Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1 - Strona 164 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-01-26, 21:30   #4891
Patiko82
Raczkowanie

Dot.: Mamusie LIPCOWE 2015 cz.1

Cytat:
Napisane przez Aviskowa Pokaż wiadomość
Napisz proszę, jakiej wielkości jest gondola x-landera.
Wlasnie zmierzylam swoją i ma 75 cm dlugosci wewnatrz ale trzeba liczyc troche luzu dla dzieciaczka jeszcze, ja synka w 6 m-cu musialam przesadzic na wersje spacerowa ale prawie lezał, wiec nie bylo tak źle.
Patiko82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 21:36   #4892
MarudexuS
Zakorzenienie

GG do MarudexuS

Cytat:
Napisane przez niezalogowana Pokaż wiadomość
znasz ten link, a nie sprawdziłaś swojej oliwki

http://www.srokao.pl/2014/03/jesli-p...-w-ciazy.html#

tutaj również ostrzegają przed olejem sojowym:
http://canpolbabies.com/pl/porady/po...others/15/2599
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-...pecjalnym.html

nie brzmi to za dobrze, ja bym się bała tego stosować
Hmm dziwne, w analizie specyfików na rozstępy ta oliwka ma wszystko na zielono, łącznie z tym olejem sojowym ... nieścisłość jakaś ..
Stary 2015-01-26, 21:38   #4893
Patiko82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Sikorka0204 Pokaż wiadomość
Dziewczyny które robią usg 4d idziecie na zwykłe usg tylko 4d czy jakieś specjalne?
Bo ja znalazłam 2 rodzaje, oczywiście cena też różna i się zastanawiam:
*Drugi trymestr + USG "genetyczne" płodu - 3D/4D HDlive™
z oceną ryzyka wystąpienia wad genetycznych
(FMF, Sonomedica rekomendacja PTU, PTG)
*Drugi trymestr do 24. tygodnia - 3D/4D HDlive™
Ja idę na połówkowe czyli to drugie genetyczne i tam gdzie byłam za pierwszym razem, a w tej pracowni ramach tego badania jest tez ujecie 3d i 4d,lekarz bardzo dobry, jeden z najlepszych w tym fachu
Stary 2015-01-26, 21:43   #4894
niezalogowana
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MarudexuS Pokaż wiadomość
Hmm dziwne, w analizie specyfików na rozstępy ta oliwka ma wszystko na zielono, łącznie z tym olejem sojowym ... nieścisłość jakaś ..
No faktycznie są na zielono. Szkoda, że nawet tak sprawdzone i rzetelne źródła jak ten blog musimy jeszcze same zweryfikować A sama z niego często korzystam...

Dziewczyny, zaczął mi się jakiś wilczy apetyt non stop coś podjadam i dalej mam ochotę na więcej... pomocy!

Będę Mamą
niezalogowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 21:44   #4895
Patiko82
Raczkowanie

Cytat:
No faktycznie są na zielono. Szkoda, że nawet tak sprawdzone i rzetelne źródła jak ten blog musimy jeszcze same zweryfikować A sama z niego często korzystam...

Dziewczyny, zaczął mi się jakiś wilczy apetyt non stop coś podjadam i dalej mam ochotę na więcej... pomocy!
Mam tak samo
Stary 2015-01-26, 21:50   #4896
Aviskowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Patiko82 Pokaż wiadomość
Wlasnie zmierzylam swoją i ma 75 cm dlugosci wewnatrz ale trzeba liczyc troche luzu dla dzieciaczka jeszcze, ja synka w 6 m-cu musialam przesadzic na wersje spacerowa ale prawie lezał, wiec nie bylo tak źle.
Dzięki za informację.

http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png
Aviskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 23:14   #4897
niezalogowana
Rozeznanie

Dziewczyny zastanawiam się właśnie nad zakupem rogala do spania i karmienia- wiele z Was tutaj go zachwalało, dlatego chcę go wypróbować

Powiedzcie mi proszę jaka jest różnica pomiędzy rogalami tego typu:
http://allegro.pl/poduszka-dla-kobie...996933401.html
http://allegro.pl/poduszka-poduszka-...993924127.html
http://allegro.pl/wielofunkcyjna-pod...023331929.html

a tymi:
http://allegro.pl/poduszka-rogal-koj...007328621.html
http://allegro.pl/thermobaby-rogal-p...012082039.html

Czy różnica jest tylko w cenie? Czy jakość tej droższej jest nieporównywalnie wyższa i warto zainwestować prawie 2x więcej?
Mi osobiście wydaje się, że nie będę go za długo używać- do spania w ciąży i na początku do karmienia, więc chyba ten "zwykły i tańszy" mi wystarczy, ale może się mylę?

p.s. mam nadzieję, że nikt mnie tu nie posądzi o reklamę, ale podałam linki od różnych sprzedających, żeby nie było

Będę Mamą
Stary 2015-01-26, 23:51   #4898
kindo7
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez natetitka Pokaż wiadomość

Kindo7, coTy mówisz o cybamonie.... mój przysmak ciążowy to makaron/ryż/kasza z masłem, cukem i CYNAMONEM.... jestem zdruzgotana... koniec z tym
Z cynamonem to napisalam, to przed czym mnie tu przestrzezono... Nie wiem czy tak jest faktycznie, ale i tak powiedziala moja ginekolog i wg tradycyjnego zastosowania tak jest... Ja na wszelki wypadek unikam.

A co do rogala, to w pierwszej ciazy zakupilam i po trzech nocach ladowal na podlodze... W moim przypadku lepiej sprawdzala sie zwykla poduszka - duzo mniejsza i jakos wygodniejsza...
kindo7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-26, 23:53   #4899
Kropkaa
Rozeznanie

Ja uniknęłam rozstępów podczas ciąży,używałam oliwki babydream z rossmana nie przytyłam dużo także skóra się dostosowała.Ale wydaje mi sie że to jest kwestia genów bo moja mama urodziła 5 dzieci w tym ja jestem jedną z trojaczków i nie miała ani jednego)także kwestia osoby.

Jednak to co było u mnie podczas laktacji i nawału to masakra.Normalnie czułam się jakbym miała operację plastyczną z miseczką S i skóra nie dała rady(wcale się nie dziwię).

Przed pierwszą ciążą piłam kawę,jednak potem nie dałam rady bo mi śmierdziała i tak potem karmienie także też nie, i teraz w drugiej ciąży nie piję kawy.Czasem tylko wypiję sobie łyczek od męża ale to wszystko.

Kindo7 Witamy i Gratulacje Moja siostra bliźniaczka ma męża z Peru

Zapuszczam paznokcie dzień:2

Edytowane przez Kropkaa
Czas edycji: 2015-01-26 o 23:54
Kropkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 00:42   #4900
tyszka_
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Truskawka31 Pokaż wiadomość
Kochane, czy chodzicie w trakcie ciąży na zabiegi kosmetyczne? Przed ciążą byłam stałą bywalczynią salonów urody, a teraz zupełnie sobie je odpuściłam...
Ja tylko henne na brwi robie. Mysle nad depilacja woskiem, bo jak mi brzuch urosnie nie wiem jak dosiegne w niektore rejony haha

Cytat:
Napisane przez PalinKa_88 Pokaż wiadomość
Witam się w 17 tyg :-D
U mnie ledwo 0,5kg na plusie (po wizytach w szpitalach było na minusie 1 kg), ale ja do najdrobniejszych nie należę :sly:

Ja mam jedną jedyną książkę "ciężarówką przez 9 miesięcy". Super się czyta, napisana bez zadęcia, z humorem.
Wszystkie inne książki i poradniki mnie odpychają, ale może nie trafiłam na odpowiedni ;-)
Tez mam ta książę. Jest świetna! Jestem już kolo 30 tygodnia autorki i co się biorę za czytanie chichram się na pół domu

Ja mam na wadze +6kg. Raczej to wina tych czekolad które pożarłam. Wbrew zapowiedziom wszystkich dookoła nie wymiotowałam ani razu i waga się nie zmniejszyła

Mam pytanie do tych dziewczyn, które już mają ludzika lub czują ruchy.
Czy takie bulgotanie w podbrzuszu właściwie porównywalne do jakich przemieszczających się gazów może to być to?
Od kilku dni mam tak prawie codziennie i sama nie wiem czy to już ludzik czy nie
Stary 2015-01-27, 08:14   #4901
ja_dalia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Sikorka0204 Pokaż wiadomość

Ja albo ciuszki kupuje albo gerberki (zawsze się przydadzą )

ja narazie w promocji mokre chusteczki kupuje

Cytat:
Napisane przez elinka21 Pokaż wiadomość
A prosze mi powiedziec pijecie kawe? Ja nie pije ale przed ciaza tez zadko pilam, chociaz tak mnie glowa boli ze moze by pomogla?
Cytat:
ja na początku nie piłam, teraz w czwartym miesiącu znów mnie wzięło i piję codziennie ale zdecydowanie słabsze niż kiedyś i z dużą ilością mleka

GDA, powiedz mi czy faktycznie tak jest, że jeśli w pierwszej ciąży była cesarka to w drugiej też obowiązkowo? bo takie opinie słyszałam, a nie wiem ile mają wspólnego z prawdą

Polecam "W oczekiwaniu na dziecko" - dobrze napisana i wiele wyjaśnia
Przymierzam się również do następnej książki tej autorki "Pierwszy rok życia dziecka", ale najpierw muszę skończyć tą
Używki na allegro schodzą po 10-15zł a naprawdę warto, bo to skarbnica wiedzy.

Dziewczyny, wiecie co dziś zauważyłam? Jeden czerwony rozstęp na piersi Smaruję się 2 razy dziennie, masuję itp. a to nic nie daje Używacie jakichś sprawdzonych specyfików? Pytanie kieruję szczególnie do doświadczonych mam, co pomogło Wam zapobiec rozstępom w poprzedniej ciąży?
co do kawy to od dawna zaczełam pić 1 dziennie a lekarka jest zdani, żeby w ciąży nie zmieniac nawykółw (no chyba że tych niewskazanych )

cc nie jest obowiązkowa pod warunkiem że mineło 2 lata od poprzedniej... wtedy możesz zdecydowac co wolisz.... a jak mniej czasu to musi byc cc bo nie ma pewnosci czy wszystko się zagoiło - takie mam opinie od paru lekarzy i kolezanek

co do ksiazek - w 1 ciazy nie czytalam nic, a teraz mam literature typu : "jak mowic zeby dzieci nas słuchały .... "-genialna ksiazka , a tż stara sie ogarnąć "dziecko z bliska" A. Stein

a co do rozstepow- jest to niestety sprawa genetyczna... mozna miec, nie trzeba.... ja sie nie smarowałam i 8 mcy ani jednej kreseczki.... jak sie zaczał listopad (urodziłam 30) to nagle jakby mi ktoś kosiarką przejechał.... teraz juz sie uwidoczniaja i swędzą więc smarowidła codziennie (choc i tak swedzi dalej :/ )

Cytat:
Dziewczyny zastanawiam się właśnie nad zakupem rogala do spania i karmienia- wiele z Was tutaj go zachwalało, dlatego chcę go wypróbować

Powiedzcie mi proszę jaka jest różnica pomiędzy rogalami tego typu:
http://allegro.pl/poduszka-dla-kobie...996933401.html
http://allegro.pl/poduszka-poduszka-...993924127.html
http://allegro.pl/wielofunkcyjna-pod...023331929.html

a tymi:
http://allegro.pl/poduszka-rogal-koj...007328621.html
http://allegro.pl/thermobaby-rogal-p...012082039.html

Czy różnica jest tylko w cenie? Czy jakość tej droższej jest nieporównywalnie wyższa i warto zainwestować prawie 2x więcej?
Mi osobiście wydaje się, że nie będę go za długo używać- do spania w ciąży i na początku do karmienia, więc chyba ten "zwykły i tańszy" mi wystarczy, ale może się mylę?

p.s. mam nadzieję, że nikt mnie tu nie posądzi o reklamę, ale podałam linki od różnych sprzedających, żeby nie było

różnica jest w wypełnieniu... te tansze mają strasznie śmieciowy granulat - płyty styropianowe porozwalane na kawałki, który szybko sie deformuje przez co poducha po jakims czasie nie bedzie juz jak poducha ze zdjęcia te droższe maja wysokiej jakosci wypełnienie wiec nie powinny sie odkształcac co sprawi że teoretycznie powinna wygladac tak samo i sluzyc dlugo ...
temat mi znany bo kupowałam pufy sako do siedzenia na balkon i o tych granulatach ile sie naczytałam to szoook ale sprawdz jeszze w necie

witam

ja od wczoraj zaczelam 17 tc... z kg narazie +1, no ale zobaczymy za 1,5 tyg na wizycie bo wagi w domu nie mam, ale chyba sie zaopatrze

---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

a tytuł - tez jestem za najprostszym

Daniel Fasolek w drodze

ja_dalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 08:54   #4902
gda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ja_dalia Pokaż wiadomość
ja narazie w promocji mokre chusteczki kupuje

co do kawy to od dawna zaczełam pić 1 dziennie a lekarka jest zdani, żeby w ciąży nie zmieniac nawykółw (no chyba że tych niewskazanych )

cc nie jest obowiązkowa pod warunkiem że mineło 2 lata od poprzedniej... wtedy możesz zdecydowac co wolisz.... a jak mniej czasu to musi byc cc bo nie ma pewnosci czy wszystko się zagoiło - takie mam opinie od paru lekarzy i kolezanek

co do ksiazek - w 1 ciazy nie czytalam nic, a teraz mam literature typu : "jak mowic zeby dzieci nas słuchały .... "-genialna ksiazka , a tż stara sie ogarnąć "dziecko z bliska" A. Stein

a co do rozstepow- jest to niestety sprawa genetyczna... mozna miec, nie trzeba.... ja sie nie smarowałam i 8 mcy ani jednej kreseczki.... jak sie zaczał listopad (urodziłam 30) to nagle jakby mi ktoś kosiarką przejechał.... teraz juz sie uwidoczniaja i swędzą więc smarowidła codziennie (choc i tak swedzi dalej :/ )

różnica jest w wypełnieniu... te tansze mają strasznie śmieciowy granulat - płyty styropianowe porozwalane na kawałki, który szybko sie deformuje przez co poducha po jakims czasie nie bedzie juz jak poducha ze zdjęcia te droższe maja wysokiej jakosci wypełnienie wiec nie powinny sie odkształcac co sprawi że teoretycznie powinna wygladac tak samo i sluzyc dlugo ...
temat mi znany bo kupowałam pufy sako do siedzenia na balkon i o tych granulatach ile sie naczytałam to szoook ale sprawdz jeszze w necie

witam

ja od wczoraj zaczelam 17 tc... z kg narazie +1, no ale zobaczymy za 1,5 tyg na wizycie bo wagi w domu nie mam, ale chyba sie zaopatrze

---------- Dopisano o 08:14 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ----------

a tytuł - tez jestem za najprostszym
Jest taka grupa na facebooku "naturalnie po cesarce" i tam dziewczyny nawet 14-18 miesięcy po cesarce rodzą naturalnie Oczywiście podczas porodu mają kontrolowaną bliznę, czy nic się nie rozchodzi.
gda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 09:09   #4903
jesuismagnifique
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Patiko82 Pokaż wiadomość
W sumie taka nienajgorsza długość, mutsy ma 73cm albo 74...ale to odczuwalne jest w mutsy jakoś bardziej - mój syn w maju (4mce) już nie czuł się dobrze, jak miał 6mcy to też poszedł do spacerowej wersji mutsy na płasko - miałam dodatkową wkładkę dla małych dzieci do spacerowej wersji.

Za to gondola jedo fyn ma 80cm, to samo w moim joolz'ie więc fajnie

---------- Dopisano o 09:04 ---------- Poprzedni post napisano o 09:03 ----------

Cytat:
Napisane przez kindo7 Pokaż wiadomość
Z cynamonem to napisalam, to przed czym mnie tu przestrzezono... Nie wiem czy tak jest faktycznie, ale i tak powiedziala moja ginekolog i wg tradycyjnego zastosowania tak jest... Ja na wszelki wypadek unikam.

A co do rogala, to w pierwszej ciazy zakupilam i po trzech nocach ladowal na podlodze... W moim przypadku lepiej sprawdzala sie zwykla poduszka - duzo mniejsza i jakos wygodniejsza...
też to samo słyszałam o cynamonie, aczkolwiek wiadomo - jednemu coś poszkodzi innemu nie...ale lepiej sobie odmówić

---------- Dopisano o 09:09 ---------- Poprzedni post napisano o 09:04 ----------

Cytat:
Napisane przez gda Pokaż wiadomość
Jest taka grupa na facebooku "naturalnie po cesarce" i tam dziewczyny nawet 14-18 miesięcy po cesarce rodzą naturalnie Oczywiście podczas porodu mają kontrolowaną bliznę, czy nic się nie rozchodzi.
fajnie że świat idzie do przodu, kiedyś wciskano banialuki że trzeba CC po CC.
Aczkolwiek tak jak mówiłaś musi być jakiś odstęp ze względu na bliznę. Np babka która chodzi do gina u mnie - ma 5tą ciążę i 4 cesarki za sobą i teraz kolejna...ale jak zrozumiałam z tego jak gadała z kimś to ona co roku chyba jakoś, nie wnikałam nie lubię tematów operacyjnych bardzo - unikam jak mogę

Co do kawy - nie lubię, nie lubiłam i myślę że nie polubię więc u mnie problem z głowy, to samo z czarną herbatą, też bardzo nie lubię.
U mnie woda, herbata owocowa i herbata czerwona wiodą prym.
jesuismagnifique jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 10:20   #4904
gkatarzynka
Zadomowienie

Nasz tutek ma gondolę długą na 76cm bodajże - to jest długość materacyka... ale najważniejsze dla mnie było to, żeby wózek miał pompowane koła i był jak najlżejszy, a tutek waży 12kg z gondolą - spacerówka jest jeszcze lżejsza. No i ważna rzecz, to ja nie lubię skrętnych kół przednich i szukałam wózka, który mimo zablokowanych kół prowadzi się i skręca lekko i swobodnie... no i znalazłam. Jakoś tak muszę powiedzieć, że parę wózków sprawdziłam pracując jako niania w czasie studiów i potem mi się to przydało, bo wiedziałam czego potrzebuję a czego chcę unikać.

Jutro mam wizytę - dziś przyszedł sms, że mam do odbioru wyniki testu PAPPA, ale chyba odbiorę dopiero jutro przed wizytą, bo nie będę dziś jechać przez całe miasto. Miałam iść dziś na morfologię, i oddać mocz do badania, ale zapomniałam więc się zbiorę jutro z rana.

Co do poduch, rogali i kojców - to ja też miałam te same wątpliwości i w końcu kupiłam ten droższy znanej firmy, bo stwierdziłam, że jeśli ma spełnić swoją funkcję, to nie może być po miesiącu sflaczały...dziś powinien być kurier więc jutro będę mogła się podzielić wrażeniami z pierwszej wspólnej nocy

aaaa.. i co do rozstępów i środków na nie, to bio oil rzeczywiście ma kipeski skład i szczerze mówiąc nie widziałam, żeby mi jakoś pomagał - wprawdzie ja się nim smarowałam jak już skończyłam karmić, żeby pozbyć się istniejących rozstępów, ale afekt był zerowy. Smarowałam też mustelą i tu były już lepsze efekty, ale ja to chyba jestem skazana na rozstępy - teraz się smaruję regularnie, zeby skóra nie swędziała i może uda mi się uniknąć pękającej skóry, bo koleżanka tak miała i wolę już mieć te moje prążki niż normalnie krwawe rany, bo skóra nie daje rady.
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 10:22   #4905
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość
o jaaa... nawet nie wiedziałąm, że są jakieś rodzaje tego usg..
mój gin pewnie oferuje takie zwykłe....

a jaka jest różnica w cenie?
Ja też nie wiedziałam tańsze 250 droższe 300zł czy jakoś tak
Jeszcze się zastanawiam czy iść znajoma odradzała mówi, że większą część badania i tak robią w 2D.
Cytat:
No to widzę, że nie tylko ja bym cały czas jadła...
Cytat:
Napisane przez kindo7 Pokaż wiadomość
U mnie to samo
Cytat:
Napisane przez Kropkaa Pokaż wiadomość
Ja uniknęłam rozstępów podczas ciąży,używałam oliwki babydream z rossmana nie przytyłam dużo także skóra się dostosowała.
Ja właśnie się smaruje oliwką tyle, że u mnie ani mama ani siostra nie miały problemów z rozstępami
W pogotowiu czeka palmers ale jakoś wolę oliwkę
Cytat:
Napisane przez tyszka_ Pokaż wiadomość
Mam pytanie do tych dziewczyn, które już mają ludzika lub czują ruchy.
Czy takie bulgotanie w podbrzuszu właściwie porównywalne do jakich przemieszczających się gazów może to być to?
Od kilku dni mam tak prawie codziennie i sama nie wiem czy to już ludzik czy nie
Ja w 16 tygodniu raz czy dwa czułam takie delikatne łaskotanie ale do tej pory nie wiem czy to bobas był a później już w 18 od razu kopniaki
Bulgotanie słyszałam często ale obstawiałam, że to wzdęcia choć kto wie
Stary 2015-01-27, 11:03   #4906
aga00100
Raczkowanie

Powiedzcie mi z tymi podauchami to się juz spi?gdzie się to podkłada?bo poki brzuch jest maly to jakie ona ma spełniać zadanie?pytam bo jak we wszystkim w temacie ciazy jestem zielona
Ja zbieram się od paru dni do kupienia leginsow ciązowych i moze jakichs dzinsow.Poki siedze w domu w dresach mi wygodnie ale jednak jak przychodzi do wyjscia to tylko jedne leginsy są wygodne.

Co do wozka to dalej nie mam faworyta.To co widzialam na zywo to najlepiej mi się te z tako z ekoskora podobaja,ale poczytalam opinie i wozki zaczynaja skrzypiec po czasie.nie wiem to chyba nie jest normalne?
Jeszcze z jednej polskiej firmy w rozsadnej cenie na zywo są fajne i mega wybor kolorow i wzorow bo sklep producenta ale po opiniach jestem przerazona,pisalo ze plesn się robiła w materacykach!!! a nie przemokly i w domu byly.
aga00100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 11:07   #4907
natetitka
Zadomowienie

Sikorka to prawda, że większość badania była w 2d. Tak naprawdę przełączył nam na kilka chwil, badanie w ogóle poszło u nas błyskawicznie, wizyta krótsza niż normalna u mojej ginki. Ale wszystko było ok, więc i nie musiał się długo przypatrywać i upewniać. Zdjęcia z mojego 3d w ogóle dla mnie nie robiły szału, jakieś były wyjątkowo ciemne, mały kontrast. Słyszałam, że widok 2d dla lekarza jest lepszy. 3d to już dla nas laików gratka. Śmieszne do 3d było bo te fale powodowały, że widok na żywo to takie rozmazane dziecko było, nie wiedziałam, że tak będzie to wyglądało i dziwiło mnie to, że takie nie ma okrągłej główki tylko takie pofalowane brzegi :p

FB

_________________________ ___

moje nowe uzależnienie surówka
natetitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 11:10   #4908
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gkatarzynka Pokaż wiadomość
Nasz tutek ma gondolę długą na 76cm bodajże - to jest długość materacyka... ale najważniejsze dla mnie było to, żeby wózek miał pompowane koła i był jak najlżejszy, a tutek waży 12kg z gondolą - spacerówka jest jeszcze lżejsza. No i ważna rzecz, to ja nie lubię skrętnych kół przednich i szukałam wózka, który mimo zablokowanych kół prowadzi się i skręca lekko i swobodnie... no i znalazłam. Jakoś tak muszę powiedzieć, że parę wózków sprawdziłam pracując jako niania w czasie studiów i potem mi się to przydało, bo wiedziałam czego potrzebuję a czego chcę unikać.

Jutro mam wizytę - dziś przyszedł sms, że mam do odbioru wyniki testu PAPPA, ale chyba odbiorę dopiero jutro przed wizytą, bo nie będę dziś jechać przez całe miasto. Miałam iść dziś na morfologię, i oddać mocz do badania, ale zapomniałam więc się zbiorę jutro z rana.

Co do poduch, rogali i kojców - to ja też miałam te same wątpliwości i w końcu kupiłam ten droższy znanej firmy, bo stwierdziłam, że jeśli ma spełnić swoją funkcję, to nie może być po miesiącu sflaczały...dziś powinien być kurier więc jutro będę mogła się podzielić wrażeniami z pierwszej wspólnej nocy

aaaa.. i co do rozstępów i środków na nie, to bio oil rzeczywiście ma kipeski skład i szczerze mówiąc nie widziałam, żeby mi jakoś pomagał - wprawdzie ja się nim smarowałam jak już skończyłam karmić, żeby pozbyć się istniejących rozstępów, ale afekt był zerowy. Smarowałam też mustelą i tu były już lepsze efekty, ale ja to chyba jestem skazana na rozstępy - teraz się smaruję regularnie, zeby skóra nie swędziała i może uda mi się uniknąć pękającej skóry, bo koleżanka tak miała i wolę już mieć te moje prążki niż normalnie krwawe rany, bo skóra nie daje rady.

a napisz mi proszę Kochana czy ten wózek nadaje sie na nierównosci?
bo u mnie chodniki wołaja o pomstę do nieba, czasami jest też tak, że nie ma chodnika i trzeba isc poboczem.
Nada sie tutek na takie waruki? Ma dobrą amortuzacje?
Stary 2015-01-27, 11:11   #4909
sabincia
Raczkowanie

Co do ruchów, powiedzcie mi , czy to możliwe, że bardziej czuję jak siedzę?
Zawsze wydawało mi się, że jak się leży, ale w moim przypadku jak siedzę przed kompem w pracy to mały jest strasznie aktywny. I już sama nie wiem czy sobie wkręcam , że to On czy jak.
sabincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 11:14   #4910
Aviskowa
Zadomowienie

Dzień Dobry,
nie wyspałam się do późna czytałam "Poradnik dla Zielonych Rodziców" Reni Jusis i Magdy Targosz a rano obudził mnie mój Świniak (pies), który z samego rana miał ochotę na przytulanki i mizianie.
Jeżeli zaś chodzi o książkę, to z całego poradnika zaciekawiły mnie 2 rozdziały, a mianowicie o karmieniu piersią i naturalnych kosmetykach. W opracowaniu znalazł się również rozdział o świadomym wyborze porodu, ale to chyba nie w Polsce. Nie słyszałam, aby w kraju można była możliwość rodzenia w domu z położną. Wypożyczyłam książkę bo myślałam że to poradnik dla przyszłych rodziców, którzy są kompletnymi laikami. Książka okazała się być poradnikiem dla początkujących Eko, Wego.

P.S Czy w kraju mamy w szpitalach jakiegoś doradcę laktacyjnego? Bo również nie słyszałam. Ale ja jestem laikiem.

Stary 2015-01-27, 11:23   #4911
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzień Dobry,
nie wyspałam się do późna czytałam "Poradnik dla Zielonych Rodziców" Reni Jusis i Magdy Targosz a rano obudził mnie mój Świniak (pies), który z samego rana miał ochotę na przytulanki i mizianie.
Jeżeli zaś chodzi o książkę, to z całego poradnika zaciekawiły mnie 2 rozdziały, a mianowicie o karmieniu piersią i naturalnych kosmetykach. W opracowaniu znalazł się również rozdział o świadomym wyborze porodu, ale to chyba nie w Polsce. Nie słyszałam, aby w kraju można była możliwość rodzenia w domu z położną. Wypożyczyłam książkę bo myślałam że to poradnik dla przyszłych rodziców, którzy są kompletnymi laikami. Książka okazała się być poradnikiem dla początkujących Eko, Wego.

P.S Czy w kraju mamy w szpitalach jakiegoś doradcę laktacyjnego? Bo również nie słyszałam. Ale ja jestem laikiem.
Ja kiedyś czekając w kolejce, juz nawet nie pamietam gdzie, rozmawiałąm z pania, która była doradcą laktacyjnym. Miałą swój gabinet, ale miałą na niego dofinansowanie i przyjmowała za free i pracowała w szpitalu.
wiec pewnie gdzieniegdzie są
Stary 2015-01-27, 11:30   #4912
Sikorka0204
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez natetitka Pokaż wiadomość
Sikorka to prawda, że większość badania była w 2d. Tak naprawdę przełączył nam na kilka chwil, badanie w ogóle poszło u nas błyskawicznie, wizyta krótsza niż normalna u mojej ginki. Ale wszystko było ok, więc i nie musiał się długo przypatrywać i upewniać. Zdjęcia z mojego 3d w ogóle dla mnie nie robiły szału, jakieś były wyjątkowo ciemne, mały kontrast. Słyszałam, że widok 2d dla lekarza jest lepszy. 3d to już dla nas laików gratka. Śmieszne do 3d było bo te fale powodowały, że widok na żywo to takie rozmazane dziecko było, nie wiedziałam, że tak będzie to wyglądało i dziwiło mnie to, że takie nie ma okrągłej główki tylko takie pofalowane brzegi :p
No właśnie dlatego nie wiem czy jest sens płacić 300zł...
Tym bardziej, że ja w dalszym ciągu chodzę do dwóch lekarzy i u obu będę miała połówkowe...chyba niema sensu iść na 3 po zdjęcie czy filmik (chociaż kusi)
Cytat:
Napisane przez sabincia Pokaż wiadomość
Co do ruchów, powiedzcie mi , czy to możliwe, że bardziej czuję jak siedzę?
Zawsze wydawało mi się, że jak się leży, ale w moim przypadku jak siedzę przed kompem w pracy to mały jest strasznie aktywny. I już sama nie wiem czy sobie wkręcam , że to On czy jak.
Myślę, że możliwe ja czasem czuje siedząc ale najwięcej czuje leżąc na plecach
Cytat:
Z tego co wiem w części szpitali masz doradcę
Stary 2015-01-27, 11:31   #4913
Strobiluska
Zadomowienie

hej

powiedzcie mi proszę, bo jestem kompletnym laikiem i do tej pory wózek dziecięcy kojarzył mi się z dzieciństwem i lalką mieszkam na 3 piętrze i czeka mnie wnoszenie gondoli (stelaż będę zostawiać w wózkowni), więc chciałabym, żeby była w miarę lekka. Oglądałam na żywo kilka wózków w sklepie i taki wpadł mi w oko. Na necie, jak to na necie, opinie są podzielone, ale nie znalazłam żadnego wózka, który miałby tylko pozytywne opinie prośba więc do bardziej doświadczonych - co sądzicie o wózku Tako Laret?
link przykładowy z allegro (nie jest to kryptoreklama, podałam pierwszą lepszą aukcję). Będę wdzięczna za sugestie, ponieważ zupełnie nie wiem, na co powinnam zwrócić uwagę (oprócz pompowanych kół i wagi )
http://allegro.pl/3w1-wozki-tako-woz...000447118.html

i z tego miejsca bardzo chciałam podziękować za doradzenie mi kurczaka w miodzie na "imprezę" - 1.5 roczne dziecko wpałaszowało całą pałeczkę!!

I proszę Cię Aniele Stróżu mój, nie mrugaj, bo wtedy sypie mi się życie...
Strobiluska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 11:38   #4914
elinka21
Zakorzenienie

Co do wozkow mi najbardziej spodobal sie xlander i jedo fyn, jedo ma wieksza gondole wiec chyba bardziej na tak jestem co do tego wozka

Co serce pokochało, rozum nigdy nie wymaże ...
25.03.14
elinka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 11:39   #4915
gkatarzynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aga00100 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi z tymi podauchami to się juz spi?gdzie się to podkłada?bo poki brzuch jest maly to jakie ona ma spełniać zadanie?pytam bo jak we wszystkim w temacie ciazy jestem zielona
Ja zbieram się od paru dni do kupienia leginsow ciązowych i moze jakichs dzinsow.Poki siedze w domu w dresach mi wygodnie ale jednak jak przychodzi do wyjscia to tylko jedne leginsy są wygodne.

Co do wozka to dalej nie mam faworyta.To co widzialam na zywo to najlepiej mi się te z tako z ekoskora podobaja,ale poczytalam opinie i wozki zaczynaja skrzypiec po czasie.nie wiem to chyba nie jest normalne?
Jeszcze z jednej polskiej firmy w rozsadnej cenie na zywo są fajne i mega wybor kolorow i wzorow bo sklep producenta ale po opiniach jestem przerazona,pisalo ze plesn się robiła w materacykach!!! a nie przemokly i w domu byly.
Mi już teraz jest niewygodnie jak śpię więc wkładam zwykłą poduszkę między kolana... więc zakupiłam rogala i mam nadzieję, że będzie lepiej.
Co do wózków to warto się przejść po sklepach i posprawdzać - posłuchać opinii sprzedawców, ale i odwiedzić znajomych z dziećmi i wybrać się z nimi na spacer właśnie z wózkiem i wtedy można się na własnej skórze przekonać co mi się podoba a co mi nie pasuje w wózku i tego szukać. I nie zawsze to, co się nam podoba jest wygodne dla mnie, a już napewno trzeba patrzeć na wygodę dziecka
Cytat:
Napisane przez agunineczka Pokaż wiadomość
a napisz mi proszę Kochana czy ten wózek nadaje sie na nierównosci?
bo u mnie chodniki wołaja o pomstę do nieba, czasami jest też tak, że nie ma chodnika i trzeba isc poboczem.
Nada sie tutek na takie waruki? Ma dobrą amortuzacje?
Jak dla mnie (a w Lublinie chodniki też kiepskie) amortyzacja świetna. Poza tym jeździlismy też sporo do rodziców, którzy mieszkają na podkarpaciu a tam brak chodników i polne dróżki i też doskonale dawał radę. A w związku z tym, że tutek jest dość lekki, to i jak zdjęliśmy gondolę i włożyliśmy spacerówkę to bardzo długo go używaliśmy - nawet w naszym lesie lubelskim - gdzie zupełnie nierówno w liściach, między korzeniami i Młoda bardzo lubiła te spacery leśne.
Cytat:
Dzień Dobry,

Zależy gdzie mieszkasz, ale doradca laktacyjny to dobra sprawa, szczególnie jak sie chce karmić piersią, a nie bardzo wychodzi.
A co do porodu domowego, to jest taka możliwość - trzeba mieć położną i ciążę bezproblemową. Ale nie wiem dokładnie jak to wygląda załatwianie wszystkiego. Moja koleżanka rodziła tak swoich trzech synów - w domu z położną i mężem (on akurat jest lekarzem)
gkatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 11:45   #4916
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
Dzień Dobry,

W Łodzi w szpitalu Rydygiera jest wspaniała poradnia laktacyjna. Prowadzi ja Katarzyna Gontarek. Jest cudowna. Bardzo mi pomogła.
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-01-27, 11:46   #4917
Aviskowa
Zadomowienie

Cytat:
Zależy gdzie mieszkasz, ale doradca laktacyjny to dobra sprawa, szczególnie jak sie chce karmić piersią, a nie bardzo wychodzi.
A co do porodu domowego, to jest taka możliwość - trzeba mieć położną i ciążę bezproblemową. Ale nie wiem dokładnie jak to wygląda załatwianie wszystkiego. Moja koleżanka rodziła tak swoich trzech synów - w domu z położną i mężem (on akurat jest lekarzem)
Fakt, doradca laktacyjny może bardzo pomóc, szczególnie w pierwszych tygodniach. Muszę się dowiedzieć czy w szpitalu w którym mam zamiar rodzić jest doradca.

O możliwości porodu w domu nie słyszałam, ale ja bym się chyba nie zdecydowała.

Jak czytałam o tych zagadnieniach w podręczniku to myślałam, że to fikcja literacka.

Stary 2015-01-27, 11:46   #4918
niezalogowana
Rozeznanie

Cytat:
Mi już teraz jest niewygodnie jak śpię więc wkładam zwykłą poduszkę między kolana... więc zakupiłam rogala i mam nadzieję, że będzie lepiej.
Co do wózków to warto się przejść po sklepach i posprawdzać - posłuchać opinii sprzedawców, ale i odwiedzić znajomych z dziećmi i wybrać się z nimi na spacer właśnie z wózkiem i wtedy można się na własnej skórze przekonać co mi się podoba a co mi nie pasuje w wózku i tego szukać. I nie zawsze to, co się nam podoba jest wygodne dla mnie, a już napewno trzeba patrzeć na wygodę dziecka
jakiego kupiłaś? masz już go, zadowolona jesteś?

Cytat:
Napisane przez Strobiluska Pokaż wiadomość
hej powiedzcie mi proszę, bo jestem kompletnym laikiem i do tej pory wózek dziecięcy kojarzył mi się z dzieciństwem i lalką mieszkam na 3 piętrze i czeka mnie wnoszenie gondoli (stelaż będę zostawiać w wózkowni), więc chciałabym, żeby była w miarę lekka. Oglądałam na żywo kilka wózków w sklepie i taki wpadł mi w oko. Na necie, jak to na necie, opinie są podzielone, ale nie znalazłam żadnego wózka, który miałby tylko pozytywne opinie prośba więc do bardziej doświadczonych - co sądzicie o wózku Tako Laret?
link przykładowy z allegro (nie jest to kryptoreklama, podałam pierwszą lepszą aukcję). Będę wdzięczna za sugestie, ponieważ zupełnie nie wiem, na co powinnam zwrócić uwagę (oprócz pompowanych kół i wagi )
http://allegro.pl/3w1-wozki-tako-woz...000447118.html
Ja właśnie wizualnie bardzo jestem przekonana do wózków Tako, ale nie wiem jak z ich jakością, wytrzymałością itp. także również proszę bardziej doświadczone o rady

Spodobały mi się wersje Baby Heaven i Alive, czy ktoś się może wypowiedzieć?

http://allegro.pl/wozek-tako-baby-he...994437717.html
http://allegro.pl/3w1-wozek-wielofun...000447073.html

Będę Mamą
Stary 2015-01-27, 12:03   #4919
agunineczka
Zakorzenienie

Cytat:

Jak dla mnie (a w Lublinie chodniki też kiepskie) amortyzacja świetna. Poza tym jeździlismy też sporo do rodziców, którzy mieszkają na podkarpaciu a tam brak chodników i polne dróżki i też doskonale dawał radę. A w związku z tym, że tutek jest dość lekki, to i jak zdjęliśmy gondolę i włożyliśmy spacerówkę to bardzo długo go używaliśmy - nawet w naszym lesie lubelskim - gdzie zupełnie nierówno w liściach, między korzeniami i Młoda bardzo lubiła te spacery leśne.

kurcze wizualnie wpadł mi w oko, Twoja opinia też jest na tak, ale wrzuciałam sobie w google i już tak fajnie o tym wózku nie piszą...
często powtarza sie opinia, że spacerówka jest do bani bo dziecko sie, zsuwa? prawda to?
chyba musiałabym sobie go na żywo zobaczyć
Stary 2015-01-27, 12:03   #4920
Strobiluska
Zadomowienie

Cytat:
jakiego kupiłaś? masz już go, zadowolona jesteś?

Ja właśnie wizualnie bardzo jestem przekonana do wózków Tako, ale nie wiem jak z ich jakością, wytrzymałością itp. także również proszę bardziej doświadczone o rady

Spodobały mi się wersje Baby Heaven i Alive, czy ktoś się może wypowiedzieć?

http://allegro.pl/wozek-tako-baby-he...994437717.html
http://allegro.pl/3w1-wozek-wielofun...000447073.html
Alive to był mój faworyt od samego początku, niestety nie ma rączki przy gondoli, więc u mnie odpada, ponieważ noszenie gondoli "pod pachą" z 3 piętra odpada.....
Baby Heaven na żywo nie widziałam, bo akurat nie było tego modelu w sklepie

I proszę Cię Aniele Stróżu mój, nie mrugaj, bo wtedy sypie mi się życie...
Strobiluska jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości