|
|
#2911 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Dot.: wieczny bałagan w domu
U mnie jak TŻ gotuje, a gotuje zwykle pizzę, bo to umie
, to jakby przez kuchnię przeszedł tajfun Staram się mu tłumaczyć żeby sprzątał na bieżąco, ale to jakoś nie trafia
|
|
|
|
#2912 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2913 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja podobnie, podłużny plastikowy pojemnik z ikei i przyprawy w rządku. Jak gotuję to wyciągam go z szafki i mam wszystkie przyprawy pod ręką. W osobnych pojemniczkach mam tylko sól i cukier.
|
|
|
|
#2914 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jakby się tak zastanowić to podobają mi się takie. Natomiast sól trzymam w czymś takim, a cukier w metalowej puszce do kompletu z herbatą. Kawa w puszce też metalowej z jakiejś tam promocyjnej kawy. Mam jeszcze kilka pojemników takich jak na sól, ale nie mam pomysłu co w nich trzymać. Jedyna opcja to makaron, tylko się zastanawiam po co?
|
|
|
|
|
#2915 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2916 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Bułka tarta, tak! No dobra, jeszcze dwa pojemniki stoją puste i się kurzą. Pomysły? Kto da więcej?
|
|
|
|
|
#2917 |
|
Wtajemniczenie
|
Cukier puder?
Domowa granola/musli? ![]() Po prostu zajrzyj do szafki i zobacz co się zmieści
|
|
|
|
#2918 |
|
Przyczajenie
|
Ja już mam mąkę, bułkę tartą i cukier przesypaną do takich szklanych pojemników ( kupiłam gdzieś w promocji) bo zawsze coś mi się wysypało w szafce. A teraz to spokój. Jeszcze teraz te przyprawy..
---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ---------- Cukier ;-) ---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ---------- Ja też mam cukru w zgrzewce chyba z 20 kg a i tak przesypuje...
|
|
|
|
#2919 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2920 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Kasza, ryż?
|
|
|
|
#2921 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ja cukier też przesypuję, ale mąkę to musiałabym przesypywać do dwa dni. ![]() ---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Torebki.
|
|
|
|
|
#2922 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I do pojemników przesypuję wszystko. Zdecydowanie wygodniej jest mi nasypać z mąkę/cukier itd. z poręcznego pojemnika niż z drącej się torebki. Poza tym przy rzadziej używanych produktach: kasze, ryż, jakieś specjalne mąki ma to tę zaletę, że chroni przed molami. Chociaż makaronu bym nie przesypywała bo to byłaby dla mnie sztuka dla sztuki- otwarte opakowanie idzie na 1/2 gotowania Edytowane przez Tallan Czas edycji: 2015-02-09 o 10:53 |
|
|
|
|
#2923 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Co do słoiczków to a i owszem gdzieś z tyłu głowy plan taki mam, żeby mieć przyprawy w słoiczkach, ale tylko wtedy jak wszystkie te słoje będę mogła mieć w szufladzie. Trzymanie tego chłamu na blacie to masakra, wszystko się brudzi strasznie szybko tym lepkim kurzem, co 2 dni bym musiała każdy słoiczek z osobna przecierać - nie ma mowy. Jak będą w szufladzie to wtedy spoko ![]() ---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ---------- Cytat:
|
|
#2924 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziękuje. Mam gdzieś takie naklejki na pojemniczki z przyprawami i wszystko będzie pasowało
|
|
|
|
|
#2925 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przejadę mopem, pies przebiegnie w jedną stronę, zmyję jego ślady, pies przebiega w drugą stronę. Mąż trzyma psa na kolanach żeby nie latał, drugi pies gania mopa Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeszcze co do odkurzania, to będę zbierała forsę na ten jeżdżący samoodkurzający sprzęt. Wtedy mam plan że sama z odkurzaczem będę latała raz na tydzień/półtora tygodnia żeby zebrać to co się w jakichś zakamarkach pozbierało. Bo już mam serio dość tego latania z odkurzaczem dzień w dzień. Cytat:
nie ma co się cackać. Powtarzam tak długo aż zrobi. W sumie to teraz już nawet nie muszę, sam jak zauważy, że coś trzeba robić to robi. Ale na początku po prostu mówiłam wprost oznajmiając co trzeba zrobić.Cytat:
następnym razem spróbuję najcieplejszą Cytat:
więc byłaby bitwa kto gotuje przeważnie jest tak że osoba brudząca również doprowadza kuchnię do stanu używalności. Ale też sobie pomagamy nawzajem w sumie najczęściej to sprzątamy razem tak jak sobie teraz myślę o tym ![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Cytat:
Wizażowe mądrości: - "To była logika kompletnie nielogiczna, jakaś matematyczna" Edytowane przez tenebra Czas edycji: 2015-02-09 o 11:55 |
||||||||||
|
|
|
#2926 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Tenebra. Ja bym bardzo chciała taki samojezdny odkurzacz. Ale chłop twierdzi ze u nas by szybko umarł od ilości piachu i sierści. Z tą podłoga to ja naprawdę nie mam szczególnych oczekiwań, ale chciałabym chociaż wiedzieć jak się to robi. I u mnie jak u ciebie, jak zamknę psy to zapomnę zamknąć koty i zawsze mi coś przeleci po świeżo umytym.
|
#2927 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem zdziwiona że trzymacie przyprawy przesypane do słoiczków.
30 słoiczków ... nie mam słów żeby opisać, jaki bym miała w nich pierdzielnik .Chybaby były wszędzie i wszystkie dodatkowo upaciane. Nie miałabym cierpliwości ciągle tego myć. Ja jednak dąże do minimalizacji takich rzeczy, bo to one mi robią bałagan. Przyprawy (nie słodkie) mam w 1 koszyczku w normalnych torebkach jak w sklepie widać, trzymam w szafce obok kuchenki- jak gotuję wyjmuję koszyk, znajduję przyprawę (jakoś bez problemu, ale jak sie codziennie samemu tam grzebie to się jakoś wie co gdzie jest) Jak sie kończy jakaś- przypinam pustą torebkę do korkowej tablicy w kuchni- to potem wiem co dokupić. Tylko sól, cukier mam osobno i pieprz czarny w wielgachnym młynku. Przyprawy słodkie- w drugim koszyku upchniętym za koszykiem "słonym"
|
#2928 |
|
Zakorzenienie
|
hmmm, tak czytam o tych przyprawach i az sie zamyslilam bo zawsze marzylam zeby miec sloiczki, a aktualnie jestem w jakims stanie posrednim miedzy sloiczkami i torebkami.
W sloiczkach mam przyprawy "czyste" czyli ziola typu majeranek, pietruszka itd. a w torebkach mieszanki. Chcialam kiedys miec same sloiczki, ale to sie nie da, mialabym tego szkla jakies chore ilosci. Dlatego mam teraz rozterke, co robic dalej, bo jak pisalam, czesc wyglada ladnie, a czesc lezy schowana w plastikowym kontenerku na polce. W dodatku odkad mi sie spodobal minimalizm to dostrzegam ten bezsens osobnych pojemniczkow, a z drugiej strony zawsze takie chcialam miec. Co robic, jak zyc?
|
|
|
|
#2929 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Ja w słoiczki wsadziłam tylko te często u mnie używane przyprawy. Czyli głównie zioła prowansalskie i curry
Kilka słoiczków wygląda fajnie, kilka pojemników też, ale trzymanie wszystkiego w takich pojemniczkach jest mało życiowe, chyba że się ma kuchenny minimalizm i ma niewiele przypraw. Ja niestety mam zdecydowanie za dużo Reszta jest w torebkach wsadzonych w plastikowy pojemnik, całość w szufladzie. |
|
|
|
#2930 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja kiedyś "też zawsze chciałam mieć". ![]() Przeszło mi po paru próbach. zawsze miałam w tym bałagan i zawsze było upaciane. Ja nie umiem. A koszyk w sumie co za problem? Stoi w szafce, nie zawala widocznej przestrzni? Dlatego dziwi mnie ze tyle osób przesypuje
|
|
#2931 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Biorę się dziś za odkurzanie, mycie podłóg i kurze
|
|
#2932 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2933 |
|
Konto usunięte
|
ja mam cała szufladę słoików z przyprawami, są opisane na wieczku więc otwieram szufladę i widzę co mam. U mnie to się sprawdza.
|
|
|
|
#2934 |
|
Konto usunięte
|
Ja bym chciała mieć w słoiczkach w szufladzie. Jak ubrudzę słoiczek to wycieram mokrym ręcznikiem papierowym i już. A torebka... No mało to higieniczne dla mnie. Ale ja jestem trochę fleja/pierdoła w kuchni. Gotować umiem dobrze itd., ale burdel przy tym robię kosmiczny jeśli jest to coś nowego, albo pięć potraw na raz. Więc taką łapą po mięsie czy warzywie dotykam torebki, otwieram ją, sypię, zamykam (zaginam) i ta torebka potem jest mocno, mocno fuj.
|
|
|
|
#2935 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W pojemnikach przechowuje tylko mąkę, cukier, sól i kawę. Marzy mi się masa kolorowych przypraw w pojemniczkach. Chyba sobie zafunduje super półkę z taką wystawą
|
|
#2936 |
|
Konto usunięte
|
przyprawy mam w 3 koszyczkach po kiwi:
1-słone-majeranek, papryka, bazylia, licie, ziele ... 2-słodkie-cynamon, soda, proszek, cukier waniliowy, przyprawa do pierników, czasem galaretka 3 - zapasy |
|
|
|
#2937 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki
To super! No, chyba wreszcie nadrobiłam wszystko ![]() A jakie masz słoiczki, tzn czy możesz polecić nazwę/markę/sklep?
|
#2938 |
|
Wtajemniczenie
|
Tylko ja nie mieszkam w Pl, wiec tu koszt czyszczenia bedzie raczej duzy
ewentualnie jak do Pl bedzieny latem jechac samochodem to wezme dywan ;pJa tez czesc przypraw trzymam w sloiczkach a czesc w koszyku w oryginalnych torebkach, no i jeszcze czesc w pudelku z ikei :p U mnie z tz razem sprzatamy, nie ma jakiegos specjalnego podzialu oprocz tego, ze ja zawsze gotuje (ale tz pomaga w przygotowaniu) i ja trz pranie robie (lubie obie rzeczy ) on za to najczesciej zmywa i wllada/wyjmuje ze zmywarki i wiesza pranie. Reszte robimy razem.
|
|
#2939 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#2940 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz mając możliwość zrobienia sobie kuchni dokładnie tak jak chcę w bliskim sąsiedztwie płyty zrobię sobie szafki cargo i szuflady i tam będę trzymała przyprawy, chciałabym wtedy w szklanych słoiczkach żeby było widać od góry co jest w środku, a w cargo właśnie olej, jakieś większe dodatki do gotowania, np. pojemnik z solą i pieprzem (te zawsze mam większe) i nie wiem co tam jeszcze. A na widoku tylko czajnik Staram się ograniczać sobie konieczność wycierania takich małych popierdółek ![]() ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- Cytat:
jakoś mi się zlepiły wypowiedzi i zrozumiałam że masz je z przezroczystymi wieczkami, a takie bym chciała.
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.

, to jakby przez kuchnię przeszedł tajfun
Staram się mu tłumaczyć żeby sprzątał na bieżąco, ale to jakoś nie trafia 

Zawsze po trochu, jedna półka na raz i jak patrzę na taki porządek, to aż mi się bardziej chce następne sprzątać, żeby wszystko ładnie wyglądało
.
... nie mam słów żeby opisać, jaki bym miała w nich pierdzielnik

ewentualnie jak do Pl bedzieny latem jechac samochodem to wezme dywan ;p