|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4261 | |||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Najpiękniejsze PMki za mąż wychodzą, byli chłopacy się z żalu zagłodzą!;) PM201
Cytat:
Cytat:
![]() Dziękuje Cytat:
|
|||
|
|
|
#4262 | |||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Najpiękniejsze PMki za mąż wychodzą, byli chłopacy się z żalu zagłodzą!;) PM201
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#4263 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Velika i Sziket, ja rozumiem Wasze podejście i w sumie mam podobne
|
|
#4264 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
teraz TŻ ma slużbowe auto, to trochę mniej, ale wciąż ja tankuję 2 baki miesięcznie, co daje ponad 6 stów ![]() I cóż, trzeba zapłacić. I co bym dziecku powiedziała: ej sorki, chodzisz calą zimę w balerinkach, bo sie auto zepsuło? A z kolei nie wyobrażam sobie auta nie mieć. Jasne, że nie każdy ma i żyje, ale tak jak Sziket pisała o butach i torebkach, tak my lubimy mieć dobre i zadbane auto, które dobrze wygląda etc. No pasja kosztuje. Co do kupowania: wolę kupić jedne buty za 200 czy 300zł i mieć porządne, skórzane, niż szukać promo na buty za 3 dychy i po miesiącu je wywalić. Ja wiem, że można 'wiązać koniec z końcem' przy małych dochodach, ale: ja chcę żyć jak człowiek: godnie i na poziomie i chcę też, żebym miała kasę np. na zajęcia dodatkowe dla dziecka. Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy moje dziecko przejawia wybitny talent np. do pływania, czy rysowania, a ja nie mam kasy na dodatkowe zajęcia Jasne, że mogę kiedyś zarabiać mniej, czy nie mieć pracy, ale jeśli bym się zdecydowała na dziecko z żałosnymi dochodami, to mam wrażenie, że one nigdy by już znacząco nie wzrosly. Właśnie teraz mam czas na rzucanie sę na głęboką wodę, probowanie nowych doświadczeń, uczenie się czegoś. Ja w zawodzie nie pracuję: ciężko znaleźć + słaba kasa. Ale szukałam, szukałam, aż w końcu tak pokombinowalam,że trafiła się okazja pracy w firmie rodzinnej. Uczę się tego wszystkiego po to, żeby kiedyś prowadzić firmę. Ale nikt mi nic nie dal, nie przyszedl i nie podał na tacy, tylko wszystko trzeba sobie zrobić samemu. A jak się siedzi i narzeka, no to coż, za wiele się nie osiągnie. |
|
|
|
|
#4265 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo jednak nie chciałabym wszystkiego wydawac tylko jeszcze cos odlozyc my też chyba jestesmy rozrzutni, no ale po cos sie pracuje nie chcialabym musiec brac kredytu zeby dziecko na wycieczke pojechało, albo jak sie zepsuje pralka Mam nadzieje, ze za ten rok jak pewnie zaczniemy starania o dzidziusia bedziemy mieli koło 7tys , wiec wtedy zdecydujemy sie bez obaw Nie wyobrazam sobie oszczędzać na dziecku i nie chodzi tu akurat o firmowe buty bo bez tych dziecko sie obejdzie, ale np o mleko czy dobrej jakości jedzenie. Cytat:
My tez mamy 3koty w tym jedno je tylko filety z kurczaka, indyka i rybki wiec nam srednio miesieczne na same koty idzie okolo 300-400zł, a np w maju moj kot chorował i wydalismy jednorazowo 700zł a w pazdzierniku prawie kolejne 200 extra. Prędzej bym sobie od ust odjęła niz oszczędzała na kotach ![]() Ciesze sie, ze nie tylko ja/my takie podejscie do zycia mamy ![]() Mi juz kilka osob powiedzialo, ze jestem snobką, ale sie tym nie przejmuje ![]() Jeszcze 10 miesiecy i 3dni |
||
|
|
|
#4266 |
|
Zakorzenienie
|
Oj dziewczyny, jakie dyskusje ostatnio. Miałam się nie udzielać ale jako, że jestem w temacie to się wypwoiem. Prawda jest taka, że jakby się przydarzyło jak nam to trzeba byłoby się odleźć w danej sytuacji. Ja też mówiłam, że nie chce dziecka póki się nie dorobimy - ja na umowę zastępstwo 1700 zł , bez stazu, bez niczego, mąż fakt zarabia więcej ale nie ma pensji co miesiac - jest adwent czy wielki post i grań nie ma więc pomimo tego na stałe pracuje w innym miejscu jako muzyk. Czasem mamy na nas dwoje (rachunki, jedzenie, paliwo na 2 samochowy, telefony itp) na miesiąc te moje 1700 + pare set jego, a czasem nawet 3 koła i ponad. Ale wtdy nie widujemy się prawie nic. Zależy od miesiąca. No i jak teraz dziecko? Jak się dowiedziąłam byłam załamana. Ale wszystko jakos sie ułozyło, dostałam umowę na stałe wiec co za tym idzie pełne świadczenia dla matek. Mąż też ma już pare wesel na nastepne 2 lata. I jakoś tak idzie do przodu. A na dzień dzisiejszy ten mały akrobata w moim brzuchu jest najwazniejszy dla nas jak nic na świecie.
Wiec rozumiem Izabelę, że chce mieć bo instynkt macierzyński jest czasem bardzo silny. I zgodze się, że życie na wsi jest ogólnie tańsze. Ale też zgodze się z Wami, że w obecnych czasach posiadanie dizecka jest uzależnione od sytuacji materialnej i to jest smutne. Ale uważajcie, my też chcieliśmy zacząć się starać dopiero za rok. ![]() Coś niedobrego się dzieje na tym wątku... Ostatnio same zwady są i trudne dyskusje Już parę dziewczyn w ogóle się nie udziela... ![]() W ogólę pompa od wspomagania mi siada i znów wydatek ![]() Jeszcze dodam parę groszy. Nie chcę żebyście pomysłały , że jestesmy ludźmi bez wyobraźni i zdecydowaliśmy się na odrzucenie anty wiedząc o sytuacji mat. Ja z natury jestem panikara ale TŻ zawsze powtarzał "damy radę!". Ja jeszcze końćze studia zaoczne to jest 5 koła na rok, ale odłozylismy trochę kaski z wesela, plus oszczędzamy na koncie od tego czasu właśnie na wyprawkę dla dziecka ale i na pralkę, na parę naszych zachcianek. Wiec nie odmawiamy sobie czegoś bo dziecko w drodze. TŻ chciał kupić do zespołu subbass (czy coś takiego ;P) i potrzebował 5 koła więc się znalazły Trzeba poprostu dobrze zorganizować sobie te fundusze żeby nie oszczędzać ani na sobie ani na dziecku
Edytowane przez mimi_77 Czas edycji: 2014-10-24 o 20:33 |
|
|
|
#4267 |
|
Zakorzenienie
|
Mimi, ale wiesz, jest różnica między 800zł na dwoje + dziecko, a 1700 na dwoje + dziecko, albo prawie 5000, bo sama mówisz, że są takie miesiące.
|
|
|
|
#4268 |
|
Zakorzenienie
|
No oczywiście, że jest. Nie napisałam, że nie ma. Nie napisałam też, że popieram w 100% poglady Izabeli. Tylko uwględniłam swój punkt widzenia po tym co przeżyliśmy.
Edytowane przez mimi_77 Czas edycji: 2014-10-24 o 20:44 |
|
|
|
#4269 |
|
Winter is coming
|
Mimi ale trudno nie komentować, jak ktoś pisze, że ma 800 zł na dwie osoby i mu starcza. My to prawie tyle wydajemy na paliwo. Owszem można zaciskać pasa, można jeść chleb z pasztetem i makaron z twarogiem ale chyba nie o to chodzi. My też z mężem kiedyś mieliśmy kiepskie finansowo czasy - chyba każdy to przeżywa na początku i chyba bym wpadła w ciężką depresję wtedy, gdybym była w ciąży, bo zwyczajnie nie mielibyśmy za co żyć, a mieliśmy więcej niż to 800 zł na dwójkę, więcej niż 1600 nawet.
|
#4270 |
|
Konto usunięte
|
Ja jak czytam wątek to jestem trochę przerażona. Bo naprawdę dopiero mając 7tys zarobków mozna zdecydować się na dziecko?
Nas mama utrzymała za 1600, 5 dzieci i meza i siebie. I nie powiem żeby czegoś nam brakowało. Może nie chodziliśmy w markowych rzeczach ale na jedzenie, ubrania i jakieś wycieczki zawsze było. Więc to co mówicie to jakieś astronomiczne kwoty są. Kto w tych czasach zarabia 7tys? ![]() ---------- Dopisano o 20:51 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Ale Iza mówiła że będzie miała 800zł na SAMO dziecko więc to ogromna różnica. |
|
|
|
#4271 |
|
Winter is coming
|
W 2 osoby, jak ktoś ma jakiś staż pracy i konkretny zawód to nie są jakieś wielkie pieniądze. Ja znam ludzi, którzy tak zarabiają, sami z mężem do tego dążymy, w gruncie rzeczy to chcielibyśmy za kilka lat wspólnie mieć więcej niż 10 na miesiąc i jest to realne.
Każdy zresztą wychowywał się w innych warunkach i patrzy, żeby jego dziecko miało tak samo albo i lepiej.
Edytowane przez velika Czas edycji: 2014-10-24 o 20:54 |
|
|
|
#4272 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4273 |
|
Konto usunięte
|
Ja uważam że to też zależy od regionu. Bo u nas jakiego byś zawodu nie miał to albo zarabiasz wielkie nic albo siedzisz w domu.
|
|
|
|
#4274 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chce znaleźć w tej dyskusji złoty środek żeby ją skończyć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
A tym bardziej jak jesteś sama sobie szefem
|
|
|
#4275 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tysia, bukiety cudowne, sama je robiłaś? Ile wam wyszło za bukiety? Cytat:
![]() Cytat:
Za 9tyg i 1 dzień mam ślub. Powoli wpadam w panikę, bo wielu rzeczy jeszcze nie załatwiłam. Umówiłam się na razie do kosmetyczki na oczyszczanie twarzy. |
||||
|
|
|
#4276 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jezeli komus starcza mniej to fajnie, nam nie ![]() No i jednak jak widac ktos tyle zarabia, na chwile obecna mamy troche mniej, a zaznacze, ze zadne z nas studiow nie skonczylo Tż jest programistą samoukiem, a ja pracuje jako konsultant w jednej z firm zajmujacych sie telefonia komorkowa no i Tż żeby dobrze zarabiac dojezdza do pracy do Krakowa ok 80km w jedną strone jakby mu sie nie chcialo pracowałby w sklepie komputerowym pod domem za 1600 zł więc da sie, naprawde! Cytat:
ja tez jestem za dobrym obuwiem, dlatego nie mam zamiaru oszczedzac na dziecku, dlatego chcemy zarabiac tyle ile napisalam ![]() Ja pochodze z biednej rodziny: nie mielismy duzo. Bylo co jesc, ale czasami wiedzialam, ze nie moge miec tego co wiekszosc dzieci w moim otoczeniu wtedy, np komputera, super wakacji, czy ciuchow z sieciowek (na wakacje jezdziłam z Kościoła, komputer pierwszy kupilam jak sama zaczęlam pracowac, a jak jeszcze chodzilam do szkoly raz na pól roku jezdzilysmy z mamą na targ, zeby kupic nowe spodnie czy bluzke). Ale zycie tak sie potoczylo i nie mam za złe rodzicom tego, bo w zamian za to dali mi dużo milosci
|
||
|
|
|
#4277 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4278 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
temat pieniędzy to jak widać zawsze ciężki temat jedni są usatysfakcjonowani 2 tys, inni z 10 tys. to całkiem naturalne ![]() nie zgodzę się jedynie z tym stwierdzeniem, że "u nas w regionie nikt tyle nie zarabia" ... może wśród danej grupy znajomych akurat nie ma takich osób, ale nie ma co uogólniać. ktoś jednak te pieniądze zarabia, 5 czy 7 tys miesięcznie to nie są jakieś wielkie kokosy :P
|
|
#4279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
|
#4280 |
|
Zadomowienie
|
U mnie w domu rodzinnym wiodło nam się dobrze (jestem jedynaczką).
Mama ma dość dobrą pracę, tato trochę gorszą ale w domu nigdy niczego nie brakowało. Miałam rodzinę w Stanach więc zawsze markowe ciuchy, lalki Barbie itp. Nigdy niczego mi nie brakowało i mąż twierdzi że nadal jestem rozpieszczona bo rodzice wiedząc że ja nie pracuje w tej chwili i pomagają nam. Mimo wszystko na dziecko się nie zdecyduję bo nie mam tej pracy. Muszę poczuć stabilizację zawodową. Poprzedni pracodawca zwolnił mnie 2 miesiące przed ślubem żebym wiedziała że tak będzie..Co do tematu pieniędzy.. jedni zarabiają więcej, inni mniej Ja znam ludzi, którzy zakładając firmę wiele lat temu dorobili się willi, paru domów i mieszkań (rodzice przyjaciela Tż). I mają tyle kasy że ja o takiej nie śmiem nawet marzyć. Znam też takich, którzy muszą żyć za marne grosze i żyją. Ile ludzi, tyle przypadków.
|
#4281 |
|
Zakorzenienie
|
PS. Pozwolę sobie wrócić do tematu nazwiska-kwestia rozdwojenia jaźni przymusowo się rozwiązała, jak dostałam L4 na nowe nazwisko (pół sklepu zakładało, że to ciąża
). Okazało się, że kwestia dowodu nikogo póki co nie interesuje, jest taki formularz "zmiana danych pracownika" i da się to załatwić natychmiast. Gdzie i personalna i dyrektor wpierali mi, że dopiero z nowym dowodem.Chociaż był foch, że zmieniłam nazwisko w przychodni...
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
|
|
#4282 |
|
Wtajemniczenie
|
Myślę, że większość z nas chciałaby mieć dzieci, ale te finanse... ta polityka kraju, wyzysk na każdym kroku. Zastanawianie się. Oczywiście jak się trafi każdej z nas dziecko to uczynimy wszystko by mu nic nie brakowało, ale przecież myśli się o tym. Poszłam na kolejne studia i byłam w szoku, ze na tym kierunku, który już ukończyłam na licencjacie jest obecnie 40 osób a za moich czasów było około 200... Szok. Po prostu szok. Dzieci coraz mniej... coraz więcej osób w starszym wieku. Ech wybaczcie, że tak nieco smutno, ale jakoś taka refleksja mnie naszła.
W szkole też tych klas coraz mniej... wiadomo z czego to wynika.
|
|
#4283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak samo mogłabym pisać że jak tu nie komentować bo komuś na życie wystarcza 3 tys czy więcej. Tż miał w domu 1500 na 5 osób i normalne obiady jadal i w dziurawych butach nie chodził, samochód miał i raz nawet buty nike i musieli sobie dawać radę a jego mama ani razu nie narzekała.jeśli kiedyś mi zacznie bieda doskwiera od tych moich 800 zł, to napiszę, a tymczasem niech każdej wystarcza tyle ile wystarcza i koniec.
|
|
#4284 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
tak jak pisałam w klubie - przepiękne miejsce i jesteś moją inspiracją, bo mnie pewnie tez czeka sesja plnerowa w pomieszczeniu, ale jak zdjęcia będą choć w połowie tak klimatyczne jak Twoje to już mi listopad nie straszny ![]() Cytat:
![]() bukiet jest przepiękny jak z żurnala! ozdoba na stół, kwiaty i słoiczki - cudo!!! macie super, że byłdostęp do kwiatów z giełdy kwiatowej - duża oszczędność, a efekt - rewelacyjny ![]() Wszystkiego najpiękniejszego dziś ![]() Cytat:
![]() Dziewczyny, u nas z fotografem bez zmian - nadal kreuje się na wielkiego niedostępnego Ale na razie się tym nie martwię - zaraz zaczynam urlop i obieramy kierunek wakacyjny - jakiegoś lasta wiec nie wiadomo jeszcze gdzie wyglądujemy, ale na tę chwilę najbliższa naszym sercom jest Madera
|
|
#4285 |
|
Zakorzenienie
|
Mojakaren Madera
byliscie juz tam kiedyś? Daj znać, na co się zdecydujecie
|
#4286 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mojakaren, udanej podróży |
|
|
|
|
#4287 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja skończyłam fizjo i niestety w złym czasie , gdzie rynek jest przesycony tym zawodem w NASZYM REGIONIE. Więc była potrzeba i możliwość i zrobiłam studia podyplomowe z wyceny nieruchomości . Zupełnie inna branża ale nie żałuję ani złotówki wydanej na to bo to przyszłościowy zawód.
Nasz dzień : 2.08.2014 r. 15:00"Zestarzej się przy mnie Najlepsze dopiero się zdarzy"
|
|
|
|
|
#4288 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie ma przecież regionów, gdzie nikt nie zarabia więcej niż 1500zł. wiele zależy od wykształcenia, chęci, ambicji, umiejętności dopasowania się do rynku.
|
|
#4289 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Większość ludzi albo ma gospodarkę albo pracuje w sklepie. A jak wiadomo w sklepie na kasie 7 tys nie zarobisz. I nie powiedziałam że nikt nie zarabia więcej niż 1500 zł ale że nikt nie zarabia 7 tysięcy. Chyba że ma własną firmę np. budowlaną to może. Kto nie mieszka "u mnie" to nie wie, więc niech się nie wypowiada że nie prawda
Edytowane przez 201604261006 Czas edycji: 2014-10-25 o 14:33 |
|
|
|
|
#4290 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
takich przykładów może być mnóstwo, ktoś może założyć własną działalność, wpasować się w lukę na rynku i zacząć zarabiać "kokosy" przecież to nie jest jakaś "klątwa regionu" , która ogranicza zarobki ![]() z ciekawości - co to za region ?
2017: 22 2018: 12 Edytowane przez say-hello Czas edycji: 2014-10-25 o 14:58 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:06.

albo coś tam i nie ma. a tak to zawsze po iluś latach coś jest a nie jest to jakaś drastyczna kwota jak 500 czy 1000. Gratulacje dla przyjaciółki
duuuuuuuuży chłopak niech się zdrowo chowa!

Życie kosztuje, utrzymanie auta kosztuje, utrzymanie naszych trzech kotów też pożera parę stów miesięcznie. Lubię czytać (a książki są drogie), lubię dawać prezenty bliskim i o zgrozo lubię mieć ładne i niestety mające swoją cenę rzeczy (buty czy torebki), a skoro oboje z mężem zarabiamy na swoje przyjemności, to nie widzę powodu, dla którego miałabym się tego wstydzić. Jasne, potrafiłabym popylać całą zimę w adidasach (zdarzało się różnie w życiu, czasem zastanawiałam się czy kupić kotu czy sobie - wygrywało zwierzę, które miałam pod opieką) tylko w imię czego?
Poza tym my na samą naprawę auta wydaliśmy w tym miesiącu 800 zł. A gdzie reszta? I też lubię wydawać na przyjemności, nie po to pracuję cały miesiąc, żeby z tego zapłacić tylko rachunki i kupić jedzenie.
teraz TŻ ma slużbowe auto, to trochę mniej, ale wciąż ja tankuję 2 baki miesięcznie, co daje ponad 6 stów 

Już parę dziewczyn w ogóle się nie udziela...

). Okazało się, że kwestia dowodu nikogo póki co nie interesuje, jest taki formularz "zmiana danych pracownika" i da się to załatwić natychmiast. Gdzie i personalna i dyrektor wpierali mi, że dopiero z nowym dowodem.