|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#271 |
|
Wredny kotecek
|
Dot.: Kult dzieciątka - dzieci ważniejsze od dorosłych.
|
|
|
|
|
#272 |
|
Wtajemniczenie
|
Zresztą pływanie na głębokiej wodzie z dzieckiem jest niebezpieczne, bo ono dość ciężkie jest a ja nie umiem pływać na tyle dobrze - to znaczy że nie muszę tego robić.
|
|
|
|
|
#273 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
|
#274 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwierzęta nie kierują się moralnością i nie mają pojęcia dobra i zła. Kierują się opłacalnością w danym momencie lub w najbliższej przyszłości. Co do tego, że ktoś ratowałby swojego psa zamiast cudzego dziecka, nie wiem jak można mieć tak bardzo nie po kolei w głowie.
|
|
|
#275 |
|
Wtajemniczenie
|
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=49225906
Tu jest wątek na temat ratowania psa zamiast cudzego dziecka - odpowiadajcie tam. Dla mnie trzeba mieć nie pokolei w głowie żeby stawiać obcego nad bliskim ale EOT, jest wątek |
|
|
|
|
#276 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nagle wszyscy dzieciaci widzą oczami duszy swojej, że jednak ich pocieszki nie są oczkiem w głowie całego świata i jest szok
|
|
|
#277 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
|
#278 |
|
Wtajemniczenie
|
Ej
nie po to zakładałam wątek :p
|
|
|
|
|
#279 |
|
Zadomowienie
|
Kilka stron temu pisałyście że dlaczego należy ratować dzieci przed dorosłymi, że to wartościowanie życia itd. Teraz piszecie że życie psa przedstawia większą wartość niż życie człowieka. Traci mi tu hipokryzją i wydaje mi się że tu nie chodzi o pomoc dorosłym czy zwierzętom ale tylko o to żeby broń Boże nie pomóc dziecku.
A tak w ogóle gdyby moje dziecko się topiło to na pewno nie czekałabym żeby ktoś go ratował tylko sama bym to zrobiła nawet ryzykując własne życie.
|
|
#280 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
). Nawet instynkt mi podpowiada żeby olać obce dziecko i ratować swoje. To chyba naturalne? Nie chodzi o to żeby nie pomóc dziecku bo to dziecko, po prostu nie rozumiem dlaczego miałabym poświęcać życie swojego psa dla jakiegoś człowieka którego nie znam.Wysłane z telefonu, mogę zjadać ogonki i literki : ) |
|
|
|
|
|
#281 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie dyskusja z osobami, które nie rozumieją czym różni się wartość ludzkiego życia (nie ważne dziecka czy starszej pani) od życia zwierzęcia jest bez sensu. Po prostu mam nadzieję, że los mi oszczędzi poznawania takich "ludzi" w świecie rzeczywistym.
Cytat:
![]() Cytat:
Mam dwoje okruszków - jeden większy, a drugi całkiem malutki ![]() Edytowane przez Klarissa Czas edycji: 2014-12-05 o 20:54 |
||
|
|
|
|
#282 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zwierzęta potrafią czuć,kochają,przeżywają odrzucenie itd.Nie potrafią być świadomie okrutne. Natomiast dzieci mogą być oprawcami dla innych dzieci,mogą zakatować psa, zamęczyć na śmierć kota.To nie świadczy o wysoko rozwiniętym poczuciu moralności. Dla mnie kult dziecka przejawia się też w społecznym przekonaniu,że ludzie mają być z sobą"dla dzieci",Nieważne,że w związku nie ma uczucia,że jest 2 nieszczęśliwych dorosłych.Ważne,że dziecko ma pełną rodzinę. W tramwajach szokują mnie matki,które stoją a ich pociecha siedzi.Ktoś pisał,że otoczenie wymogło na nim ustąpienie małolatowi.Nie ustąpiłabym.Ustępuję za to zawsze starszym ludziom i kobietom w ciąży. Jeżeli chodzi o takie drobiazgi to zauważyłam,że np.kiedy zapraszasz na ślub przyjaciółkę z TŻ to jest logiczne,że nie bierze ona ze sobą swojej mamy/teściowej/dziadka i babci,mimo,że są jej rodziną.Jeżeli jednak przyjaciółka jest mamą to zaproszenie o identycznej treści odbierane jest jako zaproszenie dla przyjaciółki,TŻ i ich malucha.Absurdalne |
|
|
|
|
|
#283 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ty tak serio?? naprawdę mogłabyś spokojnie patrzeć jak obok tonie jakieś dziecko i uratować swojego pieska?...? brak słów.... ta dyskusja robi się coraz bardziej nierealna jak dla mnie...czytam i nie wierzę... też jakoś specjalnie nie przepadam za dziećmi, ale na Boga, gdybym widziała obok mnie umierające dziecko i psa to dla mnie wybór jest oczywisty! Edytowane przez magdalenka2 Czas edycji: 2014-12-05 o 21:02 |
|
|
|
|
|
#284 |
|
Konto usunięte
|
To że zwierzęta potrafią czuć itd., nie znaczy, że znają pojęcie czy mają poczucie dobra i zła, wątpię, że mają. Dzieci postępujące źle zwykle są wynikiem złego wychowania przez rodziców.
|
|
|
|
|
#285 |
|
Rozeznanie
|
Ja ogólnie uważam,że zwierzęta nie są gorsze od ludzi.Gdybym miała ratować to ratowałabym swoją rodzinę w tym kota przed ludźmi,których nie znam.Chociaż te założenia "kogo byś ratował' są dość.abstrakcyjne
|
|
|
|
|
#286 |
|
Konto usunięte
|
Nie są gorsze, ale należy też pamiętać, że nie są ludźmi. A niektórzy o tym zapominają.
|
|
|
|
|
#287 |
|
Zakorzenienie
|
Ja rezygnuję z tej dyskusji bo dla mnie osiągnęła poziom absurdu.
|
|
#288 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
|
#289 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#290 | |
|
Wredny kotecek
|
Ale to wątek z "przymrużeniem oka" to nie wiem co cię tak drażni. Gdybamy sobie i tyle, ty się oburzasz a szansa, że w realu dojdzie do takiej sytuacji jest jak wygranie 6 w lotto :P
---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Cytat:
albo opiekun.
|
|
|
|
|
|
#291 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#292 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dokładnie.. kosmos.. patrząc na ten i na najnowszy wątek jestem przerażona.. ---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- *jeszcze tylko odniose się do tego że zawsze będzie winny rodzic/opiekun.. otóż nie zawsze, rodzice mogą umrzeć np. w wyniku powodzi/podtrucia tlenkiem wegla/pożaru a dziecko ma szanse przeżyć, ale umrze bo ktoś je oleje na rzecz KOTA. Dla mnie to kosmos, niektórzy nie powinni posiadać zwierząt, bo im od nich pada na głowe chyba... |
||
|
|
|
|
#293 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wracając do podanego przeze mnie przykładu wirusa grypy, który zbyt szybko mutuje, by nadążyć za nim ze szczepionką - wiadomo Ci może coś o innych kryteriach, które pozwalają ocenić rokowania na eradykację jako dobre/złe? Zgodnie z tym, co napisałaś wcześniej, to domyślam się, że gdyby więcej osób szczepiło się przeciw grypie, to wirus wolniej by mutował, tak? Tu bardziej chodzi o podatność na te osławione odczyny poszczepienne. Niektórzy upatrują ich przyczyny w źle dobranej dawce szczepionki, na zasadzie, powiedzmy, że o ile u dziecka o przeciętnej wadze szczepionka z dodatkiem rtęci nie zrobi wrażenia, o tyle u dziecka o dwukrotnie mniejszej wadze ten dodatek rtęci może już wywołać objawy zatrucia. Właśnie clue dyskusji w Internetach rozbija się też o formy testowania szczepionek, o procedury sprawdzania ich bezpieczeństwa. Tu konkretna afera, którą mam na myśli: http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...ane_41787.html GIF oficjalnie deklaruje, że wadliwe szczepionki nie zostały podane "bo pielęgniarki zauważyłyby, że ze szczepionkami jest coś nie tak". http://www.mp.pl/szczepienia/aktualn....html?id=87966 Chodzi o szczepionki Euvax B i Tripacel. Fakt, że jakieś pielęgniarki zauważyły, że szczepionki są "przeterminowane" (były źle przechowywane) dopiero po 8 miesiącach, budzi spore wątpliwości co do tego, czy na pewno wszystkie pielęgniarki w Polsce zorientowały się przed podaniem szczepionki, że jest z nią cokolwiek nie tak. Po podaniu w TV informacji o wycofaniu szczepionek, spłynęło sporo głoszeń od rodziców, zaniepokojonych objawami u swoich dzieci. Trudno teraz ustalić, czy te objawy to odczyny poszczepienne, czy może i bez szczepionki te dzieci by zachorowały, i to jest największy problem. http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs....OWIE/130729840 Dlatego właśnie część rodziców, którzy zauważyli gwałtowne zmiany w zachowaniu i stanie zdrowia swojego dziecka po podaniu szczepionki, uważa np., że celowo dzieci szczepi się tak wcześnie (np. w pierwszej dobie życia), by rodzice nie mieli okazji zaobserwować, czy dziecko przed szczepieniem było zdrowsze, czy nie. Co ciekawe, podobno rodzice, którzy żądają od lekarzy zaświadczenia o bezpieczeństwie szczepionki (braku skutków ubocznych, w tym odczynów poszczepiennych) nie mogą takiego uzyskać, tj. żaden lekarz nie zgodzi się czegoś takiego podpisać, chodzi o tego typu dokument: http://prawdaxlxpl.wordpress.com/201...-ws-szczepien/ Do tego dochodzi jeszcze list otwarty prof. dr Marii Doroty Majewskiej o związku między autyzmem a rtęcią w szczepionkach (dostępny na wieeelu różnych stronach www, więc proszę nie czepiać się jakości podanego przeze mnie poniżej linku) http://www.twojewiadomosci.com.pl/co...farmaceutyczny Nie weryfikowałam nijak jego wiarygodności ani merytoryki (tu mam za małą wiedzę z biologii), ale wnioski w nim wyciągnięte są przerażające. Ja już sama nie wiem, co mam o tym myśleć. Nie jestem jakimś przeciwnikiem szczepień, rozumiem, że co najmniej część z nich jest potrzebna. Pytanie jednak - czy wszystkie? Plus kolejne, ważniejsze pytanie: czy obecny kalendarz szczepień nie jest jednak do poprawki? Dla mnie szczepienie w pierwszej dobie życia to głupota straszna i duże ryzyko, co więcej, podobno w wielu krajach ten kalendarz wygląda jednak inaczej, pierwsze szczepienia nie są tak szybko i w takiej ilości dużej jak u nas (przykład, szczepionki skojarzone - kilka szczepień naraz, gdzie IMO lepiej byłoby robić chociaż 3 miesiące przerwy między nimi). |
|
|
|
|
|
#294 | ||
|
Wredny kotecek
|
Cytat:
To bez sensu.---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
To samo mogę napisać tylko zamiast posiadać zwierząt wstawimy posiadać dzieci. |
||
|
|
|
|
#295 | |
|
Rozeznanie
|
jak kogoś interesuje temat szczepień, warto przeczytać:
http://wszystkoconajwazniejsze.pl/je...szczepionkach/ polecam ![]() ---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ---------- Cytat:
a gdzie ja powiedzialam że najważniejszy? ważniejszy niż zwierze. i tak, dlatego, że jest człowiekiem. |
|
|
|
|
|
#296 |
|
Wredny kotecek
|
|
|
|
|
|
#297 |
|
Zakorzenienie
|
Nie, bez opieki nie wolno pozostawiać tylko dzieci poniżej 7 roku życia. Dzieci powyżej 7 lat mogą przebywać bez opieki rodzica czy innej osoby w ciągu dnia. Co za tym idzie jeśli takie dziecko samo gdzieś pójdzie i ulegnie wypadkowi to jego rodzice czy opiekunowie nie są w żaden sposób pociągani do odpowiedzialności.
|
|
#298 |
|
Konto usunięte
|
Nadal rozmawiacie na dwóch wątkach xD
|
|
|
|
|
#299 |
|
Rozeznanie
|
Dla mnie to oczywiste ,że ratuje się w pierwszej kolejności tych których się kocha.Nie oczekiwałabym od nikogo,że w pierwszej kolejności nie ratował swoich bliskich tylko moją rodzinę.A wiem,że szokiem jest dla osób o mentalności"pies do budy,kot na myszy"zwierzę jest często jednym z członków rodziny.
Człowiek ważniejszy niż zwierzę? A kto ma prawo o tym decydować kto jest ważniejszy? Oczywiście ludzie to nie zwierzęta.To nie zwierzęta wywołują wojny,mordują z premedytacją i znęcają się nad ludźmi.Stalin czy Hitler to nie zwierzęta,więc na pewno lepiej byłoby ich ratować niż jakiegoś tam czyjegoś kota czy psa Nie sądzę więcby ludzie byli czymś lepszym niż inne stworzenia,które też mają uczucia.
|
|
|
|
|
#300 |
|
Wredny kotecek
|
Klarissa odpowiem ci w tym wątku i tam się przeniesmy https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post49227332
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:06.

popieram

nie po to zakładałam wątek :p

To bez sensu.