Marcowe Mamy 2015 cz. 4 - Strona 13 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-11-20, 13:59   #361
EdithS
Zadomowienie

Dot.: Marcowe Mamy 2015 cz. 4

A mi właśnie szwagierka zadzwoniła, że w sobotę przywiozą nam wyprany wózek i fotelik do samochodu, cieszę się, chyba będzie stać w pokoju, bo nie ma gdzie, chyba, że go na te 3 miesiące do dziadka wywiozę, ma dużo miejsca w mieszkaniu. Cieszę się
EdithS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 14:01   #362
crystal25
Zakorzenienie

witajcie ja dopiero sie obudzilam, wstyd jak nic wstawac o tej godzinie... zjadlam sniadanie i.... i przez to najchetniej poszlabym sobie jeszcze spac ale nie wypada
crystal25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 14:03   #363
nouvelle2
Zakorzenienie

wklejam fajny post z karuzelkami DIY, może któraś z Was zainspiruje się do zrobienia czegoś samodzielnie: http://wronek.pl/karuzela-dla-niemow...0-mobilow-diy/
U mnie nad łóżeczkiem zawisną własnoręcznie zrobione pompony tiulowe, a ewentualną muzyczkę-kołysankę puszczę z pozytywki albo z neta

tout petit fille szczerze współczuję przeprawy z ZUS, bo u mnie jest to samo... O tyle dobrze, że u mnie tą sprawą zajął się tata i ja tylko papiery podpisuję, bo bym psychicznie nie wyrobiła, strasznie dużo nerwów mnie to kosztuje. Tyle, że u mnie postępowanie się już zakończyło i wydali niekorzystną dla mnie decyzję. Więc lądujemy w sądzie, bo oczywiście będę się odwoływać

we're not in Wonderland anymore, Alice.
nouvelle2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 14:05   #364
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kruszynkaa88 Pokaż wiadomość
dzień dobry dziewczynki
ale ja sie nie wyspałam dzisiaj, jeszcze za oknem ponuro, kropi ahhh nic sie nie chce
O 7 rano dzwonił kurier około 12 przyjedzie łózeczko ale idzie w kartonie do piwnicy, skrecac bedziemy gdzies w lutym cieszę się, że już coś będzie
Byłam wczoraj z tatą i przyszłym mężem menu wybierac na ten nasz cywilny, niby tylko 13 osób nas będzie, ale pojesć trzeba
Jejku jeszzce troche i będę żoną
W ogóle dlowiedziałam się, że moja bratowa ma dla mnie 4 kartony ubranek, grzechotek, tetr po swoim synku i jeszzce jedna znajoma ma peeeeełno ubrań i rzeczy, no i musze opanować zakupy bo będę miała tego pełno, ale musze zamówić busa aby to zabrał dla mnie z holandii koszt będzie spory ale warto

Mam nadzieję, że chociaz u Was za oknem lepiej. Uciekam robić śniadanko- paróweczki bobaski mmmm mogłabym je jeść codziennie

a łóżeczko zamówiłąm to:
Napewno nie mozesz sie doczekac slubu
Uwierz mi ze warto, sama polowe swoich zakupow mam z Holandii... i jestem bardzo zadowolona Co wpadam do mamy na weekend, to obskakujemy wszystkie sklepy
za zakup lozeczka sliczne jest
Stary 2014-11-20, 14:05   #365
nouvelle2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez EdithS Pokaż wiadomość
A mi właśnie szwagierka zadzwoniła, że w sobotę przywiozą nam wyprany wózek i fotelik do samochodu, cieszę się, chyba będzie stać w pokoju, bo nie ma gdzie, chyba, że go na te 3 miesiące do dziadka wywiozę, ma dużo miejsca w mieszkaniu. Cieszę się
ale masz faaaaajnie! ja to bym chciała dostać od kogoś fotelik, bo niestety ten co mam, prawie nówka, nie pasuje nam do wózka. Oczywiście nie to, że mi kolor nie pasuje, tylko o konstrukcję chodzi
Będziemy musieli kupić

Stary 2014-11-20, 14:09   #366
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szkrabeniek Pokaż wiadomość
Hej Kochane

Witam się z Wami w ten pochmurny dzień. Dziś od rana robię pranko wczoraj byłam na lumpku i kupiłam małe co nieco dla Naszego Cudowniuszka. Jak wyprasuję to porobię zdjęcia i Wam pokażę.

Ja ostatnio szaleje na temat świąt - najchętniej ubrałabym już cały dom w ozdoby Mąż się ze mnie śmieje no ja na to nic nie poradzę że jak słyszę w radio pierwszy raz last christmas to mi się łza w oku kręci

Pisałyście wcześniej odnośnie tych laktatorów medela - na allegro sprawdziłam używany od 60 zł można wylicytować Ja sama jeszcze nie wiem, w sumie jak Mały dossie się do piersi to laktator chyba nie będzie potrzebny - tak mi się wydaje. Mnie piersi swędzą tak okropnie i muszę pomyśleć o wkładkach laktacyjnych bo coraz bardziej zaczyna lecieć siara. W sumie od 20 tyg się pojawiła ale teraz to już masakra

Oprócz ubranek nie mam nic dla Maluszka. Mąż mówi, że zabierzemy się za wyprawkę po świętach - myślę, że ma rację - w dobie dzisiejszych czasów wszystko jest przecież dostępne od ręki - chociaż nie powiem - powolne kupowanie i składowanie też ma swoje plusy. My po wcześniejszych przeżyciach jednak mamy taki mały dystans. W każdym razie jak Mąż zleci na święta to bierzemy się do akcji
czekamy na zdiecia I z TZ zakupy sa fajniejsze, a plus jest taki, ze w styczniu i juz po swietach zaczynaja sie mega promocje na ktore my czekamy

---------- Dopisano o 14:09 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ----------

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
W lumpie nie ma przymierzalni ;/ a na oko były ok.. Zła jestem ;(
wystaw na tablice.pl czy olx nie znam dokladnej nazwy teraz a napewno ktos kupi
Stary 2014-11-20, 14:10   #367
pani22ka
Zakorzenienie

Podczytuję Was, od czasu do czasu, z krzaka

Mon9, jestem wstrząsinęta Waszą historią, mocno trzymam za Was kciuki. Masz wybitnie silną córę! Dzielna Helena!

MaMusKA29, nie martw się. Jakby cokolwiek się działo, to by Ci założyli szew na szyjkę. Moja szyjka miała 1,7 cm (szew założony w 16 tc). Chciałabym mieć taką długaśną jak Ty
strch jest wielki, ale nikt by Cię nie wypuścił bez passera lub szwu, gdyby było bardzo źle
Leżenie nie jest fantastycznym stanem, ale jak mus to mus.

Cytat:
Napisane przez ojustyna Pokaż wiadomość
*Warto zaopatrzyc się w mała puszkę mleka 1 bo nawet jak bedziesz karmic cyckiem to tego mleka na poczatku nie bedzie az tyle żeby wykarmić, ja mam Bebilon pronutra, ja dokarmiałam przez pierwszy tydzień.
lista, jak lista, każda będzie mieć swoje hity i kity. zawsze jednak dobrze mieć punkt odniesienia
ale tu się nie zgodzę. wszelkie dokarmianie nie jest fajne, gdy chcemy karmić piersią (wiem to, bo mój syn był 5 dób w inkubatorze i wtedy był po prostu karmiony butelką; potem to jest walka o kp, a nie naturalny proces).
dzieci to leniuszki - szybko przyzwyczajają się do używania kilku mięśni (przy mm) i nie chcą używać kilkudziesięciu (jak przy kp).

jeśli mieć coś w razie W, to lepiej pojedynczą saszetkę z Rossmanna lub małą buteleczkę z porcyjką z apteki.

nie ma czegoś takiego jak "nie ma tyle mleka by wykarmić". jest. jest tyle ile maluszek potrzebuje. noworodki mają tyciunie żołądeczki. tak jak Mon9 pisze - każda kropla siary, mleczka - drogocenna

Edytowane przez pani22ka
Czas edycji: 2014-11-20 o 14:13 Powód: lit.
pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 14:10   #368
marta24171
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle2 Pokaż wiadomość
wklejam fajny post z karuzelkami DIY, może któraś z Was zainspiruje się do zrobienia czegoś samodzielnie: http://wronek.pl/karuzela-dla-niemow...0-mobilow-diy/
U mnie nad łóżeczkiem zawisną własnoręcznie zrobione pompony tiulowe, a ewentualną muzyczkę-kołysankę puszczę z pozytywki albo z neta

tout petit fille szczerze współczuję przeprawy z ZUS, bo u mnie jest to samo... O tyle dobrze, że u mnie tą sprawą zajął się tata i ja tylko papiery podpisuję, bo bym psychicznie nie wyrobiła, strasznie dużo nerwów mnie to kosztuje. Tyle, że u mnie postępowanie się już zakończyło i wydali niekorzystną dla mnie decyzję. Więc lądujemy w sądzie, bo oczywiście będę się odwoływać
Świetne te karuzele moja siostra kiedyś z takich filcowych kuleczek jak są na pierwszej fotce robiła bransoletki, korale i kolczyki.
Stary 2014-11-20, 14:14   #369
tout-petit-fille
Zadomowienie

Cytat:

Rzeczywiście nerwów z nimi jest co nie miara, jeśli i u mnie będą problemy, również idę z nimi do sądu. A jaka jest u Ciebie sytuacja, że dostałaś odmowę? (jeśli można zapytać)

tout-petit-fille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 14:14   #370
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kruszynkaa88 Pokaż wiadomość
Dziewczynki, o jakich myślicie butelkach i smoczkach? Bo ja na pewno chcę jedno i drugie z tej samej firmy, aby smoczek miał ten sam kształt
Myśle nad nukiem, bo ponoć z niego mają dobry kształt smoczki i dziecko szybko je akceptuje, ale kurcze nie wiem, prawie codziennie odlądam i dupa
Ja nie planowalam miec smoczkow, ale jeden kupilismy w aptece na wszelki wypadek a drugi dostalismy od mojej mamy, w paczce dla przyszlych mamus darmowej.... a smoczek lepszy niz ten co kupilismy butelki kupilam 3 z roznymi dziubkami z bebe confort bo byla promocja, a swoja cene maja nie mala, i zobaczymy czy bedziemy musieli zmieniac czy nie, na poczatek wystarczy
Stary 2014-11-20, 14:16   #371
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
ale masz faaaaajnie! ja to bym chciała dostać od kogoś fotelik, bo niestety ten co mam, prawie nówka, nie pasuje nam do wózka. Oczywiście nie to, że mi kolor nie pasuje, tylko o konstrukcję chodzi
Będziemy musieli kupić
ja wózek to wymarzyłam sobie inny,
kolor też mi nie podchodzi, ale mimo to się cieszę, bo jednak to bardzo duża oszczędność dla nas, a ten jest tylko po 1 dziecku użyty, więc funkcjonuje bardzo dobrze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg tako.jpg (13,2 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg tako2.jpg (36,5 KB, 10 załadowań)
Stary 2014-11-20, 14:20   #372
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niunia_ona Pokaż wiadomość
haha no racja i tak robimy malutkie wesele bo nie stać Nas , a nie będę kredytu kolejnego brać na wesele starczy nam kredyt na mieszkanko nasze
Dobre podejscie Tez robilismy skromnie i takie na ktore nas stac bez brania kredytow, i nie zalujemy niczego, pomimo tego ze chcielismy cos wiecej, ale wiadomo pieniazki.....
Stary 2014-11-20, 14:23   #373
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość

Mon9, jestem wstrząsinęta Waszą historią, mocno trzymam za Was kciuki. Masz wybitnie silną córę! Dzielna Helena!

MaMusKA29, nie martw się. Jakby cokolwiek się działo, to by Ci założyli szew na szyjkę. Moja szyjka miała 1,7 cm (szew założony w 16 tc). Chciałabym mieć taką długaśną jak Ty
strch jest wielki, ale nikt by Cię nie wypuścił bez passera lub szwu, gdyby było bardzo źle

lista, jak lista, każda będzie mieć swoje hity i kity. zawsze jednak dobrze mieć punkt odniesienia
ale tu się nie zgodzę. wszelkie dokarmianie nie jest fajne, gdy chcemy karmić piersią (wiem to, bo mój syn był 5 dób w inkubatorze i wtedy był po prostu karmiony butelką; potem to jest walka o kp, a nie naturalny proces).
dzieci to leniuszki - szybko przyzwyczajają się do używania kilku mięśni (przy mm) i nie chcą używać kilkudziesięciu (jak przy kp).

jeśli mieć coś w razie W, to lepiej pojedynczą saszetkę z Rossmanna lub małą buteleczkę z porcyjką z apteki.

nie ma czegoś takiego jak "nie ma tyle mleka by wykarmić". jest. jest tyle ile maluszek potrzebuje. noworodki mają tyciunie żołądeczki. tak jak Mon9 pisze - każda kropla siary, mleczka - drogocenna
ja bym bardzo chciała karmić tylko piersią przynajmniej pierwsze 6 miesięcy i niczym innym nie dokarmiać i poić, nawet wodą czy herbatkami. Dużo o tym czytałam i tak jak piszesz mleko matki z piersi ma wszystko, gasi pragnienie i głód dziecka i bardzo chciałabym by mi się to udało

novuelle2 karuzele piękne, chętnie bym zrobiła, tylko nie mam na czym jej zawiesić, bo nie mam takiego haka na suficie i nie mam długiego stabilnego badylka do przymocowania na łóżeczko...
Stary 2014-11-20, 14:25   #374
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
duuuże wesela nieee, jak byłam na takich po 250 osób to mi się nigdy nie podobało, bo już na samej imprezie słyszałam niezadowolenie obcych ludzi, więc wychodze z założenia że takich ludzi nie chcę co to z samej ciekawości przychodzą a nie po to żeby nam towarzyszyć w takim pięęęknym dniu
a co do dekorowania, to można i takie mniejsze wesela, mi się marzy takie na 80 osób max
W tamtym roku bylismy na weselu Taty mojego TZ, nazapraszali rodziny, nawet im za samolot placili i hotele i polowa i tak siedziala i narzekala a my mielismy skromnie, ok 20 osob, i nie bylo zadnego jeczenia, bo byli sami najblizsi, rodzice, rodzenstwo, i przyjaciele
Stary 2014-11-20, 14:29   #375
nouvelle2
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tout-petit-fille Pokaż wiadomość
Rzeczywiście nerwów z nimi jest co nie miara, jeśli i u mnie będą problemy, również idę z nimi do sądu. A jaka jest u Ciebie sytuacja, że dostałaś odmowę? (jeśli można zapytać)
u mnie to w ogóle zakwestionowali całe ubezpieczenie mnie. Że niby nie powinnam być ubezpieczona w takim układzie (jestem osobą współpracująca przy działalności gosp. i z mocy ustawy podlegam ubezpieczeniu). Także po prostu ręce opadają

Cytat:
Napisane przez marta24171 Pokaż wiadomość
Świetne te karuzele moja siostra kiedyś z takich filcowych kuleczek jak są na pierwszej fotce robiła bransoletki, korale i kolczyki.
ta filcowa jest świetna i chyba najłatwiej ją wykonać

Stary 2014-11-20, 14:33   #376
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
Jasne, oto ona. Pisania przez nią i dokładniej to to co jej się przydało, ja sama jej jeszcze nie przewertowałam, chociaż sporo rzeczy będzie innych, wiadomo co osoba to upodobania ^^

DO DOMU

*Wózek z gondolą
*Łóżeczko
*Materac (najlepiej jak materac ma zdejmowany pokrowiec);
*nieprzemakalny podkład (pod przescieradelko); kilka sztuk (na początek wystarczą 2 a latem w upały wiecej jak bobas z gołą pupą leży)
*Polecam poduszkę- klin do łóżeczka – lepiej jak maluszek śpi pod kątem 30stopni wtedy tak mu się nie ulewa.
*2 komplety poscieli tj.poszewki, przescieradla, ochraniacze na boczki- tez od razu niekoniecznie, w sumie u nas tylko przescieradla i ochraniacze sa w użyciu a poszwy sa schowane (ochraniacz najlepiej calosciowy,są takie na allegro)
*kocyki (cienki, gruby)
*Przewijak
*2-3 pokrowce na przewijak
*Poduszka do karmienia, super sprawa na poczatki karmienia
*Miseczka na wodę do obmywania pupy
*Wanienka +stojak + wkład.z gąbki lub plastikowy(przy nim bardzo duzo wody trzeba lac do wanienki zeby odpowiednio dziecko zanurzyc)
*termometr do wanienki
*1-2 ręczniki dla maluszka
* pieluchy tetrowe
*smoczek
*kilka pieluch flanelowych (moga sluzyc jako kocyk do kladzenia dziecka, ja klade na przewijak bo mam tylko 2 pokrowce, jesli trzeba bedzie „pieluchowac” ze wzgl.na bioderka to tez sie przydadza)
* frida do odciągania fluków (najlepsza z gumową koncówką,firma Tufi (w plastik.pudeleczku „z uszami”)- tania ok.13zł)
*kilka ampułek soli fizjologicznej 5ml lub woda morska (to do przemywania oczu u noworodka i do inhalacji)
*Nożyczki do paznokci
*Termometr do pomiaru temperatury ciała
*Do prania proszek lub plyn (ja lubie prac w plynach ,polecam bobini z rossmanna-ok.10zł)
* na lato bardzo polecam pieluchę bambusową (taki a’la kocyk),koszt ok 30zł

PIELĘGNACJA MALUCHA
Do pupy i ciałka:
*Linomag bobo A+E (w słoiczku, różowa nakrętka) –krem (ja też smarowałam całe ciałko) koszt ok.7-8zł w aptece lub w Realu
*lub puder do pupy (najlepiej stosować na zmianę z kremem lub sudocremem bo sam puder wysuszy skórę) ew.mąka ziemniaczana,próbowałam jak skonczył sie puder i po kilku dniach kupilam znów puder bo jak nasika to kisiel sie robi z tej mąki
*lub Sudocrem -wystarczy małe opakowanie (ja mam 125g i jeszcze połowy nie zużyłam) trzeba używać z umiarem bo szczeg.u dziewczynki może „zakleić” pupe i cipke bo dziala ściągająco,dlatego tłusty kremik na zmiane sie przyda np.linomag bobo a+e
*lub Bepanthen-maść! Do codziennej pielęgnacji jak najbardziej, ja kupiłam dopiero jak wystąpiły bardzo mocne odparzenia ( w upały) złagodził (sudocrem nie dał rady) koszt 30g ok.20zł a 100g ok.44zł
*oliwka- do całego ciałka
*ew. balsam do ciałka, ja mam Nivea
ja mam wszystko wyżej wymienione, używałam na zmianę, ale oczywiscie nie musisz miec wszystkiego
* na bardzo mocne odparzenia Tormentiol !! w aptece koszt niecałe 10zł

Do kąpieli:
*np. Oilatum-u nas spowodował ciemieniuchę i odstawiłam
*mydełko- myjemy nim cały czas od odstawienia oilatum, włosy też można nim myć,a nawet w 1 miesiącu sie zaleca mycie mydełkiem!

*Krem ochronny do buzi ( np. PrefectaBaby Dax,lub jeśli będą jeszcze mrozy to Nivea „krem na każdą pogodę”) a jeśli nie bedzie mrozów to nie ma potrzeby kupować
*Krem z filtrem na słońce –kupisz jak sie pojawi owe słońce np.Ziaja- trzeba patrzeć przy kupnie od którego miesiąca życia dozwolone
* Pępek (spirytus 70% lub Octenisept ok. 25 zł) u nas 3 tyg.stosowałąm octenisept i nic,przeszłam na spirytus i w 3 dni odpadł pępek , u Arciszewskich uczą żeby przemywać jałowym gazikiem a ja używałam tych patyczków dzieciecych do uszu- super! Dojdzie w te zakamarki tak położna w domu nauczyła

INNE Przybory kosmetyczne:
* Płatki kosmetyczne duże (Rossmann,Biedronka) i zwykłe małe - najlepiej nimi i ciepła wodą w domu dupkę przemywać zamiast mokrymi chusteczkami
* patyczki do uszu dla niemowląt
* Chusteczki nawilżane – na wyjścia
* Pieluchy rozm.1 i 2 (rozm.1 wystarczy jedno małe opakowanie,zależy od tego jak duży bobas sie urodzi,ja uzywałam cały pierwszy miesiąc,więc później sie dokupi jak bedzie potrzeba)
* Szczotka do włosów

INNE:
*Butelki+smoczki (patrz na to że są różne rozm smoczków, wiec rozm.S na poczatek,a potem albo wieksze albo w tym samym dziurke powiekszyc,kiedys tak sie robiło mama i tesciowa byly zdziwione że teraz są rozmiary)
Mam butelke „antykolkową”tommy tippee ale średnio na jeża mi sie ona podoba,może jak Natalka starsza bedzie to bede jej dawac z niej pic, zwykłe butelki najlepsze!!
Nawet jeśli bedziesz karmić piersią to laktator jest niezbędny bo: czy zapalenie piersi, czy nawał tzn.produkujesz wiecej niz dziecko zje i wtedy trzeba ściągać żeby nie było zastoju i można mrozić!
*Polecam laktator MEDELA mini electric- kupiłam taki uzywany na allegro, lepiej elektryczny niz reczny! A jeśli ten laktator to i butelki też MEDELA bo wkrecasz i juz,nie trzeba przelewać.
* sterylizator- tego nie miałam a by się przydało, wyparzałam polewając wrzątkiem po każdym użyciu i gotowałam butelki i smoczki raz na jakiś czas, ręcę nieraz oparzone,latem gorąco i ciąglę grzej tą wodę... wiec chyba warto
* Szczotka do mycia butelek
* Pojemniki do przechowywania pokarmu, takie na mocz najlepsze
*jak masz małe suty to polecam kapturki silikonowe do karmienia,symulują sutka, tylko bierz mały rozmiar! Jak od razu wprowadzisz to nie pogryzie sutów do kupienia W aptece,na allegro (medela,avent...)
A jeśli karmienie cycką nie będzie szło to możesz sciagac tak jak ja sie przyzwyczaisz bo warto, nie dośc że zdrowo dla dziecka to jeszcze tanio,a tak to na mleko wydasz majątek
*Warto zaopatrzyc się w mała puszkę mleka 1 bo nawet jak bedziesz karmic cyckiem to tego mleka na poczatku nie bedzie az tyle żeby wykarmić, ja mam Bebilon pronutra, ja dokarmiałam przez pierwszy tydzień.

PIELĘGNACJA MAMY

*Krem na pogryzione/ popękane brodawki - Czysta lanolina! tj. Lanomaść ZIAJA (cieżko było dostac w aptekach a jest tańsze) lub Purelan MEDELA -wystarczy mniejsze opakowanie- super goi suty

*Majtki siateczkowe jednorazowe z 3-4szt przydadzą się na okres połogu w szpitalu i później w domu jeśli będzie jeszcze potrzeba nosić podkłady i jeśli bedzie rana,czy naciecie krocza czy cesarka,ja w takich majtach miesiac po porodzie chodziłam
* Podkłady poporodowe (apteka,rossmann) takie meeeega podpaski
* Wkładki laktacyjne –jak nie chcesz miec mokrego stanika to polecam
* 2x stanik do karmienia
*Koszula do karmienia –taka żeby cyca mozna było łatwo wyciągnąć
*10x saszetek Tantum Rosa do przemywania krocza lub płyn do higieny intymnej z kory dębu (to dla rodzących naturalnie)

Dodatkowe informacje:

Jeszcze bedac w szpitalu zapisujecie dziecko do lekarza rodzinnego,chyba że zrobi to za ciebie szpital tak jak u Arciszewskich
PESEL otrzymujesz 2 tyg.po złozeniu papierów i dopiero z PESELem można ubiegac sie o becikowe i kase z ubezpieczenia
Leki:
Od 1go dnia podaje sie dziecku witaminę D,do kupienia takie w kapsułkach „rybkach” ale najtaniej wyjdzie jak wezmiesz recepte od lekarza,wtedy taka wit.kosztuje ok 3zł a nie 12-15zł i jest do zakraplania w buteleczce, po jednej kropelce,mega wydajne
Od 8 doby życia aż do ukonczenia 3 miesiąca podajesz wit.K a ta już nie jest refundowana, najtaniej znalazłam Bioaron K (twist off 30kaps.) ok 11-12zł
Są też kapsulki z obiema witaminami na raz.
Inne na przyszłość:
Na gorączke Pedicetamol-syropek (od 0 miesięcy, podaje się dawke od masy ciała)
Paracetamol farmina –czopki 50mg (od 5kg)
Ibufen –syropek od 3 mies.życia
Przeważnie wszystkie leki są od 3 mies.życia
Na ząbkowanie Dentinox N, zawiera lidokainę-znieczulacz (niecałe 20zł)
Ja napewno z kilku rzeczy bym zrezygnowala, bo uwazam za zbedne ale co mama to inna opinia.... poprostu nie chce wydawac pieniedzy na zas, a jedynie jak zobacze ze jednak sie przyda to pojdziemy i kupimy. Co do kremu na sutki polecam purelan z medeli, ma swoja cene, ale u nas cieszy sie bardzo dobra opinia ten krem, wiec chyba warto jesli chcemy kp, i dwie kolezanki ktore rodzily to tez go kupowaly, i krem pomogl.
Powiedz mi do czego jest tantum rosa po porodzie? Nie mam zielonego pojecia naprawde, a jesli jest to potrzebne chetnie bym poszukala zamiennika u mnie i zakupila
Stary 2014-11-20, 14:33   #377
tout-petit-fille
Zadomowienie

U mnie wesele również było skromnie i fajnie zorganizowane

Mielismy obiad na 25 osób, akurat był to maj, więc kwitły piękne bzy. Naścinaliśmy z TŻ i moimi rodzicami mnóstwo bzu i wstawiłam do dzbanów, wszędzie pięknie pachniało.

Kieckę kupiłam taką, żebym mogła w niej jeszcze pośmigać, była kremowa, krótka i piękna. Uczesałam i umalowałam się sama, welon miałam siostry.
Bukiet i przypinkę do butonierki dla TŻ też zrobiłam sama.

I wiecie co..? jestem dumna jak paw, bo wyszło mega!!!

I nie zrobiliśmy skromnego weselicha z tego powodu, że nie mieliśmy kasy. Zrobiliśmy to dlatego, że byliśmy ze sobą 11 lat razem i nie musieliśmy robić żadnej pokazówy, bo ślub był naszym marzeniem dla spojenia miłości.

A duże wesela zaczynają już męczyć tym bardziej, że wcześniej w wielu ślubach naszych znajomych braliśmy udział. W zasadzie każdy z naszej paczki pobierał się od 7 lat wstecz do niedawna

tout-petit-fille jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 14:36   #378
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
super duzy wydatek macie z glowy
Stary 2014-11-20, 14:38   #379
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
i bardzo chciałabym by mi się to udało
uważam, że kp jest w głowie. Jak bardzo chcesz, to na pewno będziesz

Kp jest... tanie (a w zasadzie nie generujące kosztów) , wygodne i nie potrzeba gadżetów ale wymaga samozaparcia na początku....

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 14:40   #380
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:

witaj
U nas w klinice cale szczescie mleko sie dostaje, jesli sa problemy takze tym sie martwic nie bede....

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Cytat:

Ja ostatnio zastanawialam sie nad zakupem karuzeli drewnianej, znalazlam u mnie w centrum fajny sklep z drewnianymi zabawkami dla dzieciaczkow I tak sie nad nia zastanawialam, i dokupic dodatkowo swiatelka i muzyke, jak to w karuzelach typowych wszystko jest
Stary 2014-11-20, 14:41   #381
Lila_17
Rozeznanie

Kochane, a ja mam takie pytanko, zapisała któraś z Was przepis na tę miksturę bogatą w żelazo, coś tam z natką pietruszki itd. Bo chyba dziś ją zrobię, bo żelazo słabo mi się przyswaja z tabletek, a ta mikstura jest ponoć świetna.
To nadrabiam, co tam naskrobałyście
Lila_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 14:42   #382
marta24171
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
Ja napewno z kilku rzeczy bym zrezygnowala, bo uwazam za zbedne ale co mama to inna opinia.... poprostu nie chce wydawac pieniedzy na zas, a jedynie jak zobacze ze jednak sie przyda to pojdziemy i kupimy. Co do kremu na sutki polecam purelan z medeli, ma swoja cene, ale u nas cieszy sie bardzo dobra opinia ten krem, wiec chyba warto jesli chcemy kp, i dwie kolezanki ktore rodzily to tez go kupowaly, i krem pomogl.
Powiedz mi do czego jest tantum rosa po porodzie? Nie mam zielonego pojecia naprawde, a jesli jest to potrzebne chetnie bym poszukala zamiennika u mnie i zakupila
http://www.☠☠☠☠☠☠☠/leki/p244-Tantum_Rosa super sprawa po porodzie, ja rozpuszczałam taką saszetkę w pół litrowej buteleczce z przegotowaną wodę i podmywałam się dwa razy dziennie.
Stary 2014-11-20, 14:46   #383
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
kolor też mi nie podchodzi, ale mimo to się cieszę, bo jednak to bardzo duża oszczędność dla nas, a ten jest tylko po 1 dziecku użyty, więc funkcjonuje bardzo dobrze
taki wozek dostaniesz? Wozek jest tylko na jakis okres czasu , a jakby nie patrzec jest on bardzo fajny ze zdiecia, i naprawde szkoda by bylo jakbyscie chcieli jednak zmieniac.... zainwestuj w kocyk dla maluszka do wozka tym sobie mozesz odbic ))

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

Cytat:
Napisane przez marta24171 Pokaż wiadomość
http://www.☠☠☠☠☠☠☠/leki/p244-Tantum_Rosa super sprawa po porodzie, ja rozpuszczałam taką saszetkę w pół litrowej buteleczce z przegotowaną wodę i podmywałam się dwa razy dziennie.
dziekuje , poszukam u siebie zamiennika i chetnie kupie
Stary 2014-11-20, 14:46   #384
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
uważam, że kp jest w głowie. Jak bardzo chcesz, to na pewno będziesz

Kp jest... tanie (a w zasadzie nie generujące kosztów) , wygodne i nie potrzeba gadżetów ale wymaga samozaparcia na początku....
dziękuję, mam nadzieję że tak będzie i się uda
Z Twoich wypowiedzi wywnioskowałam, że masz już doświadczenie kp. Podzielisz się z nami wszelkimi radami? rzeczywiście mleko matki zaspokaja przez pierwsze miesiące życia niemowlaka?

A teściowa powiedziała mi, że zrobiła mi w słoiczkach pełno deserków z owoców i to miło z jej strony, ale ona dodała do nich cukier, a ja z kolei chciałabym cukier wprowadzić najpóźniej się da... przecież pierwszych pokarmów dla dziecka się nie przyprawia, np. zupek z warzywek i mięska ani solą, ani pieprzem i tak samo nie trzeba niczego docukrzać. A dostajemy od teściów czasem ich dżemy własnej roboty i kompoty, to ja nie daję rady, takie słodkie są. I coś czuję, że tu na tym polu też się nie dogadamy, bo oni nie rozumieją czyjegoś zdania...
Stary 2014-11-20, 14:47   #385
nouvelle2
Zakorzenienie

Cytat:
takie wózki często na ulicach widzę A kolor spoko, fajnie, że taki zgaszony, a nie oczo*ebny róż

Cytat:
ja bym bardzo chciała karmić tylko piersią przynajmniej pierwsze 6 miesięcy i niczym innym nie dokarmiać i poić, nawet wodą czy herbatkami. Dużo o tym czytałam i tak jak piszesz mleko matki z piersi ma wszystko, gasi pragnienie i głód dziecka i bardzo chciałabym by mi się to udało

novuelle2 karuzele piękne, chętnie bym zrobiła, tylko nie mam na czym jej zawiesić, bo nie mam takiego haka na suficie i nie mam długiego stabilnego badylka do przymocowania na łóżeczko...
ja mam akurat sufit drewniany, więc sobie wbije gwoździk. Ale w suficie można przecież wywiercić dziurę i zamontować maleńki, ledwo widoczny haczyk. Te karuzelki przecież lekkie są

Stary 2014-11-20, 14:49   #386
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lila_17 Pokaż wiadomość
Kochane, a ja mam takie pytanko, zapisała któraś z Was przepis na tę miksturę bogatą w żelazo, coś tam z natką pietruszki itd. Bo chyba dziś ją zrobię, bo żelazo słabo mi się przyswaja z tabletek, a ta mikstura jest ponoć świetna.
To nadrabiam, co tam naskrobałyście
ja robię ten http://www.kuchniawformie.pl/2013/11...ba-witaminowa/ i lubię go strasznie!

Cytat:
Napisane przez crystal25 Pokaż wiadomość
taki wozek dostaniesz? Wozek jest tylko na jakis okres czasu , a jakby nie patrzec jest on bardzo fajny ze zdiecia, i naprawde szkoda by bylo jakbyscie chcieli jednak zmieniac.... zainwestuj w kocyk dla maluszka do wozka tym sobie mozesz odbic ))

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ----------

dziekuje , poszukam u siebie zamiennika i chetnie kupie
tal, ten wózek dostaniemy. Masz rację, wózek jest na jakiś czas tylko, więc decyzja już zapadła, że nowego nie będziemy kupować. Może uda mi się zminimalizować ten róż kocykiem, jak piszesz
Stary 2014-11-20, 14:49   #387
szkrabeniek
Raczkowanie

Cytat:
Jasne, oto ona. Pisania przez nią i dokładniej to to co jej się przydało, ja sama jej jeszcze nie przewertowałam, chociaż sporo rzeczy będzie innych, wiadomo co osoba to upodobania ^^

DO DOMU

*Wózek z gondolą
*Łóżeczko
*Materac (najlepiej jak materac ma zdejmowany pokrowiec);
*nieprzemakalny podkład (pod przescieradelko); kilka sztuk (na początek wystarczą 2 a latem w upały wiecej jak bobas z gołą pupą leży)
*Polecam poduszkę- klin do łóżeczka – lepiej jak maluszek śpi pod kątem 30stopni wtedy tak mu się nie ulewa.
*2 komplety poscieli tj.poszewki, przescieradla, ochraniacze na boczki- tez od razu niekoniecznie, w sumie u nas tylko przescieradla i ochraniacze sa w użyciu a poszwy sa schowane (ochraniacz najlepiej calosciowy,są takie na allegro)
*kocyki (cienki, gruby)
*Przewijak
*2-3 pokrowce na przewijak
*Poduszka do karmienia, super sprawa na poczatki karmienia
*Miseczka na wodę do obmywania pupy
*Wanienka +stojak + wkład.z gąbki lub plastikowy(przy nim bardzo duzo wody trzeba lac do wanienki zeby odpowiednio dziecko zanurzyc)
*termometr do wanienki
*1-2 ręczniki dla maluszka
* pieluchy tetrowe
*smoczek
*kilka pieluch flanelowych (moga sluzyc jako kocyk do kladzenia dziecka, ja klade na przewijak bo mam tylko 2 pokrowce, jesli trzeba bedzie „pieluchowac” ze wzgl.na bioderka to tez sie przydadza)
* frida do odciągania fluków (najlepsza z gumową koncówką,firma Tufi (w plastik.pudeleczku „z uszami”)- tania ok.13zł)
*kilka ampułek soli fizjologicznej 5ml lub woda morska (to do przemywania oczu u noworodka i do inhalacji)
*Nożyczki do paznokci
*Termometr do pomiaru temperatury ciała
*Do prania proszek lub plyn (ja lubie prac w plynach ,polecam bobini z rossmanna-ok.10zł)
* na lato bardzo polecam pieluchę bambusową (taki a’la kocyk),koszt ok 30zł

PIELĘGNACJA MALUCHA
Do pupy i ciałka:
*Linomag bobo A+E (w słoiczku, różowa nakrętka) –krem (ja też smarowałam całe ciałko) koszt ok.7-8zł w aptece lub w Realu
*lub puder do pupy (najlepiej stosować na zmianę z kremem lub sudocremem bo sam puder wysuszy skórę) ew.mąka ziemniaczana,próbowałam jak skonczył sie puder i po kilku dniach kupilam znów puder bo jak nasika to kisiel sie robi z tej mąki
*lub Sudocrem -wystarczy małe opakowanie (ja mam 125g i jeszcze połowy nie zużyłam) trzeba używać z umiarem bo szczeg.u dziewczynki może „zakleić” pupe i cipke bo dziala ściągająco,dlatego tłusty kremik na zmiane sie przyda np.linomag bobo a+e
*lub Bepanthen-maść! Do codziennej pielęgnacji jak najbardziej, ja kupiłam dopiero jak wystąpiły bardzo mocne odparzenia ( w upały) złagodził (sudocrem nie dał rady) koszt 30g ok.20zł a 100g ok.44zł
*oliwka- do całego ciałka
*ew. balsam do ciałka, ja mam Nivea
ja mam wszystko wyżej wymienione, używałam na zmianę, ale oczywiscie nie musisz miec wszystkiego
* na bardzo mocne odparzenia Tormentiol !! w aptece koszt niecałe 10zł

Do kąpieli:
*np. Oilatum-u nas spowodował ciemieniuchę i odstawiłam
*mydełko- myjemy nim cały czas od odstawienia oilatum, włosy też można nim myć,a nawet w 1 miesiącu sie zaleca mycie mydełkiem!

*Krem ochronny do buzi ( np. PrefectaBaby Dax,lub jeśli będą jeszcze mrozy to Nivea „krem na każdą pogodę”) a jeśli nie bedzie mrozów to nie ma potrzeby kupować
*Krem z filtrem na słońce –kupisz jak sie pojawi owe słońce np.Ziaja- trzeba patrzeć przy kupnie od którego miesiąca życia dozwolone
* Pępek (spirytus 70% lub Octenisept ok. 25 zł) u nas 3 tyg.stosowałąm octenisept i nic,przeszłam na spirytus i w 3 dni odpadł pępek , u Arciszewskich uczą żeby przemywać jałowym gazikiem a ja używałam tych patyczków dzieciecych do uszu- super! Dojdzie w te zakamarki tak położna w domu nauczyła

INNE Przybory kosmetyczne:
* Płatki kosmetyczne duże (Rossmann,Biedronka) i zwykłe małe - najlepiej nimi i ciepła wodą w domu dupkę przemywać zamiast mokrymi chusteczkami
* patyczki do uszu dla niemowląt
* Chusteczki nawilżane – na wyjścia
* Pieluchy rozm.1 i 2 (rozm.1 wystarczy jedno małe opakowanie,zależy od tego jak duży bobas sie urodzi,ja uzywałam cały pierwszy miesiąc,więc później sie dokupi jak bedzie potrzeba)
* Szczotka do włosów

INNE:
*Butelki+smoczki (patrz na to że są różne rozm smoczków, wiec rozm.S na poczatek,a potem albo wieksze albo w tym samym dziurke powiekszyc,kiedys tak sie robiło mama i tesciowa byly zdziwione że teraz są rozmiary)
Mam butelke „antykolkową”tommy tippee ale średnio na jeża mi sie ona podoba,może jak Natalka starsza bedzie to bede jej dawac z niej pic, zwykłe butelki najlepsze!!
Nawet jeśli bedziesz karmić piersią to laktator jest niezbędny bo: czy zapalenie piersi, czy nawał tzn.produkujesz wiecej niz dziecko zje i wtedy trzeba ściągać żeby nie było zastoju i można mrozić!
*Polecam laktator MEDELA mini electric- kupiłam taki uzywany na allegro, lepiej elektryczny niz reczny! A jeśli ten laktator to i butelki też MEDELA bo wkrecasz i juz,nie trzeba przelewać.
* sterylizator- tego nie miałam a by się przydało, wyparzałam polewając wrzątkiem po każdym użyciu i gotowałam butelki i smoczki raz na jakiś czas, ręcę nieraz oparzone,latem gorąco i ciąglę grzej tą wodę... wiec chyba warto
* Szczotka do mycia butelek
* Pojemniki do przechowywania pokarmu, takie na mocz najlepsze
*jak masz małe suty to polecam kapturki silikonowe do karmienia,symulują sutka, tylko bierz mały rozmiar! Jak od razu wprowadzisz to nie pogryzie sutów do kupienia W aptece,na allegro (medela,avent...)
A jeśli karmienie cycką nie będzie szło to możesz sciagac tak jak ja sie przyzwyczaisz bo warto, nie dośc że zdrowo dla dziecka to jeszcze tanio,a tak to na mleko wydasz majątek

PIELĘGNACJA MAMY

*Krem na pogryzione/ popękane brodawki - Czysta lanolina! tj. Lanomaść ZIAJA (cieżko było dostac w aptekach a jest tańsze) lub Purelan MEDELA -wystarczy mniejsze opakowanie- super goi suty

*Majtki siateczkowe jednorazowe z 3-4szt przydadzą się na okres połogu w szpitalu i później w domu jeśli będzie jeszcze potrzeba nosić podkłady i jeśli bedzie rana,czy naciecie krocza czy cesarka,ja w takich majtach miesiac po porodzie chodziłam
* Podkłady poporodowe (apteka,rossmann) takie meeeega podpaski
* Wkładki laktacyjne –jak nie chcesz miec mokrego stanika to polecam
* 2x stanik do karmienia
*Koszula do karmienia –taka żeby cyca mozna było łatwo wyciągnąć
*10x saszetek Tantum Rosa do przemywania krocza lub płyn do higieny intymnej z kory dębu (to dla rodzących naturalnie)

Dodatkowe informacje:

Jeszcze bedac w szpitalu zapisujecie dziecko do lekarza rodzinnego,chyba że zrobi to za ciebie szpital tak jak u Arciszewskich
PESEL otrzymujesz 2 tyg.po złozeniu papierów i dopiero z PESELem można ubiegac sie o becikowe i kase z ubezpieczenia
Leki:
Od 1go dnia podaje sie dziecku witaminę D,do kupienia takie w kapsułkach „rybkach” ale najtaniej wyjdzie jak wezmiesz recepte od lekarza,wtedy taka wit.kosztuje ok 3zł a nie 12-15zł i jest do zakraplania w buteleczce, po jednej kropelce,mega wydajne
Od 8 doby życia aż do ukonczenia 3 miesiąca podajesz wit.K a ta już nie jest refundowana, najtaniej znalazłam Bioaron K (twist off 30kaps.) ok 11-12zł
Są też kapsulki z obiema witaminami na raz.
Inne na przyszłość:
Na gorączke Pedicetamol-syropek (od 0 miesięcy, podaje się dawke od masy ciała)
Paracetamol farmina –czopki 50mg (od 5kg)
Ibufen –syropek od 3 mies.życia
Przeważnie wszystkie leki są od 3 mies.życia
Na ząbkowanie Dentinox N, zawiera lidokainę-znieczulacz (niecałe 20zł)
Listę już sobie skopiowałam przyda się na pewno

Tak rozmawiacie o ślubach - fajna sprawa - chciałabym jeszcze raz to przeżyć Miałam bukiet z guzików i broszek - sama sobie robiłam stoi - już 2 lata - jeszcze nie usechł

Kupiłam pościel w home&you http://home-you.com/pl/sypialnia-pos...eindeer-2.html na żywo o wiele ładniejsza Byłam w galerii Katowickiej jakoś we wrześniu - jak się wtedy zrobiło zakupy za 300 zł to 100 zł było do odebrania na karcie podarunkowej i teraz ją wykorzystałam - dopłaciłam 50 zł i mam pościel świąteczną

II kreseczki 08.07.2014
Mikołajek już z Nami
szkrabeniek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-11-20, 14:53   #388
EdithS
Zadomowienie

Cytat:
takie wózki często na ulicach widzę A kolor spoko, fajnie, że taki zgaszony, a nie oczo*ebny róż

ja mam akurat sufit drewniany, więc sobie wbije gwoździk. Ale w suficie można przecież wywiercić dziurę i zamontować maleńki, ledwo widoczny haczyk. Te karuzelki przecież lekkie są
ooo, to muszę pogadać z tż, maleńki haczyk nie rzuci się w oczy z sufitu ja chyba chciałabym spróbować zrobić karuzelę z pomponów tiulowych, tż chciał nawet takie bombki na choinkę

---------- Dopisano o 14:53 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ----------

Cytat:
Napisane przez szkrabeniek Pokaż wiadomość
Listę już sobie skopiowałam przyda się na pewno

Tak rozmawiacie o ślubach - fajna sprawa - chciałabym jeszcze raz to przeżyć Miałam bukiet z guzików i broszek - sama sobie robiłam stoi - już 2 lata - jeszcze nie usechł

Kupiłam pościel w home&you http://home-you.com/pl/sypialnia-pos...eindeer-2.html na żywo o wiele ładniejsza Byłam w galerii Katowickiej jakoś we wrześniu - jak się wtedy zrobiło zakupy za 300 zł to 100 zł było do odebrania na karcie podarunkowej i teraz ją wykorzystałam - dopłaciłam 50 zł i mam pościel świąteczną
jaka fajna!
a bukiet, o którym piszesz też strasznie pomysłowy
Stary 2014-11-20, 14:54   #389
crystal25
Zakorzenienie

Cytat:
ja robię ten http://www.kuchniawformie.pl/2013/11...ba-witaminowa/ i lubię go strasznie!

tal, ten wózek dostaniemy. Masz rację, wózek jest na jakiś czas tylko, więc decyzja już zapadła, że nowego nie będziemy kupować. Może uda mi się zminimalizować ten róż kocykiem, jak piszesz
A kolor wozka fajny, jak napisala nouvelle nie jest oczo****bny wiec naprawde nie masz sie czym przejmowac To tylko wozek, i powiem tobie, ze mam szwagierke ktora ma juz rocznego synka, i gdyby sama chciala nam oddac rzeczy po dziecku, napewno bysmy je przyjeli, a reszte dokupili.... tylko ze tu nie ma takiej tradycji jesli chodzi o oddawanie itd.... my tu 9 miesiecy jeczymy co lepsze a co gorsze, co nam sie marzy a jak zobaczymy nasze male skarby to o reszcie zapomnimy one nam zaslonia te nasze latanie po zakupach dla nich....
Stary 2014-11-20, 14:54   #390
Lila_17
Rozeznanie

Cytat:

Dziękuję od dziś mam postanowienie pić go codziennie, mam nadzieję, że smak ujdzie
Lila_17 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości