|
|
#751 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpniowe mamusie 2015 cz. II :)
Cytat:
A to nie możesz iść zrobić tych badań do innego lekarza? Ja miałam tą samą sytuację i poszłam gdzie indziej.
|
|
#752 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Hej! Jesteśmy dokładnie na tym samym etapie tez mam termin na 24.08, 11t1d ![]() Tez leczę tarczyce i tez nie miałam toxo. U mnie byc może dojedzie jeszcze konflikt rh bo ja mam - a mąż +
|
|
#753 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
za test, ja tez mam takie zalecenie a jak trzeba sie do testu pappa przygotowac dietka jakaś czy cos?A co ta przeziernistość daje? z juniorem też byłas na genetycznym? Świetnie jak mały ruchliwy a moze lekarz Cię straszył bo nie był pewny wyniku ![]() ---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- Sandeo miło że tak samo u nas nie ma konfliktu na szczęście
|
|
|
#754 | |
|
Zakorzenienie
|
Sierpniowe mamusie 2015 cz. II :)
Cytat:
Wynik pappa do 10 dni roboczych u niego... Jesli ok to wynik wysyłają mailem a jak nie to dr osobiście dzwoni umówic na wizytę... Do testu nie musisz sie przygotowywać. Nie musisz nawet byc na czczo normalnie pobierana spora próbkę krwi ![]() Nieprawidłowa Przeziernosc karkowa moze powodować zespół downa... Ja wlasnie kilkanaście postów wstecz pisałam o tym dokładniej - miałam 4 pomiary (1.6 , 1.6 , 1.7 i 2.4) ale lekarz musi do interpretacji wyniku podac ten który wyszedł najwyższy... Dlatego teraz test pappa zweryfikować ma to ![]() Nie, z juniorem jak byłam w ciazy to nie, jedynie na połówkowym - wtedy mi lekarz nie proponował wiec dopiero po czasie dowiedziałam sie ze jest takie badanie...
Dziecko jest chodzącym cudem, jedynym, wyjątkowym i niezastąpionym. Synuś i Córcia Edytowane przez roxana_lu Czas edycji: 2015-02-03 o 17:11 |
|
|
|
|
#755 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my mamy na szczęście oboje + ---------- Dopisano o 17:14 ---------- Poprzedni post napisano o 17:11 ---------- Cytat:
a nic Ci lekarz dzisiaj nie mówił np o przegrodach nosowych Maluszka? bo czytałam, że ryzyko urodzenia chorego dziecka (np z downem) mozna poznac po braku kosci nosowych miedzy 11 a 14 tc.
Edytowane przez mms_22 Czas edycji: 2015-02-03 o 17:16 |
||
|
|
|
#756 |
|
Raczkowanie
|
ale ja też teraz nie robie tego badania jak gin mi na wizycie zrobi przy okazji tą przezierność to ok nie to nie bo co to zmieni nie chcę potem się całą ciąże denerwować a dziecka i tak nie usune i badanie też nigdy pewności nie daje w pierwszej ciazy nie wiedziała o tym badania gin mi robiła usg i mówiła że to zbadała było ok to ok potem poszlam na połówkowe bo mnie sierkowała ze względu na ten podział macicy teraz też pojdę na połówkowe
|
#757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cała reszta jest ok. Kość nosowa jest, nóżki, rączki, żołądek, przepływy ok, serduszko, dwie półkule mózgu. Jak juz pisałam - lekarz sprawdzał, mierzył, badał 40 minut... Wiec tyle dobrze
|
|
#758 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nawet paluszki były wyraźnie zarysowane znalazłam coś co Cię może zaciekawi i uspokoi : "Brak kości nosowych w 11-14 tygodniu ciąży to cecha przede wszystkim większości dzieci z zespołem Downa. Ten objaw rzadko spotykany jest u dzieci zdrowych. Brak kości nosowych u płodu podobnie jak niedomykalność zastawki trójdzielnej łączą się ze zwiększonym ryzykiem zaburzeń chromosomalnych."
|
|
#759 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No tak tylko, ze przeziernosc karkowa to nie tylko zespół downa a także wiele innych chorób... Ale chyba nie chce juz o tym myślec... Tzn pewnie bedzie ciagle o tym myślała ale muszę wierzyć, ze bedzie dobrze !! Dziekuje za ciepłe słowa !!
|
|
#760 |
|
Zakorzenienie
|
roxana_lu
żeby było dobrze i nie wyobrazam sobie co teraz czujesz przez te 10 dni.
|
|
#761 |
|
Rozeznanie
|
Ja juz po wizycie u gina.Małe ma 6.4mm ,serduszko puka i lekarz mówi że jest ok
zawsze mi dawał i sobie ogladałam...no ale trudno moze za 3 tyg dostane![]() Witam nowe koleżanki |
|
|
|
#762 |
|
Zakorzenienie
|
a to badanie połówkowe wykonuje się poprzez zwykłe usg, czy jakoś inaczej? i to badanie też bada dziecko pod kątem jakiejś choroby? pytam, bo czesto u Was pojawia się to określenie, a ja jestem w tym temacie zielona...
|
#763 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
No właśnie nie wiem siostra do niego chodzila i bylo wszystko ok i byla zadowolona a jak znajoma chodzi do innego to też o tym nie słyszała u nas niby robią to tylko kobietą po 30 lub u których w rodzinie byla choroba downa itp...---------- Dopisano o 17:32 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cytat:
tylko szkoda że bez zdjęcia a fajnie ze miałaś przez brzuch bo mój do 16 tyg robi dowcipnie :/
|
||
|
|
|
#764 |
|
Zadomowienie
|
Uff... Nadrobiłam Was
![]() Miałam pozaznaczane odpisane i aplikacja mi się wyłączyła. Nogi gole raz w tygodniu pachy wcześniej a bikini odpuszczam narazie bo zapalenie mieszkow wlosowych i wrastanue wloskow się zaczęło. Więc niech zarosnie i nie straszy ![]() Ćwiczyć jeszcze nie ćwiczę ale siedzę tylko jak jem albo w ubikacji to nie jest źle. Zrobiłam na obiad żurek i makaron z kurczakiem i mieszanka chińska i jeszcze pączki chiszpańskie ale wyszły takie sobie. Narobiłam się dzisiaj że nogi wchodzą mi do d.py. Spać mi się już chce Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#765 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja w 12 tyg (na tym genetycznym) też miałam jeszcze dowcipnie, ale miałam też przez brzuch na kolejnej wizycie bede w 16 tc i zobacze jak bedzie je robila zastanawiam sie tez nad usg 3d (oczywiscie w pozniejszym terminie)... tylko u mnie to dodastkowe 180zl, a nie mam doswiadczenia i nie wiem czy to sie oplaca... bo rozne opinie slyszalam - jedne dziewczyny mowia, ze wato, inne, ze nie... p.s. sorry, ze pisze bez pl znakow, ale tak jest szybciej, bo leze na lewym boku i pisze tylko jedna reka :p
|
|
#767 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#768 |
|
Zadomowienie
|
Zazdroszczę tym z Was które maja juz badanie za sobą. Ja mam za tydzień i juz sie stresuje...
|
#769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja ide na genetyczne i bedzie 3d dodatkow zgrane na płytkę ![]() Jest już 4d od 3d rózni sie tym że widac ruchy ziewanie, ruchy raczek a 3d jest jak by stateczne, fajna pamiatka ale mysle ze dopiero jak dziecko jest już ukształtowane w pełni i się pieknie prezentuje ![]() ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:51 ---------- Ja też ja 9 a ty?
|
|
|
#770 |
|
Wtajemniczenie
|
roxana ale wiesz że norma jest do 2,5 i mieścisz się w niej? i dziwny ten lekarz że taka rozpiętość mu wyszla w wynikach od 1,6 do 2,4.. może warto to skosultować z innym lekarzem? bo testy Pappa to tylko statystyka a dobre usg na pewno zaoszczędzi Ci wielu nerwów
|
|
|
|
#771 |
|
Zakorzenienie
|
Mms ja tam w sumie chyba bym nie płaciła dodatkowo za to 3d/4d, mój lekarz zrobił mi to za darmo chociaż niby ogólnie jest dopłata do tego badania ... Niby fajne no ale chyba bym za to nie płaciła
![]() Anevo no to fajnie, ze bedziesz miała zgrane na płytkę - mega pamiątka ja sobie teraz co chwile siadam i oglądam dzidziusia
|
#772 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poczytalam troche na niemieckich stronach i przeziernosc karkowa dopiero powyzej 2,5 moze byc niepokojaca, ale tez nie musi. Lekarz badajac tylko ten parametr nie moze stwierdzic, ze " cos jest nie tak" albo ze wynik odbiegajacy od normy. Dopiero w polaczeniu z badaniami z krwi mozna wtedy cos konkretniejszego powiedziec. Tak mi tez tlumaczyl lekarz u ktorego ja robilam to badanie, a On nalezy do Fetal Medicine Foundation, pracowal w Londynie itd... Podczytuje tez forum niemieckie i dziewczyny tam mialy duzo wieksza przeziernosc karkowa i po wynikach z krwi okazalo sie, ze nie ma powodu do zmartwienia Takze roxana teraz musisz byc cierpliwa i oczywiscie mysl pozytywnie, bo wszystko bedzie dobrze! |
|
|
|
|
#773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat ufam mojemu lekarzowi, z ta norma 2,5 to wcale nie jest tak do konca. Dostałam 4 kartki a4, szczegółowe opisy, wykresy, zdjęcia. Normę wylicza sie na podstawie dokładnego wieku dzidziusia do wieku matki - na załączonym wykresie widac dokładnie, ze jest powyżej normy ![]() A ta rozbiezność w pomiarze to faktycznie moze taka byc bo ja nigdy tak z juniorem nie miałam - to malenstwo było tak pobudzone, ze dosłownie non stop pływało w każda stronę, fikało jak nie wiem. Mam 4 zdjęcia z usg tych pomiarów i idealnie na nich widac ta wartość... Kurczę nie wiem jak to wyjaśnić ale te same ujęcia na 4 fotkach z usg i 4 rozne wartości...
|
|
#774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wynik 2,4 to zaden niepokojacy wynik, a jego rozbieznosc w pomiarach tez mowi sama za siebie! U mnie dzidzius sie tez ruszal i lekarz wyslal nas na 20 min.spacer, dal batonika czekoladowego i 2 cukierki z cukrem winogronowym.po powrocie mozna bylo wszystko juz spokojnie pomierzyc
|
|
|
|
|
#775 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No mój lekarz tez należy do FMF. I wlasnie dlatego, ze nie ma wyników krwi lekarz zabronił mi sie denerwować... Ale wiecie jak to jest... Wysyłam Wam dokładny wykres badania... I widac, ze jest powyżej. Ponadto w opisie jest napisane: uwidoczniono prawidłowa budowę płodu. Stwierdzono podwyższone ryzyko wystąpienia aberracji chromosomalnych w oparciu o pomiar NT (przeziernosci karkowej). ImageUploadedByWizaz Forum1422983202.947094.jpg
|
|
#776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tak mam po kazdej wizycie u gin
|
|
#777 | ||||
|
Raczkowanie
|
U nas znowu sypie śniegiem..
Cytat:
ja też teraz nie dostałam foto a tak fajnie już wyglądał ten mały ludź ![]() Cytat:
A dziewczyny powiedzcie mi czy którejś lekarz mówił o tym?? U mnie niby jest blisko ujścia ale najczęściej przesuwa się ku górze później.. Przeraża mnie wizja leżenia plackiem do końca ciąży ![]() Cytat:
Tak więc jutro zaczynam 13tc ![]() ---------- Dopisano o 18:15 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ---------- Cytat:
dowiem się więcej w czwartek, ale tym razem fotkę wystękam, bo ostatnio młoda była zawiedziona że nie może dzidziusia zobaczyć...
|
||||
|
|
|
#778 |
|
Rozeznanie
|
Zły dzień , bardzo zły
. wpadłam tylko na chwilę .. Byłam na tym badaniu , poszłam o 9 zaklepać sobie kolejkę . Lekarza nie było , dużo osób przede mną wiec poszlam do babci żeby Młodego nie meczyć , wracam a te baby do mnie że to sie nie liczy ze powinnam siedziec w kolejce . Weszlam ostatnia, nie mialam sily sie klocic . I ja i Adas jestesmy chorzy , bez jedzenia i picia czekaliśmy , ja z gorączką na dokładkę . Jak weszłam to Młody zaczal przerazliwie plakac , kuzynka ktora ze mna byla nie dala rady go uspokoic i cale badanie go slyszalam jak wola ''mama chodz'' Przyziernosc karkowa zmierzyl , powiedzial ze wszystko w normie , o plci zapomnialam , za bardzo bylam skupiona na placzu synka .. Duphaston odstawic bo z macica juz wszystko ok , nie jest skurczona. Po wszystkim ledwo wrocilam do domu, wszystko mnie boli , lekow brac nie moge wiec sie mecze , sama z dzieckiem.. sama ze wszystkim.. Adas marudzi , ciagle cos chce a ja nie mam sily sie z lozka zwlec .. Niech mnie ktos przytuli
|
#779 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
straszny miałaś dzień, a te babki to cipy normalnie, jak tak można ?? nosz kurde...
|
|
|
|
|
#780 |
|
Zakorzenienie
|
ja nie moge doczekac sie kolejnej wizyty, bo od kilku dni nie czuje ruchow Malenstwa
(a jestem pewna, ze czulam) wiem, ze to mozliwe na tym etapie ciazy i nie ma co panikowac, ale jakos tak chcialabym sie upewnic, ze jest ok... tym bardziej, ze dzisiaj z mezem troche poszalelismy po obiedzie (w sensie "BYŁO COŚ" ) i troche mnie brzuch pobolewał pozniej....
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:00.

za test, ja tez mam takie zalecenie a jak trzeba sie do testu pappa przygotowac dietka jakaś czy cos?
u nas nie ma konfliktu na szczęście

zawsze mi dawał i sobie ogladałam...no ale trudno moze za 3 tyg dostane