|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2041 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV
Witam
Cytat:
Tylko ze bedzie proble,m bo musze zrobic 2 imprezy bo moja mama nie przyjdzie kiedy bedą moi teściowie.Cytat:
Cytat:
Kurujcie sięCytat:
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
||||
|
|
|
#2042 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49386091]Mamy starszaków - co piją Wasze dzieci oprócz wody? Bo my w kółko herbatka i Kubuś Baby (Artek go uwielbia), nie wiem, co mu mogę podawać, zwłaszcza jaką inną herbatkę?[/QUOTE]
Najczesciej woda a jak nie to "herbatka" - melisa z pomarancza aktualnie. Sokow nie daje ostatnio. ---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#2043 |
|
Zakorzenienie
|
Iza dwie imprezy? A co Twoja mama ma do teściów?musieli nieźle przeskrobać
![]()
|
|
|
|
#2044 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A po co Ci recepta na wit. D? Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49386091] Mamy starszaków - co piją Wasze dzieci oprócz wody? Bo my w kółko herbatka i Kubuś Baby (Artek go uwielbia), nie wiem, co mu mogę podawać, zwłaszcza jaką inną herbatkę? [/QUOTE] Mozna tez dawac herbate rooibos. Krótkie włosy - o matko ilez mniej szamponu wymagaja, a jak szybko schną - szkoda tylko ze sa krótkie
|
||
|
|
|
#2045 |
|
Zakorzenienie
|
A proszek do prania,kosmetyki,krem do pupy,chusteczki,witamina D,ubranka, zabawki,jakas sol fizjologiczna?
![]() ---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ---------- Ja mam wyliczone co do zł. Miesiecznie kosztów stałych na M jest 681 zł .Nie licze w tym szczepień, ubranek,zabawek i akcesoriów typu smoczki bo to rzadziej sie kupuje. A i bez kaszek i słoiczków. |
|
|
|
#2046 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
może wstyd pisać, ale ja na Krzysia praktycznie nie wydaję nic. jak kupuję pampersy to tylko dady w wielkich pakach ponad 100 sztuk i wtedy są bardzo tanie. taka paczka starcza na długo. kosmetyków praktycznie nie używamy. myjemy w białym jeleniu, a przed porodem kupiłam baniak 5 litrów, starczy na jeszcze długi czas. do tego kilka kropel oliwki babydream (6zł). kremów nie stosujemy jedynie na wyjście zimą na twarz też babydream (6zł). na pupę mąka ziemniaczana, a po koopie krem też rossman (te opakowanie starczy nam pewnie na rok). awaryjnie mam linomag gdyby było odparzenie też 6 zł. chusteczek nie używam, chyba że na wyjścia, a dostałam kilka paczek. wiec starczą na długo. proszki do prania, wit D, waciki do pupci, sól fizjologiczną kupiłąm za jednym razem w gemini przed urodzeniem Krzysia. wtedy zamówienie na 500 zł poszło i mam wszystkiego zapasy. zabawek nie kupowałam do tej pory. wszystko co ma to ktoś przyniósł, nie licząc karuzeli, nawilżacza powietrza i rzeczy kupionych w grudniu na Mikołaja i BN. na ubrania do tej pory wydałam 30 zł na ciuchach i kupiłam komplet czapka i komin za 30 zł. mleka, słoiczków, herbatek nie kupuję. ostatnio kupiłam 4 smoczki po 5 zł. w użyciu jest jeden. mam nadzieję, że pozostałe wystarcza do końca smoczkowania. więc śmiało mogę powiedzieć, że gdyby nie liczyć w tym miesiąców prezentów to na pewno wyszło by mi ok 100 zł miesięcznie, oczywiście bez szczepień i konta oszczędnościowego.
|
|
#2047 |
|
Zakorzenienie
|
Berbie jakbym tak pielegnowala Maksia to byłby caly suchy i odparzony. Bardzo mało pieluch Wam idzie. U nas 7-8 sztuk dziennie
Moge wymienić co kupuje: Nutramigen 180zl Pieluchy 120zl Woda babydream do mleka 60zl (30 op po 1,99zl) Emolium płyn do kąpieli 35-40zl Emoilium emulsja do ciala 40zl Emoilum dwa kremy przeciwświądowe 40zl Sol fizjologiczna 13zl Gaziki 5zl Omegamed baby 20zl Dicoflor x2 56zl linomag 12zl jelp plyn i proszek do prania wyjdzie około 30zl chusteczki nawilżane 20zl podklady na przewijak 15zl chusteczki higieniczne 30zl ---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- A skad masz ubranka dla Krzysia..? |
|
|
|
#2048 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w tym roku święta spędzamy u moich rodziców (zjeżdża się cała rodzinka z dziećmi) więc w tym roku u nas tylko sprzątanie ogólne bez szaleństw. Ja już nie pamiętam kiedy okna myłam - mój tż to robi - a poza tym póki co czyste więc nie szaleję ja jedynie będę się rozkoszować pieczeniem i pichceniem w kuchni ale też mam ograniczone przez mamę zawsze robiłam więcej, ale ja to uwielbiam więc jakoś mamę przekonałam, że kilka rzeczy zrobię cały czas jest Cytat:
![]() kiedy zaczynacie?? Cytat:
![]() na co Ty tyle wydajesz???
|
|
#2049 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dzięki Dziewczyny za wszystkie miłe słowa i wsparcie. Troszkę się stresuję tą torbielą na pępowinie, ale czekam na rozmowę z moim lekarzem po Świętach i mam nadzieję, że mnie trochę uspokoi - On z tych wszystko tłumaczących, podających dużo konkretów, nie straszących, ale mówiących jak jest i właśnie takiego lekarza szukałam. Poza tym okazało się,że gdzie podpytywał o moje gratisy (tzn tego mięśniaka) i już potrafił sporo informacji podać na tym usg więc się przygotował, co sprawia, że Mu ufam
Rena, a Ty masz też termin na lipiec? Może dołączysz do nas? Rzeczywiście ruch na wątku jest duży, ale rzeczywiście przydają się Mamy na podobnym etapie ciąży no i potem z dziećmi w tym samym wieku. Zapraszamy Cytat:
za egzamin. Dobrze będzie[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;49382131]Pikaso ogromne!Moje aniołki ![]() Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka [/QUOTE]Piękne te aniołki Cytat:
Cytat:
Gdzie chodzisz do pediatry? Bo Ty chyba z moich okolic? Ja polecam przychodnię na onyksowej... łatwo się dostać a pediatra chyba nawet codziennie jest, nie pakuje antybiotyków bez sensu [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49386091]Mamy starszaków - co piją Wasze dzieci oprócz wody? Bo my w kółko herbatka i Kubuś Baby (Artek go uwielbia), nie wiem, co mu mogę podawać, zwłaszcza jaką inną herbatkę?[/QUOTE] rooibosa można, rumianek, melisę (lubię z vitaxa z pomarańczą), gdzieś czytałam, że białą herbatę można po roku podawać.. w ogóle po roku mozna dziecku wprowadzać wszelkie herbaty (nawet czarną), tylko parzyć dłużej niż 3 min, żeby nie pobudzała i rozcieńczać. No i są przecież różne herbaty owocowe takie z suszu albo torebki. Ja Hani gotowałam kompoty z wiśni, malin, borówek, jabłek. W zimie z mrożonych bez dodatku cukru. Bardzo lubiła i chętnie piła Cytat:
za mamę i siły dla Ciebie
|
||||
|
|
|
#2050 |
|
Zakorzenienie
|
j.w. Jest to dużo ale jak rozmawiam z innymi mamami z osiedla to jest to raczej przeciętna suma. W porównaniu z nimi.
Nie wyobrazam sobie np w białym jeleniu Maksia myć. Mi po tym skóra na rękach "wysiada". Ale gdyby nie miał azs to pewnie tansze kosmetyki bym kupowała. |
|
|
|
#2051 | |
|
Zakorzenienie
|
kucyk mój Krzyś nie wymaga takiej pielęgnacji, on nie wie co to emolium i ja tez nie.
ubranka mam od koleżanki, jej synek jest też z lipca tylko rok starszy. z czego wyrośnie ląduje to u mnie. używasz chusteczek nawilżanych do dupci? do czego używasz aż tyle chusteczek higienicznych? czemu Ci idą podkłady? u nas praktycznie się nie zużywają. wiesz, ze Linomag można używać tylko przez 3 dni ciagiem, później trzeba odstawić. pampersów używamy standardowo 5-6 dziennie, chyba że jest dzień koopy to więcej. siadłam i przeliczyłam ile do tej pory mniej więcej wydaliśmy na Krzysia łącznie i to śmiech na sali. dwa razy więcej kasy dostaliśmy w prezentach. Cytat:
|
|
#2052 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
ale te wszystkie rzeczy wystarczają Ci tylko na miesiąc??
|
|
#2053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rena tak na miesiac. smaruje maksia dwa razy dziennie. przeciwświadowym kremem kilka razy punktowo. |
|
|
|
|
#2054 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
|
|
#2055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
troche za późno.Ja tez czasem wycieram tetrą ale nie nadążałam z praniem wiec przerzucilam sie na chusteczki . Od tego miesiaca odstawiam dicoflor wiec bedzie troche mniej. Podklady przecinałam na pól ale wata z nich wychodziła ![]() A jeszcze co miesiac koszty rehabilitacji...Piersze dwa miesiace 720zl miesiecznie, teraz 320zl a od stycznia 160 ---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ---------- A po kupie wodą i wacikiem? |
|
|
|
|
#2056 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja sobie kila tetrowych pieluch przeszyłam, na 4 czesci mam kilkanascie ulewaczków.
|
|
#2057 |
|
Zakorzenienie
|
BERBIE- też mam "ulewaczki" -16sztuk
ale fajnie się sprawdzają jako myjka przy kąpieliu nas chusteczki idą jak woda bo po każdej kupie, a praktycznie większość pamperów mam z kupą, próbowałam wacik + woda ale waciki też nie tanie a w dodatku przy tak częstym pzrebieraniu miałabym kilka razy wylaną wodę (przez Kasię) więc jedziemy na chusteczkach huggisach ale kupujemy na promocjach- jak w kaufflandzie był trójpak za 11zł to kupiliśmy 10 takich pak, teraz dokupiłam znowu bo nie wiadomo kiedy na promocji będą, w tesco kosztują chyba 15/16zł
|
#2058 |
|
Raczkowanie
|
rena gratuluje córeczki ![]() Myśle co jeszcze miałam napisać i nie pamiętam ![]() Czytam codziennie o czym piszecie ale jakoś nie potrafie wcisnąć się w którykolwiek temat....prezenty mikołajkowe świetne fajny pomysł z tymi paczuszkami ja na mikołaja nic nie dostałam bo młodsza miała 18nastke a ja nawet wypić nie mogłam bo następnego dnia do pracy iiii od dwóch dni czekam na @ a tu ni widu ni słychu W pracy straszny stres bo to święta i najgorszy czas, ale na szczęscie niedziela wolna, a w pon ostatni dzień w pracy...długa przerwa świąteczna czeka mnie Nadal nie mam prezentu na święta dla R a w styczniu mamy rocznice dodatkowo...myślę, ale nic nie przychodzi mi do głowy ![]() Wczoraj oglądałam smieszne obrazki na demotach i śmiałam sie w pracy sama do siebie to mnie majster zaczął pytać czy sie dobrze czuje ![]() Ale się rozpisałam.... Na koniec dziewczyny zdrówka dla Waszych pociech
|
|
#2059 |
|
Zakorzenienie
|
BERBIE- koszty faktycznie lecą do minimum jak malucha nic nie uczula, Tosia miała fatalną skórę jak ją przez miesiąc kąpałam w parafinie, kupiłam atoperal do kąpieli- przy Kasi się sprawdzał ale przy Tosi już nie więc musiałam kupić do kąpieli emolium (w podobnej cenie jak atoperal) i do tego balsam, mam nadzieję, że balsam wystarczu na długo bo tylko nim szyję, buzię i głowę smaruje po kąpieli, natomiast płyn do kąpieli po miesiącu kończy się
Kaśka jak była na bebilonie pepti to puszka mleka kosztowała ponad 30 zł i była na 4 dni, robiłam, podawałm, nie wypiła -wylewałam, zrobiłam mniej chciała jeszcze, dorobiłam repetę to już je chciała.... potem już nie wylewałam tylko parzyłam smoczek i butelkę wstawiałam do lodówki bo zbankrutowalibyśmy teraz mam tylko nadzieję, że zwykłe b.ebiko będzie odpowiadać Tosi, bo dla Kasi też mleko kupuję i idzie nam go sporo gdyby nie te uczulające sprawy to faktycznie niewiele dla Tosi kupiłam, pampersy dostaliśmy przy odwiedzinach, mikołajach , z ciuszków to jedynie rajstopy do chrztu, bolerko i na zimę czapkę z chustką- wszystko mam, gdybym nie miała to tak jak przy Kasi 95% kupowałabym w ciucholandzie bo można cudne rzeczy wynaleźć---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ---------- katarzynka- w jakim wieku jest Twoja córka?
|
#2060 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
http://allegro.pl/mata-do-przewijani...856354691.html i http://allegro.pl/podklad-plastikowy...876277421.html Ja z Hanią miałam tą drugą i w sumie przez prawie dwa lata przewijania zużyłam 3. A teraz planuję kupić tą pierwszą . To jednorazowy wydatek i nie przemaka... |
|
|
|
|
#2061 |
|
Zakorzenienie
|
nooo nieeee - rób teściora koniecznie! niech tż Ci kupi - czekam na wieści...dobre wieści
|
#2062 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2063 |
|
Zakorzenienie
|
W pracy wiedzą
z reszta cięzko ukryc bo mi brzuchi wyszedl spory (pewniedatego ze miesnie raz wyciagniete to juz inaczej przy kolejnej...)
|
#2064 |
|
Wtajemniczenie
|
Reniu, my ruszamy z chemią po nowym roku. Nowotwór IV stopnia z przerzutami odległymi. Mama nie wie i nie chcemy jej przed swiętami mówić. Powiemy jej przed komisją onkologiczną czyli w styczniu. Niech ma spokojne święta.
|
|
#2065 | ||
|
Zakorzenienie
|
też na którejś butelce po Kubusiu T. uczył się pić. Mama wypiła zawartość a butelka była super do nauki
bo wtedy kosztuje grosze... ale lekarze nie chcą dawać recept (dostałam raz )Cytat:
tylko na początku przemywałam tym zestawem. potem woda przegotowana + wacik. a koniecznie musi być Jelp do prania? w sumie używałam wszystkich i wnioski były takie, że Dzidziuś za 6 zł jest równie skuteczny ![]() u nas fanaberią i lenistwem było to, że kąpaliśmy T. ponad rok w Oilatum. ale Olkę też będę. chyba, że mi się odmieni ![]() tak jechaliśmy przez rok. chusteczki na wyjścia. teraz prycha lub chusteczki ![]() wow. ale cena. szkoda, że nie pisałaś. Cytat:
![]() ![]() klask i:![]() też miałam coś w ten deseń. tylko po praniu mi się trochę deformował... a te są pancerne? Fiol, u nas nie ma tematu TV. przez półtora roku w ogóle nie włączaliśmy przy T., teraz czasem oglądamy Fakty czy cuś, ale T. w ogóle się nie interesuje telewizorem (dawnnnnnoooo minęła niemowlęca faza na czerwone światełko i włączanie/wyłączanie przycisku). Tata Michała nauczył go jednak oglądać piosenki na YT. Puszcza mu coś i ma syna z głowy (o ile trafi na coś co się Królewiczowi podoba, a to nie łatwe )... mnie to szalenie drażni. łatwo wcisnąć play, trudniej zorganizować czas. fakt, że nie za często to robi, ale co mi gul skacze, to mi skacze
|
|
|
#2066 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc moja mama od tej pory nie chce mieć z nimi nic wspólnego.Cytat:
![]() Twój tż musi naprawde bardzo dobrze zarabiać. Cytat:
![]() Ja bez humoru popłakałam sobie rano.A przed chwilą dostałam @.
Życie jest po to aby walczyć. Gdy upadniemy trzeba powstać z honorem i nie poddawać się,chociaż zabrakłoby sił na dalszą walkę. Zawsze istnieje inne rozwiązanie, nadzieja która trwa zawsze. Domiś-30.12.13 godz 11:05 Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek |
|||
|
|
|
#2067 |
|
Zadomowienie
|
Te z canpola nie są do prania, one takie ceratkowe są i na początku kładłam Hani tetrę podczas przewijania, potem jak Młoda troszkę podrosła, to już się tak nie przejmowałam.
Ta z materiału nie wiem jeszcze jak się sprawdza, bo to tylko plan na przyszłość, ale pieluchowałam wielorazowo i to z tej serii a raczej wszystko mi się sprawdziło, więc zainwestuję |
|
|
|
#2068 | ||
|
Zadomowienie
|
Monika na odpieluchowanie Jakub ma jeszcze czas przecież. Chyba dopiero po 2rż. dzieci mogą kontrolować swoje potrzeby fizjologiczne
![]() Cytat:
U nas koszty żywieniowe = zero, teraz coś tam mogłabym dodać, ale to naprawdę symboliczne kwoty, bo słoików praktycznie nie daję. Ubranek mamy masę otrzymanych w spadku i w prezentach, dokupuję jedynie rajstopki czy piżamki, czasem coś na promocji jak mi się spodoba. Akcesoria praktycznie wszystkie E. dostała, kupiliśmy jedynie matę edukacyjną i jakieś pierdułki.. Co do pielęgnacji to używamy Hipp-owych kosmetyków i tak np. płyn do mycia (400ml) kończę właśnie drugą butelkę od urodzenia E., oliwka Hipp też średnio opakowanie na 2,5miesiąca nam starcza, pupę myję wacikiem+woda w dzień, jedynie w nocy chusteczki. Waciki koszt ok.20zł miesięcznie, pieluchy +/-dwie paki, do pupy krem ziajka (dwa opakowania miesiecznie po ok.6zł ). No a proszek też kupujesz co miesiąc? Ja używam dzidziusia i do koloru to mam jeszcze opakowanie kupione w marcu (4kg) a do białego zużywam właśnie drugi worek. Sól fizjlogiczna też raczej nam nie schodzi cała na miesiąc. Mam dopiero drugie opakowanie od kwietnia. Cytat:
Testuj
|
||
|
|
|
#2069 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pani boję się mu zmieniać proszek teraz przy rozszerzeniu diety. Bo nie będę wiedziała od czego to. Czy od jedzenia czy od proszku wysyp plam. Zebra ja nutramigen wylewam po godzinie. Po dwóch zaczyna capić wiec nie wyobrażam sobie dać małemu. Teraz mniej wylewamy bo znów je 1100ml na dobe... Rzadko coś zostaje. Iza nie narzekam na zarobki Ale nawet jakby zarabiał dużo mniej to pewnie bym nie oszczędzała na Maksiu . Może jedynie od początku najtańszy proszek /płyn i woda np żywiec a nie woda dla dzieci. Przy azs lepiej inwestować w emolienty niż maści na receptę. 92 zl za 15 gram... Nie wspominając o skutkach ubocznych. Ja nie mam żadnego lumpeksu w okolicy. Kupuje nowe na promocjach. Oddaje potem koleżance. Edytowane przez Kucyk_Truskawkowy Czas edycji: 2014-12-18 o 12:25 |
||
|
|
|
#2070 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dobrze robicie niech psychicznie wypocznie Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:22.

choć pamiętam jak te ostatnie dni przed porodem się ciągły i wydawały wiecznością. Twój tp już minął?
Tylko ze bedzie proble,m bo musze zrobic 2 imprezy bo moja mama nie przyjdzie kiedy bedą moi teściowie.
Uska zaliczyła juz rzyga niedawno,ale nie wiem czy to taki "standardowy uskowy" czy "wirusowy"...no i leże z nią i czuwam

na co Ty tyle wydajesz???

klask i:
)... mnie to szalenie drażni.
Więc moja mama od tej pory nie chce mieć z nimi nic wspólnego.