|
|
#2821 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Czerwcowe Mamusie 2015, cz. II :)
Cytat:
Teraz żyjesz w bardziej otwartym na inność kraju, więc dziecko nie powinno mieć takich problemów! Chyba, że się mylę - ale kojarzysz mi się z Francją?! |
|
|
|
|
#2822 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2823 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:41 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Cytat:
Żadne argumenty do niego nie trafiały. Więc zostało mi albo ograniczyć prawa rodzicielskie albo pogodzić się z tym. Ale front mamy wspólny. Dziecko na religie nie pójdzie chyba ze będzie chciało, nie pójdzie tez do komunii chyba ze będzie chciało.
|
|
|
#2824 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
pogratulować! ja się boję, że okażę się hipokrytką, bo ugnę się psychicznemu terrorowi rodziny ze strony męża...---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#2825 |
|
Zakorzenienie
|
Heloł
Ale nabazgroliłyście!
|
|
|
|
#2826 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A moje miasto to 50 tysięcy mieszkańców wiec średnie
|
|
#2827 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie chce chrzcić dziecka bo to hipokryzja i obciążanie bliskich. ja jestem niewierząca. nie mamy ślubu kościelnego. nie chcemy mieć nic wspólnego z kościołem.
chociaż mój mąż mówi że wierzy w boga ale nie w instytucje kościoła.... stwierdził że poprosi lekarza żeby w szpitalu ochrzcił dziecko, bo w kościele i tak by tego nie zrobili- mentalność księży z małego miasteczka jest taka, że jeszcze by nas z tego kościoła wyrzucili i od grzeszników wyzywali..... nasz dziecko nie bedzie chodziło na religie ani nie pójdzie do komunii...... no, chyba że bardzo by chciało, ale wątpie......... najbardziej mnie wkurza takie podejście- a spotkałam sie z nim pare razy- że w sumie ludzie nie chodzą do kościoła, no ale ochrzczą dziecko, bo będzie miał kto kupić wózek i prezentami obsypywać.... no sory, jak można być tak wyrachowanym.... jeśli ktoś bedzie chciał kupić prezent mojemu dziecku to zrobi to z własnej woli a nie dlatego że musi bo jest chrzestnym, a na wózek mnie jeszcze stać......... inne podejście, którego nienawidze: może bym i nie chrzciła, ale co ludzi powiedzą......... no ludzie złoci- mam to w dupie!
|
|
|
|
#2828 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Różne są w życiu sytuacje i nie raz trzeba odpuścić. Nie mówię tego z autopsji. My jesteśmy niezależni. Ale wiele przypadków młodych rodziców będzie musiało podkulić ogon i posłuchać pana teścia i pani teściowej dla świętego spokoju
|
|
|
|
|
#2829 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chce ochrzcić dziecko bo jestem wierząca, a nie dlatego że ktoś tak chce. Tż również wierzy. Najbardziej mnie szokują ludzie którzy uważają się za ateistów, a bierzmowanie, ślub, chrzciny robią... Chore.
|
|
#2830 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może traktują to jak tradycję, bez większego znaczenia kultu religijnego. Trzeba sobie wszystko przekalkulować... |
|
|
|
|
#2831 |
|
Zakorzenienie
|
Uważam, że jeśli chrzczę dziecko, to jest moim obowiązkiem wychować dziecko w wierze. Nie mówię robić z niego nadgorliwego katolika, ale chociaż w minimalnym stopniu, pokazać sens naszej wiary. Wiem, że jest bardzo mało takich osób, bo większość ludzi traktuje chrzest jako dodatkowe prezenty i fajną uroczystość, i na tym się kończy.
Religia to osobista sprawa każdego z nas, każdy ma inne doświadczenie/podejście.
Piotruś Edytowane przez fartuch Czas edycji: 2014-12-04 o 19:38 |
|
|
|
#2832 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie jestem ateistką. Jestem humanistką
Mam nadzieję, że rodzina da nam wolny wybór
|
|
|
|
#2833 |
|
Zakorzenienie
|
też mam taką nadzieję, bo każdy ma do tego prawo
Ale rozumiem też, że ciezko przekonać babcię, ciotkę... To dosyć cięzki temat
|
|
#2834 |
|
Raczkowanie
|
Ja jestem zdania, że nie można niczego robić wbrew sobie. Wszystko na co w życiu mamy wpływ powinno wynikać z naszych czystych intencji i dobrej woli a nie z konformistycznego nacisku ze strony innych. Czy to będą chrzciny, badanie dziecka czy jego wychowanie bądź zupełnie coś odrębnego- życie w zgodzie z własnymi przekonaniami jest najbardziej satysfakcjonujące. Ja wolę nie mieć mieszkania od rodziców ich pieniędzy i żyć po swojemu na własny rachunek. A to tylko dlatego że w życiu nie ma nic za darmo
|
#2835 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dla mnie, jako dla osoby wierzącej, zrobił sobie z mojej religii jaja.
"Niech kochają nas ci, co nas kochają. A tym, co nas nie kochają, Niech Bóg odmieni serce. A jeśli nie odmieni ich serca, To niech im skręci kostkę, Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie" Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków") Edytowane przez Charlotta83 Czas edycji: 2014-12-04 o 19:53 |
|
|
|
|
#2836 |
|
Wtajemniczenie
|
My dziecka tez nie bedziemy chrzcic. Moja siostra i brat tez nie chrzcili.
|
|
|
|
#2837 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2838 |
|
Rozeznanie
|
Ale wiecie co, ja ateistów na swój sposób podziwiam, bo to muszą być bardzo silne osobowości. Ja np. potrzebuję ten świadomości, że jest Ktoś nade mną, kto to wszystko ogarnia. Ateista chyba tej świadomości nie potrzebuje, poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Jeśli mogę zapytać ateistki, bo mnie to interesuje, czy Wasz ateizm przyszedł z czasem, a pochodzicie z wierzących rodzin, czy Wasze rodziny są niewierzące?
"Niech kochają nas ci, co nas kochają. A tym, co nas nie kochają, Niech Bóg odmieni serce. A jeśli nie odmieni ich serca, To niech im skręci kostkę, Abyśmy ich poznali po kulawym chodzie" Jonathan Carroll ("Zaślubiny patyków") |
|
|
|
#2839 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2840 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() O nie... ![]() Cytat:
![]() Co do rodzeństwa, oboje z tz mamy fajne siostry. Ja mam jeszcze brata fajnego nad chrzestnymi nie myślałam, ale będzie kogo wybrać póki co mam jednego chrzesniaka, mojego siostrzenca. Uwielbiam go! Prezenty u nas są symboliczne. Dla dziadków kawa, mamom bransoletka, siostrom kasa i siostrzeniec prezenty tz kupił mi już perfumy na gwiazdkę. Jemu nie wiem co kupić... może też perfumy? .. na pewno na Mikołaja dostanie myszkę bezprzewodową, bo o zwykłą kot ciągle zahacza jak biega i boję się, że zrobi sobie krzywdę
|
|||
|
|
|
#2841 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja również jestem wierząca i ochrzczę dziecko ponieważ mam taką silną wewnętrzną potrzebę. A później wychowam je w duchu tej wiary. Ale rozumiem też ludzi, którzy tego nie zrobią, ponieważ takie są ich przekonania. Szanuję to. Ciężko mi pojąć jedynie tych, którzy chrzczą na wszelki wypadek, albo ze względu na to co ludzie powiedzą, albo dlatego że dziecku będzie łatwiej w przyszłości. Każdy ma swoje przekonania i zgodnie z nimi powinien żyć i postępować. |
|
|
|
|
#2842 |
|
Wtajemniczenie
|
heyka heyka , przygarniecie kolejną ciężaróweczkę ?8 czerwiec wielkie otwarcie brzucha się szykuje
![]() mam 26 lat, kończę 14 tydzień brzuszek.. nie za duży.. właściwie to bardzo delikatne zarysy ciąży pracuje , czuję się w miarę dobrze...
Życie jest łatwiejsze niż się Nam się wydaję. Wystarczy godzić się z tym, co jest nie do przyjęcia, obywać się bez tego co niezbędne i znosić rzeczy nie do zniesienia. Edytowane przez isabelka00 Czas edycji: 2014-12-04 o 21:00 |
|
|
|
#2843 |
|
Zakorzenienie
|
to nawet nie jest tak że ja jestem ateistką- bo tak sie nigdy nie określiłam. poprostu nie jestem katoliczką, chrześcijanką, ani nie wyznaje żadnej innej wiary. co nie oznacza że neguje istnienie jakiejś siły czy absolutu , która tchneła życie w cały ten świat.
żadna z istniejących religii nie podoba mi się na tyle żebym została wyznawcą, w każdej jest wiele wad, jednak najwięcej jest ich według mnie w kościele katolickim. na każdym kroku spotykam sie z brakiem szacunku , tolerancji i chęcią zysku, płynącymi z tej instytucji dlatego te nie chce mieć z tym nic wspólnego. ja wychowałam sie w rodzinie teoretycznie katolickiej- ale bardziej "wierzacej, słabo praktykującej". musiałam przyjmować sakramenty i chodzić na religie bo "tak trzeba" i "jak bedziesz dorosła to sobie zdecydujesz". no więc zdecydowałam. a moi rodzice akceptują moje wybory i nawet przyznają mi czasem sporo racji w kwestiach światopoglądowych, no ale to jest pokolenie które zostało wychowane jako wierzące i tak ma być . i od małego czułam sie na lekcjach religii mega abstrakcyjnie, nie podobało mi sie to, czułam zakłamanie i brak sensu i logiki w tym wszystkim. natomiast nie krytykuje jeśli ktoś jest osobą mocno wierzącą- to jego wybór- nich tylko postępuje zgodnie z zasadami , które wyznaje jeśli tak jest bardzo to szanuje
|
|
|
|
#2844 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
na święta wszyscy domownicy. Na mikołajki dzieci z najbliższej rodziny.
|
|
#2845 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
To nie do końca wybór jednej osoby. Ja ślubu kościelnego nie mam, nie znosze hipokryzji i jak pisalam wczesniej ochrzcilam dziecko jako osoba nie wierząca. I jakby ktoś umiał mi jasno wyjaśnic moja sytuacje to byłaby wdzięczna. Bo i sobie mogę decydować sama a o dziecku decyduje dwójka rodziców.... Nie zawsze to takie proste, choć ja mam poczucie ze postępuje zgodnie ze sobą bo od poczatku mowie ze zabraniac nie będę ale reki do wychowania w wierze nie przyloze. Cytat:
Ja pochodze z rodziny wierzących dziadków i niewierzących w kościół ale wierzących w boga rodziców. I mam zdanie podobne jak moschina. Ja wierze w sile człowieka, sile nauki i sile umysłu. Fajnie ze jest religia bo inaczej byłoby wiele chorób psychicznych... Po prostu daje wytłumaczenie dla ciężkich przeżyć bez potrzeby konfrontacji .... A z drugiej strony religia dla mnie to źródło wszelkiego zła na świecie. I większość katolików jakich poznalam to hipokryci którzy krzywdza bliźnich odmawiając różaniec. Niestety... Bo wartości piękne ale często rozumiane po swojemu Hejho!!!
|
|
|
#2846 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żeby ludzie nie gadali W chrzcie nie o to chodzi...Ja osobiście jestem wierząca. Do kościoła chodzę, choć w wielu kwestiach się się z księżmi nie zgadzam. Chodze tam dla Boga i dla siebie a nie dla nich zresztą ![]() Nie jestem jakąś fanatyczką religijną- broń Boże, ale takie podejście jakie wyczuwam z Twoich postów nt chrztu jest dla mnie niezrozumiałe. Teraz sa inne czasy. Nieochrzczone dzieci, niechodzące na religię etc wcale nie są uznawane za gorsze Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Wybaczcie jeśli sę uniosłam lub kogoś uraziłam swoimi słowami, ale same zaczęłyście ten temat, a ja jako osoba dla której chrzest dziecka to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu, nie mogę milczeć.
|
|
#2847 |
|
Raczkowanie
|
Irmusia twoje posty są dla mnie ponizej poziomu. Personalnie sie mnie uczepiłaś. Naucz sie czytac ze zrozumieniem. Bez komentarza.
|
|
|
|
#2848 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
![]() I tak jak każdy tu - mam prawo wyrazić swoje zdanie A.. że tak spytam- który z moich postów jest dla Ciebie poniżej poziomu?
|
|
#2849 |
|
Zakorzenienie
|
Irmusia, ja się z Tobą zgadzam.
|
|
#2850 |
|
Raczkowanie
|
Bo powiało chrześcijańskim jadem. Ja wiem o czym pisze. Dla niepraktykujacgo człowieka chrzest jest tradycją. Zero sakramentu. Świecka sprawa. Jak choinka
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:44.

[/RIGHT]
pogratulować! ja się boję, że okażę się hipokrytką, bo ugnę się psychicznemu terrorowi rodziny ze strony męża...
Ale nabazgroliłyście!

Dla mnie, jako dla osoby wierzącej, zrobił sobie z mojej religii jaja.

W chrzcie nie o to chodzi...