|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3091 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Styczniowe mamusie 2015, cz. VI
Cytat:
|
|
|
|
|
#3092 |
|
Raczkowanie
|
ma.ko chińczyka akurat mamy sprawdzonego i jedzenie jest świetnej jakości. Brzuch mnie bardziej bolał z tego latania wczorajszego...chyba się przeciążyłam trochę, ale dzisiaj już lepiej.
Ja też przez tą zmianę czasu jakoś spać nie mogłam dzisiaj
|
|
#3093 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:01 ---------- Poprzedni post napisano o 08:58 ---------- A co to za szczepionka była? |
|
|
|
|
#3094 |
|
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() madzikuu za wizytę to będziecie mieć pracowitego Sylwestra ![]() alb za wizytę dobrze, że nerka rozwija się prawidłowoTrochę o fotelikach, może kogoś to zainteresuje: (opinia wg pewnego sprzedawcy, jak coś to mogę napisać gdzie on pracuje )z początku myślałam, że fotelik Maxi Cosi CabrioFix jest lepszy. Bo nowszy. Bo jedna gwiazdka więcej. Pan w sklepie pokazał nam ten model i Maxi Cosi Citi. Cabrio był cięższy i mniejszy, węższy (cięższy bo jest pod bazę). Ilość gwiazdek jest taka sama, jeśli bierzemy pod uwagę zapinanie samymi pasami, w Cabrio jest owszem 5 gwiazdek, ale to jest opcja z bazą. Więc poza ceną i tym, że Citi jest większy i lżejszy nie różnią się niczym. Pan zapiął nam fotelik do auta, pasował i zapinanie jest banalne, a pamiętam, że mnie to kiedyś przerażało sprzedawca zwrócił uwagę, że rączka musi być podniesiona podczas przewożenia. Mówił też, że należy zawsze przymierzyć fotelik do auta, bo ostatnio przyjechali do niego ludzie jakimś Volvo i w grę wchodziła tylko baza, bo fotelik zapinany pasami podnosił się, bo w tym aucie kanapa była tak wyprofilowana. Wypowiadał się też o bazie, że to jest wygodne rozwiązanie, bezpieczne jeśli chodzi o...wypadki czołowe. Tu już sobie sami dopowiedzieliśmy, że ileż jest wypadków czołowych, a ile zdarza się wypadków bocznych - wtedy lepszy jest fotelik przypinany pasami, bo fotelik się obraca, a baza jest sztywna, co jest gorsze. Mieliśmy fotelika nie kupować, ale wylądowaliśmy w Smyku, a tam Citi jest za 369 zł [pani proponowała Cybexa, kosztował 399 zł, ale jeszcze w Smyku są rabaty -15% lub -20% jakoś tak, gdyby Citi był w cenie regularnej, byłby jeszcze tańszy niż w promocji. Pani mówila, że Cybex jest większy, ale mi się wydawał podobny, bo po prostu w Citi materiał tak trochę zwisa, a tam był bardziej dorobiony, jak w Cabrio, no i Cybex też jest cięższy, co potem ma znaczenie, gdy dziecko waży więcej niż 3kg). No i wzięliśmy Citi. W domu okazało się, że nie dali ochraniaczy na pasy i musimy cały fotelik wymienić, by dali nam nowy w dodatku w Smyku w moim mieście nie da rady, bo nie mają fotelików, a my kupiliśmy ten fotelik w Katowicach, ale jeszcze w grę wchodzą Gliwice, więc trochę sobie pojeździmy przez głupie ochraniacze ![]() Może komuś coś to rozjaśni, może się nie zgadza z pewnymi rzeczami, jednak ja po wzięciu do ręki, stwierdzeniu, że obydwa foteliki są tak samo bezpieczne, a Citi jest tańszy, zdecydowałam się na Citi
Edytowane przez bajlaga Czas edycji: 2014-10-26 o 09:16 |
|
|
|
#3095 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam sie z rana. Dzis jedziemy na babyshow.
|
|
|
|
#3096 |
|
Zadomowienie
|
bezposredni link do testu zderzeniowego MC Cabriofix - z baza:
http://www.oeamtc.at/portal/maxi-cos...x+2500+1142760 Przede wszystkim uwazam ze glupota jest porownywac ilosc gwiazdek bo ilosc gwiazdek to srednia roznych czesci skladowych oceny - bezpieczenstwo jest tylko jedna z nich. Na ocene sklada sie rowniez na ile ekologiczne jest wuykonanie fotelika, wygoda jego uzytkowania (czyszczenie tapicerki itp), nawet przejrzystosc instrukcji obslugi. Dla mnie osobiscie najwaznijeszym punktem bylo bezpieczenstwo. Dlaczego naistotniejsze sa zderzenia czolowe? Dlatego, ze sa one najbardziej niebezpieczne dla dziecka siedzacego w foteliku, stad trend do wprowadzaia w krajach skandynawskich fotelikow RWF - tam dzieci jezdza tylem do kierunku jazdy do ukonczenia 4 lat. W moim samochodzie rowneiz nie ma mozliwosci zamontowania fotelika bez bazy, ale to nie zmienia faktu ze i tak bym sie na nia ze wzgledow bezpieczenstwa zdecydowala. Dziwi mnie argument o obracaniu sie - wlasnie stabilnosc zamontwania fotelika podnosi jego bezpieczenstwo. Jest jednym z punktow oceny. Otóż, co widac na ponizszym tescie - zamontowanie bazy znacznie zwieksza bezpieczenstwo podczas uderzenia bocznego, a nie zmniejsza - wbrew opinii sprzedawcy ![]() MC Pebble z baza: http://www.oeamtc.at/portal/maxi-cos...x+2500+1603084 MC Pebble bez bazy: http://www.oeamtc.at/portal/maxi-cos...e+2500+1603073 Bezpieczenstwo w przypadku zderzenia bocznego bez bazy - ocena 3 gwiazdki, zadowalajacy Bezpieczenstwo w przypadku zderzenia bocznego z baza - ocena 4 gwiazdki, dobry. Nie chce sie klocic tylko polecam przestudiowanie tych testow bo sprzedawcy rozne rzeczy opowiadaja. Mi tez opowiadali i prawie bym kupila fotelik, podczas gdy obok stal duzo bezpieczniejszy. ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:36 ---------- jak tak spojrzec to jest dokladnie odwrotnie do opinii sprzedawcy - fotelik bez bazy troche lepiej chroni podczas uderzen czolowych, za to duzo gorzej podczas bocznych. Edytowane przez charliss Czas edycji: 2014-10-26 o 09:38 |
|
|
|
#3097 |
|
Zadomowienie
|
To z tym, że fotelik się poddał, 'przewrócił' to dla mnie ma sens, wyobraziłam sobie, co by się stało gdyby fotelik był sztywny, a w bok naszego auta coś właśnie uderza...
ale to może ja coś nie tak mam z wyobraźnią Na bazach ja się nie znam, nie chciałam żadnej bazy, więc akurat to co mówił o bazie i tak nie miało wpływu na podjętą przez nas decyzję więc ja tylko napisałam, com usłyszała, com w ręku trzymała i tyle Te bazy są tak drogie, że chyba muszę jakieś standardy bezpieczeństwa podnosić, jak komuś na bazie zależy to dowie się więcej szczegółów i na pewno wyrobi sobie własne zdanie na ten temat Jednak co ma być to będzie. I żadne pieniądze i ilość gwiazdeczek nie będą miały na to wpływu, a każdy kupuje to, na co go stać i jaki ma kaprys _ _ _ _ z innej beczki: nie umiem się wyspać mam nadzieję, że takie noce nie czekają mnie do stycznia, chcę jeszcze trochę odpocząć
Edytowane przez bajlaga Czas edycji: 2014-10-26 o 09:50 |
|
|
|
#3098 |
|
Zadomowienie
|
ja nie pisalam o wyzszosci bzy nad nieposiadaniem bazy tylko o tym ze nie zawsze sprzedawcy mowia prawde, bo czasami jest dokladnie odwrotnie - jak w tym przypadku. Dlatego ja jednak zdalam sie na siebie i swoj doglebny research bo sprzedawca bedzie zachwalal to co chce sprzedac a bezpieczenstwo mojego dziecka ma tak naprawde w nosie.
I wydaje mi sie ze akurat fruwajacy po samochodzie fotelik w trakcie wypadku to najwieksze niebezpieczenstwo. Na filmikach z crash testow to widac. Mnie taki argument nie przekonuje. ---------- Dopisano o 09:52 ---------- Poprzedni post napisano o 09:47 ---------- po prostu moja wypowiedz nie dotyczyla baz tylko tego ze wg mnie sprzedawca powiedzial nieprawde. Moglby ja powiedziec w jakimkolwiek innym aspekcie. I chcialam to pokazac. ---------- Dopisano o 09:55 ---------- Poprzedni post napisano o 09:52 ---------- albo z kolei to moje zboczenie ale jak sprzedawca sciemnia to ja w zadna inna rzecz u niego nie uwierze po prostu nie lubie tego strasznie. czesto sie to zdarza w dobrych sklepach rowniez. moglabym o takich sytuacjach pisac i pisac… wkurzam sie wtedy niesamowicie. |
|
|
|
#3099 |
|
Zadomowienie
|
pozwolę sobie się wtrącić. Przy wyborze czegokolwiek, opinię sprzedawcy traktuję z przymrużeniem oka. Pamiętajcie, że w KAŻDEJ sprzedaży jest coś takiego jak cele, premie, konkursy, nakazy co ma być sprzedane.
|
#3100 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#3101 |
|
Zadomowienie
|
Właśnie ja się ostatnio wkurzyłam bo już byłam zdecydowana na fotelik i producent podawał że ma 4 gwiazdki (dla mnie to wystarczająca ocena) a okazało się że rok temu powtórzyli testy i teraz tak na prawdę ma 2 za bezpieczeństwo chociaż producent się chwali na stronie wysokim bezpieczeństwem. Sprzedawca też o tym nie wiedział albo nie chciał o tym wspominać
no i muszę wybrać inny fotelik, ale już mi nie będzie pasować do wózka bo nie ma adapterów.
|
|
|
|
#3102 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To akurat wiadomo;p wszędzie tak jest,lekarze współpracują z przedstawicielami i tez trzeba miec ogromne zaufanie ze akurat ten preparat jaki poleca nie gwarantuje mu wycieczki w ciepłe kraje tylko naprawdę nam posłuży;p zreszta apteki sieciowe tez nie lepsze sa.. ---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Ja kupuje cabriofix i tyle,moze z czasem zakupie bazę nie wiem sle wole miec ta możliwość. |
|
|
|
|
#3103 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a z aptekami... jak tż idzie coś kupić, to zawsze wraca z najdroższym...
|
|
#3104 |
|
Wtajemniczenie
|
Poleganie tylko na opinii sprzedawcy w czasach dzisiejszego marketingu w większości przypadków może oznaczać zły wybór. Ja wolę marketing szeptany
|
|
#3105 |
|
Zadomowienie
|
ja wlasnie wyczytalm ze kazdy najbezpieczniejszy fotelik bedzie do niczego jesli rusza sie na siedzeniu w boki wiecej niz 2,5 cm. nie wiedzialam ze to tak resrtykcyjne
|
|
|
|
#3106 | |
|
Zakorzenienie
|
Styczniowe mamusie 2015, cz. VI
Cytat:
Jesli bedzie Niewiadomo jak ciężki wypadek to i tka żaden fotelik bie da rady. Wiem ze nie przytoczę przykładu dziecka ale ja wierze ze Ktos czuwa i to czuwanie jest najważniejsze. Mój maz miał straszny wypadek rok temu,małym samochodzikiem zderzył sie czołowo z tirem! I żyje,a z samochodu prawie nic neo zostało. Uważam to za cud i tyle. Nawet nic poważniejszego sie mu nie stało,tylko mocno obita klatkę piersiowa miał o brak. Takze wiecie wszystkie zabezpieczenia swoją droga a co ma byc to bedzie. Chciałam dodać ze potem sie okazało sie był rozlany w tym miejscu olej i dlatego zniosło auto na pędzącego tira.. All. Z tymi najdroższymi to prwnie chodzi o to ze niektore sieciówki w tym juz tu wspominana siec ale nie chce powatEzac nazwy ,maja cos takiego dla mgr czy tech jak średnia paragonu ktora nie moze spaść np ponizej jakiejś kwoty-uważam to za czyste chamstwo i tyle,bo ja wyznaje inna zasadę ze trzeba pacjentowi pomoc i polecić to co dla niego bedzie najlepsze i na jego kieszeń,zeby zdobyć zaufanie i pracowac na swoje dobre jmie. Edytowane przez dusiolka Czas edycji: 2014-10-26 o 10:52 |
|
|
|
|
#3107 |
|
Zakorzenienie
|
A ją sie nie wypowiqdam odnośnie fotelików, bo już kupiliśmy CabrioFix i nie mam możliwości u nas w aucie zamontować isofix.
|
#3108 | |||||
|
Zakorzenienie
|
dzięki laseczki za odzew......
alb, Kinqaa, Montanka mała już nie sikała w nocy w ogóle, problem zaczął się jak zaczęła chorować (czyli z początkiem października). Wczoraj dokupiłam 3 komplet pościeli na targu (akurat byłam i miałam czas, a pan miał jeden komplet, który nadaje się i dla dziewczynki i chłopca - chodzi o wzór) i mąż przyznał mi rację, że trzeba było wcześniej to zrobić Cytat:
![]() Chociaż ja nie lepsza , bo wczoraj w Mysłowicach dobiegałam do busa z ciężką torbą ale kiwałam panu i czekał na mnie. Dzięki niemu byłam o godzinę wcześniej w domu.Będę się konsultować. W piątek mamy surdopedagoga, więc też podpytam. Cytat:
A co do pieluchy. Młoda zawsze, kiedy się posika to się budzi, wstaje i zaczyna rozbierać... więc sporadycznie chyba nie zaszkodzi.... no sama nie wiem Cytat:
Reakcja na tę szczepionkę jest dla mnie prawidłowa. Cytat:
U nas sama zaczęła nie sikać do pampka, więc ściągnęłam i był spokój, dla mnie ma to teraz związek z przeziębieniem. Cytat:
to już trening przed nieprzespanymi lub niewyspanymi nocami Mówię poważnie, mamuśki doświadczone potwierdzą
|
|
#3109 | |||||
|
Zakorzenienie
|
hej hej
![]() ale miałam dziwną noc o 1 byłam już wyspana ![]() ale brzuch mnie też troszkę bolał bo chyba przejadłam się chipsami u znajomych Cytat:
bo jak sobie przypomnę to aż mi się coś robi dobrze że to jednodniowe było oj ja tez jestem ciekawa jaki jest nasz Arti Cytat:
teraz jako pierwsza możesz zacząć prać i prasować ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
ma.ko bardzo pysznie wygląda to ciacho ![]() ja za to w ciąży piekę jak szalona nie wiem co mi się poprzestawiało a ile ja się wczoraj namęczyłam żeby moje ciacho upiec to szok! najpierw mi spadło jajko na podłogę, potem cukier zamiast do miski wsypałam na blat bo mi się nie trafiło, potem jak już skończyłam miksować i zaczęłam wykładać na blachę 2 łyżki ciasta mi na blacie wylądowały na domiar złego papier mi się podwinął i połowa ciasta wylądowała za papierem myślałam że mi nie wyjdzie nic tego pieczenie a wyszło mi dobre jak nigdy a i jeszcze się żelazkiem oparzyłam
|
|
#3110 |
|
Zakorzenienie
|
http://fakty.interia.pl/swiat/news-t...cts_news_small ludzie mają pomysłyW piekarniku właśnie siedzi sobie i dochodzi Babka Górnicza - mąż już wczoraj prosił.
|
#3111 |
|
Wtajemniczenie
|
Smerfetka - nie mam jeszcze komody dla dziecka więc nie spieszy mi się do prania i prasowania bo i tak nie ma gdzie tego chować
|
|
#3112 |
|
Zadomowienie
|
Mi tylko sprzedawca pomógł podjąć decyzję, czy kupić tańszy czy droższy produkt, ja u niego i tak nie kupiłam tego fotelika
![]() ![]() Ale bym sobie zjadła babkę lilijka nie strasz mnie ja jeszcze chcę sobie pospać przed |
|
|
|
#3113 |
|
Zakorzenienie
|
Smerfetka a my wczoraj zamówiliśmy torbę do szpitala dla mnie;p stwierdziłam ze wezmę mniejsza walizkę bo mamy tylko taka duza.najwyzej jeszcze jako podręczny taka do ręki sportowa mała wezmę. Stwierdziłam ze gdzieś te panpersy i inne pierdołki musze pomieścić a to nie bedzie takie łatwe;p
|
|
|
|
#3114 |
|
Zakorzenienie
|
szczepereka, to teraz macie motywacje żeby ja zakupić
![]() lilijka, a co to za babka? a w ogóle wczoraj u znajomych jadłam ciasto ze szpinakiem ![]() ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- dusiolka, czyli masz zwykłą walizkę jak do samolotu się bierze?
|
#3115 |
|
Zakorzenienie
|
Styczniowe mamusie 2015, cz. VI
Smerfetka tak tylko ten średni rozmiar (60cm w gore jaks tak) ,nie lubie takich do ręki bo potem i tak die nie przydadzą;p a myslalam miedzy ta a jeszcze mniejsza tj 54cm ale tamta naprawdę maleńka wiec chyba tylko pampersy by sie tam zmieściły;d
---------- Dopisano o 12:00 ---------- Poprzedni post napisano o 11:59 ---------- Zreszta potem sie ładnie odkazi po szpitali o git:p wsunę pod łóżko i elegancko
|
|
|
|
#3116 |
|
Zakorzenienie
|
aa to ja taką mam
|
#3117 |
|
Zakorzenienie
|
Na wyjście bedzie tylko ona a nie pełno siat i dziecko w foteliku
|
|
|
|
#3118 |
|
Zakorzenienie
|
a to Dusiolka ile Ty pampersów zamierzasz brać
![]() ---------- Dopisano o 11:02 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- no właśnie i w sumie dużo wygodniejsza będzie, muszę się do mamy przejechac i zobaczyć w jakim stanie jest...
|
#3119 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ja tez mam taka walizkę ale duza wiec stwierdziłam ze chce mniejsza a zawsze sie przyda maz sie śmieje ze ta mniejsza pewnie bedzie nasza a większa Małej :d No ja kupie jakas moze mała sportowa albo pożyczę od siostry czy rodzicow na takie rzeczy jak jedzonko,dokumenty itp albo wezmę normalnie swoją torebkę bo jest i tak mega duza:p ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Smerfetka nie wiem ile dokładnie ale wole miec z 15-20szt nie wiem czy to duzo czy mało,ale podkłady do przewijania ,dla mnie pod łóżko,wkładki itp to wszystko jednak zabiera miejsca |
|
|
|
|
#3120 |
|
Wtajemniczenie
|
Dusiolka - a czym się taką walizkę po szpitalu odkaza?
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:04.

bryyyy
ale problem pojawił się w momencie, kiedy zaczęła spać w swoim łóżku. Już dzisiaj założyłam jej pieluchę (zostało nam kilka sztuk) na resztę nocy
bo nie mam więcej pościeli. Właśnie się pierze. Mamuśki doświadczone, jak to jest u Was?

za wizytę
to będziecie mieć pracowitego Sylwestra 
i musimy cały fotelik wymienić, by dali nam nowy
mam nadzieję, że takie noce nie czekają mnie do stycznia, chcę jeszcze trochę odpocząć

o 1 byłam już wyspana