|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 |
|
.
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
ja wiem, że wciskają wam pewne bzdury, ale serio, to co było przytaczane w naszych cytatach, przeczy temu. zarzutów jest kilka, które wypunktuję:
- rodzice nie pracują od np. 5 lat, ale co roku i tak pojawiają się dzieci - rodziny po odliczeniu wszelkich opłat mają na życie więcej niż przeciętny kowalski nie łapiący się na jakąkolwiek pomoc - choroba alkoholowa - pierdy w stylu rodzice wychowujący ponad 20-letnie dzieci, rumiane buzie, szczęście, miłość, tęcze i jednorożce - absurdalne życzenia - konkretne marki, wyposażenie całego domu, droga elektronika - nikt nie sprawdzi, czy ktokolwiek szuka pracy aktywnie - powiedzieć można wszystko - są przypadki, gdzie są np. małe dzieci, ojciec stracił pracę, niby szuka, ale kobieta nie pracuje i nie szuka. więc czemu facet nie może się zająć dziećmi w tym czasie? czemu w żadnym ogłoszeniu nie ma informacji o umiejętnościach/doświadczeniu/papierach dorosłych członków rodziny z prośbą o pracę?
|
#4112 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest kwestia jednego kilkugodzinnego szkolenia. Liderzy pracują też ze swoimi wolontariuszami, tłumaczą, pokazują przykłady. Wiadomo przecież, że trzeba dobrze takiego Wolontariusza przygotować.
|
|
|
#4113 | |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
A to mało było opisów, jak trzy pokolenia żyją z skromnej emerytury seniorów? Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2014-10-16 o 12:00 |
|
|
|
|
#4114 | |
|
.
|
Cytat:
system emerytalny leży i kwiczy, za jakiś czas ☠☠☠nie całkowicie i nikt nie zobaczy emerytury, jeśli sobie nie odłoży kasy. i już pominę fakt, że pewnie większość tych dzieciaków powieli schemat działania rodziców.
|
|
#4115 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4116 |
|
Konto usunięte
|
Na moja emeryturę? Chyba moje dzieci bedą zapitalac na ich zasiłki. I słucham, jak sie maja matki opiekujące sie 5-letnimi dziećmi do aktywnego szukania pracy? Jaki stosunek do pracy ma mieć 25-latka z 3 dzieci, która nigdy nie pracowała?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4117 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
#4118 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Co do udziału ludzi w akcji, to częste są sytuacje, że szef działu w pracy albo starosta grupy na studiach przychodzi i mówi "Jest taka akcja, wybraliśmy taką rodzinę, to i to im potrzebne, ustalmy co kto przynosi." I ludzie się na to godzą dla świętego spokoju. Wiem, ich problem, ale mówią o tym po fakcie... Co do wolontariuszy, to moim zdaniem nie powinny być osoby młode, z miękkim sercem. Myślę, że sprawdzałyby się osoby z rodziny średnio zamożnych, które znają dobrze wartość pieniędzy, pracy. Nie będą komuś współczuć bo nie ma tabletu... |
|
|
|
|
#4119 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dziewczyny, a po cholerę wy z nimi dyskutujecie. Przecież to było to wszystko było, oni powtarzają dokładnie to co prawie każdy* wolontariusz tutaj pisał i my znów piszemy to samo. Bo im się nie chce czytać i ruszyć głową. *prawie każdy bo znaleźli się tacy, którzy po roku odchodzili z akcji zszokowani tym całym "daj, daj, daj" roszczeniowych alkusów ze zwierzęcym popędem. |
|
|
|
|
#4120 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4121 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
- rodzice nie pracują od np. 5 lat, ale co roku i tak pojawiają się dzieci o stosunku do pracy już pisałem. Jeżeli nie pracują i nie chą rpacować, a nic ich nie usprawiedliwa to nie włączamy - rodziny po odliczeniu wszelkich opłat mają na życie więcej niż przeciętny kowalski nie łapiący się na jakąkolwiek pomoc u nas próg to 450 zł, po odjęciu niezbędnych rachunków, kojarzysz jakiś przykład, gdzie ta kwota była przekroczona? - choroba alkoholowa O tym pisałem parenaście postów wyżej - pierdy w stylu rodzice wychowujący ponad 20-letnie dzieci, rumiane buzie, szczęście, miłość, tęcze i jednorożce Jeżeli dziecko się nie uczy (studia nie usprawiedliwiają) to musi pracować. Jak sie to nie ma rodziny w projekcie - absurdalne życzenia - konkretne marki, wyposażenie całego domu, droga elektronika Marki pojawiają się, jeżeli chodzi na przykłąd o alergie na inne marki lub czasem życzenia małych dzieci. drogie rzeczy (o czym już psiałem) pojawiają się tylko wtedy, gdzy są naprawdę bardzo potrzebne i jest to uargumentowane w opisie - nikt nie sprawdzi, czy ktokolwiek szuka pracy aktywnie - powiedzieć można wszystko Na ten temat zadajemy kilkanaście szczegółowych pytań, pytamy gdzie ktoś szukał pracy, ile dziennie poświęca. Da się wyczuć fałsz ![]() - są przypadki, gdzie są np. małe dzieci, ojciec stracił pracę, niby szuka, ale kobieta nie pracuje i nie szuka. więc czemu facet nie może się zająć dziećmi w tym czasie? Jak wyżej, kobieta jest usprawiedliwiona, ale jeżeli facet od dłuższego okresu nie pracuje i szuka niechętnie to nie włączamy... czemu w żadnym ogłoszeniu nie ma informacji o umiejętnościach/doświadczeniu/papierach dorosłych członków rodziny z prośbą o pracę? To są dane niejawne, które zbieramy, o które pytamy, ale nie wolno nam ich nigdzie podawać, bo szanujemy prywatność tych rodzin[/QUOTE] |
|
|
|
|
#4122 |
|
Konto usunięte
|
Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Ja kojarzę wszystkie wymienione przypadki i wcale nie są one jednostkowe. I jaki sens ma utajniane informacji o tym, ze np pani jest z zawodu fryzjerka i szuka takiej pracy? Wolałabym wiedzieć to niż czytać o kolejnych roześmianych maluchach.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-10-16 o 12:34 |
|
|
|
#4123 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Chryste, po co ja to piszę? Po co? Papa. |
|
|
|
|
#4124 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Są pewne stałe elementy w opisie (dochód na jednego członka rodziny, trzy najważniejsze potrzeby, przedstawienie rodziny) i niektóre, zależące od stylu pisania wolontariusza. Jeden napisze o zawodzie matki, inny o uśmiechniętych buziach. Wszystko będzie prawdą. I jedni będą chcieli pomóc exfryzjerce, innym małym dzieciom, a jeszcze inni schorowanej babci... ---------- Dopisano o 12:48 ---------- Poprzedni post napisano o 12:41 ---------- Cytat:
Ja mówię jakie są standardy w naszym projekcie. Wpadki się przy takiej skali zdarzą, ale będą eliminowane. W zeszłym roku opisy rodzin włączonych niewłaściwie były usuwane z bazy i nie dostały pomocy. Z o pewnością większość przypadków, o których piszecie (z niepracującymi bykami tak skończyła. Do przeglądania opublikowanych już opisów mamy specjalny zespół ludzi. Myślę, że Wasze wyłapywanie kwiatków mogłoby być bardzo pomocne w usuwaniu rodzin niespełniających kryteriów. |
||
|
|
|
#4125 |
|
Zakorzenienie
|
Uważam, że jednym z potwierdzenie faktu, że akcja jest dobra to fakt, że co roku każda rodzina znajduje darczyńcę.
a to tylko 3 tygodnie!
|
|
#4126 |
|
Wredny kotecek
|
A co z dochodem z pracy na czarno? Bo była tu już jedna taka, co gadała że na czarno się nie liczy
|
|
|
|
#4127 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Masz specyficzne pojęcie patologii. Znam kilka rodzin wielodzietnych, w których o żadnej patologii (prawdziwej, nie urojonej na podstawie mojego "widzimisię"- mam na myśli przemoc, nałogi czy brak zapewnienia podstawowych potrzeb) nie było nawet mowy. Wielodzietność jako taka patologią nie jest, choć często, niestety, jej towarzyszy. |
|
|
|
|
#4128 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4129 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:05 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- To też dziwne, że co wolontariusz to inne zdanie. |
|
|
|
|
#4130 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4131 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
GrumpyCat Dobrze, że dokopałaś się do tego wytłumaczenia, podejrzewam, że było trudno.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale jest sporo osób, które jest zdziwione istotą akcji. Wiele osób, z którymi rozmawiam na temat Stowarzyszenia, jest zdziwionych, ze jak to darczyńcy fundują? Jak to - Stowarzyszenie nie rozdziela tej pomocy? Albo druga skrajność- myślą, że wrzucenie do paczki zniszczonych, zepsutych rzeczy przeznaczonych na śmietnik pomoże komuś bardzo potrzebującemu.
|
|
#4132 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[Cenzura] mnie ten argument, przepraszam, ale inaczej tego ująć nie mogłam. Pójdźmy dalej tą drogą. Uważam, że jednym z potwierdzenie faktu, że żebractwo jest dobre to fakt, że codziennie widzę tego samego żebraka w tym samym miejscu, czyli ludzie się ulitowali i jeszcze nie padł z głodu. Rozczula mnie używanie przez Ciebie słowa "fakt", podczas gdy mówisz tylko i wyłącznie o swojej opinii. Która obok obiektywnych faktów nawet nie leżała. ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
A "płodzenie dziecka za dzieckiem" kiedy na to stać? Brad i Angelina to patola, bo mają szóstkę czy siódemkę dzieci? (nie wiem nawet) Nie napisałaś o przypadkach, gdzie jest bieda i prawdziwa patologia, a o wielodzietności jako takiej. Nie każda rodzina wielodzietna jest patologiczna, takie stwierdzenia są zwyczajnie niesprawiedliwe i krzywdzące. Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2014-10-21 o 07:54 Powód: Słownictwo. |
||
|
|
|
#4133 | |
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
Piszemy w wątku o szlachetnej paczce, więc uznałam że to oczywiste o jaką wielodzietność chodzi :P
|
|
|
|
|
#4134 |
|
Konto usunięte
|
W tym roku wizaz ufunduje 100 spiral dla nienasyconych Bożen.
Kiedys mialam ekstra pralke i lodowke. Dobre tylko za duze, poprzedni właściciel mial je w salonie a ja kupilam sobie wersje mini i zmiescilam w lazience i kuchni. Chcialam oddac, bo to drogie a ludzie potrzebowali. Wolontariusze z paczki powiedzieli że albo robię całość ich potrzeb z listy albo nic. Dzwoniłam, pytałam bo to absurd, ale ostatecznie się nie udało. Rozdałam po znajomych. Telefonu do rodziny też dostać nie można. No i ten stres, że spieniężą. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#4135 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A to chyba że tak. Bo jakoś tak bardzo ogólnie to było ujęte ![]() W tym wątku dla mnie nie ma już żadnych "oczywistości", zwłaszcza od pojawienia się tu kolesia od rozmów w toku z towarzyszką. Ich rozumowanie nicuje mi logikę na lewą stronę. |
|
|
|
|
#4136 |
|
Raczkowanie
|
Powiedzmy, ze ja jestem takim nadwolontariuszem i w tym wypadku mam rację, tamta osoba się pomyliła
![]() Szefowie wielkich firm, para prezydencka, prezydencji miast, najlepsi sportowcy w Polsce, etc... Ludzie z ogromnym dorobkiem i osiągnięciami... Wszyscy oni są głupcami? Jeżeli chcesz odpowiedzieć, że to dla lansu, to przecież mogliby angażować się w inne porjekty a nie taki głupi. Poza tym szereg sławnych i na wysokich stanowiskach osób robi paczki anonimowo Jak pewnie wiesz ze szkoleń, biedę często się dziedziczy, wiele rodzin jest dysfunkcyjnych. Powiedz mi jaki procent z tych dzieci, które dorosną, chce zmienić swoje życie, próbuje? Wiele z nich powieli schematy rodziców i to im trzeba będzie pomagać. Jak pewnie wiesz ze szkoleń Paczka ma być dla tych rodzin impulsem do zmiany szczególnie właśnie dla rodzin wyrosłych w biedzie. Więcej jest pań, które mają zdrowe dzieci w wieku przedszkolnym, szkolnym i zostają w domu, żeby się nimi zająć, mimo że gdyby chciały, znalazłyby jakąś pracę. Dziecko w wieku szkolnym nie usprawiedliwia od szukania pracy Przy tak ogromnych wydatkach na promocję, marketing, reklamy jednak to zaufanie da się uzyskać. Szkolenia wolontariuszy to niewielki procent wydatków - nie zaprzeczysz, że w większości organizują je inni wolontariusze pro bono? Zaprzeczę Organizowałem kilka szkoleń i za nic nie płaciłem z własnej kasyAle jest sporo osób, które jest zdziwione istotą akcji. Wiele osób, z którymi rozmawiam na temat Stowarzyszenia, jest zdziwionych, ze jak to darczyńcy fundują? Jak to - Stowarzyszenie nie rozdziela tej pomocy? Ludzie ci z własnej przyczyny są źle poinformowani W zeszłym roku wartość pomocy przekazanej rodzinom przekroczyła 33 mln. złotych. Znasz jakieś stowarzyszenie, które miałoby tyle własnych dochodów?
Edytowane przez BRT 90 Czas edycji: 2014-10-16 o 13:22 |
|
|
|
#4137 |
|
Konto usunięte
|
No i pojawił się żelazny argument "paczka impulsem do zmiany"
Dajcie mi na odchodne nowego lapka. Mam koło w przyszłym tygodniu z chemii leków, uczyć mi się strasznie nie chce... Potrzebuję impulsu. Jak dorzucicie Furbyego i plejkę to też się nie obrażę. Aha i jeszcze proszek do prania mi się skończył. Czekam na impulsy!
Edytowane przez 201609102148 Czas edycji: 2014-10-16 o 13:26 |
|
|
|
#4138 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4139 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
2. Nie podajemy tel. rodzin, jeżeli Ci sobie tego nie życzą, bo szanujemy ich prywatność 3. Zawsze jest ryzyko spieniężenia. Eliminujemy je poprzez ocenę realnych potrzeb. Tzn. nie dajemy rodzinie drugiej lodówki, żeby nie mogła sprzedać mniej fajnej. Po drugie w przyszłej edycji, jakby ktoś zgłosił tę rodzine, to zawsze zapytamy, jak się ma lodówa z zeszłego roku
|
|
|
|
|
#4140 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie zaznaczyłas, ze największym impulsem będzie dla ciebie nowy Mac, bo Toshiba pogardzisz i nie zmobilizuje cię wystarczająco do nauki. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:36.

a to tylko 3 tygodnie!