|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#451 | ||||
|
Konto usunięte
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
Cytat:
Cytat:
. Mnie to już chyba nic nie zdziwi Cytat:
|
||||
|
|
|
#452 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
|
|
|
|
#454 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do przekonywania faceta do jedzenia - mój nie jadł mnóstwa rzeczy: śledzi, buraków, szpinaku, większości kasz, owoców, makaron i ryż tylko biały... mnóstwa innych rzeczy. nawyki żywieniowe można zmienić ale trzeba CHCIEĆ. I naprawdę dużo daje to jak się wychowuje dzieci - moja mama uczyła nas żebyśmy próbowali nowych rzeczy, kupowała często chociaż po 1 egzotycznym owocu i przekonywała że nie musi nam smakować, ale będziemy przynajmniej wiedzieli co lubimy. U męża rodzice nie chcą próbować nowych smaków, nieznanych potraw. Ich dzieci przejęły nawyki rodziców i jakkolwiek ze ślubnym wypracowałam pewne rzeczy to jego siostra automatycznie nie ruszy "bo nie lubi" a nawet nie wie jak smakuje. mnie to wcale nie dziwi, mnóstwo ludzi kupuje nawet prezentacje maturalne. |
|
|
|
|
#455 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:05 ---------- Może i będzie musiało dziecko wziąść kredyt, ale mniejszy. Na dzień dzisiejszy nie planujemy więcej dzieci, więc na starość możemy mieć mniejsze mieszkanie. |
|
|
|
|
#456 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#457 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie raz mam silne postanowienie, które kończy się jak się kończy... |
|
|
|
|
#458 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Moi rodzice sprzedali mieszkanie po babci w tydzień. Północne. 2 pokoje bez kuchni w ogóle. Na parterze. Ciemne, zimne. Ale lokalizacja dobra. Cytat:
Moim zdaniem kupowanie na kredyt mieszkania na wynajem jest bez sensu, bo wieeele lat musiałabyś wynajmować by zwrócił ci się kredyt + odsetki. W przypadku mojego miasta, kredytu na 30 lat nie jest realne by czynsz pokrywał miesięczna ratę. Cytat:
Cytat:
Nawet powiedział mi który ze studentów oddał moją pracę.Zlecenie było jak każde inne i w życiu nie pomyślałabym że prowadzący zajęcia zleca zrobienie projektu za kogoś. |
|||||
|
|
|
#459 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdyby byli chętni to pewnie bym się zmieściła i za 15 lat mieszkanie byłoby moje. Oczywiście jest to ta optymistyczna wersja rozrachunków |
|
|
|
|
#460 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#461 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Licząc zyski z wynajmu przyjmuje się że mieszkanie jest wynajęte 10 miesięcy w roku. Możesz mieć szczęście i mieć zajęte stale przez 15 lat, ale mogą zdarzyć się miesiące że będzie stało puste. Będziesz wtedy miałą na ratę? |
|
|
|
|
#462 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#463 |
|
Zakorzenienie
|
Po stronie kosztów dolicz jeszcze podatek od wynajmu w wysokości 8,5%.
Dla 1500zł wychodzi 128zł miesięcznie. Czyli rata + czynsz jak piszesz 1500, 128 podatek i na rachunki zostaje 172zł. Mało jak na 3 osoby. |
|
|
|
#464 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie wszystkie mieszkania są takie tanie. Deweloperskie, lub świeżo po remoncie są 2 x droższe. Ja mówię o takim z wystrojem z lat 80 i nie w centrum Ale jednak tak teraz spojrzałam na ceny pokoi do wynajęcia i za 1-osobowy może bym dostała 500 zł ale za dwuosobowy nie. Ale ogólnie nawet jakbym miała dopłacać 200-300 zł./mies. to i tak byłoby to mniej niż cała rata. Mogłoby to być opłacalne oczywiście tylko w przypadku porządnych lokatorów
|
|
|
|
|
#465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W poprzedniej pracy można było się najeść dość smacznie na 4-5 zł... Korzystałam do czasu stanięcia na wadze... |
|
|
|
|
#466 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Znam kilka osób które po beztroskiej decyzji "weźmiemy kredyt" brały migiem drugi, konsumpcyjny na pokrycie kosztów hipotecznego. A nawet w mieszkaniach "świeżo po remoncie" zawsze coś trzeba zrobić. To też kosztuje. Edytowane przez kalwinka Czas edycji: 2015-01-08 o 13:57 |
|
|
|
|
#467 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja akurat brałabym pod uwagę jedynie kredyt w wysokości do 100 tys. Póki co tylko rozmyślam i się zastanawiam.
|
|
|
|
|
#468 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dostajecie pensje?
Gotówką czy na konto? CO miesiąc stała kwota czy zmienna? Ostatniego dnia miesiąca, dziesiątego czy dwudziestego? Dla mnie optymalne jeśli chodzi o planowanie domowego budżetu i oszczędzanie jest stała wypłata na koniec miesiąca. Wtedy od razu płacę rachunki i wiem ile mi zostaje. Łatwiej jest mi też zaplanować budżet na kolejne miesiące bo wiem jakiej wypłaty mogę się spodziewać. Mój mąż natomiast dostaje wypłatę w dwóch ratach. Część na koniec miesiąca, część 10. Kwota na koniec miesiąca jest stała (1000zł), a kwota 10. nieodgadniona. Niby jest jakiś system naliczania tej wypłaty, ale nikt go na oczy nie widział. Kierownik wypłaca wg uznania tak na prawdę. Pewne jest jedynie, że zarobi się w miesiącu minimalną krajową. Trudno z czymś takim planować budżet, system oszczędzania, jak nie wiadomo ile pieniędzy będzie. Dla mnie to są comiesięczne nerwy, bo przy tej minimalnej budżet nam się nie domyka. Pracownik miesiąca dostaje trzecią część wypłaty 20. To się mojemu mężowi tylko raz zdarzyło, jak "etatowy" pracownik miesiąca był na urlopie. |
|
|
|
#469 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Od stycznia zrobiłam tabelę z budżetem, jeszcze nigdy nie udało mi się prowadzić takiej tabeli cały miesiąc, może teraz
|
|
|
#470 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba bym zwariowała z takim systemem jak ma Twój mąż. |
|
|
|
|
#471 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#472 |
|
Konto usunięte
|
mega dziwny system z wypłatą na raty, chyba bym zwariowała z taką niewiadomą.
my mamy stałe wypłaty, tż mniej więcej 28, ja 10. |
|
|
|
#473 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Natomiast nad TŻtem bym popracowała. Nie jest dzidziusiem, powinien trochę pomyśleć, że przy takim trybie życia obniżenie wydatków na żywność jest mało prawdopodobne. Cytat:
|
|
#474 |
|
Zakorzenienie
|
TŻ dostaje 1. ja 9., zawsze tyle samo + czasem jakieś premie, bonusy, więc dla mnie idealnie, żeby planować budżet na cały miesiąc.
W razie niestałych dochodów, trzeba sobie zbudować trochę oszczedności, którymi można się wspierać w "chudych" miesiącach, duża oszczędność... nerwów!
|
#475 |
|
Pani Pech
|
W ramach oszczedzania kupilam 2 x fitness platki po 425 g za 4.39
kocham stokrotke niedosc ze produkt przeceniony to drugi gratis
|
|
|
|
#476 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#477 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Oczywiście, w zależności od miasta/miejsca, a także wspólnoty/spółdzielni różne są koszty tego czynszu ale musisz to wziąć pod uwagę. Natomiast, jeśli chodzi o samą inwestycję, to polecam lekturę: http://jakoszczedzacpieniadze.pl/ryz...nie-na-wynajem Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 201608171256 Czas edycji: 2015-01-08 o 16:20 |
|||
|
|
|
#478 |
|
Zakorzenienie
|
Szłam dziś po leki i zgubilam 50 zł
Musiało mi wypaść gdy wyszłam z domu, bo otwieralam portfel żeby sprawdzić czy wzięłam ze sobą recepty. Zawsze uważajcie żeby nie zgubić kasy
|
|
#479 |
|
Zakorzenienie
|
Jako, że wynajmuje mieszkanie w Krakowie razem z TŻ jakoś trudno mi uwierzyć, że jest to nieopłacalne dla osoby która daje mieszkanie na wynajem. Moi drodzy my za malutką kawalerkę płacimy 950 zł za sam wynajem do tego płacimy 250 zł czynszu administracyjnego (jesli on wzrośnie my za to zapłacimy) i wszystkie rachunki: woda, prąd gaz według zużycia oraz internet, TV. Tak więc jedyne czego w tym mieszkaniu NIE PŁACIMY SAMI to ubezpieczenie za to mieszkanie - to sobie już oczywiście płaci właściciel.
Tak więc 950 zł to miesięczny zysk właściciela, po odliczeniu podatku od wynajmu i tak zostaje mu pewnie koło 850 zł czystej kasy. Dodam tylko, że mieszkania w mojej okolicy są droższe i tak mieliśmy szczęście bo to za kawalerkę jak się okazuje nie jest dużo. Problemu z wynajemem tego mieszkania właściciel nie ma, pamiętam jak je przyszliśmy oglądać to minęliśmy się z inną parą, a za nami czekał następny człowiek. Wynajeliśmyje bo podjęliśmy decyzje od razu. Mieszkania w Krakowie o ile są to mieszkania w miare ok standardzie i z ogrzewaniem miejskim nie mają żadnego problemu z wynajmem i nie stoją puste. Oczywiście że miesiąc czy dwa no może się zdarzyć, ale bez przesady. Problemem są mieszkania - rudery bo i takie widziałam szukając chaty lub takie gdzie ogrzewanie jest na gaz lub prąd bo ludzie a zwłaszcza studenci boją się wysokich opłat. Nie popieram kupowania mieszkania na wielki kredyt tylko na wynajem bo wtedy faktycznie rata może przewyższyć ewentualny wynajem, ale jesli ktos ma mieszkanie w tym mieście swoje to naprawdę nie wierze, że ma problemy z jego wynajmem. Ludzie się zabijają o mieszkania W NORMALNYM STANDARDZIE podkreślam. |
|
|
|
#480 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:07.

. Mnie to już chyba nic nie zdziwi 
"jestem magistrem z kupioną pracą" - jak komuś nie wstyd?
zachodni sąsiedzi są mądrzejsi.

Nawet powiedział mi który ze studentów oddał moją pracę.
. Jesli to juz było (a pewnie tak :P) to sorry