Mamusie lutowe 2015 - cz. 5 - Strona 62 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-07, 20:11   #1831
IncognitoNick
Zadomowienie

Dot.: Mamusie lutowe 2015 - cz. 5

Dzięki Dziewczyny za trzymanie kciuków!

Buu - trzymajcie się! Biedna Twoja Córa

Cytat:
Napisane przez ewek000 Pokaż wiadomość

Ola ciasto kuszące, no ale u mnie dopiero po urodzeniu, bo tej ilości kajmaku moje cukry nie ogarną.
Ewek - Ja zrobiłam wczoraj ciasto marchewkowe, ale nie ma nic wszytko zjedzone, ale jeszcze dzisiaj mam zamiar zrobić razowe ciasteczka owsiane z suszoną śliwką jak coś to wam się pochwalę
Ewek, a rzuć przepisem na te ciasteczka - smakowicie brzmią

Cytat:
Napisane przez lui_89 Pokaż wiadomość
Aga czy Ty masz ręczny laktator z lovi?? cały czas się zastanawiam między nim a elektrycznym z Canpolu
Ja kupiłam ręczny Lovi, ten dwufazowy. Pani w sklepie pokazywała mi jak ciągnie na takiej sztucznej piersi - wyglądało na to, że OK. Innych doświadczeń nie mam. Z tym, że ja raczej planuję odciągać tylko w razie potrzeby, typu wyjście gdzieś. Jeśli będę musiała regularnie, to pewnie kupimy elektryczny.

Cytat:
Napisane przez Mlebidakin Pokaż wiadomość
Inco super że wszystko dobrze
A jak się liczy te ruchy?
Mlebi - 2 razy w ciągu dnia (rano i wieczorem, w zaobserwowanej porze największej aktywności dziecka) powinnam w ciągu godziny poczuć przynajmniej 5-10 ruchów. Niestety, największa aktywność Małego przypada na 1 w nocy

Odowska - dobrze, że się dobrze skończyło
IncognitoNick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 20:16   #1832
1141655
Zakorzenienie

A ja oglądam master Chefa a młody wariuje strasznie, aż się zloszcze, bo boli...

http://perfekcyjniewdomu.blogspot.com/
Mój drugi, prywatny, trochę o porządkach
1141655 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 20:21   #1833
Ollllciaaa
Zakorzenienie

Aga, ja też oglądam dziś finał
Ollllciaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 20:28   #1834
iva_b
Raczkowanie

a ja żeby odreagować robiłam z córami ozdoby.teraz schną,jutro czeka mnie porządne sprzątanie bo pokój mi tonie w brokacie i jak tylko Wercia wróci z zerówki kończymy zawieszki no i rano musze pewnie zaliczyć gina bo się już zaczynam czochrać po bożenie (nawet nie wnikam jak to z boku wygląda) a nie wiem czym się ratować
Stary 2014-12-07, 20:40   #1835
Ollllciaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iva_b Pokaż wiadomość
a ja żeby odreagować robiłam z córami ozdoby.teraz schną,jutro czeka mnie porządne sprzątanie bo pokój mi tonie w brokacie i jak tylko Wercia wróci z zerówki kończymy zawieszki no i rano musze pewnie zaliczyć gina bo się już zaczynam czochrać po bożenie (nawet nie wnikam jak to z boku wygląda) a nie wiem czym się ratować
Iva, wow pochwal się jutro zawieszkami, chętnie je zobacze i powodzenia jutro na wizycie
Stary 2014-12-07, 20:40   #1836
Alunia79
Wtajemniczenie

Mala no właśnie.. nasze rozdwojenie mogłoby czasem się połączyć lub chociaż zmienić mieszkanie co by i u mnie posprzątać

Odowska, super! Nawet nie myślałam, że będzie inaczej

Dziewczyny zrobiłam tę napoleonkę nie mogę się doczekać kiedy wystygnie i zastygnie. Mniami, już bym zjadła.
No i odebrałam te buteleczki i smoczki
Jak myślicie, ten smoczek calma z główką pasowałby do tych butelek szerokich dr.browns?
Alunia79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 20:44   #1837
iva_b
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez odowska Pokaż wiadomość
Melduję się po drugim ktg - wyszło ok, Młody się ruszał, a nawet próbował przesunąć czujnik Co ciekawe podczas badania stwardniał mi brzuch, ale nie zapisało się to jako skurcz. Położna mi wyjaśniła, że akurat to twardnienie było reakcją macicy na ruch dziecka, a że jestem szczupła (ohoo ) to po prostu silniej to odczuwam. To jeden rodzaj stawiania się brzucha mam wyjaśniony, fajnie by było gdyby reszta też była równie nieszkodliwa.

Dziś będę już raczej offline, więc: Dobranoc!
dobrze że wszystko ok mi na ktg wychodziły skurcze porodowe(aż kopnął mnie zaszczyt bycia badaną przez ordynatora) a ja nic nie czułam...brzuch mnie tylko bolał jak na okres

Cytat:
Napisane przez Ollllciaaa Pokaż wiadomość
Hej, kobietki ja już po urodzinach...szału nie było obiad, ciasto z kawą, oczywiście też tort i do domku Ale babci schabowe mmmmmm, niebo!
Oczywiście każdy dał owoce, kiwi, melony, pomelo itd. my daliśmy ananasa. Babcia patrzy na tego ananasa i pyta się: "a to jest kwiat?"
też bym chętnie poszła na jakieś urodzinki a Babunie masz bardzo twórczą jak się już znudzi kwiat to przynajmniej zje go ze smakiem

---------- Dopisano o 20:44 ---------- Poprzedni post napisano o 20:40 ----------

Aluś ale mi smaka zrobiłaś :sli na: mogę się wprosić choćby telepatycznie
Stary 2014-12-07, 20:44   #1838
Alunia79
Wtajemniczenie

Iva spróbuj nasiadówkę z ziół sobie zrobić. A jak masz, to tantum rosa. Mój gin to poleca właśnie nie tylko na gojenie ale też właśnie na takie różne dolegliwości.
Stary 2014-12-07, 20:51   #1839
iva_b
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Alunia79 Pokaż wiadomość
Iva spróbuj nasiadówkę z ziół sobie zrobić. A jak masz, to tantum rosa. Mój gin to poleca właśnie nie tylko na gojenie ale też właśnie na takie różne dolegliwości.
tantum mam to pewnie zapodam dzięki

Olcia jutro na pewno pochwalimy się zdj. choć nie wiem czy jest czym
Stary 2014-12-07, 20:51   #1840
logoasia
Zakorzenienie

hejo

inco gratuluję wizyty

odowska z czadem nie ma żartów, uważajcie na siebie

a ja mialam dziś szybki dzionek, do 15 teściowie uciekli, później ogarnęlismy, pojechalismy po pieluszki 1 i obczaić choinki i wróciliśmy przed 19 spakowałam część rzeczy do torby szpitalnej i leżę brzuszkiem do góry
logoasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 20:55   #1841
Ollllciaaa
Zakorzenienie

Cytat:

oj na pewno jest czym a tym bardziej, ze udział miały w tym dzieciaczki

Cytat:
Napisane przez logoasia Pokaż wiadomość
hejo

inco gratuluję wizyty

odowska z czadem nie ma żartów, uważajcie na siebie

a ja mialam dziś szybki dzionek, do 15 teściowie uciekli, później ogarnęlismy, pojechalismy po pieluszki 1 i obczaić choinki i wróciliśmy przed 19 spakowałam część rzeczy do torby szpitalnej i leżę brzuszkiem do góry
To niedziela szybko Ci minęła. A ja leżę brzuszkiem...w bok
Stary 2014-12-07, 21:02   #1842
logoasia
Zakorzenienie

Cytat:
oj na pewno jest czym a tym bardziej, ze udział miały w tym dzieciaczki

To niedziela szybko Ci minęła. A ja leżę brzuszkiem...w bok
hihi no taak dokladnie to ja tez w bok
Stary 2014-12-07, 21:03   #1843
IncognitoNick
Zadomowienie

Dziewczyny, czy mi się wydaje, czy Vexi też dość dawno się nie odzywała?

A ja dziś chyba miałam te skurcze Braxtona-Higsa wieczorem. Tzn. co jakiś czas napinał mi się brzuch. Trwało to ok godziny. Nie bolało to jednak, tylko było dziwne i w momencie skurczu nie bardzo mogłam się wyprostować (taka lekko pochylona chodziłam). Też tak macie?
IncognitoNick jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 21:06   #1844
logoasia
Zakorzenienie

mężuś poszedł na wieczorny jogging. ostatnio prosił mnie żebym byla jego mentorem... ale odmówiłam. nie czuję się na siłach zeby go dopingować, a w kwietniu chce startować w runmaggedon'ie. co mogę mu doradzić jak ma chwile słabości ?
Stary 2014-12-07, 21:09   #1845
emdzik
Zakorzenienie

Cytat:
Aguś zazdroszcze ikei...my najbliższą mamy w krakowie czyli jakieś 200 km wybieramy się już chyba z trzeci miesiąc ale zawsze coś tż wypadnie innego i du.pa
za zakupy.pewnie na czasie bedziemy podziwiać Tymiankowe zasłoneczki

Madziu nie chciałabyś widzieć moich piersi (albo raczej skórek bo to bardziej adekwatne słowo) po karmieniu mojej dwójeczki dosłownie jestem płaska jak leże na plecach szkoda mi mojego męża ale na operacje nigdy mnie stać nie bedzie...teraz to się cieszę jak głupia z moich 'mlecznych' a le wiem że chociaż bym im dogadzała to po skończeniu karmienia znowu obraz będzie nędzny

Wizyte mam 29.12 ale chyba wybiore się w tym tyg bo chyba mi się jakaś infekcja przyplątała swędzi mnie jak nie wiem co ehh i śluz mi się taki mleczny zrobił i brzydko pachnie jeszcze jednego antybiotyku nie skączyłam a tu znowu coś mam już pomału dość
Nie dogodzi się z tymi piersiami :P Ja na swoje coraz bardziej marudze... chociaz miałam takie cudowne
Ajj a jak masz infekcje to chyba faktyczie lepiej iść szybciej na wizytę...

Cytat:
Napisane przez IncognitoNick Pokaż wiadomość
Hej! Zanim Was nadrobię, to wieści "z frontu". Wszystko wydaje się być OK Mały waży 1371, co jest niemal idealną wagą na ten tydzień (29 i 1). Serduszko w porządku, moja szyjka też. Nie mam wycieku wód płodowych Mam zacząć liczyć ruchy, jeśli będzie coś nie tak, to od razu dzwonić do Gina Dziecia mało widzieliśmy bo ma położenie główkowe, ustawienie grzbietowe przednie (czyli widać w zasadzie plecy ), niemniej udało się doktorowi troszkę mu buzię podejrzeć - widać już rzęsy Mam kontrolować ciśnienie - to ważne. Następna wizyta już w Nowym Roku.

Ufff, to teraz 2 tygodnie spokoju, a potem znowu zacznę się stresować pewnie czymś Niemniej Gin jest fajny, mówił, że jakby coś od razu dzwonić.
Jej, cieszę się, że wizyta udana, że wszystko dobrze
I nie ma czym się stresować

Cytat:
Napisane przez AGATA2605 Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny,

ja dzisiaj upichciłam obiadek, i zabrałam się za pieczenie biszkopta, mam smaka na coś zwyczajnego bez masy, także na szybkości poczyniłam takie ciasto.
:
Biszkopt też bym zjadła

Cytat:
Napisane przez 1141655 Pokaż wiadomość
Inco super wieści!!! piękna waga ale jestem ciekawa ile mój gagatek będzie ważył za tydzień ja się dziś zwazylam u teściów i się załamała.. 68,5 masakra....dlaczeeeego :-( tzn wiem dlaczego heh musze ogarnąć się z jedzeniem buuuu
Ty się przejmujesz że masz 68,5 ? ja mam więcej :/

Cytat:
Melduję się po drugim ktg - wyszło ok, Młody się ruszał, a nawet próbował przesunąć czujnik Co ciekawe podczas badania stwardniał mi brzuch, ale nie zapisało się to jako skurcz. Położna mi wyjaśniła, że akurat to twardnienie było reakcją macicy na ruch dziecka, a że jestem szczupła (ohoo ) to po prostu silniej to odczuwam. To jeden rodzaj stawiania się brzucha mam wyjaśniony, fajnie by było gdyby reszta też była równie nieszkodliwa.

Ooo dobrze, że wszystko ok Teraz możesz być całkiem spokojna.

Cytat:
Hej, kobietki ja już po urodzinach...szału nie było obiad, ciasto z kawą, oczywiście też tort i do domku Ale babci schabowe mmmmmm, niebo!
Oczywiście każdy dał owoce, kiwi, melony, pomelo itd. my daliśmy ananasa. Babcia patrzy na tego ananasa i pyta się: "a to jest kwiat?"
Nie to, zebym się śmiała z mojej babuni
Mmmm też bym zjadła torta
Co do babci... hehehehe dobra jest

"I ślubuję Ci..." <3 10.05.2014

27.01.2015 <3
emdzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 21:10   #1846
logoasia
Zakorzenienie

Cytat:

A ja dziś chyba miałam te skurcze Braxtona-Higsa wieczorem. Tzn. co jakiś czas napinał mi się brzuch. Trwało to ok godziny. Nie bolało to jednak, tylko było dziwne i w momencie skurczu nie bardzo mogłam się wyprostować (taka lekko pochylona chodziłam). Też tak macie?
wiesz.. ja jestem w 3 ciąży, ale nie wiem co to Braxtony dla mnie skurcz to skurcz, boli w ciąży z synem mialam ogromne przeboje i ostatecznie jak zaczęłam rodzic to skurcze nie różniły się od tych przez które musialam polegiwać w ciąży więc naprawdę z wszelkimi bólami brzucha lepiej uważać, bo ty bólu możesz nie odczuwać, a to rzeczywiście może być skurcz.
Iva teraz pisała przeciez ze bolał ją brzuszek, nie czula zadnych skurczów a na ktg się pisały
Aczkolwiek bardzo możliwe ze to Braxtony
Stary 2014-12-07, 21:16   #1847
Alunia79
Wtajemniczenie

Masz rację Incognito, dawno nie pisała.
Co do skurczy to ja już nic nie rozróżniam, jak chodzę po mieście to ciągle mam twardy, od wzdęć mam twardy,jak się wkurzę to też twardy. Juz nic nie wiem, więc nie pomogę.

Logoasia super, że dzień Ci tak miło upłynął.

Iva, oczywiście, że jest się czym chwalić przecież to rękodzieło
A na ciacho zapraszam, tylko ja bezcukrowe na ksylitolu. Jak nie jeste7 przyzwyczajona, to się nie objadaj za bardzo bo rozwolnienia dostaniesz
Stary 2014-12-07, 21:22   #1848
iskra_boza
Raczkowanie

Hej.

Pół dnia chyba dziś przespałam. Doszły obrzęki nóg, wrr, do tej pory tylko lewa była lekko opuchnięta. Mały rano kopał nisko, ale potem się przesunął gdzieś w okolice żołądka. Niech sobie tam siedzi Do tej pory nie dokuczały mi ani obrzęki, ani zmęczenie. A tu proszę, padło na mnie haha

Miłego wieczoru kobietki.
iskra_boza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 21:31   #1849
emdzik
Zakorzenienie

No Vexi dawno nie pisała...
Karolcia to już chyba w ogóle zaginęła.

Ala ja mam tak samo... nie wiem czy mam jakieś skurcze a twardy brzuch mam co chwilę, od wszystkiego i niczego :P

"I ślubuję Ci..." <3 10.05.2014

27.01.2015 <3
emdzik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 21:32   #1850
iva_b
Raczkowanie

Aluś to akurat bo w moim przypadku takie przeczyszczenie by się przydało b yłoby smacznie i pożytecznie
Stary 2014-12-07, 21:35   #1851
logoasia
Zakorzenienie

Cytat:
Masz rację Incognito, dawno nie pisała.
Co do skurczy to ja już nic nie rozróżniam, jak chodzę po mieście to ciągle mam twardy, od wzdęć mam twardy,jak się wkurzę to też twardy. Juz nic nie wiem, więc nie pomogę.

:
u mnie jest tak samo z brzuszkiem, twardy jest prawie non stop
Cytat:
Napisane przez iskra_boza Pokaż wiadomość
Hej.

Pół dnia chyba dziś przespałam. Doszły obrzęki nóg, wrr, do tej pory tylko lewa była lekko opuchnięta. Mały rano kopał nisko, ale potem się przesunął gdzieś w okolice żołądka. Niech sobie tam siedzi Do tej pory nie dokuczały mi ani obrzęki, ani zmęczenie. A tu proszę, padło na mnie haha

oj bidulo, może coś moczopędnego popij? zejdzie trochę płynów
Stary 2014-12-07, 21:39   #1852
Ollllciaaa
Zakorzenienie

Cytat:
mężuś poszedł na wieczorny jogging. ostatnio prosił mnie żebym byla jego mentorem... ale odmówiłam. nie czuję się na siłach zeby go dopingować, a w kwietniu chce startować w runmaggedon'ie. co mogę mu doradzić jak ma chwile słabości ?
dla Twojego tż. O jaaa, musi mieć potężną wolę walki. Ja swojemu ciągle mówiłabym, ze jest najlepszy, najsilniejszy, najwytrwalszy po prostu słodzić mu i chwalić

Cytat:

Inco, ja też jeszcze nie mogę rozpoznać skurczów Braxtona. Chociaż od czasu do czasu napina mi się brzuch przy chodzeniu i puszcza, albo czasami mam bóle jakby miesiączkowe, które trwają chwilkę

Cytat:
Hej.

mam nadzieję, ze po nocy obrzęki już się uspokoją. Nogi lekko do góry i odpoczywaj

Edytowane przez Ollllciaaa
Czas edycji: 2014-12-07 o 21:41
Stary 2014-12-07, 21:40   #1853
iskra_boza
Raczkowanie

Cytat:
oj bidulo, może coś moczopędnego popij? zejdzie trochę płynów
Nieee, wodę piję, nereczki niech filtrują sobie. Jak mi będzie dokuczać za bardzo, to w środę mam położną, pożalę się Poza tym tutaj poza owocami i warzywami, to nic nie ma. Żurawiny nie mam, a pietruszki nienawidzę :P

Edytowane przez iskra_boza
Czas edycji: 2014-12-07 o 21:42
Stary 2014-12-07, 21:43   #1854
1141655
Zakorzenienie

Cytat:
Jak myślicie, ten smoczek calma z główką pasowałby do tych butelek szerokich dr.browns?
nie wiem jaka mam dokladnie butelke brownsa ,ale jutro bo dzis mi sie juz nie chce
sprawdze i smoczek z calmy sprobuje wsadzic
ale watpie....ze bedzie pasowalo

Cytat:

jeszcze clotrimazolum to taki preparat pierwszej potrzeby

Cytat:

nie mialam jeszcze nigdy zeby sie nie moc wyprostowac...

Cytat:
Aluś to akurat bo w moim przypadku takie przeczyszczenie by się przydało b yłoby smacznie i pożytecznie
a dlaczego byloby smacznie, gdyby Cie przeczyscilo ??

jeju jak moj mały sie rozpycha... rozmawialam z mama przez telefon i sie skupic nie moglam :/ masakra jakas .....znowu lezy w poprzek- na 100procent
bo od zebra do zebra go czuje
zreszta ja go czuje w calym brzuchu, caly mi lata :/

http://perfekcyjniewdomu.blogspot.com/
Mój drugi, prywatny, trochę o porządkach
1141655 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 21:50   #1855
logoasia
Zakorzenienie

Cytat:
dla Twojego tż. O jaaa, musi mieć potężną wolę walki. Ja swojemu ciągle mówiłabym, ze jest najlepszy, najsilniejszy, najwytrwalszy po prostu słodzić mu i chwalić
cwiesz jak to jest z mężami.. zbierają największe bęcki jak nam kobietom coś nie pasuje będę musiała się nieźle napracować zeby wydusić z siebie jakieś słodkości hihi, ale spróbuję!
Cytat:
Nieee, wodę piję, nereczki niech filtrują sobie. Jak mi będzie dokuczać za bardzo, to w środę mam położną, pożalę się Poza tym tutaj poza owocami i warzywami, to nic nie ma. Żurawiny nie mam, a pietruszki nienawidzę :P
ja z kolei zurawiny nie lubię ble
Stary 2014-12-07, 21:56   #1856
iva_b
Raczkowanie

hehehe gdyby mnie przeczyścilo to byłaby ulga a pisząc smacznie miałam napoleonke od Ali na myśli p adłam...

---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:52 ----------

miłej nocki zmykam bo bateria od lapka mówi że na dziś już koniec do jutra
Stary 2014-12-07, 21:58   #1857
ewek000
Zadomowienie

Cytat:
Hej! Zanim Was nadrobię, to wieści "z frontu". Wszystko wydaje się być OK Mały waży 1371, co jest niemal idealną wagą na ten tydzień (29 i 1). Serduszko w porządku, moja szyjka też. Nie mam wycieku wód płodowych Mam zacząć liczyć ruchy, jeśli będzie coś nie tak, to od razu dzwonić do Gina Dziecia mało widzieliśmy bo ma położenie główkowe, ustawienie grzbietowe przednie (czyli widać w zasadzie plecy ), niemniej udało się doktorowi troszkę mu buzię podejrzeć - widać już rzęsy Mam kontrolować ciśnienie - to ważne. Następna wizyta już w Nowym Roku.

Ufff, to teraz 2 tygodnie spokoju, a potem znowu zacznę się stresować pewnie czymś Niemniej Gin jest fajny, mówił, że jakby coś od razu dzwonić.
-super , gratulacje

Cytat:

- super że wszystko ok

Cytat:

no dawno się nie odzywała, a co do skurczy to ja tak nie mam nie pomogę, a przepis to z tej strony, aczkolwiek nie zrobiłam dzisiaj bo nie miałam mąki razowej
http://www.mojewypieki.com/przepis/r...suszona-sliwka
ewek000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 22:03   #1858
iskra_boza
Raczkowanie

Cytat:
ja z kolei zurawiny nie lubię ble
Ja lubię. Zwłaszcza suszoną i sok mmmmm...

Siedzę brzuchem do góry, z nogami na ławie i odpoczywam Coś mi się chce, ale nie wiem co i to jest najgorsze!
Stary 2014-12-07, 22:25   #1859
85jjaa
Raczkowanie

Cytat:
.
i ja też tak mam, więc też nie wiem, ale ostatnio łapie mnie takie coś na dole i trzyma ze 20 sekund i przechodzi i myślę, ze to mogą być te skurcze...
85jjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-07, 22:33   #1860
maciejka1987
Zakorzenienie

witam,

co do skurczy ja też nie wiem co to te braxtony, także na 100% nie odpowiem, Mi brzuch się stawia... rośnie tak stopniowo do góry i robi się twardy i czuć takie napięcie, albo czuję takie ciągnienie w dół jak na @ ( to nie wiem czy nie są te braxtony ?)

A ja dziś nie mam siły, czuję, że zmęczona jestem i nie mogę usnąć.

Poza tym mam wrażenie, że mi brzuszek zmalał ... albo mała się przekręciła, albo mi tak zaparcie zalegało. A wydaje mi się tak, bo wzięłam kurtkę od mamy tydzień temu i była na styk, a dziś czułam luz większy niż tydzień temu?

6.2.15

maciejka1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości