|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4231 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Najpiękniejsze PMki za mąż wychodzą, byli chłopacy się z żalu zagłodzą!;) PM201
Panna Izabela, nie pomysl, że to złośliwe co napiszę ale chyba zdajesz sobie sprawę z tego, że jak znajdziesz pracę i od razu zajdziesz w ciążę, to nikt Ci nie przedłuzy umowy i wypłatę będziesz dostawała tylko do końca urlopu macierzyńskiego. A po tym urlopie dziecko wciąż będzie chciało jeść, potrzebować kosmetyków, ubranek, lekarstw itp. Za 800 czy nawet 1600 zł/m-c trochę ciężko Wam będzie przeżyć we trójkę. Nie mówię, że się nie da ale będzie ciężko.
I dopiero wtedy będzie Ci ciężko znaleźć pracę. |
|
|
|
#4232 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Najpiękniejsze PMki za mąż wychodzą, byli chłopacy się z żalu zagłodzą!;) PM201
do ślubu tylko 2 dnia a my ciężko pracujemy. byliśmy dzisiaj w nocy na giełdzie kwiatowej i oto nasze wypociny .
słoiczki robiliśmy kilka dni temu
|
|
|
|
#4233 | |
|
Zakorzenienie
|
Tysia, sama robiłaś bukiet?
Bo jest śliczny! ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:55 ---------- Cytat:
![]() Nie mówiąc o 800zł. |
|
|
|
|
#4234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jakby co to skrócę i pofarbuję swoją i będę mieć elegancką wieczową ![]() A ja durna myślałam, że nic się nie dzieje na wątku, a chyba sobie wyłączyłam subskrypcję...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#4235 |
|
Rozeznanie
|
Dziękuję
razem ze świadkową
|
|
|
|
#4236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tysia, bukiet świetny
2017: 22 2018: 12 Edytowane przez say-hello Czas edycji: 2014-10-23 o 23:16 |
|
|
|
|
#4237 | ||
|
Zakorzenienie
|
mysza Oj, niech szybko wraca do siebie
Moja koleżanka urodziła dziecko o podobnej wadze naturalnie, a ona taka drobna. Podziwiam. Trochę się boję takich trudnych porodów, u nas w rodzinie wszystkie dzieci są bardzo dorodne ![]() Cytat:
marlenqa Mnie też cudze, płaczące lub rozwydrzone dzieci przerażają. Co do pracy - szkoda, ze się nie udało. Niestety bez kilku wzorów CV się nie obejdzie, bo potem jest niestety podobny problem jak u Ciebie ![]() say E tam, Twój TŻ nie jest stary :P Panna Izabela Zauważ, nie krytykowałam Cię, nie oceniałam. Dałam tylko dobre rady. Nie dawałam ich złośliwie czy coś ![]() MOPS, Caritas czy inne organizacje zawsze pomogą ![]() Robusta Szybciutko Mam nadzieję, że będziecie zachwyceni ![]() Konkardia Gratuluję Mam nadzieję, że otworzy Ci to wiele fajnych możliwości ![]() Pysia Ale wydaje mi się, że 800 zł przy tym, że nie płacisz za mieszkanie i za jedzenie to inna bajka. kallina Znam rodziny, które żyją we czwórkę za 2400 zł. I uważają, że to ok. Mnie to trochę przeraża, zwłaszcza jeśli kobieta świadomie i dobrowolnie nie chce chodzić do pracy, a cała rodzina mieszka w jednym pokoju. Tysia Przepiękne dekoracje i bukiet ![]() Cytat:
|
|
#4238 |
|
Wtajemniczenie
|
Nadrobiłam troszkę
![]() madziara889 Piękny bukiet, bardzo ładnie wyglądałaś plener też mi się podoba szczególnie to zdjęcie na schodachbachara Fajna relacja, podobała mi się Wzorek na paznokciach ekstra! gratuluję jeszcze raz, pięknie wyglądałaś i widać, że szczęśliwa, taka uśmiechnięta!cornflower_girl Pmka już lepiej, ale przez kilka dni to tak struta chodziła, że szkoda gadać. Teraz będzie już tylko dobrze dzieli ich dużo kilometrów więc raczej więcej się nie spotkają chyba, że za rok na weselu brata pana młodego w co watpię ![]() ewelinka16169 Przepiękne zdjęcia! ![]() Dotka90 Aż mnie skręca z ciekawości po tej jednej fotce! ![]() mysza93 To, co piszesz o oszczędzaniu nawet po 50zł jest jak najbardziej na czasie. Poszłam ostatnio zmienić dane w banku i zapytałam o ofertę subkonta. Byłam mile zaskoczona. W efekcie wydałam dyspozycję aby co miesiąc 100zł pobierali z konta głównego na lokatę. Fajna sprawa. Coś się zaoszczędzi bo w domu to zawsze nawet jak odłożone to jakiś wydatek albo "zaraz będzie wypłata to włożę tam te 100zł, które teraz wezmę" albo coś tam i nie ma. a tak to zawsze po iluś latach coś jest a nie jest to jakaś drastyczna kwota jak 500 czy 1000. Gratulacje dla przyjaciółki duuuuuuuuży chłopak niech się zdrowo chowa!![]() Elizka_95 będzie dobrze trzymamy kciuki! ![]() TysiaBB1989 Piękne, gratuluję Co do tematu dzieci bo widzę, że się przewija. Powiem Wam, że jestem najmłodszym dzieckiem moich rodziców. Zawsze mi powtarzają, że ja jestem młoda i oni się przez to młodsi czują . Mama miała kilka lat przez 40stką jak się urodziłam i jestem w pełni zdrowa. Ważna jest moim zdaniem stabilność finansowa a nie wiek. Oczywiście lekarze i badania mówią, że najlepiej przed 30stką itd., ale niestety w tym kraju nie ma polityki prorodzinnej... Bardzo mnie to boli. 800zł to bardzo mała kwota na dwie osoby a co mówić na 3. Owszem znam osobę, która za tyle się miesięcznie utrzymuje, ale ma dofinansowanie z miasta co do czynszu. Dziewczyny macie racje co do zmiany pracy czy rozpoczęcia pracy i zajścia w ciążę. To bardzo trudne. Różnie się zdarza później.
|
|
#4239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dla nas mieć 800 zł na dziecko to wystarczająco, ale uskrobiemy i tysiąc jak będzie taka potrzeba rozumiem, że może sobie tego nie wyobrażacie ale musicie też jednak zaakceptować, że mi to wystarczy w zupełności i mam takie prawo (a wiem ile kosztuje dziecko, spokojnie). Wiem, że nikt mi nie przedłuży umowy, liczę się z tym, dlatego żadnej mojej pensji nie wydam, będzie na kiedyś tam dziękuję za każde rady i opinie, ale naprawdę z kasą damy sobie radę, niech no tylko przeprowadzka dojdzie do skutku i niech ją znajdę pracę
|
|
#4240 |
|
Wtajemniczenie
|
Panna Izabela
Wierzę, że sobie poradzicie. Tymczasem trzymam kciuki aby było po waszej myśli i byś znalazła pracę
|
|
#4241 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nasz dzień : 2.08.2014 r. 15:00"Zestarzej się przy mnie Najlepsze dopiero się zdarzy"
|
|
|
|
|
#4242 |
|
Wtajemniczenie
|
Za czasów studenckich 800 zł na 2 osoby przy opłaconym mieszkaniu przez rodziców i częstych wprawkach domowych wystarczało spokojnie dla mnie i dla TŻta. Później wynajęlismy mieszkanie, pracował tylko TŻ jego cała wypłata jakieś niecałe 3 tys szła na wynajem (1000 zł) dojad do pracy i zycie i nic nam nie zostawało z wypłaty, a nie żylismy wystawnie. Poprostu czasem spotkalismy się ze znajomymi lub robiliśmy u Nas jakąś posiadówkę. Więc nie wyobrażam sobie, że za takie pieniądze można się samemu utrzymać. Dziecko kosztuje bardzo dużo, żeby zaoszczędzić matka musi karmić cały czas piersią bo inaczej nie da rady, mleko jest koszmarnie drogie. Nie wspomnę o reszcie. Nie decydowałabym się na dziecko jesli ledwo wiąże koniec z końcem, no chyba że poprostu tak by sie stało i już ale to inna sytuacja. Utrzymanie samego dziecka msc to koszt około 800 -1000 zł...Wiem, że ludzie utrzymują za 1000 zł i 4 osobowe rodziny ale może warto się nie spieszyć i rozsądnie zaplanować rodzine ?
|
#4243 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry kochane dziewczyny!
Przychodzę na dzień przed ślubem przywitać się i prosić o kciuki za jutrzejszą pogodę
|
#4244 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:17 ---------- Cytat:
Właśnie Robusta. "utrzymanie samego dziecka to koszt 800-1000 miesięcznie " wiec o co ten problem, skoro tyle chcę przeznaczyć??? Cytat:
Żeby nie zapeszyc miało być
http://www.suwaczek.pl/cache/97014df637.png ŻONA od 30.08.2014 ZARĘCZENI 28.11.2012 RAZEM 17.09.2010 Edytowane przez Panna Izabela Czas edycji: 2014-10-24 o 10:31 |
|||
|
|
|
#4245 |
|
Wtajemniczenie
|
Żaden problem jeśli macie tyle pieniążków, które możecie przeznaczyć na dziecko i oprócz tego resztę na utrzymanie Was
|
#4246 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W 1 wersji posiadanie dziecka byłoby bardzo szalone.
|
|
#4247 |
|
Raczkowanie
|
800-1000zl miesiecznie na dziecko to chyba przesada,chyba ze dzidzius codziennie bedzie mial nowe ubranka na sobiei jadl codziennie z nowej butelki
![]() Ja 6lat temu dostawalam 400zl wychowawczego,jechalam do Lidla kupowalam karton mleka bebiko 12*13zl i do tego pampersy "DADA"z 3*35zl i moje dziecko zyje,jest zdrowe i noramlne ![]() Ale sa matki ktore dzieci ubieraja w SMYKU i placa 30zl za body,musza miec wozek za 5tys wogole dziecko musi byc modne ![]() Zdaje sobie sprawe ze sa tez dzieci chore,z alergia ktore nie moga pic mleka za 13zl tylko za 100zl,dlatego te 800-1000zl wystarczy na nie,ale nie rozumiem mam(a mam pare znajomych) ktore ucza od malego dzieci ze kasa jest najwazniejsza i to jak sie wyglada
|
#4248 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja nie mówię, że kasa jest najważniejsza. Spójrz na ceny 6 lat temu mleko może i kosztowało 13 zł teraz kosztuje dużo więcej
z resztą teraz życie jest dużo droższe niz kilka lat temu dlatego kwota z 400 zł rośnie... Mam 8 msc chrześnicę, która dodatkowo jadła mleko dla dzieci z alergią i koszt takiego mleka to już 35 zł... Więc te 400 to myślę, że w dzisiejszych czasach mało by utrzymać niemowlaka...A nie wspomnę o tym, że teraz lekarze u kążdego dziecka znajdują wszelkie alergie na wszystko i koszty rosną. Te 400 zł starczyłoby przy założeniu, że dziecko jest jak najdłużej karmione piersią i w ogóle nie choruje, czego życze wszystkim mamom ! Trzeba się poprostu liczyć z tym, że czasem w jednym msc wydamy 500 zł a w innym 1000 zł bo óżnie bywa.
Razem Zaręczeni: 07.12.2013 Ślub: 18.10.2014 ![]() http://suwaczki.slub-wesele.pl/20141018580820.html Edytowane przez Robusta Czas edycji: 2014-10-24 o 11:44 |
|
|
|
#4249 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4250 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#4251 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie wiem ile kosztuje dziecko "na codzień", ale sam fakt, że na początku trzeba kupić wózeczek, fotelik do auta, łóżeczko, ileś tam akcesoriów, jest już trochę przerażający. do tego prawdopodobnie większe auto, bo ja jeżdżę bardzo małym, a tż ma na firmę. później dochodzi ewentualna niania, przedszkole i w końcu szkoła, dodatkowe zajęcia i wycieczki. czym dziecko starsze, tym wydatki większe. poza tym trzeba liczyć się, że raz na jakiś czas dziecku zdarzy się zachorować i wtedy wydaje się dużo pieniędzy czy to na wizyty prywatne, czy na leki. w takich wypadkach rodzice raczej nie oszczędzają, bo chcą zrobić wszystko, co się da.
nasza sytuacja jest powiedzmy "stabilna", nie jest zła. ale patrząc realnie, jeszcze trochę wolałabym odczekać, żeby się nie bać, że zabraknie na lekarza czy inne wydatki. no i prawda jest taka, że nie chcemy obniżać naszego standardu życia - może to głupio zabrzmi, ale nie chciałabym rezygnować z wyjść ze znajomymi, kolacji w restauracji czy wakacji.
|
#4252 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4253 |
|
Zakorzenienie
|
Dla wielu osób słowo na życie oznacza całkowitą kwotę, z której opłacasz wszystkie rachunki, żywność, środki czystości i czasem również coś extra.
|
#4254 |
|
Raczkowanie
|
Powiem tak...w naszym kraju ciezko zdecydowac sie na dzieci,tak jak pisalam mi 400zl wystarczalo na dziecko,w tej chwili chciala bym miec jeszcze jedno,ale choruje na SM i nie jest wskazane miec dzieci
Tak mi sie wydaje ze jak bysmy "wpadli"to bylby znak od Boga i jakos by to bylo,ale swiadomie ciezko na te chwile podjac decyzje o dziecku... Kobietki i mam jeszcze jedna rade ,jezeli marzycie o 2-3 dzidziolkach to robcie od razu rok po roku bo pozniej ciezko zdecydowac sie na kolejne,ja tak strasznie zaluje ze nie zaszlam w ciaze po pierwszym dziecku,bo moja corka strasznie chciala by miec rodzenstwo...
jesteśmy razem 04,12,2004 oświadczyny 14,02,2005 ślub 13,09,2014 Edytowane przez moskit30 Czas edycji: 2014-10-24 o 11:56 |
|
|
|
#4255 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
zgadzam się. Cytat:
Cytat:
ale oczywiście życie zweryfikuje to dużo zależy od dziecka, bo jeśli trafi się spokojny egzemplarz to można z dwójką dać radę. z kolei moja koleżanka ma takiego urwisa, na którego musi patrzeć przez każdą sekundę, że ona sobie nie wyobraża drugiego dziecka
|
|
#4256 |
|
Winter is coming
|
ja chyba żyję w jakimś innym kraju, bo czytam o tych 800 zł i oczom nie wierzę. Ja z moim mieliśmy parę lat temu na początku drogi zawodowej ok. 2000 na dwie osoby (a mieszkaliśmy z rodzicami) i dla mnie to było mało. Nie wiem, może jesteśmy bardzo rozrzutni
Nie będę tu pisać ile wg mnie wystarcza na spokojne życie, żeby było na wyjazdy, przyjemności i rachunki itd. bo wyjdę na snobkę czy coś Szczerze mówiąc nie zdecydowałabym się na dziecko mając mniej niż 5 -6 tysi, a pewnie byłoby na styk I argument, że inni tak żyją do mnie trafia niestety.
|
#4257 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Życie kosztuje, utrzymanie auta kosztuje, utrzymanie naszych trzech kotów też pożera parę stów miesięcznie. Lubię czytać (a książki są drogie), lubię dawać prezenty bliskim i o zgrozo lubię mieć ładne i niestety mające swoją cenę rzeczy (buty czy torebki), a skoro oboje z mężem zarabiamy na swoje przyjemności, to nie widzę powodu, dla którego miałabym się tego wstydzić. Jasne, potrafiłabym popylać całą zimę w adidasach (zdarzało się różnie w życiu, czasem zastanawiałam się czy kupić kotu czy sobie - wygrywało zwierzę, które miałam pod opieką) tylko w imię czego? Rozumiem podejście innych, dla których dziecko jest priorytetem (dla mnie akurat nie jest), ale nie rozumiem dorabiania do tego zbędnej ideologii o wieku czy innych pierdołach. W każdym razie życzę Pannie Izabeli zrealizowania planów prokreacyjnych, skoro rzeczywiście dziecko jest jej marzeniem. |
|
|
|
|
#4258 | |
|
Winter is coming
|
Cytat:
Poza tym my na samą naprawę auta wydaliśmy w tym miesiącu 800 zł. A gdzie reszta? I też lubię wydawać na przyjemności, nie po to pracuję cały miesiąc, żeby z tego zapłacić tylko rachunki i kupić jedzenie.
Edytowane przez velika Czas edycji: 2014-10-24 o 14:52 |
|
|
|
|
#4259 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nasz dzień : 2.08.2014 r. 15:00"Zestarzej się przy mnie Najlepsze dopiero się zdarzy"
|
|
|
|
|
#4260 |
|
Zakorzenienie
|
Moskit Słyszałam to też od paru koleżanek. Choć też dużo zależy od kondycji matki, zachowania dziecka. Słyszałam głosy oburzenia na jedną z matek, u której różnica wieku u dzieci to 1,5 roku, że podobno nie do ogarnięcia - niemowlak wymaga całkowitej opieki, drugie jest na etapie chodzenia, biegania i nie można spuścić z oczu.
say Znam takiego urwisa - Belzebubka. Jak na niego patrzę (i też na jego rodziców, że mają wszystko w Co do kwoty na dziecko - na pewno lepiej mieć normalne podejście, a nie frustrować się i żyłować. Znam parę matek, które potrafią w najmniej oczekiwanym momencie wygarnąć dzieciakom te wszystkie wyrzeczenia ![]() Sama uważam, że dziecko nie musi mieć trendsetterskich najdroższych ciuchów, gadżetów, zabawek - najważniejszy jest czas. Ale nigdy nie chciałabym mieć dylematów, czy stać mnie na leczenie dziecka/ rozwijanie jego zainteresowań...
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:06.

razem ze świadkową

Mam nadzieję, że otworzy Ci to wiele fajnych możliwości

i dla nas mieć 800 zł na dziecko to wystarczająco, ale uskrobiemy i tysiąc jak będzie taka potrzeba
15:00

Poza tym my na samą naprawę auta wydaliśmy w tym miesiącu 800 zł. A gdzie reszta? I też lubię wydawać na przyjemności, nie po to pracuję cały miesiąc, żeby z tego zapłacić tylko rachunki i kupić jedzenie.