![]() |
#1861 |
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 2
Cześć
![]() Trochę mnie tu nie było. W piątek wróciliśmy znad morza, na weekend zjechali moi rodzice, więc czasu na własne przyjemności mało ![]() ![]() Wakacje się nam bardzo udały, pogoda super, nawet podróż nie była najgorsza. Osiągnęliśmy poziom master w zmienianiu pieluchy i karmieniu łyżeczką w spacerówce. Krzysio pełza coraz lepiej i szybciej, próbuje raczkować, nadal natomiast nie siada. Z tego co zauważyłam dolne dwójki zaraz będą wychodzić, więc Krzysio chyba planuje tak jak Ewa margo mieć 8 zębów na 8 miesięcy. kateczka ![]() Limonka ja podaję Krzysiowi ciepłą wodę, więc w zimie też taką będzie dostawał. Zimnej nie chciał wcale pić ![]() agunia trzymam kciuki za bezbolesny powrót do pracy. Dobrze, że masz możliwość pracy z domu ![]() niezapomnijka Krzysio od miesiąca w spacerówce jeździ, takiej rozłożonej na najniższy poziom i też jeszcze nie siedzi ![]() No i pozdrowienia od Krzysia znad morza |
![]() ![]() |
![]() |
#1862 |
Zadomowienie
|
wiadomość o Ani Przybylskiej mną wstrząsnęła, szkoda dzieci i męża, ojj
ja staram się gotować zdrowo (normalnie) ale reszta rodziny uwielbia "gotowce" z biedronki/lidla - a o naleśniczki z biedry chłopaki się wiecznie kłócą . Do mc donalda wjeżdżamy jak gdzieś dalej jedziemy, czyli pewnie co 2 miesiące. |
![]() ![]() |
![]() |
#1863 |
Raczkowanie
|
Hej hej
![]() Limonka Elgie udało sie otworzyć ten załącznik, wiec chyba wszystko jest z nim ok ;-) Elgie wlasnie ostatnio o Was myslalam, jak tam urlop sie udał, a tu bach i juz jestes ![]() ![]() ![]() Ciekawe jak Tygrysek i lot, mam nadzieje, ze Kinga zniosła podroz bez problemow ![]() Dziewczyny, jeśli chodzi o picie to co myślicie o domowych kompotach? Ja sie zastanawiam czy nie zacząć ich gotować Piotrusiowi... I jeszcze podpowiedzcie mi prosze co moge przyrzadzic Piotrusiowi z jarmużu, nawiązałam tego z ogródka moich rodzicow i pomysłu nie mam ![]() Lecę łapać słońce ![]() Papa Edytowane przez Kateczka100 Czas edycji: 2014-10-06 o 13:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#1864 |
Zakorzenienie
|
Witam się
![]() U nas na tapecie katar, kaszel, ból gardła i ogólne rozbicie. I to całej rodziny ![]() Pewnie zaraziłam się gdzieś robiąc badania do pracy ![]() ![]() ![]() Widzę, że dyskutujecie o diecie. Ja chciałabym, żeby Franek jadł tak jak my. Nie uważam, że jemy źle ![]() ![]() ![]() Co u nas? Odkąd poszłam do pracy (byłam az dwa dni ![]() ![]() Na szczęście Franek nie odczuwa braku matki, a ja mam czas żeby się za nim stęsknić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1865 |
Zadomowienie
|
Melduję że przezyłam pierwszy dzien w pracy ale ciężko było.
Link odnośnie jedzenia w żlobku mi się otwiera. Co do herbatek to jest z Hipp taka w torebce bez cukru tylko z samych liści i kwiatów - dzika róża i in. ale niestety moj synek lubią ją tak samo jak wodę ![]() Krzyś nad morze - CUDOWNIE ![]() Lecę nadrabiać rodzinne obowiązki ![]()
#1866 | ||
Zadomowienie
|
Podziwiam! Praca i to w domu przy maluchu-pełen szacun!
![]() Mnie czasem ciężko obiad zrobić przy Hance, albo na wizażu coś odpisać, bo Mała żąda uwagi. Cytat:
Kolejna pracująca mamuśka ![]() Cytat:
![]() Super, że wakacje udane i Krzyś fantastyczny ![]() W spacerówce śmigamy już od ponad 2 tyg. Nasza rozkłada się na płasko oraz pół-leżąco więc dla Hanki akurat, bo też jeszcze nie siedzi ![]() W weekend zaczeliśmy mięsk0 ![]() ![]() U nas przebija się górna dwójka i zarysowane są górne jedynki więc idą hance 3 zęby naraz ![]() ![]() Ja niestety nie mam możliwości powrotu do mojej pracy, bo szef zamknął firmę ![]() ![]() ![]() Pytanie, wiecie może czy w takiej sytuacji będę mogła iśc na wychowawczy i dostać jakaś kasę z mopr albo na zasiłek dla bezrobotnych ![]()
![]() |
#1867 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() W każdym razie, byłabym ostrożna w określaniu co jest "normalne" bo dla każdego "normalne" jest czymś innym... Cytat:
Cytat:
Śliwki obierałam ze skóry, ale nie miałam swoich tylko sklepowe, więc sparzyłam i obrałam ze skóry. Do picia daję ciepłą wodę przegotowaną. Agunia - przykro mi z powodu powrotu do pracy, strasznie się też tego boję ![]() ![]() U nas od kilku dni masakra. Płacz przeplatany marudzeniem i jojczeniem ![]() jeździmy po sklepach, po ludziach żeby tylko go czymś zająć ![]()
![]() |
#1868 |
Zakorzenienie
|
Trzymam kciuki za pracujace mamusie!
Elgie - Krzys krolem plazy ![]() ![]() Przemo mi sie rozgadal. Zawsze po basenie przychodza nowe umiejetnosci, pewnie dzieki plywaniu jakies nowe synapsy powstaja w mozgu, u Ewy to samo obserwowalismy. Po kilku dniach od "nej-nej-dej-dej" nastapil dlugi okres piskow, okrzykow i mrukow przeroznych, a od wczoraj jedzie z "ga-ga-ba-ba" itp. sylaby. Szczegolnie duzo mowi, jak ma cos w buzi. Zeby daja o sobie znac straszliwie. Cokolwiek ma w lapce, to wklada do buzi i rusza glowa na boki intensywnie, jakby kiwal na nie. Tak sobie masuje dziasla. I taki urwisek sie robi, zaczepnik fajny, ewidentnie poczucie humoru po tatusiu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1869 | ||||||
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
Cytat:
Ja to nie mam pojęcia jak ogarnę to wszystko jak do pracy wrócę- Emilka, żłobek, rehabilitacja, dom, praca, specjalizacja- chyba zapomnę jak się nazywam. Ale tyle kobiet daje radę to dam i ja ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
U nas woda jest zła- zrobi kilka łyków i wypluwa, czasem robi fontannę- próbowałam już chłodną, ciepłą, z butli, łyżeczki i nic z tego- pewnie by soku chciała, a matka nie da ![]() Współczuję kiepskich dni, wiem jakie to potrafi być męczące i drażniące jednocześnie. Liczę,że szybko sie u was poprawi! Cytat:
![]() ![]() Dziewczyny- jak podajecie buraka? Bo to kolejne znienawidzone, po brokule, warzywo. Brokuł- oki, zgadzam się był paskudny, ale buraczek smaczny, nawet ziemniak nie pomógł. Najgorsze, ze jak potem dałam dynię z ziemniakiem to też nie zjadała, a dotąd uwielbiała. U nas ciąg dalszy nocnych pobudek- min. 3 są, dawałam już butle mm na noc-d..a obudziła sie po 3 godz. Oj jak ja nie znoszę w nocy wstawać... Do jutra! Miłej nocy!
![]() |
#1870 | |||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() śliwki obierałam ![]() Cytat:
![]() I ten widok ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ale takie dyskusje jak dla mnie są ważne ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1871 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
tylko bez mleka zbożowego bo nie mam. A w ramach nauki blw upiekę buraka w piekarniku i potnę w paski do rączki.
![]() |
#1872 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jakie mleko teraz dajecie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1873 |
Raczkowanie
|
Mam jeszcze pytanie odnośnie butelek, bo muszę zrobić wyprawkę do złobka. Czy ktoś ma butle avent natural i udało mu się kupić o pojemności 260ml, ale ze smoczkeim z min. 3 dziurkami. Bo przeglądam aukcje i sklepy i wszędzie ze smoczkiem z jedną dziurką. A po co mi teraz taki wolny przepływ???
#1874 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1875 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1876 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Młody od 6 tyg. zycia był na Nutramigenie, teraz przechodzimy na mleko nr 2 i testujemy (choć to źle brzmi) czy już mu ta nietolerancja laktozy minęła, na pierwszy rzut poszło Bebiko, ale po nim miał zatwardzenia. Teraz próbujemy Bebilon. Jak nie podejdzie to spróbuję jeszcze Hippa, chociaż po jedynce zaczęły się właśnie te bóle brzuszka i problemy z gazami więc trochę się obawiam... ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
Nie nie, buraczek ugotowany. Ugotowałam bez skóry, ale podobno lepiej ugotować w skórce i dopiero potem obrać. Po ugotowaniu zblendowałam.
![]() |
#1877 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Mykam bo tż po 15h pracy wrócił do domu, a jutro na 5 muszę go odwieśc bo na delegację znów jedzie i nie wiadomo czy nie wróci dopiero w niedzielę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1878 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
#1879 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() W sumie nie jest to zły pomysł. Jak pójdzie do przedszkola to mogę się objadać pół dnia ![]()
![]() |
#1880 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Fajnie zr u Tosia lepiej ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1881 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A ja nie umiem robic spaghetti z torebki ![]() Cytat:
Co dobostatniej czesci wypowiedzi to zgadzam sie! Teraz dzieci siedza przed kompem komorkami graja w gry a my chodzilysmy na dwor, ganialysmy sie jak glupie i kazda czekoladka zostala spalona Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1882 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Blee ale ci sie zrobilo. Chyba tez bym wymienila pomimo moczenia w domestosie... Ale ze tez musialy tam grzyby urosnac, chyba wiezialy ze to fotelik do jedzenia ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1883 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- w rossmanie jest teraz promocja na kaszę jaglaną - 8 zł za 1 kg, podobno bio ![]() ---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:07 ---------- Buraka jeszcze w ten sposób nie robiłam, ale planuje pokroić na słupki, skropić oliwą i ułożyć na blasze na papierze do pieczenia.
![]() |
#1884 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
Brawo za siadanie i czworakowanie ![]() Oliwier też się budzi wcześniej, ale to jeszcze zależy od dnia. Czasami wstajemy 7:30 ale czasami nawet 6:00 i nie ma zmiłuj... A ja się czuję wtedy jakbym wstawała w środku nocy ![]() Cytat:
![]() Też się zastanawiam, czy nie przesiąść się na spacerówkę, ale Oli jeszcze nie siedzi i jakoś jeszcze się mieści do gondoli, bo i tak jak śpi, to ma podkurczone nóżki (gdyby nie to, to byłoby kiepsko ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1885 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brawo za samodzielny siad ![]() Cytat:
No co ty. Kazda inaczej sie odzywia i dla kazdej zmiana na zdrowsze beszie inaczej wygladala bo jedna soli ziembiaki a inna nie. Wazne zeby nie dawac batonika zamiast obiadku Cytat:
Rumianek ? Koperek? Chyba to bedzie najlepsze. A ja tez juz od dawna w spacerowce a Piotrek nie umie siedziec stabilnie jak sie go posadzi na lozku... Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1886 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Super ze wakacje udane Cytat:
Pozniej bedzie lepiej Cytat:
3 zeby na razto duuzo. ![]() Cytat:
Teraz zeby w modzie ![]() Cytat:
![]() U nas idzie juz druga dwojka u gory... Nie konczace sie zabkowanie ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1887 |
Zakorzenienie
|
![]() Witajcie po przerwie ![]() U nas nic nowego, pracowalam sporo, wiec kazda wolna chwile spedzam z dziecmi. Podczytywalam was w wolnych chwilach z telefonu, ale ze nie znosze z niego pisac, wiec tylko sledzilam najnowasza dyskusje ![]() Gratuluje wszysktim nowych osiagniec i zabkow ![]() Marco miewa sie dobrze, jest bardzo glosny i ruchliwy ![]() ![]() Dzisiaj bylismy na kolejnej wizycie u jego ulubionej fizjoterapeutki, ktora zreszta ja tez uwielbiam ![]() To przekrzywienie glowki niestety sie nie poprawia, wiec odesla nas do lekarza, a ta byc moze rtg i do ortopedy, ale mamy nadzieje, ze nic nie wykryja ![]() dobra nowina to taka, ze nie ma problemow z napieciem i ma pelny zakres ruchow takich, pieknie sie przekreca, turla itp. Do siadania mu jeszcze daleko. Zebow nie mamy i nic sie nie zapowiada. Zreszta jakos mi nie spieszno, aby je mial, bo zbyt dobrze pamietam raczkujace dziecie gryzace mnie po lydkach ![]() Marco je juz posilki z kawalkami, w tym z makaronem i ryzem i nawet niezle mu to idzie, duzo rzeczy tez je sam, raczkami, typu miekkie, ugotowane warzywa, czy miekkie owoce. Ostatnio dostaje rowniez lyzeczke i probuje sam jesc ![]() Niestety po odstawieniu czesci lekow antyrefluksowych mamy regres i w zwiazku z tym tylko 200g na plus w ciagu miesiaca. W piatek mamy szczepienie przeciwko RSV, az boje sie o tym myslec ![]() ![]() Co do pojecia "normalnosci" i "nienormalnosci" w podejsciu do odzywiania, to powiem tylko, ze to pojecia wzgledne ![]() ![]() ![]() Moje odzywianie tez nie przeszlo transformacji w ciagu jedno dnia, nawet nie w ciagu jednego roku. Jednakze przyjezdzajac na moja wyspe niemal 10 lat temu bylo mi znacznie blizej do kuchni srodziemnomorskiej niz polskiej, a ze spotakalam meza Poludniowca, ktory nie wyobraza sobie zycia bez duzej ilosci swiezych owocow i warzyw, to dopasowanie naszych obyczajow kulinarnych i odkrywanie naszych wspolnych, nowych drog smakowych poszlo nam bardzo latwo i szybko. Obydwoje bardzo lubimy jesc ![]() Jak sie pojawilo na swiecie nasze pierwsze dziecko, to zaczelismy jeszcze bardziej zwracac uwage na to, co jemy. I to, co dla kogos moze wydac sie dziwne, jak na przyklad kupowanie zdrowej zywnosci, czytanie etykiet, to to jest dla nas codziennoscia i nie widzimy w tym nic dziwnego. ![]() Kasze, maka orkiszowa, amarantusowa, z pelnego przemialu, suszone owoce zamiast slodyczy, orzechy, syrop z gawy, syrop klonowy, miod zwykly czy manuka, sol morska czy himalajska, siaty owocow czy warzyw to nasze zwykle zakupy. Wysoko przetworzona zywnosc z dluga lista skladnikow gosci na naszych stolach rzadko, ale tez sie zdarza. Jak gdzies wychodzimy, to tez normalnie jemy "na miescie". ![]() ![]() Antonio jada slodkie nalesniki, chociaz sami wolimy wytrawne, dostaje tez racuchy, placuszki itp. Potrafie ugotowac pyszny rosol, ktory jest tak doprawiony, ze nie potrzeba kostki rosolowej czy zrobic domowa pizze, upiec ciasto, zrobic ciasteczka, ktore cala moja rodzina woli od sklepowych (moze nie wygladaja tak ladnie ![]() ![]() Wszystkiego nauczylam sie sama ![]() Wszystko to zas po to, bo wierzymy, ze dieta ma ogromne znaczenie w zdrowiu i chorobie, ze dzieki zdrowej kuchni mozna zapobiec wielu chorobom, a najwazniejsze jest dla nas to, aby nasze dzieci mialy dobry start w zyciu, wyrobily sobie dobre nawyki zywieniowe, jadly zdrowo, aby wiedzialy, kiedy sa glodne, a kiedy juz sa najedzone. Nasz sposob odzywiania nie powoduje tez wcale tego, ze musimy osobno gotowac dla malucha, owszem zdarza sie, ale czesto pod koniec gotowania czy przygotowania jakas potrawa przechodzi modyfikacje i tyle. Np wczoraj Marco jadl ziemniaki z koperkiem i maslem, takie jak my, do tego mielismy rozne warzywa na parze i mielone z indyka. Mieso przyprawilam czosnkiem, cebulka, szczypiorkiem, a przed posoleniem ulepilam kotlet dla Marco, ktory dolozylam do warzyw w parowarze. Czyli juz mozna z nim dzielic nasz stol, co nas bardzo cieszy, a po roku bedzie juz calkiem dobrze ![]() Sol stoi na stole w solniczce, zawsze mozna sobie dosolic, niektore potrawy sole malo, niektore wcale. Uwazam, ze jest juz tyle soli wszedzie, ze nie musze je dokladac do naszych potraw. Podobnie sprawa ma sie z cukrem. Temat jedzenia jest moim ulubionym, glownie dlatego, ze tak bardzo lubie jesc ![]() ![]() ![]() Nikomu nie zagladam do garnkow i nikogo nie zamierzam pietnowac za takie, a nie inne zywienie siebie czy dziecka. To jest jeden z wyborow zyciowych. Co kto robi, to jego sprawa. Wiedza na ten temat jest powszechnie dostepna. Dyskusje sa potrzebne ![]() ![]() Jednakze, jesli ktos zapyta znowu o cos do jedzenia, czy mozna itd i wg mojej oceny jest to cos niezdrowego z dluga lista podejrzanych skladnikow czy trzema cukrami na poczatku skladu, to nie zamierzam mowic, ze super sprawa, daj od razu 2 ![]() ![]() ![]() A co juz ta osoba zrobi, to juz jej sprawa ![]() ![]()
O książkach Edytowane przez mariolasl Czas edycji: 2014-10-06 o 21:39 Powód: lit. |
![]() ![]() |
![]() |
#1888 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Fajne polaczenie. Musze spisac. Ja dawalam brokol seler ziemniak i tez smakowalo. No ale buraka tam nie bylo ![]() Cytat:
Lece do ross po kasze. W lidlu tez byla ale juz mi sie konczy... Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1889 | ||
Rozeznanie
|
Witajcie
![]() Cytat:
![]() No Krzyś już na ostatnim naszym warszawskim spotkaniu ledwo ledwo się mieścił w gondolce więc rozumiem ![]() ![]() Cytat:
A propo warzyw to u nas dziś była mega afera przy kalafiorze. I nie wiem czy to wina pana kalafiora we własnej osobie czy może towarzyszki kaszki owsianej, która miała przemycić gluten- efekt był taki, że dziecko mi się rozryczało przy misce co w przypadku mojego synka łakomczucha nigdy nie miało miejsca. Zrezygnowana poszłam zrobić mleko. Nigdy nie stwierdzę czy mój syn toleruje gluten czy nie ![]() Poza tym to Tosiek nadal się przekręca przez jeden boczek na brzuszek oszczędzając drugi. Za dwa tygodnie kończy nam się rehabilitacja- ciekawa jestem oceny dr rehabilitanta ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1890 |
Raczkowanie
|
halo
![]() nie mam czasu dla was moje drogie, bo hanka raczkuje jak opetana po calym domu i z oka jej nie moge spuścić.. wczoraj skończyła pół roku moja mysza! ![]() ![]() dietę rozszerzamy dalej. tzn. my jetesmy na blw, więc hania je praktycznie to samo co my, a raczej my to samo co ona ;D dzieki temu u mnie juz 5 kg mniej niz przed porodem ![]() no i czytalam ( bo nadrobilam wszytsko;p) ze na tapecie dieta. no wiec my staramy sie bez soli i bez cukru. wystrzegam sie tego jak moge, bo nie wyobrazam sobie tego, ze daje dziecku marchewke do reki i hania macza ja soie w cukrze ![]() ![]() pozdrawiam ;**
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:16.