|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1921 | |
|
dryfuję słowami
|
Dot.: Mamusie wrześniowo-październikowe 2013! cz. XVI
Cytat:
Zanim mu zab wyjdie to jest ze 2 miesiace sajgon.
|
|
|
#1922 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tam specjalistą nie jestem, życiowo obeznana również jestem średnio ale jak na moje oko powinnaś pomyśleć o sobie, zrobić coś tylko dla siebie, by poczuć się lepiej. Dlaczego? Bo wtedy spojrzysz na wszystkie sytuacje inaczej, znajdziesz rozwiązania i sposoby. Szczęśliwa mama = szczęśliwe dziecko. Nie wiem czy tak jest, po prostu mówię jak to odbieram przez internet czytając Twoje posty.
|
#1923 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() U mnie większośc rzeczy jest robiona jak Żuk pada na drzemkę - mam wtedy 1,5 do 2 godzin względnego spokoju - czasem muszę wejśc do niego i uśpic, ale generalnie gotowanie, mycie głowy czy podłogi wtedy. Szybki prysznic wchodzi w grę, ale jedną ręką muszę łapa dziecko, które ładuje mi się górą do wanny ![]() Kwestię toalety rozwiązał nocnik Stawiam mu na przeciwko wc i jak ja na kibelku, to on sobie na nocniku siedzi... i obserwuje Może mało komfortowe, ale spokój jest Jak się czeszę albo maluję, Młody albo podgląda albo bawi się pralką. Wiesza ze mną.Gotowanie jest trudniejsze, więc skomplikowane rzeczy robię jak śpi, a przy prostszych albo obserwuje albo przy np. kanapkach wyje o kawałek bułki albo chleba i jak dostanie to w locie ciamka ![]() Odkurzam z nim - jeździ na odkurzaczu, czasami z rurą lata, uwielbia bawi się pokrętłem od mocy ![]() Niestety jakakolwiek praca na lapku odpada... A duże sprzątanie robimy raz w tygodniu i wtedy albo na drzemce, albo jedno na spacer z Młodym, a drugie sprząta. Da się? Da się ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Ale tym bardziej podziwiam, że "4 rano to dla mnie noc" ![]() Cytat:
Cytat:
Jak zgłodnieje, to zje.... jak wyje z głodu (o ile z głodu) i dostanie jeśc, to zje - natury nie da się oszukac... Na pewno jest Ci trudniej, bo nie poukładałaś z nim pór posiłków, przyzwyczaiłas, że co chwilę coś trochę dostaje i organizm mu się do regularnych posiłków nie przyzwyczaił. Podejrzewam, że z tego wynika to, że je co chwilę trochę i de facto jest ciągle głodny - bo się nie najada. Ale też metabolizm jest rozregulowany i "najada" się odrobiną zupy, bo przyzwyczailiście, ze za chwilę znowu coś dostanie... takie trochę błędne koło. W sumie problem będzie jak pójdzie w końcu do przedszkola, bo tam raczej nikt za nim lata nie będzie |
||||||
|
|
|
#1924 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Chyba nie jestem jakas.strasznie zaiedbana w kwestii moich potrzeb..no moze.przygnebia mnie to,ze nie moge przy dziecku czytac,a mam ochote często to robic Dzis mam totalnie kiepski dzien,a moze to.kwestia tego,ze Swieta juz dawno minely,wrocilismy do domu,rutyna,cale.dnie we dwoje i dni mijaja coraz wolniej..
Albert Einstein Edytowane przez inwersja Czas edycji: 2015-01-27 o 15:07 |
|
|
|
|
#1925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
vea podpisuję się wszystkimi kończynami pod tym co napisałaś inwersji!
|
|
#1926 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
On ma stale pory posilkow.i nie je co.chwile,.to tylko Twoje domysly,ale.bledne Chyba,ze.u tesciow,ale.im sie.nie da ylumaczyx,ze.dziecko to nie smietnik i nie musza ciagle w.niego ladowac I nie prawda,ze jak bedzie plakal z.glodu to zje. Bedzie plakal ,a nie zje. Nie raz takbylo i pil cale dnie mleko i widzialam,ze po.wypiciu był spokojniejszy,wiec plakalz.glodu.
|
|
|
#1927 |
|
Zakorzenienie
|
Skoro pił mleko, był głodny a nie chciał nic innego to może go dziąsła bolały? Wtedy polecam zupy krem ze zmielonym mięsem - zapychają, wartościowe, nie trzeba gryźć...
|
#1928 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż ty mimo niewyspania wyglądasz kwitnąco ![]() Cytat:
nie wiedziałam,że w szpitalu byłście, jak długo?Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#1929 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to znowu możliwości są dwie, albo to nie te pory, albo nie to jedzenie. Skoro mleko Ci pije bez przeszkód i jest po nim spokojny, to może warto się przyjrzec temu co mu dajesz, może coś mu po prostu nie smakuje, albo ma nie taką konsystencję - co przy ząbkowaniu niestety przerobiliśmy - Jaśko przestał jeśc w kawałkach, a to po zblendowaniu jak odkurzacz. Próbuj, kombinuj i nie mów, że się nie da, bo z takim podejściem rzeczywiście się nie uda ![]() I jeszcze raz, zdrowy organizm się nie zagłodzi - fizjologia i instynkt działają ![]() Co do zrobienia czegoś dla siebie... właśnie chodzi o znalezienie czasu na wyjście z domu, spotkanie się z ludźmi albo korespondencyjny kurs szydełkowania - cokolwiek, co oderwie Cię na chwilę od myślenia o dziecku, tym, że tylko we dwoje i ze nie masz do kogo buzi otworzyc - cokolwiek co sprawi, że poczujesz się przez chwilę dobrze. |
|
|
|
|
#1930 |
|
Zakorzenienie
|
inwersja zrozumiałam tak jak vea
|
#1931 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Jak nie ma zabkowania zje wszystko. A Nie jest to kwestia smaku ani kosystenxji Np, kanapki z maslem i.szynka.nie zje,z samym maslem tez nie, z serem tez nie, a jedynie suchy chleb A innym razem sama wedline Schemat jest taki przy zablowaniu,ze nie ma schematu U tesciow tydzien nie jadl prawie nic i absolutnie wszyatko bylo kombinowane A potem zaczal.jesc wszystko z dnia na.dzien A on mleko pije,bo jest od niego totalnie uzalezniony pije je,bo go uspokaja ten smak Teraz to juz pije.je 2 x w.nocy jak zeby ida ---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Probuje xhodzoc za nim z jedzeniem,czylo np, z obiadem Ale.przecoez nie daje mu obiadu co chwile tylko np, miedzy 14-14:30
|
|
|
#1932 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny no właśnie z Kornem spałam do oporu, wstawaliśmy razem i do 9 mogłam nas wyszkować do żłobka i wyjść z domu i zjeść śniadanie. ale teraz muszę zająć się dwójką dzieci.
Więc aby to było w miarę mozliwe, muszę mieć to zorganizowane, a tym bardziej mieć troche czasu dla siebie. Bo szczerze to na codzień widzę tylko męża, mamę i swoich chłopaków i panie ze żłobka i sklepu. I żeby nie zwariować, to też mam ochotę poczytać, popisać z Wami czy obejrzeć jakiś głupi program. Jak chłopaki budza się o 6 to Korn idzie w krzesełko, Antek do cyca, a ja na fotel. Karmię Antka, podaję Kornikowi jogurt i kanapkę i piję herbatę oraz jem śniadanie. Odbijam Antka, kładę do huśtawki i przeważnie zasypia. w tym czasie myję Korna, zmieniam pieluszkę, myjemy ząbki i go ubieram. Kornik idzie się bawić, a ja sprzatam po śniadaniu. Budzi sie Tosiek, przebieram mu pampka, ubranko i robimy mu z Kornem cacy, buzi itp. Potem Tatuś zabiera Korna do żłobka, ja znów karmie, odbijam i mam czas dla siebie. jeszcze lepiej wygląda kąpiel jak jestem sama w domu
|
#1933 |
|
dryfuję słowami
|
No i powoedzmy sobie szczerze jedzenie to nie tylko kwestia zaglodzenia..no nie musi aie od razu zaglodzix,ale anemii juz moze.dostac
|
|
#1934 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1935 |
|
Zakorzenienie
|
misia ponoć najcięższy jest sam początek, później zaczną się razem bawić itp.
Będzie mamo nie przeszkadzaj, wyjdź, chcemy sami
|
#1936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1937 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Cytat:
a teraz są sajgonki ![]() ![]() ![]() dobra, ejstem głodna i mam głupawke
|
||
|
|
|
#1938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tylko, że jak będzie głodny, to zje. Ja np. robię obiad, Julka już wyczuwa, że zbliża się pora posiłku, nakrywam do pseudo stołu, mówię, że będzie "am", oba już chodzi podekscytowana i gada, że będzie "am am am", wyciągam wcześniej sztućce, sama z nią siadam... I jemy razem, nawet jak wstawała, szła, to jej nie dawałam póki nie siądzie, na spokojnie pokazywałam, sadzałam ją milion razy i dopiero dawałam do buzi... Wiesz, taki rytuał powtarzany miliony razy i dziecko się nauczy Nie raz się wyrywała, krzywiła, robiłą kołka no ale w końcu po jakimś czasie się nauczyłaPo prostu kiedyś pewnego dnia powiedziałam "KONIEC JEDZENIA W LOCIE"
30. 08. 2013 - Julia Edytowane przez ladanseuse14 Czas edycji: 2015-01-27 o 15:39 |
|
|
|
|
#1939 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzisiaj Korn tez w domu, ale praktycznie non stop śpi, bo chory. I na dodatek mu wszystkie trójki wychodzą. Ale on raczej nie marudzi przy zębach.
|
|
#1940 |
|
Zakorzenienie
|
U nas ciągle paaaada śnieg
|
#1941 | ||
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
I tak.jak pisze , ostatnio czesto nie.je mimo,ze jest glodny Cytat:
Palcem po mapie rzecz jasna
|
|
|
#1942 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja Hania jak jej zęby dokuczają potrafi być przez około 2 tygodnie niemal tylko na mleku, po 4-5 butelek dziennie. no i trudno, ciesze się że chociaż to je, nie stresuje siebie i jej jedzeniem. oczywiście podtykam normalnie śniadanie, obiad, owoce, ale pozwala skubać od siebie, z reguły coś tam chociaż poliże, mlekiem zapije i tyle. a jak zęby przestają dokuczać to nadrabia ![]() Inwersja.... niemal w każdym aspekcie narzekasz na swoje życie, ale nic nie robisz żeby coś zmienić. ja jak osiągnęłam swoje max wagowe to nie było opcji żebym czegoś z tym nie zrobiła.Popatrz na Matal ,ona jest idealnym przykładem że móc to chcieć. a Ty ze wszystkim jesteś na nie, tak jakby wcale tak bardzo Ci to nie przeszkadzało... to samo z pracą/siedzeniem w domu. przeszkadza Ci to, męczy Cię to, to czemu tego nie zmienisz? Miłosz do żłobka, Ty do pracy. Proste. Nie odpowiada Ci taka praca jak miałaś? to poszukaj innej, akurat w Łodzi wg mnie pracy jest sporo brakuje CI kwalifikacji? to je zdobądź. Twoje życie jest w Twoich rękach i tylko Ty możesz zmienić to co Ci w nim nie pasuje. Tylko musisz chcieć.
|
|
|
|
|
#1943 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:53 ---------- Za godzinę znów do pracy
|
|
#1945 |
|
Zakorzenienie
|
ciesze się ze w sumie nie mam na co narzekac. chyba nie ma nic gorszego jak zbytnio spinac w różnych aspektach życia.
zgadzam się z tym co Natala napisała. |
|
|
|
#1946 | |
|
dryfuję słowami
|
Cytat:
Ale nie ma.sensu sie.zaglebiac
|
|
|
#1947 |
|
Zakorzenienie
|
bajka ja w sumie zauważyłam (a raczej ktoś mi ostatnio powiedział), że też przestałam narzekać
|
#1948 |
|
Zakorzenienie
|
Inwersja.... Ok!
Masz racje Jesteś w beznadziejnej sytuacji Twój syn to potwor, który daje ci codziennie w kość Ty jesteś biedna i w tłustych włosach uwiazana do dziecka Cały świat jest zły.... Wspolczuje ci Glasiu glasiu, przytul przytul To wolisz usłyszeć???? Kazda z nas ma podobne problemy. Jedne większe inne mniejsze, każdej z nas dziecko w jakimś aspekcie daje w kość. Każda z nas nie ma tego co by chciała.... Ale jedyne co nas uratuje to uśmiech i wola walki!!! A co do jedzenia to kup sobie książkę Gonzaleza - moje dziecko nie chce jeść. A jak nie masz kasy to ci zeskanuje parę rozdziałów....
|
|
#1949 |
|
Zakorzenienie
|
mam pytanie do dziewczyn ktorych dzieci mialy kolki/alergie na laktoze
Julia jak byla mala tylko po bebilon pepti nie miala bolu brzucha. Jak miala 10 mscy przesliszmy na nan pro ha. I teraz chcialabym zejsc na jakies zwykle bo szczerze to mnie nie stac co 4 dni kupowac mleko za 33zl.....jakie mleko polecacie, zeby zmienic i jak je wprowadzalyscie? Z dnia na dzien czy mieszalyscie to ha ze zwyklym? pytam bo podobno nie mozna ich mieszac...
|
#1950 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:09.

wole z nim iść na spacer czy na jakieś zajęcia

Może mało komfortowe, ale spokój jest
Jak się czeszę albo maluję, Młody albo podgląda albo bawi się pralką. Wiesza ze mną.

nie wiedziałam,że w szpitalu byłście, jak długo?