|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3211 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
agnes siostro IDE na latwizne i zwykła kasze mannę dodaj np do deserku czy zupy albo normalnie łyżka
My po spacerze a teraz typ chce być noszony i krzyki urządza..
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3212 |
|
Zadomowienie
|
Eydrith dawaj przepis na ciasto, bo mam dziś gości i nie mam czasu, to może na prędce coś sklecę jak sprawdzone
![]() bambusek no właśnie, ta laska niby robi łądne ozdoby na tort naprawde śliczne, takie artystyczne... no i się chwali że masa budyniowo-margarynowa... a ja najbardziej lubię torty śmietanowe Chyba podziękujemy, bo to kupa kasy, tylko muszę teraz na prędce alternatywę znaleźć...Co do wprowadzania nowych produktów, wczoraj karmiłam mojego niedoszłego jeszcze chrześnika (10 mcy) słoiczkiem marchewka i jabłuszko i Ignaś leżał obok iii poniosło mnie i obstawiłam Ignaśkowi 3 łyżeczki, zobaczymy jak zareaguje, dziś rano powitał mnie kupą, ale nawet się jej nie przyjżałam, bo byłam z deka nepytomna... Generalnie jutro kończymy 4 miesiące i chętnie bym już zaczęła wprowadzać nowe produkty (w sumie to wczoraj zaczęlam ) ale przyłożę się bardziej po chrzcinach. Ale u nas też rządzić bęzie jabłko i dynia z marchewką ostrożnie, bo mam złe wspomnienia z Matyldką i zatwardzeniami ;/
|
|
|
|
#3213 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mogę zarzucić innym pewniakiem![]() ---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:46 ---------- Cytat:
Cytat:
ale jakoś to będzie - musi ... Cytat:
Cytat:
wiem już o jakim ustrojstwie mówiszCytat:
![]() Cytat:
wróciłyśmy ze spaceru, piękna pogoda
|
|
|
#3214 |
|
Wtajemniczenie
|
eydrith a może takim czym sprobuj karmienie butla zacząć
http://allegro.pl/medela-zestaw-soft...727622482.html
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na szybko to rób muffinki, mało roboty, a są pyszne Iza188 weź pod uwagę, że np. takie 20/30 lat temu bydło nie było tak faszerowane antybiotykami i sterydami. Poza tym kiedyś nie było aż tak dużo uczuleń. No i też schematy żywienia się zmieniają |
|
|
|
|
#3216 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3217 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ale jeśli kauczukowy smok nie zaskoczy, to może spróbuję. Dziękidobra, to wstawiam przepis żeby nie było że jestem nieużyta ![]() Ciasto drożdżowe z owocami - 100g drożdży - 4 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 cukier waniliowy - 1 szklanka oleju - 4 jaja - 3/4 szklanki mleka Kruszonka: - pół kostki masła - 1 szklanka mąki - 1/2 szklanki cukru Do miski wkruszamy drożdże, na drożdże sypiemy cukier i cukier waniliowy następnie kolejno: jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na 3 godziny. Kruszonka: masło siekamy z mąką i cukrem. wkładamy ją do lodówki. Po 3 godzinach składniki mieszamy na gładkie ciasto i przenosimy do blaszki wysmarowanej masłem. Na wierzch układamy owoce i posypujemy kruszonką. Pieczemy około godziny w 200 stopniach. SMACZNEGO!!! jest pyszne, zaręczam to jedno z aż trzech ciast, które mi wychodzą![]() córa mi się zhaftowała na sam środek planu zdjęciowego zdążyłam posprzątać, a ta śpi
|
|
|
#3218 |
|
Zadomowienie
|
tędrożdżówkę chyba znam, moaj mama robi, tylko skłądiki zostawia na noc i rano piecze, tyle czasu nie mam, mama mi kupiła wracając z pracy jakieś ciasto w sklepie.. także moja prośba nieaktualna, ale dizęki
|
|
|
|
#3219 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
to będzie dla Agatki, bo też chciała
|
|
|
#3220 |
|
Rozeznanie
|
Ja za to sobie skopiowałam do notatnika przepis i na bank wykorzystam prędzej czy pózniej
A owoce jakie najlepiej pasują? |
|
|
|
#3221 |
|
Wtajemniczenie
|
Kurde jestem załamana cały plan zostawiania młodej idzie w p... Eh ide się przegryźć z myślami i internetem. Wieczorem pewnie Wam skrobne.
|
|
|
|
#3222 |
|
Zakorzenienie
|
własnie weszłam na poczekalnie a tam już od paru dni wątek mamuś lipcowych 2015 - teraz dopiero widać jak czas szybko płynie
|
|
|
|
#3223 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
btw robiłam też na wodzie, jak miałam bana na mleko i nabiał - i też wyszło pyszne
|
|
|
#3224 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja tylko na chwilę bo mam meksyk po szczepieniu a raczej 2 wkłucia były i małą tak bolą uda że wyje jak bóbr. Eh teraz śpi mi ma rękach i mam chwilkę żeby skrobnąć wam co nieco.
Eydrith będziesz lepiej zorganizowana niż jak siedzisz z małą w domu zobaczysz ;-) Celebrinfea trzymam jednak kciuki, będzie dobrze Agatka nie czytałam jeszcze ale mam nadzieję że u Was lepiej ![]() I zaraz nadrobię to dopiszę jeszcze coś buziaki ---------- Dopisano o 18:17 ---------- Poprzedni post napisano o 18:14 ---------- Ah i Laura waży 6250 g i ma 62,5 cm
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
|
|
|
#3225 |
|
Zadomowienie
|
Magnolia - bardzo prosto się robi -ja wcześniej też nie wiedziałam lekarka mi tłumaczyła
trzeba ugotować marchewkę i dajesz dziecku do picia samą tą wodę wychodzi wtedy taka marchewkowa właśnie - tylko po pierwsze na początku nie wypije tego dużo ale jak się próbuje codziennie to się udaje a kupy naprawdę się poprawiają więc uważam, że warto się pomęczyć - po drugie taka moja rada - bo ta woda szybko się wygotowuje (ja dwa garnki spaliłam ) i najlepiej przykryć pokrywką żeby wszystko nie wyparowało i tej wody troszkę więcej nalać - sama zobaczysz jak pierwszy raz ugotujesz Eydrith - dziewczyny mają rację z tą organizacją - jak już wpadniesz w rytm to będziesz lepiej zorganizowana niż teraz i jeszcze czas dla siebi Ci zostanie ja z jednym dzieckiem nie miałam czasu na forum a teraz z dwoma zawsze kiedyś znajdę ![]() ---------- Dopisano o 20:40 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Joanna - współczuję czasu po szczepionce ale samej szczepionki zazdroszczę, że Wy już po :/ i dla Laurki za wagę
|
|
|
|
#3226 |
|
Zakorzenienie
|
Hejo
![]() Dzieci śpią już dobre pół godziny, mąż na siatkówce,więc mam luzik ![]() Byliśmy na fajnym spacerze chustowym - 3 godzinnym i już mnie na koniec plecy bolały, a Mała w chuście troszkę niżej była. Też tak macie? Od wyjazdu wakacyjnego nie nosiłam tyle, ale wtedy miała ok. 5 kg ![]() No i zakupiłam kombinezonik misiowy z podszewką konkretnie do chustowania, bo te co mam za grube, żeby dobrze dociągnąć. A wczoraj kupiłam na all śpiworek do wózka - wypatrzyłam kilkukrotnie używany 50 zł taniej niż nowy
|
#3227 |
|
Rozeznanie
|
joanna nam w przychodni polecali Altacet Junior jakby puchły nozki - może na ból też pomoże?W aptece mowili, ze nawet zwykłym można.
Byliśmy na drugiej wizycie u ortopedy i jest ok. Zapomniałam tylko zapytać o tę wkładkę z fotelika. Też już swoją wyjęłam i faktycznie lepiej. Mikołaj większość badania bez płaczu, cierpliwość mu się skończyła przy USG. No tak piszczał, że nie wiem. Na szczęście od razu po zakończeniu wrócił do swojej radosnej strony ![]() W opisie mam tylko, że główka asymetryczna ![]() bambusiek ty te 3h non stop chodziłaś? To ja bez "balastu" bym nie dała rady chyba
Edytowane przez Iza188 Czas edycji: 2014-11-04 o 20:54 |
|
|
|
#3228 |
|
Wtajemniczenie
|
kularek powiedz ty mi ta marchewkowa woda to ma pomoc na kupe żeby co? Łatwiej zrobić czy na zatwardzenie/sreczke?
Ja dziś młodemu kompot z suszonych jabłek i śliwek zrobilam wypił sporo jak na niego i przynajmniej mi dziś kupe zrobił .. IDE spać bo młody juz od godz spi, przeciagnelam go do tej 20.00 zobaczymy jak dziś noc.. Bo wczoraj od 3 do 5 pogawedki nocne Polaków urządzał
|
|
|
#3229 |
|
Zadomowienie
|
Simka - tak na kupkę u nas synuś robił strasznie brzydką - zielona, ze śluzem, czasem pianowa, zawsze bardzo rzadka i kilka dziennie - miałam wątpliwości czy to coś pomoże ale pomogło i jak na marchewkę jest za wcześnie to można takie coś a potem normalnie marchewkę już
teraz też marchewka nam pomogła tylko, że kupy nie były aż takie okropne i już było ponad 4 mies więc daje marchewkę taką trochę tylko odsączoną ![]() to raczej nie zaszkodzi a naprawdę może pomóc i lepiej takie coś niż kolejne apteczne cudo
http://www.suwaczki.com/tickers/zrz6p07w9d1tq9yw.png http://www.suwaczki.com/tickers/2r8rp07wc0dgh62b.png Edytowane przez kularek Czas edycji: 2014-11-04 o 21:04 |
|
|
|
#3230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Joanna - biedna córcia ale ponoć to drugie szczepienie takie jest :/Przy synku robiłam okłady ze sody.
|
|
#3231 | |
|
Zakorzenienie
|
dzięki, zapisane już
![]() dzieciom się co prawda raczej nie spodoba, bo nie ma co mieszać , to są takie faworki z ciasta drożdżowego...---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cytat:
u starszaków szczepiłam 5w1 i w miejscach szczepień jednak nie bolało...
|
|
#3232 |
|
Raczkowanie
|
Moja po tym 2 szczepieniu miała się tak samo dobrze jak po pierwszym. Szczepilyśmy w poprzedni piątek. A waga 6330g wiec równo 50 centyl. Dziś mi mała dała popalić, usypiałam ją ponad godzinę po jedzeniu a zazwyczaj budzi się i usypia przy tym nocnym karmieniu. Jakoś też znowu marudna jest wieczorami. Może skok rozwojowy ją dopadł.
Bambusiek, podziwiam. Ja z małą w chuście to godzinkę max bo przy mojej skoliozie bardzo szybko kręgosłup się buntuje. Uciekam dalej spać.
|
#3233 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja jakoś nie mogę spać -mlody się kręci przez sen no i juz wyspana się czuje ale od 21.00 spie z przerwami na karmienie
Jakie wiatrzycho za oknem słyszę -jak tak będzie cały dzień to chyba odpuszcze spacer.. kularek u nas tez kupa była nie za rewelacyjne a jak daje xupki z marchewka właśnie to się poprawiła fakt.. Młody wstał 00.30 potem 3.30 i o 5.00 zjadł i spi.. ![]() A go wczoraj do 20.00 przeciagnelam a nie SPAL od 14.30 do prawie 20.00 bo przed 19.00 zamknol oczy na 20 min ---------- Dopisano o 06:06 ---------- Poprzedni post napisano o 06:02 ---------- Przepis na szybkie ciasto.. 4 jajka utrzec z szk cukru dodać szkl maki zwykłej i ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszać i dodać jedna rozpuszczona i wystudzona margaryne na blachę i można robić z czym się chceJa często z jabłkiem robię , czy śliwka z nektarynka tu juz inwencja własna czasem czekolady dodał.. Tylko ciężkie owoce to obtaczam w Mace to nie opadają.. 60 min 180 st.. Smacznego..
|
|
|
#3234 |
|
Zakorzenienie
|
Nadrobilam ale nawet nie odpisuje bo padam na twarz dziecko mi sie oduczylo spac. Od tyg tak ale ostatnie dwa dni przechodzi sam siebie kapiel o 7 a zasypia o 11 wczoraj odciagnelismy troche w czasie kapalismy o 8 to zasnal o 11.30 wrzask i na rekach nie w lozeczku nie dopiero na cycu sie uspokoil ale i tak nosilam w pionie i odkladalam x razy mimo ze ziewal i byl spiacy. W nocy budzi sie jak zwykle ok 3 no i teraz wstal wlasnie. Ja nie wiem co sie porobilo a zasypial sam w lozeczku w 15min. Ech psychicznie takie cos wykancza bo nie wiadomo czemu tak skoro nic sie nie zmienilo. Musze zerknac moze to jakis skok albo zeby.
|
|
|
|
#3235 |
|
Raczkowanie
|
Kularek, dzięki za przepis
Na pewno spróbuję, bo już mnie te zielone kupy denerwują. Mam pytanie do chustujacych dziewczyn? Czy może być tak, że moje dziecko nie lubi być tak noszone? Pożyczyłam od koleżanki chustę, 5m bawełnianą, pokazała jak wiązać kieszonkę, tylko albo coś źle dociagam i jej niewygodnie albo nie lubi. Po 5 minutach od związania zaczyna się wiercić i marudzić. Może jest lepszy sposób wiązania który mogłabym spróbować?
|
|
|
|
#3236 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
No witam się kobitki
![]() Nocka w miarę ale podałam małej paracetamol bo miała zaczerwienienia na nogach i lekko podwyższoną temperaturę , teraz jeszcze śpi więc zobaczymy jak dzisiaj będzie Pogoda taka sobie ale spacerek jakiś odbębnimy Narobiłyście mi smaka tymi ciastami więc zajdę do Biedrony po masełko i coś upiekę bo mam zamrożone truskawki swoje i borówki i maliny to zrobię mix Miłego dnia ![]() Cytat:
dla mnie już jest świetnie bo jest zdrowa a ta szczepionka a raczej dwie to powinno być pierwsze szczepienie ale na pierwszej wizycie miała tylko WZW a teraz resztę , następne za 6 tygodni 3 wkłucia to musimy jakoś to jeszcze rozłożyć na czynniki żeby było samo pneumo zobaczymy . A Ty kochana jeszcze nie szczepiłaś malutkiego czy coś przeoczyłam ?Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 08:38 ---------- Poprzedni post napisano o 08:36 ---------- Cytat:
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
||||
|
|
|
#3237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja nie lubi mieć głowy schowanej, więc jeszcze niedawno nie lubiła, a teraz jak nie śpi to jej pozwalam wychylić głowę to w sumie nawet jej pasuje... ale jak po 5min Ci się denerwuje, to może źle dociągasz? albo za mocno ciągniesz nóżki, albo za słabo do siebie... możesz spróbować 2x (podwójny krzyż), piszą że ciężko się dociąga (mnie łatwiej), ale możesz zawiązać i poprawić po chwili jak Ci - moim zdaniem wygodnie zrobić żeby ta sama poła była pod spodem z przodu i z tyłu, to łatwiej zapamiętać którą połę masz pod spodem z tyłu no i od niej się zaczyna dociąganie kawałek po kawałku od strony główki... moja 2x lubi bardziej niż kieszonkę... ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Joanna: ja po pierwszym szczepieniu podałam paracetamol nawet nie czekając na noc na starszych dzieciach to one się mogą nauczyć bo jest informacja zwrotna, a u takich maluchów to jak się nie wkłują to wychodzi to samo, zresztą i tak nie wiedzą co później jest...
|
|
#3238 |
|
Wtajemniczenie
|
joanna wspolczuje
agnes czasem tak dzieci maja..u nas tez bywa różnie na szczęście noce sa ok ale za to potrafi pujsc spać o 18.00 i potem buszowac od 3.00 .. Teraz się pozbawił i spi.. Zaczyna nowe sposoby pelzania probowac Gdyby nie wiatr to byśmy trochę pobyli na dworze.. ---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- A eydrith probowalas może strzykawka? Tak mi na myśl przyszło ..ja młodemu tak syrop dawalam..
|
|
|
#3239 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie z rana... ja dziś spałam może 2h... szkoda tylko że nie przez córkę - strasznie mnie gardło boli i jestem cała polamana. Spałam dzisiaj w innym pokoju żeby się wyspać a w konsekwencji nie spałam w ogóle. Dzisiaj idę do poradni patologii noworodka i niech jej od razu zbada gardło... może przy okazji doradzi co ja mogę brać.
Jak wcześniej było mi obojętne czy kp czy mm to wczoraj wieczorem jak pomyślałam że może się bardziej rozchoruje i będę musiała brać takie antybiotyki które nie pozwalają mi kp to mi się szkoda zrobiło. |
|
|
|
#3240 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mam nadzieje ze dzis już będzie lepieji brawo za wymiary ![]() Cytat:
![]() Cytat:
na końcu jest mieszanie, ale takie raczej nie dla dzieci![]() Cytat:
witam u nas też po drugim szczepieniu było gorzej - ale wiecie co dziewczyny, czytałam ostatnio wyniki badań, które mówia że paracetamol podany po szczepieniu obniża jego skuteczność i ja nie dawałam a moja córa waży równe 7.00 kg pediatra zawsze w szoku że tylko na moim wątłym cycu tak przybiera![]() ---------- Dopisano o 09:16 ---------- Poprzedni post napisano o 09:13 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:21.

Chyba podziękujemy, bo to kupa kasy, tylko muszę teraz na prędce alternatywę znaleźć...
Generalnie jutro kończymy 4 miesiące i chętnie bym już zaczęła wprowadzać nowe produkty (w sumie to wczoraj zaczęlam
) ale przyłożę się bardziej po chrzcinach. Ale u nas też rządzić bęzie jabłko i dynia z marchewką ostrożnie, bo mam złe wspomnienia z Matyldką i zatwardzeniami ;/

mogę zarzucić innym pewniakiem
ale jakoś to będzie - musi ... 

to jedno z aż trzech ciast, które mi wychodzą

dla Laurki za wagę 
Pożyczyłam od koleżanki chustę, 5m bawełnianą, pokazała jak wiązać kieszonkę, tylko albo coś źle dociagam i jej niewygodnie albo nie lubi. Po 5 minutach od związania zaczyna się wiercić i marudzić. Może jest lepszy sposób wiązania który mogłabym spróbować?
mam nadzieje ze dzis już będzie lepiej