|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
oczywiście, że jedno. Przecież są parą |
|
|
|
|
|
#1652 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1653 |
|
Raczkowanie
|
ja tutaj nie odebralam jako problemu, czy dac im jedno zaproszenie czy dwa osobne, tylko tutaj problem polega na tym, ze TZ kuzynki to przyjaciel Pana Mlodego
i zeby ten z kolei nie poczul sie pominiety w zaproszeniach, ze zostal zaproszony jako partner kuzynki a tak moglby sie poczuc, gdyby Mlodzi zostawili zaproszenie u wujkow, rodzicow kuzynki![]() bez sensu dawac im dwa zaproszenia jako: dla kuzynki z jej narzeczonym i dla przyjaciela z jego narzeczona, tylko dac jedno zaproszenie, na ktorym kuzynka bedzie wypisana jako pierwsza z racji tego, ze jest kobieta ale, ze forma przekazania zaproszenia bedzie calkiem inna to kazdy bedzie sie czul rownorzednie na spotkaniu, na ktorym beda obydwoje kazdy z nich bedzie wazny i tak samo doceniony- PM poswiecila czas, aby wreczyc im zaproszenie osobiscie i spotkac sie z kazdym z nich- i z kuzynka i z przyjacielem a do tego kolejny plus bo jest pretekst, zeby sie spotkac ![]() ciesze sie, ze pomoglam!
Edytowane przez pattwie Czas edycji: 2014-09-30 o 15:30 |
|
|
|
|
#1654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co innego gdybyś nie wiedziała kim będzie osoba towarzysząca a tu, prosta sprawa- oboje są parą, znacie ich, więc luzik. Kolega mojego partnera zapraszał na wesele a na zaproszeniu i tak jestem wpisana pierwsza, bo takie są zasady. I co mój facet miałby mieć dąsy, że został niby potraktowany jak osoba towarzyszącą? |
|
|
|
|
|
#1655 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1656 |
|
Raczkowanie
|
nie
ale moim zdaniem gdybys dala tej dziewczynie zaproszenie, wtedy kiedy dawalas jej rodzicom i ona by mu pozniej podczas ich rozmowy telefonicznej powiedziala "sluchaj dostalismy zaproszenie na wesele do XiY.." to wtedy Wasz swiadek moglby sie poczuc pominiety ze on osobiscie nie byl podczas tego wreczania i nie dlatego, ze jednak nie dojechal na umowione spotkanie tylko w ogole nie mial szansy byc![]() wg mnie zawsze powinna byc wypisana kobieta, nie wazne kto jest glownie zaproszony a kto tylko OT, ale uwazam, ze ta glownie osoba zaproszona przede wszystkim powinna byc podczas wreczania zaproszenia ![]() a jezeli w tej sytuacji beda na spotkaniu obydwoje to poczuja sie tak samo wazni bez wzgledu na to kto jest wypisany pierwszy
|
|
|
|
|
#1657 |
|
Przyczajenie
|
A mnie się nie podoba jak para młoda ze świadkami siedzą przy osobnym stole !
Edytowane przez Digolinka Czas edycji: 2014-11-03 o 08:19 |
|
|
|
|
#1658 |
|
... choć nie Westwood
|
A z kim mają siedzieć?
|
|
|
#1659 |
|
Zakorzenienie
|
Ja na pewno nie będę siedzieć z rodzicami tylko ze znajomymi i właśnie ze świadkami
|
|
|
|
|
#1660 |
|
Zakorzenienie
|
my też siedzieliśmy ze świadkami, dla mnie to lepsza opcja
Żona 2013 Mama 2015 Mama 2016 Edytowane przez Fantasmagori Czas edycji: 2014-11-03 o 11:22 |
|
|
|
|
#1661 |
|
... choć nie Westwood
|
Ja sie nigdy nie spotkałam z tym, zeby mlodzi siedzieli z rodzicami.
|
|
|
#1662 |
|
Konto usunięte
|
My też będziemy siedzieć w gronie znajomych, rodzice gdzieś dalej
|
|
|
|
|
#1663 |
|
Zakorzenienie
|
ja też nie, na wizażu dopiero przeczytałam, że niektórzy siedzą z rodzicami
|
|
|
|
|
#1664 |
|
Konto usunięte
|
Ja np. nie za bardzo też rozumiem jak można w ogóle siedzieć tylko z mężem bo o takich przypadkach też słyszałam
|
|
|
|
|
#1665 |
|
Raczkowanie
|
Kilka lat temu tak było. I jeszcze w różnych miejscach tak się robi... Na weselu mojej kuzynki 7 lat temu było tak, że z nimi przy stole siedzieli świadkowie i rodzice. I mój TŻ też koniecznie chciał siedzieć koło rodziców (oni są trochę dziwni i chciał im sprawić przyjemność), ale na szczęście posłuchał mnie i mojej mamy. Która powiedziała, że lepiej jeśli oni będą siedzieć z gośćmi
|
|
|
|
|
#1666 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam, że to nie jest faux pas.
|
|
|
#1667 |
|
Wtajemniczenie
|
My niedawno zostalismy zabroszeni na slub i wesele (przynajmniej tak zrozumielismy) ok 3-4 h drogi od nas. Ok, wykupilismy zakwaterowanie, wszystko ok.
Niedawno jednak przyszlo do nas 'oficjalne' zaproszenie, z ktorego dowiedzielismy sie... ze slub juz sie odbyl I ze zaproszeni jestesmy tylko na przyjecie. Mlodzi po prostu smigneli sobie do NZ na slub (z przyczyn swiatopogladowych) Nie jestesmy jakos bardzo urazeni, ale jakos tak... dziwnie |
|
|
|
|
#1668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1669 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak najłatwiej ustawić stół. Główni zainteresowani gdzieś na środku a przy nich stoły. Ostatnio byłam na weselu znajomych - stół z parą młodą i świadkami w głównym miejscu, na przeciwko stół z jej bliskimi znajomymi, zaraz obok dwa stoły ze znajomymi a po drugiej stronie - rodzice, rodzina. Bardzo mi się to spodobało. Młodzi ludzie w swoim gronie a starsi po drugiej stronie i najfajniejsze było to, że nie rozdzielali rodziny panny młodej i pana młodego. Dobry sposób na bliższe poznanie się ![]() Rok temu byłam na weselu gdzie właśnie po prawej stronie była rodzina panny młodej, po lewej pana młodego, gdzieś w środku znajomi a ostatni stolik za rodziną młodego to chyba mniej lubieni znajomi i koledzy z pracy. Totalny niewypał. Jak i całe wesele
|
|
|
|
|
|
#1670 |
|
Konto usunięte
|
Nie wiem jak inni, ale moi rodzice jak i TŻa bardziej woleliby siedzieć ze swoją rodzinką, której np, dawno nie widzieli niż nas, bo to przecież nasz dzień, nie ich
![]() Mój brat siedział przy jednym stole ze świadkami, rodzicami i chrzestnymi, bo akurat taki był rozstaw stołów. Ale nie uważam za faux pas siedzenie tylko ze świadkami, bo i dlaczego?
|
|
|
|
|
#1671 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Tak, wszyscy goscie (ktorych znamy) byli tak samo zaskoczeni. Dostalismy poczta zawiadomienie 'save the date' bo para sie pobiera 6 grudnia. A na zaproszeniu wyslanym pozniej oglosili ze juz sie pobrali na poczatku pazdziernika. Ale jak mowie, nie jest to jakies wieeeelkie faux pas, po prostu sytuacja warta opisania |
|
|
|
|
|
#1672 |
|
Zakorzenienie
|
A to przyjęcie to taka kawa, ciastko i za 2 godzinki do domu, czy raczej kilkugodzinne i z pompą? Ja zazwyczaj nie rozróżniam, czy jadę na dwudniowe wesele czy na obiad, tylko kieruję się sympatią do Pary Młodej
![]() Skoro oni są z Australii, to pewnie jest też inny sposób podchodzenia do tematu wesela A tak z ciekawości, to jakie to są kwestie światopoglądowe, że wzięli ślub za granicą?
|
|
|
#1673 |
|
Wtajemniczenie
|
Przyjecie ma byc od 16, koniec nie zostal sprecyzowany. Pewnie wczesne godziny wieczorne. Czy z pompa? Wiem tylko, ze ma byc w stylu lat 60 i maja byc gry i zabawy trawnikowe
Ja nie znam bardzo Pana Mlodego - widzialam go 2 razy. Za to moj Tz zna go od lat i bardzo lubi. Natomiast Panna Mloda - no coz, Tz widzial ja 2 razy w zyciu. Na wesele ich wspolnego kumpla nie przyszla (a bylo przygotowane menu dla wegan). Ogolnie odmawia kontaktu z kimkolwiek, kto nie podzila jej przekonan. Dlatego chcielismy isc na slub dobrego kolegi tz, bo go lubimy. Natomiast na samo przyjecie - zastanowilibysmy sie czy robic taka wycieczke, szczegolnie ja, bo musze brac wolne w pracy. Tz pewnie pojechalby tak czy inaczej. Nie zauwazylam innego podchodzenia do kwestii wesel - zwykle jest slub z przyjeciem - troche bardziej formalnym, ale tez nie zawsze. Zdecydowali sie na slub w Nowej Zelandii, bo tam legalne sa malzenstwa homoseksualne (oni sami sa hetero) i w ramach protestu postanowili nie brac slubu w Australii. |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1674 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1675 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie, zdecydowanie slub jest tu wazniejszy niz przyjecie, moj Tz urodzil sie tu i wychowal i byl bardzo zakoczony cala sytuacja
|
|
|
|
|
#1676 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Dlatego nie podobają mi się okrągłe stoły,bo mnie się zdarzało już siedzieć tyłem do Młodych. Moim zdaniem to źle pomyślane i każdy powinien Młodych widzieć. To samo z osobnymi salami, jedni tańczą, muzyka gdzieś tam gra,a reszta gości przy stołach konsumuje w ciszy |
|
|
|
|
|
#1677 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1678 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1679 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#1680 |
|
Zakorzenienie
|
[1=193b1b6e1ddfcb4e7f6608e 02b30ba9b0746877a_6871979 10e488;48832311]a w czym to przeszkadza?
Jeśli sala jest odpowiednio dobrana na ilość osób, to nikt nie będzie szturchał osoby siedzącej przy stole, jeśli o to chodzi [/QUOTE]Tzn. ja mam doświadczenie z takimi hotelami, gdzie sala jadalna była oddzielona od tanecznej szybą. Było więc wszystko widać, słychać (oczywiście trochę ciszej- można było swobodnie rozmawiać), ale nikt się przy stole nie pałętał A jak wszystko jest na jednej sali, to zazwyczaj są to sale na tyle małe, że nie ma takiego spokoju. Ale nie byłam w każdej sali w Polsce, więc pewnie są też takie duże, w których 2 strefy da się oddzielić Wtedy kłopotem może być tylko za głośna muzyka.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:58.

I ze zaproszeni jestesmy tylko na przyjecie. Mlodzi po prostu smigneli sobie do NZ na slub (z przyczyn swiatopogladowych) 
A tak z ciekawości, to jakie to są kwestie światopoglądowe, że wzięli ślub za granicą?