![]() |
#2881 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. 3
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() proponuję przetestować na sobie i ubrać się tak, jak chcecie ubrać dzidzie do snu, czyli ubrać się w długą piżamę ze skarpetami ewentualnie jak jeszcze uważacie że zmarźnie to jakieś koszulki spodenki spodeneczki mile widziane, wejść w śpiwór a na koniec jeszcze kołdre na siebie narzucić o ile już wam nie będzie ciężko się ruszyć i tak spać przy 20 stopniach, dobranoc ![]()
![]() Edytowane przez ojustyna Czas edycji: 2014-11-09 o 21:21 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2882 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jeszcze połowa mi została ![]()
![]() |
#2883 |
Rozeznanie
|
masz jeszcze sporo czasu by dokończyć, jednak przy tej długości imienia dobrze, że zaczęłaś wcześniej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2884 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nouvelle2 - śpiwór świetny! ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2885 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ale babeczka z aukcji ma boskie rajstopy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2886 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() niunia_ona a skąd masz materiał na te literki? Chyba też je zrobię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2887 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja właśnie chyba rozumiem, o co Ci chodzi. Dążysz do tego żeby nie przegrzewać dziecka i nie przyciskać go zbyt dużą warstwą kocy, otulaczy czy kołder, co może być szkodliwe dla rozwoju jego postawy/kości/bioder. dobrze myślę? Tylko nie popadajmy w skrajność. Bo chyba nie jest tak, że my tu wszystkie chcemy przykrywać noworodki wełnianymi kocami i pierzynami jednocześnie, a prawidłowo było by położyć dziecko nago. Staram się po prostu dowiedzieć JAK NALEŻY ROBIĆ PRAWIDŁOWO. Ale jeżeli chcemy zrezygnować w ogóle z przykrycia, to musimy ubrać dziecko w kilka warstw, a to też powoduje nacisk i skrępowanie. No bo przecież nie położymy dziecka w samym body. Każdemu, kto położy się spać w cienkiej piżamie bez przykrycia w pomieszczeniu, w którym jest 19 stopni, będzie zimno. Kiedy śpimy, nie ruszamy się intensywnie, to organizm szybciej się wychłodzi, więc miło do snu być ubranym lub przykrytym cieplej niż w ciągu dnia. Nie zauważyłam tutaj nikogo, kto chce przykrywać noworodka pierzyną.... Większość z nas też nie pisała tu o ubieraniu dzieci w kilka warstw, a następnie przykrywaniu ciężkimi kołdrami (i najlepiej wszystko ścisnąć imadłem, co by dziecko przypadkiem się nie odkryło). A drążąc temat dogłębnie i czepiając się bzdur- czy na dziecko przebywające w brzuchu matki, wody płodowe i te inne duperele nie wywierają nacisku? To nie kosmos, siła grawitacji działa. Więc nacisk cienkiego kocyka nie spowoduje szkód według mnie. Ciężkiego, wełnianego koca czy pierzyny- może. I rozumiem, że do ośrodka rehabilitacyjnego trafiają dzieci z problemami bioderkowymi. Ale bioderka też można uszkodzić nieprawidłowo podnosząc dziecko przy przewijaniu (notoryczne) czy wykręcając dziecko przy zmianie ubranka. I raczej tutaj dopatrywałabym się przyczyny problemów z biodrami, a nie w kilkunastu gramach wagi cienkiego kocyka. Ale nie jestem fizjoterapeutą albo ortopedą, nie dysponuję rzetelnymi, medycznymi badaniami, jestem po prostu racjonalnie myślącym człowiekiem. A przynajmniej tak mi się wydaje ![]() ---------- Dopisano o 23:07 ---------- Poprzedni post napisano o 23:06 ---------- trzeba było se nazwać dziecko 'Ala' ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2888 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
( nie ma mowy o kołdrze z pierza lub kamieni!!! ) Zapewniam, że jest lekka, bo byłabym chyba idiotką gdybym jakimś ciężarem przykryła babcię. jest lekka jak puszek okruszek ![]() po 2. czy koc, czy śpiwór itp.? nie krepuje ruchów???? moim zdaniem równie tak samo jak moja kołderka puszkowo-okruszkowa ![]() co do temperatury : jeżeli jet wysoka temperatura w pomieszczeniu czy z kaloryfera czy pieca, zawsze wysusza błony śluzowe itp. nie ma reguły!! Cytat:
inny świat! jak dla mnie ![]() Nie przegadasz mi a ja Tobie. każdy wie swoje i niech tak zostanie. KONIEC ![]() Cytat:
![]() a szkoda, bo lista imponująca ![]()
![]() |
#2889 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2890 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() i gratki zakupu wózka ![]() ![]()
![]() |
#2891 |
Zakorzenienie
|
lesyeux obawiam się, że część tych mam z samiutkiego początku wątku mogło po prostu stracić ciąże. To jest niestety częste na takim wczesnym etapie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2892 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z tego co wiem, jest zasada ze dziecko powinno miec warstwe wiecej ubrania niz dorosly.... Oczywiscie kazde dziecko jest inne, i to trzeba brac pod uwage. Nie powinno sie przedobrzyc, ale tez nie powinno sie przesadzac i ubierac za lekko ![]() Nie popadajmy tez w paranoje nikt nie jest milionerem zeby kupowac ubran z jak najlepszych materialow, czy nie wiadomo czego , poscieli materacykow itd. wiadomo kazdy chce jak najlepiej, wiec mysle ze wszystko i tak bedzie dobre to co zrobimy, kupimy, czy w co ubierzemy ![]() ---------- Dopisano o 23:24 ---------- Poprzedni post napisano o 23:22 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2893 |
Zakorzenienie
|
kończąc mój przydługi wywód na temat przykrywania dziecka:waga wypełnienia przykładowej kołderki z Ikei 300 gram, całość- 575, ale siłę nacisku to już by tu jakiś fizyk musiał obliczyć, ja na fizyce tylko ściągałam...
![]() ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:25 ---------- crystal gratuluję zakupu wózka! ![]() ![]() ![]() Edytowane przez nouvelle2 Czas edycji: 2014-11-09 o 22:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#2894 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:35 ---------- Poprzedni post napisano o 23:30 ---------- Cytat:
![]() Dziekuje ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2895 |
Zakorzenienie
|
a ja chyba znalazłam prezent 'dla siebie' na Gwiazdkę
![]() ![]() a wszystkim mamom szukającym naprawdę lekkiego przykrycia, polecam (już drugi raz) to: http://www.pinknomore.pl/muslinowa-chusta-gangsta-owce/ . Naprawdę fajne, milusie, spore, świetnej jakości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2896 |
Zakorzenienie
|
Mowisz o szlafrokach
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tak mowilam ze nie kupie szlafroka, a jednak go kupie bo nie wyobrazam sobie chodzic po szpitalu z gola du*** hihi w sensie tylko w koszuli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2897 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a listę chyba troszkę później stworzyłyśmy jak już się bliżej poznałyśmy ![]() Cytat:
![]() Tymczasem uciekam pać . Kolorowych snów ![]()
![]() |
#2898 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Szlafrok Ci się na pewno przyda w szpitalu. (ale do tej Twojej bajecznej kliniki to musisz mieć co najmniej taki kultowy jak Hugh Hefner ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2899 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a jeszcze pamiętam stres, kiedy to oczekiwało się widoku ruszającego się serduszka na USG ![]()
![]() |
#2900 |
Zakorzenienie
|
A ja zamierzam krępować i otulać moja dzidzie przy pomocy WOOMBIE
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2901 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2902 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2903 |
Zakorzenienie
|
Witam lecę na lumpki bo czynne od 8.30 odezwę się potem do tego co pisalyscie.
![]() |
#2904 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Prawie jak Hugh Hefner ![]() Trzeba nie zapominac o sobie mnie moj TZ goni juz, ze chodze na zakupy, a sobie nic nie kupie, a maluszkowi co chwile....tak to juz jest hihi ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2905 |
Zadomowienie
|
A mnie kot obudził z rana, chyba myśłałam, że Pani mu do pracy zaśnie. A teraz śpi łobuz.
Wczoraj byliśmy odwiedzić 2miesięcznego kuzyna. Mały Tymek jest słodki i bardzo grzeczny, ale mierzy już uwaga - 74 cm. Jakby nasze maleństwo się tak spore urodziło, to moich mikro cuszków bym nie pozakładała ![]() Moje maleństwo tak mało się rusza, na aplikacji moja ciąża kazali już obserwować ruchy, a ja jak raz dziennie poczuje to tyle ![]() CO to jest te wombi?
Tak to jest zawsze było,że za złotem goni cały świat. A ja wiem Twoja miłość -To jest skarb jedyny jaki znam ![]() 7.7.2012 godz 17 ![]() 7.3.2015 moje druga miłość ![]() Anioły nie mają przecież chandry, gorszego dnia, zmarszczek i okresu
|
![]() ![]() |
![]() |
#2906 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2907 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do wydawania pieniędzy, mam też tak jak Wy, wciąż myślę o Maleństwie. Wczoraj do TŻ mówiłam, co potrzebujemy dla Małej i gdyby ktoś pytał, co chcę na urodziny, to ma te rzeczy powymieniać, niech ktoś sobie wybierze. I oczywiście wszystkie dla Malucha ![]() ![]() a co do wózka, my dostaniemy używany, przywiozą nam go w styczniu i już odliczam czas, bo chciałabym już podusię i kocyk skompletować itd. ![]() Aaaa i wiecie co, kocham lupmepksy, za to, że są. Policzcie ile byśmy wydały bez zakupów w lupmku na ciuszki dla dziecka.... szok ![]()
![]() |
#2908 |
Zakorzenienie
|
witam się z rańca
![]() dzis humor zdecydowanie lepszy! uff czyli chandra ciązowa minela chociaz na chwilę. byłam rano na badaniach krew, mocz, HIV, HCV dzis wyniki po południu. Dziewczyny ten temat chyba nie był poruszany wcześniej. Dzis po wypróżnieniu się na papierze miałam żywą krew- na 100000% z odbytu. Zanim zaszłam w ciąze kilka razy w życiu z odbytu wychodziły mi żylaki nie krwawiące, bralam na to jakis procto hemolan. Nic mnie teraz nie boli ani nie piecze, wiec nie dzownie do lekarki ale wydaje mi się że uszkodziła się jakaś mi błona TAM i stąd to krwaiwienie. Czy ktoras juz MAMA obecna miala taki problem w ciąży? wy tutaj o wozkach, ubrankach, sliczne to wszystko!az sie patrzec chce ![]() Dzis kolejny super sen- spowiadalam się księdzu-kobiecie, że z męzem nie uprawiam sexu bo się boję w ciązy...ale nie wiem czy dostałam rozgrzeszenie ;P
#2909 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#2910 |
Zakorzenienie
|
no czyli raczej w ciazy normalne... dobrze ze w piatek mam wizyte bo juz sie docekac nie mogę, a dzidzia od rana sie nie rusza, tzn jakos po 6 puknelo mnie z dwa razy i cisza;(
ponarzekałam i młode sie odezwało ![]()
38/40 ![]() ![]() Edytowane przez smv Czas edycji: 2014-11-10 o 07:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:44.