|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 |
|
Rozeznanie
|
Dumne z nas wrześniowe mamy, nasze szczęścia są już z nami. Wrześniówki 2014
Rozumiem Meta i bezaczek Wasza flustracje wariacjami maluchów
tez tak mam i czasami wole wyjść do innego pomieszczenia i właśnie wziasc 3 głębokie oddechy, aniżeli sie złościc. Dziecku nic sie nie stanie ,jak pobuczy chwile ![]() Tłumacze sobie, ze (jak i ze starsza) moje dzieci nie maja po kim być spokojne )) tz jak i ja to furiaci ) wiec i dzieci z temperamentem![]() MałaPaulina nie tryska mi mleko,ale wkurza bo kapie mi z nich.W nocy najgorzej- śpię na reczniku, moczę młodego,i wszystko na około . Często żałuje ze jesteśmy tu tylko z tz sami,ale patrząc Asia na Ciebie to oddycham z ulga. W pon teściowa przylatuje to wtedy bede sie zalic. tyle dobrze Asia ze tz po Twojej stronie )"Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem..." ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:04 ---------- Wrrrr, jak ja nie cierpię jak maluch podrapie brodawki w trakcie tAnkowania.Mozna z bólu tynk gryźć . Ja o sexie nawet nie myśle jeszcze był dzien lub dwa gdybym sie na tz rzuciła, ale szybko przyszło szybko poszło i rozsądek zwyciężył![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem..." Edytowane przez Joasiakr Czas edycji: 2014-10-17 o 15:06 |
|
|
|
#1082 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Dumne z nas wrześniowe mamy, nasze szczęścia są już z nami. Wrześniówki 2014
bezaczek7 u mnie bylo to samo!dzwonilam z tym do poradni laktacyjnej i trzeba do przeczekac,niby to skok byl... czyli u mnie bylo tak cyc,awantura wiec na raczki albo do odbicia,znowu cyc,awantura i znowu na raczki i tak wkolko
dziecko jak jest zdenerwowane to tez nie chce jesc wiec trzeba uspokajac,kolysac...Antananariwa super w tej chuście ![]() tez mam zdjecia z malym w chuscie ![]() aisa84 ech masakra z tymi tesciami tez mam czasami ochote sie wyprowadzic..jenny1234 no wlasnie mojemu na glowce sie wytarły włosy i tez ma taką suchę skore... smaruje oliwka bo tez nie wiem czy to nie poczatki ciemieniuchy... udanej wizyty u fryzjera ![]() Latte88 moja gondola nie ma... spoko ja przy tesciowej czasami wychodze na matke ktora ma wszystko gdzies he bo ja sie nie przejmuje krostkami na twarzy, czkawka, kichnięciem czy pierdami malego...a ona sie przejmuje kazdym jego zakwileniem!a jak sie mnie pyta czemu on placze albo czemu robi jakas mine to skad ja mam to kurna wiedziec????? Jest po 15 a ja w pizamie i chyba juz sie nie ubiore dzisiaj
|
#1083 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dumne z nas wrześniowe mamy, nasze szczęścia są już z nami. Wrześniówki 2014
Malapaulina,mnie tez denerwuja pytania typu dlaczego ona placze. Chce zawsze powiedziec by sie dziecka spytali moze odpowie....
|
#1084 |
|
Wtajemniczenie
|
Aliszcze wlasnie to mnie wkurza ze jak jestem matką to inni mysla ze ja wiem o co dziecku chodzi... nie wiem
dzwonilam do poradni laktacyjnej,powiedziala mi babka zeby nie sciagac laktatorem mleka przed karmieniem bo wtedy dziecko nie dostanie mleka z I fazy a to tez jest wazne ech dziecko mocno zawijac,mocno kolysac, uspokajac,nauczy sie ssac i laktacja sie unormuje kiedys...
|
#1085 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Synuś Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie... |
||
|
|
|
#1086 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
później go przenosze do wyrka... zmeczyl sie placzem i w koncu spi![]() wiem ze nie powinnam sie denerwowac przy dziecku... bo dziecko to wyczuwa itp,staram sie jak moge...
|
|
#1087 |
|
Zakorzenienie
|
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że sugerują, że robimy dzieciom krzywdę przez to, że nie ubieramy jak na mróz. Ja juz też nie wytrzymałam i pytam jak ubiore mała w zimę w takim razie?
Chyba ortalion, sto kocow i torba z jednym otworem . Mam nadzieje ze ja tak nie będę sypać radami
|
|
|
|
#1088 |
|
Zakorzenienie
|
A ja widzę że Marika na jakieś kropki na sobie i nie wiem czy to potowki czy co
![]() I teraz ubieram same body i spodenki w domu i nie wiem co jest grane jak polozna nie odgadnie to idę do lekarza.Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#1089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mam fotelik samochodowy i w nim bujam smroda i nie bujam ciągle tylko jak jest paniczny płacz... U mnie niedenerwowanie się przy dziecku nijak nie wychodzi Czasem żałuje,że on jeszcze nic nie rozumie bo bym mu nawtykała jaki jest zły i niedobry dla mnie a tak tylko zaciskam zęby ![]() oczywiście tatuś wrócił i dzieciak śpi od godziny !! przez to czuję się jeszcze bardziej beznadziejna,bo Tż tylko wziął go na ręce i zasnął a u mnie bujanie i noszenie na rękach co i tak dawało tylko chwilowy efekt...
Synuś Gdyby na wielkim świecie zabrakło uśmiechu dziecka, byłoby ciemno i mroczno, ciemniej i mroczniej niż podczas nocy bezgwiezdnej i bezksiężycowej - mimo wszystkich słońc, gwiazd i sztucznych reflektorów. Ten jeden mały uśmiech rozwidnia życie... |
|
|
|
|
#1090 | ||||||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
A nie boli go brzuszek? Ja miałam wrażenie, ze mała nie moze sie najeść jak płakała i sie wkurzala i łapała cycka pazernie i nagle wywaliła i tak w kółko a to niby bol brzuszka i podaje sab simplex i jedna dziewczyna w ogole poradziła mi przy takich cyrkach dać małego na rece bo niby przy bólu dziecko wkurza sie zapachem mleka od matki i u tatusiow sie uspokajają ale ile w tym prawdy to ja nie wiem a mowilas czasem, ze u tz jest cisza ![]() Cytat:
Moja gondola ma tez ta cyrkulację ale ma tez taką "wajchę" do zamykania jej i otwierania i moje dziecko w takim razie jest całkiem "zamrazane" na spacerach bo ma tylko body, spodenki, skarpetki,bluze z kapturem (albo grubsza albo cieńsza) i czapeczkę kocykiem nakrywam zazwyczaj do połowy a lufciki w gondoli otwarte Cytat:
Jeszcze nigdy nie użyłam tej osłonki na wózek a dzisiaj do tz mówiłam, ze jego rodzice to jak inspekcja z jakiegoś mopsu przychodzą i tylko pouczenia i kontrole...tez czuje sie tak jakbym nic nie wiedziała i nie potrafiła Cytat:
Widze, ze każdy musi wysłuchiwać złotych rad bliskich...dobrze, ze moja mama nic nie mowi ale teściowie nadrabiają ![]() Cytat:
Uuu...kiedyś...no to Ci poradziła ![]() Teściowa tez mnie niedawno zapytała co mała tak sobie pojękiwała przez sen Cytat:
Moze tak jak u nas reakcja na jakies jedzenie? jednak wraz z dzieckiem powinna sie rodzic instrukcja ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
||||||
|
|
|
#1091 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jego brzuch nie boli bo sie nie pręży ani nic,ewidentnie ma problem z tym wytryskiem mleka
13.09.2014 Szymonek jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm) Edytowane przez małaPaulina Czas edycji: 2014-10-17 o 17:36 |
|
|
|
|
#1092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Bo u mnie znowu nic nie cieknie i nawet wkładki laktacyjne nie sa mi potrzebne i tak się czasami zastanawiam czy wogule mam mleko bo go nic nie widzę i tak jest dopóki marika nie uleje ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
|
#1093 |
|
Raczkowanie
|
małaPaulina ale leci ci mleko non stop? Mi też tryska w momencie kiedy mały płacze albo wypuści ssaną pierś, ale wtedy przykrywam na moment tetrą i fontanna się kończy. Wczoraj poleciało jak mocniej masowałam swój flaszek który kiedyś był brzuchem
I nie wiem, może źle robię, ale mi też dość mocno i szybko mleko leci więc po kilku pierwszych łykach, kiedy widzę że Maxiutowi trudno nadążyć z połykaniem, to po prostu odsuwam się wyjmując mu pierś z buzi, zakrywam ją szybko pieluchą żeby nie zalać mu buzi i przy okazji łóżka, a mały ma moment na złapanie tchu. Po chwili oczywiście oddaję cycka, żeby wrzasku nie było. Czasem robię tak kilka razy, aż mały zaczyna spokojnie jeść. Co do rad teściowych to współczuję, moja też czasem próbuje mi sprzedać swoje mądrości, ale z doświadczenia wie że i tak zrobię po swojemu. Nie może np przeboleć że karmię piersią bo przecież nie wiem ile mały je i czy się najada. Ale ona jest delikatnie mówiąc pierdyknięta na punkcie jedzenia i właśnie ubieranie Maxiuta pod nią. Bo mały ma zawsze bodziaka z długim rękawem, jakieś spodenki i skarpetki. I koniec. Czapki nie zakładam bo przykrywam mu główkę chustą, a jak jest zimniej to zakładam taki obszerny sweter wełniany i owijam w niego też malucha. I to nawet jak wychodzimy o 8 rano pdprowadzić starszą do przedszkola. Uważam że chusta to ta jedna warstwa więcej niż ja mam. Zresztą moje ciało też mu daje ciepło. Na pewno nie marzenie, a czasem wręcz jest mu za gorąco . Któraś wklejała linka o kwasie borowym. No i niestety traktowałam pośladki mojej starszej córci maścią z tym paskudztwem fakt że maść błyskawicznie pomogła, ale do głowy by mi nie przyszło, że to może być niebezpieczne ![]() Bezaczek ja bardzo polecam chustę. Ze starszą córcią byłam w podobnej sytuacji, czasem śniadanie jadłam po powrocie tz z pracy. Oczywiście z dzieckiem w chuście wszystkiego nie zrobisz (jak ja marzyłam o długiej spokojnej kąpieli a nie błyskawicznym prysznicu w akompaniamencie wrzasków), ale jedzenie, picie, zmywanie a nawet WC da się na luzie ogarnąć. Ja nawet myję zęby i maluję się z dzieckiem w chuście. |
|
|
|
#1094 |
|
Zadomowienie
|
MałaPaulina możesz podać nazwę firmy, z której masz chustę? Bo z tego co wiem, fajną miała cenę
ja z tym moim Bączkiem nic zrobić nie mogę, bo jak nie śpi to rączki albo cyc
|
|
#1095 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Po takim opisie to chyba i ja zakupie ![]() "Kiedy decydujesz się na dziecko, zgadzasz się, że od tej chwili twoje serce będzie przebywało poza twoim ciałem..." |
|
|
|
|
#1096 |
|
Raczkowanie
|
MałaPaulina - mi to mleko też zaczęło tak tryskać... Dziś przy próbie przystawienia małej do piersi opryskałam jej twarz. A potem nie chciała za żadne skarby zacząć ssać i musiałam odciągnąć żeby zjadła... Wojujemy tak z nią od 17. Dostała odciągnięte, nie mogła się uspokoić, płacze nam prawie cały czas... Teraz dostała trochę mm. Jak zaśnie to będzie święto lasu. Padamy już obydwoje.
Ten skok rozwojowy z 3 tygodnia może być w drugim, skoro ona przenoszona? Albo czy dziecko 2-tygodniowe może mieć już kolki, bóle brzuszka? Urodziła się tydzień po terminie, więc może u niej wcześniej zaczną się takie przygody. Jak ja mam rozpoznać ból brzucha? Jak ona się wścieka to zawsze się chyba pręży. A brzuszek twardy nie mam pojęcia jak rozpoznać. Wcześniej płakała przed zrobieniem kupy i puszczeniem pierdka. Nie wiem już co z nią zrobić... Nie mamy nic na bóle brzuszka... Teraz przysnęła po jękach, płaczach i kolejnym pierdku. Więc może to jednak brzuszek? Co do butelek - my mamy butelkę Aventa (tą z szerokim smokiem) i nie jesteśmy zbyt zadowoleni. Mleko spływa bokami, Wandzia często się przy niej krztusi. Ale nie wiem jak będzie przy innych butelkach, może to normalne, bo mamy zbyt żarłoczne dziecko? Sprawdzałam opinie o butelkach na bangla i dobre ma MamBaby antykolkowa ze smoczkiem Anticolic (trochę droga, ale można podobno w niektórych Almach ją dostać), Lovi Medical + i Avent klasyczna. A najlepsze opinie ma Canpol butelka szerokootworowa EasyStart Owoce. I jest bardzo tania. Tylko że dopiero od 3 miesiąca, więc trzeba poczekać ![]() Aha - byłam dziś u psychiatry i u ginekolog. Mam recepty na leki uspokajające i leki hamujące laktację, ale jeszcze ich nie wykupuję. Wczoraj wieczorem pierwszy raz poczułam się trochę lepiej i chcę poczekać parę dni, żeby zobaczyć, czy mi się jednak samo nie polepszy. Może te hormony mi się późno uspokajają. A z innymi emocjami może uda mi się jakoś poradzić. Psychiatra powiedział, że na pewno przydałyby mi się leki, ale szkoda rezygnować z karmienia piersią, bo to i dobre jest dla dziecka i dobre na samopoczucie mamy. Wczoraj czułam się dobrze, bo dziecko jakieś spokojne było i najadało się ładnie z cycusia. A dziś jest masakra. Jeździłam po tych lekarzach i mała dostawała odciągnięte plus mm, a potem był bunt na cycka... Boję się kolejnego karmienia. Co jak nie będzie chciała cycka? Trzeba będzie podawać odciągnięte... Edytowane przez Blondi Banana Czas edycji: 2014-10-17 o 19:52 |
|
|
|
#1097 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzwonilam dzis do tej poradni to mi babka powiedziala ze nic z tym nie zrobie,w koncu sie unormuje a on sie nauczy tez ssac ladnie.Ale u mnie nie zawsze są te problemy,wczoraj jadl ladnie caly dzien a dzis caly dzien awantury Cytat:
http://allegro.pl/pentelka-chusta-el...677425772.html Nie wiem czy dzis mi sie uda nakarmic spokojnie malego... siedze caly dzien sama i mam juz dosyc kryzys mnie zlapal...Blondi tak moze tak byc,bo moj tez przenoszony i tez mial skok kolo 2 tygodnia. Kolki są podobno wlasnie od 2-3 tygodnia i podobno nie da sie ich z niczym pomylic. To jest placz ktory trwa dlugo i ciezko go ukoić. Moze tez byc zwykly bol brzuszka bo dziecko sie nałykało powietrza zreszta uklad pokarmowy jest niedojrzaly.Ale kolka to jest juz masakra podobno. Mojego czasem tez tam brzuszek pobolewa,czasem się pręży ale to trwa chwilę i często przy tym nawet nie zakwili... Moj maly kolek nie ma wiec ci dokladnie nie powiem jak rozpoznac.
13.09.2014 Szymonek jestem maleństwem i dobrze mi z tym (158cm) Edytowane przez małaPaulina Czas edycji: 2014-10-17 o 19:55 |
||
|
|
|
#1098 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo przecież dziecko na 20 stopni trzeba ubrać w 2 swetry,2 koce i jeszcze założyć pokrowiec ![]() Cytat:
Ja miałam Avent klasyczną i w sumie bardzo fajnie się sprawdziła tylko gumkę od niej zgubiłam i teraz używamy tylko Tommee Tippee ale nie narzekam
||
|
|
|
#1099 |
|
Zadomowienie
|
A moja Lenka rzadko uspokaja się na rękach, jak widzę że się nudzi to kładę sobie ja na kolana i mówię do niej. Ale najlepszym uspokajaczem dla niej jest jej smoczek.Ale musi być jej (ten z aventu) inaczej jest awantura. Nawet jak śpi, to musi go mieć, jak jej wypadnie to jest straszna panika i się zaraz wybudza
No i muszę się pochwalić , że po zmniejszeniu dawki żelaza mojemu dziecku odetkała się dupka . Zawsze była jedna kupka na tydzień, a dziś zaliczyliśmy 3Blondibanana z tymi skokami tak podobno jest że jak urodzone po terminie to przechodzi wcześniej a jak wcześniak to później. Edytowane przez agnes 20 Czas edycji: 2014-10-17 o 20:12 |
|
|
|
#1100 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Karmię na noc i jak mała wypluwa przez sen cyca robie podmianke. I właśnie spojrzała na mnie wzrokiem " Matko... Jak możesz mi to robić??! Cyc jest mój a Ty mi gumę w usta wkładasz? |
|
|
|
|
#1101 |
|
Wtajemniczenie
|
jest godzina 20 a ja drugi dzien z rzedu zapomnialam zjesc obiadu
a u nas smoczka nie ma,ale chyba wezme na szczepienia
|
#1102 |
|
Zakorzenienie
|
http://m.demotywatory.pl/4403901 szklanki w oczach...
|
|
|
|
#1103 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja kupiłam tommee tippee, ale dostałam tez od położnej avent natural i z obu jestem zadowolona... Małemu pasują obie️ Mam dylemat i musze sie Was poradzić... W niedziele szykuje nam sie taka rodzinna impreza, bedzie troche ludzi... Nie boje sie katarów czy innych zwykłych chorób tylko dziecko kuzynki męża jest świeżo po ospie... Zastanawiam sie czy moj Robaczek moze byc narażony, czy np. Ktos od niej z domu moze byc "nosicielem" i zarazić mi dziecko??? Dodam, ze jedno chore dziecko nie przyjedzie... Po prostu nie chce zeby mi sie mały rozchorował, ale nie chce tez byc nadopiekuncza... Bo jesli nic mu nie grozi to chętnie spotkam sie z rodzina😊
|
|
|
#1104 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja rodziłam a wy już daaawno tulilyscie swoje maluchy ![]() Poród jak dla mnie horror, wiedziałam że lekko nie będzie, tym bardziej po oxy, ale aż takiego bólu sobie nie wyobrażałam na szczęście poszło sprawnie i szybko, mąż był ze mną, na znieczulenie było za późno więc rodziłam bez na porodówce bylam 2h ale skurcze męczyły mnie już dużo wcześniej. I najlepsze to, że na porodówce spotkałam sąsiadkę, rodzilysmy razem i.potem razem byłyśmy w pokoju
|
|
|
|
|
#1105 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i za każdym razem łezki w oczach Cytat:
ma jeszcze duży smoczek z canpolu i on taki okrągły to i tak mu pasuje,ale chyba najbardziej lubi swojego Nuka którego dostał w szpitalu jak leżał na intensywnej i kazali go zabrać do domu to z początku najbardziej podchodził ![]() A co do ospy to może być tak,że dziecko może jeszcze zarażać dopóki ma kropki a po ospie czasem jedna czy dwie kropki się zachowują i żeby nie zarażało to dziecko to nie może mieć ani jednej ospa to jednak paskudztwo i o ile katarek to nic takiego tak ospa u maluszka to nie za fajnie
||
|
|
|
#1106 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1107 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() no i statndardowo wszystko robie żle ... na początku płakala ale teraz nauczyłam się kieć wy☠☠☠*** a jak juz przegnie otwieram drzwi "i dziękuję za wizytę .' w ciagu sekundy jest spokojna i przestaje komentować wiem że nie mozna ale ponawiam swoje pytanie o zaparciach. Która przezywa załatwianie raz na 2-3-4 dni ?? i co na to bierze ?? ![]() ![]()
|
||
|
|
|
#1108 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To mnie troche dobiłaś ta ospa... 😔
|
|
|
#1109 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#1110 |
|
Rozeznanie
|
ale cisza... Chyba wszystkie mamy usypiają swoje maleństwa... ️
Ja mam juz opanowany ten temat (chociaz to ) i tak o 19.30 zaczynamy kąpiel, pozniej smarowanko "pachnidlami", masaże, rozmowa i wszystko przy disco polo ok 20 gasimy światło, kładziemy sie z Filipkiem na łożku i zaczynamy karmienie i tak najcześciej Robaczek zasypia przed 21... No ja czasem tez pozniej przenoszę małego do łóżeczka i następna pobudka to juz rożnie, zalezy jak sie dziecku zachce ![]() ŚPICIE?? Nie ma z kim pogadać...
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:14.

tez tak mam i czasami wole wyjść do innego pomieszczenia i właśnie wziasc 3 głębokie oddechy, aniżeli sie złościc. Dziecku nic sie nie stanie ,jak pobuczy chwile 
dziecko jak jest zdenerwowane to tez nie chce jesc wiec trzeba uspokajac,kolysac...
tez mam czasami ochote sie wyprowadzic..
i chyba juz sie nie ubiore dzisiaj
dziecko mocno zawijac,mocno kolysac, uspokajac,nauczy sie ssac i laktacja sie unormuje kiedys...

27.07.2013 Ślub
ok 20 gasimy światło, kładziemy sie z Filipkiem na łożku i zaczynamy karmienie i tak najcześciej Robaczek zasypia przed 21... No ja czasem tez