|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2491 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Minimalizm praktykujemy, w bałaganie nie toniemy!
Nie oparłam się jednak zakupom, kupiłam swetrowa bluzeczke 100 % wełny (jestem w szoku jaka jest mila) i zapinany sweterek oversizowy w tym samym kolorze (w innym sklepie) i pasujący naszyjnik. Nic więcej już raczej nie planuje, a z zakupów mimo wszystko jestem bardzo zadowolona
Pisalyscie wcześniej o Macu, kupiłam tydzień temu róż, nad którym myślałam ponad 8 miesiecy. Mam teraz róż Gosha , nawet już dno prześwituje, używałam żeby zużyć, ale był trochę za ciemny. Wrzucę albo oddam mamie, a z nowego jestem bardzo zadowolona i nic już więcej nie chce. Kupiłam tez podkład, bo stary skończę w tym tygodniu, mam mineralny, to łatwo oszacować ile go jest. Od dziś robie rajd po muzeach, galeriach i koniecznie lodowisko
|
|
|
|
#2492 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie wiem co się ze mną dzieje? Oglądam wyprzedaże, sklepy internetowe i nie kupuję
Nie mam ochoty, nie mam potrzeb, ani braków. Kupiłam dwie pary zimowych butów i rozglądam się za długą puchową kurtką, ale jeszcze nie znalazłam idealnej
|
#2493 |
|
Zakorzenienie
|
Ja kupiłam moja puchowke juz chyba 5 lat temu i wciąż jest idealna
i następne 5 lat tez będzie bo zmieniłam klimat ;PAle z kurtek czy płaszczy nic mnie też nie ciągnie
|
|
|
|
#2494 |
|
Zakorzenienie
|
Wow! Gdzie takie kurtki dają?
|
#2495 |
|
Raczkowanie
|
Dla mnie minimalizm to przede wszystkim sprawianie, aby rzeczy nigdy mną nie rządziły. Czyli np. powstrzymanie się od niepotrzebnych zakupów, ale też brak obsesyjnego poszukiwania "idealnej torebki" czy "idealnego płaszcza". To też brak pilnowania, że muszę posiadać jakąś określoną liczbę rzeczy i więcej nie mogę. Chcę, aby wszystkie rzeczy, które kupuję były praktyczne, wygodne i nieskomplikowane w użytkowaniu oraz miały dobry stosunek jakości do ceny.
Nie wyobrażam sobie ani buszowania w amoku po galeriach handlowych, ani też marnowania kupy czasu na poszukiwanie "idealnych botków". Bo dla mnie minimalizm to odzyskiwanie czasu i robienie miejsca na rzeczy naprawdę ważne. |
|
|
|
#2496 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2497 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Czemu prezent tż jednak do zwrotu? |
|
|
|
|
#2498 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Załamuję ręce, gdy słyszę, ile moje koleżanki przepuszczają na ubrania, często jest to więcej, niż moja 3 osobowa rodzina na jedzenie na miesiąc confused: Ostatnio finanse się pogorszyły, także jestem mistrzem oszczędzania
|
|
|
|
|
#2499 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja się wytłumaczę, że mieszkam w małym miasteczku w którym nie ma żadnych sieciowek i zakupy ubraniowe robie tylko na wyjazdach. |
|
|
|
|
#2500 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez zauważyłam te dwa nurty. Dla jednych minimalizm to asceza i malutki plecaczek na 3 tygodniowy urlop z rzeczami hipermarketowymi, a drudzy rekompensują sobie małą ilość przedmiotów ich ceną i marką. Ja jestem gdzieś po środku. Ze względu na zarobki bliżej mi do pierwszej grupy, a gdybym zarabiała furę pieniędzy pewnie zbliżyłabym się do drugiej. Jeżeli chodzi o rzeczy trwałe typu agd to kupuję droższe i na lata. Szklanka zdecydowanie z hipermarketu za 89gr, której nie żal będzie mi co chwilę niszczyć zmywarką. Torebki. Ważne żeby nie mieć 17 na tą samą okazję. Mam i hipermarketowe i bazarowe i skórzaną (kupiona ostatnio, będzie najczęściej używana wiec ma być trwała). Rzeczy szybkozużywalne, na przykład kapcie domowe, wolę takie za 5zł. Jak po pół roku zużyją się, będę miała pretekst żeby wymienić je na nowe, w innym wzorze. |
|
|
|
|
#2501 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Stałam się właścicielką jedwabnej koszuli z zary Zastanawiałam się czy ją chcę do momentu aż przerwał mi tż, który mi ją sprezentował ![]() Jest naprawdę fajna i chyba kolor dla mnie korzystny, chociaż nie należy do mojej podstawowej palety.
|
|
#2502 |
|
Konto usunięte
|
Ja w ramach przeredagowania szafy pozbyłam się, myślę, około 200 sztuk ubrań. W ramach ponadczasowej garderoby dopasowanej do mojego stylu nabyłam 18 rzeczy. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko skórzanego shoppera, grafitowych rurek i upatrzonego już kaszmirowego swetra. Myślałam nad zegarkiem, ale ja tego raczej nie noszę... A jak założę, to i tak jak koń - godzinę sprawdzam na telefonie.
Jeśli chodzi o cienie, to mam paletkę Naked 3 z cielistorozowymi nudziakami, starą paletkę z Avonu z beżami jasnymi i takie bardzo wieczorowe cienie Diora 5szt w pudełeczku - połyskliwe brązy, czerń, platyna, srebro. Podoba mi się paletka brązów Sephory, ale chyba jej nie potrzebuję, bo jest połączeniem mojej Diora i Avonu. Dziś odebrałam ostatni z 18 niezbędników nowej garderoby i jak miło było przeczytać na podeszwie - Hand Made ![]() A jeśli chodzi o wyprzedaże, mój psiak załatwił sprawę - 4 dni w szpitaliku. Zostawił mnie bez grosza
Edytowane przez 201704051536 Czas edycji: 2014-12-30 o 21:22 |
|
|
|
#2503 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja z Mac'a mam dwa pędzle 217 i taki biały do różu - 168 chyba. Na początku byłam rozczarowana - "to jest ten wielki Mac i pędzle, które mają niby same malowac" ale z czasem polubiłam je tak bardzo, że inne pędzle, które miałam oddałam siostrze. Ja też byłam dzisiaj na wyprzedażach ale nic nie kupiłam. Interesuje mnie tylko ten płaszcz: http://www.zara.com/pl/pl/wyprzeda%C...7p2206022.html ale już nie było. Jakbyście widziały coś podobnego to dajcie znać. ![]() Za to wpadłam na chwilę do Empiku i przeczytałam 3 rozdziały książki Ajki "Minimalizm po polsku". Apropos pytania "co robic w Warszawie ?" Ja bym poszła na jakiś występ Polskiego Baletu Narodowego. Słyszałam, że są świetni. W ogóle w maju będą w moim mieście z ich sławną interpretacją "Romea i Julii". Nie mogę się doczekać.
|
|
|
#2504 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja czekam aż balet moskiewski będzie znów w łodzi. Chce zobaczyć jezioro w ich wykonaniu. Mierzyłam ten płaszcz jakiś czas temu i kolega skwitował, że jota w jotę jak mój domowy szlafrok... Edytowane przez 201704051536 Czas edycji: 2014-12-30 o 21:59 |
|
|
|
|
#2505 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2506 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dzięki, przynajmniej nie będę sobie już zawracac głowy tym płaszczem.
|
|
|
#2507 | |
|
Konto usunięte
|
po swietach dopiero zaniose lampe błyskową do serwisu... bateria sie rozlala i roztopila wszystkie metalowe części w kieszonce na baterie
![]() Cytat:
Takie płaszcze są w prawie każdym sklepie teraz - na manekinach super, ja zakładam na siebie i szlafrok mojego ex, który mu gwizdnęłam przy wyprowadzce Możesz zerknąć w którymkolwiek - Mohito, czy Van Graaf i sama sprawdzić jak się w takim czujesz.Przymierzyłam te buty, na które się tak napaliłam i ... sama nie wiem. http://wojas.pl/produkt/11617 Są ciemniejsze, nie mają takich jasnych szwów, wyglądają dużo ładniej, ale nie jestem pewna, czy kowbojki to moja bajka. Uwielbiam biker boots, ale nigdy nie miałam nic takiego z obcasem. Jutro jeszcze spróbuję do sukienek pomierzyć. Jeśli będą pasować tylko do 1-2 zestawów, to odsyłam. |
|
|
|
|
#2508 |
|
Konto usunięte
|
Ja też szukam idealnego, miękkiego shoppera. Jak coś fajnego znajdziecie to dajcie znać
|
|
|
|
#2509 |
|
Zakorzenienie
|
Ja szukam nowej torby, bo moja stara zamszowa jest juz szara zamiast czarna. I najchętniej kupilabym ten sam model ale już go nie ma w sprzedaży
|
|
|
|
#2510 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2511 |
|
Raczkowanie
|
Hej! cały czas Was podczytuję, choć rzadko się udzielam, minimalizuję i próbuję:
1. odkryć swój styl. M.in. podjęłam takie wyzwanie, że będę zakładała wszystko z szafy i dzięki temu wyeliminuję to, w czym się źle czuję. Moja szafa i tak jest już zminimalizowana, ale jednak wciąż czają się w niej rzeczy, których pewnie nosić nie będę. Dobrze się czuję z mniejszą ilością rzeczy. Niektóre z rzeczy, na które oczywiście mam pomysł, odłożę do przeróbki. (pochwalę się, że już kilka zaległych rzeczy do przeróbki przerobiłam i jestem happy, że sama ) A! i muszę jeszcze zacząć nosić rzeczy, które z niewiadomych przyczyn "oszczędzam"![]() 2.nie kupuję na razie żadnych ciuchów. Miałam ochotę zakupić torbę, bo stara się poobdzierała, zresztą ma już swoje lata. Postanowiłam jednak nie kupować, tylko nosić na razie torbę dużą z filcu. Jedyny zakup jaki planuję i to już od kilku miesięcy, to botki. 3. poruszyłyście tu wcześniej problem jedzenia. Właśnie chciałabym zwalczyć swoje napady obżarstwa. Nawet nie wiem skąd mi się one biorą, ale raz na czas mnie dopadają. I wtedy wymiary się powiększają. W ostatnim roku schudłam ok 15 kg i nie chciałabym tego popsuć. Wróciłam teraz do wagi sprzed kilku lat, wagi, w której się bardzo dobrze czuję, ale kiedy tylko ją osiągam, to psuję wszystko obżarstwem. Potem znowu się odchudzam i znowu jem. Jest to męczące... ![]() Miała któraś z Was podobnie? PS. Trochę zliczałam ilość ubrań, nie dlatego, że trzeba mieć ileś tam, ale po prostu lubię sobie robić listy posiadanych ubrań i kosmetyków, uwielbiam wykreślać zużyte Kiedyś może napiszę ile czego mam (wciąż mam przeświadczenie, że za dużo, chodzę w tym samym, a ulubione rzeczy są gdzieś "oszczędzane". I czuję, że jestem bliska odnalezienia swojego stylu. Nie chcę jednak np. kupować czegoś nowego, chcę sprawdzać to, co mam i ewentualnie przerobić coś z posiadanych rzeczy (to naprawdę jest dla mnie niezwykła frajda![]() Się rozpisałam... Dziewczyny wszystkiego dobrego w Nowym Roku!!!! |
|
|
|
#2512 | |||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wole ksiazke poczytac niz pchac sie do sklepow zeby tylko popatrzec. Przed swietami i sylwestrem musialam jakies spozywcze zrobic i myslalam ze stane i zaczne krzyczec W realu wszyscy sie klocili, wjechal we mnie pan (duzym koszykiem) ktory pedzil do stoiska z fajerwerkami, nawet nie przeprosil. W piotrze brak koszykow - jak chcialam sie dostac do kasy aby zabrac maly koszyk na zakupy (bo tam staly) to myslalam ze mnei ludzie wzrokiem zabija... Ok to nie o wyprzedazach ale szalenstwo zakupowe bylo i w sklepach spozywczych/marketach ..doprawione stresem swiatecznym...Najbardziej jednak zdziwily mnie klotnie przy kasach, polkach sklepowych i brak wrazliwosci i zwyklej ludzkiej uprzejmosci.W kwestii kurtki kupilam kilka tygodni temu kurtke dluga, puchowa w Monnari z przeceny i super sie sprawdza (pasuje i do pracy w korporacji - czytaj do spodni z materialu etc.; jak i do jeansow i casualowego ubioru). Mam wlasnie tylko te kurtke na zime i do tego jedna na narty ![]() Cytat:
Osobiscie lubie swiadomosc posiadania malej ilosci rzeczy i nie zastanawiania sie co i jak zalozyc, dobrac etc. moj dom jest coraz bardziej minimalistyczny i jest mi z tym coraz lepiej. Jedyne czego nie ruszam i nie rusze to ksiazki. Z mezem mamy ich duzo ale stoja w 3 regalach (na pparterze) i w jego pokoju na pietrze, sa poukladane tematycznie etc. Chcialam czesc wydac ale TZ sie nie zgodzil i mamy taki uklad, ze ja nie kupuje nowych; chyba ze jest to cos co bardzo chce miec (jak na przyklad ksiazki Babauty, ktore TZ mi dal na gwiazdke). Mam duzo ksiazek w domu do przeczytania wiec nie mam z tym problemu. TZ kupuje i ustalilismy ze jak braknie miejsca na regalach to wtedy aby zrobic miejsce na nowe - zrobimy przeglad i damy do biblioteki. Cytat:
Teraz sobie tego nie wyobrazam. Cytat:
Druga torebka to listonoszka Kazara jaka maz mi kupil w prezencie 4 czy 5 lat temu chyba. Przezyla wszystkie po drodze i wyglada jak nowa. Mam jeszcze maly czarny kuferek z wojewodzica na wyjscia i bezowa mala torebke na ramie na lato. Nadal za duzo moim zdaniem. Niestety do pracy musze miec osobna torbe i stad trudno mi zminimalizowac te liczbe....Teraz jak cos kupuje to patrze na jakosc i jej stosunek do ceny. Nie oszczedzam na sile, ale tez nie przeplacam. Cytat:
Apropos jedzenia.... U mnie bylo to zwiazane z praca - tak sobie mysle. To co mi pomoglo to: - staram sie jesc sniadanie, w tygodniu sa to kanapki w pracy (siedze w biurze od 7.00) ale jem, plus pije herbate - powinnam jesc lunch ale tego nie robie...kanapki caly dzien - za to jak wracam do domu to jem cos cieplego, z racji na chorobe zazwyczaj jest to ryz, warzywa, cos lekkiego i ciepla herbata - nie kupuje slodyczy, kupuje cytrusy (na gwiazdke poprosilismy rodzicow o wyciskarke do sokow) i jak mi sie zachce cos slodkiego to pije sok; po kilku tygodniach niejedzenia slodyczy - jak TZ czestuje mnie czyms slodkim, albo jak kupie sama to poprostu mu oddaje....bo mi nie smakuje - mam zawsze w domu sok ekologiczny z malin i robie sobie co jakis czas herbate malinowa dilmah z sokiem i miodem - ze 'slodyczy' jem tylko biszkopty mamuta- jak cos jem to zazwyczaj pije sporo na poczatku aby nie zjesc za duzo - nie mam w domu chipsow i innych przegryzajek - mam cytrusy, jablka, suszona morwe i biszkopty - staram sie nie doprowadzac do tego ze czuje sie glodna albo na glodniaka wracam do domu bo wtedy zjem duzo wiecej w moim przypadku najwazniejsze jednak bylo: - uporanie sie z innymi sprawami, ktore powodowaly ze mialam napady jedzenia lub niejedzenia.... powyzsze to raczej rady, ktore pomogly mi w dalszym etapie (w zaleznosci od sytuacji walka moze byc trudniejsza i dlugotrwala, ja w czasie studiow przeszlam pprzez anoreksje i bulimie i ciezko jest sobie z tym poradzic nawet po tylu latach - podstawa to uporzadkowac sobie sprawy prywatne/zawodowe i potem systematycznie pracowac nad nawykami jedzeniowymi); moge sie mylic ale wydaje mi sie, ze w wiekszosci przypadkow problem z jedzeniem to efekt...a nie przyczyna... SZCZESLIWEGO NOWEGO ROKU WSZYSTKIM!!!
|
|
#2513 |
|
Zadomowienie
|
Ja mam czasami tak, że upatrzę sobie jakąś rzecz i czekam aż przecenią. I nawet nie mierzę "bo na razie za droga to i tak nie kupię". A potem okazuje się, że dany ciuch zupełnie na mnie nie pasuje.
Także najlepiej od razu mierzyc co nam się podoba. Podobnie z kosmetykami. Ktoś na forum napisał, że gdyby można było wypróbowac wszystkie kosmetyki przed zakupem, wish listy byłyby o wiele krótsze. Ja tak mam, że wiele powszechnie polecanych kosmetyków mi nie pasuje. A w ogóle to nie uwierzycie. Zamówiłam paletkę Naked 2. A obiecałam sobie "żadnych nowych cieni". Poszłam do Sephory obczaic co to za cudo, pani przyniosła mi tester Naked 3 (innej nie mieli) i faktycznie te cienie są bardzo dobre. Przypominają mi Ingloty z kolekcji metalicznej. A że Naked 2 ma bardziej pasujące do mnie kolory, to zamówiłam z ich strony internetowej korzystając z promocji. ![]() Całe szczęście, że kiedy nie dostaną wpłaty po 7 dniach anulują zamówienie.
|
|
#2514 | |||||||
|
Lux Mundi
|
Cytat:
Cytat:
+ 2 komplety na wypadek gości .Cytat:
.Notatki ze wszystkich kierunków są przejrzane, uszczuplone i ładnie posegregowane w kolorowe teczki .Z kolei książki zostały podzielone na te, które zostają [głównie słowniki i pozycje, do których chętnie wracam i zajmuje to jeden słupek w pokoju], te które powędrowały do biblioteki oraz takie, które czekają na nowych właścicieli [będzie to allegro lub wątek wymiankowy na wizażu]. Od raz zrobiło się przejrzyściej i nie da się ukryć, że taki stan wywołuje niezaprzeczalny uśmiech na mojej twarzy .Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
+ dla mnie głównym wyznacznikiem jest fakt czy kosmetyki są nietestowane na zwierzakach + ich skład . Powszechny szał na cokolwiek nie dotyka mnie w zupełności .Ostatnimi czasy nie kupuję praktycznie nic, jeśli chodzi o ubrania . Nabyłam ostatnio jedynie niezbędności typu bielizna czy kapcie .Na wyprzedażach nie było mnie od bardzo dawna, w lumpeksach również. Podobnie z kosmetykami .Aktualnie wykańczam zapasy i dobrze mi z tym A nie, sorry - nabyłam perfumy .
|
|
|
#2515 |
|
Zadomowienie
|
Cindy -
Charlotta11 - mam Patinę (wersja wkład do paletki) i jest to wybitnie nie mój kolor, więc jeśli nie przeszkadza Ci że jest (trochę) używana, to mogę Ci oddać Wyniosłam dziś pełną reklamówkę ubrań i codziennie systematycznie prasuję, ładnie składam i układam kolorami przynajmniej kilka ubrań i w końcu powoli widzę efekty Wymyśliłam sobie skuteczny (przynajmniej dla mnie) sposób na przekonanie samej siebie do wyrzucenia praktycznie nienoszonych, ale jeszcze "dobrych" rzeczy (mój odwieczny problem) - zanim coś uprasuję pytam samą siebie, czy gdyby ktoś zapłacił mi za tą rzecz 50zł to zgodziłabym się ją sprzedać czy nie (oczywiście nie ma to sensu w przypadku rzeczy które nawet nowe są tańsze) - jeśli tak to znak, że tej rzeczy już nie mam po co trzymać. polecam spróbować przy porządkach w szafie
|
|
#2516 |
|
Raczkowanie
|
Przepraszam za dluga nieobecnosc ale w swieta nie mialam netu. To jest dopiero asceza. Ale mialam czas na bardzo duzo rzeczy wiec czasami bede musiala wylaczyc wifi z telefonu. Ominelo mnie tyle tematow. Moje postanowienie noworoczne brzmi: minimalizm wokol ciebie
jako kontynuacja od kilku miesiecy. Z cieni chce posiadac wszystkie paletki naked w tym tez dwie basics. Do tego 4 flushed. Mam faze aktualnie na urban decay. Myslalam ze moim no. 1 bedzie mac ale nic z tego zuzyje to co mam i skonczy sie milosc. Nie wroc.. Mam w planach ruby woo jako czerwien idealna wiec to.No i po paru namyslach dochodze do wniosku ze chce miec ruby woo, airy fairy, balsam blistex blyszczyk urban decay i jajeczka eos te w paseczki. Jak na ex maniaczke balsamow i szminek to jestem dumna
|
#2517 |
|
Zakorzenienie
|
Pyska aż tyle chcesz tego UD ? Miałam paletke basic i oddałam, bo pyliła i nic takiego. Mam 3 paletki Inglota po 5 cieni, w których mam wymieszane cienie Benefitu, Inglota, Burjois i No7. Mam 4 mini sloiczki z cieniami w kremie z Benefitu i jeden colour tattoo z Maybelinne. I planuje pozbyć się jednej 5ki i tych mini w kremie. Zostawię tylko ten jeden colour tattoo. Oszalalabym z 5 wielgachnymi paletami . Od roku choruje za to na paletę Lorac Pro, ale nie kupię bo co z nią zrobię?
Airy Fairy jest już wycofana, swoją szukałam na eBay. I też nic takiego, ma bardzo denerwujaca formule która zbiera się w zagłębieniach warg. Edytowane przez favianna Czas edycji: 2015-01-02 o 14:01 |
|
|
|
#2518 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2519 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie pomylilaś wątków? zakupoholiczki po sąsiedzku
|
|
|
|
|
#2520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę zastosować jak niebawem będę ponownie odgruzowywać swoją szafę. Jednym z moich celów na ten rok jest ogarnięcie garderoby: minimalizm, wymiana części, rozsądne zakupy i dopracowanie 'własnego stylu'.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:14.

Nie mam ochoty, nie mam potrzeb, ani braków. Kupiłam dwie pary zimowych butów i rozglądam się za długą puchową kurtką, ale jeszcze nie znalazłam idealnej