Mamusie sierpniowe 2014 - Strona 77 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku
Smukłe krychy i płaskie brzuchy bo są juz z nami nasze maluchy 3 9,09%
Już maluchy sierpniowe są na podbój świata gotowe 5 15,15%
Dzieci zamiast spać czatują czy rodzice nie baraszkują 4 12,12%
Sierpniowe dzieci już mamy i o drugie się staramy 1 3,03%
Mamusie sierpniowe 2014 cz. 2 24 72,73%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 33. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-10-05, 11:42   #2281
Moni 26
Zadomowienie

Dot.: Mamusie sierpniowe 2014

Cytat:
Napisane przez nagiAkt Pokaż wiadomość
Przez ta fotkę zaczarowanej snilo mi sie, ze ktoras z dziewczyn z wątku powiedziala, ze do takiej fryzury pasowaly by jej odstajace uszy
Zawsze mam jakies sny ciekawe

My kladziemy wiktorie okolo 21/22. Pobudka o 1, o 3 i wtedy tez zazwyczaj nie spi z godzinkę. Potem pobudka ok 7. I sa chwile, ze spi do 10, a bywalo i tak, ze nie spala do 13...
W szpitalu przesypiala praktycznie cale nocki i dnie. Fajnie,bo dala mi odpoczac. W szpitalu i na poczatku w domu wogole nie plakala, az myslalam, ze cos nie tak. Wszystkie dzieci w nocy na oddziale wrzeszczaly jak opetane, a ona nic, ani 'slowa'

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Pewnie juz jest duza i bardziej kontaktowna
Co sie w niej zmienilo przez te 3msc? Umiejetnosci, zachowania itp. Moze i glupie pytanie, ale zastanawiam sie strasznie, bo jestem zaskoczona,jak szybko rozwijają sie te szkraby

wiktoria tez ciagle obraca sie z jednego boku na drugi. Jak ją kładę na brzuszku to juz prawie przekreca sie na plecki ale cieszą takie małe duze osiagniecia co nie

ja miałam to samo pierwszą noc w szpitalu mały w ogóle nie jadł, bo ja byłam zmęczona i spałam i mały w ogóle mnie nie obudził na drugi dzień już w nocy sie budził, ale ogólnie spał długo i nie płakał tylko kwilił, a teraz to sie drze jak by mu ktoś krzywdę robił

a inne dzieci też sie darły, obok leżała gigantka, której dziecko biedne tak wrzeszczało, a ona spała jak zabita aż położna przychodziła aby ja obudzić
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 11:48   #2282
papryczka160
Wtajemniczenie

NagiAkt
Tuśka trzyma już ślicznie głowę leżąc na brzuszku.
Wygina się do mostka muszę ja trzymać bo się tak odbija nogami od mojego brzucha że w końcu z kolan mi zeskoczy.
Uśmiech się i gada z nami ;-)
Odkryla ze ma paluszki i bawi się nimi zerka na nie i zezola robi.

papryczka160 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 13:54   #2283
zVenus
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Moni 26 Pokaż wiadomość
w rossmanie jest promocja z kartą rossne na chusteczki huggies 11,99 za opakowanie 2+1
Zielone?
Cytat:
Napisane przez agatka553 Pokaż wiadomość
Boję się, że się nauczy. Bo w dzień muszę walczyć, żeby spał w łóżeczku, np. wczoraj 4 razy próbowałam go odłożyć do łóżeczka, zasnął przy cycu to go wkładam do łózeczka minuta i ryk, wzięłam na ręce 2 minuty i śpi jak niedzwiedź i znów odkładam a on jakbym go do wrzątku wkładała i tak 4 razy aż się poddałam i pozwolliłam spać u mmnie nabrzuchu. A nie chce gonauczyć spać z nami bo tż wierci się w nocy i boję się że zrobi mu krzywde.
4?ja po przeczytaniu ksiazki jezyk niemowlat, chyba ktos dawal linka do ebooka, zaczynalam od odkladania 12 razy potem bylo juz lepiej, po tygodniu udawalo sie nawet za 1,2 razem. Probuj, im wczesniej zaczniesz tym epiej dla ciebie, ja ne zaluje. Wczesniej Iga w ogole nie umiala spac tylko na rekach a teraz normalnie spi w lozeczku, nie mowiac o tym, ze w nocy zamiast ze mna w lozku spi w lozeczku i przesypia cala noc z 1 lub 2 przerwami

Edytowane przez zVenus
Czas edycji: 2014-10-05 o 13:57
zVenus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 15:03   #2284
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez gosia3103 Pokaż wiadomość
To niech śpi z Tobą jak masz taką potrzebę ja Adelkę <3 zostawiam u siebie po ostatnim karmieniu. Wilk syty i owca cała ;-)
Ja tez czasem jak Tz pójdzie do pracy to na ostatnie karmienie biorę małego do łóżka, tak to śpi spokojnie w kołysce. Juz się fajnie przyzwyczaił.
Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Tymek zasnął o 20.30 i obudzil się dopiero o 5 pochłonął dwa cyce i poszedł spać dalej. Niech już tak zostanie!

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
Juz dajesz rade karmić sama bez odciagania i dokarmiania?
Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny.
U nas wszystko ok ;-).
Jesteśmy w trakcie remontu i przeprowadzki dla tego tak mało tu zaglądam . Ale już nie długo.
Małe dziecko i remonty plus przeprowadzki to nieporozumienie jeśli jesteś sama bez pomocy.
Dasz rade ;-) ogarniesz wszystko i będziesz miała czas dla siebie i dla nas na pogaduchy ;-)
Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Dziewczyny pochwalcie sie, jakie macie zabawki do wozkow, wlasnie czegos szukam i nie mam pomyslu.
Ja mam takiego hipopotama z firmy Nupe, brzeczy jak owieczka ;-)

Cytat:
Przez ta fotkę zaczarowanej snilo mi sie, ze ktoras z dziewczyn z wątku powiedziala, ze do takiej fryzury pasowaly by jej odstajace uszy
Zawsze mam jakies sny ciekawe

My kladziemy wiktorie okolo 21/22. Pobudka o 1, o 3 i wtedy tez zazwyczaj nie spi z godzinkę. Potem pobudka ok 7. I sa chwile, ze spi do 10, a bywalo i tak, ze nie spala do 13...
W szpitalu przesypiala praktycznie cale nocki i dnie. Fajnie,bo dala mi odpoczac. W szpitalu i na poczatku w domu wogole nie plakala, az myslalam, ze cos nie tak. Wszystkie dzieci w nocy na oddziale wrzeszczaly jak opetane, a ona nic, ani 'slowa'

---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

Pewnie juz jest duza i bardziej kontaktowna
Co sie w niej zmienilo przez te 3msc? Umiejetnosci, zachowania itp. Moze i glupie pytanie, ale zastanawiam sie strasznie, bo jestem zaskoczona,jak szybko rozwijają sie te szkraby

wiktoria tez ciagle obraca sie z jednego boku na drugi. Jak ją kładę na brzuszku to juz prawie przekreca sie na plecki ale cieszą takie małe duze osiagniecia co nie
Ja w szpitalu spałam może Ładnie przez dwie doby z 4/5h. Mały nie tyle co wrzeszxzal co popłakiwal jak nie był przy cycu. Nie miałam pokarmu wiec średnio co godzinę go przystawialan. W domu przez kolejne 2 tyg tez tak było, ale już o tym zapomniałam ;-)
Stary 2014-10-05, 15:29   #2285
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
Zielone?

4?ja po przeczytaniu ksiazki jezyk niemowlat, chyba ktos dawal linka do ebooka, zaczynalam od odkladania 12 razy potem bylo juz lepiej, po tygodniu udawalo sie nawet za 1,2 razem. Probuj, im wczesniej zaczniesz tym epiej dla ciebie, ja ne zaluje. Wczesniej Iga w ogole nie umiala spac tylko na rekach a teraz normalnie spi w lozeczku, nie mowiac o tym, ze w nocy zamiast ze mna w lozku spi w lozeczku i przesypia cala noc z 1 lub 2 przerwami
A masz tego ebooka ściągniętego? Bo żeby się zarejestrować tam to trzeba podać numer karty kredytowej, nie ufam takim rzeczom, a bym poczytała przy karmieniu ;-)
Stary 2014-10-05, 17:09   #2286
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
Juz dajesz rade karmić sama bez odciagania i dokarmiania?
Mm daję tylko raz dziennie właśnie wieczorem przed snem, ok. 20. Cała reszta to moje mleko prosto z cyca. Raz na czas jak młody nie jest głodny albo nie wyczyści wszystkiego to odciągam i wrzucam do lodówki bo to się w ciągu kilku dni zużywa na spacerze albo innym wyjściu.

Znowu zaliczyliśmy dłuuugi spacer po lesie. Jestem mega zadowolona z mojego wózka, spisuje się na medal.

I mieliśmy wczoraj drugie podejście do przytulanek. Było nawet spoko.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 17:13   #2287
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
A masz tego ebooka ściągniętego? Bo żeby się zarejestrować tam to trzeba podać numer karty kredytowej, nie ufam takim rzeczom, a bym poczytała przy karmieniu ;-)
ja sobie ściągnęłam z torrentów :P Dzięki właśnie zVenus, bo mi przypomniałaś
Tak się zaczytałam, że zapomniałam o gotującej się zupie
karoseria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 17:36   #2288
gosia3103
Zakorzenienie

A mogłabyś mi przesłać na maila?
Stary 2014-10-05, 17:50   #2289
anius_7
Wtajemniczenie

Dziewczyny dzięki za rady odnośnie budzenia a właściwie niebudzenia w nocy Póki co spróbujemy nie budzić Małej, za półtora tygodnia kolejna wizyta u pediatry to zobaczymy jak przybiera.

Hania dziś w nocy dała czadu, a byłam bez TŻ, więc jestem ledwo żywa. I od wczoraj mam z nią problem,bo robi sceny przy cycu, niby je, ale pluje nim, zdarza jej się płakać i denerwować. Nie wiem o co jej chodzi, ale mam nadzieję, że jej szybko przejdzie, bo zaczynam sobie wkręcać, że się nie najada i trzeba będzie przejść na mm.

Dzisiaj pierwszy raz wzięliśmy Małą do kościoła. Za 2 tyg.chrzest i chciałam przetestować jak zareaguje, ale pięknie przespała całą mszę

A chciałam się umówić na sesję, a pani fotograf mi powiedziała, że zrezygnowała z sesji z takimi maluchami, bo ciężko się z nimi współpracuje zaproponowała zdjęcia po 3 miesiącu, a ja chcę taką maleńką Hanusię mieć uwiecznioną. Chyba poszukam innego fotografa, ale wtedy będę musiała jechać do Szczecina, a to już większa wyprawa. TŻ pewnie będzie nalegał, żeby całkiem sobie odpuścić. Kasia_ruda a Ty się w końcu zdecydowałaś na sesję czy zrezygnowałaś?

Edytowane przez anius_7
Czas edycji: 2014-10-05 o 17:53
anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 17:56   #2290
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
A mogłabyś mi przesłać na maila?
no pewnie
Stary 2014-10-05, 18:14   #2291
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karoseria Pokaż wiadomość
no pewnie
To wysłałam Ci adres w wiadomości
Stary 2014-10-05, 18:35   #2292
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez zVenus Pokaż wiadomość
Zielone?

tak zielone

---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:31 ----------

Cytat:
Napisane przez papryczka160 Pokaż wiadomość
NagiAkt
Tuśka trzyma już ślicznie głowę leżąc na brzuszku.
Wygina się do mostka muszę ja trzymać bo się tak odbija nogami od mojego brzucha że w końcu z kolan mi zeskoczy.
Uśmiech się i gada z nami ;-)
Odkryla ze ma paluszki i bawi się nimi zerka na nie i zezola robi.
kurcze kiedy te 3 miesiace zleciały
Stary 2014-10-05, 18:43   #2293
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
no pewnie
a czy ja też mogłabym się uśmiechnąć o tego ebooka?

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 18:50   #2294
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
Dziewczyny dzięki za rady odnośnie budzenia a właściwie niebudzenia w nocy Póki co spróbujemy nie budzić Małej, za półtora tygodnia kolejna wizyta u pediatry to zobaczymy jak przybiera.

Hania dziś w nocy dała czadu, a byłam bez TŻ, więc jestem ledwo żywa. I od wczoraj mam z nią problem,bo robi sceny przy cycu, niby je, ale pluje nim, zdarza jej się płakać i denerwować. Nie wiem o co jej chodzi, ale mam nadzieję, że jej szybko przejdzie, bo zaczynam sobie wkręcać, że się nie najada i trzeba będzie przejść na mm.

Dzisiaj pierwszy raz wzięliśmy Małą do kościoła. Za 2 tyg.chrzest i chciałam przetestować jak zareaguje, ale pięknie przespała całą mszę

A chciałam się umówić na sesję, a pani fotograf mi powiedziała, że zrezygnowała z sesji z takimi maluchami, bo ciężko się z nimi współpracuje zaproponowała zdjęcia po 3 miesiącu, a ja chcę taką maleńką Hanusię mieć uwiecznioną. Chyba poszukam innego fotografa, ale wtedy będę musiała jechać do Szczecina, a to już większa wyprawa. TŻ pewnie będzie nalegał, żeby całkiem sobie odpuścić. Kasia_ruda a Ty się w końcu zdecydowałaś na sesję czy zrezygnowałaś?
Nie zdecydowaam się póki co. Najpierw się bałam, potem akcja ropiejące oczy, a teraz skaza białkowa- Maksi jest niewyjściowy ale zrobię mu te zdjęcia, tylko czekam aż mu zejdzie to z polików, bo wygląda to bardzo źle.

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

Cytat:
no pewnie
I ja i ja
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 18:52   #2295
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
a czy ja też mogłabym się uśmiechnąć o tego ebooka?
Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Nie zdecydowaam się póki co. Najpierw się bałam, potem akcja ropiejące oczy, a teraz skaza białkowa- Maksi jest niewyjściowy ale zrobię mu te zdjęcia, tylko czekam aż mu zejdzie to z polików, bo wygląda to bardzo źle.

---------- Dopisano o 18:50 ---------- Poprzedni post napisano o 18:49 ----------

I ja i ja
to poproszę adresy
Stary 2014-10-05, 19:05   #2296
a6594ed1feebe4acee52c55875557823d72aa50e_6074d104093b7
Konto usunięte

Cytat:
Ja ściągnęłam tego ebooka z tego linka, który jedna z dziewczyn podawała i żadnego numeru karty nie podawałam.

http://ebookbrowsee.net/jezyk-niemowlat-pdf-d254722277

Musicie klinkąć w przycisk "download file", ale nie ten na górze na środku, ale niżej, obok przycisku "add your account". Ściągnęłam na dysk bez żadnego problemu.

Albo bezpośrednio stąd:
http://ebookbrowsee.net/gdoc.php?id=...d2&c=254722277
a6594ed1feebe4acee52c55875557823d72aa50e_6074d104093b7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 19:27   #2297
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

powysyłałam
MrsDorota, a no racja, ale ja głupia
Stary 2014-10-05, 21:14   #2298
kasia_ruda
Zakorzenienie

Ciekawe co tam u Mamuśki i Natalki. Dawno się nie odzywała.

Słyszałyście, że zmarła Anna Przybylska? Szok. Takie miała małe dzieci, młoda dziewczyna... Ale ten świat jest głupio skonstruowany
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 21:31   #2299
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:

Słyszałyście, że zmarła Anna Przybylska? Szok. Takie miała małe dzieci, młoda dziewczyna... Ale ten świat jest głupio skonstruowany
Serio? Nie słyszałam... Przykre. Lubiłam ją.
Nie tylko Mamuśka, dużo naszych mamuś się już nie udziela.
Czy któraś z Was planuje czytanie globalne?
Stary 2014-10-05, 21:40   #2300
Moni 26
Zadomowienie

Cytat:

jak napisałaś to odrazu weszłam w gogole, ona chorowała słyszałam o tym ale myślam ze wygra walkę z nowotworem..To prawda życie jest okrutne.. Najbardziej szkoda dzieci....Szkoda ze na pewne rzeczy nie mamy wpływu....
Stary 2014-10-05, 21:46   #2301
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Kobieta która cenila swoją prywatność
Trójka dzieci zostala bez mamy nie chce się wierzyć

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 21:53   #2302
Polly_
grozi wypollizowaniem

dziewczyny,czy ktoras moze mnie pokierowac do postu gdzie był wklejana prośba dola matki chrzestnehj? nie moge znaleźć

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Cytat:

az mie wcieło,,była w moim wieku :/

Cytat:
Serio? Nie słyszałam... Przykre. Lubiłam ją.
Nie tylko Mamuśka, dużo naszych mamuś się już nie udziela.
Czy któraś z Was planuje czytanie globalne?
ale o co chodzi, mozesz rozwinąć?
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 22:01   #2303
Aisog1987
Rozeznanie

Cytat:
Mam napisane tak:Rozpoznanie opisowe: CIPI 40 tyg nadciśnienie w ciaży, poród drogami natury stymulowany oxytocyną

A co do tacierzyńskiego, mój tż dostał z wypłatą po prostu w firmie. z tym ze to jest po prostu jak by sie pracowało normalnie. U nas wyszły dodatkowe pieniadze, bo mój maż pracował. To dostał normalnie dniówkę w pracy i dodatkowo tacierzyński.Ale jak by nie pracował to by dostał sam tacierzyński, czyli tak jak by pracował cos takiego. A kilka dni potem ze mna był, wział sobie urlop okolicznosciowy i potem kilka dni z urlopu bo miał zaległy u mojewgo meża nie opłacało by sie iść na tacierzyński i nie pracować, bo to jest od zarobków które masz na papierze, a mój maż ma cześć pod stołem to trzeba kombinować najlepiej dla siebie
U mojego tak samo - część na stole, część pod stołem

Cytat:
nie robił mi usg tylko ręcznie mnie badał mówiłam mu ze brzuch mnie pobolewa, ale on powiedział, ze to nie jest przyczyna porodu, bo nie widzi aby było coś nie tak....Wiec musze z tym chyba żyć Mam juz od 2 tyg takie bóle jak na okres, ale nic sie oprócz tego nie dzieje
Też miałam takie pobolewania brzucha jak na okres przez ostatni tydzień, a w sobotę pojawiła mi się krew. Pierwsze co pomyślałam - okres, ale tej krwi było może ze 2 łyżki stołowe i potem już nic, a dziś śluz sie pojawi - czyżby dni płodne???? Jutro idę do gina w końcu

Cytat:
Nie wiem co sie dzieje z wiktoria. W nocy niby spala,ale wydawala dziwne dzwieki. Do teraz tak jest. Ni to stekanie, ni warczenie. Az rano tata przyszedl, bo nie woedzial co sie dzieje. jak sie wybudzala to przeważnie bylo to marudzenie, a dzismprawie cala noc!
Ciezko mi opisac ten dzwiek. Wlasnie cos pomiedzy warczeniem a odglosem wydawanym przy przeciaganiu sie (?)
Moja też czasem tak ma, ale nie wiem od czego to, z tym, ze zauważyłam że jak jest cieplej w pokoju to więcej się przeciąga i wydaje różnych dźwięków...

Moja Lenka uwaliła wczoraj z rana taką kupę, że musieliśmy ją wykąpać, bo nawet włosy z tył miała ufajtane
Stary 2014-10-05, 22:12   #2304
sara 85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agatka553 Pokaż wiadomość
To i ja się pochwalę moim słoneczkiem. A to ostatnie zdjęcie to dzieło siostry męża i jej przyjaciółek na chrzest Szymcia.
Ale dziewczyny mają rację same przystojniaczki i ślicznotki na naszym forum
słodziak

Cytat:
Napisane przez niki19 Pokaż wiadomość
Hej

Zuken - o ile dobrze pamiętam to wy dajecie Bebilon Comfort , czy wam też się przy tym mleku cały czas zatykają smoczki ?
ja nie Zuken, ale nam też zatykały się smoczki. Musiałam zmienić na takie z większą dziurką (3-6 miesięcy).

[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;48404234]

Dziewczyny, czy wam po porodzie też została taka oponka na brzuchu? Chudnąć cały czas chudnę, ale brzuszysko nadal mam ogromne [/QUOTE]

mi niestety został brzuch

Cytat:
Napisane przez Polly_ Pokaż wiadomość
dziewczyny,czy ktoras moze mnie pokierowac do postu gdzie był wklejana prośba dola matki chrzestnehj? nie moge znaleźć[COLOR="Silver"]
Wczoraj Patrycja wklejała zdjęcia prośby- post 2232, str 75

Franio 24.07.2014 r.
sara 85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 22:17   #2305
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość

Wczoraj Patrycja wklejała zdjęcia prośby- post 2232, str 75

dzieki, szukalam za daleko
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 22:18   #2306
UmiZumi
Rozeznanie

pytanie do Mam, których dzieci mają skazę białkową
pewnie o ty pisałyście, ale nie dam rady przegrzebać całego wątku, więc przepraszam, że pytam
proszę powiedzcie mi jakie były u Was objawy skazy białkowej?

u nas wysypka z buzi rozlała się na główkę, szyję, ramiona aż po łokcie i na klatce piersiowej też jest sporo. Przy kąpieli zauważyłam, że na pupie też się pojawiła do tego Ania ulewa i wiecznie chrumka ;/ byłam w piątek u lekarza, ale lekarska stwierdziła, że nie widzi żadnej wysypki! maskara jakaś z tą babą. Jutro TŻ spróbuje nas umówić do innego lekarza prywatnie...
Stary 2014-10-05, 22:23   #2307
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny,czy ktoras moze mnie pokierowac do postu gdzie był wklejana prośba dola matki chrzestnehj? nie moge znaleźć

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ----------

Jasne. Chodzi o to, że maluszkowi (już trzymiesięcznemu) pokazuje się karty ze słowami, a dziecko uczy się czytać pomijając literowanie, sylaby. Czyta wyraz jako całość, jak obraz. Potem pokazuje się krótkie zdania po dwa trzy wyrazy i coraz dłuższe, a dziecko samo się uczy zasad gramatyki na podstawie mnóstwa przykładów.
Im wcześniej się zacznie tym łatwiej idzie, ale można zacząć w każdym wieku poniżej 6 lat.

Cytat:
Napisane przez Aisog1987 Pokaż wiadomość

Też miałam takie pobolewania brzucha jak na okres przez ostatni tydzień, a w sobotę pojawiła mi się krew. Pierwsze co pomyślałam - okres, ale tej krwi było może ze 2 łyżki stołowe i potem już nic, a dziś śluz sie pojawi - czyżby dni płodne???? Jutro idę do gina w końcu

Moja też czasem tak ma, ale nie wiem od czego to, z tym, ze zauważyłam że jak jest cieplej w pokoju to więcej się przeciąga i wydaje różnych dźwięków...

Moja Lenka uwaliła wczoraj z rana taką kupę, że musieliśmy ją wykąpać, bo nawet włosy z tył miała ufajtane
Sorry, ahahahaha :-D
Cytat:

Cytat:
Napisane przez Aisog1987 Pokaż wiadomość

Edytowane przez gosia3103
Czas edycji: 2014-10-05 o 22:25
gosia3103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-10-05, 22:27   #2308
UmiZumi
Rozeznanie

z wesołych tematów: Anula skończyła dzisiaj 9 tygodni! przeżywa fascynację nad własnymi rączkami. Bawi się paluszkami i piszczy z radości. Nie łapie jeszcze zabawek, ale bawi się pieluszka tetrową - często bawimy się nią razem tzn. Ania zasłania sobie buzię, ja ją odsłaniam mówiąc np. "a kuku!" i Młoda się śmieje od ucha do ucha Dzisiaj piszczałą do swojej dwuletniej kuzynki, jak ta siedziała nad nią i śpiewała.

Co do usypiania. My początkowo głaskaliśmy Anię po główce aż zasnęła, ale czasem trwało to i z 40 minut. Potem próbowałam poklepywania po pleckach. Trwało podobnie jak z głaskaniem. Teraz przykładam jej pieluszkę tetrową do policzka i zostawiam samą w łóżeczku. Jak jest zmęczona to zaśnie w 10 minut bez mojej interwencji. Jak nie jest mocno zmęczona to pobawi się pieluchą nawet 30 minut i potem zasypia A na noc, o ile nie zaśnie przy kąpieli, to po prostu odkładamy do łóżeczka przy malutkim światełku, życzymy dobrej nocy. Trochę się pokręci i zasypia. Dzisiaj zajęło jej to 20 minut. Chyba jesteśmy na dobrej drodze Ale od razu zaznaczam, że w dzień Ania czasem śpi 20 minut a czasem 2 godziny, nigdy nie wiem na jaki czas akurat padnie
Stary 2014-10-05, 22:30   #2309
gosia3103
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UmiZumi Pokaż wiadomość
z wesołych tematów: Anula skończyła dzisiaj 9 tygodni! przeżywa fascynację nad własnymi rączkami. Bawi się paluszkami i piszczy z radości. Nie łapie jeszcze zabawek, ale bawi się pieluszka tetrową - często bawimy się nią razem tzn. Ania zasłania sobie buzię, ja ją odsłaniam mówiąc np. "a kuku!" i Młoda się śmieje od ucha do ucha Dzisiaj piszczałą do swojej dwuletniej kuzynki, jak ta siedziała nad nią i śpiewała.

Co do usypiania. My początkowo głaskaliśmy Anię po główce aż zasnęła, ale czasem trwało to i z 40 minut. Potem próbowałam poklepywania po pleckach. Trwało podobnie jak z głaskaniem. Teraz przykładam jej pieluszkę tetrową do policzka i zostawiam samą w łóżeczku. Jak jest zmęczona to zaśnie w 10 minut bez mojej interwencji. Jak nie jest mocno zmęczona to pobawi się pieluchą nawet 30 minut i potem zasypia A na noc, o ile nie zaśnie przy kąpieli, to po prostu odkładamy do łóżeczka przy malutkim światełku, życzymy dobrej nocy. Trochę się pokręci i zasypia. Dzisiaj zajęło jej to 20 minut. Chyba jesteśmy na dobrej drodze Ale od razu zaznaczam, że w dzień Ania czasem śpi 20 minut a czasem 2 godziny, nigdy nie wiem na jaki czas akurat padnie
Kiedy zaczęłaś ją odkładać żeby sama usypiała?
Zresztą to pytanie do wszystkich dziewczyn które tak robią?
Stary 2014-10-05, 22:43   #2310
UmiZumi
Rozeznanie

a tak po za tym, to jestem grubsza niż myślałam. Nie mieszczę się w kurtkę jesienną ani w płaszczyk, to samo z płaszczami zimowymi. Robi się zimno a ja nie mam w czym wyjść. Słabo mi się robi na myśl o chodzeniu po sklepach Sukienki za małe. Spódnice, spodnie, żakiety za małe, swetry się nie dopinają, bluzki ciasne. Nienawidzę swojego ciała... Ogólnie bardzo nie lubię siebie... Ciąża wywarła na mnie bardzo zły wpływ fizyczny i psychiczny... Nie ma dnia żebym nie ryczała w poduszkę. Ryczała w sensie dosłownym...

ps. 2.10 urodziła moja kuzynka córę(4 dziecko w rodzinie od lipca), a dzisiaj urodziła znajoma również córę.

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
Kiedy zaczęłaś ją odkładać żeby sama usypiała?
Zresztą to pytanie do wszystkich dziewczyn które tak robią?
pierwsze próby były od razu po przyjściu ze szpitala, ale nie wychodziło kompletnie. Potem jak miała jakieś 4 tygodnie, ale po kilku dniach bez powodzenia odpuściliśmy. Ostatnio spróbowaliśmy tydzień temu - dzisiaj skończyła 9 tygodni. Pierwsze 3 dni były ciężkie, teraz też czasem się nie uda, ale jest coraz lepiej. Jak się złości, to podchodzę do łóżeczka, głaszczę na uspokojenie, jak trzeba to biorę na chwile na ręce, potem odkładam. Z każdym razem jest lepiej. Pierwsze 3 dni posiłkowaliśmy się jeszcze smoczkiem, potem zaczęłam próbować bez smoka. Wczoraj użyliśmy smoczka na spacerze, bo przebudziła się z płaczem. Dzisiaj też dostała na chwilę jak byliśmy w gościach - chyba za dużo się działo, ale po kilki minutach zasnęła - ale nie chce wypluwać smoka jak zaśnie, więc wyciągam. Ale przyznam się, że często śpi na macie edukacyjnej albo na rogówce, bo jak odkładam do łóżeczka, to się budzi, więc zostawiam w spokoju Mam nadzieję, że z tym zasypianiem już tak u nas zostanie. Z jednej strony to tylko tydzień, ale z drugiej to cała wieczność. Nie daję jej spać na rękach ani an poduszce do karmienia, za wszelką cenę odkładam, niestety potem jest często problem z zaśnięciem, ale będę z tym dalej walczyć.

Edytowane przez UmiZumi
Czas edycji: 2014-10-05 o 22:45
UmiZumi jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości