|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#511 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
Ja i mój TŻ zwykle tak robię, mamy różne godziny pracy, nagotuję "podstawy" więcej i nie wnikam już z czym on zje. Ryż czy kaszę zawsze mam w domu... Cytat:
![]() Ale chyba jednak nie budziła o 4 synusia pytaniem "co dziś na obiad"? |
||
![]() ![]() |
![]() |
#512 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz II
Cytat:
![]() |
#513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja mam tak, ze czasem chcialabym dogodzic i pytam: a co bys zjadl? na co masz ochote? To mowi, ze cokolwiek (chociaz najlepiej jakby z miesem), co mnie bardzo wkurza, wiec pozniej jak juz mam w planie co na obiad 'głównego' to pytam go jaki dodatek (kasza, ryż czy kuskus) i wtedy wybiera ![]() U nas akurat sprawdza się gotowanie obiadów wieczorem jednego dnia i nastepnego branie do pracy w pojemnikach. Kupiliśmy w Biedronce duzy zapas, ale i tak co jakiś czas magicznie 'znikają', wiec niebawem trzeba będzie dokupić. Obojgu nam pasuje jedzenie obiadów w pracy, więc na razie nikt nie narzeka. Ja niestety zbyt późno kończę pracę, żeby po powrocie jeszcze jeść taką dużą kolację. Wiec tym poczatkowym postem witam się na wątku ![]()
![]() |
#514 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#515 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moja mama jest zawsze bardzo zmartwiona że nie gotuję codziennie, że nie sprzątam i takie pitu pitu. A ona doprowadziła do takiej sytuacji, że gdzie ojciec walnie skarpetami, tam leżą, dopóki ona nie podniesie ![]() Natomiast u teściów jest inaczej, bo teściowa zawsze dużo pracowała i mój mąż żadnych roszczeń co do konieczności gotowania obiadu nie ma ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#516 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#517 |
Konto usunięte
|
Ja byłam kurą domową przez 4 lata. Wspaniale wspominam ten czas... Pomimo, że miałam 2 malutkich dzieci pod opieką, kosz na pranie był zawsze pusty, prasowanie nie leżało odłogiem, posprzątane miałam i mąż miał obiad po przyjściu z pracy na stole. Cieszyłam się jak dzieci poszły do przedszkola, a ja do pracy ale już mi się znudziło i chętnie bym wróciła do tamtych czasów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#518 |
Zakorzenienie
|
Ja kompletnie nie nadaję się na kurę domową. Nie znoszę sprzątać, zmywać itp.
![]()
#519 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Ja też zwykle gotuję w pojemnikach i sobie biorę obiad do pracy. TŻ nie ma w pracy jak odgrzewać, więc bierze kanapki/sałatki itp. (sam sobie robi, ja mu robię w wyjątkowych przypadkach, np. jeśli sobie robię sałatkę i on poprosi aby mu też, albo zajmie się jakimś majstrowaniem czegoś w domu i jest już późno to mu robię te kanapki aby szybciej pójść spać). A ugotowany obiad je jak wróci z pracy albo zanim pójdzie do pracy (pracuje na 2 zmiany). Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Na szczęście TŻ niewiele z tego wyniósł. Były sytuacje w stylu, ze on wrócił z pracy wielce zmęczony i mu się nic nie chce, a jak ja wrociłam z pracy to od razu wołał "jeść" to mu dogadałam raz czy drugi, ze ja też zmęczona i niech ze zrobi sobie sam. Problem 99% zniknął. Teraz nawet sam potrafi coś z siebie zrobić bez proszenia (ostatnio ma fazę na naleśniki, mógłby stać przy patelni w kółko). Dziewczyny, jak mrozicie gulasz? |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#520 |
Zakorzenienie
|
Ja często mrożę gulasz i wkładam go do plastikowego pojemniczka, zamykam, do woreczka i do zamrażalnika.
Jak skończą się pojemniki to normalnie w woreczku, ale z tym więcej paprania.
#521 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja gulaszu nie mrożę, bo nigdy nie zostaje ale jakbym miała to zrobić, to chyba zamroziłabym w plastikowym pudełku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#522 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny!
Dolaczam sie do watku. Podczytuje Was od dluzego czasu. Ale zaiwaniacie strasznie ![]() ![]() ![]() Dobra koncze, bo dla mnie jest to dosc drazniacy temat ![]() wracajac do oszczedzania. tz jest bardzo oszczedny, kiedys narzekalam.na to. Twierdzilam ze wymysla, a teraz jestem mu za to ogromnie wdzieczna, ja caly czas sie ucze. Oszczedzamy wode prad nie przegrzewamy mieszkania. Tz wszytsko w domu robi sam caly remont- nie uznaje "fachowcow" ![]() ![]() Staramy sie nie msrnowac jedzenia. Dziecko wychowujeny rozsadnie 10ta zabawka ze znanym.logo nie jest mu potrzebna. Furore ostatnio zrobil papier toaletowy i butelka wody mineranej napelniona do polowy ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
#523 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#524 | |
Pani Pech
|
Cytat:
Wszystkie naprawy robilam ja, gotowanie sprzatanie ja, zajmowalam sie dzieckiem i dorywczo dorabialam w domu. A on po pracy caly dzien na komputerze w gry gra, dziecko moze 10 min dziennie go widzialo to podziekowalam ![]() Grissini moja mala tez lubi najbardziej bic butelke z woda , wszystko co szelesci :p Dobrze ze z tym nfz da sie cos zalatwic. Bylam z mala u kardiologa i szybko fajnie sprawnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#525 |
Konto usunięte
|
grissini podejrzewam, że gdyby kogoś było stać na kupienie mieszkania za gotówkę raczej nie pakowałby się w kredyt hipoteczny... Ja np. żeby kupić mieszkanie za gotówkę musiałabym oszczędzać na nie co najmniej 15 lat...
Jeżeli chodzi o mieszkania w kamienicach lub nowych budynkach... Ja bym nie wybrała starej kamienicy. |
![]() ![]() |
![]() |
#526 | |
Zakorzenienie
|
Ja muszę się wziąć za oszczędzanie wody. Leje się u nas jej bardzo dużo. niestety ciężko przetłumaczyć TŻ, że można zrezygnować z kąpieli lub ze na jedną kawę nie trzeba napełniać całego czajnika, jak zmywa też mi serce staje.
![]() Na wcześniejszym mieszkaniu miał stałą cenę za wodę, mógł lać ile chciał i cięzko przetłumaczyć, że to kosztuje, zwłaszcza, że mamy jedną z najdrozszych cen za wodę w PL. Od lutego prawie 14,5 za m3. ![]() ---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:59 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#527 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale Scarlett musisz z chłopek pogadać, że dorosłe życie tam nie wygląda. Jak chce marudzić to niech idzie do mamusi. Musi dorosnąć. Zachowuje się jak dziecko. Jak nie - to niech sobie sam gotuje, albo stołuje się u mamusi. Ja sobie nie wyobrażam że coś gotuję a facet na drugi dzień marudzi. Chyba że by zarabiał z 10 tysięcy miesięcznie - wtedy proszę bardzo. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Faktem jest to, że jeśli kobieta pozwoli sobie wejśc na głowe to facet jej wejdzie. Ludzie są wygodni i tyle. Koleżanka mi kiedyś powiedziała, że rozmawiała z męzem, że skoro "ona ugotowała obiad, to on może go sobie chociaż nałożyć". Ja to skomentowałam "jakby facet czekał aż ja mu nałożę obiad to by z głodu się przekręcił". Ale kura domową mogę być. Lubię sprzątać, gotować. Ale po miesiącu by mnie nudy zżarły. Nie ja musze pracować ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#528 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
tu tez jest jakies przeswiadczenie stara kamienica=slams. inni tez mnie nie rozumieli nawet tz swierdzil ze mam swira ze tak bronie sie przed mieszkaniem w bloku. dopiero jak poczul klimat znajomi tak samo to zrozumieli.np.prawdziwa odkuta cegla na scianach nie klinkierowka to jest dla.mnie cos. duze przestronne pomieszczenia itp Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 11:14 ---------- Poprzedni post napisano o 11:13 ---------- przepraszam za literowki pisze z tel Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 11:16 ---------- Poprzedni post napisano o 11:14 ---------- mialbyc koniec tematu mieszkan, bo znowu ktos sie zezlosci. Chcialam napisac tylko swoje zdanie na ten temat, a noz widelec komus to da do myslenia. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#529 | |
Pani Pech
|
Cytat:
![]() Ale mam nadzieje ze sa jeszcze w miare normalni ![]() W biedronce są tanie i pyszne granaty - ogromnie duzo miąszu ![]() |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#530 |
Konto usunięte
|
Ja właśnie na mieszkanie za 120 tys. musiałabym ok. 15 lat oszczędzać
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#531 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#532 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
#533 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My szukalismy mieszkania długo i padło na rynek pierwotny bo: 1. Z wtórnego mieszkania były droższe 2. Z wtórnego i tak trzeba wyremontować po swojemu co jest zwykle dłuższe i droższe niż wykończenie gołych ścian 3. Z wtórnego płacisz podatek od czynnosci prawnych, co jest dość sporym kosztem który musisz mieć do razu w gotówce Poza tym porównując nasze (deweloper) a mojej mamy (blok z 1930 roku, z cegły): 1. Wcale nie jest głośniej u nas. 2. Od dewelopera mieszkań nie kupują dziadkowie. W moim rodzinnym domu miałam tę przyjemnosć, że za ścianą była para przygłuchych i mocno charczących dziadków. Telewizor na full a od charkania robiło aż się niedobrze. 3. U mojej mamy jest cieplej (ale my mamy mieszkanie brzegowe i jest to pierwszy rok, wiec mury jeszcze nienagrzane). 4. Mamy garaż podziemny 5. U mamy jest strych 6. Wszelkie instalacje mamy nowe 7. Od mamy jest trochę bliżej do centrum 8. Od nas jest bliżej do obwodnicy, której bliskość była dla nas istotna. 9. Stacje kolejowe mamy tak samo blisko zarówno ja i mama 10. Na naszym osiedlu jeszcze się nie pojawiły "żule osiedlowe" czego u mamy i na innych starych osiedlach pełno Z innych narzekań znajomych do kupili mieszkania z wtórnego: 1. Jedni znajomo w ciągu roku od zamieszkania zostali zalani przez sąsiadów z góry jak również i oni zalali sąsiadów z dołu 2. Długie, drogie remonty - najgorzej wspominają zdzieranie tapet. 3. Anonimowość i duży rozrzut wiekowy Ja sobie to, że znam sąsiadów i są mniej wiecej w moim wieku bardzo chwalę. Wspolny czas wykanczania i walki z deweloperem fajnie zintegrował nasze osiedle (jest dość kameralne, nie są to wielkie 10pietrowce). Często z sąsiadami odwiedzamy się czy też robimy cos wspolnie (np. ostatnio okazało sie, ze moj TŻ mają z sasiadem wspolną pasję). Widzę, że też sporo osób zgadało się też na wspólne dojazdy do pracy itp. Na osiedlu u mamy tego nie widzę. Także każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy i każdy wybiera to co mu bardziej odpowiada. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#534 |
Zakorzenienie
|
Ja na swoje więcej kasy, ale też tyle lat co najmniej, co więcej nie wiem, czy dałabym radę, bo w tym samym czasie musiałabym płacić wynajem. Wynajmowałam rok w tej samej dzielnicy, żeby zobaczyć jak się mieszka, mieszkanie 20 m mniejsze od naszego w wielkiej płycie, my mieszkamy w developerce, ale dość cichej i kameralnej, z jednej strony okna sąsiadów jakieś 30 m od nas, z drugiej około 150m wychodzą na piękny teren zielony, na którym nic nie można zbudować, bo rosną tam chronione rośliny. Koszty życia tam - 1500 wynajem, 450 czynsz + liczniki 350zł =2300, teraz mam 2700 raty i opłat razem, a komfort nieporównywalny. Dodam jeszcze, że biorąc pod uwagę lokalizację, metraż i inne warunki za wynajem takiego mieszkania w moim mieście to wcale nie było dużo.
#535 |
Pani Pech
|
To kwestia wychowania. Przyjechala do nas jego matka to wszystko na tacy mu podawala a on na kompie.. A do mnie pretensje ze to nie sprzatniete tamto..
Teraz mieszkam z rodzicami i nawet moj mlodszy brat (17 lat) potrafi nam sushi zrobic , posiedziec z mala ![]() Sushi robione w domu jest przepyszne, i duzo tansze. 50 platow alg to 20 zl + ryz 6-10 zl/kg i dodatki typu ocet do ryzu itp to jakies grosze ![]() A wychodzi z tego duzo porcji. Oszczednosc to ok 70% kosztów. |
![]() ![]() |
![]() |
#536 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mój mąż zje wszystko i to bez marudzenia (ewentualnie czymś doprawia na talerzu), ale on jest z domu, gdzie się nie przelewalo i bardzo szanuje jedzenie. Częściej to ja mam jakieś "fanaberie", bo albo problemy z zoladkiem, albo dieta...ale mieszkamy już kilka lat razem więc spokojnie się dogadujemy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#537 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#538 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#539 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- W temacie sushi to na pewno robione samemu jest o wiele tańsze. Jak ktoś nie ma czasu/chęci/umiejętności to polecam z Auchan, nie jest mega tanie porównując do normalnego jedzenia, ale na pewno tańsze niż w restauracji. Tego z Lidla ja nie polecam. Jest jeszcze w Chacie Polskiej i Piotrze i Pawle (trochę droższe niż te w Auchan), ale ich nie próbowałam.
![]() ![]() |
![]() |
#540 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:17.