|
|
#151 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie Lipcowe 2015, cz.2 :)
No właśnie konkretów też nieznam
|
#152 |
|
Zadomowienie
|
A ja z Hania mialam spiczasty brziszek,piekna cere i cudowne wlosy i paznokcie i jest Hania. Teraz brzuch jest raczej taki rozlany,co chwila cos mi wyskakuje na nosie,brodzi czy czole i wlosy mi sie strasznie przetluszczaja...ale nie wiem jeszcze kto tam w srodku zamieszkal,bo wstydliwy bardzo. Ta ciaze przechodze zupelnie inaczej...mdlilo mnie i wymiotowalam,teraz nie mam na nic sily,nie chce mi sie jesc ani gotowac... a z Hania pracowalam,nie wymiotowalm, i straszna frajde sprawialo mi gotowanie i pieczenie. Kolezanka urodzila dwoch synow i miala podobnie,kazda ciaza zupelnie inna a rezultat ten sam
|
|
|
|
#153 |
|
Raczkowanie
|
Znalazłam podstawe prawną -par. 3 pkt 2 - Rozporządzenie Ministra Finansów w sprawie szczegółowych zasad uwidaczniania cen towarów i usług oraz sposobu oznaczania ceną towarów przeznaczonych do sprzedaży z dnia 10 czerwca 2002 r.).
Brak respektowania obowiązujących przepisów przez sprzedawcę można zgłosić do UOKiK-u. |
|
|
|
#154 |
|
Zadomowienie
|
http://podhale24.pl/aktualnosci/arty...a_w_kasie.html
Może w tym artykule znajdziecie podstawę prawną o którą pytałyście. "O poradę prawną w tej sprawie poprosiliśmy Ewę Barczuk-Kałat, Powiatowego Rzecznika Konsumentów w Nowym Targu. "W odpowiedzi na przedstawioną przez Pana sprawę związaną ze sprzedażą konsumentce przez sklep (...), mieszczący się w Nowym Targu przy ul. (...), towaru po cenie wyższej niż podana była na metce dołączonej do tego towaru, uprzejmie informuję, że taka sytuacja nie powinna mieć miejsce" - uważa rzecznik. "Należy zauważyć, że podmioty prowadzące działalność gospodarczą w zakresie handlu produktami, zobowiązane są do odpowiedniego informowania swoich klientów o towarach przeznaczonych do sprzedaży, w szczególności o cenach towarów. Podstawowym aktem prawnym regulującym tą kwestię, jest ustawa z dnia 5 lipca 2001r. o cenach. Zgodnie z przepisem art. 12 tej ustawy, towary przeznaczone do sprzedaży detalicznej oznacza się ceną jednostkową towarów w sposób zapewniający prostą i niebudzącą wątpliwości informację o ich wysokości. Obowiązek ten został skonkretyzowany w Rozporządzeniu Ministra Finansów z dnia 10 czerwca 2002r. w sprawie szczegółowych zasad uwidaczniania cen towarów i usług oraz sposobu oznaczania ceną towarów przeznaczonych do sprzedaży, gdzie w § 3 ust. 1 ustawodawca wskazał, iż towary oferowane kupującemu w miejscu sprzedaży ( z wyjątkiem towarów umieszczonych w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla kupujących ), opatruje się wywieszkami zawierającymi informacje wskazujące ich nazwy handlowe, ceny oraz jednostki miar, do których odnoszą się uwidocznione ceny. Podobne zasady ujęte zostały w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 27 lipca 2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego, w którym nałożono na sprzedawcę obowiązek podania do wiadomości konsumentom cenę oferowanego towaru". Cytat skopiowany z ww artykułu.
Moje 2900 g i 49 cm szczęścia. 04.07.2015 http://fajnamama.pl/suwaczki/4qwdu63.png Edytowane przez Aviskowa Czas edycji: 2015-01-28 o 22:51 |
|
|
|
#155 |
|
Konto usunięte
|
Dzięki Dziewczyny
|
|
|
|
#156 |
|
Zadomowienie
|
Dobranoc.
|
#157 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() No i dzień dobry, ja nie śpie od 4. Synuś właśnie froteruje podłogę pod krzesłami. Perfekcyjny pan domu, po tacie
|
|
#158 |
|
Konto usunięte
|
Ale mam sny ostatnio
![]() śniło mi się, że lecę na paralotni nad jakimś jeziorem. Wpadam do wody. Patrzę: płyną do mnie rekiny, więc szybko dopływam do brzegu a one (dokładnie 5) wychodzą za mną na brzeg. Okazuje się, że to nie rekiny tylko delfiny. I mówią mi, że bolą je dziąsła i jakbym mogła tą wodę z jeziora nabrać do ust, przepłukać i taką przepłukaną wlać im do pyszczków, to im na pewno przejdzie. Ja mówię, że nie ma mowy i żeby dały mi spokój, płynę jakieś 50 metrów wgłąb jeziorka, bo tam jest kawałek muru, obok wysypany gruz i stara pralka na tym gruzie. Wdrapuję się na tą pralkę a delfiny przypłynęły za mną i wystawiają głowy z wody, żebym im dała tą wodę przepłukaną. Nie wiem co zrobić, w końcu znajduję zużytą torebkę po herbacie lipton, wysypuję z niej mokre okruchy i płuczę tą wodę, po czym wlewam ją do zużytej torebki i trzymając za ten kwadracik z nitką z napisem "lipton" podaję delfinom przepłukaną wodę do ust. WTF? |
|
|
|
#159 |
|
Zadomowienie
|
Hahaha.... piekne sny... u mnie to serial kryminalny moznaby krecic. Czasem budze sie cala spocona i bola mnie nogi z uciekania.
Witam sie z rana. Moje dziecko dzis na sniadanie zazyczylo sobie parowki(kupujuemy takie lepsze) i przegryzla je zelkami misiami... no i kto tu jest w ciazy? Hanka ma jakies dziwne smaki,Maz ma zgage,ja duzo spie i rosnie mi brzuch. |
|
|
|
#160 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny muszę się pochwalić! Robiłam badanie na tolerancję glukozy i Cud ... Nie mam :-D ale i tak podchodziłam do tego badania 3 razy bo co ten syf wypiłam to zwracałam ... To była tragedia dla mnie ale było warto!!
---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:59 ---------- Oczywiście nie mam cukrzycy ciążowej ale cukier mam trochę podwyższony |
|
|
|
#161 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moim najgorszym snem jak na razie było urodzenie dziecka w autobusie przy wszystkich pasażerach Spocona i wystraszona się obudziłam. Ostatnio te sny mnie tak męczą, że budzę się wykończona... Wcale w nocy nie odpoczywam przez to.Cytat:
A tego badania nie robi się później? Ja słyszałam, że po 21tygodniu, ale może się przesłyszałam
|
||
|
|
|
#162 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie zazdroszcze.... oby nam przeszło ! ja chce mojego super powera ![]() Cytat:
omg... co za baba... ja przyznam ze w trakcie porodu nie miałam czasu na myslenie o piciu czy jedzeniu a 5h zmineło mi nie wiem kiedy... dla mnie polozna nie powinna byc przypadkowa, niemniej wiem że ludzie poprostu w pewnym momencie dostają znieczulicy .... ale mysle ze to czas by isc do specjalisty po poradę.... (łatwiej niż zmienic zawó).... jednak są takie dziedziny gdzie wspolczucie i empatia powinny byc non stop.... a nie kobieta jest jak mięso na taśmie ... Cytat:
znam ten ból niestety to kwestia genetyczna i nic nie poradzimy .... polecam smarowac sie dalej, bo kumpela miala tak że w 7 mcu pojawily sie rozstepy wiec zrezygnowala z dalszej pielęgnacji masowej i masakra jej sie zrobiła ![]() Cytat:
super że wizyta OK ! do co tych spraw u nas przestuj (o dziwo) ale chyba z powodu innych problemów... Cytat:
masakra.... lekarze ktorzy na sile upierają sie przy porodzie naturalnym dla mnie to porazka.... oki walczyc, ale ile ???? sama mialam tak że rodzilam 5h, rozwarcie szło ale dziecko sie nie przesuneło ani kawałek i pewnie do rana bym lezała gdyby nie moja lekarka... a takich przypadkow znam b.duzo ... pomine fakt że robią czasem po łebkach .... coż zrobic... musimy im ufac albo przestac się rozmnażać ![]() Cytat:
u mnie podobnie... pierwsza ciąża super,zero pryszcza, wlosy super, samopozucie extra i dziewczynka.... teraz brak sil, ledwo żyje, wiekszosc negatywnych objawów... zastanawiam sie czy to tez nie przez to że jednak już czlowiek 3,5 roku starszy... w tym roku zagości 3 z przodu
|
||||||
|
|
|
#163 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A kto śpi z rogalem, Ty czy Hania? |
|
|
|
|
#164 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
może jednak coś wygram ![]() No to miałaś niezłe przygody Nie lubię takich sytuacji.. ale nie ma co się przejmować. BTW wczoraj Twojego bloga poczytałam - fajnie piszecie i fajne przepisy Cytat:
Cytat:
![]() Nooo powiem Ci tak - śmiechłam jak przeczytałam tę twoją historię z delfinami hue hue hue hue hue
|
|||
|
|
|
#165 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ale musialabym w karte spojrzec...wazne ze jest OK ! a co do samego "badania"...tragedia ale przezyc trzeba .... choc nie wiem jak bedzie teraz bo ogolnie nie lubie slodyczy, rzadko cos jem, wiec obawiam sie ze tez dluuuuuugo to potrwa u mnie ... ---------- Dopisano o 09:15 ---------- Poprzedni post napisano o 09:14 ---------- hahahahahahha Mistrzyni sen rozbrajający
|
|
|
|
|
#166 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#167 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
albo dla tych co sprawdzają maila- przypomnij na maila ... (jak masz w obserwowanych)- często korzystam z tego rozwiązania a jak coś polecam niezawodnego snajper.net .... ustawiasz cene max i można zapomnieć o aukcji,bo program sam wysyła strzał na 3 sek przed końcem ![]() ---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
pobierają Ci krew rano, dostajesz w małym kubeczku potężną dawkę glukozy (na czczo) zalanej paroma kroplami wody.... trzeba to wypić i siedzisz potem bodaj 2h i następnie powtórka badania z krwi... ja miałam tak że cukier mi tak skoczył że myślałam że zejde, pomijając fakt że mało cukrów spożywam (poza tymi w owocach itp) wiec dla mnie taka dawka była "śmiertelna" |
||
|
|
|
#168 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mi poradziła pielęgniarka, żebym przyniosła cytrynę - wkropiła mi ją i było o niebo lepiej Nie można też chodzić za bardzo po wypiciu do czasu pobrania krwi. Najlepiej siedzieć na poczekalni cały czas. Chociaż teraz do innego laboratorium chodzę i tam też taśmówka i nikt sie nie przjemuje żeby było "smacznie i przyjemnie", jak wbija igłę to ja się modlę o przeżycie - potem tydzień ręka boli. Dlatego stwierdziłam, że na badanie cukru we krwi idę do swojej ulubionej pielęgniarki do lab, najwyżej zapłacę. Powiedziała, że jak wpadnę do niej to mnie ugości miło zrobi potem herbatki, żebym nie czuła się źle, żebym wzięła kanapeczkę i pogadamy co by mi się czas nie dłużył
Najpierw stworzyliśmy szczęśliwy związek... ...a następnie naszego Małego Misia... ...i kolejno Mini Misia. Edytowane przez jesuismagnifique Czas edycji: 2015-01-29 o 09:25 |
|
|
|
|
#169 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
a w tej Polsce trafiam na same niedelikatne pielęgniarki, a po których, tak jak jesuismagnifique wcześniej powiedziała: tydzień ręka boli no ale faktycznie one są z nfz, więc może gdybym zapłaciła to tez byłoby miło![]() Pamiętam jak byłam w szpitalu kilka lat temu, dostałam zastrzyk przeciwbólowy w pośladek, to jeszcze pół roku później miałam na tym pośladku wyczuwalną "gulę" która strasznie bolała- oni się nie interesują, że nas to boli, najważniejsze zrobić swoje byle jak i następny
Edytowane przez niezalogowana Czas edycji: 2015-01-29 o 09:31 |
|
|
|
|
#170 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Pani z warzywniaka powiedziała jeszcze dwa tygodnie wcześniej, że pewnie dziewczyna, a wczoraj obstawiała chłopca...
|
|
|
|
|
#171 |
|
Raczkowanie
|
tzn ta moja ulubiona też jest z NFZ, tylko do niej dostaję od internisty, a gina mam gdzie indziej...i on gdzie indziej mnie kieruje na badania
jak internistka mnie kieruje to nawet jak idę z synkiem to synka nic nie boli tak go zagada, 30 naklejek mu da...strzykawki itp a te w drugiej przychodni to normalnie jak jakieś wampiry, dzieci jak wchodzą to drą się jak obdzierane ze skóry...wbija igłę, każe trzymać wacik i jeszcze samemu sobie wyjść SZYBKO bo inni czekają. Ta owszem długo pobiera krew...ale powiem Wam, słowo daję, całe życie bałam się pobierania krwi - u niej nie czuję kiedy wbija igłę (babka ma z 60kilka lat albo i 70 ). Jeszcze wacik mi trzyma, pyta czy czasem wody nie chcę się napić i odprowadza na krzesełko na poczekalni. Szok - ale jak nie mam do niej skierowania od gina to będę musiała prawdopodobnie zapłacić za to badanie. Muszę z nim pogadać czy może moja internistka może mi wypisać czy coś ;/ bo tam do tych wampirów nie chcę iść
|
|
|
|
#172 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
#173 |
|
Raczkowanie
|
Ja nie wierzę w te przesądy brzuszkowe.
Może i sprawdzi się w 50% przez przypadek. Jak każdy ma szansę .Moja mama miała super cerę, ładny brzuch, zachcianek nie miała wcale - urodziła mnie. Ja miałam najróżniejsze zachcianki do słodyczy itp. W 1 ciąży cera idealna, energii mnóstwo, brzuszek szpiczasty itp - chłopak Teraz co chwile na buzi mam wypryski, na poczatku ciazy alergia skorna, ciagle nie mam nastroju, źle się czuję, teraz jem w sumie i słodkie i słone i kwaśne...na zmianę co chwila :P , brzuch bardziej rozlany, też chłopak |
|
|
|
#174 |
|
Raczkowanie
|
Badanie nie boli, ale trzeba wypić taki roztwór z glukozy ... okropna konsystencja, tragiczny zapach, a o smaku nie wspomne... Ja też nie przepadam za słodyczami więc dla mnie też to była tragedia... robiłam to badanie na 3 raz ... 3 dni pod rząd. miałam mieć pobraną krew na czczo, 1h po wypiciu i 2h po wypiciu i za pierwszym i drugim razem po wypiciu chwile było ok ale później ... Przeszła okok mnie jakas osoba, która strasznie śmierdziała potem ( strasznie jestem na to wrażliwa i przed ciążą , teraz to już tragedia) no i dawaj do wc zwróciłam wszystko... Za trzecim razem uciekłam po wypiciu tego od razu do samochodu ... wytrzymałam jakoś, ale było ciężko. Ja jestem w 18 tygodniu miałam teraz zrobić, bo było podejrzenie cukrzycy ciążowej.
Było od początku podejrzenie, ze moge mieć cukrzyce, bo nie dosć ze chormony były przed ciążą, to mam policystyczny jajnik... i jeszcze na dokładke pierwszą ciąze poroniłam I tak się cieszę, że przez te moje "przygody z glukozą" Panie pielęgniarki poszły mi na rękę i nie musiałam za badanie trzy razy płacić ... To i tak nie duzo zapłaciłam bo 15+ glukozę, bo moje koleżanki jak robiły to coś koło 30 płaciły Edytowane przez ilonujka222 Czas edycji: 2015-01-29 o 09:47 |
|
|
|
#175 |
|
Zadomowienie
|
A ja myślę, że w drugiej ciąży to ten brzuszek będzie bardziej rozlany, bo i mięśnie i skóra już jest rozciągnięta przez poprzedniego brzdąca więc teraz rozlewa się na boki... Ja mam wrażenie, że mój brzuszek to moje fałdki tłuszczu wypchnięte do góry...w sumie to nie czuję się z czymś takim dobrze i super komfortowo, ale no cóż.... może jakbym ćwiczyła po urodzeniu Hani, to bym teraz miała ładniejszy brzuszek.
|
|
|
|
#176 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#177 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() własnie wrociłam z badania - jutro mam wizytę i musiałam zrobic krew i mocz. Ile ludzi w kolejce
|
|
|
|
|
#178 |
|
Rozeznanie
|
Witam się w nowej części wątku.
Ja od początku przytyłam już 5kg. Spodnie ciążowe pokupiłam w C&A. Mam jedne sztruksowe i są bardzo wygodne, a wczoraj kupiłam jeszcze dżinsowe z wyprzedaży. Korzystając z przecen kupiłam też pierwsze ubranka dla synka. Też w C&A zestaw body i w Smyku jedne body i skarpetki. Na więcej na pewno będę polować w lidlu. Wczoraj byłam u okulisty (mam dużą krótkowzroczność) i dowiedziałam się, że w ostatnim trymestrze warto zbadać dno oka i siatkówkę. Nieźle jesteście już zaawansowane w temacie wózków. Ja jeszcze nic nie czytałam. Na razie tylko skłaniam się ku fotelikowi Maxi Cosi, bo koleżanka mi polecała. Usg połówkowe mam 11.02. Nie mogę się doczekać dłuższego oglądania małego. Wizualizację 3d mogę mieć dodatkowo płatną, ale chyba się nie zdecyduję.
|
#179 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co do lidla to niby fajne te ciuszki ale kurcze mnie to denerwuje, ze albo róż albo błękit. No jest też wersja "unisex" ale jakoś mi te kolory nie leżą ;/ Ale zobaczę, może na wyprzedaży w lidlu zakupię. btw. czytacie jakieś blogi parentingowe? jakieś fajne znacie? bo bym poczytała (siedzę w pracy, nie chce mi się nic robić i dzisiaj chyba sobie odpuszczę.... nie mam nic pilnego) Edytowane przez Sarrai Czas edycji: 2015-01-29 o 10:15 |
|
|
|
|
#180 |
|
Zakorzenienie
|
ups, pomyłka
Edytowane przez Brazylijka Czas edycji: 2015-01-29 o 10:21 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.

Spocona i wystraszona się obudziłam. Ostatnio te sny mnie tak męczą, że budzę się wykończona... Wcale w nocy nie odpoczywam przez to.

niestety to kwestia genetyczna i nic nie poradzimy .... polecam smarowac sie dalej, bo kumpela miala tak że w 7 mcu pojawily sie rozstepy wiec zrezygnowala z dalszej pielęgnacji masowej i masakra jej sie zrobiła
ale jednak zawsze się boję, że coś się stanie maleństwu lub będzie za głęboko czy coś... Ale czytałam, że nic nie powinno się stać i na jeźdzca pozycja też jest polecana nawet. A jak u Was w tych sprawach