|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1891 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI
Tasia dzięki za posunięcie pomysłu o ciastolinie. Fajnie sie nia bawimy i na razie nie miał planu jej jeść.
Cytat:
bardzo lubi znaczki z marka za raczke pójdzie tylko jeśli idziemy w kierunku obranym przez niego.Cytat:
---------- Dopisano o 12:36 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ---------- Inwersja Leos to dopiero ma zwyczaj jak zasypia to skubie mi pieprzyk na ustach. To chyba podobnie jak z tym Miłosza szczypaniem.
|
|
#1892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdrowka dla M! A na krztusiec ja szczepilas? Kurcze coraz wiecej sie o nim slyszy |
|
|
|
|
#1893 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
|
|
|
#1894 |
|
Zakorzenienie
|
hej Wam
tesknilam za Wami ![]() u nas wszystko ok, Julka ostatnio bardzo rozbudowala swoją mowę i ciągle cos za nami powtarza. Mowi juz: ta(tak), nie, daj, mas(masz), mama, tata, baba, dziadzia, ciocia, jaa(jacek), lala, juja(julia), to to (kto to), pic(pić), am (jeść), pii(piłka), mii(miś), alo (halo), usiu usiu(na huśtawkę), opa opa (na konika bujanego), buu(but), aik(arik-pies sąsiada), bamam( banan)
|
#1895 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 13:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:01 ---------- U mnie np śmietnik na pampy stoi na komodzie :p
|
|
#1896 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2015-01-27 o 13:09 |
|
|
|
|
#1897 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
bardzo dużo mówi
|
|
#1898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja mam jakas starsza wersje, ale jest idealna. dopiero artur to ogarnia, bo potrzeba nie tylko dwóch rąk ale i siły i jeszcze nadusić w jednym miejscu ( wszystko na raz!) zeby sie odblokowalo. te inne zaczepy i rzepy co bywaja w sklepach jako zabezpieczenia to juz niejedno dziecko ma obcykane! a tego czasem maz nie moze mi skumac
|
|
|
|
|
#1899 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Heja. Byliśmy na sankach, słoneczko świeci, lekki mrozik, idealna pogoda na saneczkowanie
![]() Przed wyjściem, Filip się wywrócił (w sumie nie wiem dokładnie jak bo byłam w kuchni a on z kuzynką w pokoju) i rozwalił nos, obdarł go, krew się puściła i teraz ma lekko napuchnięty i czerwony. Cytat:
Cytat:
, nie myje też podłóg, żeby się nie poślizgnął, prania też nie wieszam bo wieszam albo na balkonie lub strychu, chyba, że np. skarpetki, to mi pomaga, bo w łazience)A tak to gotuje, sprzątam, prasuje przy nim. U nas bardzo sprawdza się krzesełko do karmienia, dużo rzeczy zrobię jak tam jest. Ale jak jest babcia, to już mniej zrobię. Mąż jak jest z nim sam na sam to już w ogóle nic nie zrobi Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||||
|
|
|
#1900 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() wlasnie sie tego uczę ![]() Cytat:
ale to chyba sciema...bo ona tam jeszcze soli kostki rosolowe Cytat:
![]() za to jak jestesmy na spacerze nie chce chodzic w ogole na nogach tylko wspina sie po nas, chce na ręce i wymusza strasznie placzem
|
|
#1901 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dla Julci duzooo mowi
|
|
#1902 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
znam dzieci co do 2 lat nie mowily nic oprocz mama i tata a potem jak wystrzelily z mowa ze im sie buzia nie zamyka ![]() ![]() Cytat:
|
|
#1904 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja to jestem leń patentowany, wole polezec dluzej a w domu syf i nieugotowane i nigdy nic nie zrobie przed praca a chodze na 11... ![]() za to jestem nocnym markiem i potrafie nie raz do 1/2 w nocy sprzatac prac i gotowac Cytat:
![]() a tak w ogole az dziwne ze Ci nie wyczszkowalo ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:30 ---------- Dzieki dziewczyny wlasnie ostatnio tak się rozkręciła ---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
ale ja łącze to wszystko z zabawą. Jak sie kąpie to ona stoi przy wannie i chlapie wodą. Jak gotuje to ją wsadzam w krzeselko i jej wszystko pokazuje jak obieram ziemniaki jak cos kroje.Jak wieszam pranie to Julia mi podaje ciuchy z miski i tez jej daje scierke zeby scierala podloge albo stół. Jak zamiatam miotła to daje jej małą szczotkę zeby tez zamiatała ![]() Ogolnie to przy niej malo co zrobie ale przynajmniej jest zabawa
|
|
#1905 |
|
Zakorzenienie
|
misia - ja jestem z tych co 4 uwazaja za noc, wola isc na spacer niz posprzatac i ugotować, akawe pijam zawsze zimną
ale w sumie i tak nei narzekam, bo robie co lubie
|
|
|
|
#1906 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale lubię też mieć z rana wszystko zrobione, tzn. ugotowany obiad, pomyte naczynia, jak zaśnie to myje podłoge. I tyle. Jak śpi chcę mieć czas dla siebie. A jak się obudzi to obiad i zabawa do wieczora (chociaż lubię sobie znaleźć wtedy coś do roboty, np. prasuje).
|
|
|
|
|
#1907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a spaceruje jak wracamy ze złobka.
|
|
#1908 | ||
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
ja o 4 nie wstawałam nawet jak szłam na 6h do pracy... wstałabym o 4h tylko z perspektywą wylotu na tropikalna wyspe,a nie dlatego, że muszę podłogi umyć. ---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:10 ---------- Cytat:
|
|
|
#1909 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to zaznaczam, że Ola jest dzieckiem, które cały czas non stop jest przy mnie i nigdy nie bawi się sama, co jakiś czas jest ryk i muszę wtedy rzucić wszystko i zrobić to, co ona chce. Jak ja gotuję w kuchni, to ona wyciąga gary z szafki i mi podaje, zabiera, wyciąga łyżeczki, otwiera lodówkę, to jej tłumaczę, że ma tego nie robić, itp rozmazuje żarcie po podłodze. Fakt, że sprzatania po tym więcej niż czegokolwiek, ale czemu ty Miłosza nie wpuszczasz do kuchni, bo nie rozumiem? Jak myję włosy to Ola mi stoi też między nogami dosłownie i próbuje wejść do prysznica, chlapie wodą, itp. Jak wieszam pranie, to ona zrzuca... Wrzucam coś do śmietnika, to ona wyciąga albo przynajmniej próbuje. Więc wszystko trwa, ale zrobione jest, bo jak bym miała nic nie zrobić, to nie wiem, kto by zrobił i kiedy? Jak jem i ona też chce, to jej daję coś, co lubi, a co trwa, np surową marchewkę do gryzienia, bawi się łyżeczką, pije mi z kubka, ciągnie mnie, to jej tłumaczę, że mama też musi zjeść itp. Wiadomo, że co jakiś czas jest ryk, że trzeba zmieniać często czynność, żeby nie było za nudno, np pokroję 2 cebule po czym ściągnę 2 sztuki prania i tak w kółko, ale dać się da. A co do zabezpieczenia na szafkę z chemią, to wybacz, ale u nas też już wszystkie zabezpieczenia rozpracowane, ale na szafce z chemią w łazience musi być, więc mamy taką podobną, jak Monia wrzucała, tylko zamontowaną od środka szafki, że muszę ją otwierać ekierką, ale zamknięta jest ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:25 ---------- Poprzedni post napisano o 14:23 ---------- Laski od jakiś 3 godzin mam brzuch jak na skurczu przez większość czasu, ale nie że skurcz i puszcza, tylko długo twardy, na chwilkę przerwa i znowu dłuugo twardy. Nospa nie pomogła. Brzuch mnie boli lekko miesiączkowo, a plecy mocno. I nie wiem, co to. Do ginki nie dzwoniłam, bo mi każe jechać na IP, a tż będzie o 20 i wcześniej wyjść mógłby jedynie, jakbym faktycznie urodziła I nie wiem, czy to jest powód do paniki już, czy nie
|
|
#1910 | |
|
Zakorzenienie
|
Nadrabiam powoli wasze odpowiedzi, ale żeście dużo napisały:P
Ja Tusi po sklepach też nie puszczam odkąd prawie by rozbiła słoiczek jakiś z półki.. po prostu wszystko by brała do ręki. W Smyku tylko ostatnio mi goniła między półkami, ale też masakra, bo chciała większość zabawek i wszystkie już były JEJ ![]() no ale na spacerach jednak ją puszczam, oczywiście nie przy drodze. a i tak z duszą na ramieniu ![]() A w ogóle to dzisiaj 2 lata od testu ciążowego ( tego, na któym dojrzałam 2 kreski ).No i w ogóle to dwa dni temu naucyzłą się mówić kupa, uczyłam jej mówienia kupa jak zrobi i dzisiaj mi powiedziała przy obu kupach,że zrobiła, tak łądnie fajnie co nie zmienia faktu,że nocnika by jeszcze nie ogarnęła![]() Cytat:
Tusia mówi stosunkowo mało słów poprawnie ( tzn. w stosunku do tego, co umie mówić (.Chyba najlepiej idą jej czasowniki- pić, chodź, stój, pisz,daj. Te mówi ładnie i dokładnie. O i kawa mówi ładnie no i kupa heheh![]() a tak to wiele przeinacza, ale najważniejsze,że się komunikuje i ja ją rozumiem. np. papa to nie tylko pożegnanie, ale też czapka (czapa). Kapa to kanapa i kapcie. Koko to odgłos kury, okno, oko i kółko Lali to szalik. itp itd.także ja tak mówię,że Tusia dużo mówi i komunikuje, ale nie oznacza to przecież,że gada wszystko poprawną polszczyzną ![]() nie wspomnę tego,że gada sobie coś tam po swojemu i totalnie nie wiem co to za słowa
|
|
#1911 |
|
Zakorzenienie
|
Wow, Julka dużo mówi
![]() papalinko, Ty już w 34 tc? jak się czujesz?EDIT: Nogi do góry, leżing, obserwuj. Miałam tak wiele razy. Oby to były przepowiadacze. Jak nie przejdzie za jakiś czas to zadzwoń na IP i zapytaj co robić czy przyjeżdżać czy nie. Często właśnie zamiast do gin dzwoniłam na oddział do położnych.
30. 08. 2013 - Julia Edytowane przez ladanseuse14 Czas edycji: 2015-01-27 o 14:31 |
|
|
|
#1912 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Dzis zjadl na.obiad 2 łyżeczki zupy. Potem na rekach stojac przed balkonem pare sztuk udalo mu sie jeszcze zjesc. Nie trafia do mnie argument,ze nie zaglodzi sie,bo on potem wyje z glodu cale.dnie i na prawde jest to mega meczace dla mnie i dla.niego.
|
|
|
#1913 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie minęło 8 stycznia - w pierwszą rocznicę ślubu. (wtedy też misia urodziła Antosia) ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
![]() Nie mówię żeby głodzić ale skoro nie chce zjeść przy stole/krzesełku/na fotelu/pufie etc. to nie. Spróbuj za pół godz. Nie to znów za poł godz. No i przede wszystkim konsekwecja. Wiem, że jest ciężko, bo jak mówiłam sami źle nauczyliśmy Julię i mieliśmy przeprawę zanim się nauczyła tak jak teraz.
|
|
#1914 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasem jedynie nie da mi gotować, ale wtedy często ją daję do krzesełka i daję jej jakieś książki lub zabawki, a jak pora deserowo-przekąskowa to jakiegoś owoca i się zajmuje ![]() co do prania i wieszania prania to ona mi pomaga. odkurzacza jednak znowu zaczęła się bać,ale jak zamiatam to ona też chce, więc chyba jej kupię taki mały zestawik ![]() jak wycieram kurze to ona też wyciera- daję jej ściereczkę i ma radochę ![]() do kąpieli po prostu idzie ze mną do łazienki ![]() jedyne czego przy niej nie mogę-pomalować paznokci hahaha ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
dzięki, poczytam wieczorem ![]() Cytat:
|
|
#1915 |
|
Zakorzenienie
|
Musimy się zgłosić do chirurga do szpitala na konsultacje i na 99% Luls będzie mieć zabieg na przepuklinę pępkową
Ciągle jej wraca, oklejanie pomaga na chwilę..
|
#1916 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Na prawde sa.takie.dni,ze.nic nie.zje do godz 14 czy 16h i trzeba podawac mleko jak niemowlakowi... I to nie jest kwestia konsekwencji,on nie je bo go boli i chyba tylko jakas chora matka by nie probowala nakarmic dziecka roznymi sposobami. Ciul gdyby to.trwalo 2.dni,ale.to sie potrafo ciagnac po 2-3 tygodnie. 2.dni jest.lepiej i od.nowa.sajgon
|
|
|
#1917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1918 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez bojatoja Czas edycji: 2015-01-27 o 14:44 |
|
|
|
|
#1919 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
To.jest kwestia zebow,zabkowania. Jak ma.lepszy dzein i.apetyt,to.zje sniadanie sam . W.biegu,ale.sam Obiad stojac przy stole itd Ale.to.bylo tak dawno,ze.ja juz tego nie pamietam
|
|
|
#1920 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:45 ---------- inwersja a nie myślałaś o żłobku lub KM chociaż na 3 h dziennie? Czy nie masz takiej możliwości (kasa)? Myślałaś o powrocie do pracy czy temat nieaktualny?
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:27.

to dają Wam rękę i idą za nią?Moje dziecko od zawsze nie znosi jak się jej rączki dotyka, np. cześć i pionę tylko mi i Marcinowi daje, ale nie pozwoli się złapać za rękę...więc się zastanawiamy nad tymi szelkami.
jak zasypia to skubie mi pieprzyk na ustach. To chyba podobnie jak z tym Miłosza szczypaniem.

azurki:
bardzo dużo mówi