Akcja 100 książek w 2015 roku :) - Strona 17 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-05, 15:01   #481
kaarooo
Zakorzenienie

Dot.: Akcja 100 książek w 2015 roku :)

Cytat:
Napisane przez Utopiec Pokaż wiadomość
Co do Achaji to mam mieszane uczucia,ilość zapijaczonych ludzi mnie w tej serii powaliła na łopadki. Za to kontynuację, czyli wszystkie książki z cyklu Pomnik cesarzowej Achaji pochłonęłam jednym tchem Jestem ciekawa Twoich wrażeń
Ja muszę przeczytać, bo Achaję uwielbiałam. Więc wrócę do Trylogii i od razu machnę Pomnik. Tak samo z Grzędowiczem i jego PLO

Cytat:
Napisane przez puszka_pandory Pokaż wiadomość
Tak! dziękuję
chyba zapomniałam napisać, że się zgłaszam
Nie ma za co

[1=397c2675f3cdfd9a8d96949 5a6edd4aafb32f2d2_655aa1f 83943f;49583690]W jakiej pozycji czytacie? Pytanie głupie jak but, ale pytam w wielkiej desperacji, bo od wczoraj ułożyć się nie mogę. Jakąś własną, czytelniczą jogę wręcz tworzę...[/QUOTE]
W wygodnej. Zazwyczaj pół siedząc pół leżąc na krześle bądź kanapie, chociaż najwygodniej mi się ostatnio czyta... w toalecie.

Cytat:
Napisane przez cherrry2009 Pokaż wiadomość
Takie dodatkowe pytania mam do was : Czy macie swoje ulubione zakładki o książek? Zbieracie zakładki? Skąd przeważnie je macie?
Używam pocztówek, o ile książkę zamykam. Nie mam ulubionej. Na czytniku problemu z zakładkami nie mam

Cytat:
Napisane przez daydreaming_ Pokaż wiadomość
Czytacie 100 książek, które chcecie czy idziecie według wyzwania?
Inaczej - dla mnie wyzwanie jest formą inspiracji i poszukiwania książek z różnych gatunków. To co czytam i tak częściowo pokrywa się z wyzwaniami, ale dla mnie chodzi głownie o inspirację przy wyborze innej lektury. Nie mam gotowej listy "czytam to, potem to, następnie to" Aczkolwiek mam listy "chcę przeczytać" i w zalezności od nastroju i ochoty sięgam po co innego (i tutaj wielki pokłon w stronę czytników)

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
4. Czerwone kapturki nr.1, nr.2, nr. 3 John Katzenbach
Ciekawy thriller, szczegolnie, ze pokazuje rys psychologiczny zarowno napastnika, jak i ofiary, poza tym ma calkiem nieprzewidywalna fabule.
Zaintrygowałaś mnie (zresztą nie pierwszy raz zapisuję jakąś książkę, którą przeczytałaś

Cytat:
Napisane przez twofaces Pokaż wiadomość
Hej! Kaarooo, jeśli można jeszczer, to również proszę o dopisanie
pewnie w tym roku przeczytam mniej niż qw poprzednim, ale jesteście kopalnią ciekawych książek. Ja obecnie kończę Tragiczną historię Elżbiety Batory.
Ciebie zawsze

Cytat:
Napisane przez 88agnik Pokaż wiadomość
Wolicie czytać książki w formie ebooka czy papierowej? Ja mam jakoś sentyment do książki papierowej, tylko jakoś na nie zawsze miejsca brak- dobrze, że mam blisko bibliotekę
Sentyment do papieru, lubię papierowe książki i tak dalej. Ale ebooki to ebooki - mam ich więcej, mieszczą się wszędzie i nie mam problemu z wyborem jak mnie najdzie ochota na coś innego. I są łatwiej dostępne

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
Melduję drugą przeczytaną książkę "Małe kobietki" L.M.Alcott, jednocześnie jest to kolejna pozycja z listy BBC do odhaczenia
I jak? Bo ja MK czytałam już jakiś czas temu i... do połowy było ok, a potem już mnie książka nie ciekawiła. Strasznie nierówno napisana wg mnie. Gdzieś ten zachwyt pozycją wypalał się przy zbliżaniu się do końca.

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Przeczytaj, warto! Bardzo dobra książka
Ja np. nie mogłam przez nią przebrnąć, znudziła mnie, zmęczyła mnie i pozostawiłam nieczytaną.

Ufff, dobrnęłam do końca, dopisałam kogo trzeba (już niewiele brakuje nam osób do 100)

Aaaa, jeśli chodzi o to wyzwanie mola książkowego to mnie dotyczą punkty (tak ogólnie): 3, 5 (u mnie to 50 stron), 10, 12 (chociaż może to nie był list tylko wymiana maili), 16, 20

kaarooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 15:29   #482
cinusiowa
Zakorzenienie

GG do cinusiowa

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość
Zdecydowanie papierowe Próbowałam z czytnikiem, nie spodobało mi się, teraz muszę go sprzedać
Kindle, ale nie używam - przeczytałam w ten sposób jedną książkę, wolę jednak papierowe.
Napisz na pw za ile chcesz sprzedać i jaki model masz - najlepiej z linkiem do podobnego na allegro Bo ja przymierzam się do zakupu Kindle od kilku miesięcy, bo sama mam taki od którego mnie opczy bolą, nie ma wyświetlacza e-ink czy jak to się nazywa

Cytat:
Napisane przez miss kitsch Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny, napiszcie ile dałyście radę przeczytać w 2014 roku
Był wątek taki sam w 2014 roku i tam są wyniki wszystkich

Cytat:
Napisane przez SELKA* Pokaż wiadomość
Witam serdecznie
Mogę dołączyć?
W tym roku przeczytane 2 książki: Nieproszony gość Ch. Link oraz Nowa psychologia miłości R. Stenberg.
Czołem Mamuśka
Ty jeszcze tej mgr nie napisałaś??

Cytat:
Napisane przez kaarooo Pokaż wiadomość
najwygodniej mi się ostatnio czyta... w toalecie.

Używam pocztówek, o ile książkę zamykam. Nie mam ulubionej. Na czytniku problemu z zakładkami nie mam

W toalecie, to jak moja siostra. Potrafi tam z godzinę przesiedzieć na klozecie, bo jej się zapomniało, że świat istnieje
A wysyłasz jeszcze pocztówki w świat?

Napadłam dziś na bibliotekę z córką
Przyniosłam sobie 4 sztuki, bo piątą dla siostry, bo zdobyłam to na co polowała

Dziś zaczynam pozycję nr 4"
"Dzieci wolności" Paullina Simons
Stary 2015-01-05, 15:31   #483
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
4. Czerwone kapturki nr.1, nr.2, nr. 3 John Katzenbach
Ciekawy thriller, szczegolnie, ze pokazuje rys psychologiczny zarowno napastnika, jak i ofiary, poza tym ma calkiem nieprzewidywalna fabule.
Wczoraj ten tytuł rzucił mi się w oczy. Upolowałam już pdf, wgram na czytnik w wolnej chwili
Cytat:
I jak? Bo ja MK czytałam już jakiś czas temu i... do połowy było ok, a potem już mnie książka nie ciekawiła. Strasznie nierówno napisana wg mnie. Gdzieś ten zachwyt pozycją wypalał się przy zbliżaniu się do końca.
Szczerze mówiąc to Małe Kobietki rozczarowały mnie. Nie chodzi o epokę, bo w podobnym czasie ukazały się "Dziwne losy Jane Eyre", "Wichrowe wzgórza", a nieco wcześniej "Duma i uprzedzenie". Tytułowe małe kobietki są nudne do bólu, jedynie Jo wyróżnia się na ich tle. Miejscami powieść mnie nudziła. Podczas, gdy wymienione wyżej tytuły pochłaniałam jednym tchem. Widziałam, że są dalsze części, ale jakoś nie mam zbytniej ochoty po nie sięgać.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 15:37   #484
kaarooo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cinusiowa Pokaż wiadomość

W toalecie, to jak moja siostra. Potrafi tam z godzinę przesiedzieć na klozecie, bo jej się zapomniało, że świat istnieje
A wysyłasz jeszcze pocztówki w świat?
No ja mam ten komfort, że nikt na mnie nie krzyczy jak siedzę na klopie Aczkolwiek często gęsto po prostu mam tam spokój, dobre światło i... atmosferę do czytania
Tak, chociaż ostatnio rzadko. Teraz planuję wrócić do regularnego wysyłania pocztówek A Ty?

Cytat:
Wczoraj ten tytuł rzucił mi się w oczy. Upolowałam już pdf, wgram na czytnik w wolnej chwili

Szczerze mówiąc to Małe Kobietki rozczarowały mnie. Nie chodzi o epokę, bo w podobnym czasie ukazały się "Dziwne losy Jane Eyre", "Wichrowe wzgórza", a nieco wcześniej "Duma i uprzedzenie". Tytułowe małe kobietki są nudne do bólu, jedynie Jo wyróżnia się na ich tle. Miejscami powieść mnie nudziła. Podczas, gdy wymienione wyżej tytuły pochłaniałam jednym tchem. Widziałam, że są dalsze części, ale jakoś nie mam zbytniej ochoty po nie sięgać.
Masz linka w pdf? Podrzuć No właśnie, z MK to takie lekkie rozczarowanie, po kolejną część nie sięgnęłam.

Stary 2015-01-05, 15:41   #485
klakla91
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez LovelyGirl Pokaż wiadomość
Noworoczne postanowienia mola książkowego z LC

http://lubimyczytac.pl/aktualnosci/4...taw-na-ksiazki

Które pasuje do Was najlepiej?

Dla mnie pkt. 9 i 17
3 i 9

Nie wiem co czytać teraz, powinnam "Nowoczesne metody oczyszczania ścieków", ale jakoś mnie do tego nie ciągnie

34/2021
klakla91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 15:44   #486
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
No ja mam ten komfort, że nikt na mnie nie krzyczy jak siedzę na klopie Aczkolwiek często gęsto po prostu mam tam spokój, dobre światło i... atmosferę do czytania
Tak, chociaż ostatnio rzadko. Teraz planuję wrócić do regularnego wysyłania pocztówek A Ty?

Masz linka w pdf? Podrzuć No właśnie, z MK to takie lekkie rozczarowanie, po kolejną część nie sięgnęłam.
Stąd brałam Moja lista książek do przeczytania szybko się rozrasta, nie robię jej jednak w LC, bo niezbyt lubię tam zaznaczać nawet te już przeczytane książki. Dzisiaj wróciłam z biblioteki z 3 książkami m.in. Charlotte Link i Tami Hoag. Szkoda, że tylko jeden dzień wolnego mi został

03.10.2015
Stary 2015-01-05, 15:48   #487
cinusiowa
Zakorzenienie

GG do cinusiowa

Cytat:
Jej zwykle też nikt nie przeszkadza ale irytuje mnie, gdy przychodzę na kawę i nagle ona musi na moment wyjść, bo ją "ciśnie" i po pół godzinie muszę się prosić, by wróciła do żywych, bo ja ciągle czekam, a ona wisi na klopie z książką
Ja na razie nie wysyłam. Przestałam, bo trochę za duży wydatek, a potem przerzuciłam się na kupowanie książek Ale kolekcję mam i może wrócę do tego, jak dostanę natchnienia
Stary 2015-01-05, 15:54   #488
nniieebbiieesskkaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez cherrry2009 Pokaż wiadomość

Takie dodatkowe pytania mam do was : Czy macie swoje ulubione zakładki o książek? Zbieracie zakładki? Skąd przeważnie je macie?

moje ulubione to metalowe z empiku zaznacza sie nimi stronę tak jak spinaczami do papieru- bynajmniej nie wypadają z książki, a tego nie cierpię
nniieebbiieesskkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 16:16   #489
cinusiowa
Zakorzenienie

GG do cinusiowa

Jeśli chodzi o zakładki do książek, to ja zwykle mam takie robione przez moją 5-letnią córkę Ale kiedyś otrzymałam swoje zamówienie z taniej książki i dostałam od nich w paczce garść zakładek takich magnetycznych, które nie wypadają, fajnie się trzymają. Rozdałam je trochę po czytających znajomych a chyba ze dwie sobie zostawiłam
Stary 2015-01-05, 16:27   #490
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Cytat:
Napisane przez alucior Pokaż wiadomość

Witaj w klubie, tylko ja muszę 2 rozdziały szybko machnąć
Cytat:
Napisane przez SELKA* Pokaż wiadomość
Ja muszę pilnie całą pracę napisać
I ja też muszę pisać. Ale szczerze mówiąc wolałabym cały dom wysprzątać, piec/gotować lub robić cokolwiek innego niż to. Dlaczego pisanie pracy mgr jawi mi się jako tak wielkie cierpienie?

Ja czytam nr 2 Cmentarzysko B. Freeman

Przeczytałam Skalpel T. Gerritsen
Stary 2015-01-05, 16:33   #491
nniieebbiieesskkaa
Przyczajenie

Cytat:
Jeśli chodzi o zakładki do książek, to ja zwykle mam takie robione przez moją 5-letnią córkę Ale kiedyś otrzymałam swoje zamówienie z taniej książki i dostałam od nich w paczce garść zakładek takich magnetycznych, które nie wypadają, fajnie się trzymają. Rozdałam je trochę po czytających znajomych a chyba ze dwie sobie zostawiłam
też chciałam nabyć magnetyczną, ale wydawalo mi sie zawsze, że bedzie za ciężka i i bedzie się ześlizgiwała z kartki
Stary 2015-01-05, 16:39   #492
cinusiowa
Zakorzenienie

GG do cinusiowa

Cytat:
Napisane przez nniieebbiieesskkaa Pokaż wiadomość
też chciałam nabyć magnetyczną, ale wydawalo mi sie zawsze, że bedzie za ciężka i i bedzie się ześlizgiwała z kartki
Nic takiego, świetnie trzymają się zarówno na pojedynczej kartce, jak i kilku razem, polecam!
Stary 2015-01-05, 16:43   #493
Farisss
Wtajemniczenie

Ja zazwyczaj w książce zostawiam pilnik szklany zazwyczaj mam go pod ręką, zakładek niestety brak.
Stary 2015-01-05, 16:43   #494
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nniieebbiieesskkaa Pokaż wiadomość
Ja mam bardzo leciutką, z przemyskimi pejzażami bardzo lubię trójwymiarowe z Matrasa, miałam 3, ale gdzieś podczas przeprowadzki bardzo dobrze je schowałam A najczęściej korzystam z biletów autobusowych, samoprzylepnych karteczek, rachunków

03.10.2015
Stary 2015-01-05, 16:52   #495
kaarooo
Zakorzenienie

Cytat:
Stąd brałam Moja lista książek do przeczytania szybko się rozrasta, nie robię jej jednak w LC, bo niezbyt lubię tam zaznaczać nawet te już przeczytane książki. Dzisiaj wróciłam z biblioteki z 3 książkami m.in. Charlotte Link i Tami Hoag. Szkoda, że tylko jeden dzień wolnego mi został
Błąd wyskakuje

Cytat:
Jej zwykle też nikt nie przeszkadza ale irytuje mnie, gdy przychodzę na kawę i nagle ona musi na moment wyjść, bo ją "ciśnie" i po pół godzinie muszę się prosić, by wróciła do żywych, bo ja ciągle czekam, a ona wisi na klopie z książką
Ja na razie nie wysyłam. Przestałam, bo trochę za duży wydatek, a potem przerzuciłam się na kupowanie książek Ale kolekcję mam i może wrócę do tego, jak dostanę natchnienia
Tzn przy gościach nie czytam, a że mieszkam sama to mam ten komfort
Co do wysyłania, bardziej prywatne wymiany, aktualnie celuję w penpalling, pocztówki rzadko, bo też na oficjalnym losowałam ciągle Rosję/Ukrainę i Chiny i ciągle nie dochodziły

Stary 2015-01-05, 17:12   #496
nniieebbiieesskkaa
Przyczajenie

to musze wybróbować magnetyczną - namowiłyście mnie
Stary 2015-01-05, 17:21   #497
SELKA*
Zakorzenienie

Cytat:

Czołem Mamuśka
Ty jeszcze tej mgr nie napisałaś??

Babolu
Pokomplikowało mi się ze zdrowiem i jakoś nie mogę dojść z pisaniem
SELKA* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 17:28   #498
Utopiec
Raczkowanie

Cytat:
Ja muszę przeczytać, bo Achaję uwielbiałam. Więc wrócę do Trylogii i od razu machnę Pomnik. Tak samo z Grzędowiczem i jego PLO

Ta seria to jedna z moich ulubionych. Zazdroszczę Ci, że masz jeszcze jakieś tomy przed sobą

Wróciłam z biblioteki, nie było mojej Diuny, podobno jest w naprawie
Stary 2015-01-05, 17:46   #499
cinusiowa
Zakorzenienie

GG do cinusiowa

Przez cały grudzień nasza Biblioteka Miejska była nieczynna, bo przechodzili na jakiś tam system nowy i najpierw miała być zamknięta 2 tygodnie, a przedłużyło się na miesiąc. Dzisiaj poszłam i jakie tam oblężenie narodem Nie sądziłam, ze tyle osób z niej korzysta, a co dopiero spotkać ich za jednym zamachem Nic, tylko się spociłam w tym tłumie...
Stary 2015-01-05, 17:50   #500
mabi27
Wtajemniczenie

Cytat:
Przez cały grudzień nasza Biblioteka Miejska była nieczynna, bo przechodzili na jakiś tam system nowy i najpierw miała być zamknięta 2 tygodnie, a przedłużyło się na miesiąc. Dzisiaj poszłam i jakie tam oblężenie narodem Nie sądziłam, ze tyle osób z niej korzysta, a co dopiero spotkać ich za jednym zamachem Nic, tylko się spociłam w tym tłumie...
W mojej stale pustki, tłumu to tam jak żyje nie było, ale jak chcę coś wypożyczyć, to ciągle nie ma, albo zamówione
mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 17:52   #501
Utopiec
Raczkowanie

Cytat:
Odnoszę wrażenie, ze ja jestem jedynym klientem swojej biblioteki - zawsze jest tam pusto. Gdyby nie to, że często książki na które mam ochotę mają w systemie status "wypożyczone" to doszłabym do wniosku, że utrzymuja ten przybytek tylko dla mnie
Stary 2015-01-05, 18:06   #502
daydreaming_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
W mojej stale pustki, tłumu to tam jak żyje nie było, ale jak chcę coś wypożyczyć, to ciągle nie ma, albo zamówione
U mnie to samo. Raz tylko byłam ja i jeszcze jakieś dwie osoby, a jak coś chcę to nigdy nie ma, a na liście po tę książkę jestem któraś z kolei

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 18:14   #503
minka-80
...po prostu być.

U mnie jest ponad 5 filii i jedna karta do wszystkich. Można szaleć :p
minka-80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 18:22   #504
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Błąd wyskakuje
wizaż tnie chyba link, przed pierwszym / należy wstawić nazwę popularnego gryzonia z pl i powinno działać

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:21 ----------

Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
Ja dzisiaj byłam w swojej ok godz 12( biblioteka czynna od 10) i podobno już ponad 50 osób było po książki a podobno czytelnictwo zanika!

03.10.2015
Stary 2015-01-05, 18:28   #505
Utopiec
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez minka-80 Pokaż wiadomość
Zazdroszczę
Stary 2015-01-05, 18:39   #506
pretty_girl19892
Zakorzenienie

GG do pretty_girl19892

Cytat:
Ta seria to jedna z moich ulubionych. Zazdroszczę Ci, że masz jeszcze jakieś tomy przed sobą
Ja właśnie w ten weekend chcę zacząć pierwszy tom, ale po opiniach napaliłam się już na tą serię

PM 2017
pretty_girl19892 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 18:50   #507
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Napisane przez Lukardis Pokaż wiadomość
W sensie czy możesz zacząć od tego tomu? Pierwsza część (Człowiek nietoperz) ma miejsce w Australii, druga (Karaluchy) w Tajlandii, a dopiero trzecia (Czerwone gardło) w Norwegii. W zasadzie możesz zacząć serię od jednej z nich. Późniejsze tomy są już dość mocno powiązane ze sobą.
Tak o to mi chodziło Dziękuje za wytłumaczenie
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-05, 18:52   #508
88agnik
Rozeznanie

Cytat:

Przepraszam, że się tak wtrącę ja pocztówki wysyłam możliwie najczęściej jak się da. Święta to standard, do tego różne wyjazdy. Ostatnio wysłałam pocztówkę do kuzyna, którego dawno nie widziałam z Poznania a mieszkam jakieś 20km dalej. Może to głupie, ale jak jestem na wakacjach to wysyłam pocztówkę sama do siebie (efekt uboczny tego, że ja dostaję ich mało). Ach moja rodzinka się śmieje, że dzięki takim jak ja Poczta Polska jeszcze kuleje

Cytat:
I takie są najpiękniejsze, też z takiej korzystam- dostałam w zeszłym roku na dzień mamy, syn zrobił w przedszkolu.
Stary 2015-01-05, 19:04   #509
kaarooo
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, ostatni, czwarty Ale nie zabiorę się za niego, zanim nie przeczytam ponownie trzech poprzednich

Cytat:
wizaż tnie chyba link, przed pierwszym / należy wstawić nazwę popularnego gryzonia z pl i powinno działać
Jest, dziękuję

Stary 2015-01-05, 19:05   #510
Kamilaa21
Bang Bang Lucky Luck !

Cytat:
Napisane przez minka-80 Pokaż wiadomość
U mnie aż 6 i też wszystkie na jedną kartę, a limit to chyba 15 jak mnie pamięć nie myli

Z zakładek to mam tylko pocztówki albo takie zwykłe papierowe nawet jedna z taniej książki , no i taka jak kiedyś ściągi na nich były z słówkami czy wzorami z matmy itd

----

Przeczytany nr 1" Facet na telefon 2. Grzesznik " A. J. Gabryel 5/10

Nieco lepsza część niż 1 wg mnie ale szału nadal to nie robi...

Teraz czytam nr 2 - " Rozkosze nocy " - S. Day
Kamilaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości