Dniem Coraz Bardziej

LadyWhisper jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 20:57   #190
neti1
Zakorzenienie

GG do neti1

Jeśli chodzi o buty z Lidla my kupiliśmy 23 i jest zapas. Pewnie 22 byłyby akurat.

Stary 2014-10-03, 21:02   #191
LadyWhisper
Zakorzenienie

Marsi
dobrze, że lepiej, oszczędaj się kochana!!!

Majulmi, cieszę się, że już w domku

Mika, zaraz zdjęcie w klubie dla was
w niedzielę biegamy dla Julkapamiętamy o was cały czas i działamy!

Wysłane z mojego GT-P5100 przy użyciu Tapatalka

Stary 2014-10-03, 21:04   #192
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

A ja dzisiaj w deichmannie kupiłam z zeszłego sezonu deitex, miałam dla Agatki z tej serii, zamiast 119 to 49zł śniegowce.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 21:07   #193
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez treselle0 Pokaż wiadomość
jeżeli chodzi o pogrubione to myślę, że przesadzasz, sama pisałaś, że należy dziecku mówić o swoich emocjach, natomiast zgadzam się, że powinien to powiedzieć tata. Babcia absolutnie nie powinna się wtrącać, natomiast jeżeli to ona zostałaby ugryziona/uszczypnięta to naprawdę nie rozumiem, co jest złego w powiedzeniu, że jest jej przykro
Co do 2 pogrubionego - to już nie rozumiem, kiedyś pisałaś, że jak jest się złym, czy ma się inne emocje wpływające na dziecko to należy mu o tym powiedieć, więc dlaczego teraz piszesz, że ze swoich emocji nie przerzucasz na dziecko? Właściwie to nie musisz odpowiadać, bo to Twoje reakcje i Twoje dziecko i Twoje metody wychowywania, ale skomentowałam, bo go nie rozumiem

Sarah, Pstryczku zdrówka dla dzieci!
Ewulka życzę ułożenia wszystkiego po Twojej myśli
Nie no, mi chodzi o to.kiedy się używa tego' przykro mi " w takim manipulacyjnym kontekście, a nie jako mówienie o szczerej emocji- w piaskownicy Przecież ok bo się zwyczajnie do empatii odwolujesz, i nie jest to jedyny argument jaki podajesz. Ja pisze w kontekście mojej mamy- musialybyscie wszystkie zobaczyć i usłyszeć jakim ona to mówi teatralnym tonem, robi miny, udaje że plac ze, dorzuca do tego ze np nie będzie lubić.. zamiast prostego ze' to boli' czy coś.
No a o czym pisze Tres to rozumiem bo tu chodzi o intencje z jaką ty coś mówisz, jak się nie chcesz np zbliżyć do dziecka przez chwilę bo coś tam zrobiło to mu to mówisz I sobie idziesz na stronę np, normalnie zaznaczysz swoja granice. Mi chodzi o fałsz' widzisz to twoja wina, teraz mi przykro i masz się kajac' - tego nie ogarniam.
I nadal podtrzymuje ze jeśli z mojego podzielenia się z.dzieckiem tym co czuje nic nie wynika, to jest to bezsensowne trochę bo nie do końca rozumiem czemu mam ja tym obciążać.
Cytat:

Tres to pięknie! gratuluję UJ wooow

Nafiqa podzielam co do niektórych dyskusji odnośnie RB czasem to z RB nie ma nic wspólnego.
Też mówię mojemu dziecku ,że komuś mogłoby być przykro, Równie dobrze uderzenie mogłoby nie boleć
Wiecie,że ja się borykałam z problemem bicia bo Leos okłądał wszystkich i w pewnym momencie zdecydowanie i stanowczo zaczęłam mowić NIE! STOP! bo przecież tyle razy tłumaczyłam jakie są tego następstwa itp.
Póki co problemu nie ma, panie przedszkolu też nie zauważył
jedyne co do mojej t mowi- bede bic
No i spoko: co by miało być nie fajnego w' nie! Stop "??
Normalne, krótkie, zrozumiałe dla wieku i bez zbędnej pogadanki, dla mnie świetne.

