|
Notka |
|
Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności. |
Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce? | |||
tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
501 | 71,57% |
nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
199 | 28,43% |
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1981 |
Konto usunięte
|
Dot.: Aborcja
Zależy. Bo o ile niemowlęta są "na czysto" i "do wzięcia" o tyle rodzice adopcyjni muszą spełnić wiele wymogów, np.
- sytuacja materialna umożliwiająca utrzymanie i wychowanie dziecka, -stabilny i trwały związek małżeński, oparty na miłości, szacunku i dawaniu bezpieczeństwa, - czyli osoba samotna raczej nie zaadoptuje - dobry stan zdrowia psychicznego i fizycznego, a jak np. nie masz ręki? - brak uzależnień od narkotyków, -jednomyślność w podjęciu decyzji o adopcji dziecka obu małżonków, - odpowiednie warunki materialne, nie jest określane przez prawo ile masz mieć m2 na członka rodziny, ale jeśli mieszkasz z rodzicami, mężem i bratem w dwupokojowym mieszkaniu z aneksem kuchennym, to raczej nie wyrażą zgody na adopcję - wartościowa motywacja adopcji a także multum papierologii odpis aktu małżeństwa, zaświadczenie o niekaralności w formie wpisu z rejestru skazanych bo jeśli siedziałaś za kradzież batonika - nie adoptujesz zaświadczenie o braku zdrowotnych przeciwwskazań do adopcji wydane przez lekarza pierwszego kontaktu obojga kandydatów osobno, zaświadczenie o zatrudnieniu i zarobkach, również nie ma powiedziane prawnie ile rodzice mają zarabiać, ale jeśli mają 1500 na 2 osoby, to raczej nie wyrażązgody na adopcję wypis z rejestru oraz PIT za ostatni rok, opinia z zakładu pracy, opinia środowiskowa z odręcznym podpisem. nie jest łatwo zdobyć ze wszystkiego pozytywne opinie, wszystko się dość długo ciągnie, a jak ludzie nie mają już sił i nerwów, to rezygnują. Edytowane przez 201803111829 Czas edycji: 2014-10-26 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#1982 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48681150]Aborcja też jest braniem odpowiedzialności za swoje czyny.[/QUOTE]
Błagam, skończmy z tym durnym usprawiedliwieniem. Jestem jak najbardziej za wolnym wyborem dla kobiet, ale niech skończą się farmazony, że aborcja to też branie odpowiedzialności. Nie. To nie jest branie odpowiedzialności, to jest pójście na łatwiznę. Odpowiedzialnością jest wytrzymać fizycznie i psychicznie przy dziecku, odpowiedzialnością jest wychować je na dobrego człowieka, tak by być z niego dumnym. W świetle tego, pójście na zabieg nie jest żadną odpowiedzialnością. Tak, jestem za aborcją. Ale nie taką, która służy za antykoncepcję. Nie mam ustalonego poglądu co do czasu, do kiedy może być przeprowadzana, bo musiałbym usiąść i przejrzeć wszystkie dane o ciążach, o przebiegach różnych ciąż. Razem z poparciem dla takiej aborcji, jestem także gorąco za tym, by kobieta (czy tam facet) mogli pozbawić się możliwości do posiadania potomstwa. I wg mnie to jest ważniejsze, niż walka o aborcję. Edyta: Argument o patologicznych rodzinach także z pupy wyjęty. Naprawdę ktokolwiek się łudzi, że takie pato rodzinki będą radośnie hasać do kliniki aborcyjnej? Nie, tak się niestety nie stanie. Ciągle będą pato dzieciaki. Bo może za piątym dzieckiem Miś nie będzie bił. Albo kolejne dziecko to kolejna kasa do przepicia. Aborcja w takim wypadku także jest przeze mnie potępiana. Dopracujcie służby (skoro już tak chcecie państwa opiekuńczego), które będą pilnować pato siedlisk.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-10-26 o 18:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#1983 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jakby nie patrzec aborcja zostawia po sobie slady na psychice. Nie mowie, ze kobiety maja syndrom poaborcyjny, ale zadna nie rozpatruje tego w swietle "aaaa co tam, jedna ciaza w ta czy ta". Czasem kobieta zostaje wykluczona przez spoleczenstwo, facet ja zostawia. Jesli nie stac ja na zabieg za granica, to zrobi to w Pl, u jakiegos szamana czy Bog wie kogo.. to tez sa konsekwencje czynow. Wysłane z mojego GT-S7580 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1984 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ok, ok, to są teoretyczne przykłady i wiem, że nie to miałaś na myśli, ale ja Ci chcę tylko uświadomić, że nikt nie może powiedzieć, jak będzie wyglądać jego życie za te 10 czy 20 lat, ba, nikt nie może być nawet pewny, czy do tego czasu przeżyje. Ja wiem, mnie też bardzo jest żal takich dzieci, których dzieciństwo do najlepszych nie należy, bo żyją w biedzie, bo ich rodzice są alkoholikami, bo przemoc itp. Ale tak naprawdę NIKT nie może być tego pewny. Ja, jeśli powiedzmy za 5 czy 10 lat będę miała dziecko, też nie będę wiedziała, czy za jakiś czas nie będzie mi brakowało pieniędzy na jego utrzymania, ba, nie będę wiedziała, czy to dziecko w wieku, przykładowo, 10 lat nie zostanie sierotą, bo niby skąd mam to wiedzieć? A przypuszczam, że nikt nie chce tracić rodziców za wcześnie, więc jeśli będę miała to dziecko, to zafunduję mu potencjalne ryzyko, że będzie cierpieć, że będzie nieszczęśliwe. Ryzyko w naszym życiu jest powszechne, niestety. I wiąże się ze wszystkim, nie tylko z posiadaniem dziecka. Ja wiem, że fajnie się tak teoretyzuje, a czym innym jest patrzeć na realną sytuację, kiedy dziecko faktycznie ma w domu nieciekawie - ale weź pod uwagę, że takie serio patologiczne rodziny średnio będą mieć pojęcie o aborcji, nawet, jeśli byłaby ona powszechnie 'dostępna' w każdym gabinecie ginekologicznym 'od ręki'. [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;48681150]Aborcja też jest braniem odpowiedzialności za swoje czyny.[/QUOTE] Nie. Nie jest. Aborcja to pozbywanie się problemu i tyle. Ktoś może być za, ktoś może być przeciw, szanuję każde zdanie, ale błagam, nazywajmy rzeczy po imieniu.
Piszę. ![]() Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2014-10-26 o 18:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1985 | |||
Zakorzenienie
|
Patrząc po niektórych opiniach (nie mówię konkretnie o tym temacie) to może się taki obraz wyłaniać.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
"CHCĘ ŻEBY BYŁA ABORCJA BO JA CHCĘ SIĘ SEKSIĆ I NIE MIEĆ DZIECKA, A ANTYKONCEPCJA JEST ZAWODNA", to uważam, że takie osoby powinny pozbawiać się możliwości do dania nowego życia. Powinny walczyć o legalną sterylizację, a nie o legalną aborcję.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-10-26 o 19:07 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1986 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jeżeli współżyję to mogę zajść w ciążę. Jak zajdę w ciążę to mogę urodzić lub dokonać aborcji. Więc urodzenie dziecka lub aborcja są konsekwencjami mojej wcześniejszej decyzji o współżyciu. Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2014-10-26 o 19:11 Powód: , |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1987 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zostając przy stomatologicznych porównaniach. Jeżeli jem, to mogę popsuć sobie zęby. Aby nie popsuć sobie zębów mogę o nie dbać, szczotkować, płukać i nitkować, a mogę również poczekać aż się zepsują i je sobie wyrwać, a następnie wstawić sztuczne. I dbanie i wyrwanie jest konsekwencją czegoś, ale tylko dbanie jest braniem odpowiedzialności za swoje zęby. Wyrwanie oznaka pójście na łatwiznę, totalnie zaniedbanie prewencji. I nie widzę jakoś, by były krzyki: "Więcej wyrwań zębów i wstawiania sztucznych!". Nie, promuje się dbanie o zęby. Dlaczego zatem nie promuje się lepszego zabezpieczania, a wrzeszczy się o ogólnodostępną aborcję?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1988 | |
Konto usunięte
|
Wiesz, masz troche racji. Ja usuniecie ciazy traktuje jak ostatecznosc - nie dopuszczam do zaplodnienia. Ale gdybym zaszla w ciaze to chcialabym miec mozliwosc legalnego, bezpiecznego usuniecia ciazy. Niestety wiem ile kobiet bierze tabletki anty "przed stosunkiem" gumek uzywaja przed wytryskiem, albo w ogole "mis zdazy wyjac" - i wtedy aborcja bylaby traktowana jak antykoncepcja "a co tam, pojde i sie wyskrobe". Moje dziecko nie byloby szczesliwe, ja nie bylabym. Wolalabym usunac ciaze w pierwszych tygodniach niz skazywac dziecko na zycie z kims takim jak ja. A i ja nie znam kogos, kto by oddal dziecko. Przeciez "nie wypada". Szkoda ze ludzie walcza o "zycie poczete" zamiast zajac sie tym istniejacym.
Wysłane z mojego GT-S7580 ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego GT-S7580 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1989 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:29 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
Piszę. ![]() Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2014-10-26 o 19:43 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1990 |
Konto usunięte
|
Konsekwencja jedzenia popsute zeby, jazdy samochodem wypadek, konsekwencja narodzin jest smierc, konsekwencja pracy zwolnienie. Owszem. Ale robimy wszystko, zeby zlych konsekwencji unikac/odroczyc. Tak samo jak z ciaza -zabezpieczam sie porzadnie wiec nie chce zajsc. A jeslijakims cudem wpadne, to chce usunac ciaze legalnie i bezpiecznie.
Wysłane z mojego GT-S7580 ---------- Dopisano o 20:42 ---------- Poprzedni post napisano o 20:39 ---------- Wejdz na ginekologie i poczytaj "czy moge byc w ciazy" -szybko stracisz wiare w ludzi ![]() Wysłane z mojego GT-S7580 |
![]() ![]() |
![]() |
#1991 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Muszę żyć z konsekwencjami swoich wyborów tj w następstwie współżycia zaszłam w ciążę A) urodziłam dziecko więc kocham/ nienawidzę/uwielbiam/rozpieszczam/ krzywdzę /winię za życiowe klęski/ dziękuję Bogu za ten dar - do końca swojego życia. B) dokonuję aborcji więc zastanawiam się co by było jakbym urodziła/ chodzę na terapię/ jest mi to obojętne/ mam depresję/ jestem niepłodna/ rodzę inne dziecko w innym czasie. Ponoszę konsekwencje dokonanego wyboru i żyję z nimi do końca swoich dni. Bo to wątek o aborcji który ktoś niestety reaktywował. ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ---------- Cytat:
ok konsekwencją współżycia może być ciąża. Konsekwencją ciąży jest decyzja urodzić/ usunąć. Zgadzam się z Tobą dziecko nie jest zabawką - więc nie każdy MUSI/ POWINIEN je urodzić. np matka Madzi nie powinna mieć dzieci. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1992 |
Zakorzenienie
|
Elementarna wiedza o antykoncepcji to zdrowy rozsądek. Gdyby można było zakazać komuś bycia głupim, to byłbym pierwszy, by taki zakaz wprowadzić.
Jak ktoś będzie głupi, to i aborcja nie pomoże. Sama _Tinkerbell piszesz, że dziecka nie chcesz mieć i basta. Czemu zatem nie podwiążesz sobie jajowodów? Czemu nie ma szalenie popularnego wątku/debaty o unikaniu ciąży za wszelką cenę, a jest o usuwaniu ciąży? Cały ten temat, cały temat aborcji to jedna, wielka, globalna chęć kłócenia się. Pro-life i pro-abortion nie chcą znaleźć rozwiązania, chcą się kłócić, bo dzięki temu istnieją te ruchy. A co z góry, to i na dół. Dlatego też piszemy teraz w tym wątku. W którym też nie ma miejsca na zdrowy rozsądek. Dla okropnie chorych płodów aborcja jest czymś humanitarnym. Płód Arlekina. Życzycie komuś, by taki się urodził? Natomiast dla zdrowych, normalnych dzieci nie powinno być w ogóle możliwości aborcji. Bo ciąża i poród to naturalna konsekwencja współżycia. Aborcja nie jest taką konsekwencją, jest to wygodnicki sposób zalepienia swojej chwilowej głupoty w wyborze środków antykoncepcyjnych. Nie chcesz dzieci? Walcz w takim razie o wszelką możliwą edukację, o wszelką możliwą antykoncepcję, o wspieranie matek z dziećmi. Doprawdy wątpię, by oboje wysterylizowani partnerzy mieli jakieś ryzyko ciąży. Konsekwencją niedbania o zęby jest ich popsucie. Popsucie zębów to tylko możliwość wynikająca z jedzenia.
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#1993 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#1994 |
Zakorzenienie
|
Analogia do wypadku samochodowego jest wysoce nietrafna, bo na drodze jesteśmy zależni od innych ludzi.
W łóżku (i decyzjach łóżkowych) raczej nikt mi nie wjedzie 140 km/h w dupę.
![]() ![]() |
![]() |
#1995 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale jakkolwiek - z 'decyzjami łóżkowymi' jest o tyle prościej, że to tylko i wyłącznie sprawa 'zainteresowanych', nie ma tam osób trzecich, więc ewentualne skutki są tylko ich 'winą'. ---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:15 ---------- Cytat:
Cytat:
I tak, matka Madzi nie powinna - ale zaręczam Ci, że nawet, gdyby aborcja była legalna, powszechna i w ogóle można by ją wykonać w każdym gabinecie, to ona na 99% i tak by z tej możliwości nie skorzystała.
Piszę. ![]() Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2014-10-26 o 20:22 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1996 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:30 ---------- Poprzedni post napisano o 21:28 ---------- Cytując moją wypowiedz tak napisałaś: Cytat:
Czy znasz matkę Madzi że wiesz że nie skorzystałaby z aborcji? Generalnie to powinni jej dziecko po porodzie odebrać bo z nią od początku coś było nie tak. Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2014-10-26 o 20:35 Powód: , |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1997 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1998 |
Konto usunięte
|
]
Edytowane przez 201607040940 Czas edycji: 2014-10-26 o 20:33 Powód: rozjechało mi sie. |
![]() ![]() |
![]() |
#1999 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zgadzam się z tymi, które mówią, że lubią seks i nie chcą z niego rezygnować w obawie przed ciążą. Pytanie do tychże kobiet: dlaczego nie podwiążecie sobie jajowodów? Dlaczego TŻtowi nie zaproponujecie wazektomii? Bo jednak kiedyś dzidzia? Sorry, jesteście dorosłe, i powinnyście być w stanie wybierać mądrze. Nie chcę dzieci = robię wszystko by do ciąży nie doszło. A nie, że zostawiacie sobie furtkę. To jest branie odpowiedzialności za swoje czyny. I po co zagrywka kartą emocjonalną? I co z tego że nie powinna mieć dzieci? Zabroniłabyś jej? A może aborcja legalna jako środek antykoncepcyjny nagle uzdrowi głupotę w Polsce? Edyta: Jeszcze trochę o zapobieganiu. Cała dyskusja wygląda trochę jak "JP na 50% bo się trochę boję". Osoby za aborcją wyrażają brak chęci do posiadania dzieci, ale nie poddają się wazektomii/sterylizacji. Dlaczego? Poważnie wolicie niebezpieczeństwo poważnych powikłań skrobanki? http://www.wazektomia.pl/cena Ile kosztuje podwiązanie jajowodu - nie wiem. Myślę, że podobnie. Ciężko tyle odłożyć i mieć spokój na zawsze?
Widziane okiem faceta. Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap. http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20 http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30 Edytowane przez Leszy Czas edycji: 2014-10-26 o 20:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2000 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A czym jest gorszy przykład matki Madzi od przykładu płodu arlekina którego zdjąć się naoglądaliśmy przy okazji sprawy doktora Chazana. To nie była zagrywka emocjonalna? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2001 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale nie, nie chodziło mi o dosłowne znaczenie, o czym Ty doskonale wiesz, mam wrażenie. ![]() Cytat:
![]() Już prędzej Ty coś sugerujesz, skoro tak usilnie się tego czepiasz. No, ale jak wolisz. ![]() Cytat:
![]() Nawiązując do przykładów, które już tu padały - ludzie generalnie wiedzą, że jeśli nie będą myć zębów, to te będą zepsute, a i tak niektórzy to olewają, ba, gabinety dentystyczne są wszędzie, nie trzeba jechać do megawielkiej metropolii 200 km dalej, bo są nawet w małych miejscowościach, a i tak niektórzy mają to gdzieś i omijają szerokim łukiem. Więc wiedza jest (to wiedzą nawet przedszkolaki), możliwości są, ale czy to znaczy, że 100 % populacji ma i będzie miało zdrowe zęby do późnej starości? No nie. Wiem, przykład nie do końca konkretny i adekwatny, no ale. ![]() Na jakiej podstawie mieliby jej zakazać mieć dzieci albo je po porodzie odebrać? Kto ma o tym decydować? Lekarz, położna? Policja? Każdy ma mieć zaświadczenie z sądu, że może mieć dzieci? ![]()
Piszę. ![]() Edytowane przez Carousel Czas edycji: 2014-10-26 o 21:01 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2002 | |
Hrodebert
|
Cytat:
Rozumiem że ktoś nie chce mieć dzieci ,jest dla własnej wygody pro-aborcyjny ,ale niech nie przypina do tego jakiegoś sztandaru typu "dla dobra kobiet" "własne ciało " i inne pierdoły . Legalna aborcja i następstwa w ustawodawstwie ,które będą musiały nastąpić to strzał w kolano . Przypominam że do tej pory kobieta poddająca się aborcji nie podlega każe ,tylko osoby nakłaniające i wykonujące zabieg. Teraz zmieniamy prawo ,mamy legalną aborcję co za tym idzie nakłanianie i podżeganie do tego czynu nie nosi znamion przestępstwa ,bo i ów czyn przestępstwem nie jest . Teraz mamy dajmy na to Pana Józka z Pcimia Dolnego niepracującego od 7 lat z powodu braku zapotrzebowania na pracowników z jego wykształceniem .Pan Józek ma 3 dzieci i żonę Barbarę co dzieciątka kocha i należycie się nimi opiekuje ,mimo tego że mąż zapomogę z mopsu częściowo przepija,co by dziatkom za dobrze nie było .Z resztą wódka jest ważniejsza i przyjemniejsza w obejściu ,dupy nie zawraca przynajmniej jak bachory no i seks po niej taki inny lepszy ,a Baśka pod ręką i zabezpieczać się nie trzeba .Bo i po co jak się babę wyskrobie ,nie będzie chciała jak ostatnio to się jej ręcznie wytłumaczy że następna morda do wyżywienia w chałupie nie potrzebna ,co prawda płacze po nocach i jakaś taka markotna ale kto by się tam babą przejmował . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2003 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aborcja jako antykoncepcja - wsadzić taką osobę w kaftan. Cytat:
A sprawa o takim rozgłosie medialnym jak Madzia-gate jest zagrywką emocjonalną, bo nikt nic nie wie, ale każdy musi skomentować, bo mu moralność nakazuje potępić taką mamuśkę.
||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2004 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Współżyjesz, więc musisz liczyć się z tym, że może dojść do zapłodnienia, trudno. Tego, że ciąży nie będzie, można być pewnym tylko wówczas, jeśli się nie współżyje albo właśnie pozbawia możliwości ciąży. Nie mówię, że wszyscy ci, którzy nie chcą mieć dzieci, mają zrezygnować z seksu, ale że mają brać po uwagę to, że może dojść do ciąży. I właśnie to, co napisał Leszy, nazwałabym prawem wyboru, a nie możliwość aborcji.
![]() |
#2005 |
Naczelna Nastolatka
|
Podwiazanie jajowodow jest w Polsce nielegalne. Czy osoby które dzieci nie chcą mają żyć całe życie w celibacie?
#2007 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dlaczego uważam że Katarzyna W. nie powinna mieć dzieci - jej teściowa dość obrazowo opowiadała że zajmowała się ona dzieckiem mechanicznie, zadaniowo, bez emocjonalnego zaangażowania. A wylewna była dla męża. Czy ją potępiam? Cóż zabójstwo dziecka zawsze budzi potępienie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2008 |
Naczelna Nastolatka
|
Ponownie zapytam. Czy osoby które dzieci nie chcą mają seksu nie uprawiać do końca życia?
#2009 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I skoro jest to nielegalne w Polsce, to może zacząć walczyć o zmianę akurat tego, a nie o aborcję jako środek antykoncepcyjny? Hm?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2010 |
Naczelna Nastolatka
|
Personalnie mam w dupie jakiekolwiek walki z systemem. Odpowiedziałam a propos twoich fantasmagorii o jajowodach. Aborcja jest legalna za granicą. Rozumiem ze jak zrobię poza granicami ojczyzny to będzie już ok i moralnie.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:35.