Kult dzieciątka - dzieci ważniejsze od dorosłych. - Strona 10 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-05, 19:55   #271
GrumpyCat
Wredny kotecek

Dot.: Kult dzieciątka - dzieci ważniejsze od dorosłych.

Cytat:
Napisane przez semprebambino Pokaż wiadomość
Jakby się topił mój pies i obce dziecko to też ratowała bym psa
Ja tak samo :P
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 19:57   #272
semprebambino
Wtajemniczenie

Zresztą pływanie na głębokiej wodzie z dzieckiem jest niebezpieczne, bo ono dość ciężkie jest a ja nie umiem pływać na tyle dobrze - to znaczy że nie muszę tego robić.
Stary 2014-12-05, 19:59   #273
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Sorry, ale jak przy mnie będzie się topić twoje dziecko to ty zostaniesz w pierwszej kolejności ukarana
ahahaha pięknie napisane popieram
Stary 2014-12-05, 20:02   #274
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
Bo zwierzęta z natury są dobre.

Wysłane z telefonu, mogę zjadać ogonki i literki : )
Co za bzdura.
Zwierzęta nie kierują się moralnością i nie mają pojęcia dobra i zła. Kierują się opłacalnością w danym momencie lub w najbliższej przyszłości.

Co do tego, że ktoś ratowałby swojego psa zamiast cudzego dziecka, nie wiem jak można mieć tak bardzo nie po kolei w głowie.
Stary 2014-12-05, 20:04   #275
semprebambino
Wtajemniczenie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=49225906

Tu jest wątek na temat ratowania psa zamiast cudzego dziecka - odpowiadajcie tam.

Dla mnie trzeba mieć nie pokolei w głowie żeby stawiać obcego nad bliskim ale EOT, jest wątek
Stary 2014-12-05, 20:05   #276
olenkasz
Zakorzenienie

Cytat:
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=49225906

Tu jest wątek na temat ratowania psa zamiast cudzego dziecka - odpowiadajcie tam.

Dla mnie trzeba mieć nie pokolei w głowie żeby stawiać obcego nad bliskim ale EOT, jest wątek
nie będę się tam wypowiadać, bo już się wypowiadałam i mnie zjadali nagle wszyscy dzieciaci widzą oczami duszy swojej, że jednak ich pocieszki nie są oczkiem w głowie całego świata i jest szok
Stary 2014-12-05, 20:05   #277
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Klarissa Pokaż wiadomość
Co do tego, że ktoś ratowałby swojego psa zamiast cudzego dziecka, nie wiem jak można mieć tak bardzo nie po kolei w głowie.
Może uzasasnij, ja w tym nie widzę nic dziwnego. Ratuje się to co jest dla NAS najważniejsze a nie co wypada.
Stary 2014-12-05, 20:12   #278
semprebambino
Wtajemniczenie

Ej nie po to zakładałam wątek :p
Stary 2014-12-05, 20:31   #279
21pyza
Zadomowienie

Kilka stron temu pisałyście że dlaczego należy ratować dzieci przed dorosłymi, że to wartościowanie życia itd. Teraz piszecie że życie psa przedstawia większą wartość niż życie człowieka. Traci mi tu hipokryzją i wydaje mi się że tu nie chodzi o pomoc dorosłym czy zwierzętom ale tylko o to żeby broń Boże nie pomóc dziecku.

A tak w ogóle gdyby moje dziecko się topiło to na pewno nie czekałabym żeby ktoś go ratował tylko sama bym to zrobiła nawet ryzykując własne życie.
Stary 2014-12-05, 20:42   #280
201705121341
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez 21pyza Pokaż wiadomość
Kilka stron temu pisałyście że dlaczego należy ratować dzieci przed dorosłymi, że to wartościowanie życia itd. Teraz piszecie że życie psa przedstawia większą wartość niż życie człowieka. Traci mi tu hipokryzją i wydaje mi się że tu nie chodzi o pomoc dorosłym czy zwierzętom ale tylko o to żeby broń Boże nie pomóc dziecku.

A tak w ogóle gdyby moje dziecko się topiło to na pewno nie czekałabym żeby ktoś go ratował tylko sama bym to zrobiła nawet ryzykując własne życie.
Napisałam że ratowałabym swojego psa a nie czyjeś dziecko bo pies jest mój, jest dla mnie jak bliska osoba (właściwie dla mnie to jest jak moje dziecko ). Nawet instynkt mi podpowiada żeby olać obce dziecko i ratować swoje. To chyba naturalne? Nie chodzi o to żeby nie pomóc dziecku bo to dziecko, po prostu nie rozumiem dlaczego miałabym poświęcać życie swojego psa dla jakiegoś człowieka którego nie znam.

201705121341 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 20:53   #281
Klarissa
Zakorzenienie

Dla mnie dyskusja z osobami, które nie rozumieją czym różni się wartość ludzkiego życia (nie ważne dziecka czy starszej pani) od życia zwierzęcia jest bez sensu. Po prostu mam nadzieję, że los mi oszczędzi poznawania takich "ludzi" w świecie rzeczywistym.

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Może uzasasnij, ja w tym nie widzę nic dziwnego. Ratuje się to co jest dla NAS najważniejsze a nie co wypada.
Tak a z płonącego domu warto ratować zdjęcia ukochanej prababci i kolię po ciotuni zamiast nielubianego dziadka, no nie? Bo przecież trzeba ratować co dla nas najważniejsze

Cytat:
Napisane przez 21pyza Pokaż wiadomość

To ostatnie - jeśli ktoś nie umie pływać to skakanie do wody za tonącym sprowadza tylko zagrożenie, zamiast nieść pomoc. Pierwsza zasada kursu pierwszej pomocy brzmi ratuj tak, żeby ciebie nie trzeba było też ratować bo wtedy stajesz się utrudnieniem i przeszkodą. Lepiej wezwać pomoc niż podjąć ryzykowną akcję po której już nie zostanie nikt do wezwania pomocy, a samemu i tak się nie podoła.

Edytowane przez Klarissa
Czas edycji: 2014-12-05 o 20:54
Klarissa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 20:56   #282
Arwenka1
Rozeznanie

Cytat:
Co za bzdura.
Zwierzęta nie kierują się moralnością i nie mają pojęcia dobra i zła. Kierują się opłacalnością w danym momencie lub w najbliższej przyszłości.

Zwierzęta potrafią czuć,kochają,przeżywają odrzucenie itd.Nie potrafią być świadomie okrutne.
Natomiast dzieci mogą być oprawcami dla innych dzieci,mogą zakatować psa, zamęczyć na śmierć kota.To nie świadczy o wysoko rozwiniętym poczuciu moralności.
Dla mnie kult dziecka przejawia się też w społecznym przekonaniu,że ludzie mają być z sobą"dla dzieci",Nieważne,że w związku nie ma uczucia,że jest 2 nieszczęśliwych dorosłych.Ważne,że dziecko ma pełną rodzinę.
W tramwajach szokują mnie matki,które stoją a ich pociecha siedzi.Ktoś pisał,że otoczenie wymogło na nim ustąpienie małolatowi.Nie ustąpiłabym.Ustępuję za to zawsze starszym ludziom i kobietom w ciąży.
Jeżeli chodzi o takie drobiazgi to zauważyłam,że np.kiedy zapraszasz na ślub przyjaciółkę z TŻ to jest logiczne,że nie bierze ona ze sobą swojej mamy/teściowej/dziadka i babci,mimo,że są jej rodziną.Jeżeli jednak przyjaciółka jest mamą to zaproszenie o identycznej treści odbierane jest jako zaproszenie dla przyjaciółki,TŻ i ich malucha.Absurdalne
Arwenka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 20:58   #283
magdalenka2
Zakorzenienie

GG do magdalenka2

Cytat:
Napisane przez whiteglove Pokaż wiadomość
Napisałam że ratowałabym swojego psa a nie czyjeś dziecko bo pies jest mój, jest dla mnie jak bliska osoba (właściwie dla mnie to jest jak moje dziecko ). Nawet instynkt mi podpowiada żeby olać obce dziecko i ratować swoje. To chyba naturalne? Nie chodzi o to żeby nie pomóc dziecku bo to dziecko, po prostu nie rozumiem dlaczego miałabym poświęcać życie swojego psa dla jakiegoś człowieka którego nie znam.

Ty tak serio??
naprawdę mogłabyś spokojnie patrzeć jak obok tonie jakieś dziecko i uratować swojego pieska?...? brak słów....
ta dyskusja robi się coraz bardziej nierealna jak dla mnie...czytam i nie wierzę... też jakoś specjalnie nie przepadam za dziećmi, ale na Boga, gdybym widziała obok mnie umierające dziecko i psa to dla mnie wybór jest oczywisty!

Edytowane przez magdalenka2
Czas edycji: 2014-12-05 o 21:02
magdalenka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 21:04   #284
201605161006
Konto usunięte

To że zwierzęta potrafią czuć itd., nie znaczy, że znają pojęcie czy mają poczucie dobra i zła, wątpię, że mają. Dzieci postępujące źle zwykle są wynikiem złego wychowania przez rodziców.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 21:05   #285
Arwenka1
Rozeznanie

Ja ogólnie uważam,że zwierzęta nie są gorsze od ludzi.Gdybym miała ratować to ratowałabym swoją rodzinę w tym kota przed ludźmi,których nie znam.Chociaż te założenia "kogo byś ratował' są dość.abstrakcyjne
Stary 2014-12-05, 21:08   #286
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Arwenka1 Pokaż wiadomość
Ja ogólnie uważam,że zwierzęta nie są gorsze od ludzi.Gdybym miała ratować to ratowałabym swoją rodzinę w tym kota przed ludźmi,których nie znam.Chociaż te założenia "kogo byś ratował' są dość.abstrakcyjne
Nie są gorsze, ale należy też pamiętać, że nie są ludźmi. A niektórzy o tym zapominają.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 21:11   #287
Klarissa
Zakorzenienie

Ja rezygnuję z tej dyskusji bo dla mnie osiągnęła poziom absurdu.
Stary 2014-12-05, 21:16   #288
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
Nie są gorsze, ale należy też pamiętać, że nie są ludźmi. A niektórzy o tym zapominają.
Ale mamy teraz na świecie tyle zawiści, zazdrości i baardzo złych ludzi nie wiem czemu z góry miałabym stawiać dobro obcego człowieka tylko dlatego, że jest człowiekiem.
Stary 2014-12-05, 21:18   #289
magdalenka2
Zakorzenienie

GG do magdalenka2

Cytat:
ja również.. wyłączam subskrypcję wątku i gratuluję niektórym życiowych priorytetów, obyście nigdy nie były w sytuacji, że umrze wasze dziecko bo ktoś wolał kota...
magdalenka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 21:21   #290
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Ale to wątek z "przymrużeniem oka" to nie wiem co cię tak drażni. Gdybamy sobie i tyle, ty się oburzasz a szansa, że w realu dojdzie do takiej sytuacji jest jak wygranie 6 w lotto :P

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
Napisane przez magdalenka2 Pokaż wiadomość
ja również.. wyłączam subskrypcję wątku i gratuluję niektórym życiowych priorytetów, obyście nigdy nie były w sytuacji, że umrze wasze dziecko bo ktoś wolał kota...
Jeśli chodzi o to, to jak koleżanka wyżej wspomniała - winny i tak będzie rodzic albo opiekun.
Stary 2014-12-05, 21:22   #291
Karinio
Zakorzenienie

Cytat:
albo odwrotnie jak kotek będzie zdychał w płomieniach,a ktoś będzie ratował życie ludzkie,nie wizażanki kota,psa,czy chomika.
Karinio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 21:26   #292
Midnight___
Rozeznanie

Cytat:
Ty tak serio??
naprawdę mogłabyś spokojnie patrzeć jak obok tonie jakieś dziecko i uratować swojego pieska?...? brak słów....
ta dyskusja robi się coraz bardziej nierealna jak dla mnie...czytam i nie wierzę... też jakoś specjalnie nie przepadam za dziećmi, ale na Boga, gdybym widziała obok mnie umierające dziecko i psa to dla mnie wybór jest oczywisty!

dokładnie.. kosmos.. patrząc na ten i na najnowszy wątek jestem przerażona..

---------- Dopisano o 21:24 ---------- Poprzedni post napisano o 21:22 ----------

Cytat:
Ale to wątek z "przymrużeniem oka" to nie wiem co cię tak drażni. Gdybamy sobie i tyle, ty się oburzasz a szansa, że w realu dojdzie do takiej sytuacji jest jak wygranie 6 w lotto :P

---------- Dopisano o 21:21 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Jeśli chodzi o to, to jak koleżanka wyżej wspomniała - winny i tak będzie rodzic albo opiekun.
Ale tu nie chodzi o to czy taka sytuacja ma szansę się wydarzyć ale o nasze wartości i priorytety....

---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ----------

*jeszcze tylko odniose się do tego że zawsze będzie winny rodzic/opiekun..
otóż nie zawsze, rodzice mogą umrzeć np. w wyniku powodzi/podtrucia tlenkiem wegla/pożaru a dziecko ma szanse przeżyć, ale umrze bo ktoś je oleje na rzecz KOTA. Dla mnie to kosmos, niektórzy nie powinni posiadać zwierząt, bo im od nich pada na głowe chyba...
Midnight___ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 21:26   #293
Pantegram
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Co do wirusow- różnie. Trzeba pamiętać, że to nie są żywe organizmy (przynajmniej nie żywe w typowym tego słowa znaczeniu), a coś, co nie jest żywe, trudno zabić. Niektóre nie wytrzymują pierwszych dużych mrozów, inne potrafią "uchować się" kilkadziesiąt lat. Tu trzeba by sprawdzić dane na temat konkretnego wirusa, z głowy Ci nie powiem

Choroba jest uznawana za eradykowana, kiedy przez określony okres czasu (długi) nie zanotuje się żadnego przypadku zachorowania. Na razie w 100% udalo sie tego dokonać tylko z ospą prawdziwą i jak wiesz, nie ma juz koniecznosci szczepić "na wszelki wypadek". Inne choroby zostały już wyparte z kręgu cywilizacji zachodniej, ale wciąż zdarzają się w krajach trzeciego świata.
Czyli to nie jest takie proste, uznać, czy choroba jest już eradykowana, czy jeszcze nie, right?
Wracając do podanego przeze mnie przykładu wirusa grypy, który zbyt szybko mutuje, by nadążyć za nim ze szczepionką - wiadomo Ci może coś o innych kryteriach, które pozwalają ocenić rokowania na eradykację jako dobre/złe? Zgodnie z tym, co napisałaś wcześniej, to domyślam się, że gdyby więcej osób szczepiło się przeciw grypie, to wirus wolniej by mutował, tak?
Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
Jak waga ma się do ilości produkowanych przeciwciał?
Tu bardziej chodzi o podatność na te osławione odczyny poszczepienne. Niektórzy upatrują ich przyczyny w źle dobranej dawce szczepionki, na zasadzie, powiedzmy, że o ile u dziecka o przeciętnej wadze szczepionka z dodatkiem rtęci nie zrobi wrażenia, o tyle u dziecka o dwukrotnie mniejszej wadze ten dodatek rtęci może już wywołać objawy zatrucia. Właśnie clue dyskusji w Internetach rozbija się też o formy testowania szczepionek, o procedury sprawdzania ich bezpieczeństwa.

Tu konkretna afera, którą mam na myśli:
http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-...ane_41787.html
GIF oficjalnie deklaruje, że wadliwe szczepionki nie zostały podane "bo pielęgniarki zauważyłyby, że ze szczepionkami jest coś nie tak".
http://www.mp.pl/szczepienia/aktualn....html?id=87966
Chodzi o szczepionki Euvax B i Tripacel.
Fakt, że jakieś pielęgniarki zauważyły, że szczepionki są "przeterminowane" (były źle przechowywane) dopiero po 8 miesiącach, budzi spore wątpliwości co do tego, czy na pewno wszystkie pielęgniarki w Polsce zorientowały się przed podaniem szczepionki, że jest z nią cokolwiek nie tak.
Po podaniu w TV informacji o wycofaniu szczepionek, spłynęło sporo głoszeń od rodziców, zaniepokojonych objawami u swoich dzieci. Trudno teraz ustalić, czy te objawy to odczyny poszczepienne, czy może i bez szczepionki te dzieci by zachorowały, i to jest największy problem.
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs....OWIE/130729840
Dlatego właśnie część rodziców, którzy zauważyli gwałtowne zmiany w zachowaniu i stanie zdrowia swojego dziecka po podaniu szczepionki, uważa np., że celowo dzieci szczepi się tak wcześnie (np. w pierwszej dobie życia), by rodzice nie mieli okazji zaobserwować, czy dziecko przed szczepieniem było zdrowsze, czy nie.
Co ciekawe, podobno rodzice, którzy żądają od lekarzy zaświadczenia o bezpieczeństwie szczepionki (braku skutków ubocznych, w tym odczynów poszczepiennych) nie mogą takiego uzyskać, tj. żaden lekarz nie zgodzi się czegoś takiego podpisać, chodzi o tego typu dokument:
http://prawdaxlxpl.wordpress.com/201...-ws-szczepien/

Do tego dochodzi jeszcze list otwarty prof. dr Marii Doroty Majewskiej o związku między autyzmem a rtęcią w szczepionkach (dostępny na wieeelu różnych stronach www, więc proszę nie czepiać się jakości podanego przeze mnie poniżej linku)
http://www.twojewiadomosci.com.pl/co...farmaceutyczny

Nie weryfikowałam nijak jego wiarygodności ani merytoryki (tu mam za małą wiedzę z biologii), ale wnioski w nim wyciągnięte są przerażające.

Ja już sama nie wiem, co mam o tym myśleć.
Nie jestem jakimś przeciwnikiem szczepień, rozumiem, że co najmniej część z nich jest potrzebna. Pytanie jednak - czy wszystkie? Plus kolejne, ważniejsze pytanie: czy obecny kalendarz szczepień nie jest jednak do poprawki? Dla mnie szczepienie w pierwszej dobie życia to głupota straszna i duże ryzyko, co więcej, podobno w wielu krajach ten kalendarz wygląda jednak inaczej, pierwsze szczepienia nie są tak szybko i w takiej ilości dużej jak u nas (przykład, szczepionki skojarzone - kilka szczepień naraz, gdzie IMO lepiej byłoby robić chociaż 3 miesiące przerwy między nimi).
Pantegram jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 21:29   #294
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez Midnight___ Pokaż wiadomość
Ale tu nie chodzi o to czy taka sytuacja ma szansę się wydarzyć ale o nasze wartości i priorytety....
Wątki mi się mieszają, miałam to pisać w temacie a nie tutaj. Dlaczego cudze dziecko/człowiek ma być z góry dla mnie najważniejszy tylko dlatego że jest człowiekiem To bez sensu.

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Cytat:
otóż nie zawsze, rodzice mogą umrzeć np. w wyniku powodzi/podtrucia tlenkiem wegla/pożaru a dziecko ma szanse przeżyć, ale umrze bo ktoś je oleje na rzecz KOTA. Dla mnie to kosmos, niektórzy nie powinni posiadać zwierząt, bo im od nich pada na głowe chyba...
Teraz nie mam kota, ale miałam i na pewno będę miała.

To samo mogę napisać tylko zamiast posiadać zwierząt wstawimy posiadać dzieci.
Stary 2014-12-05, 21:32   #295
Midnight___
Rozeznanie

jak kogoś interesuje temat szczepień, warto przeczytać:
http://wszystkoconajwazniejsze.pl/je...szczepionkach/
polecam

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Cytat:
Wątki mi się mieszają, miałam to pisać w temacie a nie tutaj. Dlaczego cudze dziecko/człowiek ma być z góry dla mnie najważniejszy tylko dlatego że jest człowiekiem To bez sensu.

---------- Dopisano o 21:29 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ----------

Teraz nie mam kota, ale miałam i na pewno będę miała.

To samo mogę napisać tylko zamiast posiadać zwierząt wstawimy posiadać dzieci.

a gdzie ja powiedzialam że najważniejszy? ważniejszy niż zwierze. i tak, dlatego, że jest człowiekiem.
Midnight___ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 21:34   #296
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
a gdzie ja powiedzialam że najważniejszy? ważniejszy niż zwierze. i tak, dlatego, że jest człowiekiem.
No widzisz, "bo jest człowiekiem" to dla mnie to trochę za słaby argument.
Stary 2014-12-05, 21:35   #297
Klarissa
Zakorzenienie

Cytat:
Nie, bez opieki nie wolno pozostawiać tylko dzieci poniżej 7 roku życia. Dzieci powyżej 7 lat mogą przebywać bez opieki rodzica czy innej osoby w ciągu dnia. Co za tym idzie jeśli takie dziecko samo gdzieś pójdzie i ulegnie wypadkowi to jego rodzice czy opiekunowie nie są w żaden sposób pociągani do odpowiedzialności.
Stary 2014-12-05, 21:35   #298
201607111028
Konto usunięte

Nadal rozmawiacie na dwóch wątkach xD
201607111028 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-05, 21:38   #299
Arwenka1
Rozeznanie

Dla mnie to oczywiste ,że ratuje się w pierwszej kolejności tych których się kocha.Nie oczekiwałabym od nikogo,że w pierwszej kolejności nie ratował swoich bliskich tylko moją rodzinę.A wiem,że szokiem jest dla osób o mentalności"pies do budy,kot na myszy"zwierzę jest często jednym z członków rodziny.
Człowiek ważniejszy niż zwierzę? A kto ma prawo o tym decydować kto jest ważniejszy?
Oczywiście ludzie to nie zwierzęta.To nie zwierzęta wywołują wojny,mordują z premedytacją i znęcają się nad ludźmi.Stalin czy Hitler to nie zwierzęta,więc na pewno lepiej byłoby ich ratować niż jakiegoś tam czyjegoś kota czy psa Nie sądzę więcby ludzie byli czymś lepszym niż inne stworzenia,które też mają uczucia.
Stary 2014-12-05, 21:40   #300
GrumpyCat
Wredny kotecek

Klarissa odpowiem ci w tym wątku i tam się przeniesmy https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post49227332
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości