|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
agnes
Bo to byłby Armagedon..
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3032 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#3033 |
|
Raczkowanie
|
hej Dziewuszki
Nie wiem czy mnie jeszcze pamiętacie, bo daaaawno mnie tu nie było ale podczytuję Was i jeszcze troszkę zostało mi do nadrobienia![]() Ogólnie to jakoś nie miałam weny żeby napisać, a później jakoś nie wiedziałam jak się wbić na nowo i miałam już całkiem zrezygnować z udzielania się na forum, ale Malwiśka mnie z powrotem nawróciła na dobre tory Postaram się w miarę regularnie udzielać no i troszkę żałuję, że wcześniej się nie odezwałam, bo widziałam że szykujecie wymiankę świąteczną, a z chęcią również bym się przyłączyła U nas wszystko ok. Mały rośnie jak na drożdżach waży już 7200g Ja również karmię mm, chociaż bardzo chciałam kp, ale sie nie udało niestety Powoli zaczynamy też wprowadzać marchewkę, jabłko i dynie![]() A to nasze szczęście
Nasze Szczęście "Tam jest Ci najlepiej, wiem. Cicho... ciepło... ciemno... I długo śni się dobry sen, że zawsze będziesz ze mną. Tam, moje serce stuku puk, szepce Ci zaklęcia. A ja czekam jak na cud, jak na małego księcia." |
|
|
|
#3034 |
|
Wtajemniczenie
|
A ile mamy jeszcze chętnych/spóźnionych?
Asia, Roksanka, Fame? Dogryweczka?
|
|
|
|
#3035 |
|
Wtajemniczenie
|
roksanka dobrze ze się odezwalas
agnes ty wytłumaczyć mi jakie dzieci z takiego związku wychodzą?
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3036 |
|
Zakorzenienie
|
Hej.
Wczoraj byl ciezki dzien, po szczepieniu dobrze, ze dzis wrocil moj smieszek.aga_tka ja wlasciwie nie slyszalam zadnych opinii o tutejszych przedszkolach i doswiadczenia jeszcze tez nie mam. Wczoraj corka miala byc godzine i jak tz po nia wrocil to jadla obiad, a to jest grupa ktora chodzi na 5h, w miedzyczasie panie pytaly ja czy chce pic, na mala grupke dzieci byly 4panie. Czy jestem zadowolona, napisze za jakis czas, ald na razie wyglada to dobrze ![]() agnes szczur -maz myszy ![]() Synek sciaga skarpetki roksanka witaj ponownie
|
|
|
|
#3037 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam pytanie co do wkładki w foteliku samochodowym - kiedy ją usunąć?? moja już na styk tam leży i wydaje mi się że jej mega niewygodnie
|
|
|
|
#3038 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Masz wkładkę taka połączoną z zagłówkiem? Moja koleżanka wyjęła z tego tę gąbkę w kształcie klina i włożyła pod materiał. Minus był taki, ze wtedy głowy nic z boku nie asekuruje i nie jestbwg mnie bezpiecznie. A bezpieczeństwo powinno jednak byc priorytetem. Roksanka cześć!
Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-10-30 o 20:23 |
|
|
|
|
#3039 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Właśnie to chciałam jeszcze napisać Cytat:
![]() My mamy dwa łowne koty, więc od czasu do czasu znajduję jakąś martwą mysz w kuchni... z głową lub bez |
||||||
|
|
|
#3040 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już wracasz od stycznia? dlaczego? a mąż zostanie w domu czy będziecie czegoś innego szukać? bo ja z Olą nie kupiłam wielo głównie dlatego że naczytałam się o nich jak miała 3 miesiące dopiero a miałam wracać do pracy i nie byłam pewna jak to będzie z tymi pieluchami... a dopiera Ci się wszystko? mnie już na piersi się nie zawsze dopiera i się zastanawiam co będzie jak dodam inne jedzonko - chyba tragedia jakaś Cytat:
Cytat:
zalewam wrzątkiem i dolewam mleka z lodówki.... a mleko im podgrzewałam w mikrofali, potem jakiś czas na gazie jak mnie olśniło że może niezdrowo (nie jestem przekonana że niezdrowo, ale lepiej na zimne dmuchać niż się sparzyć), a teraz jak nie piją prawie wcale z nieznanych mi przyczyn (od ok 2 tygodni) to znów w mikrofali - bez sensu brudzić garnek, jak oni i tak nie piją tego... ale bez mleka nie przejdzie, mimo że oboje tylko moczą usta - nie wiem zupełnie w czym rzecz...Cytat:
no i ja myślałam o tym że się powinno samemu wszystko hodować, żeby było zdrowo... Cytat:
- to nie moja bajka - kiedyś uwielbiałam sadzić roślinki itp. nawet z Mamą z katalogu wysyłkowego zamawiałyśmy kwiatki... a teraz nie lubię, karą jest dla mnie podlać kwiatki w pokoju a co dopiero je przesadzić... za opieką nad zwierzętami też nie przepadam...jak byłam młodsza to chyba mogłabym zamieszkać na wsi i może nawet bym nie znielubiła tych wszystkich rzeczy z nią związanych, ale teraz jakoś mi się upodobania zmieniły i robię wszystko żeby nawet w domku nie zamieszkać - mój by chciał, a mi dobrze w bloku mimo że powierzchnia mniejsza Cytat:
ale dziś lekarka stanowczo powiedziała żeby na dwór nie wychodzić, jedynie na bioderka, skoro termin, ale się zastanawiała nawet, bo kawałek mam a wózkiem jechałam... skoro do lekarza prawie nie poszłam, to na cmentarz tym bardziej nie pójdę
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-10-30 o 21:26 |
||||||
|
|
|
#3041 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ignaś coś złapał... nie jestem przekonana czy to od siostry... bo ona ma zapalenie płuc... On niby osłuchowo czysty, ale Matyldka też była... No ale ona wyglądała fatalnie (widać było że ją choróbsko bierze) no i te wymioty... Ignaś sporadycznie kaszle, czasem to takie jakby kichnięcia, ale jednak z kaszlem... czasem tak jakby się krztusił.. no i coś mu chrypi w gardle... jak czyszcze nosek to prawie nic nie ma... Dziwne to, byłam dziś u lekarki i narazie tylko inhalacje plus syrop, ale homeopatyczny a tym jakoś nie wierzę.... No nie wiem, mam nadzieję że na przeziębieniu się skończy, za tydzień chrzest... ![]() Jedyne co mnie zniechęca w posiadaniu większej ilości dzieci to właśnie chorowanie aga__tka a lekarka mówiła Ci dlaczego lepiej nie wychodzić? Po prostu "na wszelki wypadek"? Ciekawe... Ja niby też zawsze miałam takie przeświadczenie że w chorobie się siedzi w domu... ale ostatnio jak była brzydka pogoda siedziałam kilka dni z dzieciakami w domu i jak w końcu się wypogodziło i jakoś wyszłam na pół godziny na dwór, wróciłam do domu to powietrze w domu wydawało mi się duszące, okropne, męczące... na dworze o wiele lepiej się oddycha.. zwłaszcza teraz w sezonie grzewczym... Szkoda że ja mojej dr nie spytałam, chociaż ona chyba też ma raczej zachowawcze podejście.. Wg mnie lepiej jest wyjść... tylko oczywiśćie uważać żeby dziecko się nie spociło, żeby nie przewiało i tyle... |
|
|
|
|
#3042 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
coś w tym jest ![]() Cytat:
także robi nam też za spodenki ale co to za wełna to juz nie wiem coś miękkiego Cytat:
![]() Cytat:
![]()
|
|||||
|
|
|
#3043 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie doprały się jakieś przetrzymane pieluchy. W sensie byłam sama, młoda na cycu i nie bylo szans sie ruszyc. A poza tym jest ok, zawsze możesz te papierki wkładać. Aczkolwiek dalam im juz spokoj bo moje nie byly przystosowane do splukiwania w kiblu i ch... mnie brała. No wełniaka to może przy następnym bym spróbowała. Aczkolwiek szanse marne
|
|
|
|
|
#3044 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a przypomniałam sobie, że ona coś mówiła że niedobrze jak będzie kaszleć na dworze... ale Basia nie kaszle prawie wcale jak leży - głównie przy zmianie pozycji i chwilę po... ---------- Dopisano o 22:25 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
mnie się jakieś wkłady nie doprały co były w środku - uznałam że jak są mokre od siku, czyli nie zaschną do prania, które było tego samego dnia albo dzień później to nie trzeba nic z tym robić... no i klapa, bo się nie doprało - normalnie takie plamy różne to zamaczam w proszku na trochę i mi się dopiera zawsze, a tu myślałam że bez zamaczania starczy (papierek by tu nie pomógł, bo plamy sa na tym co w srodku
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-10-30 o 22:27 |
||
|
|
|
#3045 |
|
Rozeznanie
|
Agatka ona miała fotelik cabrio fix (ja z reszta mam taki sam) i tam ta wkładka jest w jednej części: klin spłycający siedzisko (dziecko bardziej leży) i zagłówek z takim wałeczkiem dookoła głowy. I przyszedł moment ze jej córce było chyba wlasnie niewygodnie bo ten wałeczek był za nisko, ale nie była jeszcze na tulę duża aby jeździć na siedząco.
Wiec wyjęła gąbkę -klin wkładki i włożyła bezpośrednio pod materiał. Dzięki temu było płytko a jednocześnie od góry nic jej nie ograniczało. Mikołaj tez jak siedzi to ma głowę tak dosyć mocno jakby schyloną. Ale krzywda mu sie nie dzieje, chociaż wygodne to na pewno nie jest. Wyjąc wkładkę bede musiała bo inaczej dziecko przestanie mi sie mieścić do fotelika duzo wcześciej niz przy 13kg ![]() Mi sie wydaje, ze ta wkładkę w całości mozna wyjąc jak pasażer juz ma główkę w miarę stabilna na boki, i jak moze byc w pozycji bardziej siedzącej. Tak jak pisałam we wtorek zapytam ortopedy to moze cos podpowie. |
|
|
|
#3046 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3047 | |
|
Rozeznanie
|
Na stronie producenta piszą tak:
Moze sie komuś przyda "Wkładka pod główkę zapewnia Twojemu dziecku dodatkowy komfort tuż po urodzeniu. Nie ma konkretnego wieku, w którym powinna ona zostać wyjęta z fotelika Maxi-Cosi. Zależy to od wielkości Twojego dziecka. Gdy zauważysz, że nie jest mu już z nią wygodnie, ponieważ np. jego głowa leży na „wałeczku”, możesz wyjąć wkładkę z Maxi-Cosi ." ---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3048 |
|
Zakorzenienie
|
mam Baśkę na kolanach i nie możemy się rozstać... ona jest taka słodka jak do mnie gada i się uśmiecha... niestety od tego gadania zrobiła się cała mokra, więc muszę ją przebrać jeszcze
|
#3049 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wspomagam działy finansów i planowania regionu Europy wschodniej, środkowej i Afryki pod kątem systemów takie finansowe IT mam genialnego szefa i fajny zespół to i wracać się chce. A w czym prałaś? Mądre głowy zalecały też moczenie w kwasku cytrynowym ( tylko uwaga na PUL lepiej same wkłady) potem pranie w sodzie. Możesz też mydełkiem odplamiającym potraktuwać ale wtedy czeka Cię niedługo odtłuszczanie i stripping. |
|
|
|
|
#3050 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje dziecko wierch się od godz i ja spać nie mogę..
![]() Ehhh Chociaż dziś grzeczny o 20.00 spać to wstał przed 3.00 i spi tylko cos się juz wieści i mnie obudzil ![]() ---------- Dopisano o 05:57 ---------- Poprzedni post napisano o 05:37 ---------- No i wywolalam wilka z lasu juz urzęduje ze mną w łóżku i zaciesza
|
|
|
#3051 |
|
Wtajemniczenie
|
Simka moge reke podac.
|
|
|
|
#3052 |
|
Wtajemniczenie
|
Ehh ja to z rana zawsze jakaś nie ogarnięta
c Mysz upolowana z ranca!! Młody buszuje od rana a to jest uparty osiolek, jak nie chce się patrzeć na kogoś to nie zabij w butach.. Dziś rano nie miał humoru na dziadka patrzeć a dziadek ryj wkładał to ostentacyjnie zamknol oczy ![]() A ostatnio akcja z lustrem -plakalam ze smiechu Bo codziennie wchodzimy i się w lusterku oglądamy a wczoraj się usmiałam ,,ze jest tak niegrzeczne ze nie może na siebie patrzeć w lustrze,, jak go bralam to się szybko obracał w pewnym momencie to ja nie zdarzylam się przekrecic a ten juz odwrócony ..
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham Edytowane przez simka234 Czas edycji: 2014-10-31 o 07:13 |
|
|
|
#3053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() prałam w lovelli - ja mam z nią doświadczenia średnie, ale ostatnio tylko to było jak potrzebowałam proszku... piorę z resztą rzeczy co drugi raz na takim programie "higiena" tylko przepłukuję wcześniej na takim szybkim programie 20min do prania niby no i się tak zastanawiam czy te pule to też mogę na tych 60 stopni prac? bo pranie ich oddzielnie nie jest wygodne nie piorę rzeczy Basi z resztą dziecięcych, bo reszta mocno się brudzi i lovella nie da rady choćby nie wiem co, a nie chciałam używać dla niej "normalnego" (ja używam 3 proszków sprawdzonych innych nie kupuję, bo raz synek miał uczulenie i więcej nie testuję) jeszcze do tego Ola ma ciągle problemy "na dole" i nie wiadomo dlaczego, zaczęłam już chodzić po lekarzach z tym... jeśli to jest od moczu to luzik, ale może ma jakieś bakterie np., to nie chciałabym prać jej gaci z Basiowymi pieluchami...
preferencje: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=31714111&p ostcount=316 Edytowane przez aga__tka Czas edycji: 2014-10-31 o 08:10 |
|
|
|
|
#3054 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja piore młodemu w Loveli od poczatku i nic mu nie jest teraz zaczelam po trochu naszego proszku dodawać
Okupuje mi rece
|
|
|
#3055 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Tak sobie piszecie o tych wielorazówkach i powiem Wam, że żałuję, że nie znam nikogo kto ich używa. Sama chciałam się w temat bardziej wgłębić, ale ja to bym musiała wszystko pomacać. Za dużo rodzajów, krojów materiałów... Mi to by musiał ktoś powiedzieć kup to, to i to, a tak to się nie da
|
|||
|
|
|
#3056 |
|
Rozeznanie
|
Hej dziewczyny
Widzę, że forum odżyło trochę naskrobałyscie Co do fotelika, to ja wyjęła wkładkę jakiś miesiąc temu, Młodej było strasznie niewygodnie i bardzo płakała kiedy ją wkladalam. U nas są takie miękkie nakładki przy pasach do podtrzymywania główki, wiec one zostały, nie wiem jak to wygląda w innych fotelikach Celebrinfea, fajnie, że masz pracę, do której chcesz wracać . Ja tez bym z chęcią wróciła, ale jeśli wynajmiemy nianie to pewnie większa część mojej wypłaty poszlaby na to, wiec aktualnie trochę średnio nam się to opłaca. kiedy Młoda skończy pół roku mam zamiar zacząć szukać czegoś nowego i jeśli mi się uda to wcześniej zakończę macierzyński Co do proszków to ja prałam juz w Jelpie i Lovelli, kilka razy prałam tez w zwykłym i Młodej nic nie było. Aktualnie mam płyn do prania Jelp i jestem bardzo zadowolona. A plamy z kupki i jedzenia spieram najpierw mydelkiem odplamiajacym a potem do pralki ![]() Musimy wybyc na zakupy niebawem bo po południu pewnie zaczną się kolejki standard przed świętami. Roksanka, pamiętamy i witamy. Pisz jak będziesz mogła.
|
|
|
|
#3057 |
|
Zakorzenienie
|
moje dziecko od 4 dni robi pieniste kupki
1 lub 2 dziennie - już nie wiem co jej może być - temperatury nie ma, zachowuje się jak zwykle - część dnia wesoła część marudna jak chce się jej spać, kataru już nie ma ostatnio codziennie jadłam tosty z pieczarkami i zastanawiam się czy to od tego - wczoraj już nie jadłam a dzisiaj i tak pienista kupa, smaruje jej dziąsełka i może to od tego? jak powiedziałam lekarzowi w poniedziałek że robi rzadsze (wtedy jeszcze nie było pienistości) to powiedział że tak czasami bywa przy przeziębieniach czy ząbkowaniu i jak nie ma ich więcej niż normalnie to nie ma się czym martwić |
|
|
|
#3058 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A praca to przygotowywawnie systemu finansowego przed nowym rokiem/miesiącem, uaktualnianie baz produktów, tworzenie nowych raportów analizowanie z krajami co jest nie tak z przeliczeniami takie tam ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3059 |
|
Zakorzenienie
|
Malwiska te tosty z bialego chleba tostowego? Jesli tak to mozliwe ze on winowajca, moj syn np nietoleruje chleba tostowego zawsze po nim robil brzydkie kupy jadlam tosty ze 4 razy i zawsze to samo bylo wiec mam pewnosc ze to ten chleb u nas niesluzy.
|
|
|
|
#3060 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Malwiska u nas tez byly kupy pianki w tym tyg a teraz wodniste i ide w srode do lekarza bo Mloda sie meczy ze zrobieniem do tego. A pianka to juz Eydrith raz mi pisala ze od nadmiaru laktozy moze byc, albo Ty duzo jesz albo Oliwia spija samo mleko 1fazy, ale nie wiem na ile to do konca sie sprawdza bo ja praktycznie nie jem nic mlecznego a tez miala
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.

ale podczytuję Was i jeszcze troszkę zostało mi do nadrobienia
Ja również karmię mm, chociaż bardzo chciałam kp, ale sie nie udało niestety
Powoli zaczynamy też wprowadzać marchewkę, jabłko i dynie
dobrze, ze dzis wrocil moj smieszek.

ja np. lubię mleko tylko przegotowane, ale dzieciakom tylko podgrzewam i daję bez dolewania wody...

coś miękkiego 
trochę naskrobałyscie
. Ja tez bym z chęcią wróciła, ale jeśli wynajmiemy nianie to pewnie większa część mojej wypłaty poszlaby na to, wiec aktualnie trochę średnio nam się to opłaca. kiedy Młoda skończy pół roku mam zamiar zacząć szukać czegoś nowego i jeśli mi się uda to wcześniej zakończę macierzyński
standard przed świętami.
i witamy. Pisz jak będziesz mogła.