Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny... - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-11-30, 15:09   #211
cholernarejestracja
Copyraptor

Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...

Cytat:
Napisane przez Szu_Mil Pokaż wiadomość
Przewinęł się tutaj temat egzaminów wstępnych na studia. Uważam, że może nie na każdym kierunku powinny one być, bo nie każdy tego wymaga. Sama studiuje psychologię, która się tutaj przewinęła jako obciachowa :P i uważam że zdecydowanie powinna być na ten kierunek przynajmniej rozmowa kwalifikacyjna... widać ze niektórzy ludzie nie powinni później innym pomagać ich diagnozowac.
Chociaz z drugiej strony tez nie spotkałam wśród swoich znajomych z roku osób, którzy wybrali ten kierunek, bo nie wiedzieli co ze sobą zrobić - a taki argument widzialam wśród wizazanek
Cytat:
Ależ ja mam tego świadomość, sama raczej też w tym kierunku nie pójdę. Jednak mimo wszystko, sam fakt że jest taka możliwość, to że psycholog to jednak osoba, która pracuje z człowiekiem na innej płaszczyźnie niż np. pani w banku, niezależnie od tego jaką ścieżkę zawodu obierze, uważam że rozmowa wstępna powinna być. Zresztą szkoły psychoterapii też różnie funkcjonują, jeśli się orientujesz w temacie to pewnie wiesz, że żeby być psychoterapeutą nie trzeba kończyć psychologii, a przyjęcia do szkół odbywają się na zasadzie kolejności zgłoszeń.. ale to już temat na zupełnie inny wątek

rze dzo

Psycholog to nie to samo co psychoterapeuta.

Jakie rozmowy wstępne? Co one by miały niby wyłapywać? Rozumiem, że jak masz depresję, to już nie możesz studiować psychologii?

Szu Mil, ścieżki zawodowe psychologów są tak szerokie, że wcale nie można uogólniać, że psycholog pracuje z człowiekiem na innej płaszczyźnie niż pani w banku. Jestem po psychologii na UJ, pracuję w zawodzie, kontakt z klientem mam 99% mniejszy niż pani w banku. W ciągu 6 miesięcy pracy widziałam mojego klienta raz. Przez 15 minut. Wyjaśniłam mu jedną rzecz i sobie poszłam.

Gdyby były rozmowy kwalifikacyjne na psychologię to pewnie bym się nie dostała, bo jestem osobą dystymiczną, bardzo specyficzną i kompletnie nie nadaję się do "pracy z człowiekiem". I guess what, idąc na psychologię doskonale to wiedziałam i wcale nie chciałam tego robić.

Edytowane przez cholernarejestracja
Czas edycji: 2014-11-30 o 15:10
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 15:18   #212
orange_sky
Raczkowanie

Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...

Cytat:
Ależ ja mam tego świadomość, sama raczej też w tym kierunku nie pójdę. Jednak mimo wszystko, sam fakt że jest taka możliwość, to że psycholog to jednak osoba, która pracuje z człowiekiem na innej płaszczyźnie niż np. pani w banku, niezależnie od tego jaką ścieżkę zawodu obierze, uważam że rozmowa wstępna powinna być. Zresztą szkoły psychoterapii też różnie funkcjonują, jeśli się orientujesz w temacie to pewnie wiesz, że żeby być psychoterapeutą nie trzeba kończyć psychologii, a przyjęcia do szkół odbywają się na zasadzie kolejności zgłoszeń.. ale to już temat na zupełnie inny wątek
Pogrubione - trzeba. Owszem, w praktyce każdy może otworzyć gabinet, ale "gabinet pomocy psychologicznej", co jeszcze nie czyni go psychoterapeutą, choć niestety często dla klientów wychodzi na jedno. A swoją drogą, też jestem za chociażby rozmowami kwalifikacyjnymi. W praktyce jednak - widze po sobie i osobach, które ze mną studiują psychologię, że w ciągu tych 5 lat studiowania wiele w nas się zmieniło i wiele osób albo zmieniło swoje podejście do ludzi, psychologii na plus, albo się zniechęcili i kończą (bo szkoda tych 5 lat) z zamiarem zajęcia się inną dziedziną.

Rozwiązaniem, jak dla mnie, jest takie prowadzenie zajęć/dyskusji przez wykładowców, żeby zasiać wątpliwość, czy się nadaję do tego zawodu (w jakiejkolwiek formie) i żeby osoby, które poczują, ze mogą jednak zrobić klientom(i sobie przy okazji) krzywdę swoim podejściem/brakiem predyspozycji etc w porę się wycofały.

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
- co studiujesz?
- Polaków i Niemców w Europie

Cytat:
Napisane przez Hadassah Pokaż wiadomość
Tak w założeniu powinno być, ale z tego co wiem ZP ma poziom w moim mieście marny. A szpitalom przydałaby się kadra wykształcona do zarządzania, zorientowana w leczeniu, ale też w prawie, pieniądzach, procedurach, w miarę bezstronna. No ale tu musieli by ich cisnąć, a mają takie pitu-pitu.
Znajomy z medycyny mówił, że ze Zdrowia Publicznego najłatwiej zrobić profesurę i pewnie wiele osób właśnie po to idzie na ten kierunek

Cytat:
Napisane przez Shar14 Pokaż wiadomość
Powstaje pytanie teraz: czego w takim razie uczą na studiach i czemu jest to w ogóle nieprzydatne dla pracodawców?
Kiedyś wylaliśmy swoje frustracje w tym temacie wykładowcom (studiuję psychologię, więc liczyliśmy na sporo praktyki) i odpowiedź była jedna - studia uczą psychologii AKADEMICKIEJ, tzn. głównie teorii, umiejętności prowadzenia badań, naukowych dyskusji, wyciągania wniosków i podobnych, naukowych rzeczy. To znaczy - w założeniu przygotowują do bycia naukowcem, badaczem, zwał jak zwał. Praktyka zalezy od nas, w trakcie lub po studiach. Podejrzewam, ze na innych kierunkach może być podobnie, dlatego uczą "bezsensownych" rzeczy. Jak już ktoś tu chyba powiedział - studia to nie szkoła zawodowa. Jak dla mnie, ma to sens

Edytowane przez orange_sky
Czas edycji: 2014-11-30 o 15:23
orange_sky jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 15:27   #213
Dunka
Rozeznanie

GG do Dunka

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
kiddin, sporz filologie oreintalne, skandynawskie... i czeska, plus rosyjski znowu.
skonczylam filologie czeska
Dunka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 15:32   #214
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Dunka Pokaż wiadomość
skonczylam filologie czeska
To mnie zdziwiłas, ze tak piszesz o swoich studiach. Nie rownaj wszystkich do nich.
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 15:47   #215
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e
Konto usunięte

Moje typy:
-turystyka i rekreacja- kierunek ni w 5 ni w 10, wlasciwie nie uczy niczego konkretnego,
-administracja- moja mama studiowala ten kierunek, tez brak konkretow, mnostwo jakiejs suchej teorii, nudnych historii "jak to bylo kiedys". Troche zagadnien ekonomicznych, jakichś pierdół i nic konkretnego sie nie wie,
-stosunki miedzynarodowe- o czym tu sie niby uczyc? Politykiem sie po tym nie bedzie, tak samo troche liznietej ekonomii, troche innych dziedzin, a w efekcie brak specjalistycznej wiedzy,
-wszelkie kierunki typu: bioinformatyka- ni biologia, ni informatyka. Programista po tym nie zostaniesz, biologiem tez nie.
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 15:51   #216
201604130936
Konto usunięte

Tak btw kim się jest po stosunkach międzynarodowych? Nie chodzi mi o odpowiedz "magistrem stosunków międzynarodowych", tylko wiecie - prawo - prawnik, wiertnuctwo - wiertnik, biologia - biolog etc.

Stosunkiem xd?
Stary 2014-11-30, 16:11   #217
201605161006
Konto usunięte

Akurat bioinformatyka to bardzo ważna i rozwijająca się dziedzina . Podejrzewam, że taki ktoś jeśli jest dobry to nie ma problemu ze znalezieniem pracy w firmie, która komercyjnie produkuje różne enzymy, substraty itd. do różnych reakcji molekularnych i biochemicznych. W dziedzinach naukowych jak różne testy na systemach komputerowych, sekwencjonowanie genomów, odczytywanie, projektowanie starterów, biologia syntetyczna, inżynieria genetyczna itd. też bioinformatyka jest b. ważna.

Edytowane przez 201605161006
Czas edycji: 2014-11-30 o 16:14
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 16:14   #218
Konto usunięte

Kto inny mogl to powiedziec, jak nie studentka biologii. Tak samo jak dla studentow chemii ich studia sa niezwykle wazne. Szkoda, ze rynek pracy w Polsce uwaza inaczej;p
b82ed09e83d6cc96f3cec4b39c6008ed9e8c5acd_5dd330825eb9e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 16:15   #219
201605161006
Konto usunięte

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49149676]Kto inny mogl to powiedziec, jak nie studentka biologii. Tak samo jak dla studentow chemii ich studia sa niezwykle wazne. Szkoda, ze rynek pracy w Polsce uwaza inaczej;p[/QUOTE]

Ale ja nie studiuje bioinformatyki. Po prostu wiem, że jest to akurat obecnie mocno rozwijająca się dziedzina i jest zapotrzebowanie na bioinformatyków.
Stary 2014-11-30, 16:18   #220
201609102148
Konto usunięte

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49149391]Moje typy:
-turystyka i rekreacja- kierunek ni w 5 ni w 10, wlasciwie nie uczy niczego konkretnego,
-administracja- moja mama studiowala ten kierunek, tez brak konkretow, mnostwo jakiejs suchej teorii, nudnych historii "jak to bylo kiedys". Troche zagadnien ekonomicznych, jakichś pierdół i nic konkretnego sie nie wie,
-stosunki miedzynarodowe- o czym tu sie niby uczyc? Politykiem sie po tym nie bedzie, tak samo troche liznietej ekonomii, troche innych dziedzin, a w efekcie brak specjalistycznej wiedzy,
-wszelkie kierunki typu: bioinformatyka- ni biologia, ni informatyka. Programista po tym nie zostaniesz, biologiem tez nie.[/QUOTE]

Nie siedzisz w temacie, co? Po tym kierunku zostaje się wlaśnie bioinformatykiem, znacznie lepiej, niz biologiem albo informatykiem. To nie jest jak profil w liceum biol-inf, a osobna dziedzina wiedzy. Bioinformatycy są bardzo potrzebni w laboratoriach badawczych i firmach farmaceutycznych. Z tym, że -podobnie jak po biotechnologii- pracy trzeba szukac raczej za granicą, gdzie dziedziny nauki związane z genetyką rozwijają się znacznie prężniej, niż u nas.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 16:20   #221
201605161006
Konto usunięte

No właśnie, bioinformatyk to w sumie jest bardziej prestiżowy i opłacalny zawód, tak przynajmniej ogólnie rzecz biorąc, niż bycie informatykiem, czy bycie biologiem.
Stary 2014-11-30, 16:22   #222
Varga
Wtajemniczenie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49149391]wszelkie kierunki typu: bioinformatyka- ni biologia, ni informatyka. Programista po tym nie zostaniesz, biologiem tez nie.[/QUOTE]
Zgadzam się. Wolę szkolić pracowników po informatyce podstaw genetyki/biologii komórki/statystyki niż studenta bioinformatyki programowania i mówić o zastosowaniach. Kierunek może i przydatny, ale w Polsce jak widać źle uczony.
Varga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 16:24   #223
Szu_Mil
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
rze dzo

Psycholog to nie to samo co psychoterapeuta.

Jakie rozmowy wstępne? Co one by miały niby wyłapywać? Rozumiem, że jak masz depresję, to już nie możesz studiować psychologii?

Szu Mil, ścieżki zawodowe psychologów są tak szerokie, że wcale nie można uogólniać, że psycholog pracuje z człowiekiem na innej płaszczyźnie niż pani w banku. Jestem po psychologii na UJ, pracuję w zawodzie, kontakt z klientem mam 99% mniejszy niż pani w banku. W ciągu 6 miesięcy pracy widziałam mojego klienta raz. Przez 15 minut. Wyjaśniłam mu jedną rzecz i sobie poszłam.

Gdyby były rozmowy kwalifikacyjne na psychologię to pewnie bym się nie dostała, bo jestem osobą dystymiczną, bardzo specyficzną i kompletnie nie nadaję się do "pracy z człowiekiem". I guess what, idąc na psychologię doskonale to wiedziałam i wcale nie chciałam tego robić.
Ależ zdaje sobie z tego sprawę. W obu swoich postach chyba wyraźnie to podkreśliłam, że to nie to samo, chodź jak widać może niezbyt wyraźnie
Wyraziłam też tylko swoje zdanie na temat tych rozmów wstępnych. I po części się z Tobą zgadzam, że dzisiaj praca psychologa może mieć dużo szersze spektrum ale.. no sama nie wiem, nie będę ciągnąć dalej dyskusji bo wyczuwam że źle się to skończy
Z ciekawości - czym się w takim razie zajmujesz, bo zaintrygowała mnie Twoja wypowiedź?

Cytat:
Napisane przez orange_sky Pokaż wiadomość
Pogrubione - trzeba. Owszem, w praktyce każdy może otworzyć gabinet, ale "gabinet pomocy psychologicznej", co jeszcze nie czyni go psychoterapeutą, choć niestety często dla klientów wychodzi na jedno. A swoją drogą, też jestem za chociażby rozmowami kwalifikacyjnymi. W praktyce jednak - widze po sobie i osobach, które ze mną studiują psychologię, że w ciągu tych 5 lat studiowania wiele w nas się zmieniło i wiele osób albo zmieniło swoje podejście do ludzi, psychologii na plus, albo się zniechęcili i kończą (bo szkoda tych 5 lat) z zamiarem zajęcia się inną dziedziną.

Rozwiązaniem, jak dla mnie, jest takie prowadzenie zajęć/dyskusji przez wykładowców, żeby zasiać wątpliwość, czy się nadaję do tego zawodu (w jakiejkolwiek formie) i żeby osoby, które poczują, ze mogą jednak zrobić klientom(i sobie przy okazji) krzywdę swoim podejściem/brakiem predyspozycji etc w porę się wycofały.

Kiedyś wylaliśmy swoje frustracje w tym temacie wykładowcom (studiuję psychologię, więc liczyliśmy na sporo praktyki) i odpowiedź była jedna - studia uczą psychologii AKADEMICKIEJ, tzn. głównie teorii, umiejętności prowadzenia badań, naukowych dyskusji, wyciągania wniosków i podobnych, naukowych rzeczy. To znaczy - w założeniu przygotowują do bycia naukowcem, badaczem, zwał jak zwał. Praktyka zalezy od nas, w trakcie lub po studiach. Podejrzewam, ze na innych kierunkach może być podobnie, dlatego uczą "bezsensownych" rzeczy. Jak już ktoś tu chyba powiedział - studia to nie szkoła zawodowa. Jak dla mnie, ma to sens
Pogrubione: no właśnie klientom wszystko jedno, bo większość ludzi nie ma o tym pojęcia, a szkołę psychoterapii można skończyć będąc chociażby pielęgniarką..

Dla mnie to trochę nie ma sensu, że uczymy się "naukowych" rzeczy, skoro odsetek ludzi, którzy później będą pracować naukowo jest niewielki. Ile z nas studiuje po to, by później pracować na uczelni? Rozumiem, że wiedza naukowa, akademicka jest podstawą i absolutnie nie neguję, że jest potrzebna, bo jest żeby móc ruszyć z czymkolwiek dalej.
Kolejnym problemem jest to, że większość nauczycieli akademickich to teoretycy, którzy albo wcale albo w zamierzchłych czasach mieli kontakt z prawdziwym pacjentem. Całkiem inaczej słucha się wykładu kogoś, kto pracuje czynnie zawodowo i na uczelni prowadzi pokrewny przedmiot, a inaczej jeśli ktoś wie o czymś tylko na podstawie przeczytanej literatury. A jeśli np. wywiadu psychologicznego ma mnie uczyć kobieta, która przeprowadziła go sama tylko na potrzeby zajęć w trakcie studiów to
Stary 2014-11-30, 16:27   #224
Konto usunięte

Cytat:
No właśnie, bioinformatyk to w sumie jest bardziej prestiżowy i opłacalny zawód, tak przynajmniej ogólnie rzecz biorąc, niż bycie informatykiem, czy bycie biologiem.
niz bycie informatykiem? w to na pewno nie uwierze, mozesz spiewac peany na temat tego kierunku, ale jakie masz szanse na porzadne zatrudnienie w Pl po informatyce, a jakie po bioinformatyce?
Stary 2014-11-30, 16:28   #225
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Ależ zdaje sobie z tego sprawę. W obu swoich postach chyba wyraźnie to podkreśliłam, że to nie to samo, chodź jak widać może niezbyt wyraźnie
Wyraziłam też tylko swoje zdanie na temat tych rozmów wstępnych. I po części się z Tobą zgadzam, że dzisiaj praca psychologa może mieć dużo szersze spektrum ale.. no sama nie wiem, nie będę ciągnąć dalej dyskusji bo wyczuwam że źle się to skończy
Z ciekawości - czym się w takim razie zajmujesz, bo zaintrygowała mnie Twoja wypowiedź?
Po prostu wydaje mi się, że możesz nie znać wielu ścieżek kariery psychologów i patrzeć na to trochę zbyt wąsko przepraszam, jeżeli zabrzmiałam zbyt agresywnie.

Jestem copywriterem w agencji reklamowej.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 16:31   #226
Szu_Mil
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
Po prostu wydaje mi się, że możesz nie znać wielu ścieżek kariery psychologów i patrzeć na to trochę zbyt wąsko przepraszam, jeżeli zabrzmiałam zbyt agresywnie.

Jestem copywriterem w agencji reklamowej.
, co do tych ścieżek to mam dość sporą widzę i sama mam nadzieję, że uda mi się pracować w zawodzie, ale a trochę innej płaszczyźnie, czyli też nie koniecznie klient, diagnoza, terapia itp.
Stary 2014-11-30, 16:36   #227
maryanna3
Zakorzenienie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49149676]Kto inny mogl to powiedziec, jak nie studentka biologii. Tak samo jak dla studentow chemii ich studia sa niezwykle wazne. Szkoda, ze rynek pracy w Polsce uwaza inaczej;p[/QUOTE]

Akurat mam duzo znajomych po bioinformatyce no i jesteś w błędzie. Czesc z nich znalazła juz prace, cześć zostaje na uczelni, czesc faktycznie znaczna(ale co z tego) wyjechała na staże zagraniczne bo zainteresowali sie tym juz na studiach. Moze 2 osoby robią cos kompletnie nie związanego z dziedzina w jakiej sie kształciły ale z pełna świadomością, w ciagu studiów po prostu stwierdzili ze to nie dla nich ale dociągnęli do końca i teraz sie przebranżowuja.

Sama studiowalam kierunek związany z chemia na studiach 1 stopnia ale akurat wcale nie uważam żeby był niezwykle waznytyle, ze nie musiał taki byc wystarczy ze dla mnie to ciekawe.

Dlatego to właśnie tak durny wątek, bo wypowiadają sie osoby które nie maja bladego pojęcia o czym piszą i pózniej wychodzą takie kwiatki jak :każda filologia jest bez sensu bo tak, bioinformatyka bez sensu bo nie zostaniesz ani biologiem ani informatykiem itd. Ale i tak ciekawie poczytać jakie czasem błędne maja pojęcie o niektórych kierunkach.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 16:45   #228
201605161006
Konto usunięte

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49149852]niz bycie informatykiem? w to na pewno nie uwierze, mozesz spiewac peany na temat tego kierunku, ale jakie masz szanse na porzadne zatrudnienie w Pl po informatyce, a jakie po bioinformatyce?[/QUOTE]

To nie wierz, ja tylko stwierdzam fakt.
Stary 2014-11-30, 16:48   #229
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Tak btw kim się jest po stosunkach międzynarodowych? Nie chodzi mi o odpowiedz "magistrem stosunków międzynarodowych", tylko wiecie - prawo - prawnik, wiertnuctwo - wiertnik, biologia - biolog etc.

Stosunkiem xd?
Politologiem
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 16:51   #230
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez maryanna3 Pokaż wiadomość
Akurat mam duzo znajomych po bioinformatyce no i jesteś w błędzie. Czesc z nich znalazła juz prace, cześć zostaje na uczelni, czesc faktycznie znaczna(ale co z tego) wyjechała na staże zagraniczne bo zainteresowali sie tym juz na studiach. Moze 2 osoby robią cos kompletnie nie związanego z dziedzina w jakiej sie kształciły ale z pełna świadomością, w ciagu studiów po prostu stwierdzili ze to nie dla nich ale dociągnęli do końca i teraz sie przebranżowuja.

Sama studiowalam kierunek związany z chemia na studiach 1 stopnia ale akurat wcale nie uważam żeby był niezwykle waznytyle, ze nie musiał taki byc wystarczy ze dla mnie to ciekawe.

Dlatego to właśnie tak durny wątek, bo wypowiadają sie osoby które nie maja bladego pojęcia o czym piszą i pózniej wychodzą takie kwiatki jak :każda filologia jest bez sensu bo tak, bioinformatyka bez sensu bo nie zostaniesz ani biologiem ani informatykiem itd. Ale i tak ciekawie poczytać jakie czasem błędne maja pojęcie o niektórych kierunkach.
Sam tytul watku mowi "ktory kierunek UWAZACIE", wiec mam prawo napisac jaki ja UWAZAM za taki czy siaki. Jakby ktos napisal ,ze uwaza, ze medycyna to beznadziejny kierunek, to ma do tego pelne prawo i tyle.
Stary 2014-11-30, 16:52   #231
201605161006
Konto usunięte

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49150126]Sam tytul watku mowi "ktory kierunek UWAZACIE", wiec mam prawo napisac jaki ja UWAZAM za taki czy siaki. Jakby ktos napisal ,ze uwaza, ze medycyna to beznadziejny kierunek, to ma do tego pelne prawo i tyle.[/QUOTE]

Tylko że Twoje uzasadnienie jest bezpodstawne.
Stary 2014-11-30, 16:53   #232
Konto usunięte

Cytat:
Jak widac jeszcze znalazla sie jedna osoba, ktora wyrazila swoja bezpodstawna opinie Wroc do wczesniejszych postow
Stary 2014-11-30, 16:53   #233
Shar14
Zadomowienie

Cytat:

Pogrubione:
Dla mnie to trochę nie ma sensu, że uczymy się "naukowych" rzeczy, skoro odsetek ludzi, którzy później będą pracować naukowo jest niewielki. Ile z nas studiuje po to, by później pracować na uczelni? Rozumiem, że wiedza naukowa, akademicka jest podstawą i absolutnie nie neguję, że jest potrzebna, bo jest żeby móc ruszyć z czymkolwiek dalej.
Kolejnym problemem jest to, że większość nauczycieli akademickich to teoretycy, którzy albo wcale albo w zamierzchłych czasach mieli kontakt z prawdziwym pacjentem. Całkiem inaczej słucha się wykładu kogoś, kto pracuje czynnie zawodowo i na uczelni prowadzi pokrewny przedmiot, a inaczej jeśli ktoś wie o czymś tylko na podstawie przeczytanej literatury. A jeśli np. wywiadu psychologicznego ma mnie uczyć kobieta, która przeprowadziła go sama tylko na potrzeby zajęć w trakcie studiów to
I dlatego wg mnie wygrywają w tej chwili (przy kierunkach praktycznych, nie czysto teoretycznych jak np. historia) uczelnie prywatne nastawione na praktykę i potrzeby rynku. I myślenie pracodawców w tym względzie powoli się zmienia.
Stary 2014-11-30, 16:59   #234
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Uważać może przecież jak chce. Ile było takich wątków na wizażu zawsze mnie wkurzało, że ktoś uważa moje kierunki za mało ambitne, no ale co ja zrobię, skoro w większości idą na nie ludzie, którzy nie wiedzą niestety co chcą robić w życiu a pseudo-szkółki otwierają te kierunki jak leci? Krucjaty przecież nie rozpocznę
Stary 2014-11-30, 17:03   #235
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GoyaLi Pokaż wiadomość
Jeśli prawo kiedykolwiek było chociaż trochę elitarne, to na pewno nie na UW, gdzie po 3 roku wybierasz profil i możesz nie zdawać procedury
Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
Co za bzdura! Na UW trzeba zdać wszystkie procedury (KPK, KPC, KPA). Nie istnieje możliwość ominięcia tego. I nie ma żadnych profili, skad ty takie rewelacje wzięłaś?
Widzę, że zareagowałaś wcześniej . Może chodzi o nieobowiązkowe ćwiczenia?

Cytat:
w ogóle nigdy nie spotkałam się z tym, żeby na prawie był jakiś profil/specjalizacja
Na UŁ podobno tak jest.

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 17:05   #236
Clarity
Zadomowienie

Cytat:

Stosunkiem xd?
Podobno internacjologiem czy kimś takim
Clarity jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 17:07   #237
201604130936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Clarity Pokaż wiadomość
Podobno internacjologiem czy kimś takim
o!
a po gospodarce przestrzennej? gospodarzem XD?
Stary 2014-11-30, 17:08   #238
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
o!
a po gospodarce przestrzennej? gospodarzem XD?
Przestrzenią ... a po stosunkach jest się po prostu politologiem, smuteczek
Stary 2014-11-30, 17:18   #239
Majka1503
EDUkator

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;49141787]A no, nawet sobie zerknelam w ciekawosci, cale 2 punkty dodatkowo. [/QUOTE]

Wiem, że to 2 pkt
Na ponad 200 (240? 250? nie pamiętam dokładnie).
I jak ktoś idzie studiować coś 5 lat, dla dwóch punktów, to pozdro

Chyba lepiej rok ostro trenować, bo za testy fizyczne jest coś ponad 50 punktów.

Drożdże: 10 III -10 VI; 09 VII-26 IX; 29 X - 26 XII 2012; 01 II-01 IV 2013; 12 IV - 12 VII 2014.
Dbam o włosy: od III 2012.
CG: od 5 VII 2012.

Majka1503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-11-30, 17:24   #240
maryanna3
Zakorzenienie

[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49150126]Sam tytul watku mowi "ktory kierunek UWAZACIE", wiec mam prawo napisac jaki ja UWAZAM za taki czy siaki. Jakby ktos napisal ,ze uwaza, ze medycyna to beznadziejny kierunek, to ma do tego pelne prawo i tyle.[/QUOTE]

No a czy ja mowię ze nie masz do czegoś prawa?
Wręcz przeciwnie pisze ze ciekawie poczytać takie głupoty jak tu.
maryanna3 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości