|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3841 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
bohaterska postawa? a co to jest w ogóle bohaterska postawa?
![]() są bohaterscy, bo dają radę? są bohaterscy, bo mają tak mało pieniążków a tak dużo dzieciaczków?
#3842 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o Darczyńcę, trzecia część opisu będzie dotyczyła tej kwestii. Zgadza się ale jak pamiętam jako wolontariusz jeśli szłam na drugie spotkanie w rodzinie to była ona już w Paczce, czyli jakby sama decydowałam o tym a teraz na najwyższym poziomie rodzina także może zostać nieprzyjęta - mam nadzieję, że poprawi to jakoś sytuację pojawiania się roszczeniowych rodzin. No wolontariusze są zbyt mało uświadamiani w tej kwestii na szkoleniach..
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] Edytowane przez SunnyGirl Czas edycji: 2014-10-07 o 13:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3843 |
Konto usunięte
|
Moim zdaniem nic sie nie zmieni, jeżeli wolontariusze nie bedą lepiej przeszkoleni.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3844 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie odbieraj tego jako krytykę Twojej osoby. Niestety obawiam się, że każda próba dodania większej ideologii w tej akcji kończy się tym, że nie skorzysta z niej wiele potrzebujących rodzin.
![]() |
#3845 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:15 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- Cytat:
Podałam tylko przykłady, każda rodzina jest inna, inaczej walczy z trudami dnia codziennego. Tak w przypadku starszego Pana, który ma problemy z chodzeniem, bohaterstwem jest to, że otworzył drzwi wolontariuszom. Wiem, dla mnie najgorsze jest to, że Paczki mają dużą wartość i jest mi szkoda tych wszystkich pieniędzy na rodziny roszczeniowe.. Ale wydaje mi się, że Wiosna się za to wzięła i małymi krokami będzie poprawa. A wyniki zobaczymy, gdy zostanie otwarta baza.
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3846 |
Konto usunięte
|
No właśnie, na jakiej podstawie wolontariusz zweryfikuje czy rodzina mówi prawdę? Jak pani Wiesia powie, ze szuka, ale nie znalazła, bo kto by chciał pracownice co rok prorok, to uwierzycie? Albo jak pan Zdzisiek będzie sie zarzekal, ze on chce pracować, ale nikt nie chce dać szansy biedakowi cierpiacemu na chorobę alkoholową to tez wolontariusz uzna, ze pan Zdzisiek naprawdę zrobił wszystko? Moim zdaniem w odniesieniu do tych rodzin powinna obowiazywać zasada bardzo ograniczonego zaufania, z czym wielu wolontariuszy o miękkich serduszkach sobie nie radzi.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3847 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Btw ten system jest do poprawki. Powinien byc poprawiony: wywiady, dokumentacja. Poza tym szkolenia dla wolontariuszy. Na razie to nadal nieprofesjonalnie wygląda.
![]() |
#3848 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3849 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Paczka działa na zbyt szeroką skalę.. I Wolontariuszem może być praktycznie każdy, nie ma szczególnej selekcji.. A miękkie serducha są, szczególnie przy rodzinach wielodzietnych... A oni mało tego, ciągle chcą się rozszerzać...
5.06.10-poznałam Cię ![]() 12.07.10-prawko zdane za 1. razem ![]() 26.07.10 prawko w kieszeni, kierowca oficjalnie ![]() Nie ma odwrotu z drogi obranej wierność do końca i tak będzie. Amen. Mój ukochany M. ![]() Razem od 8.08.10 licencjat 08.2011-Dziadek[*]![]() 02.2012-Ciocia[*] |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3850 |
Zakorzenienie
|
najbardziej mnie chyba zażenowało, jak na samym początku wątku titina napisała, że w przypadku, kiedy rodzina otrzymuje dochody z pracy na czarno, to te zarobki się sumuje i wpisuje w ogólny dochód rodziny...
![]() ![]()
#3851 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A jeszcze wracając to tematu pracy na czarno, to może nie uwierzycie, ale wiele rodzin się do tego przyznaje. Chociaż rzeczywiście, nie da się tego zweryfikować. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3852 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ej ej ej. jak to nie ma selekcji? Jestem Liderem Rejonu i selekcja jest. Ja nie podjęłam współpracy z kilkoma osobami, bo nie czułam by nadawały się na wolontariuszy. Nie pozwoliłabym by do rodziny szedł wolontariuszy, który nie wie jaka rodzina powinna otrzymać pomoc. Myślę, że wielu Liderów jest tego samego zdania. Są szkolenia, dodatkowo Liderzy organizują spotkania w swoich rejonach.
![]() ![]() |
![]() |
#3853 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Jaką dokumentację muszą przedstawić rodziny (o ile jakąkolwiek)? BTW ilu wolontariuszy jestobecnych na spotkaniu z rodziną?
![]() |
#3854 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o dokumentację, to wolontariusz może poprosić rodzinę np. o pokazanie rachunków itp. Ale rodzina nie ma żadnego obowiązku przedstawiania "papierów". A na wizytę do rodziny idzie zawsze dwoje wolontariuszy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3855 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() Studiuję i pracuję, łapię każdą możliwość zarobienia kasy, moja aktywnośc to z reguły 12-13 godzin dziennie. No dlaczego mi nie przyszlo do głowy by ubiegać się o szlachetną paczkę? Hm..... zamiast zbierać na Shalimar ktoś by mi je dał po prostu ![]() No bo, kurczę, bywa różnie. Ja miałam trudny wrzesień- trzeba było ograniczyć się finansowo do minimum (rozumiem przez to mleczko i suchą bułeczkę na śniadanie, na obiadzik makaron z jajkiem i inne wymysły). Do nikogo łapki nie wyciągałam dostosowując swoje potrzeby do okoliczności a jednocześnie intensywnie szukając sposobów zarobienia kasy. Znalazłam je. Więc nikt mnie nie przekona, że nie mozna znaleźć sposobu, jeśli naprawdę intensywnie ktoś się stara o pracę czy zlecenia. Tylko po co, skoro łatwiej wyciągnąć rękę a ktoś da. Reasumując, uważam, że wszelakie akcje typu SZP są wręcz demoralizujące, premiują nieróbstwo i lenistwo. W duzych miastach praca jest- tyle tylko, że za minimalną stawkę, więc "po co się przemęczać, skoro chcę zarabiać na starcie 3 tysiące bo inaczej się nie opłaca". Proszę też przejechać się na wsie tzw. popegeerowskie. Przy każdym domu kawałek ziemi leżacy odłogiem. Po co posadzić sobie warzywa, sklecić kurnik i hodowac drób by mieć mięso i jajka, skoro ktoś wszystko da na tacy? No gdzie tu sens?
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3856 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie wczoraj kliknęłam Shalimar na iperfumach. nie pytaj, ile miesięcy oszczędzałam ![]() ![]()
![]() |
#3857 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3858 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama się będę biedą oblewać ![]()
![]() |
#3859 |
Wredny kotecek
|
:d
|
![]() ![]() |
![]() |
#3860 |
Konto usunięte
|
Wczoraj oglądałam Jaworowicz, jakiś odcinek sprzed miesiąca. Sprawa o tym, ze rodzina kupiła za grosze jakiś dom na wsi i wyremontowana go, a sołtys chce ich stamtąd wyrzucić, bo rzekomo dokuczają mieszkańcom. Ona młoda kobieta, koło 30, siedzi i wyje bo bieda, 4 dzieci i nie maja gdzie mieszkać, nie maja na chleb. On lat 34, po wylewie. Do tego momentu miałam dla nich współczucie, ale szybko je straciłam. Pani będąc w 4 ciąży usłyszała, ze ma jakaś tam wadę, ze może nie przeżyć kolejnej. Niestety, po 3 latach cytuje "akurat sie stało ze zaszłam w kolejna ciąże"
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#3861 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3862 |
Wredny kotecek
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3863 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja rozmowa z kandydatem na wolontariusza trwała ok. 1,5h, czasami nawet dłużej. Rozmawiałam, opowiadałam o projekcie. Tak byśmy mogli siebie trochę poznać. Byłam u wielu rodzin, bo nie pierwszy raz jestem w paczce i wiele rodzin przedstawia dokumenty dot. choroby, wydatków na leczenie, pokazują rachunki, itp. Szczerze powiedziawszy to osoba "kumata" bez problemu wyczuje gdy ktoś kręci. Chodzi się we dwoje-wolontariuszy, który opiekuje się rodziną idzie wraz z towarzyszem. ![]() Od razu mówię-nie jestem w stanie odpowiadać za wszystkich wolontariuszy, ale skoro macie tyle wątpliwości co do projektu to czas do niego dołączyć i to zmienić na lepsze.
![]() ![]() |
![]() |
#3864 |
Konto usunięte
|
To nie takie proste, bo właśnie wolontariuszy jest dwoje. Była tu dziewczyna, która chodziła do rodzin by je weryfikować i za każdym razem musiała się użerać z jakimś dziewczątkiem, które "ale co dzieci winne".
|
![]() ![]() |
![]() |
#3865 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() Choć owszem powiem nieskromnie, mogłabym wprowadzić pozytywne zmiany w systemie tego całego projektu (który się nie sprawdza). Za odpowiednią opłatą lub w zamian za satysfakcję (która musiałaby być duża- jeśli nie chciałabym wynagrodzenia). Nie przepadam za uraianiem się po łokcie, bo ktoś nieprofesjonalnie narobił syfu i rozbabrał coś, co mogło być naprawdę dobrym projektem. Wg co piszesz, jednym z głównych problemów SzP jest to, że nie ma jednolitości i spójności w działaniu. Panienki typu: 'dzieci niczemu nie są wine' powinny być dyskwalifikowane w przedbiegach.
![]() |
#3866 | ||
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
ad 2. To taki żart, prawda? Tę demoralizującą akcję należy po prostu zlikwidować i tyle. Pomózcie ludziom aktywnie szukać pracy i to będzie największa pomoc, jaką jeden czlowiek może dać innemu. Daj wędkę, nie rybę. ---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Cytat:
![]() Ale cieszę się, że Tobie się udało!
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3867 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3868 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się z Mijanou że taka pomoc demoralizuje.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3869 |
Zakorzenienie
|
http://biznes.onet.pl/internetowe-ze...535,news-detal
Nie wiedziałam, że aż tyle roszczeniowych ludzi w naszym kraju ... Skąd u ludzi takie myślenie ??
#3870 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Skąd podejście, trudno powiedzieć. Gdzieś kiedyś czytałam że pokolenie dzieci, którym po 1989 roku rodzice dawali wszystko czego sami nie mieli (zabawki, ubrania itd.)i robili to w nadmiarze to pokolenie o wiele bardziej roszczeniowe niz poprzednie. Kiedys (w UK) byłam z dzieckiem na placu zabaw. Jakiś sześciolatek nie chciał oddać nam iłki, którą u pozyczyliśmy. Rzucił mi tekstem: ty masz dużo piłek, a jak nie masz to mozesz soie kupić masz pieniądze.
nauczycielu, zajrzyj ![]() Edytowane przez ajah Czas edycji: 2014-10-08 o 18:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:13.