|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 | ||
|
Copyraptor
|
Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
Cytat:
Cytat:
rze dzo Psycholog to nie to samo co psychoterapeuta. Jakie rozmowy wstępne? Co one by miały niby wyłapywać? Rozumiem, że jak masz depresję, to już nie możesz studiować psychologii? Szu Mil, ścieżki zawodowe psychologów są tak szerokie, że wcale nie można uogólniać, że psycholog pracuje z człowiekiem na innej płaszczyźnie niż pani w banku. Jestem po psychologii na UJ, pracuję w zawodzie, kontakt z klientem mam 99% mniejszy niż pani w banku. W ciągu 6 miesięcy pracy widziałam mojego klienta raz. Przez 15 minut. Wyjaśniłam mu jedną rzecz i sobie poszłam. Gdyby były rozmowy kwalifikacyjne na psychologię to pewnie bym się nie dostała, bo jestem osobą dystymiczną, bardzo specyficzną i kompletnie nie nadaję się do "pracy z człowiekiem". I guess what, idąc na psychologię doskonale to wiedziałam i wcale nie chciałam tego robić.
Fanpage z moimi rysunkami, które pewnie już gdzieś widziałaś w internecie, tylko nie wiedziałaś, że to moje. Edytowane przez cholernarejestracja Czas edycji: 2014-11-30 o 15:10 |
||
|
|
|
|
#212 | |||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Który kierunek studiów uważacie za obciachowy/mało ambitny/beznadziejny...
Cytat:
Rozwiązaniem, jak dla mnie, jest takie prowadzenie zajęć/dyskusji przez wykładowców, żeby zasiać wątpliwość, czy się nadaję do tego zawodu (w jakiejkolwiek formie) i żeby osoby, które poczują, ze mogą jednak zrobić klientom(i sobie przy okazji) krzywdę swoim podejściem/brakiem predyspozycji etc w porę się wycofały. Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez orange_sky Czas edycji: 2014-11-30 o 15:23 |
|||
|
|
|
|
#213 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
|
#214 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#215 |
|
Konto usunięte
|
Moje typy:
-turystyka i rekreacja- kierunek ni w 5 ni w 10, wlasciwie nie uczy niczego konkretnego, -administracja- moja mama studiowala ten kierunek, tez brak konkretow, mnostwo jakiejs suchej teorii, nudnych historii "jak to bylo kiedys". Troche zagadnien ekonomicznych, jakichś pierdół i nic konkretnego sie nie wie, -stosunki miedzynarodowe- o czym tu sie niby uczyc? Politykiem sie po tym nie bedzie, tak samo troche liznietej ekonomii, troche innych dziedzin, a w efekcie brak specjalistycznej wiedzy, -wszelkie kierunki typu: bioinformatyka- ni biologia, ni informatyka. Programista po tym nie zostaniesz, biologiem tez nie. |
|
|
|
|
#216 |
|
Konto usunięte
|
Tak btw kim się jest po stosunkach międzynarodowych? Nie chodzi mi o odpowiedz "magistrem stosunków międzynarodowych", tylko wiecie - prawo - prawnik, wiertnuctwo - wiertnik, biologia - biolog etc.
Stosunkiem xd? |
|
|
|
|
#217 |
|
Konto usunięte
|
Akurat bioinformatyka to bardzo ważna i rozwijająca się dziedzina
. Podejrzewam, że taki ktoś jeśli jest dobry to nie ma problemu ze znalezieniem pracy w firmie, która komercyjnie produkuje różne enzymy, substraty itd. do różnych reakcji molekularnych i biochemicznych. W dziedzinach naukowych jak różne testy na systemach komputerowych, sekwencjonowanie genomów, odczytywanie, projektowanie starterów, biologia syntetyczna, inżynieria genetyczna itd. też bioinformatyka jest b. ważna.
Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2014-11-30 o 16:14 |
|
|
|
|
#218 |
|
Konto usunięte
|
Kto inny mogl to powiedziec, jak nie studentka biologii. Tak samo jak dla studentow chemii ich studia sa niezwykle wazne. Szkoda, ze rynek pracy w Polsce uwaza inaczej;p
|
|
|
|
|
#219 |
|
Konto usunięte
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49149676]Kto inny mogl to powiedziec, jak nie studentka biologii. Tak samo jak dla studentow chemii ich studia sa niezwykle wazne. Szkoda, ze rynek pracy w Polsce uwaza inaczej;p[/QUOTE]
Ale ja nie studiuje bioinformatyki. Po prostu wiem, że jest to akurat obecnie mocno rozwijająca się dziedzina i jest zapotrzebowanie na bioinformatyków. |
|
|
|
|
#220 |
|
Konto usunięte
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49149391]Moje typy:
-turystyka i rekreacja- kierunek ni w 5 ni w 10, wlasciwie nie uczy niczego konkretnego, -administracja- moja mama studiowala ten kierunek, tez brak konkretow, mnostwo jakiejs suchej teorii, nudnych historii "jak to bylo kiedys". Troche zagadnien ekonomicznych, jakichś pierdół i nic konkretnego sie nie wie, -stosunki miedzynarodowe- o czym tu sie niby uczyc? Politykiem sie po tym nie bedzie, tak samo troche liznietej ekonomii, troche innych dziedzin, a w efekcie brak specjalistycznej wiedzy, -wszelkie kierunki typu: bioinformatyka- ni biologia, ni informatyka. Programista po tym nie zostaniesz, biologiem tez nie.[/QUOTE] Nie siedzisz w temacie, co? Po tym kierunku zostaje się wlaśnie bioinformatykiem, znacznie lepiej, niz biologiem albo informatykiem. To nie jest jak profil w liceum biol-inf, a osobna dziedzina wiedzy. Bioinformatycy są bardzo potrzebni w laboratoriach badawczych i firmach farmaceutycznych. Z tym, że -podobnie jak po biotechnologii- pracy trzeba szukac raczej za granicą, gdzie dziedziny nauki związane z genetyką rozwijają się znacznie prężniej, niż u nas.
|
|
|
|
|
#221 |
|
Konto usunięte
|
No właśnie, bioinformatyk to w sumie jest bardziej prestiżowy i opłacalny zawód, tak przynajmniej ogólnie rzecz biorąc, niż bycie informatykiem, czy bycie biologiem.
|
|
|
|
|
#222 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49149391]wszelkie kierunki typu: bioinformatyka- ni biologia, ni informatyka. Programista po tym nie zostaniesz, biologiem tez nie.[/QUOTE]
Zgadzam się. Wolę szkolić pracowników po informatyce podstaw genetyki/biologii komórki/statystyki niż studenta bioinformatyki programowania i mówić o zastosowaniach. Kierunek może i przydatny, ale w Polsce jak widać źle uczony. |
|
|
|
|
#223 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wyraziłam też tylko swoje zdanie na temat tych rozmów wstępnych. I po części się z Tobą zgadzam, że dzisiaj praca psychologa może mieć dużo szersze spektrum ale.. no sama nie wiem, nie będę ciągnąć dalej dyskusji bo wyczuwam że źle się to skończy Z ciekawości - czym się w takim razie zajmujesz, bo zaintrygowała mnie Twoja wypowiedź? Cytat:
Dla mnie to trochę nie ma sensu, że uczymy się "naukowych" rzeczy, skoro odsetek ludzi, którzy później będą pracować naukowo jest niewielki. Ile z nas studiuje po to, by później pracować na uczelni? Rozumiem, że wiedza naukowa, akademicka jest podstawą i absolutnie nie neguję, że jest potrzebna, bo jest żeby móc ruszyć z czymkolwiek dalej. Kolejnym problemem jest to, że większość nauczycieli akademickich to teoretycy, którzy albo wcale albo w zamierzchłych czasach mieli kontakt z prawdziwym pacjentem. Całkiem inaczej słucha się wykładu kogoś, kto pracuje czynnie zawodowo i na uczelni prowadzi pokrewny przedmiot, a inaczej jeśli ktoś wie o czymś tylko na podstawie przeczytanej literatury. A jeśli np. wywiadu psychologicznego ma mnie uczyć kobieta, która przeprowadziła go sama tylko na potrzeby zajęć w trakcie studiów to
|
|
|
|
#224 |
|
Konto usunięte
|
niz bycie informatykiem? w to na pewno nie uwierze, mozesz spiewac peany na temat tego kierunku, ale jakie masz szanse na porzadne zatrudnienie w Pl po informatyce, a jakie po bioinformatyce?
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Copyraptor
|
Cytat:
przepraszam, jeżeli zabrzmiałam zbyt agresywnie.Jestem copywriterem w agencji reklamowej. |
|
|
|
|
|
#226 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
, co do tych ścieżek to mam dość sporą widzę i sama mam nadzieję, że uda mi się pracować w zawodzie, ale a trochę innej płaszczyźnie, czyli też nie koniecznie klient, diagnoza, terapia itp.
|
|
|
|
#227 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49149676]Kto inny mogl to powiedziec, jak nie studentka biologii. Tak samo jak dla studentow chemii ich studia sa niezwykle wazne. Szkoda, ze rynek pracy w Polsce uwaza inaczej;p[/QUOTE]
Akurat mam duzo znajomych po bioinformatyce no i jesteś w błędzie. Czesc z nich znalazła juz prace, cześć zostaje na uczelni, czesc faktycznie znaczna(ale co z tego) wyjechała na staże zagraniczne bo zainteresowali sie tym juz na studiach. Moze 2 osoby robią cos kompletnie nie związanego z dziedzina w jakiej sie kształciły ale z pełna świadomością, w ciagu studiów po prostu stwierdzili ze to nie dla nich ale dociągnęli do końca i teraz sie przebranżowuja. Sama studiowalam kierunek związany z chemia na studiach 1 stopnia ale akurat wcale nie uważam żeby był niezwykle wazny tyle, ze nie musiał taki byc wystarczy ze dla mnie to ciekawe. Dlatego to właśnie tak durny wątek, bo wypowiadają sie osoby które nie maja bladego pojęcia o czym piszą i pózniej wychodzą takie kwiatki jak :każda filologia jest bez sensu bo tak, bioinformatyka bez sensu bo nie zostaniesz ani biologiem ani informatykiem itd. Ale i tak ciekawie poczytać jakie czasem błędne maja pojęcie o niektórych kierunkach. |
|
|
|
|
#228 |
|
Konto usunięte
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49149852]niz bycie informatykiem? w to na pewno nie uwierze, mozesz spiewac peany na temat tego kierunku, ale jakie masz szanse na porzadne zatrudnienie w Pl po informatyce, a jakie po bioinformatyce?[/QUOTE]
To nie wierz, ja tylko stwierdzam fakt. |
|
|
|
|
#229 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
|
#230 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#231 |
|
Konto usunięte
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49150126]Sam tytul watku mowi "ktory kierunek UWAZACIE", wiec mam prawo napisac jaki ja UWAZAM za taki czy siaki. Jakby ktos napisal ,ze uwaza, ze medycyna to beznadziejny kierunek, to ma do tego pelne prawo i tyle.[/QUOTE]
Tylko że Twoje uzasadnienie jest bezpodstawne. |
|
|
|
|
#232 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#233 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#234 |
|
Kawaii strona mocy
|
Uważać może przecież jak chce. Ile było takich wątków na wizażu zawsze mnie wkurzało, że ktoś uważa moje kierunki za mało ambitne, no ale co ja zrobię, skoro w większości idą na nie ludzie, którzy nie wiedzą niestety co chcą robić w życiu a pseudo-szkółki otwierają te kierunki jak leci? Krucjaty przecież nie rozpocznę
|
|
|
|
|
#235 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
. Może chodzi o nieobowiązkowe ćwiczenia?Na UŁ podobno tak jest.
|
|
|
#236 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#237 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#238 |
|
Kawaii strona mocy
|
|
|
|
|
|
#239 |
|
EDUkator
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;49141787]A no, nawet sobie zerknelam w ciekawosci, cale 2 punkty dodatkowo.
[/QUOTE]Wiem, że to 2 pkt ![]() Na ponad 200 (240? 250? nie pamiętam dokładnie). I jak ktoś idzie studiować coś 5 lat, dla dwóch punktów, to pozdro ![]() Chyba lepiej rok ostro trenować, bo za testy fizyczne jest coś ponad 50 punktów.
|
|
#240 |
|
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;49150126]Sam tytul watku mowi "ktory kierunek UWAZACIE", wiec mam prawo napisac jaki ja UWAZAM za taki czy siaki. Jakby ktos napisal ,ze uwaza, ze medycyna to beznadziejny kierunek, to ma do tego pelne prawo i tyle.[/QUOTE]
No a czy ja mowię ze nie masz do czegoś prawa? Wręcz przeciwnie pisze ze ciekawie poczytać takie głupoty jak tu.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:16.

. Podejrzewam, że taki ktoś jeśli jest dobry to nie ma problemu ze znalezieniem pracy w firmie, która komercyjnie produkuje różne enzymy, substraty itd. do różnych reakcji molekularnych i biochemicznych. W dziedzinach naukowych jak różne testy na systemach komputerowych, sekwencjonowanie genomów, odczytywanie, projektowanie starterów, biologia syntetyczna, inżynieria genetyczna itd. też bioinformatyka jest b. ważna.