|
|||||||
| Notka |
|
| Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Wszystko, co chciałybyśmy wiedzieć... cz. 2
Cytat:
A o podpisujących się 3-latkach mówię z doświadczenia z praktyk w przedszkolu.. tam już 3 latki są uczone szlaczków.. przynajmniej w tym w którym odbywalamm praktyki.. pozniej poszlam do szkoły i pani wychowawczyni mowila ze lepiej te dzieci z tego przedszkola sie ucza od tych co byly w panstwowym obok (zakaz wprowadzania liter) Mnie na studiach uczono (teorii) ze jak dziecko chce sie czegos nauczyc to nie powinno sie tego stopowac.. uczono mnie rowniez ze nawet 3 latka mozna nauczyc czytac.. nie uwazam to za cos zlego jezeli dziecko jest tym zainteresowane.. Sugerujesz ze za kilka lat juz nikt nie bedzie musial umiec pisac? no smiech na sali..
|
|
|
|
|
#3422 |
|
BAN stały
|
Ja w pierwszej ciąży lykalam witaminy i syn 3600, teraz tez lykam i córeczka się duża nie zanosi.
|
|
|
|
#3423 |
|
Zakorzenienie
|
Myślicie, że witaminy mają wpływ na wagę dziecka? Ja w obu ciążach brałam identyczne witaminy w identycznej dawce i mam wcześniaków- pierwszy syn 3400, druga córka 3730. Zazwyczaj drugie dziecko jest większe.
|
|
|
|
#3424 |
|
Zakorzenienie
|
Może będziemy sławne? I bogate! Może ktoś dostrzeże potencjał aktorski mojego dziecka bez pchania się na castingi?
Szaja, nie wiem skąd u niespełna 3-latki takie zabawy Gdy bawi się sama, obserwuję co mówi, co robi. Czasem się wtrącam (A dlaczego lalki się pokłóciły? Kto gotował kota?). Wówczas opowiada, że np. lalki były przyjaciółkami i pokłociły się, bo coś zabrała, albo "no po prostu lubią się kłócić". Z kotem odpowiedziała mi tak: "Bo lubię. Ale mamusiu nie martw się, to jest zabawa i to jest na niby. Masz, posmakuj jaki pyszny kot!"I w tym miejscu wyobraziłam sobie nas w miejscu publicznym, jak opowiadamy sobie zabawę w gotowanie kota. Miny i myśli ludzi - bezcenne. Co do witamin, brałam Pregna Plus, czyli w sumie żaden bogaty suplement, córka 3680 g i 57 cm, więc wg mnie w normie.
♥ ♥ ♥ Komentuj. Nie obrażaj. Edytowane przez karolca Czas edycji: 2015-01-07 o 22:20 |
|
|
|
#3425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje ważyło 2,990 ![]() ---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- [1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;49639277]Nad takimi pracujemy jakies 2-3 tygodnie i nie sądzę że jest to za trudne.. mała ma bardzo wyćwiczoną rękę i z dnia na dzień coraz lepiej to robi Sory że w poziomie ale wysylam z aplikacji[/QUOTE] A ja zapytam ponownie: ile to dziecko ma z tego przyjemności? Mam wrażenie, że rodzice mają przerost ambicji i szkoda mi tej małej.
|
|
#3426 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja tam często mówię moim kotom, że je zjem, bo takie są słodkie. I dzieciom tez |
|
|
|
|
#3427 |
|
Zakorzenienie
|
Nie widzę sensu uczenia trzylatkow szlaczków, pisania i czytania. Niech sobie moje dziecko "gorzej radzi w podstawówce" ale nie mam czasu ani ochoty uczyć jej tego czego i tak sie szybko nauczy jak będzie nieco starsza. Trzylatkowi umiejętność podpisania sie sluzy jedynie do tego, żeby rodzice mogli się pochwalić, bo niby do czego innego.
Nasze pokolenie Malo już pisze ręcznie, teraz liczą sie inne cechy niz umiejętność ladnego zrobienia szlaczka. Moje dziecko ma być otwarte, kreatywne, pewne siebie, a nie męczyć sie jakimiś bezsensownymi szlaczkami. Potem nie ma się co dziwić, ze dzieciom sie uczyć nie chce po paru pierwszych miesiącach podstawówki jak się je szlaczkami meczy. |
|
|
|
#3428 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się z Vixen. Przyjdzie czas, nauczy się. Szlaczki czy rysowanie po śladzie to umiejętność, którą dzieci zaczynają zdobywać w wieku 3-4 lata.
Sama też jestem przeciwna nauce czytania "na siłę" "na pokaz". Co innego, gdy dziecko samo jest zainteresowane (bo przecież dzieci są różne) a co innego, aby rodzic mógł się pochwalić, że "a moje dziecko..."
|
#3429 |
|
wańka wstańka
|
Nie jestem fanką wdrażania dziecka w pisanie tak wcześnie.
z drugiej strony jak dziecko jest gotowe to samo się wdraża. moja miała niecałe 3 lata gdy z zachwytem pisała literki po białej zmazywalnej tablicy znalazła u starszego brata i tyle. Jest zafascynowana pisaniem , w przeciwieństwie do starszego brata, który pisze, bo musi.
|
|
#3430 |
|
Zadomowienie
|
W ciąży poza kwasem foliowym warto suplementować jod i kwasy omega 3 chyba ze jesz 3 razy w tyg tluste ryby morskie.
Pozostale witaminy i mineraly mozna zalatwic dieta. |
|
|
|
#3431 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
mala ma je w dupie za przeproszeniem.. dobrze ze jej klocki na mikolaja kupili .. i kase z pieniazkami..
|
|
|
|
|
#3432 |
|
Wtajemniczenie
|
moja w wieku 2,5 lat miała właśnie jedynie takie naklejanki i kolorowanki, najchętniej bazgrała w takich dużych obrazkach, jeden na stornie. takie bardziej szczegółowe ją męczyły. memo pokochała akurat w tym wieku - to była jej pierwsza gra, swoją drogą memo to świetna rzecz! wtedy też zaczęła układać pierwsze puzzle... teraz ma 3,5 roku, chodzi do przedszkola. w kolorowaniu wprawiła się już bardzo, ślicznie koloruje, nie wyjeżdża za linię (oczywiście jak nie ma ochoty to bazgra jak kura, lub w ogóle nie koloruje bo nie chce). szlaczki też dopiero zaczyna rysować (takie w zadaniach dla maluchów, wiek 3-4 lata) - jak chce to bardzo fajnie jej idą. no i zaczyna się interesować literkami, ale na razie żadnej jeszcze sama nie napisze, mylą jej się, ale jak ma fazę to siada do stolika i każe sobie pokazywać różne literki, i próbuje naśladować. to wszystko przychodzi u niej samo, z czasem, nikt jej nie sadzał i nie kazał się akurat tym zajmować. jest akurat w takim wieku, kiedy sama wykazuje zainteresowanie (np. wczoraj była smutna, że nie zna literek i nie umie przeczytać książki...). postawy rodziców, którą opisałaś (to "chcemy wszystko szybciej") nie rozumiem...
|
|
|
|
#3433 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Moja córka jest w pierwszej klasie i generalnie ma świetne oceny, czyta najlepiej z klasy, świetnie liczy, chodzi na kółko teatralne, w zasadzie nie wie co to nieśmiałość i wszystko umie sama załatwić Nauczyciele ją chwalą i zawsze powtarzają, że ona to sobie w życiu poradzi. Jedyne co jej nie wychodzi to pisanie... Znaczy gdyby się przyłożyła i robiła to o połowę wolniej, to by jej wyszło lepiej ale ona te literki pisze jak najszybciej, byle tylko to mieć za sobą. Jej wychowawczyni wypisuje mi co najmniej raz w tygodniu w zeszycie, że pismo niestaranne, że nie trzyma się liniatury i się nie przykłada. Ja nie chcę jej zmuszać, bo ona tego nie znosi i im więcej daję jej tego pisania to jej to coraz gorzej wychodzi. A spadające na zeszyt łzy rozmazują atrament
|
|
|
|
|
#3434 |
|
Zakorzenienie
|
Ile płacicie za Radę Rodziców w przedszkolu?
U nas zaśpiewali nam 60 zł/m-c za niecałe 10 dzieci, już mi tu koleżanka mówi że przesada. Z tej kwoty mają być częściowo opłacane prezenty na urodz,imprezy, teatrzyki,autokar itd. |
|
|
|
#3435 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
opłaty wysokie bardzo. u nas za Komitet rodzicielski jest 60 zł, ale na rok. rozłożone może to być w dwóch ratach, po 30 zł na semestr. do tego płaciliśmy składkę na przybory "plastyczne" tzn. kredki, pisaki i te wszystkie rzeczy, żeby dzieciaki miały to samo. to była kwota 40 zł za semestr. rodzice uznali, że lepiej tak, niż gdyby każdy miał sam kupić cała tą wyprawkę. |
|
|
|
|
#3436 |
|
Konto usunięte
|
U nas na Radę Rodziców jest 50 zł. ale na rok.
|
|
|
|
#3437 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;49652245]Troche maja bo jak im kiedys zwrocilam uwagę juz nie pamietam na co to mi powiedzueli "ale wiesz ze my chcemy zeby ona wszystko szybciej" czy cos w tym stylu.. jak tam przyszlam to dziecko mialo tylko pluszaki ksiazki do czytania i uzupelniania (naklejki i inne zadania pewnie wiecie o co chodzi) i kuchenke.. to ich poprosilam o jakas gre to kupili memo
mala ma je w dupie za przeproszeniem.. dobrze ze jej klocki na mikolaja kupili .. i kase z pieniazkami..[/QUOTE]Strasznie to dziwne. Ale memory to dobra gra dla dziecka w tym wieku. |
|
|
|
#3438 |
|
Konto usunięte
|
Ja wiem ale miala klocki takie drewniane 4elementy zeby dopasowac kwadraty aby powstalo zwierze i ma to do tej pory w d.. a oni jej to samo tylko komino tekturowe ze zwierzetami kupili widzac ze jej to nie interesuje
|
|
|
|
#3439 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;49654694]Ja wiem ale miala klocki takie drewniane 4elementy zeby dopasowac kwadraty aby powstalo zwierze i ma to do tej pory w d.. a oni jej to samo tylko komino tekturowe ze zwierzetami kupili widzac ze jej to nie interesuje[/QUOTE]
Biedne dziecko. A gdzie klocki, piłki? |
|
|
|
#3440 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie mam rozeznania ile to powinno kosztować, dodatkowo imprezy i wycieczki są płatne osobno Fundusz rady pokrywa jak czytam teatrzyk raz na 2 m-ce, warsztaty artyst., autokary ewent.( dla kilkorga dzieci? ), pokrycie połowy opłaty za prezenty choinkowe, częściowe koszty dnia dziecka, urodzin, balów karnawał.,przebierańców czy dni nauczyciela,zakupu zabawek i wyposażenia dodatk.do sali i ogrodu, organizację festynu rodzinnego itp. Albo dzieciaki będą ostro imprezować albo coś tu śmierdzi ![]() Czy opłaty na fundusz są obowiązkowe? Dodam bo chyba to istotne że chodzi o stolicę. Edytowane przez żurawinka Czas edycji: 2015-01-08 o 11:37 |
|
|
|
|
#3441 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3442 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#3443 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no może ten fakt solicy u Was winduje cenę, ale i tak uważam za przesadę 60 zł na miesiąc... |
|
|
|
|
#3444 |
|
Konto usunięte
|
Klocki dostała teraz pod choinkę. Piłkę ma ale no zima jest
zresztą nie przepada za piłką tak samo jak i za dominem ze zwierzątkami.. Nie wiem czy biedne.. według mnie troche przeladowane.. ja tam jestem tylko 3 dni w tygodniu to wiesz.. sporo atrakcji a oni jeszcze poza moimi kreatywnosciami chodza z dzieckiem na pileczki, dogoterapie, na dodatkowe zajecia dla dzieci w tym wieku (Niby adaptacja do przedszkola) wszystko ladnie pieknie.. ale czy to nie za duzo jak na jedno dziecko?
|
|
|
|
#3445 |
|
Konto usunięte
|
Teraz w II trymestrze dostałam prikaz żeby odstawić kwas foliowy i jod i mam brać witaminy z DHA i jodem równym bądź wyższym niż 150 (kwas foliowy też jest), chyba, że jodu będzie mniej to nie odstawiać Jodidu, pytałam czy dalej brać D3 bo w tych witaminach też jest i mam brać dalej
U nas na wątku nie wszystkie dziewczyny dostały zalecenie brania jodu i D3, wręcz chyba jestem w mniejszości... |
|
|
|
#3446 |
|
Zakorzenienie
|
Coś jak dla mnie zbyt intensywnie jest ostatnio ta witamina D promowana, jako lek na wszystko
|
|
|
|
#3447 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Czyli: kwas foliowy, jod, D3, kwasy omega 3. Żelazo warto brać, jeśli ktoś jest wege, bo w ciąży łatwo o anemię, ale to wychodzi w morfologii. Chyba że jest skłonność do zaparć po tabletkach z żelazem. |
|
|
|
|
#3448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3449 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja jeszcze muszę acard brać i magnez, teraz mi się przypomniało
|
|
|
|
|
#3450 |
|
Konto usunięte
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;49655798]Klocki dostała teraz pod choinkę. [/QUOTE]
Ja tylko podczytuję, nie wiem, co Ci odpisać. Wydaje mi się, że rodzice by chcieli mieć takiego małego geniusza, którym można się pochwalić w towarzystwie, a wychodzi im coś zupełnie odwrotnego. Mój ma 1,5 roku, klockami umie się bawić godzinami (tyle, że nie sam, ani nie ze mną, od klocków jest wyłącznie TŻ). Witamy D w ciąży nie brałam, usłyszałam o niej dopiero na sr. Brałam witaminy, ale urodziłam wcześniaka, więc u mnie waga nie jest miarodajna. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:10.

Zabawa w kuchnię, gotowanie, a nie żadne rysowanie szlaczków po kropkach
No i dobrze, ma jej to sprawiać przyjemność, a nie tresować się do szkoły. Mam nadzieję, że w szkole, do której ją poślę nie będzie się katować dzieci szlaczkami
no smiech na sali..

ty wyrodna matko!

mala ma je w dupie za przeproszeniem.. dobrze ze jej klocki na mikolaja kupili .. i kase z pieniazkami..

Nauczyciele ją chwalą i zawsze powtarzają, że ona to sobie w życiu poradzi. Jedyne co jej nie wychodzi to pisanie... Znaczy gdyby się przyłożyła i robiła to o połowę wolniej, to by jej wyszło lepiej ale ona te literki pisze jak najszybciej, byle tylko to mieć za sobą. Jej wychowawczyni wypisuje mi co najmniej raz w tygodniu w zeszycie, że pismo niestaranne, że nie trzyma się liniatury i się nie przykłada. Ja nie chcę jej zmuszać, bo ona tego nie znosi i im więcej daję jej tego pisania to jej to coraz gorzej wychodzi. A spadające na zeszyt łzy rozmazują atrament