Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-18, 08:48   #2041
iza243
Zakorzenienie

Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV

Witam

Cytat:
Napisane przez anitaxas Pokaż wiadomość
Waderko, Agatko co u Was? Jak Wasze maluszki?

Jojla jeszcze tylko troszkę i Magdalenka nie będzie miała wyjścia i wyjdzie choć pamiętam jak te ostatnie dni przed porodem się ciągły i wydawały wiecznością. Twój tp już minął?

Izka planujecie już roczek Dominika?
Tak.Mam juz upatrzony tort i planuje menuTylko ze bedzie proble,m bo musze zrobic 2 imprezy bo moja mama nie przyjdzie kiedy bedą moi teściowie.
Cytat:
Napisane przez BERBIE Pokaż wiadomość
a długo dziecko pije mm? używacie oryginalnych pampersów?

Kucyk Maksio zdrowy?

wieka gdzie jesteś? zgarnęłaś prezent Mikołajkowy i znowu zniknęłaś?

panika jak Michaś i Ola?

zeberka i co z domkiem dla Kasi i Tosi?

filusiek jak sprawa stanikowa?

iza jak stosunki z tż?

rena jak kaszel?
Jak na razie troche lepiej.Zobaczymy jak będzie dalej.
Cytat:
Napisane przez wieka22 Pokaż wiadomość
Berbie jestem w szuwarach,podczytuje często(ps rena pupa na kanapę a nie będziesz tu juz o porządkach świątecznych pisać!),ale u nas ostatnio znowu kołowrotek...Julek od wczoraj w szpitalu,złapał jakiegoś wirusa w przedszkolu:/TŻ z nim a my z Uska same,boje się ze i ja złapie Uska zaliczyła juz rzyga niedawno,ale nie wiem czy to taki "standardowy uskowy" czy "wirusowy"...no i leże z nią i czuwam
Prezent mikolajkowy właśnie na nas spogląda z toaletki,a kilka cukierków juz się trawi żeby podnieść mi poziom endorfin:P (a miałam czekać do świąt)
monia nosz kurde a Mikołaj miał wybrać foremki:/ ☠☠☠
☠☠ale pier.doła z niego i juz...

Tak wiec ja jestem i inwigiluje na bieżąco,ale bardzo proszę o wywolywanie
Współczuje,takie wirusy to okropieństwoKurujcie się
Cytat:
Napisane przez dwakolory1 Pokaż wiadomość
Dziś odbieramy wynik histpatu. Nowotwór potwierdzony, więcej narazie nie wiem. Ogólnie czuje się dobrze, je, wszystko robi, usmiecha się, chodzi po dworze. Także zbera siły przed chemią.
Trzymam kciuki za mame

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 08:58   #2042
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g
Dot.: Wspieramy się, gadulimy o różnościach... perypetie Aniołkowych Mam - cz. XXV

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49386091]Mamy starszaków - co piją Wasze dzieci oprócz wody? Bo my w kółko herbatka i Kubuś Baby (Artek go uwielbia), nie wiem, co mu mogę podawać, zwłaszcza jaką inną herbatkę?[/QUOTE]
Najczesciej woda a jak nie to "herbatka" - melisa z pomarancza aktualnie. Sokow nie daje ostatnio.

---------- Dopisano o 08:58 ---------- Poprzedni post napisano o 08:52 ----------

Cytat:
Napisane przez Maga83 Pokaż wiadomość
Berbie dziękuje że pytasz. Odpukac od tej ostatniej wizyty u homeopaty Olek zdrowy
Monika pisałaś raz że dajesz Jakubowi herbatę z melisy i pomarańczy. Jakiej firmy? Bo nigdzie takiej nie widziałam a też bym kupiła.
Co do nauki picia to u nas się sprawdziła butelka po Kubuś water.
Perse u nas do picia obowiązkowo kompot jabłkowy. Po prostu gotuje jabłko co dzień. Olek wypija sok i zjada jabłko też. Uwielbia. Jak pytam jaki chce sok to zawsze mówi jabłkowy. Generalnie ja bazuje na samej wodzie albo kompotach
Herbarium. Nie wiem gdzie kupowana, moze w biedronce? Jakas marketowa. Jedyna melisa jaka mam w domu. Wlasnie wlalam do bidonu ;>
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 09:14   #2043
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Iza dwie imprezy? A co Twoja mama ma do teściów?musieli nieźle przeskrobać
Kucyk_Truskawkowy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 09:29   #2044
anitaxas
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
będzie inny pediatra, nie ma wyjścia. dostaje jedną kroplę, 500jm, a co drugi dzień albo jak sobie przypomnę to 2 krople. mi mówiono, że po roku dopiero podwójna dawka, i raczej w zależności od badań.
Nam pediatra kilka razy zaznaczyła że koniecznie po skończonym pół roku zwiększyć dawkę wit.D.
A po co Ci recepta na wit. D?

Cytat:
Napisane przez Kucyk_Truskawkowy Pokaż wiadomość
Ile miesięcznie wydajecie na Krzysia że te 200zl Cię tak zdziwiło?
u nas koszty praktycznie ograniczały sie do pieluch.

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49386091]
Mamy starszaków - co piją Wasze dzieci oprócz wody? Bo my w kółko herbatka i Kubuś Baby (Artek go uwielbia), nie wiem, co mu mogę podawać, zwłaszcza jaką inną herbatkę?
[/QUOTE]
Mozna tez dawac herbate rooibos.

Krótkie włosy - o matko ilez mniej szamponu wymagaja, a jak szybko schną - szkoda tylko ze sa krótkie
anitaxas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 09:40   #2045
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:

u nas koszty praktycznie ograniczały sie do pieluch
A proszek do prania,kosmetyki,krem do pupy,chusteczki,witamina D,ubranka, zabawki,jakas sol fizjologiczna?

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Ja mam wyliczone co do zł. Miesiecznie kosztów stałych na M jest 681 zł .Nie licze w tym szczepień, ubranek,zabawek i akcesoriów typu smoczki bo to rzadziej sie kupuje.
A i bez kaszek i słoiczków.
Stary 2014-12-18, 10:00   #2046
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
Berbie jestem w szuwarach,podczytuje często(ps rena pupa na kanapę a nie będziesz tu juz o porządkach świątecznych pisać!),ale u nas ostatnio znowu kołowrotek...Julek od wczoraj w szpitalu,złapał jakiegoś wirusa w przedszkolu:/TŻ z nim a my z Uska same,boje się ze i ja złapie Uska zaliczyła juz rzyga niedawno,ale nie wiem czy to taki "standardowy uskowy" czy "wirusowy"...no i leże z nią i czuwam
życzę zdrówka dla maluchów
Cytat:
Napisane przez zebrawpaski Pokaż wiadomość
domek będzie na wiosnę bo kupiliśmy choinkę, która sporo kosztowała
na Mikołaja Kasia dostała od siostrzenicy Tz-eta rozkładany namiot i w nim urzęduje
na Gwiazdkę dla Kasi zamówiłam:
http://allegro.pl/smoby-kuchnia-tefa...880214520.html
poza tym dostanie kubek doidy (na mleko) i bidon na wodę
dla Tosi mam obal i ma przyjść żyrafka Sophi
super prezenty!
Cytat:
Perse u nas do picia obowiązkowo kompot jabłkowy. Po prostu gotuje jabłko co dzień. Olek wypija sok i zjada jabłko też. Uwielbia. Jak pytam jaki chce sok to zawsze mówi jabłkowy. Generalnie ja bazuje na samej wodzie albo kompotach
super pomysł z tym jabłkiem!
Cytat:
Dziś odbieramy wynik histpatu. Nowotwór potwierdzony, więcej narazie nie wiem. Ogólnie czuje się dobrze, je, wszystko robi, usmiecha się, chodzi po dworze. Także zbera siły przed chemią.

Cytat:
A proszek do prania,kosmetyki,krem do pupy,chusteczki,witamina D,ubranka, zabawki,jakas sol fizjologiczna?
Ja mam wyliczone co do zł. Miesiecznie kosztów stałych na M jest 681 zł .Nie licze w tym szczepień, ubranek,zabawek i akcesoriów typu smoczki bo to rzadziej sie kupuje.
sorki, ale kopara mi opadła na tą sumę, to co ty dla niego kupujesz?
może wstyd pisać, ale ja na Krzysia praktycznie nie wydaję nic. jak kupuję pampersy to tylko dady w wielkich pakach ponad 100 sztuk i wtedy są bardzo tanie. taka paczka starcza na długo.
kosmetyków praktycznie nie używamy. myjemy w białym jeleniu, a przed porodem kupiłam baniak 5 litrów, starczy na jeszcze długi czas. do tego kilka kropel oliwki babydream (6zł). kremów nie stosujemy jedynie na wyjście zimą na twarz też babydream (6zł). na pupę mąka ziemniaczana, a po koopie krem też rossman (te opakowanie starczy nam pewnie na rok). awaryjnie mam linomag gdyby było odparzenie też 6 zł. chusteczek nie używam, chyba że na wyjścia, a dostałam kilka paczek. wiec starczą na długo. proszki do prania, wit D, waciki do pupci, sól fizjologiczną kupiłąm za jednym razem w gemini przed urodzeniem Krzysia. wtedy zamówienie na 500 zł poszło i mam wszystkiego zapasy.
zabawek nie kupowałam do tej pory. wszystko co ma to ktoś przyniósł, nie licząc karuzeli, nawilżacza powietrza i rzeczy kupionych w grudniu na Mikołaja i BN.
na ubrania do tej pory wydałam 30 zł na ciuchach i kupiłam komplet czapka i komin za 30 zł.
mleka, słoiczków, herbatek nie kupuję.
ostatnio kupiłam 4 smoczki po 5 zł. w użyciu jest jeden. mam nadzieję, że pozostałe wystarcza do końca smoczkowania.
więc śmiało mogę powiedzieć, że gdyby nie liczyć w tym miesiąców prezentów to na pewno wyszło by mi ok 100 zł miesięcznie, oczywiście bez szczepień i konta oszczędnościowego.
Stary 2014-12-18, 10:15   #2047
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Berbie jakbym tak pielegnowala Maksia to byłby caly suchy i odparzony. Bardzo mało pieluch Wam idzie. U nas 7-8 sztuk dziennie
Moge wymienić co kupuje:
Nutramigen 180zl
Pieluchy 120zl
Woda babydream do mleka 60zl (30 op po 1,99zl)
Emolium płyn do kąpieli 35-40zl
Emoilium emulsja do ciala 40zl
Emoilum dwa kremy przeciwświądowe 40zl
Sol fizjologiczna 13zl
Gaziki 5zl
Omegamed baby 20zl
Dicoflor x2 56zl
linomag 12zl
jelp plyn i proszek do prania wyjdzie około 30zl
chusteczki nawilżane 20zl
podklady na przewijak 15zl
chusteczki higieniczne 30zl

---------- Dopisano o 10:15 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ----------

A skad masz ubranka dla Krzysia..?
Stary 2014-12-18, 10:17   #2048
rena5
Zakorzenienie

Cytat:
Renia cieszę się, że wszystko u Was dobrze zobaczymy czy doktorkowy typ się potwierdzi w późniejszym czasie a co do Twoich porządków świątecznych to Ty to jedynie możesz dyrygować i rozkazywać co kto ma zrobić! żebyś mi okien nie myła czy coś w tym stylu nie robiła!!!
a skąd ten pomysł, że będę sprzątać - co Ty kochana w tym roku święta spędzamy u moich rodziców (zjeżdża się cała rodzinka z dziećmi) więc w tym roku u nas tylko sprzątanie ogólne bez szaleństw. Ja już nie pamiętam kiedy okna myłam - mój tż to robi - a poza tym póki co czyste więc nie szaleję ja jedynie będę się rozkoszować pieczeniem i pichceniem w kuchni ale też mam ograniczone przez mamę zawsze robiłam więcej, ale ja to uwielbiam więc jakoś mamę przekonałam, że kilka rzeczy zrobię

Cytat:
rena jak kaszel?
cały czas jest dziś byłam na wymazie z gardła - robię badanie na bakterie i grzyby, bo strasznie mnie to już męczy...mam suchy kaszel z odruchami wymiotnymi

Cytat:
Tak wiec ja jestem i inwigiluje na bieżąco,ale bardzo proszę o wywolywanie
Ty nie czekaj na wywoływanie, tylko pisz częściej!

Cytat:
Także zbera siły przed chemią.
kiedy zaczynacie??

Cytat:
Krótkie włosy - o matko ilez mniej szamponu wymagaja, a jak szybko schną - szkoda tylko ze sa krótkie
miałaś się pokazać

Cytat:
Miesiecznie kosztów stałych na M jest 681 zł .
na co Ty tyle wydajesz???

Mateuszek -> cuda się zdarzają
rena5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 10:23   #2049
gkatarzynka
Zadomowienie

Dzięki Dziewczyny za wszystkie miłe słowa i wsparcie. Troszkę się stresuję tą torbielą na pępowinie, ale czekam na rozmowę z moim lekarzem po Świętach i mam nadzieję, że mnie trochę uspokoi - On z tych wszystko tłumaczących, podających dużo konkretów, nie straszących, ale mówiących jak jest i właśnie takiego lekarza szukałam. Poza tym okazało się,że gdzie podpytywał o moje gratisy (tzn tego mięśniaka) i już potrafił sporo informacji podać na tym usg więc się przygotował, co sprawia, że Mu ufam

Rena, a Ty masz też termin na lipiec? Może dołączysz do nas? Rzeczywiście ruch na wątku jest duży, ale rzeczywiście przydają się Mamy na podobnym etapie ciąży no i potem z dziećmi w tym samym wieku. Zapraszamy

Cytat:
Napisane przez pikaso Pokaż wiadomość
Rena super, ze wszystko w porządku i po cichu gratuluję córeczki.
Hope myślę, że jesteś w dobrych rękach i wszystko będzie w porządku, a na święta wrócisz do domku
Katarzynka gratuluję dobrych wyników. Zaglądaj i pisz więcej.
ja was dziewczyny proszę jeszcze raz o kciuki jutro - zdaję egzamin praktyczny. Stres jest, ale musi być dobrze.
za egzamin. Dobrze będzie
[1=d1b06f3951e378bb3fdc337 11a759ec9373c9f74_6556ad7 364f3f;49382131]Pikaso ogromne!

Moje aniołki

Wysłane z mojego Xperia L za pomocą Tapatalka [/QUOTE]
Piękne te aniołki Ja nie mam cierpliwości...
Cytat:
Odliczam juz do przerwy swiatecznej. Padam.. po poludniu tz zasnal u moich rodzicow, ja padlam po powrocie przegladajac ulotki-gazetki i chlopy mnie nie obudzili na kapiel i kolacje. Ledwo zywi jestesmy. Jutro ja na popoludnie do pracy, mam nadzieje ze J. to uszanuje i pospi normalnie w nocy.. A w piatek wieczorem usg. W domu bajzel, nic nie tknelam. Wydawalo mi sie ze bedzie sporo wolnego przed swietami a teraz ogarnia mnie przerazenie, nie zdaze nic zrobic. Chce chociaz pierniczki ale takie zeby nie musialy lezakowac, nigdy nie robilam :/ nawet nie wiem czy foremki mam :/ kiedys byly, wycinalismy ksztalty z plasteliny i chyba poszly juz na zabawki...

---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:21 ----------

Jakub nie pije wcale ale i mi nie zalezy. Za to coraz lepiej mu idzie picie z bidonu, dzis melise z pomarancza popijal. W przerwie swiatecznej troche sie za niego wezme i bedzie sie uczyl kubkow bo zaniechalismy i tylko bidon dostaje.

Mm drogie. Ostatnio bylismy w rossmannie, bralismy praktycznie tylko rzeczy dla J. 200 zl wyszlo....
Monika a może lovi 360? U nas się sprawdził i do tej pory do samochodu zabieramy, bo się nie wylewa a pije jak z normalnego kubka
Cytat:
mogę się domyślać... u nas pampersy idą niestety. J. póki co posadzony zrobi wszystko, ale sam z siebie sygnalizuje tylko poważniejsze potrzeby, więc te 5/6 pieluch na dobę muszę liczyć..

byliśmy dziś u pediatry (szczuplaczek waży 13.250, 86cm) i na badaniach z J. przy pobieraniu krwi skrzywił się, rzucił samochodzikiem, ale nawet nie pisnął. taki dzielny to pierwsze pobieranie bez płaczu było. jak dostał naklejkę dzielny pacjent od razu zaczął szukać kosza bo myślał, że ma wyrzucić. tłumaczyliśmy, że to dla niego i tak ściskał, że zanim dojechaliśmy do rodziców była już mokra.
Monika a to nie za wcześnie? Może Jakub jeszcze nie jest gotowy... a co do szczuplaczka, to moja córa, cały rok starsza a waży 12kg... to jest dopiero szczuplaczek
Gdzie chodzisz do pediatry? Bo Ty chyba z moich okolic? Ja polecam przychodnię na onyksowej... łatwo się dostać a pediatra chyba nawet codziennie jest, nie pakuje antybiotyków bez sensu

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;49386091]Mamy starszaków - co piją Wasze dzieci oprócz wody? Bo my w kółko herbatka i Kubuś Baby (Artek go uwielbia), nie wiem, co mu mogę podawać, zwłaszcza jaką inną herbatkę?[/QUOTE]
rooibosa można, rumianek, melisę (lubię z vitaxa z pomarańczą), gdzieś czytałam, że białą herbatę można po roku podawać.. w ogóle po roku mozna dziecku wprowadzać wszelkie herbaty (nawet czarną), tylko parzyć dłużej niż 3 min, żeby nie pobudzała i rozcieńczać. No i są przecież różne herbaty owocowe takie z suszu albo torebki. Ja Hani gotowałam kompoty z wiśni, malin, borówek, jabłek. W zimie z mrożonych bez dodatku cukru. Bardzo lubiła i chętnie piła
Cytat:
za mamę i siły dla Ciebie
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 10:28   #2050
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rena5 Pokaż wiadomość
na co Ty tyle wydajesz???
j.w. Jest to dużo ale jak rozmawiam z innymi mamami z osiedla to jest to raczej przeciętna suma. W porównaniu z nimi.
Nie wyobrazam sobie np w białym jeleniu Maksia myć. Mi po tym skóra na rękach "wysiada". Ale gdyby nie miał azs to pewnie tansze kosmetyki bym kupowała.
Stary 2014-12-18, 10:32   #2051
BERBIE
Zakorzenienie

kucyk mój Krzyś nie wymaga takiej pielęgnacji, on nie wie co to emolium i ja tez nie.
ubranka mam od koleżanki, jej synek jest też z lipca tylko rok starszy. z czego wyrośnie ląduje to u mnie.
używasz chusteczek nawilżanych do dupci? do czego używasz aż tyle chusteczek higienicznych? czemu Ci idą podkłady? u nas praktycznie się nie zużywają. wiesz, ze Linomag można używać tylko przez 3 dni ciagiem, później trzeba odstawić.
pampersów używamy standardowo 5-6 dziennie, chyba że jest dzień koopy to więcej.
siadłam i przeliczyłam ile do tej pory mniej więcej wydaliśmy na Krzysia łącznie i to śmiech na sali. dwa razy więcej kasy dostaliśmy w prezentach.
Cytat:
cały czas jest dziś byłam na wymazie z gardła - robię badanie na bakterie i grzyby, bo strasznie mnie to już męczy...mam suchy kaszel z odruchami wymiotnymi
mam nadzieję, że znajdziesz przyczynę tego kaszlu
Stary 2014-12-18, 10:38   #2052
rena5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
(..)co sprawia, że Mu ufam

Rena, a Ty masz też termin na lipiec? Może dołączysz do nas? Rzeczywiście ruch na wątku jest duży, ale rzeczywiście przydają się Mamy na podobnym etapie ciąży no i potem z dziećmi w tym samym wieku. Zapraszamy
i to najważniejsze!

dr wyliczył termin na 1.07. Na pewno nie dam rady być na bieżąco więc raczej nie dołączę

Cytat:
Ale gdyby nie miał azs to pewnie tansze kosmetyki bym kupowała.
no jasne - to zrozumiałe ale te wszystkie rzeczy wystarczają Ci tylko na miesiąc??

Stary 2014-12-18, 10:46   #2053
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
kucyk mój Krzyś nie wymaga takiej pielęgnacji, on nie wie co to emolium i ja tez nie.
ubranka mam od koleżanki, jej synek jest też z lipca tylko rok starszy. z czego wyrośnie ląduje to u mnie.
używasz chusteczek nawilżanych do dupci? do czego używasz aż tyle chusteczek higienicznych? czemu Ci idą podkłady? u nas praktycznie się nie zużywają. wiesz, ze Linomag można używać tylko przez 3 dni ciagiem, później trzeba odstawić.
pampersów używamy standardowo 5-6 dziennie, chyba że jest dzień koopy to więcej.
siadłam i przeliczyłam ile do tej pory mniej więcej wydaliśmy na Krzysia łącznie i to śmiech na sali. dwa razy więcej kasy dostaliśmy w prezentach.

mam nadzieję, że znajdziesz przyczynę tego kaszlu
A co jest takiego w linomagu że tylko trzy dni? bo my codziennie od pół roku.Chusteczki higieniczne do wycierania buzi ze śliny i jak uleje. Podkłady idą bo zasikuje jak go przebieram. Używam chusteczek nawilżanych ale tylko po kupie. A ty czym wycierasz Krzysia?ubranka musze kupowac sama.kuzyn maksia 5 lat starszy.

Rena tak na miesiac. smaruje maksia dwa razy dziennie. przeciwświadowym kremem kilka razy punktowo.
Stary 2014-12-18, 10:54   #2054
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
A co jest takiego w linomagu że tylko trzy dni? bo my codziennie od pół roku.Chusteczki higieniczne do wycierania buzi ze śliny i jak uleje. Podkłady idą bo zasikuje jak go przebieram. Używam chusteczek nawilżanych ale tylko po kupie. A ty czym wycierasz Krzysia?ubranka musze kupowac sama.kuzyn maksia 5 lat starszy.
nie wiem co jest w linomagu, nie zagłębiałam się w temat, tak pisała sroka na blogu i aptekarka mi mówiła. jak Krzyś uleje to wycieram tetrą. podkładów już nam nie zasikuje.

---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ----------

Cytat:
dr wyliczył termin na 1.07. Na pewno nie dam rady być na bieżąco więc raczej nie dołączę
data narodzin Krzysia
Stary 2014-12-18, 11:01   #2055
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
nie wiem co jest w linomagu, nie zagłębiałam się w temat, tak pisała sroka na blogu i aptekarka mi mówiła. jak Krzyś uleje to wycieram tetrą. podkładów już nam nie zasikuje.

---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ----------

data narodzin Krzysia
No to musze sie wgłebić w temat tego linomagu troche za późno.
Ja tez czasem wycieram tetrą ale nie nadążałam z praniem wiec przerzucilam sie na chusteczki . Od tego miesiaca odstawiam dicoflor wiec bedzie troche mniej. Podklady przecinałam na pól ale wata z nich wychodziła
A jeszcze co miesiac koszty rehabilitacji...Piersze dwa miesiace 720zl miesiecznie, teraz 320zl a od stycznia 160 . Wiec ogolnie maskara. Dobrze że nam starcza.

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

A po kupie wodą i wacikiem?
Stary 2014-12-18, 11:07   #2056
BERBIE
Zakorzenienie

Cytat:
Ja tez czasem wycieram tetrą ale nie nadążałam z praniem wiec przerzucilam sie na chusteczki
tak, po kupie woda wacikiem.
ja sobie kila tetrowych pieluch przeszyłam, na 4 czesci mam kilkanascie ulewaczków.
Stary 2014-12-18, 11:27   #2057
zebrawpaski
Zakorzenienie

BERBIE- też mam "ulewaczki" -16sztuk ale fajnie się sprawdzają jako myjka przy kąpieli
u nas chusteczki idą jak woda bo po każdej kupie, a praktycznie większość pamperów mam z kupą,
próbowałam wacik + woda ale waciki też nie tanie a w dodatku przy tak częstym pzrebieraniu miałabym kilka razy wylaną wodę (przez Kasię) więc jedziemy na chusteczkach huggisach ale kupujemy na promocjach- jak w kaufflandzie był trójpak za 11zł to kupiliśmy 10 takich pak, teraz dokupiłam znowu bo nie wiadomo kiedy na promocji będą, w tesco kosztują chyba 15/16zł

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
zebrawpaski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 11:31   #2058
michasia429
Raczkowanie

Hej

rena gratuluje córeczki

Myśle co jeszcze miałam napisać i nie pamiętam

Czytam codziennie o czym piszecie ale jakoś nie potrafie wcisnąć się w którykolwiek temat....prezenty mikołajkowe świetne fajny pomysł z tymi paczuszkami ja na mikołaja nic nie dostałam bo młodsza miała 18nastke a ja nawet wypić nie mogłam bo następnego dnia do pracy iiii od dwóch dni czekam na @ a tu ni widu ni słychu ale byłam ostatnio w aptece i miałam kupić witaminy i teścior no i zapomniałam wjechać auto u mechanika a do pracy z sąsiadką woże się, więc nie mam jak zakupić go....a nie chce narazie mówić R....
W pracy straszny stres bo to święta i najgorszy czas, ale na szczęscie niedziela wolna, a w pon ostatni dzień w pracy...długa przerwa świąteczna czeka mnie
Nadal nie mam prezentu na święta dla R a w styczniu mamy rocznice dodatkowo...myślę, ale nic nie przychodzi mi do głowy

Wczoraj oglądałam smieszne obrazki na demotach i śmiałam sie w pracy sama do siebie to mnie majster zaczął pytać czy sie dobrze czuje dawno tak lekko na duszy ni miałam....ale w sumie to dawno po 1 w nocy było więc może taka godzina

Ale się rozpisałam....

Na koniec dziewczyny zdrówka dla Waszych pociech

R
Razem od 5lat

Nasz Okruszek
Synuś 29.09.2015r
michasia429 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 11:39   #2059
zebrawpaski
Zakorzenienie

BERBIE- koszty faktycznie lecą do minimum jak malucha nic nie uczula, Tosia miała fatalną skórę jak ją przez miesiąc kąpałam w parafinie, kupiłam atoperal do kąpieli- przy Kasi się sprawdzał ale przy Tosi już nie więc musiałam kupić do kąpieli emolium (w podobnej cenie jak atoperal) i do tego balsam, mam nadzieję, że balsam wystarczu na długo bo tylko nim szyję, buzię i głowę smaruje po kąpieli, natomiast płyn do kąpieli po miesiącu kończy się
Kaśka jak była na bebilonie pepti to puszka mleka kosztowała ponad 30 zł i była na 4 dni, robiłam, podawałm, nie wypiła -wylewałam, zrobiłam mniej chciała jeszcze, dorobiłam repetę to już je chciała....
potem już nie wylewałam tylko parzyłam smoczek i butelkę wstawiałam do lodówki bo zbankrutowalibyśmy
teraz mam tylko nadzieję, że zwykłe b.ebiko będzie odpowiadać Tosi, bo dla Kasi też mleko kupuję i idzie nam go sporo
gdyby nie te uczulające sprawy to faktycznie niewiele dla Tosi kupiłam, pampersy dostaliśmy przy odwiedzinach, mikołajach, z ciuszków to jedynie rajstopy do chrztu, bolerko i na zimę czapkę z chustką- wszystko mam, gdybym nie miała to tak jak przy Kasi 95% kupowałabym w ciucholandzie bo można cudne rzeczy wynaleźć

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

katarzynka- w jakim wieku jest Twoja córka?

JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
KASIA
JESTEM SZCZĘŚLIWĄ MAMĄ
TOSIA
zebrawpaski jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 11:43   #2060
gkatarzynka
Zadomowienie

Cytat:
No to musze sie wgłebić w temat tego linomagu troche za późno.
Ja tez czasem wycieram tetrą ale nie nadążałam z praniem wiec przerzucilam sie na chusteczki . Od tego miesiaca odstawiam dicoflor wiec bedzie troche mniej. Podklady przecinałam na pól ale wata z nich wychodziła
A jeszcze co miesiac koszty rehabilitacji...Piersze dwa miesiace 720zl miesiecznie, teraz 320zl a od stycznia 160 . Wiec ogolnie maskara. Dobrze że nam starcza.

---------- Dopisano o 11:01 ---------- Poprzedni post napisano o 11:01 ----------

To ja mogę polecić takie dwie maty do przewijania
http://allegro.pl/mata-do-przewijani...856354691.html
i http://allegro.pl/podklad-plastikowy...876277421.html
Ja z Hanią miałam tą drugą i w sumie przez prawie dwa lata przewijania zużyłam 3. A teraz planuję kupić tą pierwszą . To jednorazowy wydatek i nie przemaka...
Stary 2014-12-18, 11:45   #2061
rena5
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez michasia429 Pokaż wiadomość
(...) iiii od dwóch dni czekam na @ a tu ni widu ni słychu
nooo nieeee - rób teściora koniecznie! niech tż Ci kupi - czekam na wieści...dobre wieści

Stary 2014-12-18, 11:56   #2062
gkatarzynka
Zadomowienie

Cytat:
BERBIE- koszty faktycznie lecą do minimum jak malucha nic nie uczula, Tosia miała fatalną skórę jak ją przez miesiąc kąpałam w parafinie, kupiłam atoperal do kąpieli- przy Kasi się sprawdzał ale przy Tosi już nie więc musiałam kupić do kąpieli emolium (w podobnej cenie jak atoperal) i do tego balsam, mam nadzieję, że balsam wystarczu na długo bo tylko nim szyję, buzię i głowę smaruje po kąpieli, natomiast płyn do kąpieli po miesiącu kończy się
Kaśka jak była na bebilonie pepti to puszka mleka kosztowała ponad 30 zł i była na 4 dni, robiłam, podawałm, nie wypiła -wylewałam, zrobiłam mniej chciała jeszcze, dorobiłam repetę to już je chciała....
potem już nie wylewałam tylko parzyłam smoczek i butelkę wstawiałam do lodówki bo zbankrutowalibyśmy
teraz mam tylko nadzieję, że zwykłe b.ebiko będzie odpowiadać Tosi, bo dla Kasi też mleko kupuję i idzie nam go sporo
gdyby nie te uczulające sprawy to faktycznie niewiele dla Tosi kupiłam, pampersy dostaliśmy przy odwiedzinach, mikołajach, z ciuszków to jedynie rajstopy do chrztu, bolerko i na zimę czapkę z chustką- wszystko mam, gdybym nie miała to tak jak przy Kasi 95% kupowałabym w ciucholandzie bo można cudne rzeczy wynaleźć

---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:36 ----------

katarzynka- w jakim wieku jest Twoja córka?
Hania ma 2,5 roku. ur 18.04.2012
Stary 2014-12-18, 12:02   #2063
Alfahelisa
Zakorzenienie

W pracy wiedzą z reszta cięzko ukryc bo mi brzuchi wyszedl spory (pewniedatego ze miesnie raz wyciagniete to juz inaczej przy kolejnej...)
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 12:05   #2064
dwakolory1
Wtajemniczenie

Reniu, my ruszamy z chemią po nowym roku. Nowotwór IV stopnia z przerzutami odległymi. Mama nie wie i nie chcemy jej przed swiętami mówić. Powiemy jej przed komisją onkologiczną czyli w styczniu. Niech ma spokojne święta.

17.02.2013 r. [*]- 10 tc
15.11.2013 r.[*]- Ania 16tc

dwakolory1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 12:10   #2065
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
Co do nauki picia to u nas się sprawdziła butelka po Kubuś water.
też na którejś butelce po Kubusiu T. uczył się pić. Mama wypiła zawartość a butelka była super do nauki

Cytat:
A po co Ci recepta na wit. D?
bo wtedy kosztuje grosze...
ale lekarze nie chcą dawać recept (dostałam raz )

Cytat:

Cytat:
Sol fizjologiczna 13zl
Gaziki 5zl
tylko na początku przemywałam tym zestawem. potem woda przegotowana + wacik.

a koniecznie musi być Jelp do prania?
w sumie używałam wszystkich i wnioski były takie, że Dzidziuś za 6 zł jest równie skuteczny

u nas fanaberią i lenistwem było to, że kąpaliśmy T. ponad rok w Oilatum. ale Olkę też będę. chyba, że mi się odmieni

Cytat:

tak jechaliśmy przez rok. chusteczki na wyjścia. teraz prycha lub chusteczki

Cytat:
promocjach- jak w kaufflandzie był trójpak za 11zł
wow. ale cena. szkoda, że nie pisałaś.

Cytat:
iiii od dwóch dni czekam na @ a tu ni widu ni słychu (...) dawno tak lekko na duszy ni miałam...
klask i:

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
To ja mogę polecić takie dwie maty do przewijania
też miałam coś w ten deseń.
tylko po praniu mi się trochę deformował...
a te są pancerne?

Fiol, u nas nie ma tematu TV. przez półtora roku w ogóle nie włączaliśmy przy T., teraz czasem oglądamy Fakty czy cuś, ale T. w ogóle się nie interesuje telewizorem (dawnnnnnoooo minęła niemowlęca faza na czerwone światełko i włączanie/wyłączanie przycisku).
Tata Michała nauczył go jednak oglądać piosenki na YT. Puszcza mu coś i ma syna z głowy (o ile trafi na coś co się Królewiczowi podoba, a to nie łatwe )... mnie to szalenie drażni.
łatwo wcisnąć play, trudniej zorganizować czas.
fakt, że nie za często to robi, ale co mi gul skacze, to mi skacze

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 12:12   #2066
iza243
Zakorzenienie

Cytat:
Iza dwie imprezy? A co Twoja mama ma do teściów?musieli nieźle przeskrobać
W zeszłym roku na 30 tżta nie przyszli bo była moja rodzinaWięc moja mama od tej pory nie chce mieć z nimi nic wspólnego.
Cytat:

---------- Dopisano o 09:40 ---------- Poprzedni post napisano o 09:31 ----------

Ja piernicze jaka kwota

Twój tż musi naprawde bardzo dobrze zarabiać.
Cytat:
Hej

rena gratuluje córeczki

Myśle co jeszcze miałam napisać i nie pamiętam

Czytam codziennie o czym piszecie ale jakoś nie potrafie wcisnąć się w którykolwiek temat....prezenty mikołajkowe świetne fajny pomysł z tymi paczuszkami ja na mikołaja nic nie dostałam bo młodsza miała 18nastke a ja nawet wypić nie mogłam bo następnego dnia do pracy iiii od dwóch dni czekam na @ a tu ni widu ni słychu ale byłam ostatnio w aptece i miałam kupić witaminy i teścior no i zapomniałam wjechać auto u mechanika a do pracy z sąsiadką woże się, więc nie mam jak zakupić go....a nie chce narazie mówić R....
W pracy straszny stres bo to święta i najgorszy czas, ale na szczęscie niedziela wolna, a w pon ostatni dzień w pracy...długa przerwa świąteczna czeka mnie
Nadal nie mam prezentu na święta dla R a w styczniu mamy rocznice dodatkowo...myślę, ale nic nie przychodzi mi do głowy

Wczoraj oglądałam smieszne obrazki na demotach i śmiałam sie w pracy sama do siebie to mnie majster zaczął pytać czy sie dobrze czuje dawno tak lekko na duszy ni miałam....ale w sumie to dawno po 1 w nocy było więc może taka godzina

Ale się rozpisałam....

Na koniec dziewczyny zdrówka dla Waszych pociech
Trzymam kciuki za 2 kreski

Ja bez humoru popłakałam sobie rano.A przed chwilą dostałam @.

Domiś-30.12.13 godz 11:05

Dnia 25.04.12 - 8 tydzień Aniołek
iza243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 12:14   #2067
gkatarzynka
Zadomowienie

Te z canpola nie są do prania, one takie ceratkowe są i na początku kładłam Hani tetrę podczas przewijania, potem jak Młoda troszkę podrosła, to już się tak nie przejmowałam.
Ta z materiału nie wiem jeszcze jak się sprawdza, bo to tylko plan na przyszłość, ale pieluchowałam wielorazowo i to z tej serii a raczej wszystko mi się sprawdziło, więc zainwestuję
Stary 2014-12-18, 12:15   #2068
anitaxas
Zadomowienie

Monika na odpieluchowanie Jakub ma jeszcze czas przecież. Chyba dopiero po 2rż. dzieci mogą kontrolować swoje potrzeby fizjologiczne

Cytat:

Kucyk dla mnie kwota Twoich miesiecznych wydatków jest duża, ale wiadomo, jak mus to mus. Nie zazdroszczę..
U nas koszty żywieniowe = zero, teraz coś tam mogłabym dodać, ale to naprawdę symboliczne kwoty, bo słoików praktycznie nie daję. Ubranek mamy masę otrzymanych w spadku i w prezentach, dokupuję jedynie rajstopki czy piżamki, czasem coś na promocji jak mi się spodoba. Akcesoria praktycznie wszystkie E. dostała, kupiliśmy jedynie matę edukacyjną i jakieś pierdułki.. Co do pielęgnacji to używamy Hipp-owych kosmetyków i tak np. płyn do mycia (400ml) kończę właśnie drugą butelkę od urodzenia E., oliwka Hipp też średnio opakowanie na 2,5miesiąca nam starcza, pupę myję wacikiem+woda w dzień, jedynie w nocy chusteczki. Waciki koszt ok.20zł miesięcznie, pieluchy +/-dwie paki, do pupy krem ziajka (dwa opakowania miesiecznie po ok.6zł ).
No a proszek też kupujesz co miesiąc? Ja używam dzidziusia i do koloru to mam jeszcze opakowanie kupione w marcu (4kg) a do białego zużywam właśnie drugi worek. Sól fizjlogiczna też raczej nam nie schodzi cała na miesiąc. Mam dopiero drugie opakowanie od kwietnia.

Cytat:
ja jedynie będę się rozkoszować pieczeniem i pichceniem w kuchni ale też mam ograniczone przez mamę
I to mi się podoba

Cytat:
od dwóch dni czekam na @ a tu ni widu ni słychu
Testuj
anitaxas jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-18, 12:23   #2069
Kucyk_Truskawkowy
Zakorzenienie

Cytat:
tak, po kupie woda wacikiem.
ja sobie kila tetrowych pieluch przeszyłam, na 4 czesci mam kilkanascie ulewaczków.
Dobry pomysł z tymi tetrówkami. A z jakiej firmy masz waciki? Bo te duże wychodzą tyle za sztukę co chusteczka nawilzana. Albo i drożej. Obie rzeczy kupuje z babydreama. Czyli najtańsze chyba.

Cytat:
BERBIE- też mam "ulewaczki" -16sztuk ale fajnie się sprawdzają jako myjka przy kąpieli
u nas chusteczki idą jak woda bo po każdej kupie, a praktycznie większość pamperów mam z kupą,
próbowałam wacik + woda ale waciki też nie tanie a w dodatku przy tak częstym pzrebieraniu miałabym kilka razy wylaną wodę (przez Kasię) więc jedziemy na chusteczkach huggisach ale kupujemy na promocjach- jak w kaufflandzie był trójpak za 11zł to kupiliśmy 10 takich pak, teraz dokupiłam znowu bo nie wiadomo kiedy na promocji będą, w tesco kosztują chyba 15/16zł
Dokładnie, te waciki tez drogie.

Pani boję się mu zmieniać proszek teraz przy rozszerzeniu diety. Bo nie będę wiedziała od czego to. Czy od jedzenia czy od proszku wysyp plam.

Zebra ja nutramigen wylewam po godzinie. Po dwóch zaczyna capić wiec nie wyobrażam sobie dać małemu. Teraz mniej wylewamy bo znów je 1100ml na dobe... Rzadko coś zostaje.

Iza nie narzekam na zarobki Ale nawet jakby zarabiał dużo mniej to pewnie bym nie oszczędzała na Maksiu . Może jedynie od początku najtańszy proszek /płyn i woda np żywiec a nie woda dla dzieci. Przy azs lepiej inwestować w emolienty niż maści na receptę. 92 zl za 15 gram... Nie wspominając o skutkach ubocznych.

Ja nie mam żadnego lumpeksu w okolicy. Kupuje nowe na promocjach. Oddaje potem koleżance.

Edytowane przez Kucyk_Truskawkowy
Czas edycji: 2014-12-18 o 12:25
Stary 2014-12-18, 12:25   #2070
201704210903
Konto usunięte

Cytat:
Reniu, my ruszamy z chemią po nowym roku. Nowotwór IV stopnia z przerzutami odległymi. Mama nie wie i nie chcemy jej przed swiętami mówić. Powiemy jej przed komisją onkologiczną czyli w styczniu. Niech ma spokojne święta.
Kciuki za mamę
Dobrze robicie niech psychicznie wypocznie

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
201704210903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości