wieczny bałagan w domu - Strona 98 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-02-09, 10:10   #2911
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Dot.: wieczny bałagan w domu

U mnie jak TŻ gotuje, a gotuje zwykle pizzę, bo to umie , to jakby przez kuchnię przeszedł tajfun Staram się mu tłumaczyć żeby sprzątał na bieżąco, ale to jakoś nie trafia
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 10:12   #2912
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Inachis Pokaż wiadomość
Nie mam słoiczków, za dużo i za szybko wszystko zużywam, żeby mi się chciało przesypywać. Mam plastikowy podłużny koszyczek, torebki w rządku równo stoją. No i nie wiem, jakbym chciała wszystkie przyprawy w słoiczkach trzymać to bym z miejscem w/na szafce nie wyrobiła. :/ No i tak mi wygodniej jednak.
ja kupuje przyprawy ze sklepu eko w kartonikach - korzystniej wychodzi.
201607040940 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 10:13   #2913
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie mam słoiczków, za dużo i za szybko wszystko zużywam, żeby mi się chciało przesypywać. Mam plastikowy podłużny koszyczek, torebki w rządku równo stoją.
Ja podobnie, podłużny plastikowy pojemnik z ikei i przyprawy w rządku. Jak gotuję to wyciągam go z szafki i mam wszystkie przyprawy pod ręką. W osobnych pojemniczkach mam tylko sól i cukier.
annic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 10:26   #2914
201701121500
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Gosiaczek1969 Pokaż wiadomość
ja kupuje przyprawy ze sklepu eko w kartonikach - korzystniej wychodzi.
Jest to jakiś sposób, tylko wtedy musiałabym kupić słoiczki.
Jakby się tak zastanowić to podobają mi się takie.

Natomiast sól trzymam w czymś takim, a cukier w metalowej puszce do kompletu z herbatą. Kawa w puszce też metalowej z jakiejś tam promocyjnej kawy. Mam jeszcze kilka pojemników takich jak na sól, ale nie mam pomysłu co w nich trzymać. Jedyna opcja to makaron, tylko się zastanawiam po co?
201701121500 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 10:30   #2915
annic
Wtajemniczenie

Cytat:
Mam jeszcze kilka pojemników takich jak na sól, ale nie mam pomysłu co w nich trzymać. Jedyna opcja to makaron, tylko się zastanawiam po co?
Mąka? Bułka tarta? Zawsze to mniej miejsca zajmuje jak się przesypie do pustego pojemniczka i wyrzuci opakowanie niż jak ma stać pusty pojemnik + obok kilo mąki
Stary 2015-02-09, 10:36   #2916
201701121500
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
Mąka? Bułka tarta? Zawsze to mniej miejsca zajmuje jak się przesypie do pustego pojemniczka i wyrzuci opakowanie niż jak ma stać pusty pojemnik + obok kilo mąki
Tylko ja mąki to kupuję w czterokilowych torbach albo taką zgrzewkę 10kg zafoliowane i znów - musiałabym przesypywać co rusz.

Bułka tarta, tak!
No dobra, jeszcze dwa pojemniki stoją puste i się kurzą. Pomysły? Kto da więcej?
Stary 2015-02-09, 10:39   #2917
annic
Wtajemniczenie

Cukier puder?
Domowa granola/musli?

Po prostu zajrzyj do szafki i zobacz co się zmieści
Stary 2015-02-09, 10:44   #2918
nissia90x
Przyczajenie

Ja już mam mąkę, bułkę tartą i cukier przesypaną do takich szklanych pojemników ( kupiłam gdzieś w promocji) bo zawsze coś mi się wysypało w szafce. A teraz to spokój. Jeszcze teraz te przyprawy..

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cukier ;-)

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Ja też mam cukru w zgrzewce chyba z 20 kg a i tak przesypuje...
nissia90x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 10:45   #2919
201701121500
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez annic Pokaż wiadomość
Po prostu zajrzyj do szafki i zobacz co się zmieści
Haha, proste.
Dobra, jeszcze płatki owsiane.
Ale z czwartym pojemnikiem póki co pass. Nie mam pomysłu i już.
Stary 2015-02-09, 10:47   #2920
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Kasza, ryż?
Stary 2015-02-09, 10:48   #2921
201701121500
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nissia90x Pokaż wiadomość
Cukier ;-)

No cukier mam w puszce takiej jak herbata, metalowe.

Ja cukier też przesypuję, ale mąkę to musiałabym przesypywać do dwa dni.

---------- Dopisano o 10:48 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

Cytat:
Napisane przez lexie Pokaż wiadomość
Kasza, ryż?
Torebki.
Stary 2015-02-09, 10:50   #2922
Tallan
Zadomowienie

Cytat:
Ja już mam mąkę, bułkę tartą i cukier przesypaną do takich szklanych pojemników ( kupiłam gdzieś w promocji) bo zawsze coś mi się wysypało w szafce. A teraz to spokój. Jeszcze teraz te przyprawy..

---------- Dopisano o 10:42 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cukier ;-)

---------- Dopisano o 10:44 ---------- Poprzedni post napisano o 10:42 ----------

Ja mam takie. Sztuk 30. Dodatkowo rzadziej używane przyprawy są schowane w torebkach w pojemniku do szafki... Gdybym się miała za każdym razem przebijać przez ok. 50 torebeczek z przyprawami to bym nerwicy dostała.

I do pojemników przesypuję wszystko. Zdecydowanie wygodniej jest mi nasypać z mąkę/cukier itd. z poręcznego pojemnika niż z drącej się torebki. Poza tym przy rzadziej używanych produktach: kasze, ryż, jakieś specjalne mąki ma to tę zaletę, że chroni przed molami. Chociaż makaronu bym nie przesypywała bo to byłaby dla mnie sztuka dla sztuki- otwarte opakowanie idzie na 1/2 gotowania
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sloik2.jpg (72,4 KB, 34 załadowań)

Edytowane przez Tallan
Czas edycji: 2015-02-09 o 10:53
Tallan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 10:58   #2923
tenebra
Zakorzenienie

Cytat:
Doskonale Cię rozumiem, mój jutro wyjeżdża na 2 tygodnie i już czuję się pokrzywdzona, że wszystko będę musiała sama robić! Szczególnie mnie boli poranne wyprowadzanie psów
Oj, dla mnie to też problem :P: rano wychodzę z nimi tylko wtedy kiedy muszę. może robić wszystko w domu byleby nie musieć wystawiać nosa na zimno o 6 rano

Cytat:
Nie mam słoiczków, za dużo i za szybko wszystko zużywam, żeby mi się chciało przesypywać. Mam plastikowy podłużny koszyczek, torebki w rządku równo stoją. No i nie wiem, jakbym chciała wszystkie przyprawy w słoiczkach trzymać to bym z miejscem w/na szafce nie wyrobiła. :/ No i tak mi wygodniej jednak.
Również tak miałam.

Co do słoiczków to a i owszem gdzieś z tyłu głowy plan taki mam, żeby mieć przyprawy w słoiczkach, ale tylko wtedy jak wszystkie te słoje będę mogła mieć w szufladzie. Trzymanie tego chłamu na blacie to masakra, wszystko się brudzi strasznie szybko tym lepkim kurzem, co 2 dni bym musiała każdy słoiczek z osobna przecierać - nie ma mowy. Jak będą w szufladzie to wtedy spoko

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Cytat:
Napisane przez Tallan Pokaż wiadomość
Ja mam takie. Sztuk 30. Dodatkowo rzadziej używane przyprawy są schowane w torebkach w pojemniku do szafki... Gdybym się miała za każdym razem przebijać przez ok. 50 torebeczek z przyprawami to bym nerwicy dostała.

I do pojemników przesypuję wszystko. Zdecydowanie wygodniej jest mi nasypać z mąkę/cukier itd. z poręcznego pojemnika niż z drącej się torebki. Poza tym przy rzadziej używanych produktach: kasze, ryż, jakieś specjalne mąki ma to tę zaletę, że chroni przed molami. Chociaż makaronu bym nie przesypywała bo to byłaby dla mnie sztuka dla sztuki- otwarte opakowanie idzie na 1/2 gotowania
Tego typu produkty zaczęłam przesypywać po tym jak raz miałam problem (na szczęście krótko). Właśnie mąki, kasze, płatki owsiane. Dodatkowa wygoda jest taka, że jak mam przezroczysty słoik to widzę ile jeszcze ma produktu i czy muszę dokupić, nie muszę zaglądać do każdej torby.

tenebra jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 11:12   #2924
nissia90x
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Tallan Pokaż wiadomość

O właśnie to jest TO!
Dziękuje.
Mam gdzieś takie naklejki na pojemniczki z przyprawami i wszystko będzie pasowało
nissia90x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 11:58   #2925
tenebra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Ja mam mopa viledy, tego płaskiego, którego można wyciskać w wiadrze. Jestem bardzo zadowolona.
Ale sama też jestem lekko podłamana, nie rozumiem jak ludzie to robią, że podłogę ogarniają dwa razy w tygodniu i mają czysto. Jestem jakaś upośledzona bo ja nie umiem podłogi umyć dobrze i tak żeby było czysto dłużej niż dwie godziny.
Kalectwo jakieś chyba
U mnie nie jest czysto nawet w trakcie mycia
Przejadę mopem, pies przebiegnie w jedną stronę, zmyję jego ślady, pies przebiega w drugą stronę. Mąż trzyma psa na kolanach żeby nie latał, drugi pies gania mopa Pozwoliło mi to na obniżenie wymaganego standardu czystości podłóg

Cytat:
Napisane przez giselle2504 Pokaż wiadomość
Właśnie dlatego nigdy, ale to nigdy nie wywalam sobie wszystkiego na raz z szafek, pudeł, czy nawet walizek. Za dobrze się znam i wiem, że momentalnie zniechęciłaby mnie taka kupa gratów na środku do ogarnięcia Zawsze po trochu, jedna półka na raz i jak patrzę na taki porządek, to aż mi się bardziej chce następne sprzątać, żeby wszystko ładnie wyglądało
Tylko z odkładaniem też mam problem i dlatego syf co drugi dzień się robi...
Oj, mnie czeka takie przewalanie poutykanych śmieci i już sobie powtarzam żeby nie wywalić rzeczy z więcej niż 2 pudełek na raz, bo wtedy nie skończę do sylwestra...

Cytat:
Napisane przez Konwalia11 Pokaż wiadomość
Tez jestem podobnego zdania. Mam i plaski i okragly i z tym ostatnim mam wrazenie, ze nie zbiera brudu tylko go rozciera po calej powierzchni. A ten plaski sciaga brud w jedno miejsce, moge go zebrac, wyplukac szmatke i myc dalej.

Nie chce robic reklamy i nie wstawie linka, ale na tchibo.pl maja wlasnie tydzien pt. "Pomysly na przechowywanie". Moim zdaniem jest tam duzo fajnych rozwiazan. Ja chce sobie kupic te wieszaki na torebki, na apaszki i kusi mnie jeszcze ten pojemnik pod lozko . Mam w prawdzie juz jeden z plastiku, ale mi sie nie sprawdza. Jest o kilka milimetrow za wysoki i musze uniesc cale lozko, zeby go wydobyc i z powrotem pod nie wsadzic .
Fajne te niektóre wieszaki nigdy nie zaglądałam do tych sklepów, ale się nachęciłam żeby na żywo spojrzeć na te produkty.

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
DZIEWCZYNY, ja serio proszę o rady w sprawie utrzymania w czystości podłogi z paneli. Czy ktoś, kto ma zwierzęta może napisać, najlepiej krok po kroku, jak podłogi myje? Oraz częstotliwość odkurzania i mycia?
Z moimi dwoma kłaczącymi odkurzanie jest konieczne codziennie, jeśli nie odkurzę jednego dnia to następnego mam kule kłaków jakbym nie odkurzała miesiąc. + oczywiście piach po spacerach i robi się burdel. Myję rzadziej, bo mi się nie chce, no ale przez to i wygląd takiej podłogi jest, ekhm, niekoniecznie estetyczny. Ale jak pisałam wcześniej, założyłam ze z moimi sierściuchami się nie da mieć ładnej czystej bezśladowej podłogi. Jak często myłam to nie wiem, na pewno za rzadko, ale miałam tak beznadziejnego mopa, ze sobie to wybaczam. Teraz pewnie będę jeździła częściej bo to z dobrym mopem jest dla mnie nawet neutralnym zajęciem.

Jeszcze co do odkurzania, to będę zbierała forsę na ten jeżdżący samoodkurzający sprzęt. Wtedy mam plan że sama z odkurzaczem będę latała raz na tydzień/półtora tygodnia żeby zebrać to co się w jakichś zakamarkach pozbierało. Bo już mam serio dość tego latania z odkurzaczem dzień w dzień.

Cytat:
Hej.
Jestem tu nowa ale długo obserwuje wasz wątek i jest bardzo ciekawy. Założyłam nowe konto i mam pytanie może doradzicie mi jak zaangażować Tż do prac domowych?. Jak wy dzielicie się ze swoimi mężczyznami obowiązkami domowymi? może jakieś rady. Mój np. lubi gotować i często to robi. Ale później jest problem żeby posprzątał po gotowaniu...
pozdrawiam was serdecznie
Jak zobaczyłam jak mąż wstawia pranie (zanim jeszcze zamieszkaliśmy razem) powiedziałam mu, że ma zakaz dotykania się do pralki. Tak zostało uzgodnione, że to ja wstawiam pranie. Cała reszta w zależności od potrzeb. Jak jest brudna łazienka, a ja myłam ostatnio/jestem zmęczona z powodu dodatkowych obowiązków itp. mówię głośno "łazienka jest brudna, kibel śmierdzi" nie ma co się cackać. Powtarzam tak długo aż zrobi. W sumie to teraz już nawet nie muszę, sam jak zauważy, że coś trzeba robić to robi. Ale na początku po prostu mówiłam wprost oznajmiając co trzeba zrobić.

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Ja myję taką, jaka najcieplejsza jest w stanie polecieć z mojego kranu. Do tego wlewam dwie nakrętki płynu do podłogi, najczęściej Ajax Floral Fiesta, bo lubię jak mi pachnie i z tym kubłem telepię się na górę i myję, więc raczej nie zdąży ostygnąć ani trochę. Ładnie wszystkie plamy zmywa i schnie piorunem, nawet na górze, gdzie nie mam ogrzewania podłogowego. Jakieś 70m2 myję tym jednym wiadrem, schody nową wodą i wypłukaną szmatą mopową, dół znów nową wodą i wypłukaną szmatą, ale dół to już gres, nie panele. Nic mi się nie niszczy, wszystko jest ok.
Co do temperatury wody to nigdy się nad tym nie zastanawiałam i myłam letnią/zimną następnym razem spróbuję najcieplejszą

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
Imo kto gotuje ten nie sprząta. Jak ja gotuję to sprzątają inni, jak inni gotują to ja sprzątam.
Cytat:
to chyba normalne że jak Twój TŻ gotuje to Ty zmywasz naczynia.
No to u nas tak nie działa, obydwoje bardzo lubimy gotować i bardzo nie lubimy zmywać więc byłaby bitwa kto gotuje przeważnie jest tak że osoba brudząca również doprowadza kuchnię do stanu używalności. Ale też sobie pomagamy nawzajem w sumie najczęściej to sprzątamy razem tak jak sobie teraz myślę o tym

Cytat:
Czasami jest tak, że sam coś tam zrobi powiesi pranie, wstawi naczynia do zmywarki, ale czasami się doprosić nie można żeby wyniósł śmieci. Np ostatnio wracam z pracy a tam w kuchni wszystko powystawiane z lodówki, gary w zmywarce brudne i ciężko kilka talerzyków wstawić do zmywarki i ją włączyć.Okruchy na blacie, kuchenka przypalona. Czasami to mi ręce opadają. A wiecie co jest najgorsze w tym wszystkim?? Że jak ktoś u nas jest albo jakaś gościna to on zrobi wszystko ugotuje i posprząta. Pojedziemy do moich rodziców to w kuchni pomoże wszystko zrobić. A jak to komuś powiem że robi bałagan,że nie sprząta to jest ,, NIE MOŻLIWE PRZECIEŻ TAKI JEST ZARADNY I WSZYSTKO ZROBI'' Tak tylko, że jak jesteśmy sami to jest całkiem inny. Rozmawiałam z nim już wiele razy na ten temat. Może mam zamieszkać jeszcze z kimś żeby On miał ciągle taką motywacje do sprzątania??
Dawno temu miałam tak z mężem, że rodzinie to wszystko zrobił, ugotował, pozmywał, zakupy to śmo, wyręczał we wszystkim, sam proponował. Wracaliśmy do domu i "mu się nie chce". No mi też się nie chciało więc powiedziałam, że następnym razem niech tak dysponuje energią, żeby więcej jej marnować u siebie w domu zamiast u kogoś innego. Równie stanowczo mówiłam, że nie życzę sobie, że lata i skacze wokół innych a mnie ma w poważaniu. Jak się okazało, był wtedy jeszcze młodzieńcem, który nie do końca obczajał pewne rzeczy. Nie musiałam się przypominać, po tym jak mu zwróciłam na to uwagę ogarnął, że faktycznie trochę nie halo robił i przestał

Cytat:
Napisane przez jaksy Pokaż wiadomość
nissia, nie wiem jak ci pomóc (trochę ten opis przypomina mi moich rodziców, a nie jest to fajna historia), ale jedno wiem, zmień nastawienie: on ci nie ma pomagać, a sprzątać razem z tobą, bo na równi z tobą generuje nieporządek w waszym domu. i jemu też nie mów: masz mi pomóc, tylko: masz sprzątać, bo też brudzisz. możesz jeszcze próbować pokazywać palcem i mówić zrób to, dzisiaj i zobaczysz czy pomoże.
To jest bardzo ważne czasami z rozpędu sama powiem, że mąż mi pomaga, albo jemu powiem żeby mi pomógł, ale on bardzo dobrze wie jakie mam podejście do sprzątania i nie rozumie tego na zasadzie, że to mój obowiązek. Jednak staram się pilnować z tym mówieniem.

---------- Dopisano o 11:58 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ----------

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Chyba czas dołączyć
Przeprowadziliśmy się tydzień temu na swoje i aż strach. Wiele rzeczy jeszcze nie zrobione, brak szaf do przechowywania, kuchnia będzie najwcześniej w poniedziałek. Wszechobecny kurz, pył, kartony i narzędzia. Na oknach folia. A ja już bym chciała żyć jak człowiek!

Pytanie nr 1 - czym najlepiej wyczyścić glazure i terakotę? Cały czas wyłazi biały nalot od fugowania woda, woda z octem, chemia, tego juz próbowałam. Może jakiś magiczny rodzaj szmatki?
Pytanie nr 2 - najlepszy mop?
Jak będę dziś jechała do mieszkania to sprawdzę czy mi się fuga dobrze domyła i jak tak to rzucę wam tu nazwą specyfiku. Jest to mocny środek myjący, nie do stosowania na co dzień, ale tak żeby po remoncie ogarnąć. Wczoraj wyglądało to naprawdę dobrze, ale jeszcze chcę sprawdzić zanim zacznę polecać.

Edytowane przez tenebra
Czas edycji: 2015-02-09 o 11:55
Stary 2015-02-09, 13:34   #2926
zakonna
Naczelna Nastolatka

Tenebra. Ja bym bardzo chciała taki samojezdny odkurzacz. Ale chłop twierdzi ze u nas by szybko umarł od ilości piachu i sierści. Z tą podłoga to ja naprawdę nie mam szczególnych oczekiwań, ale chciałabym chociaż wiedzieć jak się to robi. I u mnie jak u ciebie, jak zamknę psy to zapomnę zamknąć koty i zawsze mi coś przeleci po świeżo umytym.
Stary 2015-02-09, 13:57   #2927
cava
Zakorzenienie

Jestem zdziwiona że trzymacie przyprawy przesypane do słoiczków.

30 słoiczków... nie mam słów żeby opisać, jaki bym miała w nich pierdzielnik.
Chybaby były wszędzie i wszystkie dodatkowo upaciane.
Nie miałabym cierpliwości ciągle tego myć.

Ja jednak dąże do minimalizacji takich rzeczy, bo to one mi robią bałagan.

Przyprawy (nie słodkie) mam w 1 koszyczku w normalnych torebkach jak w sklepie widać,
trzymam w szafce obok kuchenki- jak gotuję wyjmuję koszyk, znajduję przyprawę (jakoś bez problemu, ale jak sie codziennie samemu tam grzebie to się jakoś wie co gdzie jest)
Jak sie kończy jakaś- przypinam pustą torebkę do korkowej tablicy w kuchni- to potem wiem co dokupić.

Tylko sól, cukier mam osobno i pieprz czarny w wielgachnym młynku.

Przyprawy słodkie- w drugim koszyku upchniętym za koszykiem "słonym"

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 14:30   #2928
favianna
Zakorzenienie

hmmm, tak czytam o tych przyprawach i az sie zamyslilam bo zawsze marzylam zeby miec sloiczki, a aktualnie jestem w jakims stanie posrednim miedzy sloiczkami i torebkami.
W sloiczkach mam przyprawy "czyste" czyli ziola typu majeranek, pietruszka itd. a w torebkach mieszanki.
Chcialam kiedys miec same sloiczki, ale to sie nie da, mialabym tego szkla jakies chore ilosci. Dlatego mam teraz rozterke, co robic dalej, bo jak pisalam, czesc wyglada ladnie, a czesc lezy schowana w plastikowym kontenerku na polce.
W dodatku odkad mi sie spodobal minimalizm to dostrzegam ten bezsens osobnych pojemniczkow, a z drugiej strony zawsze takie chcialam miec.
Co robic, jak zyc?
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 14:41   #2929
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Ja w słoiczki wsadziłam tylko te często u mnie używane przyprawy. Czyli głównie zioła prowansalskie i curry plus kilka jeszcze, tyle ile słoiczków.
Kilka słoiczków wygląda fajnie, kilka pojemników też, ale trzymanie wszystkiego w takich pojemniczkach jest mało życiowe, chyba że się ma kuchenny minimalizm i ma niewiele przypraw. Ja niestety mam zdecydowanie za dużo
Reszta jest w torebkach wsadzonych w plastikowy pojemnik, całość w szufladzie.
Stary 2015-02-09, 14:47   #2930
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
W dodatku odkad mi sie spodobal minimalizm to dostrzegam ten bezsens osobnych pojemniczkow, a z drugiej strony zawsze takie chcialam miec.
Co robic, jak zyc?

ja kiedyś "też zawsze chciałam mieć".
Przeszło mi po paru próbach. zawsze miałam w tym bałagan i zawsze było upaciane.
Ja nie umiem.

A koszyk w sumie co za problem? Stoi w szafce, nie zawala widocznej przestrzni?

Dlatego dziwi mnie ze tyle osób przesypuje

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 14:49   #2931
Nameria
Zadomowienie

Cytat:
Ja w słoiczki wsadziłam tylko te często u mnie używane przyprawy. Czyli głównie zioła prowansalskie i curry plus kilka jeszcze, tyle ile słoiczków.
Kilka słoiczków wygląda fajnie, kilka pojemników też, ale trzymanie wszystkiego w takich pojemniczkach jest mało życiowe, chyba że się ma kuchenny minimalizm i ma niewiele przypraw. Ja niestety mam zdecydowanie za dużo
Reszta jest w torebkach wsadzonych w plastikowy pojemnik, całość w szufladzie.
Też tak mam, nie da się wszystkiego wrzucić do słoiczków bo tych przypraw jest za dużo a w woreczkach mniej miejsca zajmują.

Biorę się dziś za odkurzanie, mycie podłóg i kurze
Stary 2015-02-09, 14:51   #2932
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość

Przyprawy (nie słodkie) mam w 1 koszyczku w normalnych torebkach jak w sklepie widać,
trzymam w szafce obok kuchenki- jak gotuję wyjmuję koszyk, znajduję przyprawę (jakoś bez problemu, ale jak sie codziennie samemu tam grzebie to się jakoś wie co gdzie jest)

Tylko sól, cukier mam osobno i pieprz czarny w wielgachnym młynku.

Przyprawy słodkie- w drugim koszyku upchniętym za koszykiem "słonym"
mam identycznie

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 14:57   #2933
201607040940
Konto usunięte

ja mam cała szufladę słoików z przyprawami, są opisane na wieczku więc otwieram szufladę i widzę co mam. U mnie to się sprawdza.
Stary 2015-02-09, 15:03   #2934
201604191001
Konto usunięte

Ja bym chciała mieć w słoiczkach w szufladzie. Jak ubrudzę słoiczek to wycieram mokrym ręcznikiem papierowym i już. A torebka... No mało to higieniczne dla mnie. Ale ja jestem trochę fleja/pierdoła w kuchni. Gotować umiem dobrze itd., ale burdel przy tym robię kosmiczny jeśli jest to coś nowego, albo pięć potraw na raz. Więc taką łapą po mięsie czy warzywie dotykam torebki, otwieram ją, sypię, zamykam (zaginam) i ta torebka potem jest mocno, mocno fuj.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 15:05   #2935
_Aneta
Zakorzenienie

Cytat:
Ja bym się mocno sfrajerzyła, gdybym poszła na taki układ. U nas każde sprząta po swoim gotowaniu, mimo że ja gotuję na co dzień, mąż od święta.

Jak gotuję to na bieżąco przecieram blat, opłukuję/myję coś, albo wrzucam do zmywarki. Tu akurat lubię mieć perfekcyjny ład i nie zniosę choćby rozsypanej bułki tartej koło talerza. Łychy, widelce potrzebne przy gotowaniu trzymam na talerzyku koło kuchenki. Co biorę z szafki tam od razu odstawiam (przyprawy itp).

Mój mąż za to jak artysta, przy robieniu dania jednogarnkowego uświni całą kuchnię, mąka rozsypana na pół podłogi, coś upadnie to zostawia - podniesie po gotowaniu. Ubrudzi dwie patelnie i trzy gary, porozstawia je na wszystkich blatach. Sprawdza łyżką zupę, zapomni gdzie położył, wyjmie dwie kolejne. Jak coś wyjął tak zostawił. Ja po jego szaleństwach omijam kuchnię szerokim łukiem póki nie sprzątnie.
O Boże, jestem jak Twój mąż. Zawsze zastanawiam się, jakim cudem w zlewie jest stos garow skoro gotowałam tylko jedno proste danie. Kuchnia po głupim robieniu spaghetti z sosem ze słoika wygląda jak po przejściu huraganu. Nie wiem jak to robie. Potem sama omijam to miejsce bo nie mogę na to patrzeć. Sprzątam dopiero jak znowu idę coś gotować, bo lubię chociaż zaczynać w czystej kuchni. Czasem gonie tż, bo on nie gotuje (maksimum jego możliwości to jajko sadzone) więc niech chociaż raz na jakiś czas posprzata ten syf

W pojemnikach przechowuje tylko mąkę, cukier, sól i kawę. Marzy mi się masa kolorowych przypraw w pojemniczkach. Chyba sobie zafunduje super półkę z taką wystawą
Stary 2015-02-09, 15:14   #2936
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573
Konto usunięte

przyprawy mam w 3 koszyczkach po kiwi:
1-słone-majeranek, papryka, bazylia, licie, ziele ...
2-słodkie-cynamon, soda, proszek, cukier waniliowy, przyprawa do pierników, czasem galaretka
3 - zapasy
749d3470e67da5a340716cf11c99d98c9d41692a_5eab587331573 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 15:25   #2937
tenebra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez favianna Pokaż wiadomość
Tenebra GRATULACJE!!!
Cytat:
Napisane przez giselle2504 Pokaż wiadomość
Gratulacje
Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Cytat:
Gratulacje!
Dzięki
Cytat:
Dzięki, zdałam
To super!

No, chyba wreszcie nadrobiłam wszystko

Cytat:
ja mam cała szufladę słoików z przyprawami, są opisane na wieczku więc otwieram szufladę i widzę co mam. U mnie to się sprawdza.
A jakie masz słoiczki, tzn czy możesz polecić nazwę/markę/sklep?

Stary 2015-02-09, 15:27   #2938
spaghettii
Wtajemniczenie

Tylko ja nie mieszkam w Pl, wiec tu koszt czyszczenia bedzie raczej duzy ewentualnie jak do Pl bedzieny latem jechac samochodem to wezme dywan ;p

Ja tez czesc przypraw trzymam w sloiczkach a czesc w koszyku w oryginalnych torebkach, no i jeszcze czesc w pudelku z ikei :p

U mnie z tz razem sprzatamy, nie ma jakiegos specjalnego podzialu oprocz tego, ze ja zawsze gotuje (ale tz pomaga w przygotowaniu) i ja trz pranie robie (lubie obie rzeczy ) on za to najczesciej zmywa i wllada/wyjmuje ze zmywarki i wiesza pranie. Reszte robimy razem.

Moj blog
_________________________ ___

ZAPUSZCZAM WLOSY

pije pokrzywe-12.08.2012
lotion seboradin-25.08.2012
drozdze w tabletkach-28.08.2012
Cel I - do ramion

cwicze:
6.01.2013
spaghettii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-02-09, 15:30   #2939
201607040940
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tenebra Pokaż wiadomość
A jakie masz słoiczki, tzn czy możesz polecić nazwę/markę/sklep?
mam włączony tryb oszczędzania , zużywam te po chrzanie, przecierze i musztardzie i małych kawach.

Dziewczyny wyżej wrzuciły link do bardziej ozdobnych słoiczków .
Stary 2015-02-09, 15:38   #2940
tenebra
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Aneta Pokaż wiadomość
Marzy mi się masa kolorowych przypraw w pojemniczkach. Chyba sobie zafunduje super półkę z taką wystawą
Serio, odradzam trzymanie tego gdzieś na widoku na półkach/blatach. Szlag może trafić jak te fyfnaście pojemniczków co chwila trzeba zmywać, bo to się tak lepi strasznie. Nie wiem, chyba że to tylko może ja tak mam, ale po tygodniu normalnego używania kuchni wiadomo blaty są czyste, bo są często przecierane, ale jakieś rzeczy stojące na wierzchu na pólkach są oblepione takim tłustym kurzem. Ograniczyłam dlatego butelki/pojemniki do niezbędnego minimum, stał przy kuchni jakiś olej i chyba tyle. Resztę miałam w szafkach.

Teraz mając możliwość zrobienia sobie kuchni dokładnie tak jak chcę w bliskim sąsiedztwie płyty zrobię sobie szafki cargo i szuflady i tam będę trzymała przyprawy, chciałabym wtedy w szklanych słoiczkach żeby było widać od góry co jest w środku, a w cargo właśnie olej, jakieś większe dodatki do gotowania, np. pojemnik z solą i pieprzem (te zawsze mam większe) i nie wiem co tam jeszcze. A na widoku tylko czajnik Staram się ograniczać sobie konieczność wycierania takich małych popierdółek

---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ----------

Cytat:
mam włączony tryb oszczędzania , zużywam te po chrzanie, przecierze i musztardzie i małych kawach.

Dziewczyny wyżej wrzuciły link do bardziej ozdobnych słoiczków .
Czytanie ze zrozumieniem mi się kłania jakoś mi się zlepiły wypowiedzi i zrozumiałam że masz je z przezroczystymi wieczkami, a takie bym chciała.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości