|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1831 | |
|
dryfuję słowami
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI
Cytat:
A jesli i reke chodzi to poda,piatke przybije,ale.zeby chodzić za reke. Zapomnij. Raz sie to zdarzylo,u tesciow gdzie sa gorzyste tereny i nie czul sie pewny,to zlapal. Ale juz było mniej pagorkow to puscil. No i na schodach zdarza sie ,ze zlapie. A tak jak chce wziac go za reke to albo wyciaga obie i chce na ręce albo wygina sie i wrzeszczy jakbym mu rzez niewiniatek robila.
|
|
|
#1832 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez 83monia Czas edycji: 2015-01-27 o 08:47 |
|
|
|
|
#1833 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1834 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Niestety choróbsko mnie już wzięło... teraz walczę, żeby mnie nie rozłożyło totalnie ![]() Cytat:
A najlepiej czuję się w okolicach 60, ale ja z tych "przedsiębiernych i zasięrzutnych" jestem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Ja mam, w komplecie z depilatorem Brauna dostałam ![]() Cytat:
![]() Teraz nie ma problemu co jest prowadzany za kaptur ![]() Zima mi się za oknem zrobiła taka biaaaała Ale niestety ma szybko stopniec
|
||||||
|
|
|
#1835 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1836 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny do 16 miesiąca dziecko powinno mówić 3-5 slow I w to wlicza się : br brum, amam
|
|
|
#1837 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:12 ---------- Poprzedni post napisano o 09:08 ---------- Cytat:
Mamy tu dzieciaczki, które postanowiły wcześniej powitać świat Lilcia od Dirty już skończyła 1,5 roczku, zaraz dołączy do Niej Alusia od Kropli itd. Czas szybko leci...
|
|
#1838 |
|
Raczkowanie
|
Wywodów o nadwadze jakoś nie mogę czytać, bo sama po ciąży utyłam z 8 kg i za nic nie mogę zrzucić. Mam 170 cm i ważę 69-70 kg. Idealnie wyglądałam przy wadze 62 kg. Mniej to już wieszak, a kobiecie w moim wieku wieszakowatość nie służy. Prawda jest taka, że brakuje mi czasu i konsekwencji. Bo trzeba by zmienić dietę - tzn. zacząć gotować, tak by to miało ręce i nogi i faktycznie przyniosło efekt w postaci spadku wagi. Dwa, trzeba ćwiczyć, minimum ze 3 razy w tygodniu. Brakuje mi doby, żeby wdrożyć to w życie.. pracuje od 8 do 16, wracam z pracy to zajmuję się synem, jak pójdzie spać to sprzątam, zmywam, gotuję dla nas i dla niego, czasem do 22-23h. Zazwyczaj wracając z pracy muszę jeszcze zrobić zakupy by mieć z czego coś ugotować. Nie mam czasu dla siebie, poza jednym, no max dwoma wyjściami na tygodniu na areobik. Osobiście stosowałam jedną dietę i bardzo skuteczną w moim przypadku. Nazywa się Montignac i polega głównie na nie łączeniu węglowodanów z tłuszczami w daniach i wybieraniu produktów o niskim indeksie glikemicznym. Nie ma głodówek, można jeść byleby mądrze. Po 2-3 tygodniach waga zaczyna spadać. Przy dużej nadwadze potem leci dość drastycznie i nie ma efektów jojo. Tylko trzeba mieć czasu trochę by się bawić w gotowanie.
|
|
|
|
#1839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1840 |
|
dryfuję słowami
|
Ja tak tylko z ciekawosci.. czy Wy tez kompletnie.nic nie możecie przy dziecku zrobi?
Ja obiad ugotuje i zjem cokolwiek tylko dzięki temu,ze mam bramke w kuchni. A tak to nic,ciagle z nim muszę siedziec. Nie posprzatam,nie poczytam, pranie wstawie,ale juz nie rozwiesze, mam nawet problem zeby łóżko zascielic dzis robilam to przy nim pół godziny... caly dzien nie raz.chodze w tlustych wlosach,bo umyc sie nie moge..w tamtym tyg budzil sie normalnie to mylam zanim poszlam do.niego,ale.juz teraz znow.sie budzi z rykiem i sie.nie da i serio nieraz to.tak mi sie nudzi... A nerwy to mnie czasem roznosza,bo jak dlugo mozna tak..
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2015-01-27 o 09:36 |
|
|
|
#1841 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i tym co jej położę na stoliczku. Odkurza ze mną, tzn chodzi koło odkurzacza, a czasami pokazuje, gdzie mam jeszcze "przejechać". Zawsze na chwilę daję rurę, żeby sama troszkę odkurzyła
|
|
#1842 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Meczy mnie ten wyścig szczurów od narodzin dziecka. Moje siedzi a twoje moje już chodzi a moje mówi itd Mam kilka takich osób które się wyliczaja kto i co i kiedy ![]() Ja nie mam zamiaru brać w tym udziału :p Cytat:
|
|
|
#1843 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1844 |
|
Zakorzenienie
|
http://www.swps.pl/strefa-rodzica/bl...czy-w-emocjach. Polecam artykuł!
|
|
#1845 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1846 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Ja mam.problem zeby glowe przy nim umyc. Prysznica nigdy w zyciu bym przy nim nie brala.. nie daloby sie. Odkurzacza nie uzywam. Jedynie miotly i mopa,ale tylko jak spi albo jak jest M i wyprowadzi go do drugiego pokoju,bo inaczej sie nie da. Kurzu nawet nie poscieram przy nim. W kuchni zrobie wszystko,bo mam bramke i do kuchni nie wejdzie. Dzieki temu tam ugotuje,sprzatne i zjem.
|
|
|
#1847 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#1848 |
|
Wtajemniczenie
|
|
#1849 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1850 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 10:12 ---------- Poprzedni post napisano o 10:11 ---------- Cytat:
ale...tez jest ogolnie nietykalna jesli chodzi o to zeby ktoś ja pogłaskał czy coś pione i żółwika też zrobi ale teraz chodzi za jedna rączkę i daje bez problemu zobaczymy jak bedzie sama w koncu chodzic czy tez bedzie dawac rączke ![]() a generalnie to zawsze wsadzamy do wózka i jezdzimy po sklepie bo ona bardzo lubi no ale sa momenty ze jej juz za dlugo to na rekach jako niechodzące jeszcze dziecko ![]() ---------- Dopisano o 10:13 ---------- Poprzedni post napisano o 10:12 ---------- luz kochana no nie mow ze wcale bo za raczke chodzi ? tylko sam jeszcze nie tak jak moja Lena jak ja na nią to mówię LENuszek
|
|
#1851 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez mostly_cloudly Czas edycji: 2015-01-27 o 10:20 |
|
|
|
|
#1852 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Inwersja i nie pisz, że to niemożliwe, ble, ble, ble Powodzenia ![]() Masz kochanego synka, uwierz w Niego
|
|
#1853 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Poza tym nie da sie.zebym ja cos robila a on w tym czasie bedzie robil.cos innego ,bo jak zobaczy,ze ja.cos.robie to on musi to miec i koniec. Przerywa swoje zajecie i jest u mnie. Nawet jak usiade na krzesle to sie na.mnie wdrapuje, podłoże sie to wlazi na mnie,nawet jak był zajety fajna zabawa. Teraz mam w pokoju pranie rozwieszone i conajmniej połowa jest juz na podlodze. Juz nawet nie ma.sensu tego zbierac i wieszac w kolko..
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2015-01-27 o 10:24 |
|
|
|
|
#1854 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Każde dziecko ma swoje tempo. Np. Juluś Madzi jeszcze nie chodzi (już niedługo zacznie), ale pewnie za jakiś czas zacznie pisać artykuły do gazetki dziecięcej Odziedziczy talent po mamusi Każde dziecko jest inne. Moja Emi późno zaczęła się przekręcać, bo nie cierpiała leżeć na brzuchu. Zaczęła siadać, też dość późno, ale od razu z pleców, potem zaczęła raczkować i chodzić po roczku Nie zmuszałam jej do niczego, nie ułatwiałam, sama do wszystkiego doszła.
|
|
#1855 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzisiaj mam wolne wiec pewnie zaraz ppjdziemy odkurzac a jak pojdzie spac to bede myc podłoge i myc wlosy i inne rzeczy które ciezko mi przy niej zrobić ale zwieszaniem prania czy sciaganiem nei ma problemu bo m ipodaje pranie albo daje klamerki to mi ladnie podaje je
|
|
#1856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurz ścieraj zwilżoną szmatką, bez detergentów. Gotujesz obiad, daj mu mały garnuszek na podłogę, łyżkę drewnianą, jakiś większy makaron i niech gotuje swoją zupkę
|
|
#1857 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
także wiesz moje dziecko by jadło i jadło i jadło i jadło
|
|
#1858 |
|
Zakorzenienie
|
Inwersja u mnie jest hard core ale staram sobie jakoś z tym radzić.
Z gotowaniem nie mam dużego problemu. W najgorszym wypadku sadzam na blacie daje do reki marchewki, łyżki wszystko co tam jest i cos upichce. Poza tym ja obiad robię max 20minut wiec looz choć bywają dni ryków i wrzaskow. Co do fotelika do karmienia to pomimo ze u nas nie ma problemu to kupilam Mackowi male drewniane krzeselko i je sobie sam przy mal stoliku Ja najczęściej z nim wiec nie mam jak płakać ze nie zjem. Jak IDE pod prysznic to może wyrodna zenie matka ale zabezpieczam co się da i IDE a on zostaje sam w dużym pokoju. Drzwi są uchylone wiec może wejść do mnie ale najczęściej cos t sobie robi w zabawkach. No i prysznic biorę giga ekspresem ale się da. Prania nie wiesz am Podłóg nie myje I malo co sprzatam Zresztą mi się nie chce wole z nim iść na spacer czy na jakieś zajęcia
|
|
#1859 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Jak wejde do wc i zamkne.drzwi,albo.jak on mi zamknie drzwi to potem stoi pod.kiblem ryczy i wali rekami w drzwi. Do drugiego pokoju nie puszczam go samego,zamykam drzwi,bo wlazi na parapet. Milosz ma krzeselko malutkie metalowe,z miekkim siedzeniem,ale zabralismy mu,bo nie siadal na nim tylko.sie wspinal na nie i juz nieraz zostal przez nas uratowany przed upadkiem. Karmienie czesto.tak.wyglada,ze.mus ze.go gonić z jedzeniem. Ostatnio nie ma tego problemu,bo i tak nie chce jesc. Dzis zjadl laskawie pietke i mala kromke.suchego chleba. Wczoraj nawet.tego nie chcial. Na obiad moze z 5 lyzeczek zupy zjadl wczoraj. ---------- Dopisano o 10:36 ---------- Poprzedni post napisano o 10:34 ---------- On sie wdrapuje,ale.nie.je..skac ze po mnie,.wyxiaga sie do wszystkiego,chce mi babrac w talerzu..itp.itd
|
|
|
#1860 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
I w sumie ja mam już wszystko zrobione. Głowe mam wymytą, włosy wyprostowane, make up zrobiony, jestesmy wszyscy ubrani i po sniadaniu. Podłogę mam startą w dużym pokoju i kuchni, bo korytarz ścieram wieczorem. Obiad już jest zropbiony, kwestia doprawienia. Teraz dzieciaki spią, choć młodszy postekuje, bo pewnie już głodny.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:09.

to dają Wam rękę i idą za nią?Moje dziecko od zawsze nie znosi jak się jej rączki dotyka, np. cześć i pionę tylko mi i Marcinowi daje, ale nie pozwoli się złapać za rękę...więc się zastanawiamy nad tymi szelkami.

Najlepiej sie czułam mając 57, a teraz mam 60 i czuje sie kiepsko, ale jestem len smierdzący i nie chce mi sie z tym nic zrobić. Mam słabość do słodyczy inie potrafie sobie odmowić. Brak mi motywacji. Moze na wiosnę chęci przyjdą