Co grupy: zdarza mi się myśleć 0podobnie jak czytam niektóre posty. Na szczęście zabroniono teraz postów typu' słuchajcie co ta matka dziecku zrobiła ". I dobrze
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 21:08   #194
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Mówisz o karcie Ikea Family? Mam tylko ze pewnie zanim pojedziemy to już promocji nie będzie. Ale 15 zł to tez nie jest dużo
Nooo! Polecam, bo jest cudny. W koncu wiem jakie chustki mam, bo tak to zawsze walaly sie po katach.

A na drugim (dwa kupilam) wisza bluzy Kuby

Co do rb - ja nie neguje calkowicie. Sama przyznaje, ze mi na wiele spraw oczy otworzylo. Czytam, edukuje sie, ale stosuje to, co mi odpowiada i z czym sie zgadzam. Nie lubie przesady w zadnym wydaniu, dlatego tez irytuja mnie niektore posty na grupie z fb.

I tak, jak LADY, tez zauwazylam, ze nazywanie uczuc pt. "Rozumiem, ze denerwujesz sie/jest Ci przykro, bo nie moge Ci tego dac..." itp dziala cuda!!!!

Stary 2014-10-03, 21:08   #195
Debrah
Zakorzenienie

Aha jeszcze.do Nawijki: Ale ty nie mówisz Kubie ze jest wstretnym okropnym szczypaczem i nie będziesz go kochać, ty to robisz żartobliwie, a moja mama zawstydzajaco. ..
Stary 2014-10-03, 21:20   #196
marsi11
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LadyWhisper Pokaż wiadomość
h
Co do rb, też czasem głupieję, pisałam o tym że np dwie książki się nieco wykluczają, ale....robię po swojemu, idę za sercem też, oczywiście książki pomagają, ale nie trzymam się sztywnych zasad
no właśnie Lady, trzeba by było każdą z osobna zapytać jak interpretują RB
ja nie czytalam żadnej książki bo dla mnie to cała filozfia jest lekko rozdmuchana, zrobiła się moda na RB kilka lat temu a ja wiele zasad znałam jak moj S się urodził i na te zasady wówczas nie było nomenklatury
I tak jak mowisz ja działam intuicyjnie, szanując potrzeby małego człowieka,dając mu poczucie bezpieczeństwa choć jasno wyznaczam granicę bo granica jest bardzo cieńka a stamtąd nie trudno popełnić błąd i wychować "Króla Maciusia"- to taki skrot myślowy, bo mam w rodzinie dwa przypadki kiedy mamy przesadziły z RB i dziś ich 5 i 6 latki sprawiają ogrone problemy. Jedna matka do dziś nie przyznaje się do porażki, druga ostatnio dzwoniła i pytała czy mogę polecić dobrego psychologa bo ona sobie nie radzi i wie,ze to jej wina

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
Aha jeszcze.do Nawijki: Ale ty nie mówisz Kubie ze jest wstretnym okropnym szczypaczem i nie będziesz go kochać, ty to robisz żartobliwie, a moja mama zawstydzajaco. ..
Moja teśckiowa mowi,że nie bedzie kochać jak cos, to ja wtedy szykuję wredną, ciętą ripostę, biorę małego za rączkę i mówie pa pa - mina t bezcenna

MaJulMi no to świetne wiadomości

Pstryku nie martw nic, dobrze że szybko zareagowałaś, pewnie za pare dni po świstach nie bedzie sladu
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 21:22   #197
LadyWhisper
Zakorzenienie

dziewczyny w k. dwie nowe fotencje (Pstryń, nawet jedna dla Ciebie specjalnie, tylko się nie zawiedź)

lecę na total fitness

Stary 2014-10-03, 21:24   #198
pstryczek84
Zakorzenienie

dziekujemy za "zdrowko" mam nadzieje ze te inhalacje pomoga. dzis uslyszalam te swisty przy oddychaniu, wczoraj ich nie bylo wiec mam nadzieje ze szybka reakcja i "mocny" ? lek podzialaja
Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
Byłam po wyniki - ujemne na wszystko, uff
SUPER!

Cytat:
Little, wczoraj odbieram żuczka ze żłobka wyszliśmy razem z inną matką która córkę odbierala ze starszym na oko 5l. synem, a ten do niej "mama, ty kulwo, mama, ty dupo, mama dupa! mama kulwa!!!" SZOK!!!
ale to musialo byc slodkie
co do sytuacji wyzej - masakra! dzis bylismy u sasiadow, byl akurat wnuczek, 3 latka w czerwcu skonczyl. zwracal sie do babci i dziadka po imieniu ja czegos takiego nie toleruje. babcia to babcia, ciocia to ciocia! dwa - ciotka (znaczy sie jego babcia) opowiadala jak to sie potraf czasem do I. (dziadka ) odezwac a to wszystko z usmiechem na ustach oczywiscie i takie mowienie do malego ze starzy jada albo ze stara (w sensie jego matka) to cos tam to nie jest jakas patologia, normalna rodzina ale ja jestem w szoku! kiedys rozmawialam z ta mama, mowila ze na poczatku zwracala wszystkim uwage ale ze nie miala w nikim oparcia to poprostu nie dala rady! jeszcze nie jest z nim tak zle bo nie "kulwi" na kazdym kroku ale i tak to co uslyszalam to mnie przeroslo a najgorsze jest to ze dziadki sie tym chwala

Cytat:
Jeśli chodzi o buty z Lidla my kupiliśmy 23 i jest zapas. Pewnie 22 byłyby akurat.
pokazesz zdjecie? jutro sis zamierza sie bic o torebke (powodzenia! ) to moze przy okazji wzielaby mi i te buty jakby byly? a jak z rozmiarowka? nie jest zawyzona?

bardzo ladnie wygladasz

Cytat:
Aha i jeszcze do Gojki-nie wiem Kochana ile masz wzrostu ale zapewniam Cię ze mam większy nadbagaz i to sporo. a w dniu porodu miałam trzy cyfrową wagę... dziś jest 79 kg i to jest przynajmniej o 15 za dużo. Ale od niedzieli po dwóch tygodniach przerwy wracam do gry-do końca roku musi być przynajmniej 5 kg mniej
A w dniu moich 30 urodzin(czyli 25 marca) pragnę zrobić sobie prezent i mieć 65 kg. Będę lachonem :p
o kurde!!! i nie chodzi mi o wyglad ale o organizm. jakie to musi byc wrecz wyniszczajace dla niego taszczyc taki "bagaz"! ja jestem chudzinka a mi cos w kolanie strzyka a jak takie osoby z duza nadwaga funkcjonuja? w jakim stanie sa ich kolana np.?

Cytat:
Napisane przez litllesweetangel Pokaż wiadomość
Kluska tez malostopkowa Aktualnie nosi butki w rozmiarze 20.

Wracalismy ze zloba, na lawce siedziala babcia, wokol biegal chlopiec i dziewczynka na oko 3-4 lata. Mala zaczela cos do niej gadac po swojemu podniesionym tonem na to dziewczynka : Cicho siedz powiedzialam! Pozdrawiam rodzicow i babcie
zaliczylam absolutne
swietnie!

Majulmi-super ze juz w domku! mnie przeraza wizja szpitala z maluchem. my mamy inhalowac sie 3 razy dziennie, 6 kropli na 1ml.

---------------

malz wlasnie wraca z kebabem (little - )

pstryczek84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 21:28   #199
marsi11
Zakorzenienie

Dziewczyny, leżę i kwiczę, zobczcie jak listopadówka opisała swoją niewymowną

Cytat:
Napisane przez szybkawolna Pokaż wiadomość
a ja powiem Wam moje traumatyczne spotrzezenie po zobaczeniu Bozenki dzis przed lustrem.....
ona poprostu wyglada jakby ja wyruchało stado murzynow ....
jak byla w miare taka ze tak powiem zbita i wygladala w miare estetycznie to to teraz wyglada jak idz i nie wracaj i co wiecej ino tam jeszcze nasrac i gorzej byc nie moze ...
rozeszla sie chyba na wszystkie mozliwe strony ... z zewnatrz tak to wyglada ... ale w srodku znowu wydaje mi sie ze jest ciasniej bo jak doktorek wklada ten wziernik o boli i czuje mega ucisk ...
generalnie psycha mi klekla i stwierdzam ze moje CIPKA juz nigdy nie bedzie wygladac tak ladnie jak u Pan z pornoli ... i zwalniam sie z funkcji sex

a tak wogóle to TZ dziś zaszalał i kupił małej takie ciuszki,że leb odpada, chyba z 5 sukieneczek, śpioszki, skarpetusie,buciki no obłęd
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 21:35   #200
misiaeel
Wtajemniczenie

Cytat:
napisalam takiego pieknego posta, m.in do deli, ewulki, marsi, debrah i mi go wcielo

wrocilismy od lekarza, sa swisty dostalismy berodual 3 x dziennie. wiem ze niektore z was to mialy. jakies "wskazowki"?
oj biedny, zdrówka!
Cytat:
Napisane przez hope01 Pokaż wiadomość
ewulka ale przebój oby się ułożyło po twojej myśli

Pstryniu zdrowia dla Kubulaska

Byłam po wyniki - ujemne na wszystko, uff

Cytat:
Mialam to samo pisac.
Jak jestesmy na placu zabaw i Kuba wyrywa dzieciom zabawki to mowie mu, zeby tak nie robil, bo dziecku bedzie przykro (tym bardziej, ze zdarzylo sie juz kilka razy, ze wyrwal, a dziecko plakalo).
Dla mnie to nie jest granie na emocjach, tylko hmm... pokazanie dziecku jak to moze wygladac ze strony innego dziecka? Postawienie sie w jego sytuacji?

To co w takim razie powinnam powiedziec, zeby tej zabawki nie wyrywal??
Pytam z ciekawosci.

Tak samo z tymi "etykietkami".
Jak mnie gryzie/szczypie/skrobie pazurkami to mowie mu "ejj gryzoniu, szczypawko, skrobaku", oboje sie z tego glosno smiejemy i wydurniamy, nie widze w tym nic zlego.

Czasem to rb mnie rozwala (nie pije Debrah absolutnie do Ciebie!).
Po prostu jak czytam te grupe na fb to mam wrazenie, ze niektore mamy sa totalnie nawiedzone, widza problemy tam, gdzie ich nie ma i az strach sie odezwac do ich dzieci, bo pewnie w kazdym wypowiedzianym slowie cos znajda.
Sztuczne to takie.

Tress, to chyba gratulowac, co?

Dalam dzis Kubie ciastoline, ktora wczoraj kupilismy (z akcesoriami ).
Spodobala sie!! Co prawda bardziej mamie niz dziecku, ale od rana bawi sie wylacznie tym (z przerwami oczywiscie).
Najpierw byl szal na wyciaganie i chowanie wszystkiego do pudelka Nie chcial zbytnio dotykac ciastoliny, a jak dotknal to sie krzywil.
Ale widze, ze sie oswoil, bo teraz memlamy ją zawodowo

Oprocz niej kupilam wczoraj drewniana ukladanke z pojazdami (lubi), ciastoline wzielam dodatkowo.
Ukladanke ostro olal, a ciastolina jest git
oj zgadzam się co do tej grupy RB. jak czytam niektóre posty/zapytania to ręce opadają. niektóre matki są tak jakoś (dobrego słowa użyłaś;p)nawiedzone, jakby miały klapki na oczach. i opisywanie sytuacji z podówrka czy placu zabaw, gdzie często jak dla mnie problemu nie było a one widzą ogromny

tres gratulacje!

ewulka kciuki żeby wszystko było po Twojej myśli!

marsi strasznie się cieszę, że już lepiej

little brawo dla Tosi
ale ma małą stópkę, Hania już wkładka 15,5cm

MaJulMi super, że już w domu

Aniołki[*][*]25.01.2012
misiaeel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 21:37   #201
litllesweetangel
Lurker ;)

Pstryniu wlasnie czekamy na kebsy( ja tym razem tortilla) i chlejemy cydr z biedry

Kupilam malej te parke w Pepco <3 cudownie wyglada!

It's okay
I got lost on the way
But I'm a supergirl
And supergirls don't cry

Edytowane przez litllesweetangel
Czas edycji: 2014-10-03 o 21:39
litllesweetangel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 21:41   #202
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
I tak jak mowisz ja działam intuicyjnie, szanując potrzeby małego człowieka,dając mu poczucie bezpieczeństwa choć jasno wyznaczam granicę bo granica jest bardzo cieńka a stamtąd nie trudno popełnić błąd i wychować "Króla Maciusia"- to taki skrot myślowy, bo mam w rodzinie dwa przypadki kiedy mamy przesadziły z RB i dziś ich 5 i 6 latki sprawiają ogrone problemy. Jedna matka do dziś nie przyznaje się do porażki, druga ostatnio dzwoniła i pytała czy mogę polecić dobrego psychologa bo ona sobie nie radzi i wie,ze to jej wina

Pstryku nie martw nic, dobrze że szybko zareagowałaś, pewnie za pare dni po świstach nie bedzie sladu

a mozesz napisac co one zrobily nie tak ze maja teraz takie problemy? gdzie popelnily blad?

Cytat:
dziewczyny w k. dwie nowe fotencje (Pstryń, nawet jedna dla Ciebie specjalnie, tylko się nie zawiedź)

lecę na total fitness
zaraz lecem, ino dokoncze kebsa

Stary 2014-10-03, 21:42   #203
meneq
Zakorzenienie

lady oczywiscie, ze zwrocono mi uwage, juz nie tylko za brak czapki, dzis sie do krotkiego rekawka i legginsow 3/4 ktos przyczepil. Pamietam, ze zwracano mi w Jp uwage, ze za wczesnie wychodze po urodzeniu, ale to jeszcze bylo mowione z troska o nas obie, tak teraz to ciagle zwracanie uwagi jest irytujace. I tak dzis w piaskownicy Yae w wersji letniej bawila sie z rowiesnikiem w... kombinezonie i butach zimowych oraz wypiekach na twarzy. Tylko interesujace jest, ze wszystkie dzieci sa rozbierane po spotkaniu z Yae... Mnie nic do tego jak ktos dziecko ubiera, jestem zwolenniczka typu skandynawskiego, ale uwag mam juz po dziurki w nosie.
meneq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 21:45   #204
pstryczek84
Zakorzenienie

little - smacznego!!!!
ja juz zezarlam swojego

Stary 2014-10-03, 21:51   #205
ewulkaaa
Wtajemniczenie

melduję, że

1) małżon mnie odprowadził do porządku, byłam jeszcze na grupie i wszyscy poparli TŻa, więc dół minął
2) jeseśmy prawie spakowani, i normalnie tak się jaram że szok poza tym, że TŻ wziął więcej ciuchów ode mnie no ale oczywiście w ilościu króluje Ania
3) nie umiem się doczekać, jaram się strasznie, TŻ też i Ania też pokazuje i czeka i opowiada

co do RB - dla mnie to już wręcz "ideologia", też czasem nie umiem pojąć niektórych postów, rozumiem być blisko dziecka, ale czasem ma wrażenie, że te baby tam są nawiedzone dlatego czytam w celu jakiegoś pojęcia, nie ukrywam, że często pokazują mi inny punkt widzenia, ale mam dystans

najszczęśliwsza
Anulka 2.02.2013
ewulkaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 21:51   #206
nafiyqa
Zakorzenienie

Cytat:
Ojjj tak, to calkowicie wszystko zmienia!

Rozwalil mnie Leos i jego "bede bic"

Aaaaa kebs! Ja bym jakies fryteczki wrabala...

Stary 2014-10-03, 21:53   #207
pstryczek84
Zakorzenienie

Lady - skomplementuje Cie tutaj, co by wszyscy podgladajacy to przeczytali ale z Ciebie lachon!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ! a pierwsze co mi sie w oczy rzucilo to twoje bieluskie zeby!

Stary 2014-10-03, 21:57   #208
nancykenator
Zakorzenienie

Majulmi witajcie w domu spokojnej nocy Wam życzę i dużo zdrowia dla Julci

little pokaż małą modelkę w parce

Tresello gratulacje

nawijko bo wczoraj zapomniałam, fajny ten wieszak tylko ja pewnie w ikei będę za 109089 lat

zdrówka dla wszystkich chorowitków
nancykenator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-03, 21:58   #209
pstryczek84
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym jakies fryteczki wrabala...
masz dwie opcje do wyboru: kartoleki i nozyk i sru do roboty albo telefonik, pyk-pyk-pyk i za 5 minut pan fryciarz pada z dostawa u twych stop

Stary 2014-10-03, 22:00   #210
Debrah
Zakorzenienie

Cytat:
Nooo! Polecam, bo jest cudny. W koncu wiem jakie chustki mam, bo tak to zawsze walaly sie po katach.

A na drugim (dwa kupilam) wisza bluzy Kuby

Co do rb - ja nie neguje calkowicie. Sama przyznaje, ze mi na wiele spraw oczy otworzylo. Czytam, edukuje sie, ale stosuje to, co mi odpowiada i z czym sie zgadzam. Nie lubie przesady w zadnym wydaniu, dlatego tez irytuja mnie niektore posty na grupie z fb.

I tak, jak LADY, tez zauwazylam, ze nazywanie uczuc pt. "Rozumiem, ze denerwujesz sie/jest Ci przykro, bo nie moge Ci tego dac..." itp dziala cuda!!!!
To jest dla mnie chyba najskuteczniejsze ze wszystkiego.
Cytat:
no właśnie Lady, trzeba by było każdą z osobna zapytać jak interpretują RB
ja nie czytalam żadnej książki bo dla mnie to cała filozfia jest lekko rozdmuchana, zrobiła się moda na RB kilka lat temu a ja wiele zasad znałam jak moj S się urodził i na te zasady wówczas nie było nomenklatury

---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Moja teśckiowa mowi,że nie bedzie kochać jak cos, to ja wtedy szykuję wredną, ciętą ripostę, biorę małego za rączkę i mówie pa pa - mina t bezcenna

MaJulMi no to świetne wiadomości

No właśnie: bo dla mnie rb to jest chyba wszystko co się zamyka w' szacunek dla siebie nawzajem' - bo można kp, spać z.dzieckiem, chustować czy inne takie pomocne w życiu, żeby łatwiej było, a tego szacunku do dziecka i jakiejś uwagi na jego potrzeby, .emocje itp nie mieć za grosz i gdzie to rb?
Dla mnie rb to jest określone podejście do dziecka jako czujacego człowieka, niektóre rzeczy w tym pomagają Ale żadne tam sztywne zasady, w ogóle tak tego nie postrzegam: nie:
Niektóre rzeczy jak np ocenianie, .porównywanie dzieci itp nie pasują mi jako człowiekowi bo są krzywdzące i zakładają manipulowanie ucZuciami, a nie myślę w kategoriach' czy to na pewno rb "
Jak ktoś się pyta' czy coś jest w duchu rb ".to mu chyba chodzi o to jak coś z szacunkiem i delikatnie rozegrać, Ale samo określenie dziwnie brzmi...
Ciekawa jestem: jakie błędy widzą te mamy?
Zgadzam się że granica jest cienka i czasem to przybiera wypaczone formy bo rodzic zapomina o sobie.

Cytat:
Napisane przez misiaeel Pokaż wiadomość
oj biedny, zdrówka!

oj zgadzam się co do tej grupy RB. jak czytam niektóre posty/zapytania to ręce opadają. niektóre matki są tak jakoś (dobrego słowa użyłaś;p)nawiedzone, jakby miały klapki na oczach. i opisywanie sytuacji z podówrka czy placu zabaw, gdzie często jak dla mnie problemu nie było a one widzą ogromny

tres gratulacje!

ewulka kciuki żeby wszystko było po Twojej myśli!

marsi strasznie się cieszę, że już lepiej

little brawo dla Tosi
ale ma małą stópkę, Hania już wkładka 15,5cm

MaJulMi super, że już w domu
Ja czasami myślę że za mało pozostawia się dzieciom,.za bardzo chce się ingerować w ich relacje a wiele kłopotów z placu zabaw świetnie sobie same rozwiążą i już.

Cytat:

a mozesz napisac co one zrobily nie tak ze maja teraz takie problemy? gdzie popelnily blad?

zaraz lecem, ino dokoncze kebsa
Też jestem ciekawa bardzo
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości