![]() |
#2491 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Grudniowe Mamusie cz. V
Cytat:
![]()
![]() |
#2492 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Na razie nie kupiliśmy karuzeli nie mieści się w budżecie mam nadzieję że ktoś z odwiedzających wpadnie na pomysł aby nam zakupić ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Co do przepowiadaczy to ja nie mam nic takiego, zauważyłam tylko że jest mi zdecydowanie bardziej gorąco ostatnio ![]() Dzięki za wszystkie odpowiedzi odnośnie klina ![]()
![]() |
#2493 | |||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2494 |
Zakorzenienie
|
W szpitalnym przewodniku radzą żeby nie dawać żadnych poduszek (ale tutaj dzieci śpią w śpiworku standardowo) I w ogóle maksymalny przewiew - bez poduszek bocznych (tzw gniazdko) i baldachimku... Trochę mi szkoda bo w sklepie są piękne zestawy a bez tego łóżeczko wygląda dosyć surowo - ale położna twierdzi że te rzeczy są na liście czynników wiązanych z SIDS (choć pewności nie ma) no i tym mnie przekonała.
Olejek rycynowy piła moja mama - mojego brata to wywołało (ale to było już 10 dni po terminie a ona panicznie bała się kroplówki i igieł). Poleciła to jej moja babcia (położna) - ja myślalam że to pomysł z średniowiecza ale ostatnio jedna forumowiczka też sobie zaaplikowała i podziałało (w kombinacji z intensywnym seksem). Ja się na to na pewno nie zdobędę - zdam się na naturę i ew. nowoczesną medycynę ![]() Mam generalnie kiepski dzień - w nocy nasz kot dostał drgawek(ok. 1-2 min), dziś rano się powtórzyło ![]() ![]() ![]() ![]() Nawet do sklepu się nie ruszam bo nie chcę futrzaka samego zostawiać (choć wiadomo że za wiele mu nie pomogę)... W efekcie zjadłam jedyną dostępną czekoladę w domu (jako lekarstwo na stres) - ogołociłam choinkę z czekoladowych bombek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2495 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2496 |
Wtajemniczenie
|
Uwaga znalazłam moment i postaram się opisac wam mój poród
![]() Każda z Was dobrze wie że końcówka ciąży była dla mnie dość ciężka co chwilę jakieś skurcze które potem okazywały się fałszywym alarmem,dlatego też 1 grudnia kompletnie nie zwracałam uwagi,na to że mam skurcze,po powrocie od ortopedy,spakowałam do końca torbę,zadzwoniłam do przyjaciółki żeby mnie zawiozła a mojego tż tylko poinformowałam że mam się położyć do szpitala na patologię z powodu bólu bioder. Przy przyjęciu do szpitala,standardowo podłączyli mnie pod ktg,i musiałybyści zobaczyć moją minę jak zobaczyłam że skurcze dość regularne na ponad 100%,pielęgniarka popatrzyła na mnie jak na nienormalną że Ja to nie na patologię a na porodówke, podchodziłam do tego z dystansem...bynajmniej jeszcze przez kolejną godzinę podczas której skurcze zaczeły się nasilać,powoli zaczełam się bać,w myślach miałam tylko "co ze mną jest nie tak?!" czemu akcja nie posuwa się na przód,po jakimś czasie przyszła położna żeby sprawdzić moje rozwarcie, wstyd się przyznać ale gdy poinformowała mnie że rozwarcie wcale nie poszło do przodu i dalej mam na 2 cm wybuchłam niepochamowanym płaczem,kolejne godziny nie przynosiły efektu,cały czas była przy mnie studentka,i naprawdę była mega wsparciem. Jak przy przyjęciu miałam jeszcze spore poczucie humoru twierdząc że "Trzeci raz rodzę to samo dziecko,i tym razem ze szpitala bez niej nie wyjdę" tak po tych paru godzinach,byłam zmęczona,obolała i wściekła... W końcu przeszedł mój tż,który szukał mnie na patologii bo nie poinformowałam go że to już chcąc uniknąć w razie czego pomyłki ... Przyszła połozna,kolejne badanie,rozwarcie dalej na 2 cm... Biorąc pod uwagę że miałam już raz akcję skurczową bez postępu rozwarcia,i sytuacja się teraz ewidentnie powtarzała plus to że było podejrzenie że przy moich wymiarach poród mógłby być trudny,lekarze postanowili o cc,w momencie jak przyszła pani doktori spytała czy wyrażam zgodę byłam juz zrezygnowana i chciałam tylko tulić już moją Milę do siebie,zgodziłam się... Potem wszystko przebiegło ekspresowo,na sali operacyjnej lekarze żartowali a Ja byłam przerażona,rzadko się modlę ale podczas zabiegu w głowie cały czas to robiłam "oby była zdrowa,oby wszystko było dobrze" I wtedy Ją usłyszałam,zaczeła płakać głośno i donośnie,usłyszałam komentarz położnej ale fajna,żartowali że płci nie widzą bo już zawinięta,za chwilę padło "Dziewczynka,2920g,55 cm urodzona o 21:02" podeszła do mnie położna z cały czas płaczącą Emilką,płakałam,płakałam i śmiałam się jednocześnie przez szloch wymawiając jak zaklęcie Kocham Cię,tak bardzo Cię Kocham,a Emilka jakby wiedząc że to Ja uspokoiła się ![]() Ehhh...popłakałam się nawet w tym momencie pisząc wam to ![]()
#2497 |
Rozeznanie
|
Inka, fajny opis!
![]()
#2498 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
U mnie juz jutro termin - rano myslalam, ze cos sie kroi, bo czulam sie strasznie + cala noc meczyl mnie dziwny ból w miednicy ale chyba jednak nic z tego ![]() Gratulacje dla nowych Mam ![]() Co do Twojego opisu, Inka: czy u Was tez ktos kroi cebule? Jakos mi oczy zamokly :P Edytowane przez lioness89 Czas edycji: 2014-12-13 o 15:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2499 |
Rozeznanie
|
Lioness, ja też mam tp na jutro! Mnie dziś kluje szyjka, ciągnie w pachwinach i mięśnie ud dają o sobie znać... Ale poza tym cisza...
Jan ![]() Edytowane przez maczuma Czas edycji: 2014-12-13 o 15:21 |
![]() ![]() |
![]() |
#2500 |
Raczkowanie
|
Maczuma, to ani mi sie waz rodzic beze mnie
![]() AAA boje sie ![]() A tak z innej paczki, to zeby zajac mysli (chociaz srednio to w tym momencie mozliwe) biore sie za robienie napisu na sciane do pokoiku malej. Eh zachcialo mi sie literki obszywac materialem. Juz mi chyba na mozg pada. Powinnyscie zobaczyc mine mojego tz jak zobaczyl, ze wycinam sobie cos z papieru na kanapie haha ![]() A jeszcze odnosnie robotek recznych (nie o te 'robotki' mi chodzi, swintuchy ![]() Edytowane przez lioness89 Czas edycji: 2014-12-13 o 15:39 |
![]() ![]() |
![]() |
#2501 |
Rozeznanie
|
no Inka fajny opis
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2502 |
Rozeznanie
|
Lioness, ja wczoraj robiłam ping pong lights, które mają robić za lampkę nocną
![]()
#2503 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() A co do mruczka to nie dziwie Ci się że się o niego martwisz. Mój jest tak rozpieszczony że się zastanawiamy z tż jak to będzie jak mały się urodzi czy nie będzie zazdrosna ![]()
![]() |
#2504 |
Raczkowanie
|
Maczuma: Wiem jakie! Fajnie to wyglada ale zastanawialam sie wlasnie czy te pileczki nie topia sie pod wplywem ciepla lampek
![]() ![]() Edytowane przez lioness89 Czas edycji: 2014-12-13 o 15:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#2505 |
Raczkowanie
|
Inka normalnie aż łzy mi podeszły do oczu ale nie chcem tu płakać bo dziewczyny z pokoju pewnie by się na mnie dziwnie patrzyły:p rozczulają mnie teraz opisy porodów:p
Co do przepowiadaczy to ja też tak mam że ściska mnie w brzuchu zaraz robi mi się ciepło i słyszę bicie swojego serca, dziwne uczucie ![]() ![]()
#2506 |
Zadomowienie
|
Maczuma pokaż efekt jak zrobisz te lampki
![]() ![]() Inka fajny opis. Z tym rozwarciem to niestety tak bywa, że bóle bólami a nic się nie dzieje. I tak dobrze, że szybko postanowili o cc, bo bywa tak, że i się dziewczyny dwa dni z bólami męczą aż się politują i zrobią cc.
![]() |
#2507 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2508 |
Rozeznanie
|
Kasiulka, akurat z nimi mało roboty jest
![]()
#2509 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2510 |
Zadomowienie
|
Moje dziecko caly czas grzecznie spi, wiec postanowilam, ze napisze jak to u mnie wygladalo, a pozniej dalej bede walczyc o kp. Tak wiec 1,5 tygodnia temu dowiedzialam sie, iz bede miec jednak cc. Wskazaniem do operacji bylo ulozenie miednicowe moje cory. Jakiez bylo moje zdziwienie, bo do niedawna byla normalnie obrucona. W dniu operacji zglosilam sie na czczo do szpitala. Oczywiscie formalnosci mnustwo. Zostalam zmierzona, zwazona, ktg i usg na wypadek, gdyby sytuacja sie zmienila. Niestety pozostalo bez zmian. Po dokonaniu formalnosci i przebraniu sie przeszlam na trakt porrodowy, gdzie dowiedzielismy sie z mezem, ze cc odbedzie sie jeszcze przed poludniem. Pobrano mi krew, zalozono wenflon, podano elektrolity i kroplowke z antybiotykiem z uwagi na dodatni gbs (wczesniejsze leczenie nie przynioslo rezultatu), ponownie zrobiono ktg pod ktorym mala szalala jak nigdy -chyba czula moje lekkie zdenerwowanie. Potem zalozono mi cewnik, przebrano w gustowny granatowy fartuch i poszlam na sale operacyjna. Przy przygotowaniu zabiegu pracowalo 9 osob w tym anastezjolog, ginekolog, chirurg, polozne, pediatra. Jak juz weszlam poczulam strach i obawy. Wszystkie osoby orzedsctawialy sie i byly baaardzo mile i cieple. Wiedzialy, ze jestem zdenerwowana. Pani anastezjolog wykonala znieczulenie podpajeczynkowe, ktorego dzialanie bylo jak dla mnie rzecza najbardziej nieprzyjemna. Pozniej byla podczas operacji caly czas przy mojej glowie i kojacym, cieplym glosem pytala mnie o ciaze, o dziecko, jak bedzie miala na imie itp. Pomagalo mi to bardzo. Jezeli mialabym opisac to znieczulenie dziala identycznie jak to, ktore mamy u dentysty, czyli nie czujesz bolu, ale czujesz wszystko co sie z toba dzieje i nieprzyjemnie dretwo puchniesz. Gdy sie upewniono, ze leze prawidlowo i nic nie czuje (mialam rudzyc to tym, to tamtym) zaczela sie akcja. Postawiono parawan, wymalowano moj brzuch pomaranczem, nalozono flizeline i zaczeli rozcinac warstwy. Nieprzyjemnym wrazniem, bo odczuciem bym tego nie nazwala bylo wyciagniecie pierwsze czegos (podejzewam, ze bylo to lozysko, bo mialam na przedniej scianie) i bylo to lekkie szarpanie, ciagniecie i poczulam sie lzejsza. Nastepnie bylo urodzenie dziecka. Lekarze troszke sie naszarpali zanim ja wyciagli. Pierwsze wyciagneli pupe z miednicy, a potem troche trudnosci sprawila glowka, bo byla pod zebrami (z tad wynika deformacja, ale z czasem ma sie wyrownac, bedziemy o to walczyc). Na szczescie obylo sie bez przyzadow typu kleszcze. Polozenie miednicowe zupelne. Pokazali mi ja odrzu nad parawanem, byla sliczna, idealna. Pierwsze co zrobila to kichnela, a potem zaskuczala, zaplakala i znow zaskuczala. Poplakalam sie. Owieli ja i przyniesli do pocalowania i wzieli na badania. Od razu powiedzieli mi o glowce, bioderkach i znamieniu. Bedziemy kontrolowac wszystko po kolei. Po kontroli mala czekala z tata na mnie na korytazu. Przywiezli mnie na sale po porodowa oraz przytawil do piersi i mala jest caly czas ze mna. Poladi druga oksytocyne, po ktorej rozczeslam sie jak galareta i srodki przeciwbolowe. Pionizacja po 8h poszla niezle, wstalam, przeszlam 2 kroki, ale zaczelo byc mi slabo. Po 2h kolejna proba, a po 3 byla smolka, ktora chcialam juz przebrac sama -pierwsza pieluszke zmienil tata. Dzisiaj mala miala badnianie sluchu, aja usg i wszystko jest w porzadku. Corcia jest grzeczna i... Wiecznie spiaca. Bardzo zadowolona jestem z osob pracujacych w tym szpitalu, bo wszyscy sa niezwykle ciepli, usmiechnieci, cierpliwi i pomocni. A teraz idziemy jesc
![]()
#2511 |
Rozeznanie
|
Ringo, dzięki za opis! Faktycznie to znieczulenie, to nie może być nic przyjemnego... to musi być wspaniałe uczucie trzymać już swoje maleństwo w ramionach
![]()
#2512 |
Wtajemniczenie
|
A my dzisiaj pierwszy raz skorzystalismy z kropelek na kolki,dobrze ze babcia przywiozła nam jakieś z Anglii i po całej nocy i prawie całym dniu walki,meczenia,prezenia maleńka nareszcie zasnęła.
Ringo jeszcze raz Gratulacje ![]()
#2513 |
Zakorzenienie
|
Inka, Ringo super opisy dziękujemy!
![]() Mi dzisiaj caly dzień śluz odchodzi trochę z pasmami krwi mam nadzieję ze rozwarcie robi się większe..Julek aktywny cały dzień! ![]() Kupiłam dwa buistonosze w c&a do karmienia i majtki w kropki ![]() Idę zaraz poskakac na pilce a potem kąpiel w wannie. ![]()
![]() |
#2514 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W ogóle jak mama jest kp to sama może brać witaminy bo one przenikają do mleka i nie trzeba dziecku podawać ![]() ---------- Dopisano o 19:24 ---------- Poprzedni post napisano o 19:22 ---------- Moja Lilka też dziś się z kupą męczyła, ale zrobiła i jest ok ![]()
![]() |
#2515 |
Raczkowanie
|
z tym rycynowym to nie wiem ale ja w niedziele wypilam podwojna dawke syropu z fig to popularny tutaj w uk specyfik na zaparcia no i jak wiadomo juz Wam na drugi dzien rano odeszly wody czy to od tego to nie wiem ale byc moze
#2516 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2517 |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,
Czy ktoras z Was miala problemy z puchnieciem stop? Ja jutro mam terimn, czuje sie jakos kiepsko a przed chwila z okazji tego, ze strasznie bola mnie nogi, sciagnelam skarpetki i po raz pierwszy moim oczom ukazaly sie spuchniete stopy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2518 |
Zadomowienie
|
witajcie!
piszę szybciutko żeby się przywitać-wróciliśmy do domu!!! mały dostał dzisiaj ostatni antybiotyk i pozwolili nam wyjśc... ah jak dobrze na swojej kanapie!!! postaram się w miarę odezwać w najbliższych dniach chociaż będę pokutowała za to że na wszystko miałam mieć czas-wszystko w torbach pochowane po szafach to nie był najlepszy pomysł:P czujemy się nieźle chociaż kp idzie nam dosyć ciężko... buziam was ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2519 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:05 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ---------- Mamuski pisalyscie o tym jedzieniu.przy kp. Z tego co czytałam to wiem ze trzeba jest normalnie, lekkostrawnie, zdrowo ale ale mogłybyscie napisać tak przykladowo co jecie w ciagu jednego dnia? Bo tak myślę czy owsianka na mleku to dobry pomysł a to zwykle jem czy lepiej bułkę grahamke z dzemem i w sumie sama już nie wiem co a wszyscy wszystkim straszą dobrze ze mieszkamy sami
![]() |
#2520 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:46.