|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3242 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: 9 miesięcy na Poczekalni, teraz bawimy na Odchowalni. MAMUSIE LIPIEC 2014
Cytat:
też nie będę czekać zwłaszcza , że u nas jedna pielęgniara szczepi i zawsze tak mam wrażenie na chama igłę wbija w ogóle taka jakaś bez empatii baba![]() Mała miała wczoraj takie zgrubienia i zaczerwienienie więc jak na mój rozum pewnie za szybko jej wstrzyknęła Następnym razem pójdę z jakąś pałą ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:54 ---------- [QUOTE=simka234;48805514]joanna wspolczuje Tylko ojej biedak mały Cytat:
![]() Na razie jest spoko bawi się zabawkami na macie więc chyba jej przeszło . No i brawa dla Twojej córci za wagę ![]() Vibrucol daje małej na ząbkowanie i też daje radę , pamiętam 10 lat temu starszej dawałam więc skoro jest na rynku tyle lat to musi być dobry Moja pediatra sprawdzała wczoraj małej dziąsła i Laura ząbkuje , pierwsza będzie lewa dolna jedynka bo już widać zgrubienie i że się przebija Szkoda , że zęby nie odrastają
LAURA Czekam na Ciebie z utęsknieniem, wśród tych miesięcy, dni i nocy przyjdziesz na świat z wielkim krzykiem by każdy poznał dzień narodzin. Miłością tą największą zrodzisz się w bólu swej matki, by wynagrodzić Jej czekanie i życia niedostatki. |
||
|
|
|
#3243 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
Dziś moje dziecię postanowiło obudzić matkę o 6 rano zazwyczaj śpi do 7, całe szczęście po wciągnięciu 180ml mleka pospałyśmy jeszcze godzinkę Gratuluję mamuśkom wymiarów dzieci duże bobasy urosły. Eydrith ja obstawiam, że moja będzie miała jakoś 7,5 kg, no ale na mm jest, więc 7kg na piersi to wow ![]() Chyba mnie zmobilizowałyście i upiekę jakieś ciacho dzisiaj. Uwielbiam piec. Gotowanie średnio mi idzie, tzn jak już za coś się wezmę to zrobię smaczny obiad np. ale nie jestem dobra w wynalazkach typu jakieś rolady, wymyślne mięsa itd. Za to pieczenie ciast super mi wychodzi (skromność, wiem). Mam ochotę na tort z musem owocowym ![]() ![]() Cieszę się, że jakoś przetrwałyście szczepienia Joanna ja raz zrobiłam okład z sody oczyszczonej, więc jakbyś nie miała innego specyfiku to takie coś też bardzo pomaga. U nas po godzinie nie było śladu po lekkim obrzęku Odnośnie chustowania to ja zarzekałam się, że kupię chustę i będę używać. I wiecie co? Do tej pory nie mam chusty Dziecko wożę tylko w wózku, na ręce nie domaga się zbyt często. Za jakiś czas chcę kupić nosidło Tula, ale to pewnie dopiero na wiosnę, bo bałabym się nosić Młodą zimą
|
|
|
|
#3244 |
|
Raczkowanie
|
Witam z rana
narobilyscie smaka przepisami i pewnie skorzystam na dniach Magnolia moja cora w chuscie jak jest zamotlana to idziemy na spacer bo jak stoje w miejscu to jest ryk, potem jak juz zasnie to moge z nia posiedziec ![]() Oklaski dla zacnych wag dzieciaczkow my niestety nie mamy sie czym chwalic bylam u lekarki odnosnie tych kup i bylo wazenie....cora przybrala tylko 140g w 2tygodnie przez tydzien mam podawac biogaie by kupki sie ustabilizowaly (piana i wodniste ze sluzem) oraz sprawdzic ile cora zje z butelki (sciagnac pokarm z obu piersi zanotowac ile tego jest w jednej i drugiej- choc i tak to nie odpowiednik pojemnosci piersi to da nam jakis punkt zaczepienia bo udawalo mi sie calkiem sporo sciagac, zobaczyc ile wypije, potem zobaczyc czy przy karmieniu bedzie chciala jedna czy dwie piersi i jezeli bedzie ze wypila cala butle a jedna piers to moze len ja trapi i zadowala sie minimalnym zapelnieniem brzuszka, albo cos moze w technice ssania. A jesli 2piersi wypije to moze pokarm nie taki. Oczywiscie wszystko jezeli znow przybierze tylko 10g na dzien bo moze to tez byc, ze przez kupki taki slaby przyrost no i na kolejnej wizycie zqdecydujemy co dalej ile bede miala sily to bede sciagac pokarm, pytala sie czy bylabym na to gotowa bede ale juz tak robilam i teraz nie mam juz tyle mleka co wtedy - a wtedy przybierala 30g na dzien wiec byla poprawa. Jezeli nie bede sciagac mleka to pozostaje nam dokarmianie mm nie wiem dziwnie sie poczulam, bo Mlodej nigdy mm nie dalam walczac o laktacje, a teraz jeszcze nic nie przesadzone ale czuje ze trzeba bedzie dokarmiac. Ale jezeli ma byc lepiej to pogodze sie z tym ah wyrzucilam to z siebie rozszerzanie diety by w tym wypadku chyba niewiele dalo bo i tak na poczatku to nie jyest jedzenie
|
|
|
|
#3245 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#3246 |
|
Raczkowanie
|
Aha Malwiska ja mialam zapalenie pecherza na poczatku i dostalam antybiotyk na ktorym karmilam piersia
|
|
|
|
#3247 |
|
Raczkowanie
|
hej
Naskrobałyście troszkę, ale udało mi się wszystko nadrobić cytowałam i mi się wszystko usunęło![]() Aga_tka współczuję tego choróbska , biedna Basieńka oby szybko jej się poprawiło ![]() Eydrith- cieszę się, że ciacho wychodzi i smakuje ![]() Malwiska brawo dla Oliwci widzisz i w końcu i Ty się doczekałaś ![]() kularek gratuluję na pewno będziesz super Ciocią ![]() ecencia- śliczna córunia debesciara- moim zdaniem to dużo za torta, my płaciliśmy za swojego torta 220zł na 50 osób a był mega dobry i z owocami w środku w masie dodatkowo![]() Iza188- ja przeważnie robię tą drożdżowę z owoców sezonowych, robiłam już z truskawkami, malinami, jagodami i teraz ze śliwkami i z jabłkami, wg mnie najlepsza jest ze śliwkami po prostu pyyycha ![]() joanna2228- z Laurki już duża pannica oj trzeba się koniecznie spotkać, bo już się nie mogę doczekać kiedy zobaczę ją na żywo![]() malwiska-zdrówka my mamy 16 listopada![]() Oldzia20- trzymam za przyrost wagiMy mamy chustę lennylamb bawełnianą tkaną splotem skośno-krzyżowym, ale moje dziecię nie za bardzo lubi się chustować, albo ja coś źle robię,bo po kilku minutach wierci się niemiłosiernie ![]() Narobiłyście mi smaka i też chyba dzisiaj coś upichcę. Od kilku dni chodzą za mną pankejki z bananami
Nasze Szczęście "Tam jest Ci najlepiej, wiem. Cicho... ciepło... ciemno... I długo śni się dobry sen, że zawsze będziesz ze mną. Tam, moje serce stuku puk, szepce Ci zaklęcia. A ja czekam jak na cud, jak na małego księcia." |
|
|
|
#3248 |
|
Zadomowienie
|
Magnolia - mam nadzieję, ze pomoże to i u Was i polecam się
tylko dużo cierpliwości trzeba do tych kup - my mamy (tak myślę naprawdę dobrą lekarkę i ona uważa, że wszystko trzeba na spokojnie robić nie zamartwiać się od razu bo to nic nie da a jak ona mówi przyczyn zielonej kupy może być milion - a i u nas to tak do pół roku trwało - teraz są śliczne żółciutkie ale teraz myślę, że to głównie po tej marchewce joanna - pierwsze szczepienie już mieliśmy ale po 7 października powinno być drugie a do tej pory nie było bo zawsze któryś z synków chory ![]() malwiska - jak pójdziesz do dobrego, mądrego lekarza to da Ci takie leki żebyś mogła karmić bo głupotą by było jak by dał Ci inaczej przecież karmiąc też dajesz Oliwce przeciwciała i ma mniejsze prawdopodobieństwo, że się zarazi - jak starszy synuś miał 3 mies i byłam chora też miałam antybiotyk na gardło to karmiłam go w maseczce ale się nie zaraził ![]() Oldzia - a my dziś jedziemy do lekarza znowu :/ no coś nie możemy się pozbyć kaszlu/kataru podobno jakiś dobry lekarz ... zobaczymy .... i może w końcu uda się ze szczepieniem ![]() aaa dziś rano wyszłam z domu SAMA ! małego nakarmiłam i zostawiłam z tż - nie było mnie dokładnie 97 minut )) i dał radę
|
|
|
|
#3249 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u mnie są super babeczki i zawsze jestem im wdzięczna za podejście do dziecka - i do mnie bo ja zawsze taka spanikowana na szczepieniach że wstyd ...a te czopki to dla mnie zagadka, bo nie wierzę w homeopatię ale skoro działają to nie zadaję pytań![]() Cytat:
![]() umiesz piec takie rzeczy? masz talent dziewczyno ja przed ciążą nie umiałam upiec kompletnie niczego, teraz opanowałam szarlotkę, drożdżówkę i jedno ucierane ... chciałabym ogarniać sernik - moje ulubione ciasto ale próbowałam kilka razy i nigdy się nie udało![]() z Twoim chustowaniem podobnie jak z moimi wielorazówkami
|
|
|
#3250 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
na to są testy jak coś - ale trzymam kciuki żeby biogaia pomogła nie martw się kochana, nawet jeśli będziesz musiała dokarmiać to żadna ujma dla Ciebiena pocieszenie Ci napisze że moja przyjaciółka miała podobny problem z synkiem, teraz chłop z niego jak dąb, najwyższy w przedszkolu i strasznie mądry dzieciak będzie dobrzeCytat:
Cytat:
97 minut ![]() dwie godziny spaceru zrobione piękna pogoda, mogłaby się utrzymać jak najdłużej zaraz mykamy na kolejny - ależ mi się nie chce łazić
|
|
|
#3251 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc.
Dzieki dziewczyny a dzis jakos podejrzanie wyglada, oby nie....I dolaczam do mam marud, chyba zebow ciag dalszy, bo slina potokiem plynie, ale nic nie widze na horyzoncie ![]() Wspolczuje szczepien i zazdroszcze zarazem :/ i tak trzeba to przejsc, a najlepiej miec to jak najszybciej za soba. Niekapek z NUKa tez polecam Wy sie napalilyscie na pieczenie a ja wrecz przeciwnie, ani mysle dokladac sobie roboty. Nie chce mi sie i juz, nawet gdybym miala na cos ochote to pewnie zjadla bym kupne, ale niestety cierpie na brak apetytu :/U nas dzis typowo angielska pogoda. 5min slonce, 5min deszcz, czasem to i to
|
|
|
|
#3252 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Zawsze jak pada i swieci słońce to szukam tęczy - zazwyczaj znajduję Chyba zrobię te drożdżówkę dzisiaj
|
||
|
|
|
#3253 |
|
Zakorzenienie
|
wróciłam z poradni i trochę mnie babeczka wkurzyła... mala waży 5940, wszystko z nią ok, ale jak spytała się o pokarm i powiedziałam że karmie piersią no i że je 7-10minut co 3-4h to stwierdziła że to za krótko i kazała podać sztuczne
no i wyszło na to że moja córka nie może się najeść w 7minut bo to niemożliwe - więc cały czas chodzi głodna ![]()
|
|
|
|
#3254 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Natomiast jeżeli przybrała za mało to mimo ze nie czuje głodu moze sie okazać, ze taka ilosc pokarmu jaka zjada jest nie wystarczająca pod względem składników odżywczych a mm jest bardziej "treściwe" i dlatego lekarka mogła sugerować dokarmianie. Na to ile dziecko powinno przybrac jest jakis tam wzór - niestety nie znam go :/ |
|
|
|
|
#3255 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez malwiska Czas edycji: 2014-11-05 o 16:25 |
|
|
|
|
#3256 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A w ogole to tydzień temu Kinga ważyła 5900 g a długości miała 69 cm. Wagowo 10 centyl, wzrostowo ponad siatką centylowa. Ale wzrostowo i wagowo podobnie rozwija się jak starszy synus. Dziewczyny chciałam kupic młodej niekapek NUk i w sklepie było ich kilka o którym dokładnie mówicie? Były od 6 mies, 6-18 mies, jeden był z silikonowym ustnikiem inny miał jakis inny Zaopatrzylam młoda w pampersy (150 szt za 79,9 w carrefour) kaszke manna, miseczke i lyzeczki i od przyszłego tygodnia zaczynam rozszerzać dietę z glutenem. |
|
|
|
|
#3257 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#3258 |
|
Zakorzenienie
|
Hehe
Juz nie muszę tam więcej iść zwłaszcza ze mój pediatra był bardzo zadowolony z przyrostu małej i na to ze je tak krótko nic nie powiedział. Przecież nie zmusze jej do jedzenia - bo niby jak?
|
|
|
|
#3259 | ||
|
Zakorzenienie
|
Joanna - moja córa miała już 2 razy po 4 wkłucia i lekarka mówiła, że można rozłożyć, ale i tak częstsze wizyty to dodatkowy stres dla dziecka.
Cytat:
No i dawanie mm w tej sytuacji, to głupota ![]() Cytat:
Widzę, że też zaczynasz od kaszki... ja nadal się cykam, ale kaszki i taknie kupiłam. Kupowałaś zwykłą mannę czy jakąś dziecięcą? -------- Mieliśmy iść na drugi spacer, ale synek zaprotestował, Mała zasnęła, więc siedzimy w domu :/ rano byliśmy 3 godziny w zoo to starczy ![]() No i przyszedł śpiworek - rzeczywiście nówka sztuka
T. 16.1.12 Z. 30.6.14 A. 7.2.17 G. 9.1O.18 Edytowane przez bambusiek Czas edycji: 2014-11-05 o 17:51 |
||
|
|
|
#3260 |
|
Wtajemniczenie
|
malwiska jakaś nawiedzona baba
Jakaś nienormalne.. ![]() Mój tez max 10 min je chyba ze przysypia to mu się czasem 15 min zejdzie -tyle czasu mu zajmuje zęby się najesc i juz... My juz po obiadku..
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3261 |
|
Zakorzenienie
|
Coś obrazek nie wszedł, wiec jeszcze raz:
|
#3262 |
|
Rozeznanie
|
MALWISKA, coś ta lekarka dziwna
skoro Oliwka się najada i dobrze przybiera to ja w ogóle bym się nie przejmowała. EYDRITH ja piekę ciasta od dawna. Taki tort to wcale nie jest trudna sprawa. Sernik wiedeński np. tez jest całkiem łatwy w przygotowaniu. A gdybyś chciała przepis na biszkopt to mam taki, który wychodzi zawsze nie ma opcji by opadł. No i mój hit na szybko- ciasto czekoladowe do zrobienia w pół godzinki dosłownie. Składniki miesza się łyżką. Żadnej filozofii. Ja przepisy biorę z netu, polecam stronę kwestiasmaku.pl Robaczek, dlugasna ta Twoja córcia moja ze wzrostem w 97 centylu. Pewnie wysocy jesteście z Tż. A jeśli bobas wykracza poza siatkę to jakoś pediatra komentuje? W sensie czy jest to powód do zmartwień?
|
|
|
|
#3263 |
|
Rozeznanie
|
Domi znam tę stronę
Drożdżówa rośnie! Pomyliłam kolejność !!! Jakoś z tego wybrnęłam, ale czy do końca to sie okaże ok. 22 ![]() Zaskoczyła mnie rownież sól wymieniona jako ostatnia. Jaka sól?! Ile tej soli? - myślałam sobie zgadnijcie czy dodałam ? ![]() Na wierzch owoce tez juz sie "marynują" |
|
|
|
#3264 |
|
Rozeznanie
|
Dlaczego nie moge dodać 2 fot jednocześnie?? :-(
Jeszcze jabłuszka czekają
|
|
|
|
#3265 |
|
Rozeznanie
|
Ja ostatnio zrobiłam takie cudo
|
|
|
|
#3266 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
eh, człowiek ciągle się martwi czy aby wszystko jest w porządku Jedziemy jutro na przetykanie kanalika trzymajcie kciuki, bo się boję jak fiks!!---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ---------- Acha, Malwiska, ta lekarka jakaś faktycznie dziwna. Nie przejmuj się gadaniem
|
|||
|
|
|
#3267 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
byłam ponad 2h tylko![]() Cytat:
tak jak mi powiedziała,że mały ma skazę białkową a wcale nie ma także ten tego.... chyba faktycznie ma jakieś układy z producentem mm![]() Iza- rób, rób i napisz później czy smakowała Ja już zrobiłam cały talerz pankejek i połowy już nie ma i jak tu zrzucić kg po ciąży![]()
Nasze Szczęście "Tam jest Ci najlepiej, wiem. Cicho... ciepło... ciemno... I długo śni się dobry sen, że zawsze będziesz ze mną. Tam, moje serce stuku puk, szepce Ci zaklęcia. A ja czekam jak na cud, jak na małego księcia." |
||
|
|
|
#3268 |
|
Zakorzenienie
|
chwale się głużeniem mojej córeczki https://www.youtube.com/watch?v=eMpk...ature=youtu.be
|
|
|
|
#3269 |
|
Wtajemniczenie
|
domi co to za przepis?
![]() przez ciebie nie usne
[COLOR="Blue"]Skończyłem ROK!!!!: ,, Ty masz juz ROK -I tysiąc lat masz i więcej. Początkiem i końcem świata jest Twoje malutkie serce. Ty jesteś jabłkiem i drzewem, Obłokiem, gwiazdą, rozumem.-Przez ciebie to, czego nie wiem, Już umiem. Kocham |
|
|
|
#3270 |
|
Rozeznanie
|
Roksanka juz sie piecze!
Tylko...chyba jakies za rzadkie mi to ciasto wyszło :/ iiiiiii....nie bedzie kruszonki! bo mi mąki zabrakło. Także ten, ja sie nie nastawiam na super rezultaty Dobrze, ze pracochłonne nie jest.... |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:42.

też nie będę czekać zwłaszcza , że u nas jedna pielęgniara szczepi i zawsze tak mam wrażenie na chama igłę wbija
w ogóle taka jakaś bez empatii baba

ojej biedak mały
mam nadzieje ze dzis już będzie lepiej
bawi się zabawkami na macie więc chyba jej przeszło . No i brawa dla Twojej córci za wagę 

narobilyscie smaka przepisami i pewnie skorzystam na dniach
my niestety nie mamy sie czym chwalic
bylam u lekarki odnosnie tych kup i bylo wazenie....cora przybrala tylko 140g w 2tygodnie
za przyrost wagi

u mnie są super babeczki i zawsze jestem im wdzięczna za podejście do dziecka - i do mnie
masz talent dziewczyno

skoro Oliwka się najada i dobrze przybiera to ja w ogóle bym się nie przejmowała.
nie ma opcji by opadł. No i mój hit na szybko- ciasto czekoladowe do zrobienia w pół godzinki dosłownie. Składniki miesza się łyżką. Żadnej filozofii. Ja przepisy biorę z netu, polecam stronę kwestiasmaku.pl