![]() |
#2581 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty - część X
lepiej jak mała je karmę dla kotów , czy ponad roczny kot je dla małych ?
Muszę suche zamówić , dwóch nie ma sensu , bo i tak wyjadają sobie z misek .. i nie wiem co kupić żeby było ok .
#2582 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2583 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
One nigdy nie miały tych firm więc chcę wziąść mniej i zobaczyć co im przypasi .
![]() |
#2584 |
Zakorzenienie
|
Możesz wziąć, z Porty to Porta 21 Sensible jest bezzbożowa.
#2585 |
Zakorzenienie
|
dzięki
![]()
#2586 | ||
KOTerator
|
Prosze zakonczyc tu OT lub dyskusje przeniesc na watki:
Adopcja czy kupno? - WATEK ZBIORCZY Miłośnicy rasowców-łączmy się! Miłośnicy wielorasowców-łączmy się! Schronisko, schroniska, adoptowane zwierzaki i problemy z kotem/psem po adopcji - WATEK ZBIORCZY Bycie piekną kosztuje niejedno zycie... kosmetyki testowane na zwierzętach, futra - WATEK ZBIORCZY ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:05 ---------- Cytat:
Cytat:
Malinki barf jest drogi na poczatku, trzeba kupic suple, czesto maszynke do miesa, pojemniczki, wage kuchenna, wage jubilerska, miarki, niektorzy musza zainwestowac w nowa albo druga zamrazarke itp zalezy co kto ma i co potrzebuje (poczytaj barfnyswiat). Jak kupujesz suplementy w duzych opakowaniach hurtowo i masz dostep to dobrego miesa wyjdzie taniej od karm pelnowartosciowych ![]() ![]() Kretka nie ma czegos takiego jak barf przypominajacy skladem Animonde, nie ma czegos takiego jak barf na podrobach... Do barfa dodaje sie serca/zoladki/watrobke, ale to jest niewielki procent mieszanki. ![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2014-11-29 o 14:08 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2587 |
Zakorzenienie
|
Przecież wiem, jednak Malinki pytała o porównanie BARF - Animonda, to taniej wyjdzie Animonda jeśli BARF będzie robiony na dobrym mięsie z dodatkiem podrobów. Jakby zrobiła - niech Ci będzie - "udawanego BARFA, czyli karma złożona w głównej mierze z surowych podrobów z suplementami", to wyszłoby ją taniej niż puszka, bo podroby są tanie. Nie będzie pewnie świetne zbilansowana, ale czy Animonda jest? Także co uważa za słuszne.
#2588 |
Rozeznanie
|
dziękuję za odp
![]() niestety doszłam do wniosku, po Waszych odpowiedziach, że barf na dzień dzisiejszy jest dla mnie wyższą szkołą jazdy i wole nie ryzykować, że coś źle zrobię i zaszkodzę tym kotom (pomijam fakt, iż nie mam sprzętu do tego potrzebnego ![]() no cóż zdrowe odżywianie musi jeszcze poczekać
#2589 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2590 |
Rozeznanie
|
chyba tak będę musiała zrobić
![]()
#2591 |
Zakorzenienie
|
Jak wlazłam dzisiaj pod prysznic to Mała ukradła mi świeżą zapakowaną podpaskę
![]()
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2592 |
Rozeznanie
|
czasem to się dziwie jakie złodzieje są z kotów, mój kocur kradnie co się da (kakao, orzeszki, cukierki, owoce najlepiej takie okrągłe - oczywiście nie je tylko lubi się bawić), a kiedyś to przeszedł sam siebie. Wróciłam z zakupów i zostawiłam je na blacie. Nie wiem jakim cudem, ale mąkę (1 kg!) znalazłam podziurawioną na drugim końcu pokoju.
#2593 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
I get to love you, it’s the best thing that I’ll ever do. I get to love you, it’s a promise I’m making to you. Whatever may come your heart I will choose. Forever I’m yours, forever I do. 4.06.2015 A&B ![]() 14.05.2017 Bruno
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2594 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ma swoje ale psie przecież jest lepsze . Wyciąga przez pręty w klatce łapką i mu wyjada . suche też mu wyciąga , ale to tylko rozwleka po domu . Już widze akcję choinka w tym roku . psota jej nie da spokoju
![]() |
#2595 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
![]() Ja już przyzwyczajam Figla do ozdób i mam obaw, że nici z choinki ![]() Dzisiaj pokazałam mu bombki plastikowe i gałki zaświeciły mu się jak nigdy ![]() Dzisiaj mija rok odkąd zaczęłam dokarmiać tę małą ogródkową paskudę ![]() ![]()
![]() |
#2596 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2597 |
Konto usunięte
|
Ociepliłam wariatce parapet - obkleiłam kocykiem zakrywając też przestrzeń między oknem a parapetem. Zabrakło mi małego kwadracika na parapecie. Zgadnijcie gdzie przesiaduje najczęściej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2598 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:02 ---------- Poprzedni post napisano o 10:02 ---------- Cytat:
![]() mój znowu gdzieś dorwał papierek po cukierku. Rano był piękny ![]()
![]() |
#2599 | |||||||||||||
Nie depcze krokusów
|
Monika, Motylku - wybaczcie, ale nie było mnie przez weekend, a widziałam posty kierowane do mnie. Chyba nie można przenosić postów między wątkami, więc odpowiem tutaj.
Też mam takie wrażenie jak Petenera, na szczęście ani nie poprawiam sobie samopoczucia posiadaniem dachowca (zależało mi na zdrowym kocie), ani nie kupiłam kota za wygląd (lol, właśnie się kapnęłam, że mój kot jest w pożądanym niebieskim kolorze, dla mnie jest po prostu szary i brudny ![]() Daniels został znaleziony w wieku 2 miesięcy, bardzo zakatarzony. Był strasznym dzikusem, nie podchodził do człowieka, parę miesięcy wyprowadzano go na ludzi, a i tak nikt nie chciał go adoptować, bo podrośnięty, nieufny, bury i zwyczajny ![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
- Moja devonka jest nakolankowa, miziasta, delikatna, a zarazem bardzo łowna. - Yorki są rasą łowną, polującą na szczury, a ludzie noszą je w torebkach i traktują jak zabaweczki. A to przecież terier, mała kupka energii. Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Większy wpływ na tendencje do zachowań mają geny niż wychowanie, podobnie jak istnieją agresywne rasy psów. Indywidualne cechy to inna bajka, specyficzny dla rasy jest ogólny zarys. Spróbuj wychować Savannah w pokoleniu F2 na spokojnego miziaka - powodzenia! ![]() Koty europejskie też mają swoje cechy, a konkretniej to mają ich szeroki zakres, właśnie dzięki bardzo szerokiej puli genetycznej i braku pielęgnacji linii hodowlanych o konkretnych cechach zachowania. Wśród dachowców znajdziesz "typowych przedstawicieli" każdej rasy (i za to je uwielbiam, dla każdego się coś znajdzie!), ale w przeciwieństwie do kota rasowego nie jesteś w stanie ich cech przewidzieć i o to w tym chodzi. Zapraszam do mnie do obejrzenia, jak się zachowuje typowy devon. Spędź u mnie chwilę i potem pojedź do dowolnej hodowli i posiedź tam 2 godziny. Inne otoczenie, inni rodzice, inne wychowanie, a cała masa cech wspólnych. Domyślam się, że wśród znajomych posiadających dachowce znajdziesz koty wszelkiego rodzaju i usposobienia. Cytat:
![]() Cytat:
Z jakiej hodowli kupiła brytyjczyka? Z "hodowli" sprzedającej po 400 zł? Brytki nie są jakimiś wielkimi miziakami. Nie są tak szalone jak syjamy, ale jeśli kot z hodowli po jakimś czasie od przeprowadzki chowa się przed człowiekiem, to źle świadczy i o hodowli, i o właścicielu. Niestety, nie każda hodowla zarejestrowana w federacji jest dobra. Cytat:
Cytat:
![]() Moim zdaniem ogłoszenie było fatalnie skonstruowane. Po pierwsze, kto daje ogłoszenie nie wiedząc nic o kocie i nie potrafiąc nic napisać prócz tego, jak wygląda? Po drugie, czemu nie napisano, że nie był jeszcze szczepiony i odrobaczony, bo dopiero został złapany? Po trzecie, czemu nie ma informacji o możliwym terminie odbioru, ani słowa o korzystaniu z kuwety? Przez takie ogłoszenia generowane są zwroty z adopcji, strasznie nieprofesjonalne ![]() Obecnie mam do wydania 2-miesięcznego niebieskiego kotka, znalezionego przez rodziców koleżanki. Szalony jak to kociak, a przy okazji ufny i miziasty. Wychowują go inne koty, ma kontakt z ludźmi od maleńkości. Zapowiada się na miłego kota ![]() ![]() Ciekawą rzecz usłyszałam wczoraj od hodowczyni - sprzedaje koty za tysiąc więcej niż inne hodowle, bo dzięki temu ma pewność, że trafiają do ludzi, którzy mają pieniądze na właściwe karmienie i wyposażenie. Na spotkaniach z kupcami stara się ocenić ich charakter i podejście do kota, nie musząc już martwić się tym, czy maluch będzie jadł whiskasy. Dowiedziałam się też, ile kosztują ją randki kociczki z kocurem doskonałej linii i uwierzcie mi, nawet jej się nie zwracają koszty utrzymania kociaka.
![]() ![]() |
![]() |
#2600 |
Zakorzenienie
|
Koleżanka brała Brycia z hodowli domowej. Z tego co wiem to Pani, która sprzedawała kociaki (wcale nie po niskiej cenie) robi to z pasji i miłości do kotów. Nie jest to żadna przemysłowa produkcja. A kociaki są wygłaskane i wychuchane od maleńkości. Koleżanka pewnie nie zauważyłaby, że coś jest nie tak z tym kotem, gdyby nie kupiła drugiego. Młody jest z innej hodowli i jest zupełnie innym kotkiem. Przyjaznym, ufnym miziakiem. Ale kto wie? Może za kilka miesięcy gdy dorośnie też zmieni się w mruka?
Kiedyś też szukałam devona. Chodziłam po wystawach, rozmawiałam z hodowcami. Zaznaczałam czego oczekuję po kociaku i jakie cechy charakteru i zachowania mnie interesują, a jakie są nie do przyjęcia. Bałam się, że dostanę kota, który będzie nauczony czegoś czego nie będę w stanie już zmienić. Na szczęście 6 kociąt trafiło do mnie i mogłam sama je wychować, a potem wybrać te, które najbardziej pasują do naszej rodziny ![]()
#2601 |
Konto usunięte
|
Wetnę się bezczelnie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2602 |
KOTerator
|
Eukanuby i Iamsa nie kupię przez ten filmik na youtubie, wtajemniczeni wiedzą o co chodzi, niewtajemniczonym radzę nie oglądać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2603 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Czy była w hodowli przed zakupem? Jak się zachowywał tam kotek? Jak się zachowywały inne koty? Jak kupowałam Bakusię, to była najmniej "do ludzi" z całego rodzeństwa. Pasowało mi to, bo chciałam kota dla kota, a nie dla siebie. I tak śpi głównie na kolanach, łazi za mną jak cień, przynosi mi zabawki, mruczy jak tylko na nią popatrzę i w ogóle jest słodkim cukiereczkiem. Nie jest jednak naręczna jak jej wystawowa siostra. Cytat:
![]() Strasznie mi przykro, gdy czytam sytuacje jak w wątku o sikaczach, gdy mężczyzna chce się pozbyć kota, a kobieta jest rozdwojona między chęcią pomocy futrzakowi a stabilnością małżeństwa.
![]() ![]() |
![]() |
#2604 |
KOTerator
|
Nimfa jak Melman?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2605 | |
Zakorzenienie
|
Malla, z tą opłatą to masz rację, jak ktoś nie ma kasy na kota to czym go chociażby wykarmi?
Cytat:
![]() |
#2606 | |
KOTerator
|
Cytat:
Malla mam nadzieję już odpowiedziałaś komu chciałaś i mogę wprowadzić ponownie EOT ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2607 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2608 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:10 ---------- Dokładnie ![]()
![]() |
#2610 | ||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Dokładnie ![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:08.