|
|
#2341 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 :)
Cytat:
Jest to o tyle lepsze rozwiązanie, że poza badaniem na miejscu dostaniesz soczewki do wypróbowania - nauczą Cię zakładać, zdejmować, ponosisz chwilę, żeby się przekonać, czy Ci wygodnie i czy dobrze dobrane - taka wizyty trochę trwa, ale warto Cytat:
Heh, mój by się ucieszył, gdybym w koronkach chodziła ![]() Ale ja ich szczerze nie cierpię - to znaczy bardzo mi się podobają, ale nie mogę nosić, bo drapią... i w ogóle miękkich staników nie lubię - muszę mieć sztywniejszą miseczkę - ot, takie moje schizo ![]() Za to kupiłam sobie taki sztywniejszy z Allesa - w biało-różowa kratkę - małżowi się podoba ![]() A i rozmiar widzę mamy podobny Z tym, ze ja z G startuję, ale w poprzedniej ciąży, a raczej przy karmieniu max do I mi skoczyło, czyli Alles jeszcze się łapie ![]() Trzymam kciuki za wizytę Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jak się dzisiaj czujesz? Cytat:
Widzisz, wszystko się ułożyło po Twojej myśli ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Omijam szerokim łukiem ![]() Po prostu jest mi niedobrze, brzuch mnie boli i jestem non stop senna - to raczej nie nastraja... Ale gin mówił, że "można, jak najbardziej można, tylko bez szaleństw" ![]() Dziecko mi się... no właśnie... rozchorowało? Niby kaszle, ale tylko czasami, niby trochę kataru, ale nic strasznego, temp. tak 37,5. Pediatra widziała, nic nie wymyśliła, poza tym, że czekamy. Młody marudny do kwadratu i senny, ale jak nie śpi to broi na całego, a apetyt ma za dwóch. Zostałam z nim dzisiaj w domu, ale w sumie nie wiem czy coś się dzieje czy puścić go jutro do żłoba
|
||||||||
|
|
|
#2342 |
|
Zakorzenienie
|
Vea, to nie jest tak, ze jak bierzesz dupka to ci zatrzyma ciążę obciążona genetycznie. To tak nie działa. Dupek tylko moze trochę wspomóc, rozluznia mięśnie macicy, wpiera przy niedomodze. To nie jest tak, ze podtrzymuje chora ciążę.
|
|
|
|
#2343 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mam jeszcze jedno pytanie - dla mamuś ze śląska - gdzie robicie badania prenatalne i czy są darmowe czy odpłatne ?
|
||||
|
|
|
#2344 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Mój TZ czasem wyjeżdza na kilka dnia. Jednak kilka dni to nie kilka mc. Choć przyznam,że każdy taki wyjazd generuje spore zamieszanie( zaprowadzanie/odprowadzanie Małego do przedszkola chociażby), bo wiadomo,że jak jesteśmy praktycznie na co dzień razem to jakoś inaczej się to wszystko ustalaCytat:
w sensie nie z lekarzem, tylko ze zgodą ![]() Dzisiaj się czuje fatalistycznie. Już jak otworzyłam oko wiedziałam, że ten dzień będzie ciężki. Mdli mnie na potęgę i słabo jakoś. Najgorsze,że jutro kolęda, a w sb moje małe spotkanie urodzinowe. Nic totalnie nie zrobiłam(tort do upieczenia i jakieś jedzenie na weekend). Jestem w ciemnym lesie. Jak o tym myślę to nie chce mi się jeszcze bardziej Normalnie nawet nie mam sił włosów wysuszyc...
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
||
|
|
|
#2345 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chodzi o to, że podtrzymuje ciąże, która z jakichś powodów mogłaby się nie utrzymać - albo ze względu na dziecia, albo organizm kobiety. Mogłaby nie oznacza, że by się nie utrzymała - duphaston w pewien sposób zmniejszenia ryzyko. Ale jak każdy lek ma swoje skutki uboczne i niestety na mnie działał baaardzo niekorzystnie - fatalnie się po nim czułam. Żeby było jasne, nie uważam, że podtrzymywanie jest złe - ja po prostu wybrałam inne rozwiązanie - jeśli z jakichś powodów miałaby znowu stracić ciążę, to wolałabym na początku. I tyle ![]() ---------- Dopisano o 11:12 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
Nie susz, zdrowsze będziesz miała ![]() A nie może Ci ktoś pomóc w przygotowaniach? W sumie cięzarowki powinny być automatycznie zwalniane ze wszelkich prac domowych
|
||
|
|
|
#2346 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie będziesz z tym sama
|
|
#2347 |
|
Zakorzenienie
|
Vea, z jednej strony rozumiem. Z drugiej u mnie w klinice chyba każda kobieta dostaje dupka tak bezdyskusyjnie. Nawet bym gliste zjadła jakby miało pomoc
|
|
|
|
#2348 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robię w Knurowie. Jeśli mają być bezpłatne to musisz mieć skierowanie od lekarza, a podstawą do skierowania jest np. wada genetyczna w rodzinie, wada w poprzedniej ciąży. Trzeba to jednak udokumentować. Poronienie nie wchodzi niestety w to, bo pytałam. No i niestety nie załapałam się i będę płacić 250zł.
Edytowane przez Jess922 Czas edycji: 2015-01-14 o 11:23 |
|
|
|
#2349 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Właśnie nie bardzo może,bo rodzina przyjezdna (300km) i tak słabo mi prosić żeby jechali z jakimiś kotletami . Rozważam co zrobić, aby było smacznie i żebym nie padła przy tych garach. Może po prostu wrzucę kurczaka do pieca ![]() Jednak Twoja teoria o zwolnieniu z wszelkich prac domowych baaaardzo mi się podoba.
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#2350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama jestem profilaktycznie na luteinie i czuję się lepiej z myślą, że robię coś więcej, żeby dzieciątko miało się dobrze.
|
|
#2351 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja w Tychach - AD Clinic - odpłatnie. W poprzedniej ciazy robiłam w Rudzie Śląskiej
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#2352 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() I znowu to kwestia pewnej filozofii i podejścia. Ja ( i tu podkreślam, że to tylko i wyłącznie moje zdanie i decyzja) nie chciałam leków, po których się źle czułam, czysto profilaktycznie. Powiedziałam sobie co ma być, to będzie i nie zdecydowałam się na wspomaganie na tak wczesnym etapie. Leki, żadne w sumie nie są obojętne organizmowi, dupek czy luteina to hormony, a ja nie widzę sensu mieszania mi w hormonach, skoro nie mam z nimi problemu Po prostu nie lubię brania czegoś "z automatu", "na wszelki wypadek", itp ![]() I dotyczy to tak samo dupka, jak witaminy C czy antybiotyków ![]() BTW. witamin dla ciężarnych w poprzedniej ciąży też nie brałam (poza kwasem foliowym), bo w badaniach żadnych niedoborów nie miałam, za to dzięki brakowi mdłości mogłam sobie pozwolić na bardzo różnorodną dietę. Ale jak napisałam, jest to moje prywatne podejście, podyktowane trochę smutnymi doświadczeniami minionego czasu, a trochę chyba tym, że wychowywałam się pod jednym dachem z lekarze i generalnie do leków i leczenia mam specyficzne podejście ![]() Cytat:
![]() Kurak z pieca fajna rzecz ![]() Cytat:
![]() Ważne, że Ty się z tym dobrze czujesz - szczęśliwa i spokojna mama, to szczęśliwe i spokojne dziecko Edytowane przez vea7 Czas edycji: 2015-01-14 o 11:36 |
|||
|
|
|
#2353 |
|
Zakorzenienie
|
Vea, racja. Każdy ma prawo robić jak sam uważa. Jakoś sie głębiej nie zastanawiałam nad tym. Kazali brać to biorę.
|
|
|
|
#2354 |
|
Zadomowienie
|
najprosciej miecho do piekarnika
karkówka b. prosta a zawsze smaczna ziemniory tez z piekarnika i tez jestem za sałatka. Torta jak nie chcesz kupowac bo drogie to to to ja awaryjnie ronbiłam na urodziny tz gotowaca( piekarnik mi sie zrabał i spalił wszystko) kupiłam gotowe biszkopty- czekoladowego do tego krem dr oetkre konfitura z czarnej porzeczki bita smietana ozdobne rózyczki i powiem ci ze machnełam takiego torta ze nikt sie nie kapnoł
|
|
|
|
#2355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I żeby było jasne, jak dobrze znosisz i się dobrze czujesz, to bierz na zdrowie I oby się okazało, że zupełnie niepotrzebnie |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2356 |
|
Zadomowienie
|
vea mam podobne podejscie do twojego
w sumie nic nie biore tylko kwas foliowy. na co dzien tez nic nie łykałam bo wychodze z załozenia ze to sztuczne i tak sie nie przyswaja( raptem 5%) wiec szkoda produkowac drogi mocz![]() Co do duupka to mam przepisany profilaktycznie i lezy recepta nie zrealizowana. nie wiem czy jak by sie cos działo to bym wzieła czy nie. jednak po # mam pewien "uraz " wiec mozliwe ze bym sie skusiła. obym nie musiała. Co do przytulanek to jak jest wszystko ok to czemu nie.
|
|
|
|
#2357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I w sumie masz rację - gotowe biszkopty, konfitura jakaś, można by mrożone owoce np. leśne dać, krem albo bita śmietana i voila Aga, ja wyszłam z założenia, że suplementuję to, czego nie dostarczę w diecie, a kwasy foliowego w odpowiedniej ilości choćbym się skichała nie dam rady Chociaż teraz się mocno zastanawiam, bo pewne problemy z przyswajaniem jakiegokolwiek jedzenia mam :/
Edytowane przez vea7 Czas edycji: 2015-01-14 o 11:50 |
|
|
|
|
#2358 |
|
Zadomowienie
|
to sie nazywa krem do tortów i ciast. ja miałam czekoadowy i z reszty to jeszcze andruty posmarowałam i były mega
ogolnie nie lubie takich proszków , smietan , ciast w proszku itd no ale byłam bez wyjscia i ten nawet mnie miło zaskoczył bo smakował jak robiony normalnie bez zadnego posmaku
|
|
|
|
#2359 |
|
Zakorzenienie
|
Witam się
![]() ale żeście naszkrobały jak się czujecie ?? ja srednio w sumie dzis jakos malo mdłosci bogu dziekii pogoda całkiem fajna ![]() zastanawia mnie czy nie biore za duzo kwasu foliowego.. biore sam kwas 800mg na dzien plus wit dla ciezarnych one maja tez w sobie folio ale 400mg i sie zastanawiam cvzy nie brac tylko tych dla ciezarnych? jak myslicie? moja szwagierka ta co ma blizniaki wlasnie te tabletki dla ciezarnych tylko brala cala ciaze i bylo OK lekarz (chodzi do tego co ja) jej powiedzial ze te tabl są dobre niespodziewajka- super gratuluje tez zamierzamy sie wyprowadzic ale po porodzie na spokojnie za jesien/ zime na domek najlepiej albo 3-4 pokoje na parterze ![]() springstime juhu gratuluje kurde co za szczescie no i wyzwanie podwojne
|
|
#2360 |
|
Zakorzenienie
|
A czemu bierzesz kwas i witaminy ?
|
#2361 |
|
Zadomowienie
|
troche duzo tego kwasu. zapytaj gina ale na moje oko same te wit. z kwasem ci starcza 1200mg to sporo
|
|
|
|
#2362 |
|
Zakorzenienie
|
pro Tablette
Βeta-Carotin (Provitamin A) 2 mg Thiamin 1,2 mg Riboflavin 1,5 mg Vitamin B6 1,9 mg Vitamin B12 3,5 µg Vitamin C 110 mg Vitamin D 5 µg Vitamin E 12 mg α-TE Biotin 60 µg Folsäure 400 µg Niacin 15 mg NE Pantothensäure 6 mg Eisen 15 mg Jod 150 µg Selen 30 µg Zink 7 mg to sklad tych tabletek no biore je bo sa polecane zreszta lekarz mowil ze moge ale nie musze kupic dodatkowo dla ciezarnych witaminy
|
#2363 |
|
Zakorzenienie
|
No nie wiem, ale jak lekarz kazał mi brać witaminy to kazał odstawić sam kwas...
|
#2364 |
|
Zadomowienie
|
no i tu masz wszystko wiec dodatk. kwas ci nie potrzebny. co za duzo to tez nie zdrowo
|
|
|
|
#2365 |
|
Zakorzenienie
|
Mi tez gin powiedział, ze mam sobie kupic zestaw witamin (femibion natal 1) ale od razu odstawić kwas.
|
#2366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeny ja bym tylko spała i jadła
|
|
#2367 |
|
Zakorzenienie
|
Ja biore Folio Forte ( kwas foliowy - 800 ug, Jod 150 ug, Vitamin B 12- 10ug )
Od 13 tyg.zmieniam na Fiolio- kwas foliowy 400 ug, reszta bez zmian ![]() Lekarka powiedziala, ze mam juz zadnych innych witamin nie brac |
|
|
|
#2368 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2369 |
|
Okrutna, podła i zła
|
|
|
|
|
#2370 |
|
Zakorzenienie
|
Mimo ze dupek jest przepisywany najczęściej na wyrost, to nie mam odwagi sie sprzeciwić lekarzowi, dlatego podziwiam jak ktoś ma odwagę. Moze ma rację.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:23.

Normalnie nawet nie mam sił włosów wysuszyc...