![]() |
#121 | ||
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ciąża
Cytat:
Cytat:
Pamiętam jak mój dużo młodszy brat w wieku kilku lat przechodził fazę pytania się o wszystko. Na każde pytanie odpowiadał "dlaczego?". Pamiętam, że szybko traciłam cierpliwość i po prostu zamykałam się przed nim w pokoju ![]() Czytam czasem wątki na wizażu, słucham znajomych które mówią jak już by chciały zajść w ciążę, instynkt i te sprawy, hormonalne parcie na dziecko... i dopada mnie panika. Bo ja tak nie mam i nigdy nie miałam (lat 25). Nie ma szału macicy, kwilenia nad noworodkami, nic. Chyba że można pod to podciągnąć zachwyt nad body dla niemowląt z kapturkiem z uszami - ale wątpię bo jest to ten sam poziom zachwytu co nad uroczym kotkiem na youtube. Boję się, że szał macicy nigdy nie przyjdzie a ja będę do własnego dziecka podchodzić jak do jeża. Wiem że dużo osób mówi, że "z własnym dzieckiem jest inaczej" i "po urodzeniu się zmienia". Ale boję się że będę tym przypadkiem jednym na milion któremu szajba nie odbije na punkcie własnego dziecka. I zeżrą mnie wyrzuty sumienia. Jasne, mogę czekać aż mi się zmieni, będę miała mega parcie i dopiero się starać - ale mogę tak czekać do usr... śmierci ![]() Miało być krótko ale się rozpisałam - w sumie chyba dlatego, że nigdy nie miałam się za bardzo jak wygadać na ten temat, bo jak zaczynałam to szybko ucinano temat tekstem "przejdzie ci". |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 | |
Konto usunięte
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;48801725]Ale tutaj nawet na wizażu kiedyś dziewczyny pisały, że miłości nie było od razu, był strach, niewiedza jak się takim dzieckiem opiekować itp. Chyba gdzieś na dziale mama z klasą lub coś podobnego.[/QUOTE]
Zamyślona napisała że z czasem miłość pojawiła się. A co jeżeli miłość nie przychodzi? Intryguje mnie to. Bo miłość macierzyńska to taka ikona. ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:07 ---------- Cytat:
no chyba właśnie nie zawsze przechodzi. Ktoś już tutaj napisał że gdyby tak było to tak wielu dorosłych nie lądowałoby na kozetce u lekarza mówiąc że "mamusia nie kochała". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Brrrrrrrr! ![]() Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2014-11-04 o 20:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#124 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Mój mówi, że cieszyłby się i kochał by jak swoje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 |
Wtajemniczenie
|
Ja wiem że nie zawsze przechodzi. Ale pewnie wiesz jak zazwyczaj wygląda rozmowa z ludźmi którzy uważają że przechodzi i już. Automatycznie przechodzi ochota na tłumaczenie że się czegoś boisz, że małe dzieci to tak wątpliwie wdzięczne są, a generalnie jak myślisz o porodzie i zmienianiu pieluchy to cycki ci opadają. "Użalasz się nad sobą, przejdzie ci". Taaa...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A teraz kobieta nie dość że nie umie, nie potrafi to jeszcze zadręcza się że nie pokocha. Prawdopodobnie nauczysz się i pokochasz. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 |
Wizażowy Kot Igor
|
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#129 |
Konto usunięte
|
You dont say _-_
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Jak mój by zareagował? Mieliśmy 2 razy podejrzenie wpadki, mimo zabezpieczenia. Kiedyś, jak o tym rozmawialiśmy, tzn. o ewentualnej wpadce, to oboje byliśmy za tym, że lepiej usunąć. A jak przyszło co do czego, to TŻ trochę zwątpił, ale powiedział, że by mnie nie namawiał, nie naciskał, a ostateczną decyzję pozostawił mnie, i nie ważne jaka by była- to by mnie z całych sił wspierał i razem byśmy przeżywali jej konsekwencje. Wiem, jaki on jest, nie podejrzewam, żeby mnie, a tym bardziej dziecko, olał czy migał się od alimentów i uczestniczenia w wychowaniu. Edytowane przez zielonkava Czas edycji: 2014-11-04 o 20:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Dla mnie pozytywny jest fakt, że zdaję sobie sprawę z braku wyżej wymienionego instynktu. Tak więc muszę szukać partnera, który to zaakceptuje lub nie szukać wcale. Trudno. C'est la vie. BTW kociakami się zachwycam. Niemowlętami nie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
BAN stały
|
Pierwsza reakcja mojego faceta byłaby taka, jak moja: "O, k...!". Potem wpólnie zajęlibyśmy się problemem. Czyli znalezieniem kasy i najlepszej kliniki na Słowacji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Gdzie Ty taki skarb znalazłaś? ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Póki co odkładam to na za 4 lata o ile nie wpadniemy. Może szał macicy się obudzi, może nie. Wiem, że o dziecko będziemy się kiedyś starać. Mój Tż chce dzieci więc będzie przynajmniej jedno, może tylko jedno. Raczej opcja że świadomie dziecka nie będzie wcale nie wchodzi w grę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#137 |
Nie depcze krokusów
|
Od kociaków nie pękają bębenki
![]()
![]() |
![]() |
#138 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wracając do tematu - ważne jest, żeby właśnie w tej kwestii dogadać się na początku związku, żeby potem nieszczęścia nie było. Ja nigdy nie chciałam, narzeczony ma dwoje dorosłych z poprzedniego związku, mój pogląd zna i ma podobny. Oczywiście - zabezpieczamy się, ale jakby co, wiemy co zrobić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Zresztą- każdy ma tam jakąś własną drogę. Tak, czy inaczej- życzę Ci, żeby kiedyś tam, kiedy już będziesz gotowa, Ci się wszystko udało ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 |
Konto usunięte
|
Annic ale chyba wiele koniet tak ma xd jedne rozplywaja sie nad noworodkami jak ja ale brzydza sie 2-3 letnich. Inne na odwrot. I tak dalej. Pewne etapy zycia dziecka trzeba bedzie przezyc i tyle no xD
---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:35 ---------- Ja lubie noworodki i takie jeszcze male do kilku miesiecy - bo sa takie bezbronne i zdane na laske czlowieka. Potem tak do 5 zycia dzieci dla mnie nie istnieja. NIE daj boze zmienianie pieluchy takiemu chodzacemu - w ogole pomysl ze duzy chodzacy dzieciak nosi pieluche czyli taki np 2-3 latek automatycznie sprawia ze nie mam ochoty go dotykac co dziwne hahahha bo czeciej kobiety boja sie noworodkow bojac sie ze je uszkodza. Inne z kolei mowia ze wygladaja jak jaszczurki dlatego im sie nie widza - ja mysle ze sa urocze ale takie 2-3-4 latki to przerazajace sikajace miniatury ludzi. Potem 5-6 lat jak dziecko robi sie komunikatywne i wyzej to juz bajka dla mnie:P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 |
Konto usunięte
|
Ja inaczej do tegi podchodze. Owszem istnieja idealne matki pt dziecko tylko dziecko wciaz dziecko i dla dziecka. Tak jak w szkole istnialy prymusy ktore wszystko robily na szoste z plusem. Ale nie potrzebuje taka byc. Jedna matka bedzie zamykac sie na kibelku z telefonem zeby miec chwilne wolnego od "dlaczego czemu po co" a inna bedzie przewijac dziecko w rekawiczkach xd zdarza sie. Ale nie to jest najwazniejsze. Jak czytam czasem mamowe to mi slabo jakie cisnienie jes na bycie idealna matka ktora w kazdej chwili i w kazdym mozliwym oddechu poswieca sie dziecku. Ja tam mam zamiar wszystko robic instynktownie. Kazde dziecko jest inne jak i kazda matka jest inna. A jak sie ktos do czegos bedzie zmiszac wbrew sobie to w koncu oszaleje. I potem bede z niecierpliwoscia oczekiwac 5-6 urodzin dziecka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
BTW to ja też sobie poczekam aż sam się znajdzie. Tym bardziej, ze wcale się nie spieszę ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 |
Konto usunięte
|
No wlasnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
Jakoś poza chwilowym szałem macicy w wieku lat 22 nigdy dzieci nie lubiłam i mieć nie chciałam. "Szał" nagle się pojawił i po kilku miesiącach zniknął bez śladu. Z TŻtem zabezpieczamy się. Gdybyśmy wpadli, ja byłabym przerażona. On, jak sam twierdzi, w pierwszej chwili by się cieszył, bo świadoma decyzja o staraniu się o dziecko mogłaby u mnie nigdy nie nastąpić. Potem przyszłoby zmartwienie, czyli "czy damy sobie radę" i martwienie się o moje bardzo marne zdrowie. Ja ze względu na zdrowie właśnie nie chciałabym kontynuować nieplanowanej ciąży.
![]() |
![]() |
#146 | |
Wredny kotecek
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
![]() Tak, czy inaczej - nigdy już się tego nie dowiem a teraz już za późno by to rozkminiać, c'nie?^^
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Konto usunięte
|
Nooo dlatego miedzy 1 a 5 rokiem zycia postaram sie zacisnac zeby po prostu. Nie jest to moj ukochany okres w rozwoju czlowieka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
BAN stały
|
Cytat:
A temu eksowi trzeba było powiedzieć, że z pragnienia dziecka wyrośnie i do tego dojrzeje. Wtedy może wrócić. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Wredny kotecek
|
No i wyznaję zasadę: małe dziecko mały kłopot, duże dziecko duży kłopot :P Bo czym jest wrzeszczący maluch przy trudnym dorastającym nastolatku, co pali po kątach i krzyczy ze chce conversy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:44.