|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2521 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć, a nie macie kogo zapytać cz. 28
Wybieram się do ginekologa po kolejną receptę na tabletki, jednak zaczęłam już plamić. Czy mogę bez problemu mu powiedzieć że wolałabym sie dzisiaj nie badać ze względu na krwawienie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2522 |
mOLDerator
|
Jeśli po kolejną to powinien Ci przepisać bez problemu bez badania. No, chyba że dawno się nie badałaś to może się przyczepić, ale to powiedz mu o plamieniu i wtedy zbada Cię następnym razem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2523 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba, że miałaś umówioną jakąś wizytę specjalną bo koniecznie musisz zrobić np usg dopochwowe. Ale tak to spoko.
![]() |
#2524 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2525 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#2526 |
Raczkowanie
|
dziewczyny, zamawiała moze któraś z was na allegro dywan shaggy? interesuje mnie jak wygląda w real kolor cappucino( wiadomo że fotki na aukcjach często kłamia )
|
![]() ![]() |
![]() |
#2527 |
Zakorzenienie
|
Z Jacka był poczciwy chłopina.
Z Reksa była poczciwa psina. Dlaczego zgodnie z zasadami języka polskiego w drugim zdaniu jest "była"? Jak wytłumaczyć tą różnicę komuś, kto nie zna języka polskiego? Co jest podmiotem? Chłopina i psina są rzeczownikami rodzaju męskiego, a orzeczenia są całkiem różne.
![]() |
#2528 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym psina to rzeczownik w rodzaju żeńskim, więc była jest poprawne. Chłopina jest męski. Edytowane przez JossStone Czas edycji: 2015-01-26 o 15:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2529 | |
Ante Pante
|
Cytat:
uroki j. polskiego ![]() ![]()
chill Edytowane przez cud nie kobieta Czas edycji: 2015-01-26 o 15:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2530 |
Zakorzenienie
|
Ten chłop, ten chłopina - wg mnie tak to jest, stąd różnica.
Ok, znalazłam w słowniku. Chłopina to rzecz. męski , psina to żeński. Edytowane przez JossStone Czas edycji: 2015-01-26 o 15:47 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2532 |
Zakorzenienie
|
Ile ważne jest skierowanie na prześwietlenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2533 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2534 |
szeryfcio
|
[1=019cbfde5cc6e455fa19b01 1903180c9b735c7f6;4993446 3]Są komisy i komisy.
Nie wiem gdzie mieszkacie, oblatałam chyba wszystkie komisy w moim mieście, stoją tam głównie auta z Niemiec. Patrzyłam głównie kombi. Trzeba być bardzo naiwnym żeby uwierzyć że passat z 99roku ma 200 tyś przebiegu a czasem nawe i dużo mniej. Babcia nim jeździła do kościoła? To są auta które pracują a nie stoją. Książki serwisowe się podrabia. Zreszta wystarczy podjechać bliżej niemiec ile tam jest zakładów naprawiających liczniki. Nie mówię, że wcale nie trafiają się samochody niezmienianym licznikiem, ale to rzadkość. Nigdy nie widziałam komisowego auta z przebiegiem w który mogłabym uwierzyć.[/QUOTE] W Warszawie. Mamy auto z Włoch, mieliśmy i z Niemiec... Tak, znamy te historie z babciami i sami je przytaczamy innym ![]() Tylko powtarzam, mój chłop akurat się na tym zna. Mamy też swoich ludzi w komisie, w serwisie (ale zabrzmiało, haha ![]() Nie wszystkie auta w komisie są oszukane, przekręcane itd..., ale trzeba się na tym znać. |
![]() ![]() |
![]() |
#2535 |
Raczkowanie
|
Chciałabym podszkolić mój angielski ale nie wiem jak się za to zabrać. Na studiach miałam angielski tylko na pierwszym roku i od tamtej pory tak systematycznie się go nie uczyłam. Oczywiście oglądam seriale, filmy po angielsku - w internecie ciągle mamy z nim styczność ale czuje, że troszkę się "cofam". W dyskusji brakuje mi słów, ciężko czasem coś sklecić, ogólnie nie czuje się już tak pewnie.
Jakie sposoby/ strony/ cokolwiek znacie, żeby ten język dalej szlifować i nie poprzestać na tym, co jest?
![]() |
#2536 |
Zakorzenienie
|
Rozmawiaj w tym języku, chatroulette/skype albo ze znajomymi. Wtedy będziesz musiała go używać, a co za tym idzie, będziesz go szkolić. Filmy mam rozumieć ze słuchu oglądasz, a nie z napisami?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2537 |
Raczkowanie
|
ze słuchu, owszem. Z rozumieniem nie mam problemu, gorzej z mówieniem własnie.
![]() |
#2538 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#2539 |
Zadomowienie
|
Nie wiem ostatnio co się dzieje z moją skórą na twarzy i ciele. Niedawno zmieniłam pielęgnację twarzy i przerzuciłam się na apteczny krem z Flos leku. Z tydzień później zaczęłam używać wody różanej do twarzy. Po tym moja cera (naczynkowa) coraz częściej zaczęła piec i szczypać oraz wyskakiwały na niej czerwone placki, także od razu po aplikacji. Odstawiłam ok. 2 tygodnie temu, choć szkoda mi było, bo nie licząc tych reakcji skórnych, woda idealnie nawilżała i ujednolicała cerę.
Zauważyłam równocześnie że wspomniany krem z Flos leku mocno mi wysusza skórę, więc kupiłam kolejno: krem z babydream, tonik antybakteryjny z Ziaji, krem Nivea (ten zwykły, niebiesko- biały). Po każdym kosmetyku moja skóra reagowała tak samo jak po wodzie różanej, no może troszkę mniej tragicznie. Pierwsze dwa kosmetyki zawierają awokado i rumianek oraz lukrecje. Po tym przypomniałam sobie, że moja cera zawsze reagowała taką reakcją jak po wodzie różanej na naturalne składniki kosmetyczne. Stąd pomyślałam że to zaczerwienienie itp. Więc odstawiłam to wszystko. Wzięłam się za krem z Nivea- bez naturalnych roślin i innych tego typu, ale za wydawał się za ciężki. Myślałam więc że będzie zapychał, a okazało się że znowu były po aplikacji czerwone placki. Nawet mnie nie zapchał, z czego bardzo się zdziwiłam bo moja cera ma też tendencje do zapychania. Więc w tej chwili zostałam z samym Flos lekiem (muszę go mieć bo chroni przed zimnem i ma wysoki SPF) i jestem w kropce bo cerę mam coraz bardziej wysuszoną. Dodatkowo zaobserwowałam z 1 msc temu na całej skórze podczas mycia (nawet też zdarzało się przed mydleniem, a tylko po zamoczeniu się w samej wodzie) i po nim czerwone, swędząco- piekące plamy. Przerzuciłam się więc na mydło ziołowe i jest dużo lepiej, ale też podczas mycia najczęściej coś tam mnie lekko zaswędzi, jednak bez plam. Także często całe ciało mnie swędzi, ot tak po prostu. Chociaż to akurat przypuszczam że na tle nerwowym, bo mam ostatnio sporo stresu. I moje pytanie- czy któraś z was przypuszcza co się dzieje? Chciałabym głównie na twarzy wreszcie coś odpowiedniego dobrać, ale znowu mogę nie trafić, nie znając przyczyny jej reakcji na kosmetyki. Dodam jeszcze, że przez długi czas używałam przed kremem z Flos leku, krem z Iwostinu Rosacin i był bardzo bardzo dobry. Z wielkim żalem z niego zrezygnowałam, bo w zimę najprawdopodobniej nie chronił przez mrozem i wiatrem, a na lato z SPF 15 był wydaje mi się że za słaby. Bardzo prosiłabym o chociaż jakieś pomysły ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2540 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
żeby taki filtr się nie zatkał, trzeba go co jakiś czas "przepalić" - aby to zrobić trzeba przez dłuższą chwilę jechać na wysokich obrotach, co w mieście jest praktycznie niewykonalne. dlatego w mieście filtr się zatyka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2541 | |||
szeryfcio
|
Cytat:
Cytat:
Kwota spłacana w ratach ma wynosić tyle co ta płacona w gotówce. Bywają też takie gdzie jest jakaś jednorazowa opłata manipulacyjna lub ubezpieczenie, ale ubezpieczenie nie jest obowiązkowe, trzeba o tym wiedzieć i nie dać sobie go wcisnąć. No w każdym razie raty 0 % bez dodatkowych opłat sa możliwe. Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2542 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2543 |
szeryfcio
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2544 |
Rozeznanie
|
A jest tak, że np. Raty 0% są liczone tylko, dla 6 rat, a cały kredyt rozłożony jest na więcej i wtedy trzeba spłacić w 6, żeby było prawdziwe 0%? Pan w sklepie tak tłumaczył.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2545 |
szeryfcio
|
To zależy od sklepu. W jednym dają 0% na 6 rat, w innym na 10 ( a więcej rat jest oprocentowane). A są też takie gdzie na całość jest 0%. Zależy od oferty promocyjnej w danym sklepie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2546 |
Konto usunięte
|
Nie gojące się zajady - od jakiegoś tygodnia mam zajady w obu kącikach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2547 |
Zakorzenienie
|
Czy istnieją na rynku dżemy owocowe bez syropu glukozowo-fruktozowego i nie niskosłodzone?
#2548 | |
szeryfcio
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2549 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2550 | |
now or never
|
Cytat:
do mycia buzi polecam jeśli floslek Ci pomaga, to zakup całą serię możliwe, że woda różana wchodzi w reakcję z kremem i coś nei współgrało. czasem do mycia buzi używam mydła Jeleń, ale takego w kostce jako krem mam to woda termalna też pomaga i łagodzi podrażnienia no i peeling tylko enzymatyczny ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:34.