Minimalizm praktykujemy, w bałaganie nie toniemy! - Strona 84 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-30, 12:31   #2491
favianna
Zakorzenienie

Dot.: Minimalizm praktykujemy, w bałaganie nie toniemy!

Nie oparłam się jednak zakupom, kupiłam swetrowa bluzeczke 100 % wełny (jestem w szoku jaka jest mila) i zapinany sweterek oversizowy w tym samym kolorze (w innym sklepie) i pasujący naszyjnik. Nic więcej już raczej nie planuje, a z zakupów mimo wszystko jestem bardzo zadowolona

Pisalyscie wcześniej o Macu, kupiłam tydzień temu róż, nad którym myślałam ponad 8 miesiecy. Mam teraz róż Gosha , nawet już dno prześwituje, używałam żeby zużyć, ale był trochę za ciemny. Wrzucę albo oddam mamie, a z nowego jestem bardzo zadowolona i nic już więcej nie chce. Kupiłam tez podkład, bo stary skończę w tym tygodniu, mam mineralny, to łatwo oszacować ile go jest.

Od dziś robie rajd po muzeach, galeriach i koniecznie lodowisko
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-30, 12:35   #2492
Kusum
Zakorzenienie

Ja nie wiem co się ze mną dzieje? Oglądam wyprzedaże, sklepy internetowe i nie kupuję Nie mam ochoty, nie mam potrzeb, ani braków. Kupiłam dwie pary zimowych butów i rozglądam się za długą puchową kurtką, ale jeszcze nie znalazłam idealnej
Stary 2014-12-30, 12:43   #2493
favianna
Zakorzenienie

Ja kupiłam moja puchowke juz chyba 5 lat temu i wciąż jest idealna i następne 5 lat tez będzie bo zmieniłam klimat ;P
Ale z kurtek czy płaszczy nic mnie też nie ciągnie
Stary 2014-12-30, 13:17   #2494
Kusum
Zakorzenienie

Wow! Gdzie takie kurtki dają?
Stary 2014-12-30, 15:06   #2495
Alillah
Raczkowanie

Dla mnie minimalizm to przede wszystkim sprawianie, aby rzeczy nigdy mną nie rządziły. Czyli np. powstrzymanie się od niepotrzebnych zakupów, ale też brak obsesyjnego poszukiwania "idealnej torebki" czy "idealnego płaszcza". To też brak pilnowania, że muszę posiadać jakąś określoną liczbę rzeczy i więcej nie mogę. Chcę, aby wszystkie rzeczy, które kupuję były praktyczne, wygodne i nieskomplikowane w użytkowaniu oraz miały dobry stosunek jakości do ceny.

Nie wyobrażam sobie ani buszowania w amoku po galeriach handlowych, ani też marnowania kupy czasu na poszukiwanie "idealnych botków".

Bo dla mnie minimalizm to odzyskiwanie czasu i robienie miejsca na rzeczy naprawdę ważne.
Alillah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-30, 15:28   #2496
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Wow! Gdzie takie kurtki dają?
Tatuum
Stary 2014-12-30, 16:03   #2497
201604250949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Bonjour_tristesse Pokaż wiadomość
Ja nie mam problemu z kosmetykami - przyznam się, że mam tylko... jeden cień (nie paletkę - pojedynczy cień ). Jeden kończący się podkład dla którego szukam jasnego następcy, jeden korektor pod oczy z maca, eyeliner i tusz hypoalergiczny bell i 2 szminki (czaję się na Ruby Woo). Za to mam nadmiar kremów do twarzy... Wczoraj musiałam jeszcze dokupić zimowy, bo moja skóra źle znosi niskie temperatury i od dłuższego czasu czaję się na serum Kiehl's.

Dziś znów ruszam do Galerii, bo potrzebuję prezentu dla tż (ten świąteczny poszedł do zwrotu). Zajrzę może do mango w poszukiwaniu upragnionych szpilek Do tego duka i wracam.
Ja mam paletkę na 5 cieni, 4 włożone z czego używam tylko 3
Czemu prezent tż jednak do zwrotu?
201604250949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-30, 16:57   #2498
201607111632
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Alillah Pokaż wiadomość
Dla mnie minimalizm to przede wszystkim sprawianie, aby rzeczy nigdy mną nie rządziły. Czyli np. powstrzymanie się od niepotrzebnych zakupów, ale też brak obsesyjnego poszukiwania "idealnej torebki" czy "idealnego płaszcza". To też brak pilnowania, że muszę posiadać jakąś określoną liczbę rzeczy i więcej nie mogę. Chcę, aby wszystkie rzeczy, które kupuję były praktyczne, wygodne i nieskomplikowane w użytkowaniu oraz miały dobry stosunek jakości do ceny.

Nie wyobrażam sobie ani buszowania w amoku po galeriach handlowych, ani też marnowania kupy czasu na poszukiwanie "idealnych botków".

Bo dla mnie minimalizm to odzyskiwanie czasu i robienie miejsca na rzeczy naprawdę ważne.
Dokładnie, mnie śmieszy ten pęd do galerii z okazji wyprzedaży, rozumiem pójść tam raz i kupić coś, co się miało upatrzone, ale codzienne wizyty byleby pochodzić i znaleźć jakieś szmaty
Załamuję ręce, gdy słyszę, ile moje koleżanki przepuszczają na ubrania, często jest to więcej, niż moja 3 osobowa rodzina na jedzenie na miesiąc confused:

Ostatnio finanse się pogorszyły, także jestem mistrzem oszczędzania
201607111632 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-30, 17:00   #2499
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amelsss Pokaż wiadomość
Dokładnie, mnie śmieszy ten pęd do galerii z okazji wyprzedaży, rozumiem pójść tam raz i kupić coś, co się miało upatrzone, ale codzienne wizyty byleby pochodzić i znaleźć jakieś szmaty
Załamuję ręce, gdy słyszę, ile moje koleżanki przepuszczają na ubrania, często jest to więcej, niż moja 3 osobowa rodzina na jedzenie na miesiąc confused:

Podziel się sposobami na oszczędzanie
Ja się wytłumaczę, że mieszkam w małym miasteczku w którym nie ma żadnych sieciowek i zakupy ubraniowe robie tylko na wyjazdach.
Stary 2014-12-30, 18:07   #2500
ZamyslonaRoztargniona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez PaulaMyFashionBlog Pokaż wiadomość
Wypowiedzialybyscie sie na pewien temat? Chcialam to poruszyc na blogu juz jakis czas temu, a dzis wyszla dosc ostra rozmowa na grupie minimalizm na fb.

Czy minimalizm to dla Was bardziej kupowanie np krysztalowych szklanek, czy zwyklych z ikei, do ktorych sie zbytnio nie przywiazujecie? I co dla Was oznacza jakość? Dobra torebka ze skory, czy supermarkowa? Są osoby uważające, ze minimalizm oznacza bardzo wysoką jakość posiadanych przedmiotów (jakość w sensie liczącej się marki), a są osoby, którym zarzuca się wręcz ascezę. Chętnie poznam Wasze zdanie
Dla mnie minimalizm to posiadanie tylko tych rzeczy których używam i potrzebuję.
Tez zauważyłam te dwa nurty. Dla jednych minimalizm to asceza i malutki plecaczek na 3 tygodniowy urlop z rzeczami hipermarketowymi, a drudzy rekompensują sobie małą ilość przedmiotów ich ceną i marką.
Ja jestem gdzieś po środku. Ze względu na zarobki bliżej mi do pierwszej grupy, a gdybym zarabiała furę pieniędzy pewnie zbliżyłabym się do drugiej.

Jeżeli chodzi o rzeczy trwałe typu agd to kupuję droższe i na lata.
Szklanka zdecydowanie z hipermarketu za 89gr, której nie żal będzie mi co chwilę niszczyć zmywarką.
Torebki. Ważne żeby nie mieć 17 na tą samą okazję. Mam i hipermarketowe i bazarowe i skórzaną (kupiona ostatnio, będzie najczęściej używana wiec ma być trwała).
Rzeczy szybkozużywalne, na przykład kapcie domowe, wolę takie za 5zł. Jak po pół roku zużyją się, będę miała pretekst żeby wymienić je na nowe, w innym wzorze.
ZamyslonaRoztargniona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-30, 19:50   #2501
Bonjour_tristesse
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _alison Pokaż wiadomość
Ja mam paletkę na 5 cieni, 4 włożone z czego używam tylko 3
Czemu prezent tż jednak do zwrotu?
Okazał się niezbyt wygodny

Stałam się właścicielką jedwabnej koszuli z zary Zastanawiałam się czy ją chcę do momentu aż przerwał mi tż, który mi ją sprezentował
Jest naprawdę fajna i chyba kolor dla mnie korzystny, chociaż nie należy do mojej podstawowej palety.

Mój blog minimalistyczno - modowy
Bonjour_tristesse jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-30, 21:20   #2502
201704051536
Konto usunięte

Ja w ramach przeredagowania szafy pozbyłam się, myślę, około 200 sztuk ubrań. W ramach ponadczasowej garderoby dopasowanej do mojego stylu nabyłam 18 rzeczy. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko skórzanego shoppera, grafitowych rurek i upatrzonego już kaszmirowego swetra. Myślałam nad zegarkiem, ale ja tego raczej nie noszę... A jak założę, to i tak jak koń - godzinę sprawdzam na telefonie.

Jeśli chodzi o cienie, to mam paletkę Naked 3 z cielistorozowymi nudziakami, starą paletkę z Avonu z beżami jasnymi i takie bardzo wieczorowe cienie Diora 5szt w pudełeczku - połyskliwe brązy, czerń, platyna, srebro. Podoba mi się paletka brązów Sephory, ale chyba jej nie potrzebuję, bo jest połączeniem mojej Diora i Avonu.

Dziś odebrałam ostatni z 18 niezbędników nowej garderoby i jak miło było przeczytać na podeszwie - Hand Made

A jeśli chodzi o wyprzedaże, mój psiak załatwił sprawę - 4 dni w szpitaliku. Zostawił mnie bez grosza

Edytowane przez 201704051536
Czas edycji: 2014-12-30 o 21:22
201704051536 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-30, 21:47   #2503
Charlotta11
Zadomowienie

Cytat:

Bardzo do mnie przemawia Twoje podejście. Samej mi do tego bardzo daleko - za bardzo lubię przedmioty. I, tak, szukam zawsze tego idealnego, czegoś co mnie zachwyci. Przyjemniej dla mnie jest chodzic cały rok z jedną torebką jeśli się ją lubi.

Ja z Mac'a mam dwa pędzle 217 i taki biały do różu - 168 chyba. Na początku byłam rozczarowana - "to jest ten wielki Mac i pędzle, które mają niby same malowac" ale z czasem polubiłam je tak bardzo, że inne pędzle, które miałam oddałam siostrze.

Ja też byłam dzisiaj na wyprzedażach ale nic nie kupiłam. Interesuje mnie tylko ten płaszcz:
http://www.zara.com/pl/pl/wyprzeda%C...7p2206022.html
ale już nie było. Jakbyście widziały coś podobnego to dajcie znać.
Za to wpadłam na chwilę do Empiku i przeczytałam 3 rozdziały książki Ajki "Minimalizm po polsku".

Apropos pytania "co robic w Warszawie ?" Ja bym poszła na jakiś występ Polskiego Baletu Narodowego. Słyszałam, że są świetni. W ogóle w maju będą w moim mieście z ich sławną interpretacją "Romea i Julii". Nie mogę się doczekać.
Stary 2014-12-30, 21:57   #2504
201704051536
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Charlotta11 Pokaż wiadomość
Bardzo do mnie przemawia Twoje podejście. Samej mi do tego bardzo daleko - za bardzo lubię przedmioty. I, tak, szukam zawsze tego idealnego, czegoś co mnie zachwyci. Przyjemniej dla mnie jest chodzic cały rok z jedną torebką jeśli się ją lubi.

Ja z Mac'a mam dwa pędzle 217 i taki biały do różu - 168 chyba. Na początku byłam rozczarowana - "to jest ten wielki Mac i pędzle, które mają niby same malowac" ale z czasem polubiłam je tak bardzo, że inne pędzle, które miałam oddałam siostrze.

Ja też byłam dzisiaj na wyprzedażach ale nic nie kupiłam. Interesuje mnie tylko ten płaszcz:
http://www.zara.com/pl/pl/wyprzeda%C...7p2206022.html
ale już nie było. Jakbyście widziały coś podobnego to dajcie znać.
Za to wpadłam na chwilę do Empiku i przeczytałam 3 rozdziały książki Ajki "Minimalizm po polsku".

Apropos pytania "co robic w Warszawie ?" Ja bym poszła na jakiś występ Polskiego Baletu Narodowego. Słyszałam, że są świetni. W ogóle w maju będą w moim mieście z ich sławną interpretacją "Romea i Julii". Nie mogę się doczekać.

Ja czekam aż balet moskiewski będzie znów w łodzi. Chce zobaczyć jezioro w ich wykonaniu.

Mierzyłam ten płaszcz jakiś czas temu i kolega skwitował, że jota w jotę jak mój domowy szlafrok...

Edytowane przez 201704051536
Czas edycji: 2014-12-30 o 21:59
Stary 2014-12-30, 22:48   #2505
Kusum
Zakorzenienie

Cytat:
Ja w ramach przeredagowania szafy pozbyłam się, myślę, około 200 sztuk ubrań. W ramach ponadczasowej garderoby dopasowanej do mojego stylu nabyłam 18 rzeczy. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko skórzanego shoppera, grafitowych rurek i upatrzonego już kaszmirowego swetra. Myślałam nad zegarkiem, ale ja tego raczej nie noszę... A jak założę, to i tak jak koń - godzinę sprawdzam na telefonie.

Jeśli chodzi o cienie, to mam paletkę Naked 3 z cielistorozowymi nudziakami, starą paletkę z Avonu z beżami jasnymi i takie bardzo wieczorowe cienie Diora 5szt w pudełeczku - połyskliwe brązy, czerń, platyna, srebro. Podoba mi się paletka brązów Sephory, ale chyba jej nie potrzebuję, bo jest połączeniem mojej Diora i Avonu.

Dziś odebrałam ostatni z 18 niezbędników nowej garderoby i jak miło było przeczytać na podeszwie - Hand Made

A jeśli chodzi o wyprzedaże, mój psiak załatwił sprawę - 4 dni w szpitaliku. Zostawił mnie bez grosza
Czekam na inspiracje na blogu. Jestem ciekawa co kupilas?
Stary 2014-12-31, 00:16   #2506
Charlotta11
Zadomowienie

Cytat:
Ja czekam aż balet moskiewski będzie znów w łodzi. Chce zobaczyć jezioro w ich wykonaniu.

Mierzyłam ten płaszcz jakiś czas temu i kolega skwitował, że jota w jotę jak mój domowy szlafrok...
Ja się zbieram od paru lat żeby zobaczyc ich występy ale w końcowym rozrachunku wychodzi ze mnie sknera - bilety są jednak drogie.

Dzięki, przynajmniej nie będę sobie już zawracac głowy tym płaszczem.
Stary 2014-12-31, 00:26   #2507
201704051536
Konto usunięte

Cytat:
Czekam na inspiracje na blogu. Jestem ciekawa co kupilas?
po swietach dopiero zaniose lampe błyskową do serwisu... bateria sie rozlala i roztopila wszystkie metalowe części w kieszonce na baterie
Cytat:
Ja się zbieram od paru lat żeby zobaczyc ich występy ale w końcowym rozrachunku wychodzi ze mnie sknera - bilety są jednak drogie.

Dzięki, przynajmniej nie będę sobie już zawracac głowy tym płaszczem.
Ja przyżydziłam 450zł na bilecie na Black Sabbath, a grali pare metrów od mojego domu. Teraz sobie w brodę pluję...

Takie płaszcze są w prawie każdym sklepie teraz - na manekinach super, ja zakładam na siebie i szlafrok mojego ex, który mu gwizdnęłam przy wyprowadzce Możesz zerknąć w którymkolwiek - Mohito, czy Van Graaf i sama sprawdzić jak się w takim czujesz.

Przymierzyłam te buty, na które się tak napaliłam i ... sama nie wiem.
http://wojas.pl/produkt/11617
Są ciemniejsze, nie mają takich jasnych szwów, wyglądają dużo ładniej, ale nie jestem pewna, czy kowbojki to moja bajka. Uwielbiam biker boots, ale nigdy nie miałam nic takiego z obcasem.
Jutro jeszcze spróbuję do sukienek pomierzyć. Jeśli będą pasować tylko do 1-2 zestawów, to odsyłam.
Stary 2014-12-31, 08:57   #2508
201604251028
Konto usunięte

Ja też szukam idealnego, miękkiego shoppera. Jak coś fajnego znajdziecie to dajcie znać
201604251028 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-31, 10:44   #2509
favianna
Zakorzenienie

Ja szukam nowej torby, bo moja stara zamszowa jest juz szara zamiast czarna. I najchętniej kupilabym ten sam model ale już go nie ma w sprzedaży
Stary 2014-12-31, 12:31   #2510
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez yonce Pokaż wiadomość
Ja też szukam idealnego, miękkiego shoppera. Jak coś fajnego znajdziecie to dajcie znać
ja znalazłam, ale w tk maxx. brązowy, z solidnej licowej skóry + zapinana duża przegroda w środku. ideał
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-31, 14:38   #2511
Żabcia22
Raczkowanie

GG do Żabcia22

Hej! cały czas Was podczytuję, choć rzadko się udzielam, minimalizuję i próbuję:
1. odkryć swój styl. M.in. podjęłam takie wyzwanie, że będę zakładała wszystko z szafy i dzięki temu wyeliminuję to, w czym się źle czuję. Moja szafa i tak jest już zminimalizowana, ale jednak wciąż czają się w niej rzeczy, których pewnie nosić nie będę. Dobrze się czuję z mniejszą ilością rzeczy. Niektóre z rzeczy, na które oczywiście mam pomysł, odłożę do przeróbki. (pochwalę się, że już kilka zaległych rzeczy do przeróbki przerobiłam i jestem happy, że sama) A! i muszę jeszcze zacząć nosić rzeczy, które z niewiadomych przyczyn "oszczędzam"
2.nie kupuję na razie żadnych ciuchów. Miałam ochotę zakupić torbę, bo stara się poobdzierała, zresztą ma już swoje lata. Postanowiłam jednak nie kupować, tylko nosić na razie torbę dużą z filcu. Jedyny zakup jaki planuję i to już od kilku miesięcy, to botki.
3. poruszyłyście tu wcześniej problem jedzenia. Właśnie chciałabym zwalczyć swoje napady obżarstwa. Nawet nie wiem skąd mi się one biorą, ale raz na czas mnie dopadają. I wtedy wymiary się powiększają. W ostatnim roku schudłam ok 15 kg i nie chciałabym tego popsuć. Wróciłam teraz do wagi sprzed kilku lat, wagi, w której się bardzo dobrze czuję, ale kiedy tylko ją osiągam, to psuję wszystko obżarstwem. Potem znowu się odchudzam i znowu jem. Jest to męczące...

Miała któraś z Was podobnie?

PS. Trochę zliczałam ilość ubrań, nie dlatego, że trzeba mieć ileś tam, ale po prostu lubię sobie robić listy posiadanych ubrań i kosmetyków, uwielbiam wykreślać zużyte Kiedyś może napiszę ile czego mam (wciąż mam przeświadczenie, że za dużo, chodzę w tym samym, a ulubione rzeczy są gdzieś "oszczędzane". I czuję, że jestem bliska odnalezienia swojego stylu. Nie chcę jednak np. kupować czegoś nowego, chcę sprawdzać to, co mam i ewentualnie przerobić coś z posiadanych rzeczy (to naprawdę jest dla mnie niezwykła frajda

Się rozpisałam... Dziewczyny wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!
Żabcia22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-01, 15:49   #2512
judith8
Rozeznanie

Cytat:
Ja nie wiem co się ze mną dzieje? Oglądam wyprzedaże, sklepy internetowe i nie kupuję Nie mam ochoty, nie mam potrzeb, ani braków. Kupiłam dwie pary zimowych butów i rozglądam się za długą puchową kurtką, ale jeszcze nie znalazłam idealnej
Mam tak samo wole ksiazke poczytac niz pchac sie do sklepow zeby tylko popatrzec. Przed swietami i sylwestrem musialam jakies spozywcze zrobic i myslalam ze stane i zaczne krzyczec W realu wszyscy sie klocili, wjechal we mnie pan (duzym koszykiem) ktory pedzil do stoiska z fajerwerkami, nawet nie przeprosil. W piotrze brak koszykow - jak chcialam sie dostac do kasy aby zabrac maly koszyk na zakupy (bo tam staly) to myslalam ze mnei ludzie wzrokiem zabija... Ok to nie o wyprzedazach ale szalenstwo zakupowe bylo i w sklepach spozywczych/marketach ..doprawione stresem swiatecznym...Najbardziej jednak zdziwily mnie klotnie przy kasach, polkach sklepowych i brak wrazliwosci i zwyklej ludzkiej uprzejmosci.

W kwestii kurtki kupilam kilka tygodni temu kurtke dluga, puchowa w Monnari z przeceny i super sie sprawdza (pasuje i do pracy w korporacji - czytaj do spodni z materialu etc.; jak i do jeansow i casualowego ubioru). Mam wlasnie tylko te kurtke na zime i do tego jedna na narty

Cytat:
Dla mnie minimalizm to przede wszystkim sprawianie, aby rzeczy nigdy mną nie rządziły. Czyli np. powstrzymanie się od niepotrzebnych zakupów, ale też brak obsesyjnego poszukiwania "idealnej torebki" czy "idealnego płaszcza".

Leo Babauta? Tez sie z Toba zgadzam - dla mnie minimalizm to wlasnie odzyskiwanie czasu i robienie miejsca na rzeczy naprawde wazne.
Osobiscie lubie swiadomosc posiadania malej ilosci rzeczy i nie zastanawiania sie co i jak zalozyc, dobrac etc. moj dom jest coraz bardziej minimalistyczny i jest mi z tym coraz lepiej. Jedyne czego nie ruszam i nie rusze to ksiazki. Z mezem mamy ich duzo ale stoja w 3 regalach (na pparterze) i w jego pokoju na pietrze, sa poukladane tematycznie etc. Chcialam czesc wydac ale TZ sie nie zgodzil i mamy taki uklad, ze ja nie kupuje nowych; chyba ze jest to cos co bardzo chce miec (jak na przyklad ksiazki Babauty, ktore TZ mi dal na gwiazdke). Mam duzo ksiazek w domu do przeczytania wiec nie mam z tym problemu. TZ kupuje i ustalilismy ze jak braknie miejsca na regalach to wtedy aby zrobic miejsce na nowe - zrobimy przeglad i damy do biblioteki.

Cytat:
Napisane przez amelsss Pokaż wiadomość

Ja pracuje w korporacji od 10 lat i powiem Ci, ze sama tak mialam ze duzo rzeczy kupowalam bo chcialam wypelnic pustke i fakt, ze nie jestem szczesliwa. Kupowalam, ladowalo w szafie i tyle....mialam mase rzeczy, ktorych nawet nie nosilam...wyobraz sobie jakie to marnotrastwo....i ile straconych pieniedzy.
Teraz sobie tego nie wyobrazam.

Cytat:
Napisane przez ZamyslonaRoztargniona Pokaż wiadomość
Dla mnie minimalizm to posiadanie tylko tych rzeczy których używam i potrzebuję.
Tez zauważyłam te dwa nurty. Dla jednych minimalizm to asceza i malutki plecaczek na 3 tygodniowy urlop z rzeczami hipermarketowymi, a drudzy rekompensują sobie małą ilość przedmiotów ich ceną i marką.
Ja jestem gdzieś po środku. Ze względu na zarobki bliżej mi do pierwszej grupy, a gdybym zarabiała furę pieniędzy pewnie zbliżyłabym się do drugiej.

Jeżeli chodzi o rzeczy trwałe typu agd to kupuję droższe i na lata.
Szklanka zdecydowanie z hipermarketu za 89gr, której nie żal będzie mi co chwilę niszczyć zmywarką.
Torebki. Ważne żeby nie mieć 17 na tą samą okazję. Mam i hipermarketowe i bazarowe i skórzaną (kupiona ostatnio, będzie najczęściej używana wiec ma być trwała).
Rzeczy szybkozużywalne, na przykład kapcie domowe, wolę takie za 5zł. Jak po pół roku zużyją się, będę miała pretekst żeby wymienić je na nowe, w innym wzorze.
Dla mnie takim ekstremalnym przykladem jest Orest Tabaka i nie moglabym tak zyc - ale jezlei kogos to uszczesliwia, to dlaczego nie. Z racji na moje warunki to ja jestem raczej w drugiej grupie. Jak kurtka na zime to ustalilam ze ma byc jedna i porzadna - kupilam przeceniona za 1/3 ceny i sie ciesze i licze ze wystarczy na kilka lat. Torebke mam jedna do pracy taki neseserek jak mawia moj kolega - ale skorzana z ochnika, kupilam online po 2giej przecenie i wyszlo ze mam ja za 25 ceny wyjsciowej. Przyznaje jednak ze nie polowalam na nia - poprostu tak mi sie udalo. Z drugiej strony w cenie wyjsciowej za 800pln to bym jej raczej nie kupila....Jestem w drugiej grupie ale rozsadek bieze gore Druga torebka to listonoszka Kazara jaka maz mi kupil w prezencie 4 czy 5 lat temu chyba. Przezyla wszystkie po drodze i wyglada jak nowa. Mam jeszcze maly czarny kuferek z wojewodzica na wyjscia i bezowa mala torebke na ramie na lato. Nadal za duzo moim zdaniem. Niestety do pracy musze miec osobna torbe i stad trudno mi zminimalizowac te liczbe....
Teraz jak cos kupuje to patrze na jakosc i jej stosunek do ceny.

Nie oszczedzam na sile, ale tez nie przeplacam.

Cytat:
Napisane przez Żabcia22 Pokaż wiadomość
A! i muszę jeszcze zacząć nosić rzeczy, które z niewiadomych przyczyn "oszczędzam"

3. poruszyłyście tu wcześniej problem jedzenia. Właśnie chciałabym zwalczyć swoje napady obżarstwa. Nawet nie wiem skąd mi się one biorą, ale raz na czas mnie dopadają. I wtedy wymiary się powiększają. W ostatnim roku schudłam ok 15 kg i nie chciałabym tego popsuć. Wróciłam teraz do wagi sprzed kilku lat, wagi, w której się bardzo dobrze czuję, ale kiedy tylko ją osiągam, to psuję wszystko obżarstwem. Potem znowu się odchudzam i znowu jem. Jest to męczące...

Miała któraś z Was podobnie?

Dziewczyny wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!!
Tez tak mialam, ze jak bylo wiecej ubran w szafie to i tak chodzilam tylko w czesci z nich; plus te ulubione byly oszczedzane a nie o to chodzi. Szafa powinna byc tak skomponowana aby nosic ubrania, ktore lubisz.

Apropos jedzenia....
U mnie bylo to zwiazane z praca - tak sobie mysle. To co mi pomoglo to:
- staram sie jesc sniadanie, w tygodniu sa to kanapki w pracy (siedze w biurze od 7.00) ale jem, plus pije herbate
- powinnam jesc lunch ale tego nie robie...kanapki caly dzien
- za to jak wracam do domu to jem cos cieplego, z racji na chorobe zazwyczaj jest to ryz, warzywa, cos lekkiego i ciepla herbata
- nie kupuje slodyczy, kupuje cytrusy (na gwiazdke poprosilismy rodzicow o wyciskarke do sokow) i jak mi sie zachce cos slodkiego to pije sok; po kilku tygodniach niejedzenia slodyczy - jak TZ czestuje mnie czyms slodkim, albo jak kupie sama to poprostu mu oddaje....bo mi nie smakuje
- mam zawsze w domu sok ekologiczny z malin i robie sobie co jakis czas herbate malinowa dilmah z sokiem i miodem
- ze 'slodyczy' jem tylko biszkopty mamuta
- jak cos jem to zazwyczaj pije sporo na poczatku aby nie zjesc za duzo
- nie mam w domu chipsow i innych przegryzajek - mam cytrusy, jablka, suszona morwe i biszkopty
- staram sie nie doprowadzac do tego ze czuje sie glodna albo na glodniaka wracam do domu bo wtedy zjem duzo wiecej

w moim przypadku najwazniejsze jednak bylo:
- uporanie sie z innymi sprawami, ktore powodowaly ze mialam napady jedzenia lub niejedzenia.... powyzsze to raczej rady, ktore pomogly mi w dalszym etapie (w zaleznosci od sytuacji walka moze byc trudniejsza i dlugotrwala, ja w czasie studiow przeszlam pprzez anoreksje i bulimie i ciezko jest sobie z tym poradzic nawet po tylu latach - podstawa to uporzadkowac sobie sprawy prywatne/zawodowe i potem systematycznie pracowac nad nawykami jedzeniowymi); moge sie mylic ale wydaje mi sie, ze w wiekszosci przypadkow problem z jedzeniem to efekt...a nie przyczyna...

SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU WSZYSTKIM!!!
Stary 2015-01-01, 16:38   #2513
Charlotta11
Zadomowienie

Ja mam czasami tak, że upatrzę sobie jakąś rzecz i czekam aż przecenią. I nawet nie mierzę "bo na razie za droga to i tak nie kupię". A potem okazuje się, że dany ciuch zupełnie na mnie nie pasuje. Także najlepiej od razu mierzyc co nam się podoba.

Podobnie z kosmetykami. Ktoś na forum napisał, że gdyby można było wypróbowac wszystkie kosmetyki przed zakupem, wish listy byłyby o wiele krótsze. Ja tak mam, że wiele powszechnie polecanych kosmetyków mi nie pasuje.

A w ogóle to nie uwierzycie. Zamówiłam paletkę Naked 2. A obiecałam sobie "żadnych nowych cieni". Poszłam do Sephory obczaic co to za cudo, pani przyniosła mi tester Naked 3 (innej nie mieli) i faktycznie te cienie są bardzo dobre. Przypominają mi Ingloty z kolekcji metalicznej. A że Naked 2 ma bardziej pasujące do mnie kolory, to zamówiłam z ich strony internetowej korzystając z promocji.
Całe szczęście, że kiedy nie dostaną wpłaty po 7 dniach anulują zamówienie.
Stary 2015-01-01, 21:51   #2514
Cindy28
Lux Mundi

Cytat:
Napisane przez tigrinha Pokaż wiadomość
Hej! Napisałam tu kiedyś kilka postów, a potem z braku czasu zniknęłam, mogę jeszcze dołączyć?
Cześć Tygrysku .

Cytat:
Napisane przez _alison Pokaż wiadomość
Ile macie kompletów pościeli ?
Tak się zastanawiam ostatnio, że w sumie używam tylko dwa komplety na zmianę więc po co mi więcej w szafie. Muszę się ich pozbyć
Każda osoba ma 2 komplety pościeli - jeden w użyciu, drugi na zmianę + 2 komplety na wypadek gości .

Cytat:
Napisane przez lemka Pokaż wiadomość
Muszę również odgracić notatki i książki. TO dopiero jest syzyfowa praca . Powiedzcie, jak się zmobilizować do wykonania czegoś, co od razu wiemy, że zajmie kilka (jeżeli nie więcej) wieczorów? Porządkowanie kawałków przestrzeni jest jakimś pomysłem, ale ilość włożonego w to wysiłku mnie trochę przeraża.
Dla mnie mobilizacją był fakt, że będę wiedziała gdzie co leży .
Notatki ze wszystkich kierunków są przejrzane, uszczuplone i ładnie posegregowane w kolorowe teczki .
Z kolei książki zostały podzielone na te, które zostają [głównie słowniki i pozycje, do których chętnie wracam i zajmuje to jeden słupek w pokoju], te które powędrowały do biblioteki oraz takie, które czekają na nowych właścicieli [będzie to allegro lub wątek wymiankowy na wizażu].
Od raz zrobiło się przejrzyściej i nie da się ukryć, że taki stan wywołuje niezaprzeczalny uśmiech na mojej twarzy, więc uważam, że kilka wieczór w papierzyskach było tego warte .

Cytat:
Napisane przez istari Pokaż wiadomość
Co prawda wybieram się niedługo na rundę po sklepach, ale w charakterze osoby towarzyszącej i dla siebie tym razem żadnych zakupów nie przewiduję. Natomiast wyprzedaże bardzo lubię, bo uważam, że ubrania w sklepach nie są warte swoich cen regularnych
Też jestem tego zdania .

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Minimalizm wg mnie to kupowanie tego co jest potrzebne ale staranie się jednocześnie utrzymać te potrzeby w ryzach. Czyli nie podążanie za sezonowa moda. Minimalizm to świadomość siebie, swoich potrzeb, stylu życia, tego w czym czujemy się dobrze i wyglądamy dobrze. I może nie każdy się zgodzi z tym co teraz napisze, ale minimalizm to coś więcej niż tylko nie kupowanie "ciuchów czy kosmetykow". To taka ogólna szersza świadomość o dobrym jedzeniu, naturalnych kosmetykach. Taki powrót do podstaw. Szanowanie przestrzeni, zasobów, chęć żeby było mniej a więc również ciszej, czysciej , łagodniej, bardziej uprzejmie i elegancko.
A jeśli kogoś stać na kryształy niech je ma. Jeśli kupi z polskiej firmy, ilość jaka jest pewny ze będzie używać to czemu nie? Ja nie lubię kryształów, ale komuś one sprawia radość wiec co mi do tego?
Minimalizm to dla mnie w dużej mierze świadomość konsumpcyjna również i wspieranie drobnych przedsiębiorców, lokalnych rolnikow. Tolerancja i myślenie o innych. Trochę to gornolotne, ale tak myślę i czuję.
Cytat:
Minimalizm to przemyślany konsumpcjonizm, który ma służyć naszemu dobremu samopoczuciu, ale też społeczeństwu i naturze. Kupując mniej - wyrzucamy mniej.
Minimalizm to też nie snobizm. Niestety nie zawsze metka równa się jakość.
Staram się wybierać rzeczy praktyczne, ale i ładne. Odpowiadające moim potrzebom.
Podpisuję się po obiema wypowiedziami .

Cytat:
A jak sobie radzicie z wyprzedażami i tymi rzeczami, na które jest powszechny szał?
Ja np. wchodzę na stronę Douglasa a tam promocja na MAC. No i mój diaog wewnętrzny wygląda mniej więcej tak:
- cienie Maca w promocji, muszę w końcu kupic moją wymarzoną Patinę
- ale miałaś przestac kupowac cienie
- to przecież MAC, na pewno są nadzwyczajne
- ale co z tego, że MAC, masz podobny z Inglota-leży i się kurzy
- taka okazja może już się nigdy nie powtórzyc
- ale te pieniądze możesz przeznaczyc na cos czego naprawdę potrzebujesz
- ten kolor jest taki cudowny, uwiebiam takie niednoznaczne odcienie
- i chcesz wydac 50 zl po to żeby sobie popatrzec na ładny odcień...
- tak bo jest piękny
- a skąd wiesz? może na tobie wcale nie będzie tak ładnie wyglądał...

Nie kupiłam i nie zamierzam ale dalej mi to nie daje spokoju.
Szczerze powiedziawszy nie robią na mnie wrażenia + dla mnie głównym wyznacznikiem jest fakt czy kosmetyki są nietestowane na zwierzakach + ich skład . Powszechny szał na cokolwiek nie dotyka mnie w zupełności .

Ostatnimi czasy nie kupuję praktycznie nic, jeśli chodzi o ubrania . Nabyłam ostatnio jedynie niezbędności typu bielizna czy kapcie .
Na wyprzedażach nie było mnie od bardzo dawna, w lumpeksach również.
Podobnie z kosmetykami .
Aktualnie wykańczam zapasy i dobrze mi z tym .
A nie, sorry - nabyłam perfumy , ale to akurat inna bajka .
Stary 2015-01-01, 22:45   #2515
tigrinha
Zadomowienie

Cindy -

Charlotta11 - mam Patinę (wersja wkład do paletki) i jest to wybitnie nie mój kolor, więc jeśli nie przeszkadza Ci że jest (trochę) używana, to mogę Ci oddać

Wyniosłam dziś pełną reklamówkę ubrań i codziennie systematycznie prasuję, ładnie składam i układam kolorami przynajmniej kilka ubrań i w końcu powoli widzę efekty A traciłam już nadzieję

Wymyśliłam sobie skuteczny (przynajmniej dla mnie) sposób na przekonanie samej siebie do wyrzucenia praktycznie nienoszonych, ale jeszcze "dobrych" rzeczy (mój odwieczny problem) - zanim coś uprasuję pytam samą siebie, czy gdyby ktoś zapłacił mi za tą rzecz 50zł to zgodziłabym się ją sprzedać czy nie (oczywiście nie ma to sensu w przypadku rzeczy które nawet nowe są tańsze) - jeśli tak to znak, że tej rzeczy już nie mam po co trzymać. polecam spróbować przy porządkach w szafie
tigrinha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 09:31   #2516
pyska95
Raczkowanie

Przepraszam za dluga nieobecnosc ale w swieta nie mialam netu. To jest dopiero asceza. Ale mialam czas na bardzo duzo rzeczy wiec czasami bede musiala wylaczyc wifi z telefonu. Ominelo mnie tyle tematow. Moje postanowienie noworoczne brzmi: minimalizm wokol ciebie jako kontynuacja od kilku miesiecy.
Z cieni chce posiadac wszystkie paletki naked w tym tez dwie basics. Do tego 4 flushed. Mam faze aktualnie na urban decay. Myslalam ze moim no. 1 bedzie mac ale nic z tego zuzyje to co mam i skonczy sie milosc. Nie wroc.. Mam w planach ruby woo jako czerwien idealna wiec to.
No i po paru namyslach dochodze do wniosku ze chce miec ruby woo, airy fairy, balsam blistex blyszczyk urban decay i jajeczka eos te w paseczki. Jak na ex maniaczke balsamow i szminek to jestem dumna

PYSKA95
pyska95 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 09:53   #2517
favianna
Zakorzenienie

Pyska aż tyle chcesz tego UD ? Miałam paletke basic i oddałam, bo pyliła i nic takiego. Mam 3 paletki Inglota po 5 cieni, w których mam wymieszane cienie Benefitu, Inglota, Burjois i No7. Mam 4 mini sloiczki z cieniami w kremie z Benefitu i jeden colour tattoo z Maybelinne. I planuje pozbyć się jednej 5ki i tych mini w kremie. Zostawię tylko ten jeden colour tattoo. Oszalalabym z 5 wielgachnymi paletami . Od roku choruje za to na paletę Lorac Pro, ale nie kupię bo co z nią zrobię?
Airy Fairy jest już wycofana, swoją szukałam na eBay. I też nic takiego, ma bardzo denerwujaca formule która zbiera się w zagłębieniach warg.

Edytowane przez favianna
Czas edycji: 2015-01-02 o 14:01
Stary 2015-01-02, 10:29   #2518
scarlett26
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pyska95 Pokaż wiadomość
Przepraszam za dluga nieobecnosc ale w swieta nie mialam netu. To jest dopiero asceza. Ale mialam czas na bardzo duzo rzeczy wiec czasami bede musiala wylaczyc wifi z telefonu. Ominelo mnie tyle tematow. Moje postanowienie noworoczne brzmi: minimalizm wokol ciebie jako kontynuacja od kilku miesiecy.
Z cieni chce posiadac wszystkie paletki naked w tym tez dwie basics. Do tego 4 flushed. Mam faze aktualnie na urban decay. Myslalam ze moim no. 1 bedzie mac ale nic z tego zuzyje to co mam i skonczy sie milosc. Nie wroc.. Mam w planach ruby woo jako czerwien idealna wiec to.
No i po paru namyslach dochodze do wniosku ze chce miec ruby woo, airy fairy, balsam blistex blyszczyk urban decay i jajeczka eos te w paseczki. Jak na ex maniaczke balsamow i szminek to jestem dumna
Ja mam wszystkie 3 Naked i basics mnie nie kusza. W Naked sa bardzo zbliżone cienie co w basics, cześć to chyba nawet te same. W sumie palety kupowałam na przestrzeni czasu, jak miałam jedynkę to nie było jeszcze dwójki i trójki, potem jak miałam dwójkę to nie było trójki. Teraz gdybym miała kupować jeszcze raz to chyba nie kupiłabym wszystkich trzech, bo w sumie pasują mi najbardziej w odwrotnej kolejności niż wychodziły. A taka ilośc cieni nawet przy bardzo częstym użytkowaniu (a ja w tej chwili raczej rzadko) jest nie do zużycia zanim sie przeterminują. Btw muszę poszukać opakowania czy nie czas już jedynkę wyrzucić.

- 100/2017 (28304 strony)
- 143/2018 (35435 strony)
- 45/2019 (9833 strony)
scarlett26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 13:55   #2519
201608160903
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez pyska95 Pokaż wiadomość
nie pomylilaś wątków? zakupoholiczki po sąsiedzku
201608160903 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-02, 13:59   #2520
ijaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tigrinha Pokaż wiadomość
Wymyśliłam sobie skuteczny (przynajmniej dla mnie) sposób na przekonanie samej siebie do wyrzucenia praktycznie nienoszonych, ale jeszcze "dobrych" rzeczy (mój odwieczny problem) - zanim coś uprasuję pytam samą siebie, czy gdyby ktoś zapłacił mi za tą rzecz 50zł to zgodziłabym się ją sprzedać czy nie (oczywiście nie ma to sensu w przypadku rzeczy które nawet nowe są tańsze) - jeśli tak to znak, że tej rzeczy już nie mam po co trzymać. polecam spróbować przy porządkach w szafie
Fajny pomysł.
Muszę zastosować jak niebawem będę ponownie odgruzowywać swoją szafę.

Jednym z moich celów na ten rok jest ogarnięcie garderoby: minimalizm, wymiana części, rozsądne zakupy i dopracowanie 'własnego stylu'.

...i przyrzekam Ci, uśmiech każdego dnia, kawę o poranku i rowerowe wycieczki!
ijaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości